Apple iPhone 5

De zomer is afgelopen en een nieuwe iPhone dient zich weer aan. Deze keer weet Apple de wereld te verwonderen met de iPhone 5. Het toestel is volgens de fabrikant van top tot teen opnieuw ontworpen, maar de vraag is het toestel dan ook echt zo vernieuwend is? All About Phones zoekt het uit in deze review.

Apple iPhone 5 review hand 

Apple is een bedrijf van tradities en dat geldt net zo goed voor haar introducties. Traditie leert ons dat er elk jaar één nieuwe iPad op de markt komt en één nieuwe iPhone. De iPad kent zijn introductie aan het begin van het jaar en de iPhone rondom het einde van de zomer. Om de twee jaar brengt Apple ook een grote update uit voor haar tablets en smartphones. Daar tussenin krijgt het toestel een kleine update in de vorm van enkele nieuwe specificaties, maar nooit een nieuw uiterlijk. Voor de iPhone is dit twee jaren plan weer ten einden en is het dus tijd voor een grote update met een nieuw uiterlijk.

Echter is er wel een duidelijke kentering in het proces zichtbaar. Apple is een bedrijf waarbij geheimhouding prioriteit nummer één is en sinds het aantreden van de nieuwe CEO zouden de schroefjes alleen nog maar steviger aangedraaid moeten zijn rondom dit beleid.

Die vlieger gaat echter niet op voor de nieuwe iPhone, en zelfs de iPad mini. De wereld kent inmiddels wel het beruchte verhaal van de iPhone 4 die door een Apple-medewerker in een bar verloren werd en kort daarna zijn weg vond naar het wereld wijde web. Een dergelijk verhaal heeft zich ook voor de iPhone 5 afgespeeld, alleen kwam het nieuws deze keer uit letterlijke alle hoeken en gaten van de wereld zetten.

De introductie van de iPhone 5 was dan ook wel misschien het slechts bewaarde geheim van Apple uit haar eigen geschiedenis. Zo was al afgelopen mei bekend dat het toestel over een 4-inch scherm ging beschikken. Een maandje later kwamen de eerste renders van het toestel al naar buiten en niet veel later ook de eerste echte foto’s. Hierna was het hek letterlijk van de dam en stroomde de informatie over het nieuwe toestel naar buiten. Een nieuwe connector werd vastgelegd op de gevoelige plaat en ook details over de eigen kaarten-app en het nieuwe type scherm werden al snel duidelijk.

Apple iPhone 5 review black back

 

Apple iPhone 5 review black back top

 

Apple iPhone 5 review black back bottom

 

Niet veel later was het tijd voor de officiële bekendmaking begin september. De pers kreeg wederom een spannende uitnodiging binnen en op 12 september was de Apple iPhone 5 dan eindelijk officieel. Het nieuwe toestel van Apple was naar eigen zeggen van top tot teen opnieuw ontwerpen. Deze keer werd er geen glas gebruikt voor de achterkant maar aluminium, en ook de inhoud werd van een stevige update voorzien.

Apple heeft deze keer haar nieuwe A6 dualcore-processor van stal gehaald voor haar paradepaardje. Ook is het scherm voor het eerst verlengt naar 4-inch en daarnaast is de telefoon opvallend dun en licht geworden. Misschien nog wel belangrijker; Apple heeft ervoor gekozen om de meeste oude accessoires links te laten liggen door een nieuwe connector aan de onderkant van het toestel te plaatsen. Hierdoor is er een compleet nieuwe aansluiting voor het toestel en zijn convertors duur en schaars.

Al met al genoeg stof om in deze uitgebreide review van All About Phones op in te gaan. We nemen de Apple iPhone 5 van top tot teen onder de loep en geven onze mening over het paradepaardje van 2012 voor het bedrijf uit Amerika.

Algemene gegevens
Merk Apple
Type iPhone 5
Besturingssysteem iOS 6.0
Ontwerp
Formfactor Telefoon
Hoogte 123,8 mm
Breedte 58,6 mm
Dikte 7,6 mm
Gewicht 112 gram
Materiaal Voorkant glas, achterkant aluminium
Kleuren Zwart en wit
Scherm
Schermformaat 4,0″
Schermresolutie 1136×640
Schermtype IPS LCD
Touchscreen Ja
3D Nee
Krasbestendig Ja
Processor en Geheugen
Chipset Apple A6
CPU 1,2GHz dualcore Cortex A15
GPU PowerVR SGX 543MP3
RAM 1GB
Intern geheugen 16GB, 32GB of 64GB
Geheugenkaartondersteuning Nee
Energie
Accu Ingebouwd
Accucapaciteit 1440 mAh
Verbindingen
GSM Quad-band
UMTS Ja
HSDPA Ja
LTE Ja
GPS Ja
GLONASS Ja
NFC Nee
IRDA Nee
Bluetooth 4.0
A2DP Ja
Wi-Fi a/b/g/n (inclusief dual-band)
Wi-Fi hotspot Ja
Verbindingspoorten
SIM NanoSIM
Communicatiepoort Lightning connector (usb 2.0)
Audiouitgang 3,5mm jack
TV-uit Nog niet beschikbaar
Draadloos laden Nee
Multimedia
Resolutie primaire camera 8MP
Resolutie secundaire camera 1,2MP
Resolutie videocamera 1080p
Autofocus Ja
Flitser LED

Het verkooppakket van de iPhone 5 is anders zijn voorgangers. Zo zit er in de doos een USB laadkabel, een USB stroomadapter, een handleiding en de nieuwe EarPods. De accu van de nieuwe iPhone 5 is als het om de capaciteit gaat nauwelijks groter. In dagelijks gebruik merken we ook weinig verschil tussen de 4s en de iPhone 5 als het om batterij verbruik gaat. Het toestel gaat met intensief gebruik nog redelijk makkelijk een dag mee wat goed te noemen is.

Unboxing

De doos van de nieuwe iPhone 5 is iets langer dan die van de iPhone 4s. Dit is ook niet heel vreemd als je bedenkt dat het scherm langer is geworden. Ook is de doos wat dikker dan die van zijn voorganger om de nieuwe headset (EarPods) meer ruimte vragen.

De doos ziet er chique uit en zodra we deze openen zien we als eerste gelijk de iPhone 5 liggen zoals we gewend zijn van Apple. Als we de telefoon eruit halen komen we de handleiding tegen waarin ook de SIM ejector tool zit die je nodig hebt om het SIM slot te verwijderen zodat je hierin een NanoSIM kunt plaatsen.

Onderin de doos zit een USB naar Lightning kabel, een USB stroom adapter en de nieuwe EarPods. In tegenstellen tot de oude headset zitten de EarPods in een degelijke plastic houder wat zeker meer kwaliteit uitstraalt dan bij de headsets van de vorige iPhone generaties. In de doos zit helaas voor oud iPhone en iPod bezitters niet standaard een adapter van de oude dock connector naar de nieuwe Lightning connector. Deze moet je los aanschaffen.

Het meest opmerkelijke in deze doos zijn de nieuwe EarPods, oftewel de headset. De EarPods zitten allereerst erg fijn, al menen sommige weer dat ze niet fijn zullen zitten. Wij vonden ze echter beter in onze oren hangen dan zijn voorganger en dat is al een pluspunt. Ook het geluid is er flink op vooruit gegaan en met namen de bas wordt door de headset erg goed ten gehore gebracht. Ook de lage en midden-tonen weet de headset goed naar buiten te brengen en gelukkig kan hij ook lekker hard. Het meest fijne is toch wel dat hij erg fijn in de oren blijft hangen waardoor het na een langere periode niet pijn gaat doen in je oor.

Batterij

Met intensief gebruik van de iPhone 5 en veel data verkeer konden we aardig makkelijk de dag doorkomen. Aan het eind van de dag (s’avonds 7 uur) stond de batterij op 7% wat meer dan netjes is en veel andere toestellen niet na doen. Met minder intensief gebruik en vooral minder 3G data verkeer kan het toestel zo’n twee dagen mee. Als je 3G uitschakelt en heel beperkt gebruik maakt van je toestel is 4 dagen of misschien zelfs iets langer haalbaar. Om het batterijverbruik te besparen is het aan te raden om zoveel mogelijk gebruik te maken van WiFi waar mogelijk en niet van 3G. Dit bespaard aanzienlijk veel energie wat we ook op veel andere toestellen terug zien. Tijdens het laden wordt het toestel zoals verwacht warmer, maar het blijft nog beperkt en je kunt het toestel nog gewoon beetpakken zonder je handen eraan te branden.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~0,5 ~1 ~1,5
Capaciteit 1440mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het design van de iPhone 5 is misschien niet direct heel veel anders dan die van de 4S, toch zijn er aardig wat verschillen. Zo is het toestel langer geworden door het grotere scherm, maar tegelijkertijd wel een stuk dunner en lichter. Ook is de achterkant grotendeels van aluminium wat de iPhone 5 minder kwetsbaar maakt tijdens vallen, maar mogelijk wel wat meer krast. Het hele toestel ziet er strak uit en voelt zeer solide aan.

Het eerst dat opvalt bij het oppakken van het toestel is het gewicht. Vergeleken met de modellen van Apple weegt het de iPhone 5 vele malen lichter. Het toestel is 20% lichter dan de iPhone 4s en hiermee ook lichter als concurrerende toestellen zoals de Samsung Galaxy S III en HTC One X. Als je een oude iPhone gewend bent voelt het oppakken wat vreemd aan omdat je een stuk zwaarder toestel verwacht.

Bij het vastpakken is wel meteen duidelijk dat Apple niet heeft bespaard op de degelijkheid. De iPhone 5 voelt zeer stevig aan en is dan ook gemaakt van hoogwaardige materialen. In tegenstelling tot de iPhone 4 en iPhone 4s is de achterkant niet meer volledig van glas gemaakt maar deels van aluminium. Toch lijkt het design van de iPhone 5 veel op zijn twee voorgangers en valt het toestel snel en eenvoudig te identificeren als een iPhone. Aan de voorkant zijn weinig directe verschillen zichtbaar op het langere scherm na. Ook is de ruimte boven en onder het scherm kleiner gemaakt zodat de totale lengte van de iPhone 5 niet eens heel veel groter is dan de 4s. Verder is de camera aan de voorkant naar het midden verplaatst, maar dat zijn toch wel de grootste direct zichtbare veranderingen. Zodra we met onze ogen dichter naar het toestel gaan om naar de kleinere details te kijken valt op dat de iPhone 5 meer design veranderingen heeft dan in eerste instantie lijkt. Zo is de aluminium rand rondom het toestel een stuk schuiner afgeslepen waardoor het toestel een stuk minder hoekig aanvoelt in de hand dan de iPhone 4 en de iPhone 4s.

Andere veranderingen vergeleken met de voorgaande iPhones is dat de audio jack voor het aansluiten van je oordopjes is verplaatst van de bovenkant naar de onderkant en de dock connector is vervangen door een lightning connector.

Plaatsen we het design van de iPhone 5 naast die van een Galaxy S III, HTC One X en LG Optimus 4X HD zien we dat de iPhone nog steeds een stuk smaller is dan de Android toptoestellen. In de lengte is het verschil tussen de iPhone 5 en de Android toestellen een stuk kleiner geworden, maar de iPhone 5 blijft de kortste. Daarnaast is het ook het dunste van de hierboven genoemde toestellen. De iPhone 5 en HTC One X voelen beide het meest solide aan doordat er geen gebruik is gemaakt van batterij kleppen die open kunnen. Hierdoor hoor je minder gekraak van plastic in het toestel bij het stevig beetpakken.

Apple iPhone 5 review front

 

Apple iPhone 5 review front top

 

Apple iPhone 5 review front bottom

 

De voorkant van de iPhone 5 ziet er strak en elegant uit door het gebruik van een grote glasplaat met daarin een verzonken home-knop. De voorkant heeft een herkenbare iPhone uitstraling zoals we kennen van zijn voorgangers. Bovenin vinden we een frontface camera voor FaceTime (videobellen) en daaronder de speaker voor tijdens het bellen. Daaronder zit het grotere 4″ scherm met onderin de standaard home-knop. Bij het witte model zit er links naast de luidspreker nog een zichtbare licht en afstand sensor welke in het zwarte model ook aanwezig is, maar niet zichtbaar.

Apple iPhone 5 review back

 

Apple iPhone 5 review back bottom

 

Apple iPhone 5 review back top

 

De achterkant van de iPhone 5 is wezenlijk anders dan zijn voorgangers. Zo bestaat de achterkant voor het grootste deel uit aluminium met daarop wel het bekende Apple logo in het midden en onderaan de iPhone teksten. Het logo is duidelijk minder glimmend als bij de voorgaande modellen en daardoor ook minder opvallend. Bovenaan de achterkant zit nog een klein stuk glas met daarin een 8MP camera, een microfoon om het achtergrond geluid te meten en een LED flits. Ook onderaan het achterkant zit een klein stukje glas. Apple heeft dit vooral toegepast voor de esthetische waarde.

Bij ons is het glas gedeelte al na een dag voorzien van een klein krasje bij de achterkant. Veel mensen menen overigens ook dat het aluminium snel zal krassen, al hebben we hier nog zelf geen last van gehad. Feit is wel dat aluminium uiteraard snel kan krassen zodra er sleutels bij in de buurt komen. Maar dit is ons nog niet overkomen.

De aluminium rand rondom het toestel is van donkerdere kleur als bij de iPhone 4s en de iPhone 4. Ook is de rand meer afgeslepen waardoor de rand minder in de hand drukt en het toestel wat lekkerder beetpakt.

Aan de linker zijkant zien we de gebruikelijke schakelaar om het geluid aan en uit te zetten met daaronder de volume knoppen. De knoppen zijn volledig in kleur met de rest van aluminium rand.
Onderin is de dock connector vervangen door een lightning connector die een stuk smaller is dan zijn voorganger. Apple heeft bij de iPhone 5 ook de audio jack verplaatst van de bovenkant naar de onderkant. Aan de onderkant vinden we verder de speakers. De speakers zijn nu enkel nog wat zichtbare gaatjes waar het bij de vorige iPhones aluminium roostertjes waren. Ook zit er aan de onderkant twee schroefjes welke eruit moeten indien je het toestel wilt repareren.

Aan de rechterkant zit het SIM-slot waarin een NanoSIM moet. Een NanoSIM is weer een kleinere versie van de MicroSIM en de iPhone 5 is het eerste toestel dat hiervan gebruik maakt. Hierbij moet ook gelijk een waarschuwing gemaakt worden dat het verknippen van een MicroSIM of gewone SIM kaart af te raden is omdat deze dikker zijn dan een NanoSIM. Bij het plaatsen van een oudere SIM-kaart loop je het risico het SIM-slot te vervormen waarna een echte NanoSIM niet meer goed contact maakt. De bovenkant heeft bij de iPhone 5 alleen nog maar een aan en uit knop.

Apple iPhone 5 review bottom

 

Apple iPhone 5 review right

 

Apple iPhone 5 review top

 

Apple iPhone 5 review left

 

De iPhone 5 zet met het nieuwe 4″ scherm weer een net iets hogere standaard neer als met het scherm van de iPhone 4 en 4s. De kleuren van het verbeterde IPS scherm zijn prachtig en de helderheid kan erg hoog waardoor het scherm in de zon nog prima is te gebruiken. Betreft de scherpte is er vergeleken met de vorige iPhones niks verandert. Het toetsenbord en de knoppen zijn verder niet anders dan de voorgangers en werken prima.

Scherm

De iPhone 5 heeft, net als de iPhone 4s, het ‘Retina Display’. Het idee achter Retina is dat de pixeldichtheid zo hoog is dat je geen afzonderlijke pixels meer kunt onderscheiden van elkaar als je op een gebruikelijk afstand naar je telefoon kijkt. Simpelweg komt het er op neer dat het een haarscherp scherm is.

Het scherm van de iPhone 5 is met zijn 4″ een stukje groter dan die van de iPhone 4s welke 3,5″ was. Wel heeft Apple alleen het scherm in de lengte groter gemaakt en niet in de breedte. Dit is voornamelijk gedaan omdat Apple wilt garanderen dat iemand met een gemiddelde hand het hele scherm kan bedienen zonder twee handen nodig te hebben. In de praktijk kun je ook eenvoudig met 1 hand het hele toestel bedienen. Toch is het scherm van de iPhone 5 een stuk kleiner dan die van de Galaxy SIII en andere Android toptoestellen. Ook zijn er ondertussen al schermen met een hogere 1280×720 resolutie. De vraag hierbij is wel of een hogere resolutie meer scherpte met zich meebrengt. Qua scherpte doet de iPhone 5 net als zijn voorganger de 4s niks onder van de Android toptoestellen.

Een andere verandering van het scherm is dat Apple gebruik maakt van In-Cell technologie waarbij de aanraakgevoelige laag met sensoren verwerkt zitten in het scherm. Voorheen waren daar aparte lagen voor nodig. Het voordeel van de In-Cell technologie is dat het dunner is en dat het weerspiegeling van zonlicht beter moet tegen gaan. Buiten is het scherm dan ook prima te zien al weerspiegelt het scherm onder sommige hoeken nog wel. In fel zonlicht hebben we het scherm nog niet kunnen testen vanwege het ontbreken van echt mooi weer de afgelopen dagen.

Kijken we naar de kleuren van de iPhone 5 zien we dat het IPS paneel zeer mooie kleuren kan reproduceren. Ook kan de helderheid hoog waardoor je in direct zonlicht het scherm nog goed kunt zien. Als we het scherm naast die van een Galaxy SIII plaatsen voelt het contrast wel lager aan dan het Super AMOLED scherm dat Samsung gebruikt. Daarbij moeten we wel de kanttekening maken dat de kleuren van de SIII in veel gevallen veel minder waarheidsgetrouw overkomen dan die van de iPhone 5. Apple zet met het scherm van de iPhone 5 duidelijk weer een iets hogere standaard neer al is de stap niet zo groot als van de iPhone 3GS naar de iPhone 4.

Toetsen

De iPhone 5 heeft geen fysiek toetsenbord en de enige knop aan de voorkant is de home-knop. Als het toestel in standby staat kun je deze gebruiken om het toestel aan te zetten. Verder is de knop in iedere applicatie te gebruiken om terug te keren naar het startscherm. Klik je in het startscherm nog een keer op de home knop ga je naar het zoekscherm waarmee je snel op de hele iPhone 5 kunt zoeken. Twee keer de home-knop achter elkaar induwen laad het taakbeheer zien waarmee je snel kunt schakelen tussen programma’s. Als je de knop lang induwt start voice control of Siri (indien je Siri aangezet hebt). De knop is vrij groot en daardoor makkelijk in gebruik.

Andere knoppen zijn de aan/uit schakelaar en de volume knoppen. Deze knoppen voelen wat stugger aan als bij de iPhone 4s maar dat zou ook kunnen komen omdat die knoppen al meer gebruikt zijn. Toch zijn de knoppen goed in te duwen en krijg je een duidelijke voelbare feedback wat ze prettig in gebruik maakt. De aan/uit schakelaar valt te gebruiken om het toestel uit standby te halen door er kort op te duwen of het toestel helemaal uit te zetten door de knop lang in te duwen. Ook kun je met de home-knop en aan/uit knop een afbeelding van het scherm maken.

Onder het motto never change a winning team heeft de iPhone 5 nog altijd hetzelfde toetsenbordje. Al bij de eerste iPhone was dit dynamische virtuele toetsenbord aanwezig en sindsdien is het stukje software nog steeds maar weinig geëvenaard. Het toetsenbord helpt zonder dat je het direct ziet bij het raden van welke letter je wilt typen. Dit betekend dat als je net naast de juiste letter tikt de kans groot is dat het toetsenbord toch de juiste letter aanslaat. Dit helpt zeker om je foute aanslagen te vermijden, maar het toetsenbord blijft een beetje klein vergeleken met de toetsenborden op Android toestellen met een groter schermformaat. Met een beetje oefening kun echter prima typen op de iPhone 5. Om het typen nog verder te vergemakkelijken, heeft Apple nog een andere handigheid ingebouwd, die helaas niet altijd even handig is. Bij het typen wordt automatisch het goede woord voorgesteld en bij een druk op de spatietoets bevestigd. Het gebeurd echter ook dat een verkeerd woord wordt voorgesteld. Ook is het typen in twee talen niet heel prettig met autocorrectie aan. Wel kun je meerdere toetsenbordtalen instellen en hiertussen schakelen via het wereldbolletje onderaan het toetsenbord. In landschapsmodus zijn de toetsen een stukje groter en is het typen voor mensen met erg grote vingers nog net wat makkelijker.

Indien je ook smilies en andere icoontjes wilt typen in berichten moet je onder instellingen het emoji toetsenbord toevoegen. Dit is wat omslachtig maar geeft wel de mogelijkheid om in WhatsApp en andere programma’s icoontjes naar elkaar te kunnen sturen.

Apple iPhone 5 toetsenbord

 

Apple iPhone 5 toetsenbord emoticons

 

De iPhone 5 draait op iOS6 net zoals de iPhone 3GS en nieuwer die met een update naar hetzelfde OS te brengen zijn. In het lockscreen, homescreen en multitasking zijn weinig verschillen zichtbaar vergeleken met de vorige iOS versie. Bij de instellingen zijn er paar nieuwigheden maar dat is het dan ook. Kijken we naar de snelheid zien we dat de iPhone 5 een heel stuk sneller is dan zijn concurrenten en voorganger.

Lockscreen

Apple iPhone 5 lockscreen

Het lockscreen van de iPhone 5 is niet anders dan bij de vorige iPhones. Je ziet bovenaan groot de tijd en de datum staan waardoor het scherm eenvoudig als horloge is te gebruiken. Daaronder kunnen push-meldingen, agenda afspraken en andere niet gelezen berichten staan. Door het icoon bij een melding naar rechts te schuiven kun je direct naar de applicatie van de melding gaan. Onderaan zit een grote “slide to unlock” knop waarmee je het scherm kunt ontgrendelen om naar het homescreen te gaan.

Als er een push-bericht binnenkomt en je toestel staat op standby komt deze groot en duidelijk op het scherm binnen. Door het icoon van de melding naar rechts te schuiven kun je direct naar de applicatie gaan waarvan de melding was.

Indien je muziek aan het afspelen bent kun je vanuit het lockscreen ook de muziek pauzeren of naar een volgend of vorig nummer gaan. Dit is erg handig en vereist niet het opstarten van de muziek applicatie.

Het lockscreen is verder simpel maar effectief. Sommige zullen het misschien jammer vinden dat er relatief weinig aan in te stellen valt maar dat houdt het wel overzichtelijk.

Homescreen

Het standby-scherm van de iPhone 5 is tegelijkertijd ook het menu. iPhone-gebruikers noemen dit standby-scherm overigens liever het springboard en eigenlijk doet de naam standby-scherm hem ook niet echt recht. Op het standby scherm passen door het langere scherm tegenwoordig 20 icoontjes. Iedere applicatie heeft een eigen icoon in dit standby scherm. Verder kun je applicaties groeperen in mappen waardoor je theoretisch nog meer applicaties kwijt kan op het eerste standby scherm. Als je applicaties niet meer passen op het eerste scherm kun je extra standby schermen aanmaken om daarop applicaties te plaatsen. Ook kun je bijvoorbeeld voor iedere categorie aan applicaties een eigen standby wijden.

Indien er voor een applicatie een push-melding is verschijnt er bij het icoon rechtsboven een rode cirkelvormig oppervlak met daarin in witte tekst het aantal meldingen voor de applicatie. Dit helpt je om snel te herkennen of een applicatie een melding voor je heeft.

De iconen zijn verder allemaal wel statisch op de agenda icoon van Apple zelf na. Dit betekend dat het standby scherm verder weinig interactie of informatie geeft. Ook is er geen mogelijkheid zoals bij Android om widgets te plaatsen om bijvoorbeeld de laatste twitter en facebook meldingen te lezen of je agenda snel door te kijken. Apple heeft in iOS6 aan het standby scherm dan ook weinig verandert ten opzichte van iOS5.

Natuurlijk is het weer mogelijk om door je toestel te zoeken door vanaf het eerste standby-scherm op de hometoets te drukken of naar rechts te schuiven met je vinger. Dan kom je in een schermpje met een zoekbalkje, waar je door alles op je telefoon kunt zoeken. Met deze zoekfunctie kun je zoeken naar applicaties, agenda-items, muziek, contacten enzovoorts. Daarmee is de functie erg praktisch voor als je iPhone vol zit met data.

Sinds iOS 5 is het mogelijk om net zoals Android de bovenste balk naar beneden te slepen. Je krijgt dan een overzicht van de laatste notificaties. Dit menu is zelf aan te passen in volgorde via het instellingenmenu. In dit overzicht is het ook mogelijk het weer en de aandelenkoers weer te geven. Wat nieuw is in iOS6 is de optie om gelijk een bericht te Tweeten of een Facebook bericht te posten vanuit het notificatiescherm. Ook zijn hier verder weinig veranderingen.

Apple iPhone 5 homescreen

 

Apple iPhone 5 folder

 

Apple iPhone 5 zoeken

 

Instellingen

Het instellingen menu voor de iPhone 5 is niet anders dan bij zijn voorgangers. Er is een grote knop instellingen die je naar een scherm brengt waar je van alles kunt aanpassen. Hier kun je alle instellingen vinden van de standaard iPhone applicaties maar ook voor applicaties van derden. Dit is ook wat onduidelijk omdat veel programma’s een eigen instellingenmenu hebben in hun applicatie en sommige via de instellingen applicatie van Apple gaan. Er zijn zelfs applicaties die een eigen instellingenmenu hebben en dan ook nog wat extra instellingen in het Apple instellingen scherm.

We gaan hier niet alle instellingen bespreken maar pakken er een paar nieuwe die met iOS6 zijn geïntroduceerd uit. De meest opvallende is de “Niet Storen” knop. Deze kun je instellen onder notificaties en zorgt ervoor dat je kunt aangegeven geen meldingen en telefoons te willen ontvangen tussen bepaalde tijden. Tijdens het slapen zorgt het er dus bijvoorbeeld voor dat je scherm niet aanspringt en dat je toestel niet gaat trillen als er wat binnenkomt. Voor bellers kun je nog wel groepen opgeven die je wel mogen storen. Dit kan weer handig in meetings zijn waarbij je bepaalde mensen misschien wel wilt antwoorden.

Een ander nieuw instellingen menu is Privacy. Hierin kun je duidelijk aangeven welke programma’s gebruik mogen maken van bijvoorbeeld je adresboek, agenda, foto’s etc. Het geeft je iets meer controle over wat applicaties wel en niet mogen doen op je telefoon.

Met iOS6 is het ook niet meer nodig om voor updates een wachtwoord in te voeren. Hierdoor is er ook de optie gekomen om applicaties automatisch te updaten onder de instellingen van de AppStore. Verder is de integratie van Facebook nieuw, maar daar komen we in het Communicatie hoofdstuk uitgebreider op terug.

Multitasking

Apple iPhone 5 multitasking

Sinds iOS 4 ondersteunt de iPhone ook multitasking. Met iOS 6 is dit niet veel anders geworden. Wel werkt de multitasking op de iPhone 5 erg soepel zeker als je deze vergelijkt met de oudere iPhone 3GS en iPhone 4. Dit komt met name door de snellere processor.

iOS doet geen echte multitasking maar slaat bij het sluiten van een applicatie via de home-knop snel een geheugen snapshot op en plaatst deze terug zodra je de applicatie weer wilt starten. Een applicatie kan maar minimaal dingen echt in de achtergrond laten doorlopen. Multimedia programma’s kunnen bijvoorbeeld wel muziek laten doorlopen.

Multitasking op de iPhone is misschien niet dezelfde multitasking als onder Android maar Apple kan hiermee wel garanderen dat een applicatie niet op de achtergrond per ongeluk je hele accu leeg trekt. Een nadeel is dat applicaties zich moeten houden aan Apple protocollen zoals push-notificaties om de aandacht van de gebruiker te vragen. De multitasking werkt verder prima, maar werkt niet beter als op een iPhone 4s.

Door twee keer de hometoets in te drukken opent een lijstje met je laatst gebruikte programma’s. Een voordeel is dat deze lijst onbeperkt lang kan zijn zonder dat het toestel merkbaar trager wordt. Daarnaast kun je in deze lijst ook naar rechts swipen met je vinger waar je controls voor de muziekspeler kunt vinden of de schermrotatie kunt blokkeren.

Siri en spraakbesturing

De iPhone 5 heeft uiteraard de mogelijkheid om een aantal spraakcommando’s uit te voeren. Dit is tweeledig; allereerst is er de spraakmodus die ook in de iPhone 4S te vinden is en daarnaast heb je ook Siri die je handmatig dient te activeren. Voor de eerste ga je naar de spraakbesturing door de hometoets even ingedrukt te houden en vanuit daar kun je bijvoorbeeld zeggen “muziek afspelen” of “pauzeer” om je muziek te besturen. Commando’s als “Bel Danijel” zijn ook mogelijk, dan zal je iPhone beginnen te bellen of eerst vragen welk nummer je wilt bellen: mobiel, vast, werk etc. Deze functie is erg handig als je muziek wilt luisteren of bellen via de headset, aangezien je hometoets erg makkelijk blind te vinden is en het ook werkt als je telefoon vergrendeld is. Verder zal het echter een beetje omslachtig zijn en kun je net zo goed je toestel met de hand bedienen.

Zoals gezegd moet je Siri handmatig activeren en als je dat doet dan wordt ook de ‘blauwe’ spraakmodus vervangen door Siri. Je activeert Siri dan eveneens door de home-knop lang ingedrukt te houden waarop het scherm naar boven schuift en een microfoontje te zien is die de volume van je stem weergeeft. Siri merkt vaak zelf als je gestopt bent met praten en gaat dan online de data verwerken. Soms moet je op het icoontje drukken om zo aan te geven dat je klaar bent met praten, dit is vooral in drukke ruimtes.

Het idee achter Siri is erg goed en qua uitwerking is het indrukwekkend. Jammer genoeg heb je er als Nederlander nog steeds weinig aan. Allereerst verstaat Siri geen Nederlands, maar alleen Duits, Frans, Engels en Spaans en daarbij zijn met iOS 6 nog een paar andere oosterse talen bij gekomen. Wel kan Siri steeds vaker plekken opzoeken in Nederland, al heeft hij dus wel moeite om onze uitspraak te verstaan. Dus als je in het Engels vraagt aan Siri: “Laat me een Grieks restaurant zien in de buurt”, dan krijg je als een beetje geluk hebt wel het een en ander te zien in de buurt. Ook kun het weer in Nederland en een stad als Amsterdam opvragen. Ook contacten bellen is mogelijk, mits je alles in het engels ingeeft. Daarnaast kun je tegenwoordig ook opvragen wanneer je favoriete voebalclub moet spelen en tegen wie.

Met Siri kun je een flink aantal functies aansturen van de iPhone. Zo kun je iemand bellen, muziek afspelen, een bericht/e-mail opstellen en voor laten lezen, een afspraak inplannen of oplaten lezen, een reminder aanmaken, Apple Maps aansturen, het weer opvragen, de tijd, aandelen en notities plaatsen. Daarnaast kun je ook naar een url browser en een alarm instellen en wetenswaardige vragen zoals; “Wie was Steve Jobs” vragen waarna je de bio krijgt van de WorframAlpha website.

Het meest indrukwekkende van Siri is dat het verbanden kan zien. Twee mooie voorbeelden hierin zijn bijvoorbeeld dat wanneer je voor het eerst je moeder wilt bellen dan dien je haar volledige naam te zeggen. Maar je kunt ook tegen Siri zeggen: “Hernoem {je moeders naam hier dus!} naar mama”, uiteraard allemaal in het engels. De volgende keer kun je dan tegen Siri zeggen, call mama, of, send text message to mama. Dit is uiteraard erg leuk. Maar ook het voorbeelden zoals: “heb ik morgen een regenjas nodig” weet Seri te herkennen en als je doorvraagt “en in Londen dan?” dan reageert ze daar ook menselijk op door het weer in Londen te weergeven voor de komende dagen.

Al met al is Siri een indrukwekkend stukje software maar is het nog niet erg bruikbaar vooralsnog. Echter is de potentie enorm en de kans is groot dat Apple dit de komende jaren goed weet uit te werken waardoor Siri zeer bruikbaar kan worden in de toekomst. Het is wel nog steeds jammer dat Siri niet de Nederlandse taal ondersteunt.

Apple iPhone 5 siri overview

 

Apple iPhone 5 siri weather

 

Apple iPhone 5 siri sport

 

Prestaties en benchmarks

Apple iPhone 5 GL Benchmark

In de iPhone 5 zit een door Apple zelf ontworpen processor die de naam A6 meedraagt. De nieuwe iPad (iPad 3) heeft een iets oudere A5X processor. Apple zelf claimt dat de processor van de iPhone 5 twee keer zo snel is als die van de 4s zonder het aantal kernen uit te breiden. De processor is nog steeds een dualcore processor waar veel Android toestellen gebruik maken van Quadcore-processoren. Hierbij moeten we wel de opmerking maken dat er ook onder Android veel Dualcore-processors zijn die beter presteren als sommige Quadcore-processoren. Ook zijn er maar weinig applicaties die echt geoptimaliseerd zijn voor processors met 4 kernen.

De A6 chip van Apple zou volgens de geruchten gebaseerd zijn op de ARM Cortex A15 structuur welke efficiënter (zuiniger en sneller) is dan de voorgaande ARM structuren die we bij de concurrenten terugvinden.

Na een paar dagen met het toestel gespeeld te hebben kunnen we ook niet veel meer dan concluderen dat het toestel razend snel is en er vrijwel geen haperingen merkbaar zijn. Ook de browser voelt idioot snel aan bij het openen van pagina’s. In sommige gevallen zelfs sneller dan onze professionele laptops.

Voor de liefhebbers van benchmarks hebben we de iPhone 5 naast de Samsung Galaxy SIII (draaiende op Android 4.0.4) en LG Optimus 4X HD (draaiende op Android 4.0.3) geplaatst. Vervolgens hebben we SunSpider en GLBenchmark 2.5.1 op de apparaten uitgevoerd dat resulteerde in de onderstaande getallen. GLBenchmark test voornamelijk de grafische kracht van de toestellen. SunSpider is een browser test en zegt wat over de snelheid van het toestel maar internet browser optimalisaties spelen daarbij wel een belangrijke rol.

Bij SunSpider is een lagere waarde beter en bij GLBenchmark een hogere waarde. Wat duidelijk opvalt is dat de iPhone 5 een stuk sneller is dan beide toestellen. Echter is de gebruikerssnelheid die je ervaart bij de Android toestellen zeker niet slecht en ook erg snel te noemen.

4s toevoegen???

Benchmark iPhone 5 Samsung Galaxy SIII LG Optimus 4X HD iPhone 4s
SunSpider 932.9 ms 1306.5 ms
(Chrome)
1571.5 ms
(Chrome)
1819.4 ms
GLBenchmark 2.5.1
(C24Z16)
39 fps
(4430 frames)
15 fps
(1718 frames)
11 fps
(1290 frames)
21 fps
(2422 frames)
GLBenchmark 2.5.1
(C24Z16 Offscreen)
29 fps
(3234 frames)
15 fps
(1700 frames)
8.8 fps
(956 frames)
12 fps
(1322 frames)
GLBenchmark 2.5.1
(C24Z24MS4)
39 fps
(4374 frames)
15 fps
(1696 frames)
FSAA niet ondersteund 21 fps
(2319 frames)

Op entertainment gebied is de iPhone 5 niet heel veel vooruit gegaan. De camera is net wat beter geworden onder beperkte licht omstandigheden en de camera aan de voorkant kan nu in HD foto’s maken en opnemen wat er duidelijk beter uitziet. Ook zitten er bij de iPhone 5 nieuwe EarPods die beter klinken dan de oude headset. Ook heeft de muziek applicatie een facelift ondergaan maar dat is het dan ook wel.

Foto

De standaard camera interface van iOS is heel erg simpel en beperkt. Een voordeel hiervan is wel dat het eenvoudig werkt, maar de witbalans, scène of andere effecten instellen behoort niet tot de mogelijkheden. Na het opstarten van de camera zie je een grote knop om een foto te maken, een icoontje van de laatste foto om snel naar de galerij te gaan en een schakelaar tussen foto en video. Verder zijn er bovenin wat extra instellingen te vinden zoals het kiezen tussen de camera aan de voorkant of achterkant, het gebruik van de flitser en een opties knop. Heel veel opties zijn er niet en beperkt zich dan ook tussen het aan en uit zetten van HDR en een raster. Gelukkig zijn er in de AppStore veel programma’s te vinden die je meer camera opties geven en effecten.

Nieuw met iOS6 is wel de mogelijkheid om panorama foto’s te maken. Dit gaat zeer eenvoudig door het toestel in portrait-modus (staand) te houden en vervolgens net als een film de camera van links naar rechts te bewegen. Ook zijn de panorama’s vrijwel gelijk klaar na het maken van de foto’s en zien ze er goed uit. Een panorama foto kan tot 28MP groot worden wat betekend dat er niet veel detail verloren hoeft te gaan.

Voor het focussen bij het maken van een foto kun je ook gebruik maken van het scherm door te tikken op de plek waarop je wilt scherp stellen. Dit werkt erg goed en eenvoudig. Sinds iOS5 is het ook mogelijk om met de volume knop een foto te maken waardoor je het toestel stabieler kunt vasthouden.

De camera in de iPhone 5 is technisch verbeterd ten opzichte van de iPhone 4s. Het is nog steeds een 8MP camera maar de lens is tegenwoordig van saffier gemakt. Dit moet mede met een betere positionering van de lens zorgen voor scherpere foto’s en dan met name in lage licht omstandigheden. Verder heeft de camera een diafragma van f/2.4 net zoals zijn voorganger.

Apple iPhone 5 camera sample

 

Apple iPhone 5 camera sample

 

Apple iPhone 5 camera sample

 

Apple iPhone 5 camera sample

 

Apple iPhone 5 camera sample

 

Apple iPhone 5 camera sample

 

De kwaliteit van de foto is over het algemeen prima te noemen. De kleuren komen goed over, er is weinig ruis en ook de witwaarden zijn afdoende. Wel is het zo dat het toestel problemen heeft met direct licht fotograferen. Het wordt dan ook afgeraden om je toestel direct op een lamp of op de zon te richten aangezien dan paarse vlekken kunnen voorkomen. Dit is bij ons ook af en toe gebeurt, getuigen deze foto van ons kantoor.

Video

De video’s die de iPhone 5 opneemt zijn nog steeds op 1080p HD-resolutie met een framerate van 30fps. Dit is verder prima en de gebruikelijke standaard voor high-end toestellen. Vergeleken met de iPhone 4s is de videocamera vrijwel ongewijzigd. De camera is over het algemeen erg goed te noemen en de gemaakt video’s zien er prima uit. De kleuren zijn eveneens goed te noemen en ook snel bewegen met de camera vormt geen problemen voor het toestel. Ook omgaan met veranderend licht kan het toestel moeiteloos aan.

Dat is anders voor de video’s die je kunt maken met de camera aan de voorkant. Deze is opgewaardeerd van een VGA resolutie naar een HD-resolutie. Dit betekend dat je scherpere foto’s van jezelf ermee kunt maken, maar ook FaceTime kan met de iPhone 5 in HD kwaliteit. Verder kun je ook video’s maken in 720p HD kwaliteit. De kwaliteit van de camera aan de voorkant is daarmee flink vooruit gegaan en laat veel meer scherpte zien dan zijn voorgangers.

Gallerij

Na het maken van foto’s en video’s kun je deze terugvinden in de galerij. Hierin kun je nieuwe albums aanmaken en beheren, foto’s delen en in beperkte mate bewerken. Bij het openen van de galerij en het kiezen van een album krijg je een raster met daarin alle foto’s. Je kunt op je favoriete foto klikken om deze te openen en te bewerken of versturen. Ook kun je eerst op wijzig klikken waarna je een selectie van foto’s kunt maken om deze te versturen, te verwijderen of te verplaatsen van album.

Het bewerken van foto’s in de galerij is beperkt tot een knop ‘verbeteren’ waarbij Apple zelf kiest wat hij beter vindt, rode ogen correctie, het draaien van een foto en het uitsnijden van foto. Voor het delen van een foto zijn er meer opties. Zo kun je een foto kopiëren, instellen als achtergrond en afdrukken maar ook mailen, in een mms of iMessage plaatsen, naar fotostream sturen of op Twitter en Facebook plaatsen. Bij een video kun je deze direct naar YouTube uploaden.

Een andere leuke optie in de galerij is het opvragen van een kaart waar alle foto’s zijn gemaakt. Apple slaat standaard bij iedere foto een GPS locatie op. Sinds iCloud is de galerij opgedeeld in twee delen. Allereerst heb je het hierboven beschreven gedeelte waar je gewoon alle foto’s kunt vinden. Daarnaast heb je de photo stream van iCloud. Deze map wordt gesynct met de cloud van Apple en alle foto’s worden dus ook met je laptop of iPad gesynct van Apple.

Apple iPhone 5 galerij

 

Apple iPhone 5 galerij kaart

 

Apple iPhone 5 foto delen

 

Muziek

De iPod-applicatie van de iPhone 5 heeft met iOS6 een facelift ondergaan. De muziekspeler is identiek aan die van de iPod Touch apparaten, wat overigens zeker niet negatief is. De muziekspeler bestaat uit vijf tabbladen die naar eigen wens zijn in te stellen. Standaard heb je onderin een tab met afspeellijsten, ééntje met alle artiesten, eentje met al je nummers, één met video’s en een tabblad waar je nog meer items kunt vinden. Deze items zijn albums, audioboeken, componisten, genres, podcasts en je iTunes verzameling.

Leuk bij de categorie afspeellijsten is Genius, daarmee kun je door één nummer te selecteren automatisch een afspeellijst maken met allemaal nummers die erop lijken. Dit lijkt op Sony Ericsson’s SenseMe, maar heeft als grote voordeel dat je niet alle nummers eerst via de PC hoeft te scannen. Deze afspellijsten kun je achteraf bewaren en je kunt ze ook updaten mocht je nieuwe nummers toegevoegd hebben. Het is ook mogelijk om equalizers en een geluidsbegrenzing in te stellen alleen zijn deze instellingen te vinden onder de instellingen-menu van de telefoon zelf. Dit is wat omslachtig en maakt het niet makkelijk om per nummer een andere equalizer in te stellen.

Bij het afspelen van muziek staat de album-art centraal. Bovenin zie je een tijdsbalk van het nummer met daaronder wat opties voor het nummer zoals 15 seconde vooruit of achteruit, hogere snelheid of het mailen van een iTunes link. Onderin zijn drie grote knoppen play/pauze, volgende en vorige te vinden met helemaal onderin zit een volumeregelaar. De interface is erg duidelijk en spreekt voor zichzelf.

Het leukste van de iPod openbaart zich pas als je het toestel op zijn kant draait, dan kom je in de bekende CoverFlow terecht. Hier kun je ontzettend makkelijk door al je albums bladeren, compleet gedecoreerd met album-arts. Als je een album aantikt in CoverFlow komt er een lijst met nummers tevoorschijn van dat album. Dit werkt allemaal ontzettend vloeiend en is een genot om te gebruiken.

De muziekkwaliteit van de iPhone 5 is gewoon goed. De speakers klinken aardig vol voor een telefoon. Toch blijft het aan te raden het toestel op echte speakers of een goede headset aan te sluiten als je echt wilt genieten van de muziek. Een groot voordeel van de iPod functie van de iPhone is dat deze zeer zuinig met de accu omgaat. Zo kun tot 40 uur non-stop muziek luisteren wat maar weinig andere telefoon de iPhone nadoen.

Apple iPhone 5 muziek

 

Apple iPhone 5 muziek afspelen

 

Apple iPhone 5 muziek lijst

 

Games

Apple iPhone 5 Tiny Troopers

Standaard levert Apple gaan spellen mee met de iPhone 5 en alle voorgaande toestellen. Ook bij Android en Windows Phone is het niet echt gebruikelijk meer om vooraf al spellen op het toestel te installeren. Tegenwoordig heeft Apple wel samen met veel ontwikkelaars de App van de Week waardoor populaire spellen en andere applicaties soms voor een week gratis zijn.

Via de App Store heb je een groots scala aan games die je kunt downloaden en kopen voor je iPhone 5. De grafische processor die in de iPhone 5 zit is indrukwekkend te noemen. De benchmarks lieten al hoge snelheden zien en grafisch rijke games worden prachtig en soepel weergegeven op het toestel. Ook zwaardere 3D spellen draaien allemaal prima.

Een nadeel van de iPhone 5 met het langere scherm is wel dat veel applicaties er nog niet op zijn aangepast. Slechts een heel enkel spel uit onze collectie heeft al een update gekregen. Dit betekend dat voor sommige spellen de speel ervaring toch een stuk minder is. De spellen werken wel maar boven en onder het scherm heb je een zwarte rand zitten. Hierdoor zitten de controls regelmatig niet op de verwachte plaats als je afkomt van een oudere iPhone. Het is nog afwachten hoe haastig de game makers zijn met het uitbrengen van een update of dat ze het als een kans zien om een nieuwe versie uit te brengen waarvoor je opnieuw moet betalen.

De iPhone 5 is net als de voorgaande iPhones een toestel waarmee je prima productief kunt zijn. Zo zit er standaard een goede agenda en browser op en met iOS6 kan je ook standaard navigeren met de iPhone 5. Verder staat de AppStore vol met applicaties om je productiviteit en mogelijkheden met het toestel te vergroten.

Agenda

Apple iPhone 5 weekoverzicht

De agenda van de iPhone 5 is nagenoeg ongewijzigd met iOS 6 tegenover zijn voorganger. De applicatie werkt nog steeds uitstekend, is overzichtelijk en kan moeiteloos overweg met exchange. Je kunt kiezen uit drie weergaves, dag, lijst en maand om zo alle afspraken op te sommen. De agenda kan meerdere accounts weergeven en doet dat door elk account een eigen kleurtje toe te wijzen. Elke kleur van een bolletje voor de afspraak is vervolgens te herkennen aan een bepaald account zodat je precies weet welke afspraak bij welk account hoort. Nieuw voor de iPhone 5 is dat je in landscape modus een overzichtelijke weekagenda te zien krijgt.

Items toevoegen gaat ook overzichtelijk middels de +-knop. Je kunt alle standaard dingen invullen, plaats, datum, tijd, alarm, afspraak, calander etc. Al met al is de app niet veel veranderd sinds de introductie van de iPhone, maar de vraag is dan ook of dat moet aangezien hij nog steeds prima dienst doet. Met de iPhone 5 is er onderop meer ruimte voor afspraken bij gekomen dankzij het langere scherm. Hierdoor heb je meer overzicht, iets dat veel mensen zullen kunnen waarderen.

Apple iPhone 5 agenda maand 
Apple iPhone 5 agenda's 
Apple iPhone 5 nieuwe afspraak 

Browser

De Safari-browser van de iPhone was de eerste die echt volledig ondersteuning bood aan webkit en wordt dan ook beschouwd als de eerste echte smartphone browser. Inmiddels is de browser uitgebreid met functionaliteit en is de prestatie verder verbeterd. Zoals we dat gewend zijn heeft de iPhone 5 de Safari browser van Apple voorgeïnstalleerd gekregen en samen met de verbeterde hardware van de iPhone staat dat garant voor een erg goede browsing-ervaring.

De beste browser op de markt is het echter niet meer, denk aan bijvoorbeeld Chrome, maar desondanks is hij nog steeds erg prettig in gebruik. Pagina’s worden weergegeven zoals ze horen te zijn en de meeste elementen worden goed weergegeven. Zoomen gaat zoals we dat gewend zijn van Apple probleemloos. Inzoomen gebeurt door met twee vingers van elkaar af te bewegen, uitzoomen door met twee vingers naar elkaar toe te bewegen. Scrollen gebeurt door simpelweg een deel van de pagina weg te slepen. Hiervoor zal dan een nieuw deel in de plaats komen. Verder beschikt de browser nog over automatische draaiing van het scherm, afhankelijk van de positie waarin het toestel gehouden wordt. Ook browsen met tabbladen is mogelijk. Hiervoor is een knop rechtsonder waarmee we op een pagina komen waar tussen de verschillende tabbladen gewisseld kan worden, tevens is dit het scherm om een nieuw tabblad toe te voegen.

Tot slot is het nog mogelijk een pagina als bladwijzer aan het standby-scherm of aan een speciale bladwijzermap toe te voegen. Iets dat overigens wat minder goed geregeld is zijn alle instellingen. Ten eerste zitten die wat weggestopt achter het centrale instellingenmenu en daarnaast zijn ze niet erg talrijk. Met iOS 6 is ook dat er een reader functionaliteit in zit om zo reviews van bijvoorbeeld All About Phones clean zonder poespas er omheen weer te geven. Ook kun je een link naar een pagina nu gelijk Twitteren en printen via een netwerkprinter. Daarnaast kun je nu ook via iCloud je bookmarks syncen met je desktop Safari-browser, iets waar veel mensen op zaten te wachten.

Apple iPhone 5 browser 
Apple iPhone 5 browser tabs 
Apple iPhone 5 browser share 

Locatieservices

Een belangrijke wijziging met iOS 6 is de eigen Maps-app van Apple. Rondom deze app is de laatste tijd veel te doen geweest en inmiddels heeft ook Apple zelf al laten weten nog niet tevreden te zijn over de app.

De app bestaat uit twee belangrijke functies. Allereerst is er de kaartfunctie waarmee je gemakkelijk op de kaart kunt kijken waar je in de buurt bent en welke restaurants of tentjes er in de buurt zijn. Hierbij komen we gelijk bij het eerste probleem van de app. Er staat gewoon weinig data in de app van bedrijven. Dit komt omdat alle data afkomstig is van Yelp en dit bedrijf heeft simpelweg niet zo veel data als Google in haar database zitten. Een restaurant vinden gaat nog wel, daar is Yelp immers in gespecialiseerd, maar een ander bedrijf vinden wordt al lastig.

Ook heeft de app moeite om het juiste straatnummer te vinden. Als je ergens naar toe wilt en een straatnummer ingeeft dan geeft de app veelal aan het nummer niet te kennen en weergeeft vervolgens dan ook gelijk de straat maar niet weer. Ook hierin was Google Maps een stuk beter.

Wat wel prima werkt is de gesproken navigatie. De navigatie geeft tegenwoordig gesproken haar route weer en is daarnaast turn by turn. Dit houdt in dat hij bij elke afslag aangeeft welke afslag je moet nemen. Dit werkt prima en is ook nog eens Nederlands gesproken. Wel is het dus zaak om even het goede adres te zien vinden, maar dan gaat het ook allemaal veelal vlekkeloos. Een minpuntje is dat de berekening online moet plaatsvinden. Wat wel een optie is is om vooraf de route in te stellen, waarna geen data meer nodig is. Je mist dan wel de omgeving waarin je rijdt op de kaart, aangezien deze onderweg alsnog ingeladen wordt, maar hij navigeert wel rustig door met steeds de juiste afslag.

Apple iPhone 5 Maps 
Apple iPhone 5 Route 
Apple iPhone 5 3D city 

Standaard applicaties

De iPhone 5 wordt geleverd met een paar standaard applicaties die veelal vergeten worden in reviews. Allereerst is er de voice memo app waarmee je een gesprek kunt opnemen en afluisteren. Altijd handig voor tijdens interviews. Ook zit er standaard een weer-applicatie op waarvan een widget wordt weergegeven in het drop-down menu. Aandelen zijn ook te vinden via een app op de iPhone, net als notities. Nieuw met iOS 6 is dat ook taken worden gesynced met iCloud en Exchange. Deze worden voortaan in een eigen applicatie weergegeven. Dan hebben we nog de klok, die ook een stopwatch bevat, timer en tijden in andere tijdzones weet weer te geven.

Tot slot is er ook nog een compass op de iPhone 5 gezet. Ook is er een app genaamd herinneringen bij die taken met iCloud synct over al je apparaten. Daarnaast zorgt de nieuwe app Passbook ervoor dat je al je kaartjes voor bijvoorbeeld het vliegtuig en de bioscoop op 1 plek hebt en snel bij kunt. Jammer genoeg missen we tegenwoordig dus wel de YouTube-app standaard en de Google Maps app. Youtube heeft wel al een app vrijgegeven in de App Store, maar deze is nog niet geoptimaliseerd voor de iPhone 5.

Extra applicaties

De App Store is bij iedereen goed bekend en we hadden hem ook al gezien op de vorige iPhones. Het is een online winkel waar je duizenden programma’s kan downloaden voor je iPhone, dit kan zowel via iTunes op je PC of via de App Store op je iPhone. Via iTunes moet je gewoon een applicatie selecteren op je PC, op downloaden klikken en vervolgens je iPhone synchroniseren. Als je iCloud geactiveerd hebt dan kun je dit ook draadloos laten syncen. De applicatie op je iPhone is in feite ook zo simpel, maar deze zullen we wat uitgebreider bespreken. Als je hem opent krijg je een schermpje met uitgelichte applicaties voorgeschoteld, dat kunnen nieuwe applicaties zijn of applicaties die speciaal door Apple geselecteerd zijn. Je kunt via een balkje onderaan in nog vier andere tabbladen komen, namelijk ééntje waar je categorieën kan selecteren, een tabblad met de top 25, een zoek tabblad en een update tabblad. In die laatste staan alle updates van de programma’s die je op dit moment al geïnstalleerd hebt, mochten die er zijn. In dit overzicht is ook nog alle aangekochte apps te vinden die je kunt laten syncen draadloos met iCloud en iTunes.

Via al deze tabbladen kom je uiteindelijk bij een applicatie uit, waarvan je als je die aanklikt een beschrijving, een aantal screenshots en de prijs te zien krijgt. Vanuit hier kan je dan beslissen een applicatie te downloaden of niet, als je besluit hem te downloaden dan kom je weer in je stand-by scherm waar je het icoontje van het programma met de voortgang erbij ziet. Er zitten wel twee vervelende puntjes aan, ten eerste kan je applicaties groter dan 50MB niet via 3G downloaden, maar heb je daar een Wi-Fi verbinding voor nodig. Een ander minpuntje is dat je ook voor gratis applicaties per sé een iTunes account nodig hebt. Los van deze twee ergernissen heb je met de App Store echter wel een zo goed als onuitputtelijke bron applicaties bij de hand, wat natuurlijk erg handig is en waarmee de App Store nog steeds een voordeel heeft ten opzichte van zijn concurrenten.

Apple heeft in iOS 6 overigens wel een paar zaken veranderd. Zo is het tegenwoordig niet meer nodig om je wachtwoord steeds in te voeren als je een app wilt updaten. Ook gratis apps downloaden kan zonder wachtwoord, maar je hebt nog wel een account nodig. Verder heeft Apple de store zelf ook voorzien van een grote metamorfose en zelf zijn we hier niet al te blij mee. Zo wordt nu een kaartweergave gebruikt om zoekresultaten weer te geven en dat is best onoverzichtelijk en het aantal resultaten is hierdoor ook beperkt.

Apple iPhone 5 AppStore 
Apple iPhone 5 AppStore populair 
Apple iPhone 5 AppStore zoeken 

Een van de nieuwe communicatie methodes in de iPhone 5 is LTE al hebben we daar in Nederland helaas niet veel aan. Verder heeft de iPhone 5 alle moderne communicatie technieken in zich met onder andere Bluetooth 4.0 en dual-band 802.1n Wi-Fi tot snelheden van 150Mbps. In iOS6 zijn verder kleine verbeteringen te vinden waaronder VIP mailboxes maar verder is er niet veel veranderd.

LTE

De iPhone 5 is een toestel die over vrijwel alle moderne communicatie technieken beschikt die in gebruik zijn voor consumenten. Zo heeft het toestel ook de nieuwste netwerk communicatie techniek LTE in zich. Dit is een van de grote vernieuwingen aan de iPhone 5 maar helaas gaan we daar het komende jaar nog weinig aan hebben in Nederland.

Op dit moment zijn er een paar LTE testnetwerken in Nederland die gebruik maken van de 2600Mhz band. Dit is net een band die de iPhone 5 niet ondersteund en ook wereldwijd niet veel gebruikt is. Het komt er dan ook op neer dat je nu nog niks kunt met de LTE in de iPhone 5.

31 Oktober gaat de Nederlandse overheid als alles doorgaat nieuwe frequenties veilen voor LTE. Er zijn twee frequenties die overlappen met de LTE frequentie-banden die de iPhone 5 ondersteund. Dit zijn de 1800Mhz en 2100Mhz band. De 1800MHz band gebruiken de providers op moment voor het oude ‘traditionele’ bel en sms netwerk en de 2100MHz band is in gebruik voor UMTS/3G. Het is maar de vraag of providers een van die twee frequenties gaan vrijmaken voor LTE. Bij het vrijmaken van een band moet een provider namelijk goed rekening houden met oudere apparaten die mogelijk daarna niet meer functioneren. De iPhone 5 ondersteund ook nog de 850MHz band, maar deze valt niet onder de veiling.

In het buitenland wordt LTE wel veel meer getest op de 1800Mhz band waardoor het daar wel kan werken. Voor Nederland zal pas na 31 oktober meer duidelijkheid komen of de iPhone 5 ooit met LTE kan verbinden.

Bellen

Bellen met de iPhone 5 gaat prima. Je hebt een nette applicatie voor je contacten die je moeiteloos kunt synchroniseren met onder andere Exchange en iCloud. Daarnaast is er een logboek met alle nodige informatie aanwezig, kun je uiteraard een nummer invoeren en is er zelfs de Visual VoiceMail-dienst, waarmee je direct op je telefoon een prima voicemaildienst hebt.

Als je aan het bellen bent heb je knoppen om het geluid uit te zetten, je toetsenbord op te roepen, de speaker aan te zetten, iemand aan het gesprek toe te voegen of naar je contacten te gaan. Ook is er een knop aanwezig voor FaceTime. Sinds iOS6 is het met de iPhone 4s en de iPhone 5 mogelijk om FaceTime over 3G te gebruiken naast WiFi. FaceTime werkt naar andere iPhone (4 of nieuwer), iPad (2 of nieuwer) en MacBook gebruikers die FaceTime geïnstalleerd hebben. Met de nieuwe HD camera aan de voorkant ziet de kwaliteit er veel beter uit.

Het bereik van de iPhone 5 is niet veel beter of slechter dan van diens concurrenten. Qua belkwaliteit is de iPhone 5 gewoon goed te noemen. Het geluid is helder en iedereen is goed verstaanbaar. De iPhone 5 heeft drie microfoons waaronder een aan de achterkant die moet helpen om de ruis te onderdrukken. Helaas hebben we dit nog niet in de praktijk kunnen testen met grote evenementen om te zien of het echt een verschil maakt.

Apple iPhone 5 phone history

 

Apple iPhone 5 dialer

 

Apple iPhone 5 addressbook

 

Berichten

Berichten tikken gaat niet anders dan bij de vorige iPhones. Het toetsenbordje is zoals we al eerder vermeld hebben fijn en de berichtenapplicatie zit prima in elkaar. Het is allemaal erg simpel en je kunt je conversaties makkelijk doorzoeken. Het invoeren van een contact gaat met behulp van smart dialing. Bij het invoeren van de naam helpt de iPhone met het selecteren van het juiste contact persoon. Ook handig zijn de bel- en info-toetsen bovenaan een berichtscherm, dat zelf overigens ook handig in chat-stijl gevormd is.

Erg handig van de SMS applicatie op de iPhone is de toevoeging van iMessage. Dit staat standaard aan en de consument merkt er niets van. iMessage werkt zowel via 3G als Wifi. Met iMessage kun je gratis sms’en/chatten met mensen die eveneens een iOS-apparaat hebben (laatste generaties iPod’s, iPhone 4 en hoger, en de iPads). Het verschil is erg subtiel tussen een sms en een iMessage; beide worden in de zelfde threaded view weergegeven en zijn alleen te onderscheiden door de kleur van het ballonnetje van het bericht. iMessages hebben een blauw kleur en sms’jes een groene. Zodra een contact iMessage heeft communiceer je automatisch gratis via iMessage en anders maak je gebruik van SMS. Je hebt geen aparte applicaties nodig wat erg makkelijk is. Dit is beter uitgevoerd dan diensten zoals ChatON bij Samsung op Android waarbij je met twee applicaties naast elkaar moet werken. Voor WhatsApp heb je helaas wel, net zoals op andere toestellen, een aparte applicatie nodig. De berichten kunnen verder worden opgeslagen in de iCloud waardoor je nooit je favoriete conversaties kwijt hoeft te zijn.

Apple iPhone 5 Messages

 

Apple iPhone 5 Conversation

 

Apple iPhone 5 new message

 

Email

Mailen met de iPhone 5 gaat net zo makkelijk als een sms of iMessage versturen. De mail applicatie ondersteund moeiteloos meerdere e-mailaccounts die je afzonderlijk kunt bekijken, maar ook via een gecombineerde inbox dat erg handig is. E-mails zijn net als een sms in threaded-view te bekijken waarbij een conversatie per e-mail netjes is gegroepeerd.

Nieuw in iOS6 is de optie om VIP mensen te selecteren. E-mails van deze personen komen in een aparte box waardoor je ze veel sneller kan terugvinden. Dit is een handige nieuwe toevoeging. Het toevoegen van bijlagen is helaas niet eenvoudiger geworden in iOS6. Een foto versturen kan bijvoorbeeld alleen vanuit de Galerij of een andere foto applicatie met mail functionaliteit.

Verder zijn we erg tevreden over de e-mail mogelijkheden voornamelijk door de eenvoud en snelheid waarmee alles gaat.

Apple iPhone 5 Email folders

 

Apple iPhone 5 Email list

 

Apple iPhone 5 view email

 

Sociale netwerken

Een nieuwe toevoeging aan iOS 6 is Facebook. Vorige jaar had Apple al Twitter ondersteuning ingebouwd in iOS 5 en nu is daar dus Facebook bijgekomen. Hiervoor heb je wel de Facebook applicatie nodig net zoals je voor Twitter de Twitter applicatie nodig hebt. Via het instellingen menu kun je Facebook en Twitter accounts toevoegen.

Door Facebook en Twitter te koppelen kun je vanuit veel applicaties snel een bericht plaatsen op je Facebook wall of Twitter timeline. Ook kun je vanuit het uitschuivende notificatie menu snel een Facebook of Twitter bericht plaatsen.

Facebook contacten zijn ook toe te voegen aan de contacten lijst waardoor je ze sneller kunt bereiken. Voor andere sociale netwerken moet je eerst in de AppStore een applicatie downloaden. Gelukkig zijn vrijwel alle sociale netwerken ruim vertegenwoordigd in de AppStore al hebben deze geen snelle share functie zoals Facebook en Twitter.

Apple iPhone 5 Twitter

 

Apple iPhone 5 Facebook

 

Apple iPhone 5 New wall post

 

De iPhone 5 heeft enkele duidelijke en zichtbare verbeteringen ten opzichte van de iPhone 4S, maar doordat er in Nederland geen groots LTE-netwerk ligt blijven de vernieuwingen wat beperkt. Het langere scherm is prachtig en het toestel is razend snel. Ook voelt het toestel een stuk lichter aan en degelijker door het ontbreken van de glazen achterplaat. Hiermee hebben we dan wel gelijk de grootste verschillen met de iPhone 4S in een paar regels benoemd.

Apple iPhone 5 review black 

Apple heeft met de iPhone 5 een eerste stap gezet naar een groter scherm al is deze nog steeds in veel gevallen kleiner dan die van de concurrenten. Het is vaak ook persoonlijk of je een groot scherm prettiger vind werken of liever een toestel hebt die makkelijk met 1 hand te bedienen is. De iPhone 5 is een stuk lichter en dunner dan zijn voorgangers. Ook voelt het toestel zeer degelijk aan, mede door het weghalen van de glazen achterkant. Door het grotere, oftewel langere, 4-inch scherm is het toestel wel wat langer maar dat went erg snel en valt na een paar uur al bijna niet meer op. Het langere scherm is prettig met websites en berichten-apps waardoor je veel meer content ziet. Helaas moeten applicatie makers wel hun applicaties aanpassen en veel spellen en andere apps vertonen nu nog boven en onder nog zwarte balken.

Een van de belangrijkste verbeteringen van de iPhone 5 is LTE en dat is dan ook gelijk een punt waar we in Nederland nu nog niks aan hebben. Ook is het maar de vraag of de iPhone 5 de LTE-frequenties gaat ondersteunen die straks in Nederland gevoerd gaan worden. Omdat we in Nederland niet veel aan de LTE functionaliteit van de nieuwe iPhone hebben blijven de verbeteringen beperkt. Het toestel is wel een heel stuk sneller geworden met de nieuwe A6-processor. Als je een iPhone 4S hebt zal je dat nu nog niet heel erg merken, maar mogelijk met toekomstige grafischere spellen wel. Vergeleken met de iPhone 4 is de iPhone 5 wel een wereld van verschil.

Als het gaat om entertainment levert Apple eindelijk een betere headset mee onder de naam EarPods. Deze hebben duidelijk meer bass-geluid als hun voorgangers. Ook de camera is iets verbeterd en kan scherpere foto’s maken en betere foto’s onder slecht licht. Wel heeft de camera bij het fotograferen naar fel licht soms last van een paarse gloed. De camera aan de voorkant van het toestel voor FaceTime is sterk verbeterd en maakt een stuk scherpere foto’s en video’s door de HD camera.

De iPhone 5 draait op het nieuwe iOS6. Sommige hadden gehoopt dat Apple wat meer interface dingen had durven te veranderen in het nieuwe besturingssysteem maar dat is allemaal beperkt gebleven. Hierdoor is de overstap van een voorgaande iPhone naar de iPhone 5 wel eenvoudig en vereist geen extra leercurve. Toch vinden wij de verbeteringen in iOS6 beperkt. De grootste verandering is maps die prachtige 3D steden kent maar niet van Nederlandse plaatsen. Verder zijn er ook aardig wat klachten over de nieuwe maps applicatie waardoor het soms wat twijfelachtig is in hoeverre dit een vooruitgang is. Wel kan je tegenwoordig (online) navigeren met iOS6. Ook zijn er hier en daar wat extra opties en mogelijkheden toegevoegd maar geen echt spectaculaire toevoegingen. Zo is Siri nog steeds niet in het Nederlands bruikbaar.

Toch als we kijken naar de iPhone 5 in totaal is het een schitterend en degelijk toestel dat eenvoudig werkt en daarnaast ongelofelijk snel is. Wel hangt er een erg duur prijskaartje aan het toestel van 670 euro. Met abonnement ben je vaak al meer dan 1200 euro (inclusief abonnementskosten) kwijt over 2 jaar. Door de hoge prijs en niet heel veel grote vernieuwingen hebben we het toestel 4 van de 5 sterren gegeven. De prijs/kwaliteit verhouding is dan ook niet optimaal van deze iPhone 5 en voor het zelfde geld kun je Android-alternatieven vinden die een groter scherm hebben met een hogere resolutie.

Apple iPhone 5 review black top 
Apple iPhone 5 review black bottom 

Prijzen en aanbiedingen Apple iPhone 5:

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

De Apple iPhone 5 heeft flink wat concurrenten die vooral te vinden zijn in het Android-segment. Binnenkort komen daar ook een paar Windows Phone 8-smartphones bij. Hierbij moeten we wel aantekenen dat deze vergelijking gebaseerd is op de specificaties en de prijs/kwaliteit verhouding. Niet op het gebruiksgemak, dit mag een ieder voor zich zelf beslissen.

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III

Als we kijken naar het Android-platform dan vinden we boven aan de lijst twee toetellen die heer en meester zijn momenteel. De Samsung Galaxy S III en de HTC One X. De Samsung Galaxy S III is op het moment van schrijven het best verkopende toestel van Nederland. De telefoon beschikt over een groot 4.7-inch scherm met HD-resolutie en troeft de iPhone 5 dan ook af op dit vlak. Daarnaast is er in de Galaxy S III een quadcore-processor te vinden en evenveel ram. Een ander groot voordeel is dat de Galaxy S III 100 euro goedkoper is en een micro-SD kaart kan slikken. Uiteraard zullen sommige ook menen dat het Android OS beter is dan het iOS, maar dat is een persoonlijke overweging.

De iPhone 5 kent echter wel een betere bouw dan de Galaxy S III. De bouw is veel steviger dan het plastic van Samsung en premium te noemen en de kleuren van het scherm zijn veel realistischer en mooier. De camera van de iPhone is wat beter en ook de meegeleverde headset is van Apple beter te noemen. Ook is de iPhone 5 net wat dunner dan de Samsung, maar al met al kunnen we wel stellen dat je meer waar voor je geld krijgt als je voor een Galaxy S III van Samsung gaat. De prijs/kwaliteit verhouding is simpelweg beter.

HTC One X

HTC One X

Een andere belangrijke tegenhanger komt uit HTC huize. De One X, en binnenkort de One X+, hebben een aantal belangrijke voordelen tegenover de iPhone 5. Allereerst wederom het scherm dat een stuk groter is, 4.7-inch, en over een HD-resolutie beschikt. Daarnaast is ook hier een quadcore-processor aanwezig en is de prijs zelfs bijna 200 euro lager. De nieuwe One X+ zal voor rond de 600 euro verkrijgbaar worden en dit toestel krijgt zelfs 64GB geheugen mee voor die prijs, het vergelijkbare iPhone 5 model kost bijna 900 euro met evenveel geheugen.

De bouw van de One X en de iPhone 5 is wat ons betreft aan elkaar gewaagd. De One X beschikt over een unibody bouw die gemaakt is van polycarbonaat. Dit veredelde plastic geen geen naden en alleen kieren voor de aansluitingen. Ondanks dat het aluminium van de iPhone 5 wat mooier is, is er weinig af te dingen op de bouw van de One X. Wederom geld hier dat de prijs/kwaliteit verhouding van zowel de One X, als de One X+ beter is dan die van de iPhone 5.

Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920

Vanaf november zal Nokia haar nieuwe Lumia-reeks introduceren genaamd de Lumia 920. Dit highend-toestel beschikt over een iets groter scherm dan de iPhone 5, namelijk 5-inch, en heeft daarnaast een 720p resolutie die ook erg goede zwartwaarden kent. Het toestel heeft daarnaast een unibody bouw maar is wel een stuk dikker dan de iPhone 5. Wel schijnt de camera aanzienlijk beter te zijn dan die van de iPhone 5 en uiteraard zit er NFC ingebouwd zodat deze draadloos opgeladen kan worden.

De Nokia Lumia 920 zal 50 tot 100 euro goedkoper gaan worden dan de nieuwe iPhone 5. Daarnaast zal hij in verschillende vrolijke kleuren op de markt gaan komen. De iPhone heeft wel in zijn voordeel dat hij een stuk dunner en lichter is dan de Nokia.

HTC 8X

HTC 8X Windows Phone 8

Een andere concurrent die er aan zit te komen is de HTC 8X. Dit toestel zal eveneens op Windows Phone 8 gaan draaien, net als de Lumia 920. Deze telefoon is bijna net zo dun als de iPhone 5 en is eveneens unibody waardoor hij een erg goede bouw kent. Daarnaast zou ook de camera beter moeten zijn, al hebben we dit nog niet kunnen testen. Wel zal het toestel over een dualcore-processor gaan beschikken, een groter scherm met HD-resolutie en een prijs die 50 tot 100 euro lager zal liggen dan de iPhone.

De iPhone 5 is weliswaar met aluminium afgewerkt en kent daarnaast een fijn scherm, een dunne bouw en goede camera, toch lijkt de 8X op basis van specificaties de betere keuze te worden. Dit moeten we overigens nog wel even testen in de toekomst.

Onze review score
Pluspunten
  • Goede bouw en afwerking
  • Social media intergratie
  • Erg snel in gebruik
  • Goede camera
  • Scherm heeft prachtige kleuren en scherpte
Minpunten
  • Scherm blijft klein in verhouding met concurrenten
  • Lightning connector onhandig voor oude accessoires
  • Veel applicaties nog niet aangepast voor scherm iPhone 5
  • Duur in de aanschaf
  • Achterkant krasgevoelig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters