Apple iPhone 5S

De Apple iPhone 5S is voorzien van een nieuwe processor, een nieuwe camera en een nieuw kleurtje. De prijs is echter ook omhoog gegaan en de vraag is nu hoe het toestel zich meet in de huidige smartphone-markt.

Apple iPhone 5s hand review 

Elk jaar komen er twee belangrijke toestellen op de markt waar het grootste gedeelte van de consumenten traditiegetrouw naar uitkijkt; de vernieuwde versie van de Samsung Galaxy S en de nieuwe Apple iPhone. In 2013 was het tijd voor de Galaxy S4 en de Apple iPhone 5S. Beide toestellen wisten in eerste instantie consumenten niet van hun voetstuk te blazen, maar desondanks zijn ze beide wederom gigantische verkoopsuccessen wereldwijd. Van de nieuwe iPhone 5-serie, de 5S en de 5C, zijn inmiddels al meer dan 40 miljoen stuks verkocht en dat aantal zal voorlopig alleen maar stijgen.

De iPhone 5S moet het, net als al zijn voorgangers, niet van de beste specificaties hebben. In plaats hiervan gooit Apple het opnieuw op gebruiksgemak, bouwkwaliteit en de camera. Deze drie ingredienten hebben de fabrikant in het verleden geen windeieren gelegd en ook bij de iPhone 5S lijkt dit wederom een succesvolle formule te zijn. We reviewen de iPhone 5S jammer genoeg noodgedwongen flink wat later als gevolg van late levering van het toestel. Desondanks hebben we dit toestel alsnog aan een test onderworpen omdat het één van de belangrijkste toestellen van het jaar is.

De iPhone kent elke twee jaar een flinke update in de vorm van een flinke specificatie-update verwachten en een totaal nieuw design. Het design van de iPhone 5S is direct ontleed aan die van de iPhone 5, die Apple inmiddels vervangen heeft met de iPhone 5C. Dat betekent dat de iPhone 5S een relatief kleine update is en dat we in 2014 weer een grote update van het paradepaardje van Apple mogen verwachten. De specificaties van het toestel zijn nagenoeg identiek aan die voor zijn voorganger. Desondanks zitten er onder de motorkap een aantal flinke verschillen met de iPhone 5.

De belangrijkste wijziging is de nieuwe Apple A7-processor. Deze dualcore-processor doet zijn werk op 1.3GHz en werkt op het 64bit. Dit betekent dat het veel sneller data kan verwerken van apps en het OS; wat weer moet resulteren in een sneller iOS 7. De iPhone 5S beschikt nog steeds over het zelfde 4″ Retina-scherm, 1GB aan ram en beschikt standaard over 16GB interngeheugen. De 8-megapixelcamera is voorzien van een update en de flitser is nu uitgebreid met twee led’jes. Een andere belangrijke wijziging is dat de iPhone 5S alle 4G-banden in Nederland, en veel andere landen, nu standaard ondersteunt.

In deze review nemen we de nieuwe iPhone 5S van top tot teen onder de loep.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en de laagste prijzen van de Apple iPhone 5S vinden. Deze review is gebaseerd op softwareversie 7.0.3 en een prijs van €669.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 5s Apple iPhone 5

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2013 Draait op iOS 7Behuizing van Aluminium Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2012 Draait op iOS 6Behuizing van Aluminium

Processor

Apple A7dualcore-processor op 1,3GHzGrafisch: PowerVR G6430 Apple A6dualcore-processor op 1,2GHzGrafisch: PowerVR SGX 543MP3

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen 1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 112 gramLengte: 123mmBreedte: 58mmDikte: 7,6mm Gewicht: 112 gramLengte: 124mmBreedte: 59mmDikte: 7,6mm

Scherm/invoer

4″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1136×640 schermresolutie 4″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1136×640 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusDual LED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,2MP camera voorkant 8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outLightning aansluiting Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DP3,5mm ingang voor geluidTV-outLightning aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1440mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 10 uurStandby-tijd van 250 uur Batterijcapaciteit van 1440mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 8 uurStandby-tijd van 225 uur

Unboxing

Onderin de doos zit een USB naar Lightning kabel, een USB stroom adapter en de nieuwe EarPods. In tegenstellen tot de oude headset zitten de EarPods in een degelijke plastic houder wat zeker meer kwaliteit uitstraalt dan bij de headsets van de vorige iPhone generaties. In de doos zit helaas voor oud iPhone en iPod bezitters niet standaard een adapter van de oude dock connector naar de nieuwe Lightning connector. Deze moet je los aanschaffen.

Het meest opmerkelijke in deze doos zijn de nieuwe EarPods, oftewel de headset. De EarPods zitten allereerst erg fijn, al menen sommige weer dat ze niet fijn zullen zitten. Wij vonden ze echter beter in onze oren hangen dan zijn voorganger en dat is al een pluspunt. Ook het geluid is er flink op vooruit gegaan en met namen de bas wordt door de headset erg goed ten gehore gebracht. Ook de lage en midden-tonen weet de headset goed naar buiten te brengen en gelukkig kan hij ook lekker hard. Het meest fijne is toch wel dat hij erg fijn in de oren blijft hangen waardoor het na een langere periode niet pijn gaat doen in je oor.

Design

“Al met al kunnen we wel stellen dat het toestel nog steeds een premium feel heeft.”

Het eerst dat opvalt bij het oppakken van het toestel is het gewicht. Vergeleken met de modellen van Apple weegt de iPhone 5S vele malen lichter. Het toestel is 20% lichter dan de iPhone 4s en hiermee ook lichter als concurrerende toestellen zoals de Samsung Galaxy S4 en HTC One. Als je een oude iPhone gewend bent voelt het oppakken wat vreemd aan omdat je een stuk zwaarder toestel verwacht.

De voorkant van de iPhone 5S ziet er strak en elegant uit door het gebruik van een grote glasplaat met daarin een verzonken home-knop. De home-knop heeft een interessante update gekregen in de vorm van een vingerscanner. Deze werkt best goed en kan tot 10 vingers herkennen. Dit werkt niet altijd, vooral als je vochtige handen hebt of op andere hoek je duim er bijvoorbeeld op hebt liggen, maar ongeveer 8/10 keer herkent de knop moeiteloos je vinger en op deze manier kun je het toestel dan ook snel en gemakkelijk vrijgeven.

De voorkant heeft een herkenbare iPhone uitstraling zoals we kennen van zijn voorgangers. Bovenin vinden we een frontface camera voor FaceTime (videobellen) en daaronder de speaker voor tijdens het bellen. Daaronder zit het grotere 4″ scherm met onderin de standaard home-knop. Bij het witte model zit er links naast de luidspreker nog een zichtbare licht en afstand sensor welke in het zwarte model ook aanwezig is, maar niet zichtbaar.

Apple iPhone 5S review front 
Apple iPhone 5S review back 
Apple iPhone 5S review front top 
Apple iPhone 5S review front bottom 
Apple iPhone 5S review back top 
Apple iPhone 5S review back bottom 

De achterkant van het toestel is nog steeds van aluminium en is deze keer in het zilver, donkergrijs en in het houd uitgedost. Het krast nog steeds even snel als die van zijn voorganger en dat zal door velen dan ook als irritant bestempeld worden. Nieuw is wel dat de camera aan de achterkant een dubbele led-flits heeft mee gekregen. Hier komen we later op terug.

Al met al kunnen we wel stellen dat het toestel nog steeds een premium feel heeft, zeker door het goud, en een bijzonder goede afwerking heeft. Ook is hij nog steeds erg handzaam door zijn formaat en lekker licht. Je kunt de iPhone 5S dan ook moeiteloos met slechts een duim bedienen en een enkele hand.

Apple iPhone 5S review left 
Apple iPhone 5S review bottom 
Apple iPhone 5S review top 
Apple iPhone 5S review right 

Scherm

“Al met al is de kwaliteit van het scherm bijzonder goed.”

De iPhone 5S heeft, net als de iPhone 5, het ‘Retina Display’. Het idee achter Retina is dat de pixeldichtheid zo hoog is dat je geen afzonderlijke pixels meer kunt onderscheiden van elkaar als je op een gebruikelijk afstand naar je telefoon kijkt. Simpelweg komt het er op neer dat het een haarscherp scherm is.

Het scherm van de iPhone 5 is met zijn 4″ een stukje groter dan die van de iPhone 4s welke 3,5″ was. Wel heeft Apple alleen het scherm in de lengte groter gemaakt en niet in de breedte. Dit is voornamelijk gedaan omdat Apple wilt garanderen dat iemand met een gemiddelde hand het hele scherm kan bedienen zonder twee handen nodig te hebben. In de praktijk kun je ook eenvoudig met 1 hand het hele toestel bedienen. Toch is het scherm van de iPhone 5S een stuk kleiner dan die van de Galaxy S4 en andere Android toptoestellen. Ook zijn er ondertussen al schermen met een hogere 1920×1080 resolutie. De vraag hierbij is wel of een hogere resolutie meer scherpte met zich meebrengt. Qua scherpte doet de iPhone 5S net als zijn voorganger de 5 niks onder van de Android toptoestellen.

Een andere verandering van het scherm is dat Apple gebruik maakt van In-Cell technologie waarbij de aanraakgevoelige laag met sensoren verwerkt zitten in het scherm. Voorheen waren daar aparte lagen voor nodig. Het voordeel van de In-Cell technologie is dat het dunner is en dat het weerspiegeling van zonlicht beter moet tegen gaan. Buiten is het scherm dan ook prima te zien al weerspiegelt het scherm onder sommige hoeken nog wel. In fel zonlicht hebben we het scherm nog niet kunnen testen vanwege het ontbreken van echt mooi weer de afgelopen dagen.

Kijken we naar de kleuren van de iPhone 5S zien we dat het IPS paneel zeer mooie kleuren kan reproduceren. Ook kan de helderheid hoog waardoor je in direct zonlicht het scherm nog goed kunt zien. Als we het scherm naast die van een Galaxy S4 plaatsen voelt het contrast wel lager aan dan het Super AMOLED scherm dat Samsung gebruikt. Daarbij moeten we wel de kanttekening maken dat de kleuren van de S4 in veel gevallen veel minder waarheidsgetrouw overkomen dan die van de iPhone 5S. Al met al is de kwaliteit van het scherm bijzonder goed, alleen is de resolutie van het scherm wel wat gedateerd.

Prestaties

Apple iPhone 5s review multitasking

In de iPhone 5S zit een door Apple zelf ontworpen processor die de naam A7 meedraagt. Apple zelf claimt dat de processor van de iPhone 5S twee keer zo snel is als die van de 5 zonder het aantal kernen uit te breiden. De processor is nog steeds een dualcore processor waar veel Android toestellen gebruik maken van Quadcore-processoren. Hierbij moeten we wel de opmerking maken dat er ook onder Android veel Dualcore-processors zijn die beter presteren als sommige Quadcore-processoren. Ook zijn er maar weinig applicaties die echt geoptimaliseerd zijn voor processors met 4 kernen. Wel nieuw is dat de nieuwe A7-processor gebruik maakt van de 64bit instructies. Dit zou moeten zorgen voor een sneller OS en vloeiendere apps.

De prestaties van het toestel zijn bijzonder goed, eigenlijk zoals we dat van alle Apple-producten gewend zijn. Applicaties starten bijzonder snel op en animaties lopen eigenlijk altijd vloeiend. Er zit nog een kleine bug in iOS waardoor het toestel soms een softreset doet enkele seconden. Apple is hiervan op de hoogte en zal dit middels een update verhelpen. Afgezien van dit kleine euvel kunnen we niets aanmerken op de snelheid van de iPhone 5S in combinatie met iOS 7.

Wel is het opvallend dat producten na een jaar, en vooral na twee jaar, plots opvallend traag lijken te worden bij Apple terwijl ze in het begin nog zo snel waren. Dit zou te maken hebben met de nieuwe software die niet meer geoptimaliseerd is voor oudere apparaten.

Software

De iPhone 5S draait standaard op iOS 7. De nieuwste versie hiervan die we tijdens deze test hebben gebruikt is versie 7.0.4. Hierin zat nog een kleine bug waardoor het toestel zichzelf sporadisch een softreset gaf. De fabrikant is van deze bug echter op de hoogte en zal dat middels een update waarschijnlijk met versie 7.1 gaan oplossen. De software zelf heeft met de introductie van de iPhone 5S een flinke uiterlijke update gekregen. De update is vooral cosmetisch; de software zelf heeft amper nieuwe functies mee gekregen.

Het lockscreen van de iPhone 5s is niet anders dan bij de vorige iPhones. Je ziet bovenaan groot de tijd en de datum staan waardoor het scherm eenvoudig als horloge is te gebruiken. Daaronder kunnen push-meldingen, agenda afspraken en andere niet gelezen berichten staan. Door het icoon bij een melding naar rechts te schuiven kun je direct naar de applicatie van de melding gaan. Onderaan zit een grote “slide to unlock” tekst waarmee je het scherm kunt ontgrendelen om naar het homescreen te gaan.

Als er een push-bericht binnenkomt en je toestel staat op standby komt deze groot en duidelijk op het scherm binnen. Door het icoon van de melding naar rechts te schuiven kun je direct naar de applicatie gaan waarvan de melding was. Het lockscreen is verder simpel maar effectief. Sommige zullen het misschien jammer vinden dat er relatief weinig aan in te stellen valt maar dat houdt het wel overzichtelijk. Het lockscreen vinden wij persoonlijk prettiger dan die van bijvoorbeeld Android omdat notificaties in een oogopslag in te zien zijn middels een kleine preview.

Apple iPhone 5s review lockscreen 
Apple iPhone 5s review lockscreen 
Apple iPhone 5s review homescreen 
Apple iPhone 5s review homescreen 
Apple iPhone 5s review apps 
Apple iPhone 5s review apps 
Apple iPhone 5s review apps 
Apple iPhone 5s review apps 

Het standby-scherm van de iPhone 5s is tegelijkertijd ook het menu. IPhone-gebruikers noemen dit standby-scherm overigens liever het springboard en eigenlijk doet de naam standby-scherm hem ook niet echt recht. Op het standby scherm passen door het langere scherm tegenwoordig 20 icoontjes. Iedere applicatie heeft een eigen icoon in dit standby scherm. Verder kun je applicaties groeperen in mappen waardoor je nog meer applicaties kwijt kan op het eerste standby scherm. Nieuwe in iOS 7 is dat je een onbeperkt aantal apps in een mapje kunt plaatsen. Als je applicaties niet meer passen op het eerste scherm kun je extra standby schermen aanmaken om daarop applicaties te plaatsen. Ook kun je bijvoorbeeld voor iedere categorie aan applicaties een eigen standby wijden.

De iconen zijn verder allemaal wel statisch op de agenda icoon van Apple zelf na. Dit betekend dat het standby scherm verder weinig interactie of informatie geeft. Ook is er geen mogelijkheid zoals bij Android om widgets te plaatsen om bijvoorbeeld de laatste twitter en facebook meldingen te lezen of je agenda snel door te kijken. Apple heeft in iOS7 aan het standby scherm dan ook weinig verandert ten opzichte van iOS6, slechts de kleuren zijn wat opgeleukt.

Natuurlijk is het weer mogelijk om door je toestel te zoeken door vanaf het standby-scherm naar beneden te schuiven met je vinger. Dan kom je in een schermpje met een zoekbalkje, waar je door alles op je telefoon kunt zoeken. Met deze zoekfunctie kun je zoeken naar applicaties, agenda-items, muziek, contacten enzovoorts. Daarmee is de functie erg praktisch voor als je iPhone vol zit met data.

Sinds iOS 5 is het mogelijk om net zoals Android de bovenste balk naar beneden te slepen. Je krijgt dan een overzicht van de laatste notificaties. Dit menu is zelf aan te passen in volgorde via het instellingenmenu. In dit overzicht is het ook mogelijk het weer en de aandelenkoers weer te geven. Wat nieuw is sinds iOS6 is de optie om gelijk een bericht te Tweeten of een Facebook bericht te posten vanuit het notificatiescherm.

Apple iPhone 5s review zoeken 
Apple iPhone 5s review menu items 
Apple iPhone 5s review instellingen 
Apple iPhone 5s review instellingen 

Sinds iOS 4 ondersteunt de iPhone ook multitasking. Met iOS 7 is deze optie iets opgeleukt, maar het principe blijft het zelfde. Nog steeds werkt de multitasking erg soepel, zeker als je dat vergelijkt met de oudere iPhone 3GS en iPhone 4. Dit komt met name door de snellere processor en optimalisaties die Apple heeft doorgevoerd.

IOS doet geen echte multitasking maar slaat bij het sluiten van een applicatie via de home-knop snel een geheugen snapshot op en plaatst deze terug zodra je de applicatie weer wilt starten. Een applicatie kan maar minimaal dingen echt in de achtergrond laten doorlopen. Multimedia programma’s kunnen bijvoorbeeld wel muziek laten doorlopen.

Multitasking op de iPhone is misschien niet dezelfde multitasking als onder Android maar Apple kan hiermee wel garanderen dat een applicatie niet op de achtergrond per ongeluk je hele accu leeg trekt. Een nadeel is dat applicaties zich moeten houden aan Apple protocollen zoals push-notificaties om de aandacht van de gebruiker te vragen. De multitasking werkt verder prima, maar werkt niet beter als op een iPhone 5. Wel is het wat overzichtelijker geworden dankzij iOS 7.

Door twee keer de hometoets in te drukken opent een lijstje met je laatst gebruikte programma’s. Een voordeel is dat deze lijst onbeperkt lang kan zijn zonder dat het toestel merkbaar trager wordt. je krijgt een preview van de geopende app waarna deze gelijk door gaat waar hij gebleven was als je hem weer opent.

Apple iPhone 5s review apps 
Apple iPhone 5s review apps 
Apple iPhone 5s review apps 
Apple iPhone 5s review apps 
Apple iPhone 5s review apps 
Apple iPhone 5s review apps 
Apple iPhone 5s review apps 
Apple iPhone 5s review apps 

Camera

Apple iPhone 5s review camera

De standaard camera interface van iOS is heel erg simpel en beperkt. De interface heeft dankzij iOS 7 een nog minimalistischer uiterlijk mee gekregen dan voorheen. Een voordeel hiervan is wel dat het eenvoudig werkt, maar de witbalans of andere effecten instellen behoort niet tot de mogelijkheden. Wel kun je zelf gelijk filters toepassen zoals bij Instagram dat het geval is. Na het opstarten van de camera zie je een grote knop om een foto te maken, een icoontje van de laatste foto om snel naar de galerij te gaan en een schakelaar tussen foto en video. Verder zijn er bovenin wat extra instellingen te vinden zoals het kiezen tussen de camera aan de voorkant of achterkant, het gebruik van de flitser en een opties knop. Heel veel opties zijn er niet en beperkt zich dan ook tussen het aan en uit zetten van HDR en een raster. Nieuw met de iPhone 5s is wel dat je in slow motion video’s kunt opnemen. Of je dit vaak zult gebruiken is echter de vraag, aangezien wij dit alleen een keertje voor deze test hebben gebruikt.

De camera zelf levert nog steeds bijzonder goede afbeeldingen af en is. samen met de Samsung Galaxy S4 en de Galaxy Note 3, de beste smartphonecamera die momenteel op de markt te vinden is. Overdag zien de afbeeldingen er simpelweg goed uit en ook de kleuren en het licht wordt moeiteloos door het toestel verwerkt. Nieuw is ook dat het toestel twee nieuwe ledjes heeft mee gekregen om in het donker ook goede foto’s te nemen. Het toestel meet in het donker de lichtomstandigheid en stemt vervolgens middels de twee ledjes, die ieder een andere kleur hebben, het juiste licht af op het onderwerp waardoor je een meer natuur getrouwe foto krijgt. Dit meten duurt soms wel wat lang waardoor mensen lang moeten stilzitten om het goed te laten werken.

Apple iPhone 5s review camera sample 
Apple iPhone 5s review camera sample 
Apple iPhone 5s review camera sample 
Apple iPhone 5s review camera sample 
Apple iPhone 5s review camera

De video’s die de iPhone 5s opneemt zijn nog steeds op 1080p HD-resolutie met een framerate van 30fps. Dit is verder prima en de gebruikelijke standaard voor high-end toestellen. Vergeleken met de iPhone 5 is de videocamera ongewijzigd. De camera is over het algemeen erg goed te noemen en de gemaakt video’s zien er prima uit. De kleuren zijn eveneens goed te noemen en ook snel bewegen met de camera vormt geen problemen voor het toestel. Ook omgaan met veranderend licht kan het toestel moeiteloos aan.

Dat is anders voor de video’s die je kunt maken met de camera aan de voorkant. Deze is opgewaardeerd van een VGA resolutie naar een HD-resolutie. Dit betekend dat je scherpere foto’s van jezelf ermee kunt maken, maar ook FaceTime kan met de iPhone 5s in HD kwaliteit. Verder kun je ook video’s maken in 720p HD kwaliteit. De kwaliteit van de camera aan de voorkant is daarmee flink vooruit gegaan en laat veel meer scherpte zien dan zijn voorgangers.

Conclusie

Zoals verwacht is de Apple iPhone 5s wederom een bijzonder goed toestel. Het is geen smartphone die daadwerkelijk in iets uitblinkt, maar het totaalplaatje is wederom erg goed. Het toestel is snel, stabiel en mooi vormgegeven.

Bij de iPhone verwachten we geen voorlopersrol. Sinds de introductie van het toestel heeft de fabrikant uit Amerika het gegooid op degelijkheid, design en gebruiksgemak en de iPhone 5S is daar een uitstekend voorbeeld van. Het toestel is namelijk bijzonder prettig in gebruik; iOS 7 is snel in combinatie met de nieuwe A7-prcessor en ook nog eens stabiel. Ondanks dat er nog een kleine software-bug aanwezig is, functioneert het toestel nagenoeg vlekkeloos. De software is overzichtelijk, apps openen snel en ook de camera is gemakkelijk te begrijpen en doet zijn werk bijzonder goed. Voordeel is ook dat Apple met de introductie van dit toestel gratis haar Office-apps mee levert en ook de Earpods-headset is er eentje die menig concurrent het nakijken geeft.

Het scherm is echter nog wel klein in vergelijking met veel Android-smartphones. Ook is de resolutie niet hoog te noemen, maar de scherpte van het scherm krijgt een dikke voldoende. De bouwkwaliteit en afwerking is wederom bijzonder hoog bij deze iPhone 5S. Wel is een groot nadeel van aluminium dat het snel deukt en krast en bij deze iPhone 5S is dat dan ook niet anders. Gelukkig ondersteunt het toestel nu wel moeiteloos alle Nederlandse-netwerken. Overigens is de batterijduur van het toestel er amper op vooruit gegaan.

Apple iPhone 5S review black 
Apple iPhone 5S review black top 
Apple iPhone 5S review black bottom 

Onder aan de streep is de iPhone 5S nog steeds een erg fijn en goed toestel om mee te werken. De camera die in het toestel zit is nog steeds nagenoeg ongeëvenaard en ook het premium design is een genot om vast te houden. Echter is de batterijduur nog steeds laag te noemen en is het scherm aan de kleine kant. Ook moet je krasjes op het mooie aluminium al na een week voorlief nemen.

Het grootste minpunt van het toestel is dan ook niet de hardware, software of diens functionaliteit, maar de prijs. Met een adviesprijs van 679 euro, en een actuele prijs toen deze review geschreven werd van 639 euro, prijst Apple het toestel bijna uit de markt. De iPhone 5S is hierdoor weggelegd voor mensen die voldoende geld hebben en graag met een premium toestel willen rondlopen. Mocht je het geld hebben dan zul je met de iPhone 5S zeer zeker geen miskoop doen. Wil je echter meer waar voor je geld, dan kun je beter kijken naar een Android-alternatief zoals bijvoorbeeld de Sony Xperia Z1 Compact of de Nexus 5 van Google.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi design
 • Vingerafdrukscanner werkt goed en snel
 • Goede camera met flits
 • Toestel is snel in gebruik
 • Scherm heeft waarheidsgetrouwe kleuren
 • Moderne update voor iOS (7)
 • Goede headset (Earpods)
 • Gratis Office-apps
 • Nederlandse 4G-ondersteuning
Minpunten
 • Achterkant krast nog steeds bijzonder snel
 • Scherm resolutie is laag
 • Klein scherm
 • Hoge aanschafprijs
 • Slechte batterij
 • iOS 7 is veelal een cosmetische update
 • Nieuwe Lightning aansluiting zonder convertor

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters