Apple iPhone 6 Plus

Niet zo lang geleden was het nog ondenkbaar dat Apple met een phablet zou komen. Nu is ‘ie er toch echt: de iPhone 6 Plus, met een 5,5-inch full HD-scherm. In deze review proberen we er achter te komen of het een beetje een gelukkige combinatie is, Apple en phablets.

Apple iPhone 6 Plus review hand 

Apple-oprichter Steve Jobs was altijd een grote tegenstander van telefoons met een scherm dat überhaupt groter is dan 4 inch. Volgens hem wilde de klant dat helemaal niet, zolang je ze ook een goede telefoon geeft. Sinds het overlijden van de legendarische Apple-topman is de smartphonewereld alleen nogal veranderd.

Het marktaandeel van Aziatische fabrikanten groeit in rap tempo. Samsung is wereldwijd de duidelijke marktleider en ook voorheen onbekende merken als Huawei doen al goed mee. Al deze fabrikanten, waaronder ook Sony, HTC en LG, maken al een hele tijd phablets, die je het beste kunt omschrijven als een mix tussen een smartphone en een tablet.

“Het trouwe Apple-volk stapte begin dit jaar massaal over van de iPhone op de Galaxy S5, vanwege het grote scherm”

Samsung is de onbetwiste voorloper op phabletgebied. Op de IFA-beurs in Berlijn presenteerde Koreaanse fabrikant alweer haar vierde Note-toestel, met een schermgrootte van 5,7 inch. Op diezelfde beurs presenteerde ook Huawei een phablet, de Ascend Mate 7, met een 6-inch scherm.

En de consument smult ervan. Ook het trouwe Apple-volk, dat jaar in jaar uit weer een iPhone kocht maar eigenlijk niet op haar wenken werd bediend. En dus stapten er begin dit jaar mensen massaal over van de iPhone op de Samsung Galaxy S5. Puur vanwege zijn schermgrootte: over de gebruiksvriendelijkheid en de software van de iPhone zijn de smartphonebezitters in kwestie doorgaans dik tevreden.

Apple geeft haar klanten nu wat men wil. Logisch natuurlijk: het marktaandeel van de Amerikaanse fabrikant liep terug. Zelfs het standvastige Apple bezwijkt dan op een gegeven moment onder de druk. De reactie van Apple op de kritiek van de kleine iPhone is er nu dus, en dat is de iPhone 6 Plus. Qua specs bijna gelijk aan de gewone iPhone 6, die met een 4,7-inch scherm ook een stuk groter is dan al zijn voorgangers.

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus verschillen op accenten van elkaar. Zo heeft de gewone iPhone geen full HD-resolutie en een pixeldichtheid van 326 ppi, waar de Plus op een pixeldichtheid van 401 ppi zit. Ook heeft de camera in de 6 Plus optische beeldstabilisatie en de camera in de gewone 6 niet. De iPhone 6 ontving in onze review al vijf sterren. In deze review gaan we kijken of de iPhone 6 Plus daar ook recht op heeft. Eerst maar eens kijken naar de specificaties van de iPhone 6 Plus.

Specificaties

Hieronder vind je alle specificaties van de Apple iPhone 6 Plus. Deze review is gebaseerd op softwareversie iOS 8.0.2 en een prijs van 799 euro.

Apple iPhone 6 Plus

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2014 Draait op iOS 8Behuizing van Aluminium

Processor

Apple A8dualcore-processor op 1,4GHzGrafisch: PowerVR GX6650

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 172 gramLengte: 158mmBreedte: 77mmDikte: 7,1mm

Scherm/invoer

5,5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)1920×1080 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/gInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-outLightning aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2800mAhSpreektijd van 24 uurStandby-tijd van 384 uur

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Unboxing

De iPhone 6 zit in een klinisch, wit doosje. Onder het plateau waarop de iPhone 6 Plus ligt zitten de meegeleverde accessoires. Dit zijn een USB-kabeltje waarmee je de telefoon op een computer kunt aansluiten, een adapter waarin de kabel ook kan worden gestoken en een headset. Deze zit in een apart doosje verpakt. Het draagt allemaal bij aan de mate van exclusiviteit die het doosje met de iPhone 6 Plus uitstraalt. De headset zelf is trouwens niet heel bijzonder. Ook zit het niet super comfortabel. Apple heeft daarnaast ook nog wat stickers en wat ‘quick guide’-folders met de iPhone 6 Plus meegeleverd.

Design

Apple iPhone 6 Plus review front 
Apple iPhone 6 Plus review front top 
Apple iPhone 6 Plus review front bottom 

De iPhone 6 Plus is qua uiterlijk identiek aan de gewone iPhone 6, hij is alleen een stuk groter. De phablet breekt daarmee eveneens met het uiterlijk van de iPhone 5. De iPhone 6 Plus is gemaakt van aluminium en het design ziet er simplistisch en strak uit. Aan de achterkant zitten plastic lijntjes door het body van aluminium heen. Of dit mooi is, is de vraag, maar het heeft wel een functie. Daar zitten namelijk de antennes voor de iPhone 6. Het body van aluminium zorgt er wel voor dat de telefoon snel krast. Dat is natuurlijk niet zo fijn.

Boven het scherm zit de frontcamera, en een speaker voor het bellen. Onder de display zit de homeknop, die klein maar fijn in gebruik is. De rand onder de telefoon is redelijk gevuld. Hier zitten de speakers voor het geluid, de ingang voor je oplader en een ingang voor je headset. Netjes gedaan, de bovenkant is hierdoor bijvoorbeeld helemaal vrij van dingen als speakers of ingangen voor accessoires. Dit komt het uiterlijk van de telefoon in onze ogen ten goede.

Apple iPhone 6 Plus review back 
Apple iPhone 6 Plus review back bottom 
Apple iPhone 6 Plus review back top 

Aan de linker zijkant zitten drie knopjes. Met twee regel je het volume. Deze zijn niet meer rond, zoals bij vorige iPhones. Nu zijn ze langwerpig, met nog wel ronde randen. Boven de volumeknoppen vind je de muteknop, waarmee je met een klikje al het geluid van je iPhone op stil kunt zetten. Handig. De rechter zijkant is maar voorzien van een knop en dat is de ontgrendelbutton. Deze zit dus niet meer aan de bovenkant. Gezien het formaat van de telefoon wel zo gemakkelijk. Hij zit nu rechtsboven de rechterrand, zoals ook het geval is bij veel Android-telefoons. Een slimme keuze, de button is makkelijk te bereiken. Daaronder zit een gleufje die je met een klein sleuteltje kunt openen. Daarin gaat de nano SIM-kaart. Zo’n zelfde soort gleufje is er niet voor een micro SD-kaart. Ook het geheugen van deze iPhone is niet uitbreidbaar, wat toch wel jammer is. Zeker een schijf van 16GB is zo ‘op’.

Er bestaat geen twijfel over dat de iPhone 6 Plus perfect is afgewerkt. Hij zit enorm stevig in elkaar, maar toch is het een redelijk lichte telefoon: 172 gram. Dat komt natuurlijk ook omdat hij voor een phablet bizar dun is: 7,1 millimeter. Dit spreekt absoluut in het voordeel voor zo’n grote smartphone. Wel steekt de camera een beetje uit aan de achterkant, wat wij een klein nadeel vinden. Een ander nadeel is dat de batterij niet verwisselbaar is. In dat geval was alleen de afwerking waarschijnlijk weer niet zo goed geweest.

“Zijn grootte is het manco van de iPhone 6 Plus: de randen zijn simpelweg te groot”

Zijn grootte is het manco van de iPhone 6 Plus. De randen boven en onder het scherm vinden wij simpelweg te groot. Dankzij die randen houdt hij wel het typische uiterlijk waardoor elke iPhone wel op elkaar lijkt. Voor telefoons met een 4-inch scherm is dat ook prima, maar bij een phablet kan dat gewoon niet. Vinden wij.

Het zorgt ervoor dat de iPhone 6 Plus een reus is. Ook met grote handen heb je beide handen nodig om de telefoon te gebruiken. Niet fijn. De iPhone 6 Plus is echt niet de enige telefoon met een 5,5-inch scherm, maar hij voelt aan als een telefoon met een 6-inch display of nog groter. De LG G3 heeft ook een 5,5-inch scherm, maar die ligt veel beter in de hand en is ook een stuk compacter. En die heeft ook nog eens een QHD-display. Het kan dus wel, Apple.

Het formaat van de iPhone 6 Plus is dus omstreden. Vlak na de release van de phablet doken er verhalen op dat hij snel zou buigen. ‘Bendgate’ was een feit. Tijdens onze reviewperiode heeft de iPhone 6 Plus ook langdurig in strakke spijkerbroeken gezeten, wat bij sommige vallen de reden van het buigen was. Wij hebben daar niets van gemerkt. De telefoon is nog steeds zo recht als een kaars.

Apple iPhone 6 Plus review left 
Apple iPhone 6 Plus review bottom 
Apple iPhone 6 Plus review right 
Apple iPhone 6 Plus review bottom 

Scherm

Met een scherm van 5,5 inch kan de iPhone 6 Plus worden bestempeld als eerste telefoon van een hele nieuwe categorie iPhones. Het is Apple’s eerste phablet, een smartphone die qua formaat precies tussen een gewone smartphone en een tablet inzit. Het 5,5-inch scherm in de iPhone 6 Plus heeft een full HD-resolutie van 1920×1080 pixels. De pixeldichtheid zit op ongeveer 401 pixels per inch.

Dat betekent dat Apple ook afstapt van het voldoende geachte 326 ppi dat de iPhone 5 en gewone iPhone 6 bijvoorbeeld hebben. Volgens Apple hoefde de pixeldichtheid nooit hoger te liggen dan die 326 ppi. De gebruiker zou het verschil daarboven niet meer merken.

“Het scherm van de iPhone 6 Plus is prachtig, helder, scherp en weinig reflecterend”

Apple bewijst nu zelf het tegendeel met de iPhone 6 Plus. De display in de phablet toont een mooiere witbalans en ook kleuren worden mooier weergeven. Het scherm van de iPhone 6 Plus is, met andere woorden, prachtig, helder, scherp en weinig reflecterend. Het scherm is op papier een groot verschil met dat van de iPhone 6, maar ook in realiteit: het is de mooiste display die Apple tot nu toe op een smartphone heeft gezet.

Het enige nadeel aan het grote scherm is dat de telefoon, zoals eerder gezegd, dus ook groteske vormen aanneemt. Dat is dus een nadeel. Van ons mag het design daarom van de iPhone 6 Plus op de schop, maar mag het scherm ongewijzigd blijven. Ook naast de Galaxy Note 4 van Samsung, door DisplayMate verkozen tot beste scherm dat momenteel in een smartphone zit, is de display prachtig. Hoewel kleuren minder levendig worden weergeven dan bij de Note 4, is de witbalans juist beter.

Prestaties

Apple heeft een duidelijk voordeel ten opzichte van concurrenten als Samsung. En dat is dat het Amerikaanse bedrijf zowel haar besturingssysteem, iOS, als haar telefoon, de iPhone, zelf maakt. iOS is perfect geoptimaliseerd voor de iPhone, en de hard- en software van de iPhone is weer perfect geoptimaliseerd voor iOS. Gevolg is dat de iPhone 6 Plus supersnel presteert. Uit onze benchmarktests blijkt dat hij nét iets langzamer is dan de gewone iPhone 6. Dat verschil is echter zo minimaal, dat het in de realiteit niet merkbaar is. Bovendien kost het grotere scherm de iPhone 6 Plus ook meer rekenkracht, waardoor het resultaat uit de benchmarks te rechtvaardigen is.

“De iPhone 6 Plus is supersnel en daardoor ontzettend fijn in gebruik”

De kritiek op het feit dat Apple’s telefoons dezelfde specificaties heeft als Android-smartphones van een aantal jaar terug, vinden wij daarom onterecht. De iPhone 6 loopt dankzij de A8-processor en de 1GB ram in combinatie met iOS als een zonnetje. Voor je er erg in hebt is een app al opgestart en alle taken en handelingen worden moeiteloos door de 6 Plus uitgevoerd. De phablet ergert geen moment, en dat is met menig Android-smartphone met soortgelijke specificaties wel anders. Denk aan haperende toetsenborden, trage applicaties en een lagere handelingssnelheid. De iPhone 6 Plus kan zich ondertussen qua snelheid meten met de snelste Android-smartphones van dit moment, zoals de Galaxy Note 4 van Samsung en de Xperia Z3 van Sony. Als hij ze al niet verslaat qua snelheid.

Dit zorgt ervoor dat de iPhone 6 Plus vanwege zijn snelheid een hele fijne telefoon is om te gebruiken. Tijdens de reviewperiode hebben we bijvoorbeeld grafisch intensieve games zoals Real Racing 3 uitgeprobeerd. Voor de iPhone 6 Plus lijkt deze game kinderspel te zijn. De combinatie van sturen door je smartphone te kantelen en het weergeven van de prachtige beelden uit de game, gaat de iPhone 6 Plus makkelijk af.

“Voor Apple-begrippen heeft de telefoon een gigantische batterij die lang mee gaat”

Bovendien heeft Apple een probleem van vorige iPhones goed aangepakt, en dat is de levensduur van de batterij. In de iPhone 6 Plus zit een batterij met een inhoud van 2915 mAh: voor iOS-begrippen gigantisch. Na een dag intensief gamen, internetten en sturen van berichten zit de batterij vaak nog op een procent of dertig. Dit vinden wij een heel groot voordeel aan deze iPhone. Apple heeft niet alleen een phablet gemaakt om te voorzien in de vraag naar een groter schermformaat. En passant heeft de Amerikaanse fabrikant ook een veelgehoorde klacht van vorige iPhones goed aangepakt.

De belkwaliteit van de iPhone 6 Plus is goed te noemen. Wel valt op dat, als je een beetje verder van de wifirouter staat, het internet op je telefoon al snel een stuk trager is. Zeker als je op een andere verdieping zit met wat deuren gesloten merk je dat het mobiele internet opeens langzamer gaat via de wifiverbinding.

Net als de iPhone 5s heeft de iPhone 6 Plus een vingerafdruksensor in de homeknop. De telefoon kan maximaal vijf vingerafdrukken herkennen. Inscannen gaat heel makkelijk en ook herkent de vingerafdruksensor je vingers snel en goed. Een mooie toevoeging aan de phablet, dus.

Software

Tegelijkertijd met de release van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus gaf Apple iOS 8, haar nieuwe besturingssysteem voor mobiele apparaten, vrij. Ook hiervan hebben we een review, die je hier kunt lezen. iOS 8 is qua uiterlijk nagenoeg identiek aan iOS 7. Niet zo gek: met iOS 7 gooide Apple haar userinterface qua uiterlijk helemaal op de schop. Het zou vreemd zijn als het bedrijf dat nu weer doet. iOS 8 is daarom een feest der herkenning, met toch wat extra functies.

Zo is het notificatiecentrum uitgebreid en kun je in het dropdownmenu widgets plaatsen die bijvoorbeeld het weer doorgeven of de tussenstand van je favoriete team. Ontwikkelaars kunnen hiermee aan de slag, dus het wordt interessant om te zien wat er allemaal gemaakt gaat worden.

Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 

Apple laat niet alles over aan de ontwikkelaars, maar heeft met iOS 8 ook zelf wat dingen meegeleverd. Een handige functie is Continuity. Apple-apparaten werken hiermee onderling beter samen. Als je een telefoontje krijgt kun je die ook via je Mac of iPad opnemen, omdat alle apparaten met elkaar verbonden zijn. Het is nog even wachten tot deze functie door Apple geactiveerd is. Hierop hoef je niet te wachten tot volgend jaar.

Dat geldt wel voor Apple Pay, de mobiele betalingsdienst van het bedrijf. Deze app is mogelijk dankzij de NFC-chip in de iPhone 6 Plus. Hiermee kun je dus in principe betalen zonder je portemonnee te trekken. Als de winkel waar jij je spullen koopt tenminste een mobiel betalingsapparaat heeft. In Amerika is de functie al beschikbaar, maar het is onbekend hoe lang het duurt voordat Apple Pay in Nederland beschikbaar is.

Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 

Ook iOS 8 heeft Spotlight, de zoekmachine voor Apple’s besturingssysteem. Deze open je door op het thuisscherm naar beneden te vegen. Vervolgens kun je zoekopdrachten uitvoeren. Spotlight is flink uitgebreider geworden. Als je bijvoorbeeld zoekt op een app, maar je blijkt deze niet te hebben, dan vindt Spotlight ‘m alsnog en kun je de app gelijk downloaden. Je kunt ook vragen stellen, zoals wanneer een film in de bioscoop draait. Apple zou Apple niet zijn als dat nog niet in Nederland beschikbaar is. Zonde.

Fabrikanten weten soms van gekkigheid niet meer wat ze moeten bedenken om de aandacht van de consument op zich te vestigen. Het nieuwste front voor bedrijven als Google en Apple zijn de gezondheids-apps. De consument zou namelijk massaal haar gezondheid willen monitoren met allerlei sensortjes, wearables en activiteiten. En dus heeft Apple HealthKit gemaakt, waarmee je van je bloedgroep tot en met je gewicht en van je maximale uitademsnelheid tot zuurstofverzadiging gegevens kunt bijhouden. In iOS 8.0.2, de versie die wij testen, kun je alleen nog niets met HealthKit.

In het besturingssysteem kun je nog altijd niet twee apps in een scherm open hebben. Met een phablet zou dit toch wel relevant zijn, gezien de formaat van het scherm van de iPhone 6 Plus. Een nadeeltje. Wel kun je makkelijk en snel wisselen tussen applicaties, dus dat verhelpt het euvel enigszins.

Apple iPhone 6 Plus 
Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 

Camera

De iPhone 6 Plus verschilt maar op een aantal vlakken van de gewone iPhone 6. Een aspect is de camera. Beide iPhones maken foto’s van 8 megapixel, net als de iPhone 5, 5c en 5s. Het gemor dat Apple wel eens wat aan haar camera mag doen is begrijpelijk, maar het neemt niet weg dat de camera in de iPhone 6 Plus uitstekend presteert.

In moeilijke omstandigheden, zoals in het donker of met heel veel zon, vangt de camera het licht goed op en verwerkt hij dat vervolgens goed. De resultaten zijn vaak prachtig. Ook video’s maken is een feestje met de iPhone 6 Plus. Dit komt omdat dit de enige Apple-smartphone op dit moment is met optische beeldstabilisatie. Daarmee is deze camera beter dan in de gewone iPhone 6.

Apple iPhone 6 Plus review 
Apple iPhone 6 Plus review 

“De resultaten van de camera zijn vaak prachtig”

Je filmt met de iPhone 6 Plus in full HD. Dit doen wel meer camera’s, maar omdat de iPhone filmt met 60 frames per seconde, is deze camera zeer goed geschikt voor het schieten van video’s. Ook de nieuwe mogelijkheden in de camera-app zijn een pluspunt. Zo kun je makkelijke slowmotionvideo’s schieten met de iPhone 6 Plus en achteraf vaststellen welk deel van de video extra langzaam moet worden afgespeeld. Ook kun je makkelijk een timelapse maken. Dit is leuk als je je telefoon op één plaats neerzet en vervolgens op die manier filmt dat al je publiek op je feestje binnenkomt. Zodra je op stop drukt is de timelapse beschikbaar om terug te kijken. Heel leuk, maar de mogelijkheid is ook een beetje beperkt. Je kunt bijvoorbeeld niet handmatig instellen hoeveel tijd er tussen de shots in de timelapse zitten. Er is maar een mogelijkheid, en daarmee is de timelapse een leuke, maar enigszins beperkte toevoeging.

Apple iPhone 6 Plus 
Apple iPhone 6 Plus 
Apple iPhone 6 Plus 
Apple iPhone 6 Plus 

Conclusie

De iPhone 6 Plus is supersnel, heeft een prachtige display, een batterij die lang meegaat en een uitstekende camera. Toch krijgt hij geen vijf sterren. De phablet heeft wat kleine minpuntjes, maar ook een groot nadeel, en dat is zijn formaat. Natuurlijk: het is goed dat ook Apple zich nu op de phabletmarkt begeeft, maar toch slaat het de plank met de iPhone 6 Plus een beetje mis.

De telefoon is namelijk onnodig groot. Hij is daardoor gigantisch. Zelfs met lange vingers kun je de telefoon pas echt goed bedienen met twee handen. Niet zo handig. De randen rondom de telefoon zijn gewoonweg te groot. Zeker aan de boven- en onderkant. Ook de randen aan de zijkanten van het scherm zijn net iets te groot. Andere fabrikanten, zoals LG en Huawei, laten met de G3 en Ascend Mate 7 zien dat dit een stuk beter kan dan Apple nu doet. Het is niet aan het 5,5-inch scherm te danken dat de 6 Plus dus zo gigantisch is, maar het heeft puur met de randen te maken. Een goede phablet is pas écht goed als hij toch nog enigszins compact is. Vinden wij dan. Apple is op dat gebied duidelijk gezakt.

“Het grote minpunt van de 6 Plus is dat hij gigantisch is. Een phablet is pas echt goed als hij redelijk compact is”

Dat neemt niet weg dat de iPhone 6 Plus een van de beste telefoons is die wij dit jaar hebben getest. Hij verschilt in zijn gebruik niet van de gewone iPhone 6, die vijf sterren kreeg, maar de 6 Plus is op bepaalde vlakken wel beter, zoals zijn scherm en camera. Als je je niet stoort aan het grote formaat van de 6 Plus, en je hebt een boel geld over, schroom dan niet om hem aan te schaffen. In zijn gebruik stelt de telefoon bijna nooit teleur. Daar betaal je dan dus wel dik voor.

Wil je wel een phablet die ongeveer hetzelfde presteert als de iPhone 6 Plus, maar heb je een lager budget? Dan raden wij de LG G3, de Ascend Mate 7 of de Galaxy Note 4 aan. De G3 heeft net als de iPhone 6 Plus een 5,5-inch scherm, maar is stukken compacter. De Ascend Mate 7 is ongeveer even groot als de 6 Plus, maar heeft een heel mooi 6-inch scherm en óók een goedwerkende vingerafdruksensor. De Galaxy Note 4 heeft een prachtig scherm en is heel snel in gebruik, maar moeten we op het moment van schrijven van deze review, nog beoordelen.

Onze review score
Pluspunten
  • Prachtig scherm
  • Batterij gaat lang mee
  • Prima camera
  • Supersnel in gebruik
Minpunten
  • Te groot
  • Soms slechte verbinding
  • Duur
  • Krasgevoelig
  • Geheugen niet uitbreidbaar
  • Geen verwisselbare accu

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters