Apple iPhone 6

Apple gaat in 2014 groots, heel groots. De iPhone 6 is op alle fronten verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers en wordt samen met de iPhone 6 Plus gelanceerd. Tijd voor een uitgebreide review van de iPhone 6 door All About Phones.

Apple iPhone 6 hoofdfoto 

“Vriend en vijand kijken met afgunst naar de iPhone 6”

De iPhone 6 en de iPhone 6 Plus waren vooraf uitgebreid gelekt. Apple lijkt sinds het grote lek van de iPhone 4 moeite te hebben om haar Chinese toeleveranciers in toom te houden. Gevolg is dat het uiterlijk van de iPhone 6 van top tot teen al bekend was. Daar is op zich weinig mis mee; vriend en vijand kijken met afgunst naar de iPhone 6 omdat Apple nu de grootste klacht over de iPhone heeft aangepakt: die van het kleine scherm. De iPhone 6 heeft nu een 4.7-inch scherm gekregen en de iPhone 6 Plus krijgt zelfs een 5.5-inch scherm. Apple heeft goed gekeken naar aartsrivaal Samsung die eigenhandig de phablet-categorie heeft geïntroduceerd en biedt nu in deze categorie haar eigen alternatief aan.

Dit betekent wel dat de iPhone 6 iets groter is geworden, maar heel erg vinden we dat niet. Integendeel. Het toestel heeft een nieuw design gekregen dat opnieuw is gebaseerd op een behuizing van aluminium. Apple heeft voor de iPhone 6-reeks gekozen voor afgeronde hoeken en dat zorgt ervoor dat je dit grotere toestel prettig kunt vasthouden. Ook weegt het toestel niet veel en is de resolutie van het scherm verhoogd tot net boven de 720p.

Apple iPhone 6 front review 
Apple iPhone 6 front review 
Apple iPhone 6 front review 
Apple iPhone 6 front review 

“Al met al lijkt de iPhone 6 een veelbelovende smartphone maar mét een stevig prijskaartje”

De iPhone 6 wordt geleverd met iOS 8. Ook hier is goed gekeken naar de concurrentie. Zo beschikt Android al jaren over widgets en iOS 8 doet dat nu op haar eigen manier ook. Ontwikkelaars krijgen wat meer ruimte en daarnaast is de software sneller en energiezuiniger geworden. Al deze ingrediënten moeten ervoor zorgen dat de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus een groot verkoopsucces moeten worden; en dat lijkt te lukken. Apple heeft in haar openingsweekend al 10 miljoen stuks verkocht van de iPhone 6 en het toestel is momenteel niet aan te slepen.

Al met al lijkt de iPhone 6 een veelbelovende smartphone maar mét een stevig prijskaartje vanaf 699 euro. Daarmee is de iPhone 6 de duurste smartphone op de markt, na de Galaxy Note 4 van Samsung en de iPhone 6 Plus. Deze nieuwe iPhone heeft weliswaar midrange-specificaties, maar de vraag is of dat erg is; immers, als een smartphone goed presteert en alles doet wat je van hem verlangt en verwacht, dan doen specificaties er niet zoveel toe. Bij Android is er sinds jaar en dag een specs-race maar bij de iPhone is dat niet het geval. In deze review gaan we kijken of Apple deze hoge adviesprijs kan verantwoorden in het dagelijks gebruik van de Apple iPhone 6.

Apple iPhone 6 back review 
Apple iPhone 6 back review 
Apple iPhone 6 back review 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie iOS 8.0.2 en een prijs van €699.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2014 Draait op iOS 8Behuizing van Aluminium

Processor

Apple A8dualcore-processor op 1,4GHzGrafisch: PowerVR GX6650

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 129 gramLengte: 138mmBreedte: 67mmDikte: 6,9mm

Scherm/invoer

4,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)1334×750 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-outLightning aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1800mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 14 uurStandby-tijd van 250 uur

Unboxing

Apple levert de iPhone 6 in een wit doosje waarop alleen een kleurloze afbeelding van de voorkant van het toestel te zien is. Het doosje laat aan de bovenkant alleen in het wit een opdruk van de iPhone zien, maar verder zie je er weinig aan af. In de doos vinden we een usb-kabel, usb-oplader en de bekende EarPods, oftewel de headset.

Wij vinden de EarPods comfortabel, al zullen sommigen hierover van mening verschillen. Wij vonden ze echter beter in onze oren hangen dan de voorganger en dat is een pluspunt. Ook het geluid is er flink op vooruit gegaan en met name de bas wordt door de headset erg goed ten gehore gebracht. Ook de lage en midden-tonen weet de headset goed naar voren te brengen en gelukkig kan hij ook lekker hard. Ook bij langdurig gebruik blijken de EarPods comfortabel te blijven zitten, zonder pijntjes.

Design

“Het design van de iPhone 6 ziet er strak en simplistisch uit.”

Elke twee jaar gaat het design bij Apple op de schop; zo ook bij de iPhone 6. De iPhone 3G kreeg een nieuw design, de iPhone 4, de iPhone 5 en nu dus de iPhone 6. Apple heeft opnieuw gekozen voor aluminium, net als bij de eerste iPhone en de iPhone 5. Het design van de iPhone 6 ziet er strak en simplistisch uit. Er zijn dan ook een paar wijzigingen doorgevoerd tegenover zijn voorganger waardoor alles wat rustig is geworden. Allereerst de antennes aan de achterkant. Apple heeft gekozen voor de HTC-oplossing. HTC had bedacht dat door dunne plastic randen te verwerken in het aluminium je een nieuwe antennagate kon voorkomen. Bij de iPhone 5 wist Apple dit nog op te lossen met twee glazen plaatjes aan de achterkant van het toestel. Bij de iPhone 6 zijn dit dus dunne plastic lijntjes geworden.

Sommige mensen vinden dit lelijk, anderen vinden het mooi. Onze mening is dat het er netjes uitziet en dat de afwerking bijzonder goed is. Het toestel is bijna, op de cameralens na, helemaal glad aan de achterkant en ook aan de zijkant is geen onregelmatigheid te bespeuren. De ronde hoeken van de iPhone 6 zorgen ervoor dat je het toestel lekker vast houdt en daarnaast is hij ook heerlijk dun. Dit compenseert bij het vasthouden het feit dat het toestel wat groter is geworden. Alle knopjes aan de zijkant van het toestel zijn eveneens van aluminium gemaakt. De aan/uit-knop is naar de rechter zijkant verplaatst zodat mensen gemakkelijk bij deze knop kunnen, omdat het toestel net iets te lang is om de knop aan de bovenkant te plaatsen.

Apple iPhone 6 review front 
Apple iPhone 6 review front top 
Apple iPhone 6 review  

“Qua design is de iPhone 6 misschien niet vernieuwend, maar de afwerking is top.”

Qua design is de iPhone 6 misschien niet vernieuwend, maar de afwerking is top. Het toestel kent geen kieren langs het scherm of aan de achterkant. Ook aan de voorkant is het allemaal zoals het hoort. Wel zijn de bezels boven het scherm en onder het scherm aan de grote kant in vergelijking tot concurrenten zoals de Galaxy S5. De voorkant is één grote Gorilla Glass 3 glasplaat wat ervoor moet zorgen dat het toestel krasbestendig is. Dat is hij ook zeker. Wel loopt het glas een beetje bol af in de randen waardoor er een grotere kans is dat het glas geraakt wordt zodra het toestel valt. Dit kan er eventueel voor zorgen dat het glas wat eerder breekt dan bij toestellen die dat niet hebben. Doordat de voorkant opnieuw vlak is en de randen netjes afgerond zijn, gaan deze weer naadloos over in het aluminium frame. Dit zorgt ervoor dat het toestel prettig om te bedienen met de duim.

Onder het 4.7-inch scherm zit de Touch ID-sensor die verder is verbeterd. De sensor werkt beter dan bij de iPhone 5S en dat is positief. Wel is het jammer dat je eerst de homeknop in moet drukken om vervolgens de sensor je vinger te laten registeren en het toestel zo te unlocken. Fabrikant Huawei heeft dat met de Ascend Mate 7 opgelost door simpelweg na een aanraking van de vinger op de sensor het toestel meteen vrij te geven. De homeknop voelt steviger aan dan die van zijn voorganger en ook is er geen ruimte om de knop heen, waardoor er stof onder zou kunnen komen.

De iPhone 6 is ongeveer 17 gram zwaarder geworden dan zijn voorganger, maar nog steeds voelt het toestel bijzonder licht aan. Dat is opvallend omdat hij toch wat groter is geworden en nog steeds van aluminium is gemaakt. Apple heeft op het gewicht weten te besparen door het toestel slechts 6.9mm dik te maken. Boven het scherm vinden we nog de verbeterde iSight-camera die meer lichtinval zou hebben en daarnaast zit nog een sensor en de speaker.

Apple iPhone 6 review  
Apple iPhone 6 review  
Apple iPhone 6 review back top 

“Wat vooral opvalt aan de achterkant van het toestel is de camera, die een beetje uit de behuizing steekt.”

De achterkant van de iPhone 6 is zoals gezegd bijna helemaal opgetrokken uit aluminium. In het midden vinden we het bekende Apple-logo en daaronder een aantal verplichte certificeringen van verschillende instanties. Wat vooral opvalt aan de achterkant van het toestel is de camera, die een beetje uit de behuizing steekt. Apple staat er om bekend dit nooit toe te laten in het design. Daar is met de iPhone 6 verandering in gekomen, want de lens van de camera steekt dus wel iets uit. Erg storend is dit niet, maar het kan wel tot gevolg hebben dat de lens sneller beschadigt omdat het toestel altijd op de lens zal liggen en hij dus niet op zijn rug vlak kan liggen. Handig is het dus niet en het kan schade opleveren.

Over schade gesproken; nadeel van aluminium is dat het wel snel krast en dat die krassen vrij snel verkleuren. Bij de iPhone 5S zagen we dit ook redelijk snel gebeuren en bij de iPhone 6 zal dat niet anders zijn. Ook zullen butsen relatief snel in het aluminium komen als je het toestel laat vallen. Het is dus aan te raden om een hoesje voor je nieuwe iPhone 6 aan te schaffen.

Apple iPhone 6 review left 
Apple iPhone 6 review bottom 
Apple iPhone 6 review right 
Apple iPhone 6 review bottom 

Scherm

“Het 4.7-inch formaat is ideaal gekozen: niet te groot, niet te klein en de iPhone 6 is zo precies groot genoeg.”

Het grotere scherm van de iPhone 6 is het grootste pluspunt ten opzichte van eerdere iPhones. Menig iPhone-fan zat op dit schermformaat te wachten. Eindelijk heeft Apple hier gehoor aan gegeven. Aardig wat iPhonegebruikers keken tot nu toe met enige jaloezie naar Androidsmartphones die een groot 4,7 of 5,5-inch scherm hadden, met een veel hogere resolutie. Het 4.7-inch formaat is ideaal gekozen: niet te groot, niet te klein en de iPhone 6 is zo precies groot genoeg.

De schermkwaliteit is erg goed, zoals we van een iPhone gewend zijn. Het paneel wordt opnieuw door LG gemaakt en Apple lijkt de hoogste kwaliteit na te streven voor wat betreft IPS-schermen, want andere fabrikanten weten niet dezelfde kwaliteit te krijgen. De kijkhoek van het scherm is erg goed, de helderheid is hoog en de kleurechtheid is het meest waarheidsgetrouwe die we tot nu toe in een smartphone hebben gezien. Al met al heeft de iPhone 6 qua kleurweergave één van de beste lcd-schermen op dit moment.

Apple iPhone 6 review scherm top 
Apple iPhone 6 review scherm bottom 

“Wel betekent de nieuwe schermresolutie dat applicaties omgebouwd dienen te worden”

Het nieuwe 4.7-inch scherm heeft ook een nieuwe resolutie gekregen. De nieuwe resolutie meet 750 x 1334 pixels en is daarmee net wat hoger dan 720p, maar nog steeds lager dan de Full HD-resolutie van de iPhone 6 Plus en veel high-end Android-smartphones. Het aantal pixels per inch komt daarmee uit op 326 en dat is niet heel veel. In de praktijk is het verschil wel aanwezig, maar erg subtiel. Afzonderlijke pixels zijn nog steeds nauwelijks waar te nemen en je zult dan ook geen irritaties op dit punt hebben.

Wel betekent de nieuwe schermresolutie dat applicaties omgebouwd dienen te worden naar de nieuwe resolutie. Tot nog toe ondersteunden applicaties alleen de retina-resolutie van de iPhone 5s. Applicatiemakers moeten nu hun apps verbouwen naar de nieuwe resolutie van de iPhone 6 en de 6 Plus en dat kan even duren. Populaire apps als WhatsApp zijn niet de snelste met het updaten van de software, maar toch is de kans groot dat binnen twee maanden alle apps al zijn geoptimaliseerd zijn voor de nieuwe resolutie van de iPhone 6. Apple zelf heeft dit probleem overigens ondervangen door alle bestaande applicaties een klein beetje op te blazen naar de nieuwe resolutie. Dit ziet er niet verkeerd uit maar het is wel een beetje zonde van de ruimte. Al met al een prima tijdelijke tussenoplossing.

Prestaties

Apple iPhone 6 review prestaties

De iPhone 6 vergelijken op basis van specificaties met een Android-smartphone is vergelijken van appels met peren. De redenatie die veel mensen gebruiken is dat de iPhone 6 niet zwaar gespecd is en daarom veel te duur is. Die redenatie gaat niet meer op, vinden wij. Het apparaat immers werkt zonder haperingen, vertragingen of wat voor mankement dan ook in de prestaties. Qua prestaties kan de iPhone 6 zich dan ook goed meten met alle high-end smartphones van dit moment. Dit toestel is qua snelheid vergelijkbaar met een Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia Z3 of een LG G3. Specificaties zeggen dus niet alles.

Wat wel goed te vergelijken is, is de iPhone 6 met de iPhone 6 plus en eerdere iPhones en tablets van Apple. Hieruit blijkt dat de iPhone 6 wezenlijk sneller is, zowel op grafisch vlak als in dagelijks gebruik. Het toestel voelt in het gebruik sneller aan dan een iPhone 5S. De camera start sneller op, het schakelen tussen applicaties gaat net iets vlugger en ook het aan- en uitzetten van het toestel gaat wat vlotter. Dit blijkt ook uit de onderstaande benchmarks van de verschillende toestellen van Apple.

“Onder aan de streep hebben we geen moment te klagen gehad over de prestaties van de iPhone 6. ”

In dagelijks gebruik is de Apple iPhone 6 erg snel in gebruik. Wij hebben geen moment gehad dat een app traag opstartte, een app weigerde of dat het toestel vastliep. Van haperingen was geen sprake en ook het spelen van grafisch intensieve games gaat het toestel moeiteloos af. Als je de smartphone oplaadt en een grafisch zware game speelt, kan hij wel warm worden, maar niet te warm. Onder aan de streep hebben we geen moment te klagen gehad over de prestaties van de iPhone 6.

“De batterijduur is een groot voordeel van de iPhone 6.”

Een ander groot voordeel van de iPhone 6 is zijn sterk verbeterde batterijduur. De iPhone 5s ging bij ons dagelijks tussen de 6 en 8 uur mee. De iPhone 6 haalde tijdens onze review periode moeiteloos 12 uur en ging gemiddeld ongeveer 16 uur mee op een enkele lading; een prestatie van formaat. Apple heeft de iets grotere batterij goed weten te benutten door een zuinigere processor in te bouwen en de software beter af te stellen. De batterijduur is een groot voordeel van de iPhone 6. Wel is het een nadeel dat de batterij van het toestel niet te vervangen is.

Software

De Apple iPhone 6 wordt standaard geleverd met iOS 8. Tijdens het testen van de iPhone 6 is een kleine update uitgekomen voor iOS 8 in de vorm van iOS 8.0.2. De review is op deze software gebaseerd. Een volledige diepgravende review van iOS 8.0.2 kun je hier van ons lezen. In deze review bespreken we de belangrijkste punten die ons opvielen tijdens het reviewen van de iPhone 6.

“De interface is nauwelijks aangepast in vergelijking tot iOS 7.”

Met iOS 8 heeft Apple opnieuw een knieval gedaan richting haar gebruikers. De fabrikant heeft een aantal broodnodige zaken toegevoegd voor zowel eindgebruikers als ontwikkelaars. Ontwikkelaars hebben een nieuwe moderne programmeertaal gekregen genaamd Swift en eindgebruikers mogen nu eindelijk widgets in hun notificatie-balk plaatsen. De interface is nauwelijks aangepast in vergelijking tot iOS 7. Een paar kleine dingen zijn hier en daar gewijzigd, maar eigenlijk is alles het zelfde gebleven met hier en daar een aantal tweaks.

Het lockscreen is nog steeds gemakkelijk te bedienen en preview van notificaties worden hierop nog steeds weergegeven. Dit is tot de dag van vandaag nog een groot voordeel tegenover Android; Android krijgt pas met de Android L-update previews van notificaties op het lockscreen. Als we vervolgens het menu in komen dan zien we daar alle apps, al dan niet ingedeeld in mappen. Als je het scherm van boven naar beneden trekt dan komt daar opnieuw de notificatiebalk te voorschijn en als je het scherm van onder naar boven trekt dan zul je daar een aantal instellingen zien die men snel kan activeren en deactiveren. Nadeel is wel dat deze snel-instellingen niet zelf ingedeeld kunnen worden in iOS 8.

Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 lockscreen 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 homescreen 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 mappen 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 apple apps 

“De berichten-app van Apple heeft een flinke update gekregen in iOS 8.”

De nieuwe widgets in iOS 8 zijn alleen te zien in het notificatie-scherm. Hierin kun je bijvoorbeeld snel het weerbericht zien of wat de score is van je favoriete team. Ontwikkelaars testen nog een beetje wat ze met deze ruimte aan moeten aangezien de meeste widgets nog niet echt bruikbaar zijn voor dagelijks gebruik. Het multitasken is ook een klein beetje aangepast. Het werkt nog steeds door de home-knop twee keer snel in te drukken waarna een kaartweergave te zien is van alle geopende applicaties. Nieuw is dat bovenin dit overzicht ook de contanten te zien zijn waarmee je het laatst contact mee hebt gehad en als je naar rechts veegt krijg je ook je favorieten te zien.

Apple heeft ook een aantal nieuwe functies en apps toegevoegd. Eén daarvan is Healthkit. Deze app kende wat opstartproblemen omdat apps nog geen intergratie mogen hebben met de app. Desondanks is dat nu toegestaan waardoor populaire apps zoals Runkeeper binnenkort intergratie krijgen met Healthkbook. De app laat overzichtelijk zien hoe gezond bezig je bent en hoeveel je gelopen hebt. Het idee is dat je iPhone 6 je helpt om gezond te blijven, maar dan moet het natuurlijk wel werken. Vooralsnog waren er te weinig apps om dit mee te testen.

De berichten-app van Apple heeft een flinke update gekregen in iOS 8. Apple wil apps als WhatsApp en Facebook nog verder wegdrukken met haar eigen messages-app. De app maakt het nu mogelijk om gesproken berichten gratis naar andere iOS-gebruikers te verzenden. Ook het versturen van video’s en foto’s behoort tot de mogelijkheden, net als het aanmaken van groepsberichten en met deze mensen gelijk te Facetimen. Ook het delen van je locatie is mogelijk geworden. Nadeel van de app is wel dat het alleen werkt met andere iOS-gebruikers.

Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 quickmenu 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 notificaties 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 quick reply 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 widgets 

“Nog een andere veelbelovende dienst is Apple Pay.”

Apple heeft ook de functionaliteit uitgebreid voor het delen van content vanaf je iPhone 6 binnenshuis. Hiervoor heb je opnieuw een iOS-apparaat nodig of een Apple TV of Mac. Door gezinsdeling aan te zetten op je thuisnetwerk in je iPhone 6 kun je gemakkelijk foto’s, video’s en andere content uit iTunes delen. Handig voor grote gezinnen, maar in de praktijk zullen er weinig mensen zijn waarbij het gehele gezin een iOS-apparaat heeft. Een andere belangrijke nieuwe dienst is iCloud Drive. Hiermee kun je eindelijk bestanden, dus niet allen foto’s en video’s, delen en opslaan in de cloud bij Apple. Deze dienst werkt alleen nog niet op de Mac, dat zal met de oS X 10.10 update gaan komen. De deinst werkt goed, maar de intergratie met andere platformen moet nog los komen aangezien alleen iOS en Windows ondersteund worden vooralsnog.

Een veelbelovende nieuwe functie van iOS is Continuity. Continuity zorgt ervoor dat je Mac en iOS-apparaat met iOS 8 erop beter samenwerken. Als je bijvoorbeeld op je iPhone 6 een telefoongesprek binnen krijgt, dan krijg je hier een notificatie van op je Mac en kun je er zelf mee opnemen. Deze functie zal dit najaar pas door Apple geactiveerd worden, maar laat wel zien hoe iOS en OS X naar elkaar toe groeien.

Nog een andere veelbelovende dienst is Apple Pay. In de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus zit NFC ingebouwd en daarmee kun je in de toekomst betalen dankzij Apple Pay. Dit zal dit najaar in Amerika mogelijk worden, maar Europa zal waarschijnlijk pas veel later de beschikking gaan krijgen over Apple Pay. Het idee is dat een bankrekening of creditcard gekoppeld wordt aan je iTunes-account en door simpelweg de iPhone 6 tegen een NFC-terminal te houden kun je een betaling doen.

Een andere belangrijke verbetering in iOS 8 is Spotlight; de interne zoekmachine van iOS. Deze is sterk verbeterd. Zo kun je nu sneller zoeken in je smartphone en zullen ook apps uit de App Store die je nog niet geïnstalleerd hebt kunnen zien en vervolgens installeren op je telefoon. Ook zal Safari vragen beantwoorden zoals de tijd dat een bepaalde film in de buurt draait. Dit werkt alleen jammer genoeg nog niet in Nederland. Wel krijg je te zien wat het IMDB-cijfer is voor een film.

Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 instellingen 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 instellingen 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 App Store 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 Safari 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 instellingen 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 health 
Apple iPhone 6 review screenshot iOS 8 health 

Camera

“Onze ervaring sluit daarbij aan; de camera van de Apple iPhone 6 is erg goed.”

Apple staat erom bekend dat ze veel werk steken in haar camera’s voor de iPhone. Dat is met de iPhone 6 dan ook niet anders. Overigens is het aantal megapixels niet omhoog gegaan zoals verwacht; deze is blijven steken op 8-megapixels. Desondanks is de camerakwaliteit aanzienlijk verbeterd. Sommige claimen zelfs dat de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus de beste smartphonecamera tot nog toe hebben. Onze ervaring sluit daarbij aan; de camera van de Apple iPhone 6 is erg goed. Daarnaast is ook een groot voordeel dat hij erg snel is, zowel in het opstarten als in het focussen.

Apple heeft een aantal handige zaken doorgevoerd in de camera waardoor hij beter weet te presteren. Zo is de Focus Pixel toegevoegd. Dit moet ervoor zorgen dat de camera razendsnel autofocus heeft en dat blijkt in de praktijk goed te werken. Het toestel loopt continue automatisch mee te focussen en 9 van de 10 keer gaat dat erg goed. Het toestel zal daarnaast ook gezichten herkennen en op het juiste moment een foto nemen voor een optimale foto, aldus Apple. In de praktijk werkt dat nauwelijks, maar de foto is er niet minder om. Nieuw is wel dat in iOS 8 een flink aantal instellingen in de camera app verwerkt zijn; zo kun je de helderheid instellen, exposure, f-stops en het diafragma. Standaard stelt het toestel dit allemaal zelf in en dat gaat hem prima af.

De iPhone 6 heeft jammer genoeg geen optische beeldstabilisatie meegekregen, dat heeft Alleen de grotere iPhone 6 Plus. Apple lost dit softwarematig in de iPhone 6 op en dat gaat redelijk. Tijdens het filmen ziet het beeld er goed uit en niet te schokkerig. Filmen gaat in 1080p en de kwaliteit is erg goed te noemen. De kleuren van zowel foto’s als video’s zijn erg goed en wat opvalt is dat het toestel veel licht kan opvangen, ook in donkere ruimtes. Daarnaast is er weinig ruis te merken op foto’s en worden foto’s dus snel genomen. Ook de kleurechtheid van de foto’s is erg goed en daarbij komt ook nog een keer dat macro-shots en afstands shots moeiteloos genomen kunnen worden met deze iPhone. Ook de nieuwe slomo-functie waarin in 240fps video’s gemaakt kunnen worden, is een leuke toevoeging. Al met al heeft de iPhone 6 één van de beste camera’s mee gekregen van dit moment.

Apple iPhone 6 camera sample 
Apple iPhone 6 camera sample 
Apple iPhone 6 camera sample 
Apple iPhone 6 camera sample 
Apple iPhone 6 camera sample 
Apple iPhone 6 camera sample 
Apple iPhone 6 camera sample 
Apple iPhone 6 camera sample 

“Een groot irritatiepunt is wel het vernieuwde album.”

De interface van de camera is in iOS 8 wel een stuk drukker geworden. Dat komt omdat Apple een flink aantal extra opties heeft toegevoegd en dat is prima. Een groot irritatiepunt is wel het vernieuwde album. Deze laat alleen standaard nog maar de foto’s en video’s zien die in de afgelopen maand zijn geschoten. Wil je de rest zien dan moet je naar een andere folder toe. Apple zal dit in iOS 8.1 weer terug gaan draaien naar de oude manier, maar tot die tijd is het even behelpen.

Een klein ander bugje dat we opgemerkt hebben is dat soms de camera niet wil activeren vanuit het lockscreen. Dit bugje zal vast in de toekomst verholpen worden, maar tot die tijd kun je net dat ene moment missen omdat het toestel je beweging niet registreert. Dit lijkt een software-bug die zowel bij de iPhone 6, als de iPhone 6 Plus aanwezig is.

Een handige nieuwe functie van iCloud is dat foto’s tegenwoordig ook automatisch geupload kunnen worden naar iCloud Drive zodra deze geschoten is. Dit is nog een testfunctie, zo laat Apple weten. Desondanks is het een handige backup-optie die standaard in het toestel aanwezig is.

Apple iPhone 6 review camera interface 
Apple iPhone 6 review camera interface 
Apple iPhone 6 review camera interface 
Apple iPhone 6 review camera interface 

Conclusie

“Voor kwaliteit moet je betalen en zo ook voor de iPhone 6. ”

De Apple iPhone 6 heeft een broodnodige update gekregen waardoor hij eindelijk on par staat met veel Android-concurrenten. Hoewel dat de specificaties niet bijzonder hoog lijken en het aantal pixels op het scherm achterblijven, is de iPhone 6 een erg goed toestel. De smartphone werkt namelijk altijd soepel en snel. Daarnaast is het scherm van erg goede kwaliteit en dat is te zien aan de waarheidsgetrouwe kleuren en de hoge helderheid. Ook het formaat van het scherm vinden wij ideaal; niet te groot en niet te klein. Het belangrijkste pijnpunt van de iPhone heeft Apple wat ons betreft dan ook weten te tackelen; het schermformaat.

De iPhone 6 is momenteel één van de beste smartphones die je kunt kopen. Daar hangt echter wel een stevig prijskaartje aan. Het toestel kost rond de 699 euro en daarvoor krijg je slechts 16GB intern geheugen dat niet uitbreidbaar is. Maar voor dit geld krijg je een strak ontworpen smartphone die lekker licht en dun is. Daarnaast is het één van de beste cameratelefoons van dit moment en ook de batterijduur mag er zijn. Het toestel ging tijdens onze test voor het eerst in de iPhone-geschiedenis een volle dag mee op een enkele lading, wel zo fijn.

Ook qua design mag de iPhone er zijn. Sommige mensen zullen de antennes lelijk vinden en sommige mensen vinden aluminium overrated en snel krassen. Wij vinden de eerste twee punten geen probleem en wat ons betreft is de afwerking van de iPhone 6 erg goed en is het toestel fijn om vast te houden en om te bedienen. Daarnaast heeft iOS 8 eindelijk widgets gekregen en een aantal andere nodige verbeteringen. Wel zouden we wat meer zelf willen aanpassen in het systeem, maar dat is geen mogelijkheid. Keerzijde hiervan is dat iOS 8 bijzonder snel en vloeiend is.

Onder aan de streep kunnen we dus de volgende klassieke redenatie gebruiken; voor kwaliteit moet je betalen en zo ook voor de iPhone 6. Mocht 699 euro geen probleem voor je zijn dan is de iPhone 6 één van de beste smartphone van dit moment omdat het totaalplaatje bijzonder goed is. De Sony Xperia Z3 en de LG G3 kunnen zich prima meten met dit toestel en ook de aankomende Galaxy Note 4 zal waarschijnlijk op de zelfde hoogte komen te staan als de iPhone 6.

Onze review score
Pluspunten
 • Groter scherm van top kwaliteit
 • Snelle prestaties
 • Goede cameratelefoon
 • Belangrijke verbeteringen in iOS
 • Goede bouwkwaliteit
 • Dun en licht
 • Goede batterijduur
Minpunten
 • Duur
 • Geen uitbreidbaar geheugen
 • Krasgevoelig
 • iOS 8 is niet zo aanpasbaar
 • Geen verwisselbare accu

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters