Apple iPhone 6s Plus review: grote iPhone

De Apple iPhone 6s Plus is de grootste van de twee nieuwe iPhones en biedt een aantal kleine voordelen tegenover het ‘normale’ model. In deze review bekijken we of Apple’s nieuwste phablet de moeite waard is.

Apple iPhone 6s Plus design 

De kop van deze review klinkt misschien een beetje als een open deur, maar is niet voor niets gekozen. De Apple iPhone 6s Plus is namelijk niet alleen het grootste model uit de iPhonefamilie, het is ook precies wat je bij een grote iPhone zou verwachten. Iedereen die een beetje bekend is met Apple’s smartphones had deze 6s Plus zich waarschijnlijk ongeveer voorgesteld als hij twee jaar geleden gehoord zou hebben dat Apple een 5,5-inch model zou uitbrengen. De iPhone 6s Plus is kortom een uitstekende telefoon, maar verrast allerminst.

Eigenlijk heeft het model één verrassende functie: 3D Touch. Deze techniek zorgt ervoor dat je andere handelingen kunt uitvoeren binnen de interface door wat harder op het scherm te drukken en bleek tijdens onze review van de iPhone 6s al een ware vondst. Los van 3D Touch biedt de iPhone 6s Plus tegenover zijn voorganger een snellere chipset, een hogere cameraresolutie van 12 megapixel en een ‘bendgate proof’ ontwerp.

“De iPhone 6s Plus is een uitstekende telefoon, maar verrast allerminst”

Hoewel het voornaamste verschil tussen de iPhone 6s en de iPhone 6s Plus het formaat is, komen de twee modellen niet op alle vlakken overeen. De iPhone 6s Plus heeft een hogere schermresolutie van 1080×1920, dat is 401 pixels per inch tegenover de 326 pixels per inch van de iPhone 6s. Bovendien is de camera van de iPhone 6s Plus voorzien van optische beeldstabilisatie, terwijl die van de iPhone 6s dat vreemd genoeg niet is.

We hebben onze conclusie over de iPhone 6s Plus hierboven al een beetje weggegeven, maar toch valt er nog genoeg over de telefoon te vertellen. In deze review nemen we alle belangrijke onderdelen van de nieuwe Applephablet met je door.

Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 9.2 en een prijs van €799 (16GB).

Specificaties van de Apple iPhone 6s Plus
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2015
 • Draait op iOS 9
Processor
 • Apple A9
 • Grafisch: PowerVR GT7600
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

De Apple iPhone 6s Plus komt in een bekend doosje. Het is hetzelfde doosje als die van de iPhone 6 Plus, behalve dat Apple de iPhone op de voorkant nu wel in kleur gedrukt heeft. Onder het toestel kun je een aantal accessoires vinden: een setje earpod-oortjes, een oplaadblokje en een usb-kabel. Die zitten allemaal netjes verpakt en zijn mooi gepresenteerd.

“Gebogen telefoons moeten verleden tijd zijn”

Het ontwerp van de iPhone 6s Plus is bijna direct overgenomen van de iPhone 6 Plus, met een verschil. Apple maakt nu gebruik van een sterkere aluminiumlegering, waardoor gebogen telefoons verleden tijd moeten zijn. We hebben inderdaad nog geen meldingen van gebogen iPhones 6s Plus gezien, dus dat lijkt goed te gaan. Overigens is de iPhone 6s Plus ook een fractie dikker en zwaarder geworden om hem nog steviger te maken, maar daar merk je eigenlijk niets van.

Het ontwerp van de iPhone 6s Plus is volledig opgetrokken uit aluminium en glas en dat ziet er goed uit. De glasplaat aan de voorkant heeft een 2,5D-afwerking gekregen en loopt daardoor bijna naadloos over in het aluminium aan de zijkant. De achterkant is een vlakke plaat aluminium en hoewel dat er goed uitziet is het wel een beetje glad. Je moet dus goed opletten dat je de telefoon niet uit je handen laat glijden. De afwerking van de iPhone 6s Plus is uitstekend en het materiaalgebruik erg netjes.

Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 

“De randen rond het scherm zijn nogal groot”

Toch kent het ontwerp van deze iPhone wat nadelen. De belangrijkste daarvan is dat de randen rond het scherm nogal groot zijn. Daardoor is de iPhone 6s Plus ook voor een phablet vrij groot, terwijl het scherm een doorsnede van ‘maar’ 5,5 inch heeft. Bij de kleinere iPhones komt Apple wel weg met die grote randen, maar bij dit model komt het het gebruiksgemak niet ten goede. Een ander nadeel is de camera die een beetje uitsteekt, maar daar is wel mee te leven wat ons betreft.

Zoals we van Apple gewend zijn kun je bij de iPhone 6s Plus de batterij niet verwisselen en is het niet mogelijk om het geheugen uit te breiden. Vooral dat laatste is jammer: het zorgt ervoor dat je flink moet bijbetalen als je een fatsoenlijke hoeveelheid opslagruimte wilt. Het basismodel van de smartphone heeft namelijk 16GB opslagruimte en dat is wel erg weinig.

“De Touch ID-sensor herkent je vinger meestal moeiteloos en werkt snel”

Onder het scherm prijkt de homeknop met daarin een wat verbeterde vingerafdrukscanner. Of, zoals Apple het liever zegt, Touch ID-sensor. Het sensortje herkent je vinger over het algemeen moeiteloos en werkt bovendien vrij snel, waardoor je het toestel makkelijk kunt beveiligen. Dat doet Apple goed.

Alle knopjes van deze iPhone zitten op de gebruikelijke plaatsen en werken goed. Een handige knop vinden we de ‘mute switch’ aan de linker zijkant, waarmee je het toestel eenvoudig op stil kunt zetten. Overigens is dat een functie die de iPhone al heel lang heeft.

Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 

Het scherm is traditioneel een van de sterke punten van een iPhone en dat is bij deze iPhone 6s Plus niet anders. Toegegeven, hij biedt niet de diepe zwartwaarden van een amoledscherm. Maar de kleurechtheid van het scherm is bijzonder hoog en de witbalans is spot-on. Het contrast is gewoon goed en de kleuren worden levendig weergegeven. De kijkhoek is goed en dat geldt ook voor de helderheid. Wat dat betreft is er dus bijzonder weinig aan te merken op dit display.

Het 5,5-inch scherm heeft een resolutie van 1080×1920 pixels en is daarmee in tegenstelling tot dat van de iPhone 6s lekker scherp. Als je echt goed je best doet, zul je misschien net kunnen zien dat hij niet zo scherp is als een quad HD-scherm. Tijdens het gebruik merk je dat echter niet tot nauwelijks en gezien de positieve impact op de batterij is het misschien zelfs wel een goede keuze van Apple.

“De kleurechtheid van het scherm is bijzonder hoog en de witbalans spot-on”

Een van de belangrijke nieuwe functies in de iPhone 6s Plus is 3D Touch. Met 3D Touch kan het scherm van de telefoon waarnemen hoeveel druk je erop uitoefent. Dat biedt ontwikkelaars van games leuke nieuwe mogelijkheden en is in de software tot een vernieuwde gebruikservaring gemaakt. Dat begint al op je startscherm. Wanneer je nu iets harder drukt op een app, zal je een lijstje met snelkoppelingen voor deze app krijgen. Dit is handig om bijvoorbeeld snel een bericht naar iemand te sturen. Als de app dit niet ondersteund, omdat de ontwikkelaar deze functie nog niet heeft ingebouwd, voel je 3 snel opeenvolgende korte trillingen. Verder zal er niets gebeuren.

Verder kan je in de meeste standaard applicaties, en ondertussen sommige andere apps, gebruik maken van 3D Touch in de vorm van ‘peak’ en ‘pop’. Hierdoor kan je bijvoorbeeld in de mail app net iets harder dan normaal drukken op een mail, waardoor je er een preview van krijgt, dit is ‘peak’. Wanneer je dan nog iets harder doordrukt, opent de mail, dit is ‘pop’. Peak en pop zijn misschien maar kleine toevoegingen, maar ze zijn erg handig. Deze functie zit ook ingebouwd in bijvoorbeeld de berichten app en safari. Ondertussen kan je ze ook gebruiken in 3rd party apps zoals instagram en tweetbot. Vooral in de browser vinden we dit erg handig.

Apple iPhone 6s Plus screenshot 

“De smartphone werkt bijzonder snel in het dagelijkse gebruik”

Zoals altijd pakt Apple het met de hardware van de iPhone op een eigen manier aan. Het bedrijf strooit niet in de rondte met zoveel mogelijk kernen of zo hoog mogelijke kloksnelheden, maar zorgt gewoon voor een goede werking. De 1,84GHz-dualcoreprocessor uit de A9-chipset klinkt niet erg indrukwekkend, maar zorgt er wel voor dat de smartphone bijzonder snel werkt in het dagelijkse gebruik. Haperingen zijn we eigenlijk niet tegengekomen en applicaties opstarten gaat over het algemeen als de gesmeerde bliksem. Bovendien heeft de iPhone 6s Plus voor het eerst 2GB werkgeheugen meegekregen, waardoor multitasken wat beter gaat. Het zet ook de deur open voor spit-screen multitasken, maar helaas heeft Apple dat voorlopig alleen aan de software van de iPad toegevoegd.

Ook op grafisch vlak scoort deze iPhone erg goed. Dat komt enerzijds doordat Apple zijn chipsets altijd uitrust met een krachtige grafische processor, wat ook voor de A9-chip uit deze iPhone 6s Plus geldt. Anderzijds zijn er zo weinig iPhones dat het voor ontwikkelaars nogal eenvoudig is om hun games en andere grafische toepassingen goed te optimaliseren voor de hardware. En daar pluk je met deze smartphone de vruchten van.

Apple laat de A9-chips voor zijn nieuwe iPhones bij twee fabrikanten maken: TSMC en Samsung. Verschillende reviewers beweren dat er verschillen tussen die twee chipsets zitten, terwijl andere partijen weer beweren dat je er als gebruiker eigenlijk niets van merkt. Wij hebben de verschillen niet kunnen testen, maar hebben wel het idee dat het allemaal wel meevalt met deze ‘chipgate’.

“De accu van de iPhone 6s Plus scoort prima”

Apple iPhone 6s Plus screenshot

Op netwerkvlak zit de iPhone 6s Plus ook helemaal goed. Hij ondersteunt alle gebruikelijke netwerktechnologieën, waaronder ook lte-advanced en wifi ac. Zowel de ontvangst als de belkwaliteit van het toestel zijn in orde. De enige nadelen op netwerkvlak zijn softwarematig: Apple heeft zowel bluetooth als nfc nogal afgeschermd. Nfc is alleen bruikbaar voor Apple Pay en bluetooth is standaard beperkt tot het aansluiten van accessoires.

De accu van de iPhone 6s Plus heeft een capaciteit van 2750mAh en scoort prima. We komen goed de dag door op de accu en klokken daarbij een gebruikstijd van meer dan 8 uur met een beetje geluk. Overigens is dat niet de tijd dat het scherm aan staat, maar de tijd dat het toestel actief taken uitvoert. Hoe dan ook is het een nette score en zul je met de iPhone 6s Plus niet snel in de situatie komen dat je hem voor het einde van de dag al aan de lader moet hangen. Alleen met heel zwaar gebruik is dat bij ons weleens voorgekomen.

“Apple heeft weinig gebruik gemaakt van het grote schermformaat”

De iPhone 6s Plus is voorzien van iOS 9; Apple’s nieuwe iOS-versie voor dit jaar. In onze review van iOS 9 kun je daar alles over lezen; in deze review bespreken we slechts de highlights van de software.

iOS maakt nog altijd gebruik van een eenvoudige opzet met een hoofdscherm waar je alleen snelkoppelingen naar applicaties kunt vinden. Alle instellingen – ook die van afzonderlijke systeemapps – zijn in het instellingenmenu ondergebracht. Als je de statusbalk uittrekt kom je in het notificatiecentrum terecht dat uit twee delen bestaat: het ‘vandaag-scherm’ waar je allerlei widgets kunt neerzetten en het notificatiescherm waar meldingen van apps binnenkomen.

Wel vinden we dat Apple bijzonder weinig gebruik heeft gemaakt van de potentie die een groot scherm als dat van de iPhone 6s Plus biedt. Door twee keer licht op de homeknop te tikken kun je het scherm als het ware naar beneden halen zodat je eenvoudig bij elementen aan de bovenkant kunt, maar daar houden de extra’s wel zo’n beetje op. Split-screen multitasken ontbreekt bijvoorbeeld.

Apple iPhone 6s Plus screenshot 
Apple iPhone 6s Plus screenshot 
Apple iPhone 6s Plus screenshot 
Apple iPhone 6s Plus screenshot 
Apple iPhone 6s Plus screenshot

Apple levert een vrij breed scala aan eigen apps mee, waar we niet altijd even blij mee zijn. De meeste apps zijn wel in meer of mindere mate handig, maar sommigen zijn dat ook lang niet voor iedereen. De Apple Watch-app bijvoorbeeld kun je natuurlijk alleen gebruiken als je zo’n slim horloge hebt, maar is niet te verwijderen als je dat niet hebt. Ook apps als kompas en ‘zoek vrienden’ zit lang niet iedereen op te wachten, maar zijn niet te verwijderen. Dat neemt ruimte in die, gezien de niet uitbreidbare 16GB opslagruimte van het basismodel, nogal kostbaar is. Voor 64GB ruimte betaal je €100 extra en als je 128GB wilt ben je nog eens €100 meer kwijt.

Een ander nadeel van iOS is dat het nogal gesloten is. Dat merk je bijvoorbeeld bij de eerder genoemde restricties voor bluetooth en nfc, maar ook bij de opties die je hebt. Veel meer dan de achtergrondafbeelding kun je niet aanpassen aan de interface en over de instellingen van veel systeemapps heb je ook bijzonder weinig te zeggen. Keerzijde daarvan is dat het systeem gewoon eenvoudig werkt en ook langer snel en vloeiend blijft werken dan het gemiddelde concurrerende besturingssysteem.

“Het systeem werkt eenvoudig en blijft lang snel en vloeiend”

Extra applicaties kun je vinden in de App Store, waar een erg uitgebreide set goede apps te vinden is. Wat dat betreft zul je niets tekort komen met deze iPhone.

De iPhone 6s Plus heeft de van iOS bekende multimediasoftware. Dat wil zeggen: een eenvoudige maar mooie muziekspeler met integratie van Apple Music, een eveneens mooie galerij en een vrij basic video-app. De galerij is voorzien van fotobewerkingssoftware die niet super uitgebreid is, maar waarmee je wel eenvoudig je foto een beetje op kunt leuken.

De muziekkwaliteit die de iPhone 6s Plus voortbrengt is niet verkeerd. Vooral door een headset klinkt de smartphone goed. De plaatsing van de speaker aan de onderkant vinden we jammer: daardoor blokkeer je eenvoudig met je hand het geluid. Steeds meer high-endsmartphones hebben tegenwoordig een speaker aan de voorkant en dat zou ook voor deze iPhone beter geweest zijn. Het geluid dat uit de speaker komt is een beetje aan de schelle kant en had wat harder gemogen, maar vinden we wel voldoende.

Apple iPhone 6s Plus screenshot 
Apple iPhone 6s Plus screenshot 
Apple iPhone 6s Plus screenshot 
Apple iPhone 6s Plus screenshot 
Apple iPhone 6s Plus screenshot 

“De fotokwaliteit van de iPhone 6s Plus is bijzonder goed”

De camera-interface van de iPhone is net als de rest van de software erg eenvoudig. Dat betekent dat je erg makkelijk en snel een foto kunt schieten met het toestel, wat natuurlijk positief is. Maar het betekent ook dat je bijna niets kunt instellen. Je hebt controle over de hdr-modus, flitser, focus en belichtingscorrectie maar daar houdt het ook wel echt op. In 95% van de gevallen zal dat genoeg zijn, maar als je een keer wel wat wilt aanpassen dan vang je bot. Jammer.

De fotokwaliteit van de iPhone 6s Plus is zoals je die mag verwachten: bijzonder goed. De 12-megapixelplaatjes hebben mooie kleuren, veel detail en zijn lekker scherp. Bovendien lukken ze bijna altijd, wat natuurlijk wel zo prettig is als je een foto schiet. In het donker scoort de iPhone 6s Plus dankzij zijn optische beeldstabilisatie ook nog steeds behoorlijk goed.

Toch behoort de nieuwe iPhone op cameragebied niet tot de absolute top van de markt. Androidtelefoons zoals de Samsung Galaxy S6 en LG G4 hebben dit jaar een grote stap in de goede richting gezet als het gaat om camerakwaliteit en de iPhone 6s Plus weet die stap niet bij te benen.

Apple iPhone 6s Plus camerasample 
Apple iPhone 6s Plus camerasample 
Apple iPhone 6s Plus camerasample 
Apple iPhone 6s Plus camerasample 
Apple iPhone 6s Plus camerasample 
Apple iPhone 6s Plus camerasample 
Apple iPhone 6s Plus camerasample frontcamera

De 5-megapixelselfies die deze iPhone maakt zien er aardig uit, maar behoren zeker niet tot de top. De foto’s hebben redelijk wat details en de kleuren zijn mooi. Maar veel van de 8- en 13-megapixelcamera’s aan de voorkant van concurrerende smartphones scoren inmiddels beter, vooral voor wat betreft de details die ze vast kunnen leggen.

Filmen kun je met de iPhone 6s Plus voor het eerst in 4K-resolutie en dat ziet er mooi uit. De video’s hebben mooie kleuren, veel details en zijn behoorlijk stabiel. Ook het geluid is dik in orde en al met al is deze iPhone een van de betere telefoons om filmpjes mee te schieten.

De Apple iPhone 6s Plus is een iPhone zoals je dat mag verwachten. De smartphone verbetert zich tegenover zijn voorganger met een nieuwe en razendsnelle processor, een wat betere camera en het handige 3D Touch. Maar bovenal blijft het gewoon een typische Apple-smartphone met alle voor- en nadelen van dien. Het ontwerp is mooi, het scherm is erg goed en ook de camera scoort prima. De vingerafdrukscanner werkt goed, de software is eenvoudig en 3D Touch heeft zeker potentie.

Maar de typische nadelen van de iPhone zijn ook weer van de partij. Het geheugen is beperkt in de basisversie en niet uitbreidbaar, de software is erg gesloten en de telefoon is erg duur. Bovendien is het toestel door zijn flinke schermranden onnodig groot voor een 5,5-inch smartphone, dat mag anno 2015 echt wel een keer anders.

Wie op dit moment een iPhone 6 Plus heeft, kan voor een upgrade beter nog een jaar wachten. Maar dat is eigenlijk altijd zo geweest met de s-modellen van Apple. Ben je echter op zoek naar je eerste Apple-phablet, dan kunnen we je zeker aanraden om voor het s-model te gaan. Voor €100 meer krijg je een duidelijk krachtiger toestel met een betere camera en 3D Touch, wat bovendien waarschijnlijk langer ondersteund zal worden.

“Een typische Apple-smartphone met alle voor- en nadelen van dien”

Ben je op zoek naar het meeste waar voor je geld of een toestel dat afgeladen zit met alle functies die je maar kunt bedenken, dan ben je zoals traditioneel het geval is bij een Android- of Windowstoestel beter uit. Maar als je gewoon een goede phablet wilt die eenvoudig werkt, op alle vlakken goed of zelfs uitstekend scoort en waar je nog lang plezier van zult hebben, dan is de iPhone 6s Plus een uitstekende keuze. Maar dan zul je ook wel flink in de buidel moeten tasten.

Apple iPhone 6s Plus design 
Apple iPhone 6s Plus design 

De meest voor de hand liggende concurrent van dit toestel, naast de eerder besproken iPhone 6 Plus, is de Samsung Galaxy S6 Edge+. Het belangrijkste verschil tussen deze twee toestellen is het besturingssysteem, dus daar kun je je keuze het beste op baseren. Mocht dat niet uitmaken, dan krijg je met de S6 Edge+ wat meer waar voor je geld: hij biedt een wat beter scherm, betere camera en meer opties tegen een lagere prijs. Overigens wint de iPhone het net met zijn snelheid en batterijprestaties. Andere interessante alternatieven zijn de Google Nexus 6P, Microsoft Lumia 950 XL en Sony Xperia Z5 Premium, waarvoor eveneens geldt dat je de keuze vooral op basis van het besturingssysteem moet maken.

De iPhone 6s Plus is een erg goede phablet die op de meeste vlakken uitstekend scoort. Maar bovenal is het ‘gewoon’ een iPhone, met alle voor- en nadelen die we inmiddels van Apple gewend zijn.

Onze review score
Pluspunten
 • Goede vingerafdrukscanner
 • 3D Touch
 • Nette accuprestaties
 • Camera maakt goede foto's
 • Gebruiksvriendelijke software
Minpunten
 • Duur
 • Relatief groot
 • Opslag is niet uitbreidbaar, 16GB basisversie
 • Gesloten software

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters