Apple iPhone 6s review: s van snelheid

Om de twee jaar komt Apple met een s-variant van zijn apparaten. Deze s staat voor snelheid, maar dat is niet het enige wat Apple in zijn s-versies verandert. In deze review gaan wij onderzoeken of de iPhone 6s de s mag dragen van snelheid en verbeteringen, of van slecht.

iPhone 6s review 

De iPhone 6s en 6s Plus zijn de twee nieuwe toestellen die Apple heeft aangekondigd in september. In deze review gaan we het hebben over de kleinere variant van de twee, namelijk de iPhone 6s. Net zoals bij voorgaande s-iPhones, is het ontwerp van de iPhone 6s identiek aan dat van zijn voorganger: de iPhone 6. Daardoor is het bijna onmogelijk beide smartphones uit elkaar te houden. De enige manier om dit, op uiterlijk, te doen is door de s aan de achterkant, of door de nieuwe roségouden kleur.

De veranderingen in de iPhone 6s zijn onder de ‘motorkap’ doorgevoerd. Om te beginnen zit er een heel nieuwe en krachtigere processor in de 6s. Verder vind je een 5-megapixel selfiecamera en 12-megapixel hoofdcameraterug, beide zijn een verbetering ten opzichte van de 6. Je hebt ook een iets kleinere batterij, waar je verbazend genoeg langer mee kan doen. Waarschijnlijk is dit te danken aan de A9 processor, die zuiniger is. Om een tweede bendgate te voorkomen, kreeg de iPhone 6s steviger aluminium. Handig, aangezien je nu je iPhone zonder bang te zijn in je broekzak kunt steken.

“Om een tweede bendgate te voorkomen, kreeg de iPhone 6s steviger aluminium”

Samen met het nieuwe 3D Touch-scherm, dat de uitgeoefende druk op het scherm kan meten, zorgt dit voor een iets zwaardere iPhone. Gelukkig merk je dit verschil in gewicht bijna niet op bij de iPhone 6s. Op het eerste gezicht lijkt de iPhone 6s al met al veelbelovend. Of het toestel dat beeld langer vast kan houden gaan we onderzoeken in deze review.

iPhone 6s review  
iPhone 6s review 

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie iOS 9.0.2 en een prijs van 749€.

Specificaties van de Apple iPhone 6s
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2015
 • Draait op iOS 9
Processor
 • Apple A9
 • dualcore-processor op 1.8GHz
 • Grafisch: PowerVR GT7600
Scherm
 • 4.7" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1334x750 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Zoals bij voorgaande iPhone-modellen, is er veel tijd aan het ‘inpakken’ van de iPhone 6s gespendeerd. In grote lijnen is de doos identiek aan die van de iPhone 6. De enige twee verschillen zijn de s naast ‘iPhone 6’ en de ingekleurde iPhone aan de voorkant van de doos. Deze kleur is natuurlijk aangepast naargelang van welke iPhone je hebt, net zoals de iPhone 6s bedrukking. Wel cool, maar niet echt bijzonder. Na het openen van de doos zie je de iPhone liggen, verpakt in een plastic folie. Eronder vind je nog een ‘boekje’ met een pinnetje om de sim uit het toestel te halen, 3 snelstartgidsen (verschillende talen), wat garantiepapiertjes en Apple-stickers. Hieronder vind je dan een lightning kabeltje, lichtnetadapter en EarPods. Standaard iPhone spul dus.

Je merkt nauwelijks dat de iPhone 6s zwaarder en dikker is geworden

Op een paar veranderingen na, is het ontwerp van de iPhone 6s identiek aan dat van de iPhone 6. Je krijgt nu een nieuw en steviger aluminium waardoor, samen met het nieuwe scherm, de iPhone 6s net iets zwaarder en dikker is dan zijn voorganger. Gelukkig merk je hier nauwelijks iets van.
Een pluspunt is dat het 7000-series aluminium de iPhone 6s veel steviger maaktAls pluspunt draag Apple aan dat het nieuwe aluminium een stuk steviger is, dit om een tweede bendgate te voorkomen.
Je kan de iPhone 6s tevens kopen in een nieuwe kleur: roségoud, of gewoon roze. Andere kleuropties zijn hetzelfde gebleven: space grey, goud en zilver. Wij hebben de laatste variant.

iPhone 6s review 
iPhone 6s review 

Je kan de iPhone 6s beschrijven als prachtig

Aangezien er voor de rest niet echt iets veranderd is aan het ontwerp van de iPhone 6s, blijven wij er een groot fan van. De iPhone 6s is nog altijd gemaakt uit een enkel stuk aluminium, wat hem niet alleen een heel premium look maar ook een goed gevoel in de hand geeft. Je kan de iPhone 6s beschrijven als prachtig. Wel kun je hem beter niet laten vallen. Aluminium is namelijk niet erg krasbestendig, en we spreken jammer genoeg uit ervaring. Een ander nadeel is dat de bezels rondom het scherm nogal groot zijn, waardoor de iPhone 6s voor een 4,7-inch smartphone behoorlijk fors is. Problemen om hem in één hand te gebruiken hadden we niet. Wat eveneens blijft, is de achtercamera die een beetje uitsteekt waardoor de smartphone moeilijker bruikbaar is op een effen oppervalk. Gelukkig moet je niet vrezen de lens te beschadigen, hij is namelijk gemaakt van saffierkristal wat het op een na hardste materiaal op aarde is.

Je zou bijna klagen dat de Touch-ID sensor te snel en accuraat is geworden

De plaatsing van de knoppen is hetzelfde gebleven. Rechts staat de power-knop, links de mute-switch en volumeknoppen terwijl we aan de voorkant de nieuwe Touch ID-sensor terugvinden. Deze is zo snel geworden dat hij bijna direct na het drukken je iPhone ontgrendelt. Je zou bijna klagen dat de Touch ID-sensor te snel en accuraat is geworden. Alle knoppen zijn makkelijk bereikbaar en hebben een lekker ‘klikgevoel’ wanneer je ze indrukt. Aan de onderkant vind je de lightning poort, speaker en audiojack.
De iPhone 6s behoudt dus grotendeels het geprezen design van de iPhone 6, maar met een aantal verbeteringen. Al blijft er altijd ruimte voor verbetering, de iPhone 6s is toch een van de mooiste smartphones die we dit jaar hebben gezien.

iPhone 6s review 

De iPhone 6s behoudt dus grotendeels het geprezen design van de iPhone 6, maar met een aantal verbeteringen. Al blijft er altijd ruimte voor verbetering, de iPhone 6s is toch een van de mooiste smartphones die we dit jaar hebben gezien.

Het scherm van de iPhone 6s is er alleen maar op vooruit gegaan

iPhone 6s review: scherm

Voor het display van de iPhone 6s is Apple bij hetzelfde 4,7-inch scherm gebleven als dat van de iPhone 6. Dit betekent dat je in de iPhone 6s een 4,7-inch retina-hd scherm met een resolutie van 1330×750 pixels terugvindt. Dus niet standaard 720p, het is net een tikkeltje scherper. Wel blijft het zo dat het scherm op de iPhone 6s niet het scherpste op een smartphone is, maar dit is niet echt een probleem. De helderheid van het scherm is erg hoog, wat het makkelijk leesbaar maakt in zonlicht. De kijkhoeken zitten gewoon goed. Tevens worden kleuren heel mooi weergegeven, en is het een plezier het scherm op de iPhone 6s te gebruiken.

Met 3D Touch kan het scherm van de iPhone 6s waarnemen hoeveel druk je erop uitoefent

Dit jaar heeft Apple eveneens iets compleets nieuw in het scherm van de iPhone 6s gestoken: 3D Touch. Met 3D Touch kan het scherm van de iPhone 6s waarnemen hoeveel druk je erop uitoefent. Dit gecombineerd met de juiste software zorgt voor een heel nieuwe manier om je iPhone te gebruiken. Deze nieuwe gebruikerservaring begint al op je startscherm. Wanneer je nu iets harder drukt op een app, zal je een lijstje met snelkoppelingen voor deze app krijgen. Dit is handig om bijvoorbeeld snel een bericht naar iemand te sturen. Als de app dit niet ondersteund, omdat de ontwikkelaar deze functie nog niet heeft ingebouwd, voel je 3 snel opeenvolgende korte trillingen. Verder zal er niets gebeuren.

Verder kan je in de meeste standaard applicaties, en ondertussen sommige andere apps, gebruik maken van 3D Touch in de vorm van ‘peak’ en ‘pop’. Hierdoor kan je bijvoorbeeld in de mail app net iets harder dan normaal drukken op een mail, waardoor je er een preview van krijgt, dit is ‘peak’. Wanneer je dan nog iets harder doordrukt, opent de mail, dit is ‘pop’. Peak en pop zijn misschien maar kleine toevoegingen, maar ze zijn erg handig. Deze functie zit ook ingebouwd in bijvoorbeeld de berichten app en safari. Ondertussen kan je ze ook gebruiken in 3rd party apps zoals instagram en tweetbot. Verwacht wordt dat steeds meer ontwikkelaars dit zullen integreren in hun apps, en zelfs games.

Peak en Pop zijn misschien maar kleine toevoegingen, maar ze zijn erg handig

iPhone 6s review: 3D touch 
iPhone 6s review: 3D touch 

Wel moeten we toegeven dat de 3D Touch handelingen eerst om enige gewenning vroegen, het voelt in het begin namelijk niet zo normaal om hard op je scherm te drukken. Gelukkig waren we hier na minder dan een uurtje helemaal aan gewend. Het is echt een heel toffe manier om je smartphone te gebruiken, en we zien veel groeipotentieel. Denk maar aan de mogelijkheden die 3D Touch kan geven in een racegame, bijvoorbeeld. De iPhone 6s is dan wel de eerste smartphone met 3D Touch op de markt, maar we zijn zeker dat er vele zullen volgen.

Op papier lijkt de processor van de iPhone 6s helemaal niet krachtig te zijn. Het is namelijk de nieuwe 1,84GHz dualcore A9-processor samen met de dubbele hoeveelheid ram van vorig jaar, 2GB. Inderdaad niet echt spectaculair, maar de prestaties van de iPhone 6s zijn dat gelukkig wel. Wanneer je de iPhone 6s gebruikt, merk je pas hoe krachtig hij echt is. Je zult nauwelijks enige hapering merken, alleen na het ontgrendelen hadden we hier soms 2 a 4 seconden last van. Maar aangezien dit nauwelijks voorviel, is het helemaal geen ramp. Het opstarten van applicaties, browsen, multitasken: alles gaat zonder enig probleem. Zelfs wanneer je zware apps en games gebruikt, blijft de iPhone 6s doen alsof er niets aan de hand is. Niet slecht voor een dualcoreprocessor met 2GB ram als je het ons vraagt. Op het gebied van stabiliteit valt niets op te merken, alles loopt gewoon heel vlot zonder enig probleem, we hadden eerlijk gezegd niet anders verwacht.

Zelfs wanneer je zware apps en games gebruikt, blijft de iPhone 6s doen alsof er niets aan de hand is

Ook in de benchmarks doet de iPhone 6s het goed. De iPhone 6 blaast hij van tafel en tegenover recente Androidalternatieven scoort hij ook goed.. In de singlecore-sectie doet hij krachtige alternatieven zoals de Samsung Galaxy S6 Edge+, de nek om. Multicore scoort hij niet het allerhoogste, maar blijft hij wel dicht bij de concurrentie.

Er is bij de iPhone 6s heel wat te doen rondom ‘chipgate’. Er zijn twee varianten van de A9 chip op de markt: eentje gemaakt door TSMC, eentje door Samsung. De TSMC-chip zou volgens gebruikers net iets zuiniger zijn dan de Samsung-chip, wat voor heel wat heisa zorgde bij de mensen met de Samsung-chip. Niet onlogisch, zij voelen zich namelijk benadeeld. Als reactie hierop kwam Apple met een statement waarin ze verklaren dat er geen verschil is tussen de prestaties van beide chips. Helaas hebben wij dit niet kunnen testen omdat we alleen de TSMC-versie hebben. Tests van anderen lopen uiteen op dit vlak. Smartphonereviewer Jonathan Morrison beweert bijvoorbeeld dat de TSMC-versie beter is, terwijl de Amerikaanse consumentenbond vertelt dat er geen significante verschillen zijn, in ieder geval op batterijgebied.

Op netwerkgebied zit de iPhone 6s, alweer, helemaal goed. Zo heeft hij de nieuwe LTE Advanced-technologie, waardoor downloaden over 4G tot wel 2 keer zo snel kan gaan. Toegang tot het 4G/LTE netwerk krijgen is met de 23 LTE banden eveneens geen probleem. Op sommige plaatsen waar we met andere smartphones net een 2G netwerk kunnen bereiken, kunnen we met de iPhone 6s op het 3G netwerk. Algemeen heeft de iPhone 6s gewoon erg goed bereik. Ook is de wifiverbinding versnelt zijn verder alle andere verbindingsmogelijkheden aanwezig. Helaas kun je NFC alleen gebruiken om te betalen met Apple Pay.

“De batterij in de iPhone 6s is er in de praktijk wel op vooruit gegaan”

iPhone 6s review: batterij

De iPhone 6s heeft een 1715mAh-batterij, wat zelfs kleiner is dan die in de iPhone 6. Raar maar waar, kan je er wel langer mee doen, veel langer zelfs. Met automatisch helderheid konden we er gemiddeld 6 uur screen-on tijd uit halen, wat genoeg was om de dag mee doorheen te komen, dit met mobiele data en bluetooth aan voor het gros van de tijd. Op de iPhone 6 was dit helemaal niet mogelijk, de batterij in de iPhone 6s is er in de praktijk echt op vooruit gegaan. Dit is te danken aan zowel hardware als software. Op hardware vlak hebben we de veel zuinigere A9 processor, softwarematig zijn er heel wat aanpassingen doorgevoerd waardoor iOS 9 veel zuiniger omgaat met je batterij, een van deze aanpassingen is de battijbesparingsmodus, waarmee je met 15% lading tot een uur extra bovenop de normale gebruikerstijd kan doen. Wij kunnen dit alleen maar bevestigen, maar hebben voor de 7 uur screen-on time hem niet gebruikt. Maar in uiteindelijk hadden we toch graag een iets dikkere iPhone met grotere batterij gezien.

“We hadden graag een iets dikkere iPhone met grotere batterij gezien”

Net als op alle voorgaande iPhones, loopt de iPhone 6s op iOS, dit jaar iOS 9. Op het eerste zicht lijkt er niet veel nieuws te zijn. Dit komt doordat de veranderingen vooral zijn doorgevoerd onder de motorkap. Voor een in detail review van iOS 9, moet je een kijkje nemen naar onze video- of geschreven review ervan, in dit artikel gaan we er namelijk niet tot het kleinste detail op ingaan.

iPhone 6s review: homescherm

iOS 9 ziet er grotendeels hetzelfde uit als iOS 8: ontworpen met een oog voor detail. Iedere applicatie die je opent, zal er gewoon goed uit zien. Het nadeel is dan wel dat er een hele hoop standaardapplicaties wordt meegeleverd. Sommige hiervan zijn nuttig, andere niet. Een gevolg van al deze apps is dat wanneer je voor de 16GB variant van de iPhone 6s gaat, wat we je sowieso niet aanraden, er maar rond de 10gb beschikbaar is. Gelukkig kan je er wel gewoon direct mee aan de slag, alle applicaties die je nodig hebt, zijn standaard aanwezig. Het is wel jammer dat je door de geslotenheid van iOS veel van deze applicaties niet kan vervangen.
Niet dat je geen andere apps kan downloaden, maar de core-apps zoals de berichten- en telefoonapp kun je niet vervangen. Met veel andere apps kan dat wel, maar op de browser na kun je ze niet instellen als standaardapplicatie. Aangezien de apps zoals we al zeiden gewoon mooi ontworpen zijn, naar behoren werken en helemaal geïntegreerd zijn in iOS 9 is dit op zich niet zo’n groot probleem.

Geef iemand een iPhone en hij/zij zal hem direct kunnen gebruiken

Wat we een groter probleem vinden is de geslotenheid van iOS, en de gevolgen hiervan. In iOS 9 heb je erg weinig personalisatiemogeljikeheden; je kan geen nieuw thema installeren, widgets op je startscherm plaatsen, niets. Alles wat je zelf kan aanpassen zijn je achtergrond, ringtone en widgets in het notificatiecentrum. Gelukkig is de geslotenheid van iOS niet alleen negatief, zo kan je iemand een iPhone geven en hij zal hem direct kunnen gebruiken zonder enige voorgaande ervaring met iOS. Bij het ontwerp van iOS hoef je je geen vragen te stellen, het is zo ontworpen dat alles voor zich spreekt. En de functies dat iOS te bieden heeft, zoals Siri en de batterijbesparingsmodus, blijven even intuïtief.

iPhone 6s review: software 
iPhone 6s review: software 
iPhone 6s review: software 
iPhone 6s review: software 

Extra applicaties kan je gewoon uit de app strore halen. Hier heb je, op Android na, het grootste aanbod aan apps beschikbaar. In vergelijking met Android, zijn de iOS-apps vaak gedetailleerder ontworpen. Alle vindbare apps in de app store draaien probleemloos op de iPhone 6s. Muziek en films kan je kopen in de iTunes store, waar een breed aanbod beschikbaar is. Films zijn, net zoals boeken, niet even overvloedig aanwezig, maar je hebt er wel nog een grote collectie beschikbaar.

iPhone 6s review 
iPhone 6s review 
iPhone 6s review 

Met al deze apps, muziek, films en boeken, kan zich wel een probleem vormen op het gebied van opslag. Bij een iPhone kan je het intern geheugen namelijk niet uitbreiden, je moet vooraf dus goed nadenken over welke opslagcapaciteit jij wilt. Maar aangezien je bij de 16GB variant maar 10GB overhoudt, raden we je alleen de 64GB of 128GB variant aan. 64GB is goed wanneer je niet al te veel bestanden op je iPhone houdt, 128GB is goed wanneer je dit wel doet.

Op multimedia gebied is de iPhone 6s niet overal even goed

Op multimediagebied is de iPhone 6s niet overal even goed. Zo is de speaker van de iPhone 6s verre van perfect. Audio wordt goed weergegeven, al kan de speaker niet heel erg luid en wanneer hij op maximum volume staat, worden klanken toch net iets minder weergegeven. Dit is jammer aangezien er toch heel wat smartphones zijn met een betere speaker, en van een iPhone verwacht je dat de speaker net iets beter is dan die van concurrerende smartphones. Gelukkig wordt audio wel mooi weergegeven door een headset, dat al dan niet de meegeleverde EarPods zijn.

De muziekspeler, galerij en alle andere multimedia-apps zijn prachtig ontworpen

De multimedia-software van de iPhone 6s is goed, maar net zoals de rest van de software wat beperkt. De muziekspeler, galerij en alle andere multimedia-applicaties zijn prachtig ontworpen, simpel in gebruik en doen gewoon wat ze moeten doen. Ze ondersteunen bovendien allemaal 3D Touch, wat tof is. Maar ze blijven beperkt aanvoelen. De applicaties hebben alle basisfuncties die je nodig hebt, maar missen leuke extra’s. Op de iPhone 6s vind je geen fm radio, maar in de muziek app kan je wel luisteren naar internetradio waaronder Apple’s Beats1.

In de iPhone 6s en 6s Plus vind je 2 nieuwe camerasensoren. Voorop een 5-megapixelsensor, achterop een 12-megapixelsensor. Wat wel hetzelfde is gebleven, is het gebrek aan optische beeldstabilisatie bij de iPhone 6s. Dit vinden we wel jammer aangezien er een merkbaar verschil is tussen foto’s genomen op beide toestellen. Gelukkig is de camera op de iPhone 6s erg goed, al zou je dit niet verwachten kijkende naar het aantal megapixels.

iPhone 6s camerasample frontcamera 
iPhone 6s camerasample frontcamera 
iPhone 6s camerasample frontcamera 

Maar we hadden niet anders verwacht van Apple, ze hebben ons jaar op jaar laten zien dat megapixels niet alles zijn. Volgens Apple is het proces dat plaatsvindt na het nemen van een foto belangrijker. Vandaar dat de iPhone 6s onder andere een nieuwe beeldsignaalprocessor, geavanceerde pixel technologie en een geavanceerde sensor gekregen heeft. Het resultaat van dit alles: foto’s die je neemt met de achtercamera van de iPhone 6s zien er goed uit. In de foto’s zit aardig wat detail en worden de kleuren erg goed en accuraat weergegeven, zelfs wanneer het donkerder wordt. De ruisniveau’s zijn over het algemeen goed in toom gehouden Als het echt donker is heb je nog altijd de true-tone flitser, al zijn de ingeflitste foto’s over het algemeen niet geweldig. . Foto’s genomen met de achtercamera van de 6s zullen er voor 95% van de tijd goed uitzien en voor bijna iedereen ruim voldoende zijn. Maar de titel voor beste cameratelefoon blijft voorbehouden aan de LG G4 Die kan met zijn hogere resolutie meer details vastleggen en scoort in het donker beter.

iPhone 6s camerasample 
iPhone 6s camerasample 
iPhone 6s camerasample 
iPhone 6s camerasample 
iPhone 6s camerasample 
iPhone 6s camerasample 
iPhone 6s camerasample 
iPhone 6s camerasample 

Foto’s die je neemt met de achtercamera van de iPhone 6s zien er goed uit

Voorop prijkt een 5-megapixelsensor, wat zowel op papier als in de praktijk niet spectaculair is. Selfies die je er mee neemt, zien er over het algemeen wel goed uit, maar veel details worden er niet in weergegeven. Wanneer het donkerder is, zal je vlug ruis zien, maar je hebt nu wel een soort van flitser. Het scherm van de iPhone 6s zal namelijk de rol als flitser overnemen door heel even heel licht en wit te worden. Kleuren en details worden dan niet erg goed weergegeven maar zonder de flash heb je helemaal geen selfie.
Filmen kun doen in 4K-resolutie met 30fps. Dit levert heel mooie resultaten op, al blijft het wel jammer dat de iPhone 6s geen optische beeldstabilisatie heeft. Softwarematig is deze wel aanwezig, maar het resultaat is gewoon niet zo goed als wanneer die wel is ingebouwd in de hardware. Daardoor worden beelden vaak wat schokkerig, wat niet mooi is.

Filmen kun je door de camera upgrade doen in 4K aan 30fps. Dit levert heel mooie resultaten op, al blijft het wel jammer dat de iPhone 6s geen optische beeldstabilisatie heeft. Softwarematig is deze wel aanwezig, maar het resultaat is gewoon niet zo goed als wanneer die wel is ingebouwd in de hardware. Bijgevolg komeb beelden vaak schokkerig uit, wat niet mooi is.

iPhone 6s camera applicatie 
iPhone 6s camera applicatie 
iPhone 6s camera applicatie 

Na live foto’s te testen hebben we het permanent uitgezet

De camera-applicatie is zo goed als identiek aan die van vorig jaar en werkt fijn. Hij heeft er wel een nieuwe modus bij gekregen: live foto’s. Wanneer je in deze modus, die standaard aanstaat, een foto neemt zal je iPhone een kort filmpje maken van zowel voor als na het nemen van de specifieke foto. Door harder te drukken op het scherm krijg je het ‘filmpje’ te zien. Dit is leuk, maar niet echt uniek. De functie is er namelijk al even voor Windows Phone. Een nadeel van de live foto’s is dat ze erg moeilijk te delen zijn aangezien ze exclusief gemaakt zijn voor de iPhone 6s. Verder vonden we de functie niet erg handig, het duurt logischerwijs langer om een foto te nemen. Na een korte testperiode hebben we het permanent uitgezet.

Al de functies zoals slow-motion filmen, tijdsverloop, filters, vierkante foto’s en panorama foto’s zijn bereikbaar onderin het scherm. Om een foto te nemen moet je gewoon op de ronde witte knop drukken. Hierna heb je in een oogopslag een mooie foto. Wel missen we een handmatige modus waarmee je meer zou kunnen instellen. De enige aanpassingen die je nu kunt doen zijn: je flits en hdr aan, uit of auto zetten en een timer voor een foto zetten. Hier stopt het. Een voordeel hiervan is dat je zonder enig probleem een mooie foto kunt maken: de iPhone 6s doet al het werk.

Net zoals met voorgaande s-iPhones, heeft Apple met de iPhone 6s een verbeterde versie neergezet van zijn voorganger. Met een verstevigd ontwerp, betere specificaties en 3D Touch is de iPhone 6s klaar de concurrentie met andere vlaggenschepen aan te gaan.

iPhone 6s design 
iPhone 6s design 

De iPhone 6s is klaar om de concurrentie met vlaggenschepen aan te gaan

De iPhone 6s heeft natuurlijk wel minpunten. Zo is het tof een dunne smartphone te hebben waar je met gemiddeld tot zwaar gebruik dag mee door geraakt, maar hadden we liever een grotere batterij in de iPhone 6s teruggevonden. hadden we graag iOS wat ‘opener’ gezien en was een basisversie met 32GB opslag beter geweest. De selfiecamera had misschien ook wat beter gekund, maar er valt mee te leven.

Gelukkig heeft de iPhone 6s meer positieve punten dan negatieve. Een hiervan is 3D Touch, waarmee je een heel nieuwe manier krijgt van je iPhone te gebruiken. Het is een handige functie die veel groeipotentie heeft. Vervolgens brengt de nieuwe achtercamera een welkome verbetering. Foto’s dat je er mee neemt, zijn nu wat gedetailleerder en je krijgt de mogelijkheid om te filmen in 4K en 1080p slow-motion bij samen. Bovendien zorgt de nieuwe A9 processor voor nog betere prestaties, en zelfs de kleinere batterij gecombineerd met iOS 9 zorgt ervoor dat je gewoon door een dag heen geraakt. Eveneens is Touch ID, door de nieuwe sensor, sneller geworden. Je legt er nu gewoon je vinger op en je iPhone is al ontgrendeld.

iPhone 6s design 
iPhone 6s design 
iPhone 6s design 

De iPhone 6s biedt gewoon kwaliteit, dat kost geld

Is de iPhone 6s nu de beste smartphone die je kan vinden op de markt? Nee, niet echt. Hij heeft veel positieve punten, maar zijn prijs en geslotenheid van iOS zorgen ervoor dat sommige mensen hem toch niet zullen kopen. Maar ja, geen enkele smartphone is perfect en de iPhone 6s biedt kwaliteit, dat kost geld. Gelukkig heeft de iPhone 6s veel nabije concurrenten, waaronder zelfs de iPhone 6s Plus. Met optische beeldstabilisatie, een iets scherper scherm en betere batterij kan dit misschien wel de perfecte iPhone zijn voor jou. Toch liever geen iOS? Dan kan je nog altijd gaan voor de Samsung Galaxy S6, deze heeft min of meer hetzelfde te bieden als de iPhone 6S, maar dan met Android en een nog betere camera en beter scherm. LG doet een duit in het zakje met de G4 en Sony biedt de Xperia Z5 als alternatief voor de iPhone. HTC heeft de One M9 en binnenkort ook de One A9, waarvan de laatste verdacht veel op Apple’s smartphone lijkt. En als je graag stock- Android hebt, is ook de Nexus 6P een goede optie.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi aluminium ontwerp
 • 3D Touch
 • Goede prestaties
 • Verbeterde achtercamera
 • Touch-ID
Minpunten
 • Duur
 • 16GB variant niet vervangen door 32GB
 • Geslotenheid iOS
 • Selfiecamera is niet geweldig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters