Apple iPhone 7 Plus review: tussenjaar

Een nieuw jaar, een nieuwe iPhone. Dat is geen verrassing. Hoe het toestel eruit kwam te zien was ook al even geen verrassing meer, maar in de grote lijn van Apple’s portfolio is het dat zeker wel. In deze iPhone 7 Plus review lees je alles over het nieuwe topmodel van Apple.

Apple iPhone 7 Plus review

iPhone 4, iPhone 4S. iPhone 5, iPhone 5s. iPhone 6, iPhone 6s. Het release-schema van Apple’s iPhones is lekker overzichtelijk. Eerst een grote update, dan een kleinere update in de vorm van een ‘s-versie’. Maar dit jaar gaat het allemaal een beetje anders. Eerder dit jaar zagen we al de iPhone SE; een soort nieuwe versie van de iPhone 5s. Inmiddels heeft Apple netjes volgens schema de iPhone 7 en iPhone 7 Plus op de markt gezet, maar anders dan de naam doet vermoeden zijn die toestellen geen volledige redesign. Vooruit, de update is groter dan de gemiddelde s-update, maar in grote lijnen voelt de iPhone 7 Plus nog steeds als de twee jaar oude iPhone 6 Plus. Dat heeft vooral met het ontwerp te maken: het uiterlijk van de iPhone 7 (Plus) is slechts op detailniveau veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Slecht nieuws dus voor de mensen die iedere twee jaar hun abonnement verlengen met een nieuwe iPhone.

De meest in het oog springende updates zijn de dubbele camera en het waterdichte design

Dat betekent gelukkig niet dat de iPhone 7 Plus geen goede verbeteringen biedt. De meest in het oog springende updates zijn de nieuwe dubbele camera en het feit dat de behuizing nu waterdicht is. Natuurlijk heeft de processor weer een update gekregen en bovendien heeft Apple het scherm naar eigen zeggen verbeterd. Het is alleen wel nog steeds een 5,5-inch ips-scherm met een resolutie van 1920×1080 pixels. De opslagruimte is eindelijk vergroot en bedraagt nu 32GB, 128GB of 256GB. Nog steeds niet uitbreidbaar, maar dat mag geen verrassing heten. Het ontwerp is verder vernieuwd door de antennelijntjes netter weg te werken en de thuisknop te vernieuwen. En door de audiojack eruit te slopen; een van de meest controversiële veranderingen in de iPhone 7 en 7 Plus. Apple zegt zelf dat het vooral de ruimte voor andere dingen nodig had, maar ik vermoed zelf dat Apple van de bedrade audio af wil. Dat het tijdens de overgangsperiode nog wat adaptertjes en nieuwe lightning-headsets kan verkopen is natuurlijk mooi meegenomen voor de techgigant.

De iPhone 7 Plus mag dan niet de meest spannende nieuwe iPhone ooit zijn; het is zeer zeker een interessant én goed apparaat. In deze review lees je alles over de nieuwe iPhone en vertellen we je of het apparaat de upgrade waard is, of dat je beter nog een jaartje kunt wachten. Maar eerst nog even alle specificaties en actuele prijzen op een rijtje. Deze review is gebaseerd op een prijs van €909 voor de basisvariant met 32GB opslagruimte.

Specificaties van de Apple iPhone 7 Plus
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2016
 • Draait op iOS 10
Processor
 • Apple A10 Fusion
 • quadcore-processor op 2.3GHz
 • Grafisch: Hexacore
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 7MP camera voorkant

Goed, de iPhone 7 Plus lijkt dus nogal op de iPhone 6 Plus. De antennelijntjes zijn wat netter weggewerkt aan de achterkant en de camera is groter geworden, maar zo vaak staar je nou ook weer niet naar de achterkant van je telefoon. Qua formaat en look and feel is het toestel verder identiek.

De speakers zijn uiterlijk gezien niet veranderd, maar functioneel wel. De speaker boven het scherm werkt nu samen met de speaker onderop het toestel om stereogeluid te bieden. Een goede verbetering die zorgt voor wat beter geluid, hoewel het toestel daarin door sommige andere smartphones wel voorbij gestreefd wordt.

Apple iPhone 7 Plus waterdichtToch heeft Apple een grote verbetering doorgevoerd in het ontwerp: de iPhone 7 Plus is waterbestendig. Hij heeft een IP67-certificering en is dus in principe waterdicht tot een meter diepte voor een half uur. Met die term waterdicht is Apple echter een beetje terughoudend. Bovendien zegt Apple dat de waterbestendigheid in de loop der tijd als gevolg van normale slijtage kan afnemen én biedt de fabrikant geen garantie op waterschade. De waterbestendigheid is dus duidelijk bedoeld als bescherming tegen ongelukjes en regen; niet als uitnodiging om met je iPhone te gaan zwemmen. Maar in theorie kan dat wel. Hoe dan ook is het een fijne vernieuwing.

De waterbestendigheid is niet bedoeld als uitnodiging om met je iPhone te gaan zwemmen

Zoals je van Apple gewend bent zit de iPhone 7 Plus qua bouwkwaliteit goed in elkaar. De telefoon is netjes afgewerkt, voelt stevig en luxe aan en ziet er goed uit. Het is wel een forse telefoon. Niet alleen omdat het scherm met 5,5 inch sowieso groot is, maar ook omdat de randen om het scherm heen behoorlijk groot zijn. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy Note 7 is bijna een halve centimeter korter, 4 millimeter smaller én heeft een scherm dat 0,2 inch groter is. Dat is ook meteen mijn enige echte kritiekpunt op het ontwerp van deze iPhone en wat mij betreft de voornaamste reden dat het jammer is dat Apple de 7 niet opnieuw ontworpen heeft.

Op het gebied van kleuren is er het een en ander veranderd. De kleur space grey is ingewisseld voor mat zwart; wat mij betreft een vooruitgang. De zilveren, gouden en rosé gouden versies zijn nog steeds beschikbaar en er is een nieuwe ‘gitzwarte’ versie gekomen. Die is hoogglans zwart en daarmee erg gevoelig voor krassen en vette vingervlekken. En hoewel hij ook van aluminium is voelt hij meer plasticky aan dan de andere versies. Het materiaal deed me nog het meest denken aan de plastic achterkant van de iPhone 3G. De gitzwarte versie van de iPhone 7 Plus is trouwens niet met 32GB opslagruimte verkrijgbaar.

Apple iPhone 7 Plus kleuren
Alle kleuren van de iPhone 7 Plus
Apple iPhone 7 Plus design
Aan de onderkant mist de audiojack

Dan de meest controversiële designfeature van de iPhone 7 Plus: de audiojack. Of eigenlijk het gebrek daaraan. De enige fysieke aansluiting die nog op de smartphone aanwezig is, is de lightning-poort. Apple zegt deze ‘verouderde techniek’ vooral vanwege ruimtegebrek te hebben wegbezuinigd. Zoals ik in de introductie al even aanhaalde geloof ik eerder in de uitleg dat Apple de wereld in het tijdperk van de draadloze muziek wil introduceren. Daarmee wordt in mijn ogen een niet bestaand probleem opgelost: de audiojack is een uitstekende, goedkope, efficiënte en universele manier om audioaccessoires aan te sluiten. Wie geen kabeltje naar zijn toestel wil hebben lopen moet vooral een bluetooth-headset kopen, maar dat kon al jaren. In mijn ogen zijn draadloze headsets vooral duur en onhandig; je moet ze immers eens in de zoveel tijd opladen. Bovendien houdt de geluidskwaliteit van draadloze headsets vaak te wensen over, tenzij je bereid bent een klein fortuin uit te geven.

Hoewel ik het jammer vind dat de poort verdwenen is, kan ik niet zeggen dat ik er echt last van heb

Kortom; doe mij maar een 3,5mm-jack. Zoveel ruimte kost zo’n ding nou ook weer niet. Hoewel ik het dus jammer vind dat de poort verdwenen is, kan ik ook niet zeggen dat ik er echt last van heb. Apple levert een adapter en een setje lightning-earpods mee. Ik heb gewoon die adapter aan mijn favoriete setje oortjes gehangen en verder geen problemen meer gehad. Het enige vervelende is dat je niet meer je iPhone kunt opladen en er bedraad muziek mee luisteren tegelijk, maar voor de meeste mensen zal dat niet echt een issue zijn.

In een wereld waar iedere telefoon bediend wordt met een groot scherm en hier en daar een knopje, weet Apple met de iPhone 7 Plus toch een bijzondere draai te geven aan die bediening. 3D touch, waarbij het scherm kan ‘voelen’ hoe hard je drukt, kenden we al van de vorige set iPhones. Nieuw is de homeknop die nu ook een soort 3D touch ondersteunt. Als je hem aanraakt heeft hij andere functies dan als je hem ‘indrukt’; dat was al zo. Het indrukken is echter veranderd; het knopje zelf beweegt niet meer. Via een stukje hardware dat Apple de nieuwe taptic engine noemt, wordt een trilling gegeven waardoor het lijkt of je de knop toch indrukt. Hoe hard je moet drukken en hoe hard die feedback is kun je instellen.

Ik ben onder de indruk van wat Apple met de nieuwe trilfeedback heeft bereikt

Op zich ben ik onder de indruk van wat Apple hier heeft bereikt. Het voelt meer een beetje alsof je de hele onderkant van de telefoon indrukt, maar het voelt wel alsof je iets indrukt. Dat gevoel heb ik nog nooit gehad bij een virtuele toetsaanslag. Het nut ervan ontgaat me alleen een beetje. Okay, het iets makkelijker waterdicht te maken en gaat iets minder snel kapot. Maar andere fabrikanten bewijzen dat dat ook prima kan met een echt knopje.

Apple iPhone 7 Plus design
De nieuwe homeknop beweegt niet meer

Overigens vind ik het jammer dat Apple niet een stapje verder gaat met de functionaliteit van de homeknop. Natuurlijk zit er een vingerafdrukscanner in die prima werkt; dat is fijn. Maar Apple had er in mijn ogen goed aan gedaan om eens naar zijn Chinese wederhelft Meizu te kijken, dat een terugfunctie in de homeknop heeft gestopt. Tikken is terug, indrukken is home. Werkt briljant, wat mij betreft. Binnen iOS zit het terugknopje meestal boven en moet je vanwege het grote scherm veel meer moeite doen om terug te gaan in een app of menu.

3D touch is nu veel handiger

3D touch heeft binnen iOS 10 een flinke update gekregen, waardoor het nu veel handiger is. Meer daarover lees je in onze iOS 10 preview. Ik gebruik het persoonlijk nog steeds niet in het dagelijkse gebruik, maar collega Sebastien doet dat bijvoorbeeld wel. Het scherm zelf is verbeterd, maar dat is pas merkbaar als je er een oudere iPhone naast ligt. Het gaat nog steeds om een 5,5-inch full HD-scherm dat erg goed presteert, maar de helderheid is nu wat hoger. Ik vind het jammer dat Apple niet de overstap naar oled heeft gemaakt, maar ook het huidige ips-scherm presteert gewoon heel goed.

Apple heeft in de iPhone 7 Plus een nieuwe chipset gestopt: de A10 Fusion. Dat is een vierkernige chipset met 2 krachtige kernen voor zware taken en 2 minder krachtige maar energiezuingere kernen voor normaal gebruik. De maximale kloksnelheid is 2.34GHz en de processor is gekoppeld aan 3GB werkgeheugen. Vergeleken met bijvoorbeeld de achtkernige en 2,3GHz snelle Exynos 8890-chip van de Galaxy S7 klinkt het allemaal niet erg indrukwekkend, maar de praktijkresultaten zijn bijzonder goed. In de Geekbench-benchmark is deze iPhone 7 Plus zelfs het snelste apparaat dat we tot nu toe getest hebben. Niet met grote marge, maar toch erg netjes.

Het snelste apparaat dat we tot nu toe getest hebben

In de praktijk werkt de iPhone 7 Plus zoals je mag verwachten ook erg snel. Wat dat betreft behoort de nieuwe iPhone echt tot de top van de markt. Wel valt me op dat er hier en daar een kleine vertraging plaatsvindt, maar het is gelukkig minimaal en wat mij betreft niet storend.

De batterij van de iPhone 7 Plus is met zijn 2900mAh net wat gegroeid tegenover die van zijn voorganger. Hij presteert bovengemiddeld, met zelfs bij intensief gebruik genoeg power om de dag door te komen. Niks op aan te merken dus. Ook op netwerkgebied presteert de nieuwe iPhone naar behoren, hoewel ik het nog steeds jammer vind dat Apple het gebruik van bluetooth en nfc ingeperkt heeft.

De batterij presteert bovengemiddeld

De software van de iPhone 7 Plus is natuurlijk gewoon de nieuwste versie van iOS; versie 10 in dit geval. Daar zal ik niet al te veel over zeggen in deze review: binnenkort hebben we een volledige review van iOS 10 voor je in petto. En tot die tijd kun je terecht bij onze uitgebreide iOS 10 preview.

In ieder geval kan ik stellen dat iOS 10 fijn in gebruik is en een aantal goede updates biedt tegenover zijn voorganger. Zo is het notificatiecentrum verbeterd en kun je nu via meer plaatsen bij je widgets. Het enige dat ik nog steeds mis is split-screen multitasken. Dat is nog altijd alleen op de iPad beschikbaar en niet op de iPhone. Jammer, want zo kun je niet goed gebruik maken van het grote scherm van de iPhone 7 Plus. Zeker nu Google de functie eindelijk toegevoegd heeft in Android 7.0 Nougat loopt Apple daarin echt achter.

Split-screen multitasken is niet op de iPhone beschikbaar

Of de software van deze iPhone 7 Plus beter of slechter is dan die van een Androidtelefoon is een vraag die ik niet kan beantwoorden. Dat antwoord is namelijk voor iedereen anders; de een houdt van de uitgebreide functionaliteit van Android en de ander is helemaal weg van het eenvoudige iOS. Wat ik wel kan zeggen is dat iOS 10 gewoon een erg goed en volwassen besturingssysteem is.

Apple iPhone 7 Plus cameraNet als veel andere high-endsmartphones tegenwoordig, heeft de iPhone 7 Plus twee achtercamera’s. Apple heeft net zijn eigen draai gegeven aan dat concept: de twee camera’s worden vooral gebruikt om te zoomen. De telefoon heeft twee dezelfde sensors met twee verschillende lenzen ervoor. Voor de ene sensor staat een 28mm-lens met een diafragma van f/1.8 en OIS; voor de andere een 56mm-lens met diafragma f/2.8. Dat betekent dat de iPhone 7 Plus als het ware 2x optische zoom heeft. Een erg zinvol gebruik van de tweede camera, wat mij betreft. Dat het om twee verschillende lenzen gaat betekent wel dat alle zoomniveaus tussen 1x en 2x nog steeds digitaal gaan, maar daarbij gebruikt Apple wel foto’s van beide lenzen om tot het beste resultaat te komen. En zelfs als je niet zoomt of op zoomniveau 2 zit probeert Apple de beste delen van de twee foto’s samen te voegen om tot een beter resultaat te komen.

Apple iPhone 7 Plus zoom vergelijking

Apple iPhone 7 Plus screenshotDat lijkt zijn vruchten af te werpen, want de 12-megapixelfoto’s die de iPhone 7 Plus schiet zijn bijzonder goed. De kleuren zijn mooi, de foto’s zijn detailrijk en zelfs als het wat donkerder wordt levert de telefoon nog nette plaatjes af. De HDRs die de smartphone schiet zijn natuurlijk en een mooie bijkomstigheid is dat je kunt kiezen om ook de ‘normale versie’ van de foto op te slaan voor het geval de HDR toch mislukt. De prestaties onder goede lichtomstandigheden zijn een van de besten die je op dit moment in de smartphonemarkt kunt vinden; met minder licht legt de nieuwe iPhone het misschien net af tegen Samsung’s Galaxy S7, maar de verschillen zijn niet groot. De iPhone 7 Plus heeft kortom een van de beste camera’s in de smartphonemarkt.

Apple iPhone 7 Plus camerasampleDe selfiecamera heeft een flinke upgrade gekregen en schiet nu 7-megapixelfoto’s. Ook die zijn detailrijk en mooi van kleur. In het donker kun je gebruik maken van een virtuele flits die werkt door het scherm even wit te maken. Een prettige toevoeging, maar die kan helaas niet verbloemen dat de kwaliteit van de selfies in het donker wel duidelijk achteruit gaat.

Een van de beste camera’s in de smartphonemarkt

Op videogebied doet de iPhone 7 Plus goede zaken. De 4K-video’s zijn detailrijk en wie geen waarde hecht aan een hoge resolutie kan ook kiezen voor full HD-filmpjes met 60 frames per seconde. De audio van de video’s is op zich niet verkeerd, maar het valt me wel op dat de microfoon zich erg richt op omgevingsgeluid. Als je dus zelf in je video wilt praten kan dat snel wat minder duidelijk worden.

Dat de iPhone 7 Plus een goede smartphone is staat buiten kijf. De telefoon is razendsnel, heeft een mooi scherm, een hoogwaardig en waterdicht ontwerp en een goede camera. Het besturingssysteem is fijn in gebruik en biedt toegang tot een gigantisch ecosysteem aan apps en diensten. De dubbele camera is goed uitgewerkt en een nuttige toevoeging.

De dubbele camera is goed uitgewerkt en een nuttige toevoeging

Toch vind ik het jammer dat Apple niet een stapje verder gezet heeft met deze iPhone 7 Plus. Tijdens het gebruik van de smartphone heb ik nog steeds het idee dat ik een twee jaar oud concept in handen heb. Grote schermranden, geen split-screen multitasken, geen extra functionaliteit: Apple heeft het phablet-concept niet tot een hoger niveau getild met dit toestel. Dat is iets dat Samsung een stuk beter voor elkaar heeft met de Note 7 als die zometeen in een niet-ontploffende versie op de markt komt. Een ander issue van deze smartphone is natuurlijk zijn prijs, die met €909 bijzonder hoog is. Maar dat zijn we inmiddels van Apple gewend en is door de te verwachten hoge restwaarde van het toestel deels te compenseren.

Apple heeft het phablet-concept niet tot een hoger niveau getild

Al met al zie ik de iPhone 7 Plus echt als een tussenstap naar de iPhone 8-serie die volgens de geruchten volgend jaar met grote vernieuwingen komt. Het is een uitstekende smartphone die je zeker moet kopen als je er het geld voor hebt. Maar huidige bezitters van een iPhone 6 Plus of 6s Plus missen er niet bijzonder veel aan om dit toestel over te slaan.

Onze review score
Pluspunten
 • Waterbestendig ontwerp
 • Supersnel
 • Goede camera met 'optische zoom'
 • Prettige software
Minpunten
 • Geen audiojack
 • Oud ontwerp met grote schermranden
 • Split-screen multitasken mist
 • Duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters