Apple iPhone 8 Plus review: nieuwe wijn in oude zakken

De spotlight werd tijdens Apple’s afgelopen iPhone-evenement dan wel gestolen door de iPhone X; de ‘gewone’ nieuwe iPhones moeten we zeker niet vergeten. Ze zijn een stuk goedkoper en bijna net zo capabel; alleen een beetje minder fancy. In deze Apple iPhone 8 Plus review zoeken we uit of het grootste model uit de familie je zuurverdiende geld waard is.

Apple iPhone 8 Plus review design

De naam iPhone 8 Plus doet misschien vermoeden dat deze iPhone een grote update tegenover de iPhone 7 Plus is, maar dat valt tegen. Het ontwerp is in de basis hetzelfde, maar heeft nu een glazen achterkant. Dat betekent dat de iPhone 8 Plus nu ook draadloos kan opladen. Verder heeft Apple een krachtigere chipset in zijn nieuwe iPhone gestoken en is de 8 voorzien van een vernieuwde camera.

Zijn prijs zorgt ervoor dat de iPhone 8 Plus ook een erg interessante keuze is

In de basis is de iPhone 8 Plus echter nog steeds dezelfde good old iPhone. Het vergelijkbare ontwerp betekent dat de schermranden wel erg groot zijn voor hedendaagse standaarden en een audiojack is nog steeds niet aanwezig. Aan de andere kant heeft het toestel zoals altijd prettige software, een fraai 3D touch-scherm en een relatief goede accu. De software heeft een aantal nieuwe trucjes gekregen, waaronder uitgebreide AR functies.

De iPhone X verslaat zijn grote broer met een groot oled-scherm in een kleine behuizing en hippe gezichtsherkenningssoftware. Zijn ‘lage’ prijs zorgt er echter voor dat de iPhone 8 Plus toch ook een erg interessante keuze is. In deze review lees je daar meer over.

Specificaties van de Apple iPhone 8 Plus
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2017
 • Draait op iOS 11
Processor
 • Apple A11 Bionic
 • hexacore-processor op 2.4GHz
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 7MP camera voorkant

Oud ontwerp

Apple heeft het ontwerp van de iPhone 8 Plus nauwelijks geüpdatet en dat betekent dat de smartphone in de basis een design van vier jaar oud heeft. Hoewel het apparaat er nog steeds fraai uitziet, merk je vooral aan de schermranden dat hij niet meer van deze tijd is. Die grote randen zorgen ervoor dat de iPhone 8 Plus met zijn 5,5-inch scherm ongeveer net zo groot is als een Samsung Galaxy S8 Plus met een 6,2-inch scherm. Dat is erg jammer.

Apple iPhone 8 Plus review design

Toch is er wel degelijk wat veranderd aan de iPhone 8 Plus. Waar de achterkant vroeger van aluminium was, is hij nu van glas. Geen antennelijntjes meer dus. Bovendien ziet het er iets moderner uit en betekent het dat de iPhone 8 Plus nu draadloos kan opladen.

De iPhone 8 Plus is waterdicht met een IP67-certificering

De keerzijde is echter dat glas relatief breekbaar is. Apple beweert dat het gebruikte glas sterker dan ooit in een smartphone is. Kan zijn, maar het blijft glas en dus breekbaarder dan aluminium. Net als zijn voorganger is de iPhone 8 Plus waterdicht met een IP67-certificering. Dat wil zeggen dat hij maximaal een half uur op een meter diepte kan verblijven.

Apple iPhone 8 Plus review design

Op de zijkant zit een schakelaartje waarmee je het toestel op de stille stand kunt zetten. Handig, maar het gebeurde ons bijna dagelijks dat het toestel in onze broekzak per ongeluk van de stille stand af ging. Dat is natuurlijk irritant. De audiojack ontbreekt helaas nog steeds en hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden.

Apple iPhone 8 Plus review design

Dat laatste zijn we van Apple gewend en is niet zo’n probleem gezien de basisversie 64GB opslagruimte heeft. De missende audiojack is vervelend. Als je je eigen bedrade headset wilt gebruiken moet je altijd de meegeleverde adapter meenemen en opladen en muziek luisteren tegelijk is er niet bij. De telefoon heeft wel twee speakers, en die klinken erg goed.

Apple iPhone 8 Plus review design

Scherm met extraatjes

Apple maakt bij de iPhone 8 Plus geen gebruik van een oledscherm; dat is voorbehouden aan de iPhone X. Maar het gebruikte lcd-display ziet er wel bijzonder goed uit. Kleuren zijn mooi en natuurlijk en de witbalans is bijzonder goed. Het contrast is weliswaar niet op oledniveau; het is wel ruim voldoende en behoort tot de top van de lcd-schermen. Het scherm is met zijn full HD-resolutie niet de scherpste. Dat kun je zien als je goed je best doet, maar storend is het niet.

Een compleet setje extra’s maakt het scherm van de iPhone 8 Plus net weer wat beter dan zijn voorgangers

Zoals het een goed smartphonescherm tegenwoordig betaamt ondersteunt het scherm van de iPhone 8 Plus HDR content. Dat betekent hogere contrasten en mooiere kleuren in geschikte video’s.

Apple iPhone 8 Plus review design

Een andere extra die de iPhone dit jaar heeft gekregen op displaygebied is True Tone-ondersteuning. Dat wil zeggen dat de witbalans van het scherm aangepast wordt aan het omgevingslicht, waardoor de kleuren er altijd hetzelfde uit moeten zien. Ook een nachtmodus die het scherm ’s avonds geler maakt is aanwezig. Al met al een compleet setje extra’s dus. Het maakt geen wereld van verschil, maar maakt het scherm van de iPhone 8 Plus net weer wat beter dan dat van zijn voorgangers.

Snel, sneller, snelst

Als Apple ergens goed in is, is het wel het maken van snelle smartphones. Daarin hebben de ingenieurs van Apple zich dit jaar weer overtroffen. De zeskernige A11 Bionic-chipset dingt mee voor de titel van krachtigste chip in een smartphone tot nu toe. Op papier wint het toestel het zelfs van de instapversie van de MacBook Pro. Leuk natuurlijk die cijfertjes, maar ook in de praktijk is de iPhone 8 Plus razendsnel.

Ook in de praktijk is de iPhone 8 Plus razendsnel

We hebben het toestel nauwelijks op haperingen kunnen betrappen en animaties zijn bijzonder vloeiend. Daarin merk je een verschil met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 8, hoewel het natuurlijk allemaal gerommel in de marge is. Uiteindelijk zijn alle high-endsmartphones tegenwoordig ruim snel genoeg.

Minstens net zo belangrijk is natuurlijk hoe lang een toestel het vol kan houden. Ook daarop scoort de iPhone 8 Plus goed. De batterijcapaciteit is met krap 2700mAh niet indrukwekkend, maar omdat iOS zuinig met de batterij omspringt kun je het er prima een dag op uithouden. Wie niet constant met zijn smartphone in de weer is zal zelfs waarschijnlijk niet zoveel moeite hebben om twee dagen door te komen met de iPhone 8 Plus.

Apple iPhone 8 Plus screenshot batterij

iOS 11: AR, bestandsbeheer en meer

Een nieuwe iPhone komt traditiegetrouw met een nieuwe versie van iOS. Zo ook de iPhone 8 Plus. De meest in het oog springende wijziging van iOS 11 is het nieuwe bedieningspaneel. Dat is nu een stuk groter en daarmee wat makkelijker te bedienen. Bovendien kun je tegenwoordig zelf kiezen welke instellingen er te vinden zijn, hoewel de lijst met opties nog wat beperkt is. Los daarvan is de interface in de basis grotendeels hetzelfde gebleven en nog steeds er prettig om mee te werken. Split-screen multitasken is helaas niet mogelijk; dat is voor zo’n groot toestel een gemis.

Apple iPhone 8 Plus screenshot interface

Toch zijn er nog een aantal grote wijzigingen doorgevoerd. Zo is er nu eindelijk een bestandsbeheerder, die je zowel voor offline- als cloudbestanden kunt gebruiken. Die is nog wel erg beperkt; je kunt bijvoorbeeld lokaal geen mappen maken buiten de standaard aanwezige mappen en veel lokale bestandstypes zoals foto’s worden niet weergegeven. Maar het is in ieder geval een begin. Een aantal andere apps, zoals Siri en de App Store, zijn ook op de schop gegaan.

ARKit is zeker bruikbaar en zal alleen maar beter worden

Helemaal nieuw is ARKit. Dat is geen direct zichtbare functie, maar een framework waarmee app-ontwikkelaars aan de slag kunnen. Die kunnen zo eenvoudig augmented reality-functies aan hun apps toevoegen. Dat is soms leuk, soms nuttig en soms totaal onzinnig. Maar er zijn zeker goede toepassingen, zoals een app van Ikea waarmee je je kamer alvast virtueel kunt inrichten. Het werkt soms goed en soms niet, maar het is al zeker bruikbaar en zal waarschijnlijk alleen maar beter worden.

Apple iPhone 8 Plus screenshot AR

Dubbele camera maakt indruk

Zoals de meeste high-endsmartphones tegenwoordig heeft de iPhone 8 Plus een dubbele camera. De opzet is simpel: de normale 12-megapixelcamera wordt aangevuld door een 12-megapixelcamera met een telelens. Daardoor kun je zoomen en kan het toestel diepte inschatten, wat van pas komt in de portretfunctie.

Apple iPhone 8 Plus review design

Die laatste is verbeterd: je kunt nu niet alleen een vervaagde achtergrond creëeren maar ook de belichting op iemands gezicht aanpassen en eventueel de achtergrond volledig uitsnijden. Dat kun je allemaal tijdens het maken van een foto doen, maar ook achteraf. De resultaten zijn wisselend. Belichting aanpassen gaat eigenlijk altijd wel goed, maar met het bepalen van de voor- en achtergrond heeft de iPhone nog weleens moeite.

Apple iPhone 8 Plus camerasample portret
Foto gemaakt met portretmodus

Zoomen werkt goed, maar wel afhankelijk van de situatie. De telelens heeft een veel kleiner diafragma en geen optische beeldstabilisatie, dus presteert in het donker duidelijk minder. Daardoor kiest de telefoon er in mindere lichtomstandigheden vaak voor om digitaal te zoomen op de foto van de primaire lens, waarbij de kwaliteit stevig achteruit gaat. Samsung’s Galaxy Note 8 doet dat met zijn twee gestabiliseerde lenzen een stuk beter.

Voor wat betreft de kwaliteit van gewone foto’s hoort de iPhone 8 Plus zonder twijfel tot de top van de markt. De 12-megapixelfoto’s hebben veel details, mooie kleuren en een hoge dynamische range. De HDR-functie zorgt vaak voor wat ‘vlakke’ plaatjes, maar dat is niet zo’n probleem omdat de dynamische range ook zonder die modus ruim voldoende is. In slechte lichtomstandigheden maakt de smartphone nog steeds goede foto’s, hoewel ze wel vrij snel een beetje waziger worden.

De kwaliteit van gewone foto’s hoort zonder twijfel tot de top van de markt

Een nadeel voor wat serieuzere fotografen is dat de interface van de camera nogal beperkt is. Er zijn veel modi en wat leuke extra’s als live foto’s met een klein filmpje erbij en slow-motion filmen, maar handmatig dingen instellen is er niet bij. Ook foto’s opslaan in RAW-formaat is helaas niet mogelijk.

Naast slow-motion filmen kan de iPhone 8 Plus video’s maken in 4K-resolutie met een framerate van 60fps. Dat is sneller dan de meeste smartphones en zorgt voor wat vloeiender beeld. Sowieso zien de video’s die je met de iPhone 8 Plus maakt er erg goed uit. De 7-megapixel selfies die de smartphone schiet zijn goed, maar niet heel bijzonder.

Conclusie: logisch vervolg

Uiteindelijk is de iPhone 8 Plus een logisch vervolg op zijn voorgangers. Een uitstekende smartphone die op de meeste vlakken erg goed scoort, maar verre van spannend is. Die taak is aan de iPhone X die binnenkort uitkomt.

Een dikke aanrader voor iOS-fans die niet willen betalen voor een hoge wow-factor

Moet je daar dan op wachten? Als je een toestel wilt dat een hoge wow-factor heeft: ja. En als je een iPhone 6 of nieuwer hebt en weleens een nieuw ontwerp wilt ook. Maar als je gewoon op zoek bent naar een goede smartphone zonder al te veel te betalen kun je prima bij de 8 terecht.

Apple iPhone 8 Plus review design

Krap €900 is natuurlijk nog steeds veel geld, maar dan heb je wel een van de snelste smartphones van het moment met een geweldige camera, goede batterij en mooi scherm. Bovendien moet je wel als je een grote iPhone wilt: de oudere iPhone 7 Plus is maar €150 goedkoper en dan krijg je ook nog eens de helft van de opslagruimte.

Toch is de iPhone 8 Plus zeker niet de perfecte smartphone. De gigantische schermraden kunnen anno 2017 echt niet meer, het ontbreken van een 3,5mm-jack is jammer en split-screen multitasken hadden we ook graag eindelijk gezien. En dan zijn er natuurlijk nog typische Apple-kwalen zoals het gebrek aan uitbreidbaar geheugen en het ontbreken van een dualsim-optie.

Een erg goed toestel met een aantal minpuntjes dus. Een dikke aanrader voor iOS-fans die niet willen betalen voor een hoge wow-factor. Maar ook zeker niet het perfecte toestel waarvoor iedereen naar de winkel moet rennen.

Apple iPhone 8 Plus review design

Onze review score
Pluspunten
 • Razendsnel
 • Goede batterij
 • Top camera
 • Fijne software
Minpunten
 • Verouderd ontwerp
 • Geen audiojack
 • Hier en daar wat beperkt

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters