Apple Watch: gebruikersreview van een early adopter

De Apple Watch is een van de meest besproken gadgets van het afgelopen jaar. Het horloge draait op het geheel nieuwe watchOS van Apple en moet de smartwatchmarkt naar een hoger niveau tillen.

Helaas heeft de redactie van All About Phones niet de kans gekregen deze wearable uitgebreid te reviewen. Daarom hebben we de hulp van een van de eerste Nederlandse gebruikers van het horloge ingeroepen. In deze review zet Fabian Spierings zijn ervaringen met de Apple Watch Sport 38mm uiteen.

Deze review is volledig geschreven door Fabian en is slechts hier en daar geredigeerd door de redactie van All About Phones. Dat betekent dat het artikel niet representatief is voor de mening van onze redactie over de Apple Watch.

“De accu van de Apple Watch gaat bij normaal gebruik ongeveer 30 uur mee”

De Apple Watch is de eerste echte smartwatch voor de iPhone en is te gebruiken met alle iPhones vanaf de iPhone 5s met iOS 8.1 en nieuwer. De Apple Watch verbindt via Bluetooth low-energy met je iPhone en heeft hierdoor weinig tot geen invloed op de accu van de iPhone.

De accu van de Apple Watch gaat bij “normaal” gebruik ongeveer 30 uur mee, onder normaal gebruik reken ik het lezen van notificaties en het synchroniseren van de agenda. Persoonlijk gebruik ik de Apple Watch niet om mee te bellen dus ik kan helaas ook niet zeggen of dit invloed heeft op de accuduur.

Apple Watch design 
Apple Watch design 
Apple Watch design 
Apple Watch design 

“Zonder iPhone is de Apple Watch eigenlijk niet te gebruiken”

Het design van de Apple Watch is wat mij betreft prima, de behuizing is niet overdreven dik en is gemaakt van mat aluminium. Bandjes zijn in verschillende materialen beschikbaar, afhankelijk van welke versie van de Apple Watch je kiest.

Apple sprak in hun keynote over de fitness mogelijkheden van de Watch, echter vind ik deze erg beperkt. Zo is de hartslagmeter niet te gebruiken met apps van derden zoals Strava en Runkeeper. De enige functies die ik op het gebied van beweging ben tegen gekomen zijn een activiteiten monitor en een push notificatie om eens in de 50 minuten op te staan, deze laatste heb ik al vrij snel uitgeschakeld omdat ik hem als erg storend ervoer.

Zonder iPhone is de Apple Watch eigenlijk niet te gebruiken, alle verbindingen zoals GPS en internet gaan via de iPhone. In de specificaties staat dat de Apple Watch een eigen WiFi ontvanger heeft, echter heb ik de functie hier van nog niet kunnen ontdekken en kan ik in het instellingen menu van de Apple Watch ook nergens de mogelijkheid vinden om een WiFi-netwerk te selecteren.

Apple Watch screenshot 
Apple Watch screenshot 
Apple Watch screenshot 
Apple Watch screenshot 

Het 1.32-inch scherm heeft een resolutie van 272×340 pixels met een pixeldichtheid van 290ppi. Hierdoor komen de kleuren heel levendig over en zoals we van Apple gewend zijn is zwart ook echt zwart. De overigen specificaties van de Apple Watch zijn als volgt:

 • Besturingssysteem: Apple watchOS 1.0.1
 • Opslagcapaciteit: 6GB (niet uitbreidbaar)
 • Bluetooth 4.0 low-energy
 • Ingebouwde microfoon en mono luidspreker
 • Geïntegreerde wifi 802.11 b/g/n (2.4GHz)
 • 1.32 inch capacitief touchscreen
 • Draadloos opladen (alleen met bij geleverde lader)

“Als je graag een nieuwe gadget wilt hebben en met de beperkingen kunt leven is het een aanrader”

Apple Watch design

Momenteel is dit model Apple Watch in Nederland te koop voor €419, waarmee het meteen de goedkoopste Apple Watch is. Naast de Watch Sport biedt Apple nog twee modellen aan: de Watch en de Watch Edition. Het horloge bestaat in twee formaten: 38mm en 42mm. De Watch en Watch Edition onderscheiden zich door het gebruik van duurdere materialen, zoals saffierkristal in plaats van gehard glas en in het geval van de Watch Edition een 18-karaats gouden kast. Prijzen voor de Apple Watch beginnen bij €669, de Apple Watch Edition gaat vanaf €11.200 over de toonbank.

Ik vind de prijs vanaf €419 voor de smartphone op het moment aan de hoge kant en zou eerder wachten op een nieuwe versie met bijvoorbeeld een FaceTime camera. Maar als je graag een nieuwe gadget wilt hebben en met de beperkingen van het horloge kunt leven is het een aanrader.

Onze review score
Pluspunten
 • Strak design
 • Veel apps
 • Goede notificaties
Minpunten
 • Duur in de aanschaf
 • Matige batterijduur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters