Asus Zenfone 5Z review: sterke subtopper

Het was een van de grote verrassingen tijdens het Mobile World Congress: de Asus Zenfone 5Z. Een relatief betaalbare high-endsmartphone met en notch. Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en is ‘ie verkrijgbaar. Heeft deze Zenfone de tand des tijds doorstaan? Je leest het in deze Asus Zenfone 5Z review.

Asus Zenfone 5Z review design

De Zenfone 5Z is niet alleen: hij heeft een wat minder begaafd tweelingbroertje in de vorm van de Zenfone 5. Die kost ruim €100 minder en werd door collega Jelle al uitgebreid besproken. In deze review richt ik mij dus op de duurdere 5Z, die het moet opnemen tegen betaalbare high-endtoestellen als de OnePlus 6 en Honor 10.

Goede combinatie tussen functionaliteit, design en prijs

Zijn geheimen wapen in die strijd? Artificial intelligence, als we Asus mogen geloven. De Zenfone 5Z staat er bol van, hoewel veel van die functies niet zo intelligent zijn als de naam doet vermoeden. De echte sterkte van de Zenfone 5Z is dan ook meer zijn goede combinatie tussen functionaliteit, design en prijs.

Asus Zenfone 5Z review design

Met een Snapdragon 845-chipset, 6GB werkgeheugen, een lang full HD+ scherm en een dubbele 12-megapixelcamera doet de Zenfone 5Z namelijk niet onder voor de andere topsmartphones van dit moment. Er zijn twee dingetjes die hij mist: draadloos laden en een waterdichte behuizing. Daar staat tegenover dat hij wel gewoon een audiojack heeft.

Niet origineel, wel mooi

Het ontwerp van de Zenfone 5Z is eigenlijk precies zoals je dat mag verwachten in 2018. Een relatief handzaam toestel met een 6,2-inch scherm dat dankzij een uitsparing aan de bovenkant zo groot is. Die notch is net wat groter dan bij de meeste toestellen, maar echt een probleem is dat niet. Hij herbergt een speaker, lichtsensor en frontcamera, waarvan die laatste ook prima dienstdoet als gezichtsherkenning.

Asus Zenfone 5Z review design

Je kunt hem als je wilt verbergen door de zijkanten zwart te maken, maar dan moet je het wel doen met een scherp afgesneden bovenrand die in schril contrast staat met de grote ronde hoeken aan de onderkant van het scherm. Dat ziet er niet bepaald fraai uit.

Asus Zenfone 5Z review design

Meer dan de meeste Androidtoestellen met een notch lijkt de Zenfone 5Z op de Apple iPhone X. Dat heeft met de cameraplaatsing, dimensies en vorm van de notch te maken. Het grootste verschil is nog wel dat er aan de onderkant van het scherm een wat grotere kin zit. Of dat een voor- of nadeel is hangt natuurlijk van je eigen perceptie af, maar erg origineel is het in ieder geval niet.

Asus Zenfone 5Z review design

Neemt niet weg dat de Zenfone 5Z mooi afgewerkt is, nette materialen gebruikt en lekker in de hand ligt. Achterop zit een vingerafdrukscanner en de achterkant is zo gemaakt dat licht in een soort stralenpatroon vanuit de vingerafdrukscanner reflecteert. Ziet er mooi uit; wat dat betreft is het ontwerp van het toestel helemaal prima. Onderop zit een audiojack en het toestel slikt twee simkaarten, ook handig. Nadeeltje: de Zenfone 5Z is niet waterdicht of waterafstotend. Dat doen veel concurrenten beter.

Hardware zoals het hoort

Intern is de hardware van de Zenfone 5Z precies zoals je mag verwachten in een high-endsmartphone. Hij heeft een snelle Snapdragon 845-chipset, die er samen met 6GB werkgeheugen en goed geoptimaliseerde software voor zorgt dat de telefoon erg soepel werkt. Enige minpuntje qua prestaties: de camera wil soms niet opstarten of crasht nog weleens. Een rare bug die Asus hopelijk snel oplost.

De kleuren zijn levendig, het contrast is prima en de witbalans is okay

De accu van de Zenfone 5Z heeft een capaciteit van 3300mAh. Die weet hij aardig te benutten, maar ook zeker niet briljant. Het toestel komt bij mijn vrij intensieve gebruik over het algemeen net de dag door met een screen-on-time van krap 4 uur. Dat is ongeveer gemiddeld.

Asus Zenfone 5Z screenshot batterij

Ook het scherm voldoet aan de verwachting. Het is geen super flitsend amoledscherm, maar hij ziet er desondanks goed uit. De kleuren zijn levendig, het contrast is prima en de witbalans is okay. Die staat standaard iets te blauwig afgesteld, maar dat kun je in de instellingen makkelijk fixen. Of je kunt ervoor kiezen hem mee te laten kleuren met het omgevingslicht, dan is het probleem ook opgelost.

De speaker heeft meer pit dan die van de meeste smartphones

De speaker boven het scherm werkt samen met die op de onderkant voor een krachtig geluid waar Asus nogal trots op is. Ik moet zeggen dat het toestel een beetje blikkerig klinkt, maar de speaker heeft wel meer pit dan die van de meeste smartphones. Kwantiteit boven kwaliteit, maar een beetje kwantiteit kan nooit kwaad.

AI voor alles

Artificial intelligence is hét buzzword van 2018 en dat is op het hoofdkantoor van Asus niet onopgemerkt gebleven. Bijna alles in de Zenfone 5Z wordt volgens Asus verbeterd met AI. De camera kan herkennen wat er gefotografeerd wordt en verbetert aan de hand daarvan de instellingen. Het toestel ziet of je ernaar kijkt om zo het scherm aan te laten wanneer dat het geval is. Of wat dacht je van AI-appsuggesties en AI-opladen? Het toestel heeft zelfs AI-ringtones.

Asus Zenfone 5Z screenshot AI

Lang niet al die extraatjes hebben echt veel met kunstmatige intelligentie te maken en de meeste zijn allesbehalve nieuw. Dat betekent gelukkig niet dat je er niks aan hebt. Sommige functies, zoals het AI-opladen waarmee de levensduur van de batterij verlengd moet worden en het AI-scherm dat aan blijft als je ernaar kijkt, zijn best handig. En van veel functies merk je niet zo heel veel, maar ook dat is niet nieuw voor het hele AI-verhaal en geenszins uniek voor Asus.

Software slaat plank mis

Asus is nog niet zo lang serieus op de Europese markt en dat merk je aan de software. De ZenUI is voor Westerse begrippen relatief druk en wel erg kleurrijk. Om het een kermisinterface te noemen gaat wat te ver, maar het gaat wel die kant op. Ook niet echt een succes: Zenimoji. Een soort kopie van Apple’s Animoji, maar dan vrij houterig en schokkerig. Had niet gehoeven, maar gelukkig is het ook niet te prominent aanwezig.

Er zitten handige extra’s in en er is prima mee te werken

De software is gebaseerd op Android Oreo, dat is prima. Of je daarna veel updates hoeft te verwachten is lastig te zeggen; Asus heeft nog geen uitgebreide reputatie opgebouwd en informatie over updates van de Zenfone 5Z is schaars.

Asus Zenfone 5Z screenshot interface

Dat alles wil niet zeggen dat de software van het toestel slecht is. Er zitten wat handige extra’s in en er is in de praktijk prima mee te werken. Maar als een gelikte software-ervaring met updategarantie jouw ding is moet je niet hier zijn.

Dual camera op z’n best

De Zenfone 5Z heeft twee camera’s, net als de meeste smartphones tegenwoordig. Op zich dus geen big deal. Maar Asus maakt als een van de weinigen wel gebruik van de beste opstelling wat mij betreft. Namelijk: een gewone camera en een camera met een groothoeklens. Die laatste is erg handig om bijvoorbeeld groepsfoto’s te maken of op vakantie gebouwen op de foto te zetten. Bovendien kun je portretfoto’s met een vervaagde achtergrond maken dankzij de tweede camera.

Asus Zenfone 5Z review camera

Kwalitatief valt er wel wat op die groothoekcamera aan te merken. De foto’s die eruit komen zijn als je erop inzoomt niet heel scherp, qua kleuren iets minder dan die van de hoofdcamera en bovenal stevig vervormd. Alles wat aan de randen van het beeld zit wordt nogal kromgetrokken. Bovendien is de resolutie van de tweede camera met 8 megapixel aan de lage kant.

Gelukkig is de kwaliteit van de hoofdcamera wel goed. De 12-megapixelcamera schiet foto’s met een goede dynamische range en mooie kleuren die ook in het donker nog acceptabel zijn. Ook hier geldt dat er wat onscherpte zichtbaar is als je de foto’s op vol formaat bekijkt, maar heel storend is het niet. Al met al blijft de camera iets achter bij de echte top van de markt. Voor de €499 die de smartphone kost is dat echter niet verwonderlijk en voor het gros van de smartphonefotografen zal het toestel prima voldoen.

Selfies maakt de Zenfone 5Z in 8-megapixelresolutie; filmen doet ‘ie standaard in full HD. 4K is beschikbaar; zelfs met 60fps. Ook goed: zelfs met die hoge resolutie en framerate zijn de filmpjes nog redelijk netjes gestabiliseerd. Top! Los daarvan zien de resultaten van zowel de selfiecamera als de videocamera er prima uit.

Conclusie: sterke binnenkomer is te laat

Asus is nog relatief nieuw op de Nederlandse smartphonemarkt. Wie de Zenfone 5Z bekijkt zou dat echter niet zeggen. De fabrikant die we vooral kennen van zijn computers zet namelijk een erg solide toestel neer voor een nette prijs.

Prima concessies voor zo’n betaalbaar toestel

Voor €499 krijg je een toestel dat op de meeste vlakken niet onderdoet voor de echte top van de markt. Hij is razendsnel, heeft een mooi ontwerp en de camera zet mooie plaatjes neer. Bovendien is de tweede groothoekcamera erg handig. Daar staat tegenover dat hij niet waterdicht is, de software wat beter had gekund en draadloos opladen mist. Maar op het oog zijn dat prima concessies voor zo’n betaalbaar toestel.

Asus Zenfone 5Z review design

Niet voor niks maakte de Zenfone 5Z veel indruk tijdens zijn aankondiging afgelopen voorjaar. Het enige probleem: er is in de tussentijd heel wat veranderd op de smartphonemarkt. Voor €75 meer krijg je een Galaxy S9, €20 extra en je kunt een OnePlus 6 kopen. Een toestel als de Honor 10 dat niet eens zo heel veel te kort komt kost €100 minder dan de Zenfone 5Z.

Neemt niet weg dat de Zenfone 5Z een prima toestel is wat ik je van harte kan aanbevelen. Maar het gebrek aan onderscheidende features zorgt er in combinatie met de goed geprijsde alternatieven die er inmiddels zijn voor dat de 5Z niet de klapper is die het bij de aankondiging leek te worden.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi ontwerp met groot scherm
  • Sterke prestaties
  • Dubbele camera met groothoeklens
Minpunten
  • Niet erg origineel ontwerp, kan niet tegen water
  • Mist draadloos opladen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters