Asus Zenfone 5(Z) preview: niet origineel, wel goed

Asus liet tijdens het Mobile World Congress zijn nieuwe topsmartphone zien. Of eigenlijk zijn nieuwe topsmarphones. De Asus Zenfone 5 en Asus Zenfone 5Z zijn bijna hetzelfde toestel met iets andere hardware. In deze preview bespreken we ze.

Asus Zenfone 5 preview

Ontwerp met notch

De Asus Zenfone 5 en Zenfone 5Z zien er precies hetzelfde uit en lijken bovendien van voren wel erg op een ander toestel. Net als Apple’s iPhone X heeft de Zenfone 5 een zogenaamde ‘notch’ bovenin het scherm, een uitsparing waar onder andere de speaker en de frontcamera in verwerkt zitten. Niet erg origineel, maar het ziet er wat ons betreft wel fraai uit. Bovendien zorgt het ervoor dat maar liefst 90% van de voorkant uit scherm bestaat en het mooie 6,2-inch scherm in een vrij kleine behuizing past.

Asus Zenfone 5 preview

De achterkant is gelukkig wel typisch Asus. Hij is van glas en is zo in elkaar gezet dat licht in een soort stralenpatroon vanuit de vingerafdrukscanner reflecteert. Dat zien we ook vaak bij Asus’ laptops en geeft een leuk effect. Die vingerafdrukscanner zit trouwens op een handige plek en is aangevuld met gezichtsherkenning. Aan ontgrendelmogelijkheden dus geen gebrek.

Het toestel heeft zelfs AI-ringtones

Nadeeltje van het ontwerp: het is niet waterdicht. Veel high-endsmartphones zijn dat tegenwoordig wel, maar de Zenfone 5 dus helaas niet.
Asus Zenfone 5 preview

Buzzword bingo

Die notch in het ontwerp is niet de enige trend waar Asus op inspeelt. Artificial intelligence is hét buzzword van 2018 en dat is op het hoofdkantoor van Asus niet onopgemerkt gebleven. Bijna alles in de Zenfone 5(Z) wordt volgens Asus verbeterd met AI. De camera kan herkennen wat er gefotografeerd wordt en verbeterd aan de hand daarvan de instellingen. En toestel ziet of je ernaar kijkt om zo het scherm aan te laten wanneer dat het geval is. Of wat dacht je van AI-verbeterde prestaties en AI-opladen? Het toestel heeft zelfs AI-ringtones.

Essentiële onderdelen lijken goed voor elkaar

Lang niet al die extraatjes hebben echt veel met kunstmatige intelligentie te maken en de meeste zijn allesbehalve nieuw. Het hele AI-verhaal lijkt dus vooral een marketingtrucje te zijn. Ach; baat het niet dan schaadt het niet.

Goede specificaties voor weinig

Waar de nieuwe Zenfone in ieder geval wel goed scoort, is op zijn prijs-kwaliteitverhouding. Asus mikt in de Benelux op een prijs van €399 voor de Zenfone 5 en €499 voor de Zenfone 5Z. Vooral die laatste is interessant: het is een van de goedkoopste toestellen met de high-end Qualcomm Snapdragon 845-chipset en 6GB werkgeheugen. Voor de €399 van de Zenfone 5 krijg je een smartphone met een iets tragere Snapdragon 636-chipset en 4GB werkgeheugen.

Asus Zenfone 5 preview

Ook andere essentiële onderdelen lijken goed voor elkaar. Het scherm is met zijn full HD-resolutie niet super scherp, maar ziet er verder wel goed uit. De dubbele 12-megapixelcamera heeft een groot diafragma en lijkt op het eerste gezicht mooie plaatjes te schieten. De tweede sensor zit verstopt achter een groothoeklens, waarmee je bijvoorbeeld gebouwen en groepen makkelijk op de foto kunt zetten. Op multimediavlak vallen verder de dubbele speakers op, wie die niet wil gebruiken kan gewoon met zijn favoriete headset aan de slag via een 3,5mm jack.

Software stelt teleur

De software van de Zenfone 5 en 5Z is eigenlijk typische Chinese software. Asus heeft Android Oreo sterk aangepast en het eindresultaat is nogal een kermis. Het wordt gekenmerkt door veel kleurtjes en drukke icoontjes. Dat vinden ze in Azië misschien tof, maar van ons mag het wel wat minder.

Zenimoji zijn duidelijk geïnspireerd op Apple’s Animoji

Er zijn wel veel opties toegevoegd in de software, waarvan sommigen zeker nuttig zijn. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om twee accounts voor WhatsApp of Facebook te gebruiken en de wat uitgebreidere beheerfuncties. Overigens hebben de meeste fabrikanten die functies tegenwoordig, dus uniek is het zeker ook niet.

Voorlopig nog wel wat unieker is de toevoeging van bewegende emoji. Die zogenaamde Zenimoji zijn duidelijk geïnspireerd op Apple’s Animoji, maar dat neemt gelukkig niet weg dat het een leuke extra is. Hoe goed ze werken weten we trouwens niet: de functie was nog niet beschikbaar op de demotoestellen op het MWC.

Conclusie: scherp geprijsde high-ender

Asus blaast met de Zenfone 5 en Zenfone 5Z hoog van de toren met functies als het design, artificial intelligence en Zenimoji. Hoewel het toestel door die functies modern overkomt, is het allemaal een beetje flauw en voorspelbaar.

Asus Zenfone 5 preview

De echte kracht van de Zenfone 5 en vooral de Zenfone 5Z ligt dan ook ergens anders. De toestellen bieden een opvallend compleet en krachtig totaalpakket voor niet zoveel geld. Het ontwerp, de prestaties en zelfs de camera lijken allemaal dik in orde. Niet verkeerd voor een verwachte prijs van €399 voor de Zenfone 5 en €499 voor de Zenfone 5Z. De enige echte misser lijkt de software, maar ook daar valt mee te leven.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi ontwerp met groot scherm
  • Goede specs voor weinig
  • Dubbele camera met groothoeklens
Minpunten
  • Niet erg origineel
  • Software is matig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters