BlackBerry Bold 9700

De BlackBerry wint steeds meer consumentenharten en die lijn zet RIM met haar paradepaardje de Bold 9700 graag voort. In deze review onderzoeken we of de Bold hier ook toe in staat is en of het apparaat een goede keuze is.

BlackBerry Bold 9700

 

In het afgelopen kwartaal wist Research in Motion (RIM) wereldwijd 10,1 miljoen BlackBerry’s te verkopen wat de producent van de hippe smartphone deed uitkomen op een totaal van 75 miljoen verkochte apparaten. Het bedrijf is dan ook met stip op de eerste plaats binnengekomen in de lijst van snelst groeiende bedrijven en laat de concurrentie met als eerste achtervolger Apple op de 38e plaats ver achter zich. De BlackBerry is ‘booming’ zou een superlatief zijn van een young professionals die tot voor kort de voornaamste doelgroep van RIM was. Tot voor kort inderdaad want de BlackBerry mag tegenwoordig ook rekenen op een enorme populariteit binnen de particuliere markt en met name onder jongeren is deze smartphone een musthave geworden.

De enorme verkoopcijfers van BlackBerry zijn niet in de laatste plaats toe te schrijven aan de BlackBerry Bold 9000. Het vlaggenschip van BlackBerry is na ruim een jaar op de markt te zijn nog steeds immens populair waarbij de vraag naar het toestel nog een extra impuls heeft gekregen door het uitbrengen van een zogenaamde special edition white. Toch kijkt menig BlackBerry-liefhebber al enige tijd uit naar de opvolger van de succesvolle BlackBerry Bold 9000. En het wachten werd dan eindelijk beloond even geleden. Na geruchten over de BlackBerry Tour, en of deze nu alleen voor de noord-Amerikaanse markt zou zijn, verscheen deze maand de BlackBerry Bold 9700 op de markt.

De BlackBerry Bold 9700 moet naast de nieuwe BlackBerry Storm2 de nieuwe verkoophit worden. Een toestel ook dat naast de concurrentie met de Apple iPhone ook de strijd aan zal moeten gaan met toestellen als de Nokia E72, de HTC HD2 en met name in noord Amerika met de nieuwe Motorola Droid. BlackBerry ziet deze strijd met vertrouwen tegemoet zo blijkt uit een interview van 17 december jongstleden.

De vraag is echter of dit vertrouwen gerechtvaardigd is en of het wachten op dit nieuwe vlaggenschip inderdaad beloond wordt. De enorme verkoopcijfers en de groeiende populariteit, niet alleen binnen het zakelijke segment, maar ook de groeiende vraag van particulieren maakte het zo interessant om deze nieuwe BlackBerry eens flink onder handen te nemen. Haast vanzelfsprekend wordt de koppeling gemaakt naar de BlackBerry Bold 9000 en bekijken we of het de 100 euro extra waard is die moet worden neergeteld voor de 9700 in vergelijking met de 9000. De eerste oogopslag is hoopgevend.

Het meest in het oog springend is het formaat, daar de Bold 9000 door menigeen versleten werd als groot en log heeft BlackBerry de 9700 in een jasje weten te steken dat exact dezelfde afmetingen heeft als een ander populair BlackBerry toestel, de Curve 8900. Ondanks de aanpassingen die BlackBerry heeft gedaan aan het formaat is men er in geslaagd het toetsenbord van de Bold 9000 te behouden. Daarnaast is de zogenaamde trackball vervangen door een trackpad die we eerder tegenkwamen op de BlackBerry 8520 en waarmee ook de Nokia E72 is uitgerust. De trackball leidde nogal eens tot grote frustratie en menigeen heeft zijn BlackBerry vervloekt toen de trackball niet meer naar links dan wel naar rechts wilde scrollen door het stof wat tussen de trackball was komen te zitten. Louter positiviteit tot op dit moment, laten we hopen dat we dat kunnen vasthouden.

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700 Bold

 

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700 Bold

 

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700 Bold

 

Algemene gegevens
Merk BlackBerry
Type Bold 9700
Telefoonmodel Bar
Besturingssysteem BlackBerry OS 5.x
Schermafmeting 2,44″
Schermtype TFT
Schermresolutie qHD, 480x360pixels
Aantal kleuren 65.000
Touchscreen Nee
Processor en Geheugen
Processor 624MHz
RAM 256MB
Geheugenkaart 2GB
Intern geheugen 256MB
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 360 minuten
Standby-tijd 408 uur
Accu 1320mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
DLNA Nee
GPS aGPS
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 3.2MP, autofocus
Flitser LED
Videocamera VGA, 640×480 pixels @30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi, ra
Videospeler mp4, 3gp, wmv, rv
Audiouitgang 3,5mm jack
Extra’s Vodafone BES service

BlackBerry Bold 9700

De Bold 9700 is verpakt in een haast mysterieus zwarte doos zonder al te veel opschrift. Bovenop prijkt het BlackBerry logo met de merknaam. Het formaat van de doos doet eerder denken aan een verpakking van een horloge uit een XL-lijn dan dat van een moderne smartphone. Op de zijkant van de doos echter vinden we een grote witte sticker waarop naast de Imei de Pin staat vermeld. Over dit laatste komen we later nog te spreken.

Wanneer de doos wordt geopend valt in de eerste plaats op hoe alles perfect in het doosje past en het kostte dan ook grote moeite en enorm veel tijd om alles weer zo in het doosje te passen dat deze weer normaal gesloten kon worden. Dit is ook te wijten aan de inhoud van het doosje. Naast de gebruikelijke handleiding en software vinden we de headset die we kunnen omschrijven als een on-ear exemplaar met een standaard 3,5 mm plug. Tevens vinden we de datakabel met mini-usb aansluiting. Daar waar Nokia tegenwoordig de datakabels enorm heeft ingekort hanteert BlackBerry nog steeds de soms irritant lange kabels. Een lederen hoesje ontbreekt al een geruime tijd niet meer in de standaard uitrusting bij BlackBerry toestellen en dus vinden we ook in deze doos een exemplaar. Vervolgens is daar de oplader die vooral handig is voor de wereldreizigers onder ons. De stekkers zijn namelijk verwisselbaar en BlackBerry levert standaard een viertal stekkers mee waarmee men over de gehele wereld zijn toestel zou kunnen opladen. Tot slot wordt het toestel standaard geleverd met een micro sd kaart van 2GB. Een beetje aan de magere kant aangezien de Nokia E72 geleverd wordt met een sd kaart van dubbele capaciteit en de HTC HD2 standaard een SD kaart met vier maal de capaciteit meegeleverd krijgt.

Concluderend mogen we echter zeker niet ontevreden zijn over de inhoud van deze black box. Een SD kaart met een grotere capaciteit zou geweldig zijn maar verder is de inhoud van deze doos dik in orde.

Zeker wanneer we het toestel vergelijken met de BlackBerry Bold 9000 valt het formaat direct op. Zoals we al eerder vertelden werd de Bold 9000 nogal eens versleten voor groot en lomp. De Bold 9700 heeft absoluut geen last van dit euvel en mag hij zelfs compact genoemd worden. Met als afmetingen 10.9×1.4×6.0 heeft de Bold 9700 exact dezelfde afmetingen als de Curve 8900. Het toestel ligt prima in de hand en hoewel de bediening met twee handen het meest ideaal is, is het ook prima met één hand te bedienen. Daar Bold 9000 als een baksteen in je broekzak kon voelen, daar is het formaat van de Bold 9700 prima om het toestel in je broekzak te stoppen. Let wel, wanneer het lederen hoesje gebruikt wordt wat is meegeleverd is het opbergen van het toestel in de broekzak een stuk minder comfortabel.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

De Bold 9000 liet zich karakteriseren door een lederen achterkant wat het toestel een zekere chique, hetzij duurzame uitstraling gaf. Ook met dit nieuwe model heeft BlackBerry getracht deze uitstraling te behouden door wederom een lederen achterkant aan het toestel mee te geven. Helaas is men hier niet in geslaagd. Daar de eerdere Bold een volledig lederen zwarte achterkant had waar alleen de cameralens was te onderscheiden, waarbij vermeldt moet worden dat de volledige achter verwijderd kon worden door middel van een kliksysteem. Daar werkt de 9700 met een zogenaamd schuifsysteem wat het uiterlijk niet ten goede komt. Het ziet er om het maar plat te zeggen nogal goedkoop uit, een wereld van verschil met de oude Bold. Een pluspunt echter van het schuifsysteem is dat daarmee de ergernis van het achterklepje met teveel speling, waar de 9000 veel last van had, verholpen lijkt te zijn.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Het vooraanzicht is degelijke zakelijke uitstraling maar beslist niet saai. Waar de vroegere BlackBerry’s, met uitzondering van de BlackBerry Curve 8900, een degelijk maar saaie uitstraling hadden, daar is de BlackBerry Bold 9700 op het eerste gezicht een lust voor het oog. Alles is perfect in verhouding zonder overbodige opsmuk. Let wel op het eerste gezicht. Wanneer het toestel namelijk van dichter bij wordt bekeken en eens grondig wordt onderzocht komt men toch wat oneffenheden tegen. Zo ligt het scherm op sommige plaatsen “dieper”, liggen sommige knoppen wat hoger en is ook het trackpad niet gelijkmatig in het toestel geplaatst.

Hoewel het toestel dus in eerste instantie een lust voor het oog is, daar schort er nogal wat aan de afwerking.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Scherm

BlackBerry Bold 9700

Op het 2.4” scherm van de BlackBerry 9700 is haast niets aan te merken. De scherpte is prima en alles is werkelijk prima af te lezen. De resolutie van de telefoon mag dan niet de beste zijn die er op de markt te verkrijgen is, voor een dergelijk toestel is het wat ons betreft voldoende en het scherm ziet er prima uit. Feit blijft dat de BlackBerry niet de pretentie heeft een multimedia telefoon te zijn van het kaliber Nokia N900 of HTC HD2. De BlackBerry is een meer praktische telefoon en waarvoor hij bedoeld is, is meer dan prima uit te voeren op dit scherm.

Toetsen

BlackBerry Bold 9700

Het eerste wat opvalt aan het toetsenbord is de vervanging van de trackball door het zogenaamde trackpad en zoals we al memoreerden in de inleiding is dit een fantastische verbetering. Hoewel we ook goede ervaringen hebben de trackballetjes van BlackBerry, was wennen aan de trackpad binnen no-time gebeurd. Het grootste voordeel is dat het grote nadeel van de vorige BlackBerry’s, de trackball die niet meer reageert door stof, is weggenomen.

Hoewel de BlackBerry 9700 veel compacter is dan zijn succesvolle voorganger heeft men weinig concessies hoeven doen aan het toetsenbord. Daar de BlackBerry Curve dezelfde afmetingen heeft als deze 9700 is het toetsenbord van de nieuwe Bold een stuk prettiger typen. Dit doordat men de vormgeving van het toetsenbord van de Bold 9000 heeft aangehouden en slechts zeer minimaal de knoppen iets kleiner heeft gemaakt. Zeker wanneer we de 9700 vergelijken met de Nokia E72 mag dit toetsenbord een verademing heten. Zelfs met dikke vingers is het toetsenbord redelijk goed te bedienen, wat bij de E72 zeker niet het geval was.

Naast de toetsen die tot het Qwerty-toetsenbord behoren zijn er nog een viertal toetsen waarneembaar. De beltoets, de knop om het gesprek te beëindigen, wat tevens de in- uitschakelknop is, de menu-knop en de return-button. Zoals eerder gememoreerd geen overbodige zaken, iets wat het toestel uiterst overzichtelijk maakt. Helaas moet echter ook hier weer een enkele kanttekening geplaatst worden en wel weer met betrekking tot de afwerking. Sommige knoppen liggen voelbaar hoger dan anderen en ook het trackpad lijkt niet geheel waterpas in het toestel verwerkt te zijn. Concluderend is het een prima te bedienen toetsenbord maar is op de afwerking nogal wat aan te merken.

In onze optiek is de BlackBerry na de iPhone in de bediening de meest duidelijke smartphone. Zoals we al eerder vermeldde moet de BlackBerry niet afgerekend worden op haar hoogstaande graphics maar op de praktische kant van het toestel.

Standby

BlackBerry Bold 9700

Naast de tijd en datum die bovenin zijn te vinden is ook in deze omgeving de batterij- en netwerk indicator te vinden. Ook vinden we hier de knop voor de profielen, die op deze manier snel vanuit het standby-scherm zijn te veranderen. Aan de onderkant van het scherm vinden we een zestal menu-opties die zelf in te stellen zijn. Deze zes opties komen overeen met de bovenste rij van het totale menu. Dit is naar eigen inzicht te delen waardoor de gebruiker zelf de keuze heeft welke menu-opties hij of zij in zijn standby-scherm wenst te hebben.

Het standby-scherm is prima. De mogelijkheid om zelf te bepalen welke menu-opties in het standby-scherm staan is verre van een unicum maar het gemak waarmee dit is in te delen is werkelijk fantastisch.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Menu

BlackBerry Bold 9700

Het menu is eigenlijk gewoon een grote lijst met afgeronde vierkante icoontjes die al je programma’s en mappen voorstellen. De bediening van het toestel is door de eenvoud van het menu erg gemakkelijk. Menu-icoontjes kunnen zeer handig verplaatst of verborgen worden waardoor het menu naar eigen inzicht ingericht kan worden. Wanneer men de BlackBerry namelijk voor het eerst gebruikt kan de enorme veelheid aan menu-icoontjes overweldigend overkomen. Gezien het feit dat de meeste gebruikers de helft van al deze opties nooit zal gebruiken is het zeer handig dat “overbodige” opties verborgen kunnen worden wat het menu veel overzichtelijker maakt.

De submenu’s zien er haast hetzelfde uit als het hoofdmenu. Ook hier dus geen grafisch hoogstaande prestaties maar wel duidelijkheid. Ook hier is er weer de mogelijkheid om icoontjes te verplaatsen. Zo is het mogelijk om een submenu in het hoofdmenu te plaatsen.

Maar ook hier niet enkel en alleen positiviteit. Het zogenaamde opties menu is niet heel overzichtelijk doordat sommige zaken op een vreemde plaats te vinden zijn. Zo moet om te pincode te veranderen eerst de geavanceerde opties aangeklikt worden om vervolgens naar de optie simkaart te gaan. Het leek mij handiger deze optie onder beveiliging te plaatsen en zo zijn er meer opties die niet op een logische plaats te vinden zijn.

Naast het over het algemeen duidelijke menu valt ook de mogelijkheid tot aanpassing van lettertype en lettergrootte op. De Blackberry biedt de mogelijkheid om het lettertype en grootte tot reusachtige proporties om te toveren, erg handig voor hen die of al wat op leeftijd zijn of hun ogen al op jonge leeftijd naar de maan hebben weten helpen.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Multitasking

In tegenstelling tot de bestverkopende smartphone is de BlackBerry wel degelijk in staat tot multitasking. Wanneer wordt men nu eens wakker in Californië? In de BlackBerry bestaat zelfs een apart menuutje om multitasking eenvoudig uit te voeren, men komt in dit menu door de menu-knop wat langer ingedrukt te houden. Helemaal prima is dat wanneer bijvoorbeeld een pagina wordt geopend in de browser je ondertussen een pingbericht kan versturen en de BlackBerry doorgaat met het laden van de pagina. Door de aanwezigheid van het 3G netwerk is het zelfs mogelijk om tijdens het bellen te mailen, sms’en of ‘pingen’. Dit in tegenstelling tot de BlackBerry Curve 8520 die het moeten stellen zonder de 3G functionaliteit. Het gebruik van de headset of luidspreker is wel erg handig in deze.

BlackBerry Bold 9700

 

Prestaties

De smartphones van tegenwoordig zitten zo vol met applicaties dat vastlopen meer gemeengoed is geworden dan dat het een uitzondering is. Deze BlackBerry is daar een uitzondering op. Het toestel loopt zeer vlot en ondanks dat wij er aardig wat applicaties op gedownload hebben via de Appstore is het toestel geen één keer vastgelopen. Het toestel reageert heerlijk snel op de toetsen alsmede op het trackpad. Over deze reactietijd en de stabiliteit van de software niets dan lof.

Hoewel de BlackBerry aanvankelijk bedoeld was als een puur zakelijk toestel heeft zijn intrede in de particuliere markt ook enige nieuwe applicaties met zich mee gebracht. Zo ook de muziekspeler als de videospeler. Een hele vooruitgang gezien de BlackBerry 8790 niet eens een camera aan boord had. In de BlackBerry is alles op het gebied van video en muziek verzameld onder het menu voor je media.

Muziek

BlackBerry Bold 9700

De muziekspeler op de BlackBerry 9700 blinkt uit in eenvoud maar dat doet niets af aan de opties van deze applicatie. Zo worden de muzieknummers gerangschikt op dan wel genre, artiest, album of kunnen er zelf afspeellijsten worden samengesteld. De rangschikking op album werkt prima alleen is het jammer dat bij de keuze voor een album niet een weergave wordt gegeven van de albumhoes, dit wordt namelijk wel gedaan wanneer een nummer wordt afgespeeld. In het afspeelscherm vinden we knoppen voor pauzeren, afspelen, volgende en vorige nummer. Ook is er de mogelijkheid om het nummer door- of terug te ‘spoelen’, deze optie werkt niet hel prettig. Dit in tegenstelling tot alle andere opties. Ook de mogelijkheid tot het nummer te herhalen of de shuffle te activeren ontbreken niet in dit scherm.

De geluidskwaliteit is prima van de BlackBerry zowel via de headset als via de luidspreker functie. Nu lijkt het erg goed dat de geluidskwaliteit via de luidspreker zo prima is, maar dat is voor je omgeving niet altijd waar. Daar waar veel telefoons een vervormd geluid hebben wanneer het volume maximaal gezet wordt, daar weet de BlackBerry op het maximale volume nog steeds een prima, duidelijk geluid te produceren.

Ook muziek luisteren met de meegeleverde headset is een prima ervaring. Voldoende bas en er is totaal geen sprake van enig schel geluid, dit in tegenstelling tot andere BlackBerry’s. Ook het volume is van een behoorlijk niveau.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Video

BlackBerry Bold 9700

Onder het icoontje van de media vinden we ook de videospeler. Net als het gebruik van de muziekspeler overtreft ook de videospeler mijn verwachtingen. Net als de muziekspeler blinkt het menu van de videospeler niet uit in grafische prestaties maar wel in eenvoud. Net als bij de Blackberry 8520, 8900 en 9000 zien de video’s er erg goed uit mits deze goed geconverteerd zijn. Iets wat trouwens echt nodig is in de meeste gevallen, omdat de Curve 8520 standaard alleen maar mp4- en 3gp-filmpjes kan afspelen. DivX en Xvid gaan dus helaas niet lukken zonder extra software.

Sinds RIM zich meer en meer is gaan storten op de consumentenmarkt heeft ook de BlackBerry eraan moeten geloven en het toestel moeten uitrusten met een camera. Daar de BlackBerry Bold 9000 het nog moest doen met een schamele 2MP camera daar is de 9700 uitgerust met een 3.2MP camera inclusief flitser, een camera die we reeds tegen zijn gekomen op de BlackBerry Curve.

Foto

Hoewel de kwaliteit van de foto’s enorm is verbeterd ten opzichte van zijn succesvolle voorganger, daar lijkt men de interface vergeten te zijn. De camera is via het menu erg gemakkelijk bereikbaar maar wanneer we de camera-icoontje aanklikken worden we binnen geleid in een erg simplistische applicatie. Met het trackpad is gemakkelijk een foto te maken en is er de mogelijkheid om in- en uit te zoomen. Daarnaast geeft dit scherm een overzicht van hoeveel foto’s er nog gemaakt kunnen worden, tot slot is er te zien of de flitser is in- of uitgeschakeld. Helaas zijn dit alle opties die in deze applicatie te vinden zijn.

Zoals we al eerder vermeldden is de kwaliteit van de foto’s enorm verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Foto’s zien er prima uit, geen oneffenheden en details worden worden erg goed weergegeven. Natuurlijk is de lens in de BlackBerry niet te vergelijken met een Carl Seiz lens zoals Nokia in sommige toestellen gebruikt of te vergelijken met lenzen in sommige Sony Ericsson toestellen, toch biedt de BlackBerry 9700 een prima foto-kwaliteit.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Video

Om video-opnames te maken dienen we dit te activeren via het menu van de camera, de videocamera heeft geen aparte icoontje weten te bemachtigen. Vanuit de camera optie dient de menuknop ingedrukt te worden om vervolgens over te schakelen naar de video-camera. Erg omslachtig en daar waar de BlackBerry over het algemeen uitblinkt in eenvoud is men bij RIM hier deze keer niet in geslaagd.

Helaas is de kwaliteit van de video-opname met de Bold niet geweldig. Het beeld is soms wat schokkerig, redelijk onscherp en het geluid is werkelijk bedroevend. Elk geluid wordt door een allesoverheersende ruis overstelpt. Ook de beeldkwaliteit is niet erg prettig om te aanschouwen. Het beeld wordt constant verstoord door schokken en alleen wat van dichtbij is gefilmd is duidelijk te onderscheiden wat het nu precies is. Hoewel de BlackBerry zijn camera enorm heeft verbeterd is men er niet in geslaagd deze lijn door te trekken met betrekking tot de videocamera.

Galerij

De galerij is niet te bereiken via de camera maar dient net als de muziekspeler en videospeler via media aangeklikt te worden. In de galerij worden de foto’s en video-opnames van elkaar gescheiden maar daarmee is ook elke optie weergegeven. De galerij doet nogal simplistisch aan en op het eerste gezicht wordt alles op een grote hoop gegooid wat de overzichtelijkheid niet ten goede is gekomen. Grafisch is de galerij niet helemaal je van het, maar daar is mee te leven.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Applicaties

De BlackBerry 9700 heeft een aantal voorgeïnstalleerde applicaties met als belangrijkste BlackBerry messenger. Echt interessant wordt het echter pas wanneer we kijken naar de applicaties die zelf gedownload kunnen worden via de AppStore. In navolging van Apple en de Market van Android heeft ook RIM een Applicatiewinkel opgestart, genaamd de Appstore. Hier zijn de gebruikelijke applicaties als Hyves, Facebook, MSN messenger etc. te vinden.

Daarnaast is er ook een veelvoud aan andere applicaties, echter zijn deze voornamelijk gericht op de Noord-Amerikaanse markt. Zo vinden we applicaties van Time Magazine en The New Yorker maar ontbreekt Nu.nl. Daarnaast is het aanbod met geen mogelijkheid te vergelijken met het aanbod van de App Store van Apple. Wat mij nog veel meer bevreemd is het feit dat de App Store geen standaard-applicatie is maar dat deze eerst gedownload dient te worden!

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Blackberry Messenger (Ping)

Een belangrijke reden voor de groeiende populariteit van de BlackBerry onder consumenten is de BlackBerry messenger oftewel het ‘pingen’. Deze dienst is de oplossing voor goedkoop comminiceren met hen die een BlackBerry bezitten. Het menu is eenvoudig en doet in eerste instantie denken aan Live Messenger. Hoewel de nieuwe versie (5.5) al uit de Beta-status was voordat de 9700 beschikbaar kwam is de BlackBerry 9700 nog steeds uitgerust met de oude 5.0 versie wat betekent dat er geen foto’s kunnen worden gekoppeld aan de ping-contacten en updates van je contacten niet afzonderlijk te zien zijn. Natuurlijk is dit probleem snel op te lossen door via de applicatiewinkel de nieuwe versie te installeren.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Agenda

Een zeer belangrijke feature van een zakelijke smartphone is natuurlijk de agenda. De agenda die we vinden op de Blackberry 9700 is wederom geen grafisch hoogstandje maar is wel enorm duidelijk. Echter moeten wel wat aanpassingen plaatsvinden alvorens de agenda optimaal te gebruiken. Zo staat de begin weergave op dag wat niet heel erg praktisch is. Nog vreemder echter is dat de dagen bij de beste mensen van RIM wel erg kort zijn. De dag begint om 900 en is reeds om 1700 afgelopen. Natuurlijk is dit aan te passen maar erg handig is het niet om deze tijden als begin instellingen te hanteren.

Het beheren van de agenda is een groot gemak hoewel de mogelijkheid tot synchroniseren via exchange enkel en alleen is voorbehouden voor hen die gezegend zijn met een enterprise versie. Het handmatig gebruiken van de agenda functie is echter een verademing in vergelijking met andere toestellen.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Games

Nogmaals moeten we hier benadrukken dat de Blackberry een zakelijke smartphone is en dat we dus van de games niet al te hoge verwachtingen moeten hebben. Zeker het gebrek aan eerder gememoreerde grafische hoogstandjes komt ook tot uitdrukking bij de games. De eerste, BrickBreaker, is een standaard spelletje waar je met een balletje blokjes moet slopen, zoals in de screenshot hieronder te zien is. De tweede game, Word Mole, is een soort alternatieve woordzoeker. Je kunt woorden maken door in een raster met allerlei letters losse letters te selecteren en achter elkaar te zetten. De derde, Texas Hold’Em King 2, is een pokergame. Daarnaast heeft het toestel nog Sudoku en Patience voorgeïnstalleerd staan en hoewel die games allemaal niet heel interessant zijn, zit er wel voor ieder wat wils bij.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

De BlackBerry is de e-mail telefoon bij uitstek, de allereerste versies van deze smartphone hadden niet eens de mogelijkheid tot telefoneren maar was beperkt tot mailen. Laten we in dit hoofdstuk bekijken of de BlackBerry 9700 na alle revoluties die men bij RIM heeft ondergaan er in geslaagd is deze e-mail functionaliteit heeft weten te behouden.

Bellen

De telefoonfunctie van de BlackBerry is er handig in de bediening. Vanaf het standby-scherm kan een naam worden ingetoetst waarna er gemakkelijk gebeld kan worden uit het telefoonboek. Het feit dat men natuurlijk ook een nummer kan intoetsen wanneer het niet een contactpersoon betreft die men wil bellen lijkt me overbodig hier te vermelden, maar toch bij deze. Natuurlijk is het ook mogelijk om via het menu het telefoonboek binnen te gaan. De lay-out hiervan is nogal simplistisch. Hoeveel bij een contactpersoon ruim voldoende informatie kan worden toegevoegd tot zelfs een afbeelding. Toch doet het uiterlijk van het telefoonboek een beetje armoedig aan.

De geluidskwaliteit van de BlackBerry is prima maar BlackBerry is er niet in geslaagd om een lang bestaand probleem op te lossen, namelijk het wegvallen van gesprekken. Iedereen die een BlackBerry gebruikt of heeft gebruikt heeft weleens een ‘dropcall’ gehad waarna de melding ‘sim oproep mislukt’ verscheen. Helaas hebben wij dit ook weer mogen ervaren bij de BlackBerry 9700. Het probleem doet zich vooral voor wanneer het 3G netwerk niet meer beschikbaar is en het toestel om moet schakelen naar het GSM netwerk.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Berichten

Wanneer we kijken naar de opties die betrekking hebben op berichten, zowel e-mail, sms als mms, is de BlackBerry één van de meest uitgebreide telefoons. In het berichten menu betrekking hebbende op sms zijn er verschillende opties te kiezen hoe dit menu in te richten. Zo kan er gekozen worden om verzonden berichten weer te geven of ze te verbergen. Ook kan de completen conversatie getoond worden na goed voorbeeld van de iPhone.

Het e-mailen is een werkelijk genot op de BlackBerry , in zowel het gebruik als om het in te stellen. Hoewel de layout van het menu met betrekking tot e-mail niet spectaculair is, is het wel weer zeer praktisch. Het instellen is op geen een toestel zo makkelijk als op de BlackBerry mits er gebruikt wordt gemaakt van een POP dan IMAP account. Deze zijn namelijk door alleen het e-mail adres en het wachtwoord op te geven bij de BES-server in te stellen. Wanneer men gebruik wenst te maken is men genoodzaakt de absurd dure enterprise versie te activeren wat men ertoe dwingt BlackBerry software op zijn of haar server te installeren.

Op de BlackBerry kunnen tot 10 e-mail accounts worden toegevoegd die allen een eigen map en dus icoontje in het menu krijgen. Doordat deze via de verplaats functie van het menu ook weer in het standby scherm geplaatst kunnen worden is de BlackBerry met e-mail uiterst overzichtelijk en zeer prettig in het gebruik.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

Browser

De standaard browser van de BlackBerry is prima te gebruiken hoewel het uiterlijk wat sober is. Haast alle pagina’s worden goed weergegeven en het scrollen door deze pagina’s gaat zeer simpel met het trackpad. De snelheid waarmee de pagina’s wordt geladen is voortreffelijk gezien de 3G ondersteuning wat het surfgenot natuurlijk alleen maar vergroot.

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

 

BlackBerry Bold 9700

Aangezien onze geschiedenis met de BlackBerry Bold 9700 al wat langer is dan alleen voor deze review, zijn onze ervaringen op het gebied van de batterij net wat betrouwbaarder dan gewoonlijk. En gelukkig maar want het uithoudingsvermogen van de BlackBerry is niet erg goed. Het toestel moet minimaal na 32 uur worden opgeladen, wat praktisch betekend dat hij elke avond aan het infuus hangt. Vooral het pingen lijkt enorm veel te vragen van de Batterij, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de mp3-speler. Voor een zakelijke smartphone is het uithoudingsvermogen onder de maat en blijft hij zeker achter t.o.v. bijvoorbeeld de Nokia E72.

BlackBerry Bold 9700

 

Onze review score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. SIDNEYYY -

  Hallo
  Ik heb de bold 9700, en ik heb nu al voor de 2e keer dat al mijn foto's en filmpjes en muziek weg is. En als ik een foto wil maken slaat hij hem ook niet meer op. Ik heb dit dus al eens eerder gehad en toen had ik een nieuw mediakaartje gekocht en dat hielp. Maar nu is het weer! Het gebeurd steeds als ik probeer foto's vanaf mijn pc naar mijn mobiel wil doen. KAN IEMAND ALSJEBLIEFT HELPEN ?!

 2. bernard -

  Ik heb de bold 9700, als ik een foto maak slaat hij hem op maar ik kan hem niet meer terug vinden, als ik op alle afbeeldingen druk staat er niks meer. Heb nog geen geheugenkaart zal dat beter worden als ik die heb? Iemand een idee?

 3. keano -

  hey
  ik vind de blackberry een goede telefoon, ping alles derop en deraan alleen als ik via mn bb op msn wil krijg ik lijsten, groepen waar allemaal mijn contacten over verdeeld staan terwijl ik het nooit heb als ik via de pc op msn ga, weet iemand hoe dit komt?

  thanks

 4. vivianne -

  ik heb dit ook een tijdje gehad, geen internet. Het kan aan je provider liggen, ik heb nu een ander abbonnement afgesloten en heb dus een andere provider nu en heb er geen last meer van, het kan daar aan liggen.

 5. lisanne -

  mijn batterij gaat nog niet eens een hele dag mee, het is ook wel dat ik heeel veel met mijn blackberry doe..
  ik heb hem laatst dus in bad laten vallen, was dus niet zo slim van me want hij doet het niet meer.. eerst had ik hem laten drogen, in rijst gelegd, niks aan de hand, dag erna deed hij het weer.. was super blij, maar te vroeg gejuigd.. hij doet het nu niet meer!
  hij wil heletijd weer rebooten, maar dan na een klein stukje valt hij uit, het lampje gaat dan rood knipperen en zo blijft het door gaat, waarschijnlijk tot de batterij leeg is..
  wat moet ik doen?

 6. iceman -

  Goedenmiddag,
  Ik heb een Blackberry bold 9700 (100) en dacht dat ik afgelopen week een software update kon downloaden.
  Na dat dit was gedaan vond ik het al vreemd dat ik ineens thema's op mijn mobiel had en ik kon niets meer terug vinden bij bv instellingen. Nu blijkt dat de update die ik gedownload heb niet voor de 9700 (100) maar 9700 (80) een ander model dus. Hoe kan ik zsm terug naar mijn eigen software voor mijn mobiel. Kan ik dat ergens downloaden of ….
  Wie kan mij helpen want ik wordt er helemaal para van

 7. anky -

  hoi ik heb een probleem ik heb dinsdag een nieuwe blackberry bold 9700 gekregen van mijn vader maar sinds vanmiddag geeft hij alleen maar een wit scherm aan heb al veel geprobeerd zoals de batterij eruit halen en er weer in doen in de oplader aan en uit zetten en veel gewoon afwachten het is gekomen nadat ik de telefoon maximaal twee minuten in mijn jaszak heb gehad heeft u hier een oplossing voor?

 8. Sharon -

  Hallo,

  Ik heb nu al n jaartje de blackberry bold 9700, en sidns vandaag doet mijn internet het niet. Heb al n aantal keren mn telefoon aan en uit gezet met batterij eruit, maar niets helpt! Weet iemand anders wat ik kan doen?

  X

  1. vivianne -

   ik heb dit ook een tijdje gehad, geen internet. Het kan aan je provider liggen, ik heb nu een ander abbonnement afgesloten en heb dus een andere provider nu en heb er geen last meer van, het kan daar aan liggen.

 9. jahoi -

  help ! ik heb n curve 8520 en bij ping weer geeft hij mijn muziek niet meer aan… en bij instellingen kan ik het ook niet meer aanvinken… help help help me ! het is heeeeel hinderlijk… 🙁
  groetjes..

  1. lisanne -

   dat is waarschijnlijk omdat je het bij ping hebt uitgesteld? er is een knop voor om je muziek wat je aan het luisteren bent in je naam te ' zetten ' wat nattuurlijk ook uit gezet kan worden 🙂

 10. bas1234 -

  hallo,

  kan iemand mijn helpen?
  ik wil mijn muziek afspelen en dan geeft hij de melding : unable to play content.
  ik heb al iets gedaan met met browser maar dat helpt ook niks.

  heeft iemand tips?

 11. blackie -

  hey mensen ik heb ook een bb 8520
  maar mijn probleem is dat die de soft eruit knalt de klok en de wekker bvd en de oproepen gooit tie er af wat kan ik er aan doen ik hoor van jullie gr blackie:):

 12. help -

  heee mensen!
  ik ben radeloos!!ik heb de bbb(b:P) 9700, maar ik kan nergens apps downloaden!waar kan ik dat doen?ik heb al vioa de browser en dan naar bb site gegaan maar als ik daar donwloaden klik zegt hij dat het fout is ofzo, bij allemaal!HELP!:X

  bedankt!

  XOXO

 13. Leroy -

  Hallo,
  Ik heb een probleem met mijn app world. Hij zegt dat ik het verkeerde wachtwoord gebruik en daarom voor 0 minuten op slot gaat.
  Ik gebruik echter overal hetzelfde wachtwoord. Dus ik weet zeker dat dit het goede wachtwoord was. Iedereen zegt dat ik een update moet uitvoeren, maar waar moet dat?
  Gr

 14. David -

  Eerst kon ik in de agendafunctie met de 'navigator' naar rechts of links glijden om naar een vologende dag te gaan. Dat is nu echter niet meer mogelijk (waarom weet ik niet). Om van dag in de agenda te veranderen moet ik naar boven scrollen een dag selecteren en daarop klikken. Liever wil ik weer als ik bijv op dinsdag 24 mei sta, daarvandaan naar rechts kunnen schuiven om bij de woensdag uit te komen. Wie kan mij heelpen. Blijkbaar heb ik een instelling gewijzgd…

 15. Leroy -

  Hallo allemaal!
  Ik hen hier al eerder een bericht gepost over mijn camera, dat is nu allemaal opgelost!
  Maar nu wil mijn mail niet meewerken; als ik alles In wil stellen, komt het het Gelijk op een bedrijfsaccount. Terwijl ik niet zo'n account heb? Ik heb ales geprobeerd mast het vale niet terug te draaien, kan IEMAND mij helpen? :(.

 16. Justus -

  Als ik naar'' Muziek ga en dan een willekeurig liedje wil afspelen dan zegt :"kan media bestand niet afspelen wanner Spraakgest. Bellen is ingeschakeld" ik pas daar wel wa top aan (spraakgest bellen) maar het wil niet help mijQ

 17. iraqia -

  Hallo,

  Ik had even een vraagje ik heb een bb bold 9700.
  maar als ik een muziek open doe dan staat er dit UNABLE TO PLAY CONTENT. weet iemand hoe ik mischien wel muziek kan luisteren?
  Alvast bedankt.

 18. eefje -

  hallo daar!
  ik heb problemen met mijn app world
  ik ben er al mee naar de winkel geweest
  en er is uren mee gespeeld maar nog steeds, niks.
  ik heb geen idee wat ik moet doen
  ik wil hem niet laten opsturen want dan ben ik hem heel lang kwijt, aub graag hulp!

 19. Leroy -

  Hee Allemaal,

  Ik heb nu sinds 3 dagen mijn blackberry 9780. En ik heb 2 vraagjes;

  1;email)
  Ik wil graag mijn email activeren, heb gelezen dat je gewoon je hotmail/live etc. wachtwoord moet gebruiken, hij probeert dan ongeveer 5 minuten naar een netwerkverbinding en zegt dan dat hij geen verbinding kan maken, terwijl hij wel wiFi verbinding heeft'
  Ik heb helaas geen internetabonnement, ligt dit hier aan?

  2;camera)
  Als ik een foto heb gemaakt staat er links een camera'tje en rechts en rood kruisje om de foto te wissen. Alleen kan ik als ik de foto niet wil bewaren niet naar het kruisje bewegen om de foto te wissen, hoe kan dit?
  Groet

 20. kieeeek -

  Heey,k heb een probleem,eerst kon ik op msn gewoon myn afbeelding wijzigen maar daarna was myn bb kapot gegaan en heeft de winkel er de nieuwste software op gedaan omdat die upgedate moest worden,maar nu kan k mijn msn afbeelding niet wijzigen je blijft de hele tijd zown standaard plaatje te zien,hoe kan ik dit oplossen? K heb al een aantal keren geprobeerd om msn opnieuw te downloaden maar dat heeft geen nut.

 21. selina -

  heey
  ik krijg geen muziek meer afgespeeld
  ik kom wel op het scherm maar als ik dan naar onder wil scrollen doet hij het niet en hij speelt het niet af, kan iemand mij aub helpen ?

 22. zaar -

  bold 9700: mijn msn valt nu elke keer na tien minuten ofzo uit en daarvoor nooit,als ik een liedje intyp bij mijn muziek en ik klik erop krijg ik een ander te horen,bij elk nummer is dat,als ik op een afbeelding klik opent tie hem niet,als ik toetsenbord vergrendel moet ik per se op dat knopje bovenop de bb klikken,eerst kon ik gewoon op menu en knopje A klikken,weet iemand hoe dit allemaal kan worden hersteld?

 23. aislinn -

  Dat ligt niet een de telefoon maar aan het knopje onder die toetsen. Doordat je je bb hebt laten vallen zullen die knopjes wss beschadigd zijn. Je kunt het beste naar de winkel van je provider gaan, die zullen hem wss opsturen en laten repareren.

 24. henri -

  E-mail instellen op BB bold 9780 wil niet lukken!

  Wie kan mij helpen?

  Heb net een nwe bb bold 9700, email instellen gaat niet, heb alles geprobeerd!! help!

 25. Fabian -

  hey,
  ik heb een probleem met het installeren van os 6 op mijn blackberry 9700. Als ik het wil installeren vraagt 't naar mijn password maar als ik me password invoer zegt hij dat 't incorrect is. wie kan me zeggen wat ik moet doen?

 26. Lila -

  Hoi,
  Ik heb twee vragen:
  1. Ik vermanent een internet melding boven, zoals bij een ping melding enzo, is dit normaal, zo nee hoe krijg ik dit weg?
  2. Hoe kan ik namen van muzieknummers veranderen?

  Alvast heel erg bedankt

  <3

 27. Maxime -

  Hallo,
  Ik heb muziek op mij telefoon gezet via de pc, maar ik kan ze nergens vinden op mijn telefoon, en heb een geheugenkaart.. Weet iemand hoe dat kan??
  Alvast bedankt!
  Kus

 28. gast -

  ik heb een blackberry 9700
  sinds gister wil die maar niet aan
  en als ik hem aan doe komt een wit beeld
  maar het rood lichtje brandt wel..
  ik heb me batterij al eruit gedaan
  wie kan me helpen

  1. kiera -

   heel veel mensen hebben dat probleem, ik denk persoonlijk dat het beter is dat je er even mee terug gaat naar de winkel, je kunt het altijd vragen. Als aan en uit zetten niet helpt, kun je dat het beste doen, vooral niet te veel er zelf aan doen, misschien wordt het dan erger. Gewoon naar de tel zaak dus! 😉

 29. bb lover -

  slechte recentie en je haalt de agenda naar beneden 9 tot 5 is duidelijk een werk dag en een blackberry is voornamelijk bedoelt voor zakenlui verdiep je eens wat beter..

 30. Manuela -

  Hallo,

  Ik had hetzelfde probleem met het feit dat ik steeds de melding kreeg : unable to play content.
  Ik heb toen de applicatie lijst bekeken. Bij opties en dan toepassingen. En ik heb hyves verwijderd( omdat ik daar verder weinig op zit) en toen opnieuw opgestart, en toen was het probleem weg!
  Misschien kan dat je ook helpen, om gewoon een applicatie te verwijderen?

  Groetjes

 31. Smeulders -

  Hallo. Heb sinds een aantal dagen een BB Bold 9780. Deze rammelt al aan de achterkant vanaf dag 1. Lijkt achter de luidspreker vandaan te komen. Je hoort het als je hem weg legt of als je er tegenaan tikt. Is dit bij jouw toevallig ook. Hoor het graag?

  Groetjes A. Smeulders

 32. delano -

  Hallo. Ik heb een bb curve en mijn probleem is als ik bel en de persoon praat dan hoor ik hem 1seconde wel en dan weer 2seconde niet en zo gaat het maar door en ook hetzelfde als ik een spraakmemo opneem als ik die dan afspeel hoor je me 1seconde wel en 2 seconde niet en dan gaat het ook weer zo door!? HELP!!!!

 33. lisa -

  hallo,

  ik heb een probleem met mijn blackberry bold 9700.
  mijn toetsje 0 doet het niet als ik het indruk.
  wat kan ik daaraan doen??
  help me alsjeblieft

 34. lisa -

  hallo,

  ik heb een probleem met mijn blackberry bold 9700.
  mijn toetsje 0 doet het niet als ik het indruk.:S
  wat kan ik daaraan doen??:S
  help me alsjeblieft

 35. help -

  ik heb een bbb 9700 en sinds vandaag doet mijn menu knop het net meer!
  ik kan dus niet meer in mijn menu komen, alleen de functies die onder snelknoppen zitten…
  aan uit zetten heeft geen nut, batterij erin en eruit..
  niets helpt! wie kan mij helpen??

  1. Dominick -

   Je kunt het beste terug gaan naar de winkel. Mocht je geen garantie hebben dan kun je proberen hem open te schroeven en kijken of er misschien iets tussen het knopje en het toetsenbordmembraan zit, en kijken of hij het wel doet als je direct daarop drukt.

 36. zuur -

  Ik heb vanmiddag mijn bb bold9700 in de wc laten vallen.
  Meteen uit elkaar gehaald en gefohnd..
  Helaas doet hij het niet meer, hij gaat gewoon aan maar daarna weer uit en telkens herhaald zich dit.
  Probeer het nu met ongekookte rijst hopen dat dit wel lukt….
  Iemand nog tips, ben er zuur van

 37. Grace -

  Ik heb ook nog een probleem,
  Ik kan sinds gisteravond geen media bestanden meer afspelen, zelfs video's niet! Dus als ik hem dan open dan staat er: AFSPEELFOUT ???
  Wat moet ik doen? misschien instellingen veranderen ofzo? iemand?

 38. G-na -

  Hallo,

  Vandaag heb ik mijn bb bold 9700 in de sneeuw laten vallen.. En nu heb ik dus waterschade (stickertje wat binnen in zit is van rood naar wit verkleurd). Hij doet nu niets meer.. Iemand ideeen hoe dit op te lossen is? Moet ik m echt laten maken? En wat kost dit? Help me PLEASE :S

  1. kiera -

   het klinkt misschien heel gek maar ik heb vaak gehoord als je waterschade hebt aan je telefoon je hem in een bak rijst moet doen zodat alle vocht eruit kan, ik weet niet of het helpt misschien kun je het ergens naar vragen voordat je het doet maar het is misschien een tip 😉

  2. Grace -

   Je kunt ook je telefoon uit elkaar halen en fohnen, klinkt ook raar maar mijn vorige telefoon was ook zeiknat, ik fohnde hem en hij deed het weer!

 39. Chantal -

  Ik heb het toestel nu zo'n 2 maand en hij bevalt mij echt super goed ik ben hier echt heel blij mee. Ik hoef nooit weer een toestel met touchscreen dit is toch echt 10x beter. Verder heb ik totaal nog geen problemen ondervonden met het toestel dus voor mij echt een aanrader

 40. Stephanie -

  hallo allemaal
  ik heb een blackberry bold 9700
  en ben laats naar een studio gegaan van een vriend van mij om een mix te laten maken. toen ik mijn telefoon aansloot aan die computer om die mix op mijn telefoon te zettten en later toen ik me telefoon weer los koppelde was alles in mijn telefoon weg me muziek en me foto's…
  toen ik thuis kwam heb ik op mijn eigen computer gekeken en daar laat hij gewoon zien dat me foto's en muziek er nog in staan. ik moest een andere map maken en me muziek enzo in een andere map plaatsen en uit die blackberry map hallen. alleen wanneer ik nu foto's maak of een filmpje moet ik eerst via me pc het bestand over plaatsen naar me andere map wil ik het in me telefoon bekijken.
  kan iemand mij mischien helpen met deze probleem!!!

 41. ibrahim -

  Ik kan me foto niet meer veranderen ik had ik me neefje maar nu heb ik me bb uit gedaan baterij er uit paar min er uit maar geen resultaat jha nu heb ik dat poppetje dat je geen foto hebt het wilt niet lukken echt irritant (heb een blackberry bold 9700)

 42. ibrahim -

  Ik kan me foto niet meer veranderen ik had ik me neefje maar nu heb ik me bb uit gedaan baterij er uit paar min er uit maar geen resultaat jha nu heb ik dat poppetje dat je geen foto hebt het wilt niet lukken echt irritant (heb een blackberry bold 9700)

 43. ibrahim -

  Ik kan me foto niet meer veranderen ik had ik me neefje maar nu heb ik me bb uit gedaan baterij er uit paar min er uit maar geen resultaat jha nu heb ik dat poppetje dat je geen foto hebt het wilt niet lukken echt irritant (heb een blackberry bold 9700)

 44. sarah -

  hallo allemaal
  ik ben al een tijdje aan het denken
  om een blackberry bold te kopen
  maar ik lees en hoor duizenden berichten dat de
  blackberry een slechte telefoon is
  zelf in de telefoonzaken waar ik hem wil halen
  leggen ze uit dat hij niet goed is
  kan iemand mij helpen?
  want ik wil er dolgraag een
  maar al die reacties, wat moet ik ermee?
  groetjes

  1. autje -

   Wat ik zou doen ..

   Haal de vernieuwde Bold: 9780

   Heeft nieuwe software betere camera, en ongeveer voor de zelfde prijs.
   Had ook eerst de Bold 9700 maar de verbinding viel steeds weg.

   Heb sinds vandaag de BlackBerry Bold 9780 en de verbinding blijft.

   Miss heb je hier iets aan :Y

   1. sarah -

    hartstikke bedankt voor de reactie hier heb ik zeker iets aan dan ga ik eens rondkijken voor de blackberry bold 9780 heel erg bedankt voor je reactie! 😉

 45. jade -

  kan iemand mij aub helpen ik wil graag muziek op mijn bb curve 8520 zetten van mijn computer ik heb het kabeltje wel maar hij vraagt steeds om de cd maar die ben ik kwijt. Ik heb ergens gelezen dat je ook die sofware kan downloaden maar waar???:S

 46. kleine yugo -

  weet iemand hoe je een vastlopende trackpad oplost
  mijn trackpad doet het soms en soms ook niet dan haal ik de batterij eruit doet ie het weer even en daarna niet iemand suggesties?

 47. patricia -

  Ik zie meerdere berichten erover, maar nog niemand met de oplossing. Ik heb sinds gister opeens een foutmelding als ik mijn video's of muziek wil openen. Er komt dan een wit scherm met een bericht dat het niet mogelijk is om het bestand te openen. Ik heb de BB9700 en heb ook geen updates ofzo gedaan, dus snap er geen bal van!

  Weet iemand de tip? Heb hem ook al uitgezet en weer aan..maar helaas ;-(

 48. saar -

  nikki dat heb ikook, naja ik weet ook niet hoe het komt en als ik dan een paar x op die ontgrendelingsknopje druk dan doet ie et en dan valt ie soms weer uit:S
  crackberry's

 49. nikki -

  Hallo

  Ik heb mn bb bold 9700 en mn scherm valt soms gwn voor een paar sec uit! Kan dan alleen maar w88 tot ie weer aanschiet.. Heb t sinds vandaag, heb mn bb pas 3weken ofzo… :s wat is er aan de hand??
  En wat kan ik eraan doen?!

 50. Izabella -

  Hallo,
  ik heb een vraagje ik heb msn live messenge gedownload op mijn balckberry 9000, maar ik kan hem nergens terug vinden.
  Kan iemand mij a.u.b. helpen?
  Groetjes,
  I.I.

 51. kelly -

  hallo ik heb een bb blod 9700 ik wou me naam veranderen in me ping ik ben klaar ga eruit opeens zijn me contact personen groot hoe kan ik die weer kleiner zetten dat het overzichtelijker is want dit is echt heel groot

 52. Manon -

  Ik heb elke keer al doe ik me mobiel aan of al wil ik me bericht openen eigelijk met alles, dat hij dan heel lang moet laden?
  weet iemand hoe je dat kan vranderen?
  heeft het misschien te maken doordat je niet genoeg geheugen hebt?:S xx

 53. romy -

  Hee ik heb een vraag ik heb pas een bb 9700 gekocht maar sinds gister kon ik nog goed pingen en kreeg ik ook te sien als ik pingen een D als die ontvange is en een R als iemand hem gelezen heeft maar nu zie ik dat niet meer of heeel laat wanrt hij doet echt raar ik snap niet wat er aan de hand is kan iemand mij dat uitlegge stuur me graag wat terug xx

 54. bell -

  hey kan iemand mij helpen AUB
  ik heb een blackberry bold 9700

  maaar mijn msn plaatje kan ik niet veranderen
  er blijft altijd dat blauwe poppetje staan.
  in het begin kon het wel maar nu kan ik hem helemaal niet meer veranderen hoevaak ik het ook probeer 🙁

  ik heb msn al meerdere keren overnieuw gedownload maar het helpt niet.

  kan iemand mij helpen aub???

  😉

 55. Yildiz -

  Hallo,

  Ik had even een vraagje ik heb een bb bold 9700.
  maar als ik een muziek open doe dan staat er dit UNABLE TO PLAY CONTENT. weet iemand hoe ik mischien wel muziek kan luisteren?
  Alvast bedankt..

  1. Tirza -

   Ik heb ook hetzelfde probleem.
   Het schijnt te liggen aan een app die je hebt gedownlaod.(bijv. Ubertwitter enz.) Volgens mij kwam het bij mij nadat ik de upgrade van App World had geinstalleerd.
   Heb alles al een keer verwijderd en een batterypull gedaan, maar het is nog steeds hetzelfde. Heel irritant!!

   Someone please help!!

 56. domi -

  Hoi, ik heb een probleem bij sms als ik naar iemand sms en daarna naar iemand anders wil sms komt dit steeds bij de persoon welke ik eerst smste terecht. Hoe kan dit nu? Kan iemand van jullie dit oplossen? Alvast bedankt.

 57. sliem -

  hoe kan ik geen media vinden op mijn bb 9700.
  ik heb een geheugen kaart in zitten maar kan het niet terug vinden in mijn bb.
  en als ik het op mijn comp. zet zie ik mijn geheugenkaart ook niet.
  wie kan me hiermee helpen.
  bijvoorbaad dank.

 58. tanja -

  hallo ,
  ik heb een blackberry curve.
  en ik had laatst een paar fotos verwijderd ,
  maar ik had laatst fotos op mijn computer gezet.
  en toen ik later op me mobiel keek , zaten al mijn verwijderde fotos er weer , alleen je kan ze niet meer openen.
  hoe krijg ik ze nu definitief weg ?

  mvg.

 59. merel -

  hallo,
  als ik muziek wil afspelen op mijn blackberry.
  dan komt er te staan dat het niet kan,
  en heb op google al gezocht hoe ik dat kan op losse maar kan niks vinden zouden jullie kunnen weten hoe ik dat mischien zou kunnen oplosse!

 60. amanyyx -

  Hee ik heb een probleem, ik kan mn email niet instellen want ik krijg alleen de optie 'enterprise server' echt verschrikkelijk irritant, wat moet ik doen? Xx

 61. master -

  Hallo,
  kan iemand mij vertellen of er voor de bbb 9700 een andere toetsblokering bestaat dan die bovenop.
  heb nl regelmatig dat ik iemand aan t bellen ben zonder dat ik t weet.
  gewoon vervelend als je over je schoonmoeder zit te praten en haar ook net aan t bellen bent hahahaha.

  hoop dat iemand me kan helpen
  m.v.g. Master:)

  1. Manon -

   je kan ook naar je menu en dan onder naast afsluiten kan je ook blokkeren, daar heb ik dan ook als je hem dan weer aandoet je code moet invullen.
   deze blokkering is handiger dan bovenop en dan kan hijook niet automatisch van de blokkering afgaan.:)

   1. jade -

    kan iemand mij aub helpen ik wil graag muziek op mijn bb curve 8520 zetten van mijn computer ik heb het kabeltje wel maar hij vraagt steeds om de cd maar die ben ik kwijt. Ik heb ergens gelezen dat je ook die sofware kan downloaden maar waar???:S

 62. Stiwen -

  Hallo mensen,

  Ik had een vraagje. Als ik op de blokkeren toets druk dat ie vervaagt, maar bij een andere blackberry had ik gezien dat ie dat beginscherm van unblokeer scherm ziet. Weet iemand hoe ik dat kan veranderen.

  Alvast bedankt!

 63. Jennifur -

  Hallo, net als Gast ceren, 2 augustus 2010 – 15:43, heb ook ik problemen met mijn blackberry App Store (ik heb een BB 9700). Iedere keer als ik naar My World ga, geeft het aan om via BlackBerry ID Login mijn password in te voeren. Wanneer ik dat gedaan heb, geeft het aan dat het problemen heeft met het connecten met BB App World en dat ik het opnieuw moet proberen. Wie oh wie kan mij uit de brand helpen. Getting desperate by the day.:S

  1. autje -

   Wat ik had gedaan:

   AppStore verwijderen
   telefoon uitzetten
   batterij eruit halen
   zo start hij helemaal opnieuw op.
   && dan AppStore opnieuw installeren.

   Als het goed is moet AppStore het nu weer doen …:Y:Y

 64. goelam -

  hi ik heb een blackberry 8900 curve
  hij gaat aan maar ik kan nergens inkomen zelf niet bellen het lijk of hij vast zit doet niks wie weet hoe ik deze probleem kan oplossen help aub

 65. Nance -

  Need some help!!
  Ik wil mijn email instellen. Ik lees overal dat je kan kiezen tussen 'Ik wil een nieuw e-mailadres maken of toevoegen' en 'Ik wil een e-mailaccount van het werk gebruiken met een BlackBerry Enterprise Server'. Ik krijg alleen de laatste optie in beeld te zien. En kan dus geen emailadres activeren… Heel vervelend. Weet iemand wat ik er aan kan doen?
  Bedankt alvast…

 66. rmznn -

  Nou myn vraag gaat niet echt over de bb$ of de apps, mijne gaat om mijn MSN ik kan geen afb plaatsen, kheb het verwijdert en opnieuw gestart maar nog steeds niks verandert, iemand enig idee waarom en hoe ik er toch een afb kan zetten? Neem contact met me op via mijn email: Rmzn@live.nl ik zou het erg waarderen als iemand mij kan helpen!

 67. IDAAAAA -

  hallo mensen,

  ik heb een probleem mijn Blackbarry bold 9700
  die doet sins gisteren avond vreemd ik heb hem uit me handen laten vallen. wat is het probleem me space m,n,c,z en standbay knop niet doen. wat heb ik geprobeerd om dit op te lossen is dat ik hem uit en aan heb gezet me battery verwijdert heb voor een helle nacht en heb me telefoon geupdate door middel van de blackberry cd. maar niks helpt :S zou iemand me kunnen helpen

  bedankt alvast groetjes IDA

 68. F Oliveira Gomes -

  Hallo, ik heb een BB 9700 en ik luister vaak muziek ermee. Op het moment dat ik een bbmessenger notificatie binnen krijgt (dat geluid dat ik een nieuwe ping bericht heb)dat me muziek stopt en niet meer verder speelt tot dat ik zelf weer op play drukt!!! heeft iemand een wijze raad hiermee ???

  1. Henry -

   hey welke provider heb je? ik dat eerst ook maar nu heb ik hi en is dat dus niet meer het geval… maar ik wil dat juist wel hebben. wat nu bij mij gebeurt is dat als ik muziek aan het luisteren ben en een smsje krijg, dat sms deuntje KEIHARD in mn oren hoor terwijl het liedje doorspeeld…:S weet iemand hoe ik dit weer kan veranderen naar dat mijn muziek stopt als ik een smsje krijg?

 69. m visser -

  Heey heey ik heb voor een paar maanden mijn BB 9700 bold maar ik kan nu niet meer inzoomen. Hoe kan dat? En wat zal er aan de hand kunnen zijn?

  Gr M.

 70. tessa -

  hallo, ik heb een blackberry curve 8520
  en ik heb er een surf & mail abbo op zitten
  alleen is nu het probleem dat ik geen activeringscode
  heb gekregen? weet iemand wat ik nu moet doen?

 71. Michiel -

  Hi Allen,

  Is het mogelijk om op de bold 9700 bij het SMS ook het volledige scherm te gebruiken in plaats van alleen de onderste regel? Ik hoor graag van jullie.

  Groet,

  Michiel

 72. Ivor -

  Hej, ik heb een blackberry bold 9700.
  Mijn probleem is dat als ik muziek luister hij na een liedje stopt met afspelen terwijl ik graag zou willen dat hij automatisch het volgende nummer afspeelt.. Ik heb van alles geprobeerd maar het lukt me maar niet :S.
  Wat me wel is opgevallen is dat herhalen bij opties op uit {2} staat. Bij vrienden staat hij gewoon op uit zonder {2}, nou weet ik niet hoe ik dit kan uitschakelen iemand die mij kan helpen? Ik zou het heel erg op prijsstellen.

  Ivor.

 73. Bas Raayman -

  Ik heb net toevallig deze review gevonden, en ik mis eigenlijk een ding heel erg in deze review. Er wordt met geen woord gesproken over de UMA modus die mogelijk is met de 9700. Staat deze functie niet ter beschikking in Nederland? Dit is voor mij een van de meest belangrijke features die deze telefoon aan te beiden heeft, en ik sta er eigenlijk een beetje van te kijken dat hier geen aandacht aan is besteed. 🙂

 74. wilco -

  Ok mooie phone nu het probleem:

  Als ik mijn telefoon uit en aanzet komen er opeens 4 nieuwe berichten in beeld, doe ik het nog een keer worden dit er 8 etc etc

  Batterij er uit halen als ie aan staat werkt niet, het enige wat het doet is dat het opnieuw begint met vier.

  nou is het probleem niet iets ernstigs maar het irriteerd mij mateloos, iemand een oplossing?

 75. ceren -

  Mijn blackberry app store blijft vastlopen. Ik kan nu niks downloaden. En als ik de battery eruithaal en er weer in doe blijft ie nog steeds vastlopen. Wie kan mij helpen?

 76. Bl0njdexx -

  hooooi sinds 2 dagen blijft het icoontje van me ping in me beeldscherm vastlopen en er komen alleen maar gesprekken bij en het gaat niet meer weg…
  ik heb me batt er een nacht uit gelaten ik heb eehm aan en uit gezet en het blijft.. ik ben niet de enige met dit probleem maar heeft iemand een oplossing

  gr

  1. Ellaa -

   Hee
   heb is al lang geleden, maar hoe is het afgelopen met je pin? ik heb namelijk precies hetzelfde, dat hij in m'n beeldscherm blijft staan!

   alvast bedankt.

 77. Edwin -

  Weet iemand hoe je het probleem van de dropcall oplost? Ik heb dit een aantal keer per dag, soms meerdere keren in een gesprek. Aangezien ik de telefoon ook zakelijk gebruik kan ik dit niet hebben.

 78. linda -

  Ietje en Jessii,

  Ik had dit probleem gisten ook. Gewoon je batterij er even uit doen en weer terug erin, sindsdien doet hij het gewoon weer goed:Y

 79. Ietje -

  Hallo ik heb een probleempje als ik met mijn blackberry op internet ga en ik wil iets aanklikken, met het trackpad, dan reageert hij niet! Soms wel als ik op enter druk maar niet bij alle websites. Dit is echt heel erg irritant, kan iemand mij a.u.b helpen!? Xx

 80. meulen -

  max 32 uur batterij is toch meer dan één dag dus 's nachts opladen en 't is opgelost
  nog NOOIT dropcalls gehad en eenvoud kan zo mooi zijn

  1. noodle -

   Met die eenvoud ben ik het volledig met je eens! De dropcalls komen bij mij helaas redelijk vaak voor, maar zoals gezegd vaak wanneer het toestel om moet schakelen van 3G naar GPRS of de andere kant op. Ook met de Blackberry Bold 9000 had ik dit probeem.

 81. Zeur -

  Batterij gaat veel langer mee dan hierboven geschreven. Zware kritiek maar onterecht. Uiteraard bij normaal gebruik, weet niet wat review schrijver ermee doet!!

  1. noodle -

   Pingen, internetten, twitteren, sms'en en wil er ook nog weleens mee bellen. Wellicht heb ik een niet al te beste baterij getroffen maar ook de ervaringen van andere mensen leert mij dat de batterij het maximaal 1,5 tot 2 dagen volhoudt.

   1. Plucky -

    Ook andere telefoons gaan maar maximaal 2 dagen mee bij intensief gebruik, niets nieuws dus.

  1. Mara -

   Help, ik heb een aantal problemen met mijn bb 9700. ik kan geen foto's verwijderen. Ik ben hier al mee naar de winkel geweest maar zij konden er niets aan doen. Ook zijn mij knopjes/klepje allemaal een beetje lam. Dit is al vanaf het begin allemaal kan ik een nieuwe eisen of heeft iemand een oplossing
   Greets

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters