BlackBerry Bold 9900

De BlackBerry Bold 9900 moet het tij gaan keren voor RIM. Het toestel is voorzien van stevige specificaties, goede bouw en nieuwe software. Niets lijkt deze vernieuwde Bold meer in de weg te kunnen staan en dat betekent dus dat het tijd is geworden voor een stevige review.

BlackBerry Bold 9900

 

Dat BlackBerry in wat ruiger weer terecht gekomen is, is voor veel analisten en mensen wel duidelijk. De producent heeft een paar rare streken uitgehaald om haar telefoons weer in de markt te zetten. Zo wist het haar nieuwe software plots te rebranden van BlackBerry OS 6.1 naar BlackBerry OS 7 om daarmee aan te geven dat de software een grotere update is dan dat veel mensen dachten. Daarnaast lijkt de producent al snel over te moeten schakelen naar QNX-software, dit omdat veel analisten menen dat de huidige software niet voldoende is om de concurrentie af te weren. Dit kan inhouden dat de huidige software maar een kort leven is beschoren, al is RIM daar niet erg duidelijk over.

Een ander groot probleem voor RIM was de verlate introductie van haar nieuwe smartphones met de nieuwe BlackBerry OS 7-software. De bedoeling was dat de Bold 9900 aan het begin van de zomer op de markt zou gaan komen, echter wist RIM de software niet op tijd af te krijgen voor die launch. Na een vertraging van een kwartaal is de Bold 9900 eindelijk de verkoop in gegaan en heeft RIM alle recht om trots te zijn op haar nieuwe product.

BlackBerry Bold 9900

 

BlackBerry Bold 9900

 

De Bold 9900 is bijna gelijktijdig met de Torch 9860 en de Torch 9810 gelanceerd en alle drie de smartphones beschikken nagenoeg over de zelfde specificaties. Zo hebben ze allemaal het nieuwe BlackBerry OS 7 software mee gekregen van RIM en daarnaast zit er ook een nieuwe 1.2GHz-processor in de toestellen verwerkt. Het laatste wat het trio deelt is dat ze ook allemaal over een touchscreen beschikken en dat is nieuw voor RIM.

RIM wist sinds de introductie van de originele iPhone 2G en de trend van touchscreen-telefoons altijd de boot een beetje af te houden door geen touchscreen-smartphones te bouwen. Desondanks heeft RIM wel verwoede pogingen gedaan met de Storm 1 en de Storm 2 maar beide toestellen leverde niet de tractie op die RIM nodig had. Als gevolg hiervan is de Storm 3 geannuleerd door de fabrikant en zijn ze van het idee afgestopt om van het touchscreen een grote knop te maken die ingedrukt dient te worden.

Tijdens onze eerste ervaring met de BlackBerry Bold 9900 waren we positief over de nieuwe weg die RIM ingeslagen was. Het toestel is inmiddels beschikbaar in Nederland en dat betekent dus dat we hem eens grondig onder de loep kunnen gaan nemen in deze review.

BlackBerry Bold 9900

 

BlackBerry Bold 9900

 

BlackBerry Bold 9900

 

Algemene gegevens
Merk BlackBerry
Type Bold 9900
Besturingssysteem BlackBerry OS 7
Ontwerp
Afmetingen 115 x 66 x 10,5 mm
Gewicht 130 gram
Form-factor Bar
Behuizing Carbon/aluminium
Kleuren Zwart en wit
Scherm
Diagonaal 2.8″
Type LCD
Verbeteringen touchscreen
Resolutie 640 x 480 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm MSM8655
CPU 1.2GHz ARM Cortex A9
GPU Nee
RAM 768MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 8GB
Energie
Gesprekstijd 6 uur en 30 minuten
Standby-tijd 307 uur
Accu 1230mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Wi-Fi hotspot Nee
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Nee
Multimedia
Primaire camera 5MP
Secundaire camera 1.3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten BlackBerry Maps
Navigatie Nee
Internetservices
Applicatiewinkel BlacKBerry App World
Muziekwinkel Ja
Exchange Nee
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Ja
YouTube Ja

De inhoud van de doos van de BlackBerry Bold 9900 laat zich raden aangezien elke high-end BlackBerry geleverd wordt met de zelfde accessoires. Zo ziet er in de doos van deze nieuwe Bold uiteraard een data-kabel die tevens als laadsnoer dient. RIM levert twee plugs voor een Engelse aansluiting voor het stroom en ook voor de rest van Europa. Verder vinden we in de doos, naast het toestel natuurlijk, een doekje om het scherm af te vegen en de nodige boekjes.

Ook zit er ook lederen hoesje in de doos die het toestel goed beschermd. Ook een headset en een 1230MAh-batterij mag niet in de doos ontbreken en daarmee is het toestel wederom royaal uitgerust met de meegeleverde accessoires. Hieronder vind je onze unboxing video van de doos van het toestel.

De BlackBerry Bold 9900 heeft veel weg van zijn voorgangers maar is daarnaast ook sterk vernieuwd. Je ziet gelijk dat het toestel tot de Bold-serie behoort maar heeft nu gelukkig het beste van twee werelden mee gekregen. Zo is het design erg strak van het toestel en houdt hij lekker vast in de handen. Hij is ook net wat dunner aan de randen dan zijn voorganger waardoor je gemakkelijker je handen er omheen kunt slaan.

Qua afwerking is de Bold 9900 het best bedeeld van alle Bold’s die BlackBerry ooit uitgebracht heeft. Het toestel is gedeeltelijk van aluminium gemaakt, dit is vooral terug te zien aan de mooie geborstelde rand van het toestel. Daarnaast is er een beetje carbon gebruikt aangezien het achterklepje hiervan gemaakt is. Dit geef het toestel een premium look en feel en dat staat ons dan ook erg aan.

Een andere grote verbetering is dat RIM het nu gedurft heeft om een touchscreen toe te voegen aan een Bold. Dit is dan ook gelijk het eerst wat aan de voorkant van het toestel opvalt. Daar waar de Bold 9700 en de 9780 nogal wat last hadden van backlight bleeding langs de randen, is daar bij de Bold 9900 geen spraken meer van. Het scherm is helemaal vlak en gaat naadloos op in de randen van het toestel. Ook de knoppen onder het touchscreen verschillen weinig qua hoogte van het scherm en dat is erg prettig. Gelukkig zijn het geen touch-knoppen maar normale indruknoppen.

Tot slot vinden we naast de het scherm en de knopjes en navigatietoets onder het scherm ook een volledig qwerty-toetsenbord. Dit is een erg prettig toetsenbord met extra grote knoppen. In het volgend hoofdstuk zullen we hier dieper op in gaan. Aan de bovenkant van het toestel vinden we nog een vga-camera om mee te videobellen.

BlacKBerry Bold 9900 front

 

BlacKBerry Bold 9900 front

 

BlacKBerry Bold 9900 front

 

Aan de achterkant van de Bold vinden we niet veel toeters en bellen. Allereerst is er het grote BlacKBerry-logo en Bold-logo dat gelijk opvalt. Ook het motief van het batterij klepje valt gelijk op aangezien dit van carbon gemaakt is. Dit klepje is erg stevig en geeft niets mee. Nadeel is dat hij wel wat lastig te ontsluiten is, maar de bedoeling is dan ook dat deze dicht blijft, iets dat bij zijn voorgangers wel eens anders was.

Aan de achterkant vinden we verder nog de camera met een lid-lampje er naast. Dit is uiteraard niet ideaal voor in het donker en ook de camera van de Bold 9900 is niet erg indrukwekkend, waarover later meer. Tot slot vallen de randjes rondom de batterijklep op, deze komen namelijk opzetten vanuit de voorkant. Het toestel loopt dus een beetje in dikte op, maar dit houdt ook wel weer prettig vast.

BlacKBerry Bold 9900 back

 

BlacKBerry Bold 9900 back

 

BlacKBerry Bold 9900 back

 

Aan de zijkanten van de Bold vinden we een paar zaken. Allereerst zitten er aan de rechterkant vier knoppen die allemaal van metaal zijn en daardoor erg stevig aanvoelen. Zo zitten er twee volume-knoppen en een bevestigingstoets. Verder zit er ook een camera-knop aan de rechter onderkant van het toestel om gemakkelijk foto’s mee te schieten.

Aan de linkerkant vinden we slechts twee zaken die netjes uit de aluminium rand zijn gevreesd. Zo is er de 3.5mm headphone-jack voor de headset daar gehuisvest. Verder vinden we nog een micro-usb ingang voor de oplader en de datakabel.

BlacKBerry Bold 9900 left

 

BlacKBerry Bold 9900 recht

 

Aan de bovenkant van het toestel zit de standby-knop om het toestel te laten sluimeren of om hem te ontwaken. Ook deze knop is netjes in het randje weggewerkt en voelt solide aan. Aan de onderkant van de telefoon zien we nog twee pinnen die bedoeld zijn voor een desktop-stand die men zelf dient aan te schaffen. Het toestel kan daarmee opgeladen worden en ook aan de computer aangesloten worden.

BlacKBerry Bold 9900 top

 

BlacKBerry Bold 9900 bottom

 

Scherm

Op het 2.8-inch scherm van de BlackBerry 9900 is haast niets aan te merken. De scherpte is prima en alles is werkelijk prima af te lezen. De resolutie van de telefoon mag dan niet de beste zijn die er op de markt te verkrijgen is, voor een dergelijk toestel is het wat ons betreft voldoende en het scherm ziet er prima uit. Opvallend is natuurlijk dat BlackBerry ervoor gekozen heeft om een touchscreen deze keer in te bouwen en dat hebben ze dan ook succesvol gedaan. Het scherm reageert erg goed op touch input en is daarnaast biedt daarnaast een stevig oppervlak om je vinger over te bewegen. Nadeel is wel dat het erg vingerafdruk gevoelig is, maar dat dien je dan op de koop toe te nemen. Qua helderheid en kleuren zit het allemaal goed met dit scherm en er lijkt dan ook flink wat vooruitgang geboekt te zijn tegenover zijn voorganger.

Ook is de bouw van het scherm en het verzinken in de body een stuk beter uitgewerkt. Het toestel heeft geen last meer van backlight bleeding zoals zijn voorgangers dat wel hadden. Er is dan ook geen ruimte tussen het scherm en de randen te bemerken waardoor er geen stof tussen kan komen.

BlacKBerry Bold 9900 scherm

 

Toetsen

De qwerty-toetsen van de BlackBerry Bold 9900 zijn een stuk groter uitgevallen dan die van zijn voorganger en dat is heerlijk om mee te typen. Wat ons betreft is deze nieuwe grote de nieuwe standaard die BlackBerry voor haar toestellen moet gaan hanteren om dat dat kleine beetje een groot verschil maakt. De toetsen zijn ongeveer anderhalf keer groter uitgevallen dan de Bold 9780 toetsen en zijn bijna twee keer zo groot als die van de Torch 9810. Zelfs met grote vingers kun je de stevige toetsen dus nu ook goed bedienen.

Naast de toetsen die tot het Qwerty-toetsenbord behoren zijn er nog een viertal toetsen waarneembaar. De beltoets, de knop om het gesprek te beëindigen, wat tevens de in- uitschakelknop is, de menu-knop en de return-button. Zoals eerder gememoreerd geen overbodige zaken, iets wat het toestel uiterst overzichtelijk maakt. Gelukkig zijn alle toetsen vlak en komen ze niet uit de body omhoog zetten. Al met al is de afwerking hier ook weer erg goed.

BlacKBerry Bold 9900 toetsenbord

 

Homescreen

Ondanks dat er twee grote updates sinds BlackBerry OS 5 uitgebracht zijn, is de interface van het homescreen maar weinig verandert. De grootste veranderingen zitten hem er meer in dat het menu, het selecteren van applicaties in dit geval, in het homescreen verwerkt zit. Zo kun je nu op het balkje van het menu klikken waarna het menu naar boven uit schuift en de apps tevoorschijn komen. Verder kun je ook naar links en naar rechts scrollen om subsecties van de applicaties op te roepen. Onder andere favorieten applicaties, social apps en menu apps kunnen geselecteerd worden in deze speciale velden.

BlackBerry Bold 9900 standby

 

BlackBerry Bold 9900 standby

 

BlackBerry Bold 9900 standby

 

Menu

Het menu is eigenlijk gewoon een grote lijst met afgeronde vierkante icoontjes die al je programma’s en mappen voorstellen. De bediening van het toestel is door de eenvoud van het menu erg gemakkelijk. Menu-icoontjes kunnen zeer handig verplaatst of verborgen worden waardoor het menu naar eigen inzicht ingericht kan worden. Wanneer men de BlackBerry namelijk voor het eerst gebruikt kan de enorme veelheid aan menu-icoontjes overweldigend overkomen. Gezien het feit dat de meeste gebruikers de helft van al deze opties nooit zal gebruiken is het zeer handig dat “overbodige” opties verborgen kunnen worden wat het menu veel overzichtelijker maakt.

De submenu’s zien er tegenwoordig er een stuk beter uit. Waar het vroeger lange lijsten waren van witte regels, is dat nu wat grafischer en vooral groter opgemaakt. Zo kun je nu gemakkelijk door het instellingen menu met het touchscreen navigeren aangezien deze dus vinger vriendelijk gemaakt zijn.

Wat ook nieuw is, is het dropdown-menu vanaf de bovenkant. Dit menu doet uiteraard aan die van Android denken en geeft kort en krachtig de status van het toestel weer. Ook kun je van hier uit gelijk de belangrijkste instellingen wijzigen en in het instellingen menu duiken zonder dat je helemaal naar het menu hoeft te gaan.

BlackBerry Bold 9900 menu

 

BlackBerry Bold 9900 menu

 

BlackBerry Bold 9900 menu

 

Multitasking

In de BlackBerry bestaat zelfs een apart menuutje om multitasking eenvoudig uit te voeren, men komt in dit menu door de menu-knop wat langer ingedrukt te houden. Helemaal prima is dat wanneer bijvoorbeeld een pagina wordt geopend in de browser je ondertussen een pingbericht kan versturen en de BlackBerry doorgaat met het laden van de pagina. Door de aanwezigheid van het 3G netwerk is het zelfs mogelijk om tijdens het bellen te mailen, sms’en of ‘pingen’.

BlackBerry Bold 9900 menu

 

Prestaties

Qua prestaties heb je met de nieuwe Bold 9900 niets te klagen. Zowel de processor als de software is erg snel in gebruik. Het toestel lijkt tot in de puntjes geoptimaliseerd te zijn en alle applicaties openen dan ook erg snel open. Ook het schakelen tussen tabbladen in de browsers gaat snel, net zoals afspelen van video’s en muziek. De telefoon levert bijzonder goede prestaties af en dat is een grote vooruitgang voor RIM.

Foto

Hoewel de kwaliteit van de foto’s wat is verbeterd ten opzichte van zijn succesvolle voorganger, lijkt men de interface vergeten te zijn. De camera is via het menu erg gemakkelijk bereikbaar maar wanneer we de camera-icoontje aanklikken worden we binnen geleid in een erg simplistische applicatie. Met het trackpad is gemakkelijk een foto te maken en is er de mogelijkheid om in- en uit te zoomen. Daarnaast geeft dit scherm een overzicht van hoeveel foto’s er nog gemaakt kunnen worden, tot slot is er te zien of de flitser is in- of uitgeschakeld. Helaas zijn dit alle opties die in deze applicatie te vinden zijn.

Zoals we al eerder vermeldden is de kwaliteit van de foto’s wat verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Maar het zet nog niet echt zoden aan de dijk. Er is een vreemde witte waas aanwezig over de foto’s en ze lijken ten prooi gevallen te zijn aan een te sterk verwerkingsalgoritme.

BlackBerry Bold 9900 foto

 

BlackBerry Bold 9900 foto

 

BlackBerry Bold 9900 foto

 

Video

Om video-opnames te maken dienen we dit te activeren via het menu van de camera, de videocamera heeft geen aparte icoontje weten te bemachtigen. Vanuit de camera optie dient de menuknop ingedrukt te worden om vervolgens over te schakelen naar de video-camera. Erg omslachtig en daar waar de BlackBerry over het algemeen uitblinkt in eenvoud is men bij RIM hier deze keer niet in geslaagd.

Helaas is de kwaliteit van de video-opname met de Bold niet geweldig. Het beeld is soms wat schokkerig, redelijk onscherp en het geluid is werkelijk bedroevend. Elk geluid wordt door een allesoverheersende ruis overstelpt. Ook de beeldkwaliteit is niet erg prettig om te aanschouwen. Het beeld wordt constant verstoord door schokken en alleen wat van dichtbij is gefilmd is duidelijk te onderscheiden wat het nu precies is. Hoewel de BlackBerry zijn camera enorm heeft verbeterd is men er niet in geslaagd deze lijn door te trekken met betrekking tot de videocamera.

Muziek

De muziekspeler op de BlackBerry 9900 blinkt uit in eenvoud en dat is zonde, dit aangezien de UI sinds de Bold 9700 niet meer veranderd is. Dat wil niet zeggen dat niet alle functionaliteit in het toestel te vinden is. Zo worden de muzieknummers gerangschikt op dan wel genre, artiest, album of kunnen er zelf afspeellijsten worden samengesteld. De rangschikking op album werkt prima alleen is het jammer dat bij de keuze voor een album niet een weergave wordt gegeven van de albumhoes, dit wordt namelijk wel gedaan wanneer een nummer wordt afgespeeld. In het afspeelscherm vinden we knoppen voor pauzeren, afspelen, volgende en vorige nummer. Ook is er de mogelijkheid om het nummer door- of terug te ‘spoelen’, deze optie werkt niet hel prettig. Dit in tegenstelling tot alle andere opties. Ook de mogelijkheid tot het nummer te herhalen of de shuffle te activeren ontbreken niet in dit scherm.

De geluidskwaliteit is prima van de BlackBerry zowel via de headset als via de luidspreker functie. Nu lijkt het erg goed dat de geluidskwaliteit via de luidspreker zo prima is, maar dat is voor je omgeving niet altijd waar. Daar waar veel telefoons een vervormd geluid hebben wanneer het volume maximaal gezet wordt, daar weet de BlackBerry op het maximale volume nog steeds een prima, duidelijk geluid te produceren.

Ook muziek luisteren met de meegeleverde headset is een prima ervaring. Voldoende bas en er is totaal geen sprake van enig schel geluid, dit in tegenstelling tot andere BlackBerry’s. Ook het volume is van een behoorlijk niveau.

BlackBerry Bold 9900 music

 

BlackBerry Bold 9900 music

 

BlackBerry Bold 9900 music

 

Games

BlackBerry Bold 9900 games

Omdatde Blackberry nog steeds een zakelijke smartphone is, zitten er weinig games op het toestel. Zeker het gebrek aan eerder gememoreerde grafische hoogstandjes komt ook tot uitdrukking bij de games. De eerste, BrickBreaker, is een standaard spelletje waar je met een balletje blokjes moet slopen, zoals in de screenshot hieronder te zien is. De tweede game, Word Mole, is een soort alternatieve woordzoeker. Je kunt woorden maken door in een raster met allerlei letters losse letters te selecteren en achter elkaar te zetten. In de BlackBerry App World vind je nog wel een paar extra games, maar deze zijn grafisch nog zo interessant.

Agenda

Een zeer belangrijke feature van een zakelijke smartphone is natuurlijk de agenda. De agenda die we vinden op de Blackberry 9900 is wederom geen grafisch hoogstandje maar is wel duidelijk. Echter moeten wel wat aanpassingen plaatsvinden alvorens de agenda optimaal te gebruiken. Zo staat de begin weergave op dag wat niet heel erg praktisch is. Natuurlijk is dit aan te passen maar erg handig is het niet om deze als begin instellingen te hanteren.

Het beheren van de agenda is een groot gemak hoewel de mogelijkheid tot synchroniseren via exchange enkel en alleen is voorbehouden voor hen die gezegend zijn met een enterprise versie. Het handmatig gebruiken van de agenda functie is echter duidelijk en doelmatig waarbij alle functionaliteit in de app te vinden is.

BlackBerry Bold 9900 agenda

 

BlackBerry Bold 9900 agenda

 

BlackBerry Bold 9900 agenda

 

Browser

De browser van de Bold 9900 heeft een grote update gekregen en is nu prima in gebruik. Het stukje software werkt lekker soepel en maakt het uiteraard mogelijk om via multitouch over pagina’s te navigeren en zo het internet op een makkelijke manier onveilig te maken. Je kunt daarbij gewoon gebruikmaken van tabbladen en er is ook een downloadmanager aanwezig. En een hele lading mogelijke instellingen mag ook niet ontbreken natuurlijk.

Met het weergeven van verschillende media, waaronder de ingesloten flash-filmpjes op AAP, heeft de Bold ook geen problemen. Wat wel opvalt is dat de afbeeldingen enorm gecomprimeerd worden. Dat zorgt dat dat harde datalimiet dat de meeste abonnementen tegenwoordig heeft minder snel in zicht komt, maar het doet wel af aan de kwaliteit van de plaatjes in de browser. Een instelling daarvoor was dan ook beter geweest. Maar verder hebben we niets op de browser aan te merken.

BlackBerry Bold 9900 browser

 

BlackBerry Bold 9900 browser

 

BlackBerry Bold 9900 browser

 

E-mail

BlackBerry Bold 9900 e-mail

Wanneer we kijken naar de opties die betrekking hebben op berichten, zowel e-mail, sms als mms, is de BlackBerry één van de meest uitgebreide telefoons. In het berichten menu betrekking hebbende op sms zijn er verschillende opties te kiezen hoe dit menu in te richten. Zo kan er gekozen worden om verzonden berichten weer te geven of ze te verbergen. Ook kan de completen conversatie getoond worden na goed voorbeeld van de iPhone.

Het e-mailen is erg gemakkelijk op een BlackBerry , in zowel het gebruik als om het in te stellen. Hoewel de layout van het menu met betrekking tot e-mail niet spectaculair is, is het wel weer zeer praktisch. Het instellen is op geen een toestel zo makkelijk als op de BlackBerry mits er gebruikt wordt gemaakt van een POP dan IMAP account. Deze zijn namelijk door alleen het e-mail adres en het wachtwoord op te geven bij de BES-server in te stellen. Wanneer men gebruik wenst te maken van Exchange, is men genoodzaakt de absurd dure enterprise versie te activeren wat men ertoe dwingt BlackBerry software op zijn of haar server te installeren.

Op de BlackBerry kunnen tot 10 e-mail accounts worden toegevoegd die allen een eigen map en dus icoontje in het menu krijgen. Doordat deze via de verplaats functie van het menu ook weer in het standby scherm geplaatst kunnen worden is de BlackBerry met e-mail uiterst overzichtelijk en prettig in het gebruik.

BlackBerry App World

De BlackBerry App World heeft onlangs een grote update gekregen maar is nog steeds niet erg prettig in gebruik. Het positieve aan de laatste update is de interface van de applicatiewinkel, hier is weinig op aan te merken. RIM heeft het allemaal mooi gevisualiseerd en netjes in categorieën ingedeeld. Via MyWorld kun je alle applicaties die je al hebt makkelijk managen. De applicatiepagina bestaat uit meerdere tabbladen, waaronder een tab met reviews en natuurlijk een met info. Screenshots zijn beschikbaar en er zijn ook grote knoppen te vinden waarmee je een app meteen kunt delen.

Een ander voordeel is dat je op drie manieren kunt betalen: via je provider (in ieder geval in ons geval met Vodafone), via PayPall of via een creditcard. Dat is een stuk beter dan wat de Android Market bijvoorbeeld biedt.

Die betaalfuncties zul je ook wel nodig hebben, want de BlackBerry App World bevat relatief veel betaalde applicaties, die ook nog eens een keer vrij prijzig zijn. Ook het assortiment is matig. Enkele duizenden applicaties zijn hooguit beschikbaar, waarvan een groot deel zoals altijd rommel is. Daar komt dus nog eens bij dat je voor de luttele goede apps die er zijn vaker en meer moet betalen dan bij concurrerende applicatiewinkels, en dat maakt de App World van BlackBerry een aardige tegenvaller.

BlackBerry Bold 9900 app world

 

BlackBerry Bold 9900 app world

 

BlackBerry Bold 9900 app world

 

BlackBerry Messenger

Een belangrijke reden voor de groeiende populariteit van de BlackBerry onder consumenten is de BlackBerry messenger oftewel het ‘pingen’. Deze dienst is de oplossing voor goedkoop comminiceren met hen die een BlackBerry bezitten. Het menu is eenvoudig en doet in eerste instantie denken aan Live Messenger. Hoewel de nieuwe versie (6.x) al uit de Beta-status was voordat de 9900 beschikbaar kwam is de BlackBerry 9900 nog steeds uitgerust met de een iets oudere variant. Dit is echter snel te verhelpen door hem via App World te updaten. Met messenger kun je foto’s koppelen aan de ping-contacten en updates van je contacten afzonderlijk zien. Daarnaast kun je ook applicaties delen met andere contacten.

BlackBerry Bold 9900 BBM

 

BlackBerry Bold 9900 BBM

 

BlackBerry Bold 9900 BBM

 

Bellen

De telefoonfunctie van de BlackBerry is handig in de bediening. Vanaf het standby-scherm kan een naam worden ingetoetst waarna er gemakkelijk gebeld kan worden uit het telefoonboek. Het feit dat men natuurlijk ook een nummer kan intoetsen wanneer het niet een contactpersoon betreft die men wil bellen lijkt me overbodig hier te vermelden, maar toch bij deze. Natuurlijk is het ook mogelijk om via het menu het telefoonboek binnen te gaan. De lay-out hiervan is nogal simplistisch. Hoeveel bij een contactpersoon ruim voldoende informatie kan worden toegevoegd tot zelfs een afbeelding. Toch doet het uiterlijk van het telefoonboek een beetje schaars aan.

De geluidskwaliteit van de BlackBerry is prima en doet niet onder voor concurrent. Er is weinig ruis te horen op de lijn en ook is het bereik van de telefoon goed te nemen. Het internet voelt niet altijd even snel aan, maar desondanks heeft het toestel altijd 3G-bereik en kun je prima internetten.

BlackBerry Bold 9900 bellen

 

BlackBerry Bold 9900 bellen

 

BlackBerry Bold 9900 bellen

 

Sms’en

BlackBerry Bold 9900 sms'en

Los van dat je met de BlackBerry Bold 9900 natuurlijk kunt pingen, kun je ook nog ‘gewoon’ sms’en. Dat gaat erg makkelijk via de applicatie tekstberichten. Daar zijn verschillende conversaties te vinden, wat wil zeggen dat je berichten netjes gegroepeerd zijn. Die conversaties worden in de bekende chatweergave getoond op het scherm en daar kun je ook direct verder typen.

Smilies worden overigens ook ondersteund. Daar zit een speciale knop voor in het berichtenscherm, waar je uit verschillende smilies kunt kiezen. Die worden als tekstcode verstuurd, maar zullen bij andere gebruikers met en telefoon die ook smilies ondersteunen aankomen als een plaatje. En zo zie jij ze dus ook.

Mms’en kan met dezelfde applicatie, daarvoor zit een knopje onderaan met ‘bijvoegen’ erop. Daar kun je je locatie, een afbeelding, een video, een audofragment, een spraakmemo, een contactpersoon of een afspraak toevoegen. Dan transformeert je berichtje automatisch in een mms.

De batterij van de Bold 9900 is ons alleszins mee gevallen. De batterij ging ongeveer drie dagen bij ons mee en dat was met e-mailen en af en toe browsen. Mocht je wat intensiever met het toestel om gaan dan zal hij het ongeveer anderhalve dag tot twee dagen uithouden en dat is voor een smartphone een prime prestatie. Je moet niet vergeten dat het toestel ook een touchscreen heeft en dat zulke schermen veelal niet energiezuinig zijn. Desondanks heeft RIM het toestel goed weten te optimaliseren op die vlak, mede door de extra grote batterij die mee geleverd is met het toestel.

Accutijd (dagen) ~1.5 ~3 ~5
Batterij Onbekend
Capaciteit 1230mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
BlackBerry Bold 9900 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters