BlackBerry Curve 8310

Een paar weken geleden kregen we van Blackberry de Curve 8310 opgestuurd. Dit was de Vodafone versie zoals die tegenwoordig met het Vodafone logo te vinden is in de winkels.

Inmiddels verkoopt ook KPN deze versie van de Curve en hij is dan ook niet voor niets op dit moment de meest veelzijdige Blackberry van dit moment. In deze review gaan we kijken wat de Curve nou zo bijzonder maakt en of het wel of niet een prettig apparaat is voor de zakelijke en normale gebruikers.

In onze recensie zullen we de volgende onderdelen behandelen:

  1. Uitpakken, ontwerp en specificaties
  2. Scherm en toetsenbord
  3. Batterij en geheugen
  4. Verbindingsmogelijkheden
  5. Besturingssysteem, prestaties en software
  6. Camera en multimedia
  7. Conclusie

curve1 

Uitpakken
De BlackBerry 8310 kwam in een erg simpele doos aan. Jammer genoeg was de doos beschadigd door reviewers die dit model voor ons hadden bekeken. Bij het openen van de doos zie je direct het toestel. De doos bestaat uit twee lagen. In de bovenste laag zit het toestel, en de batterij onder het toestel vind je direct een lederen pouch waarnaast ook de oplader ligt. In de onderste laag vind je handleidingen, met daarbij de cd-rom en de datakabel. Jammer genoeg zijn wij, of de koerier de laatst genoemde kwijtgeraakt waardoor ze niet op de foto staan. Echter wordt dit wel standaard meegeleverd door BlackBerry.

Foto’s

De Blackberry Curve 8310 wordt een beetje karig geleverd. Zo zit er geen software cd bij en en ontbrak tevens de data-kabel. Gelukkig hebben op AAP HQ genoeg mini-usb kabels liggen waardoor we het beestje makkelijk konden aansluiten aan onze pc’s. Middels de Vodafone site zijn we achter de PC suite gekomen en hebben hem daarmee verbonden. Gelijk merk je dat de 8310 een zakelijk apparaat is omdat hij gelijk alles wil synchroniseren wat in Outlook staat.

Specificaties
De volgende specificaties komen rechtstreeks van de website van BlackBerry.
Werkfrequentie

 • EGSM900, GSM850/1800/1900 MHz (EDGE)
 • Automatische omschakeling tussen frequentiebanden en werkstanden

Afmetingen

 • Gewicht: 111 g
 • Lengte (max.): 107 mm
 • Breedte (max.): 60 mm
 • Dikte (max.): 15,5 mm

Geheugenfuncties

 • Tot 64 MB intern dynamisch geheugen voor berichten, beltonen, foto’s, videoclips, agendanotities, takenlijst en toepassingen
 • Gleuf voor hot-swap micro-SD geheugenkaart

Voeding

 • Batterij: BlackBerry Batterij C-S2
 • Spreektijd: tot 240 min (WCDMA), tot 260 min (GSM)
 • Stand-by tijd: tot 408 uur (WCDMA), tot 430 uur (GSM)

Scherm

 • 2,4″ LCD QVGA TFT-kleurenscherm (320 x 240 pixels) met maximum 262.144 kleuren

Gebruikersinterface

 • Besturingssysteem: Blackberry OS

Oproepbeheer

 • Logs: lijsten van gekozen nummers en ontvangen en gemiste oproepen
 • Spraakgestuurde nummerkeuze (met Speaker Independent Name Dialling – SIND) en spraakopdrachten

Berichtuitwisseling

 • E-mail (SMTP, IMAP4, POP3), MMS, SMS

  Gegevensoverdracht

  • Ondersteuning voor DTM (Dual Transfer Mode) voor simultane spraak- en pakketgegevensverbinding in GSM/EDGE-netwerken. Enkelvoudige klasse A, multislot klasse 11, max. snelheid DL/UL: 177,6/118,4 kbits/s
  • EGPRS klasse B, multislot klasse 32, max. snelheid DL/UL= 296 / 177,6 kbits/s
  • GPRS klasse B, multislot klasse 32, max. snelheid DL/UL= 107 / 64,2 kbits/s

  Mobiele video

  • Videoresoluties: tot VGA (640 x 480 pixels), 15 fps
  • Opname-indicator
  • Audio-opname: AAC (AMR voor MMS)
  • Videobestandsindeling: .mp4 (standaard), .3gp (voor MMS)

  Mobiele fotografie

  • Beeldresolutie: tot 2 megapixels (1600 x 1200 pixels)
  • LED-flash
  • Sensor: CMOS, 2 megapixels (1600 x 1200 pixels)

  Muziekfuncties

  • Geïntegreerde stereo handsfree luidspreker
  • Draadloze Bluetooth-technologie 2.0 met A2DP stereogeluid

  Navigatie

  • Geïntegreerd Assisted Global Positioning System (A-GPS)
  • Voorgeïnstalleerde toepassing Blackberry Maps en gratis downloadbare kaarten

  Connectiviteit

  • Draadloze Bluetooth-technologie met A2DP stereogeluid
  • USB 2.0 via Micro USB-interface en massaopslagklasse ter ondersteuning van de “slepen en neerzetten” functionaliteit
  • 3,5 mm aansluiting voor stereohoofdtelefoon
  • Lokale synchronisatie van contacten en agenda op een compatibele pc via een compatibele verbinding
  • Foto’s, videoclips, afbeeldingen en visitekaartjes versturen en ontvangen via de draadloze Bluetooth-technologie

  Uiterlijk
  Ik ga het uiterlijk van de Blackberry Curve 8310 bespreken door alle zijden van het toestel langs te gaan. De Blackberry Curve 8310 die we hadden ontvangen is de grijs kleurige versie. Naast de grijze kleur is er nog een rode variant.

  curve2 

  De voorkant is erg glimmend. Zelf vind ik het glimmende aan de voorkant er als blik uitzien. Gelukkig is het glimmende niet heel erg hinderlijk. De voorkant is redelijk standaard. Onderin is een QWERTY toetsenbord te vinden. Boven het QWERTY toetsenbord zitten navigatie knoppen (om door menu’s te bladeren). Bovenin zit een 2,4″ 240×320 scherm. Over het scherm zit een beschermlaag zodat het scherm niet beschadigd. Helemaal bovenin zit een speaker voor die een prima geluid kan produceren.

  curve3

   

  Aan de linker zijkant zit een mini-USB aansluiting. Dit is tevens de voeding voor het apparaat. Daar naast zit de 3.5 mm headphone jack zodat je een eigen hoofdtelefoon op het apparaat kunt aansluiten. Onder beide aansluitingen zit een extra knop om spraakgestuurd je BlackBerry te beheren.

  Aan de onderkant van het toestel zit niets (op de microfoon ingang na). Een foto van de onderkant heb ik om deze reden weggelaten.

  curve4

   

  De muteknop van het toestel is aan de bovenkant te vinden. Naast de muteknop zie je een GPS ontvanger logo wat dus suggereert dat daar de GPS ontvanger van de 8310 zit.

  curve5

   

  Aan de rechterkant zitten enkele extra knoppen. Aan de rechter kant zitten knoppen om het volume te regelen. Daar onder weer zit een knop om gelijk de camera aan te zetten zodat je snel een foto kunt maken als dat nodig is.

  Het toestel is vrijwel geheel van plastic gemaakt en voelt daardoor ligt aan. Zelf vond ik het toestel degelijk aanvoelen en het ligt prettig in de hand. Het is een breed toestel waardoor hij prima in je hand past en je niet bang hoeft te zijn dat hij er zomaar uit zal vallen. Wel voelt hij wat glad aan waardoor hij met het warme weer wel wat sneller uit je handen kan glibberen.

  curve6 

  De achterkant van het toestel is voorzien van een 2MP camera. De cameralens is niet afgeschermd maar is wel diep weggegraven waardoor je niet bang hoeft te zijn dat hij snel beschadigd. Boven de lens zit een LED-flits en onder de lens zit een klein spiegeltje om een foto van je zelf te kunnen maken.

Het scherm
DeBlackberry Curve 8310 heeft een 2,4″ scherm met een resolutie van 240X320. Op zich is hier weinig bijzonder over te vertellen en is het een standaard scherm afmeting. De helderheid van het scherm is niet extreem helder, echter wel goed te lezen. In zonlicht is het scherm niet goed zichtbaar. Echter is het niet slechter als bij andere vergelijkbare toestellen. Tijdens het gebruik van het toestel bleek de resolutie van 240X320ook ruim voldoende.

Toetsenbord:
De Blackberry Curve 8310 heeft aan de voorkant een vast QWERTY toetsenbord. De toetsen zien er klein uit maar zijn dat niet echt. Ondanks de kleine knoppen zijn de QWERTY knoppen goed te bedienen. De indrukkracht die nodig is voor de knoppen is prettig. Je voelt duidelijk wanneer een knop is ingeduwd. Het scrollwieltje is wel erg licht. Je kunt dus zo uitschieten met scrollen en dat kan soms wat irritant zijn. Verder zijn alle toetsen erg goed gepositioneerd en is het een pluspunt dat de spatie toets zo lekker breed is.

Batterij

Blackberry levert Curve 8310 met een herlaadbare Li-polymer batterij. De batterij is te plaatsen door achter het toestel een klepje los te maken. Jammer genoeg is onduidelijk hoeveel mili-ampère de batterij had aangezien dit nergens vermeld stond. Dit doe je door het naar boven te duwen en vervolgens het klepje van het toestel af te schuiven. Het batterijklepje zit stevig vast en is niet al te eenvoudig los te maken. Na het verwijderen van het klepje is er de mogelijkheid de batterij te plaatsen. Onder de batterij zit de sim-kaart. De batterij past maar net. Het verwijderen van de batterij kan lastig zijn. Onder de batterij zit ook de micro-sd houder. Je kunt de micro-sd kaart dus niet wisselen als het toestel aan is, dit is een klein min-puntje.

Het omschrijven hoe lang de batterij mee gaat is erg lastig. Dit hangt er geheel vanaf hoe je het toestel gebruikt. Op het toestel heb ik veel de mail gebruikt om de telefoon continu te laten synchroniseren met mijn adresboek en e-mail (pushmail). Dit vraagt echter meer energie omdat er vrijwel voortdurend een dataverbinding actief is. Door de GPRS verbinding ging dit niet zo snel, echter was het wel goed te doen. De batterij gaat in het dagelijks gebruik ongeveer 3 dagen mee, dit is verder prima voor dit type toestel en ik was daar dan ook erg tevreden over.

Persoonlijk ben ik gewend om een telefoon iedere dag aan de lader te hangen. Indien je niet voortdurend een internetverbinding gebruikt moet de batterij het meer dan twee dagen kunnen volhouden.

Geheugen
Het toestel is voorzien van 64mb RAM geheugen. Daarnaast is er 64mb dynamisch geheugen vrij. Het RAM geheugen wordt gebruikt om programma%u2019s te draaien want ieder programma dat opstart verbruikt geheugen. De 64mb RAM is ruim voldoende om alle programma’s die op de 8310 zitten te draaien. Ook is het goed mogelijk meerdere programma%u2019s tegelijk te laten draaien. De kans op te weinig geheugen is klein. Het dynamisch geheugen wordt gebruikt om gegevens in op te slaan. Hierbij moet je denken aan programma%u2019s, documenten, muziek, foto’s, etc op te slaan.

Naast het dynamisch geheugen is het mogelijk de opslagruimte uit te breiden met een geheugenkaart. In het toestel past een microSD geheugenkaart. Het toestel kan omgaan met standaard microSD en niet met microSDHC kaarten. microSDHC kaarten gaan op dit moment tot een capaciteit van 12gb. Ik heb zelf in het toestel een 1gb microSDHC kaart geplaatst en deze werkte probleemloos.

Standaard levert Blackberry een 1GB geheugenkaart mee. Voor veel mensen is 1GB tot 2GB ruim voldoende om muziek, afbeeldingen en programma’s op te slaan.

Het toestel is niet helemaal voorzien van de modernste verbindingsmogelijkheden. Het toestel kan omgaan met de volgende netwerken:

 • GSM/GPRS/EDGE: Quad-band 850, 900, 1800, and 1900 MHz

In Nederland wordt GSM 900 en 1800 gebruikt. GSM 850 en 1900 is te gebruiken in de Verenigde Staten.
Naast GSM hebben in Nederland de providers UMTS en HSDPA netwerken. HSDPA en UMTS is nog niet overal in Nederland te gebruiken, maar het toestel kan hier alleen zijn werk doen op de GSM frequentie. In de telefooninstellingen is op te geven met welk netwerk je wilt verbinden. Je kunt ook ervoor kiezen om de netwerk functionaliteit uit te zetten.

curve7 

Het instellen van de netwerk instellingen om mobiel internet op te kunnen gaat heel gemakkelijk. Op het toestel zit een “Installatie Wizard”. Via dit programma kun je eenvoudig de juiste netwerk instellen automatisch laten instellen. Ook na de eerste keer opstarten van het toestel verschijnt de vraag of het toestel de juiste netwerk instellingen moet instellen. Het toestel heeft ook bluetooth 2.0 met ondersteuning voor A2DP (draadloos stereo geluid).

Infrarood ontbreekt op het toestel. Over het algemeen vervangt Bluetooth de functie van infrarood. Persoonlijk vind ik het ontbreken van infrarood geen nadeel.

Het toestel heeft ook GPS. Met GPS is mogelijk om te navigeren. DeBlackberry Curve 8310 is uitgerust met AGPS. AGPS is een uitbreiding op GPS. Het voordeel van AGPS is dat het toestel het telefoonnetwerk kan gebruiken om een snellere GPS-fix te behalen. Een GPS-fix betekend dat de GPS ontvanger de positie heeft weten te bepalen. Over het algemeen gaat het behalen van een GPS-fix extreem snel. In de meeste gevallen was de GPS-fix er vijf seconde na het opstarten van Blackberry Maps. Blackberry levert als Navigatie programma Blackberry Maps mee. De kaarten om te navigeren worden direct via GPRS gedownload. Indien je niet over een internet abonnement beschik is dit een groot nadeel. Over het programma Blackberry Maps ben ik niet echt te spreken. De mogelijkheden zijn minimaal en ook het navigeren ging niet geweldig. Meerdere malen is Blackberry Maps volledig op tilt geslagen na het rijden van een andere route dan die Blackberry Maps aan gaf (slimmere route uit ervaring). Ook duurde het vaak te lang voordat de kaarten binnen waren en werden ze soms niet helemaal gedownload.

curve8 

Tenslotte is het mogelijk een USB-kabel aan het toestel aan te sluiten. Zodra je de USB-kabel in het toestel stopt verschijnt er een scherm met de vraag wat je met de USB kabel wilt doen. Je kunt kiezen uit Gegevensoverdracht, en Normale modus. Met “Gegevensoverdracht” maak je van je toestel een geheugenstick. Je kunt vervolgens bestanden op de geheugenkaart schrijven, bekijken en verwijderen. Met PC Suite maakt het toestel een verbinding met Blackberry PC Suite. Deze dient wel aanwezig te zijn op je computer. Afbeeldingen afdrukken en Media Speler heb ik niet geprobeerd. De USB aansluiting is USB2.0 al viel de snelheid van gegevensoverdracht me flink tegen. Mijn geheugenkaartlezer is ruim vier keer zo snel (verschil tussen 2mb/s en 8mb/s).

curve9 

Besturingssysteem en prestaties
De Blackberry Curve 8310 is uitgerust met BlackBerry OS. Tot nu toe is er geen opvolger voor de huidige software en hebben we dus met het meest recente gespeeld dat Blackberry de consument te bieden heeft. Het was voor mij de eerste keer dat ik een toestel had met BB OS. De omgang met het toestel was eenvoudiger dan ik had verwacht. De trackball is wel wat aan de lichte kant, maar werkt erg prettig.

RIM heeft de Curve uitgerust met een 200ARM processor. Het toestel voelde vlot aan. Vrijwel alles wat ik op het toestel heb geprobeerd ging soepel. Ook meerdere programma’s naast elkaar uitvoeren was geen probleem. Vergeleken met Windows Mobile toestellen reageert het toestel vaak iets sneller en dat is dus erg positief. Het BB OS is soms wat onduidelijk maar na even een paar dagen mee gespeeld te hebben is het zeker goed te doen allemaal. Grafisch is het niet echt hoogstaand, echter is het allemaal functioneel ingericht en kun je prima mee uit de voeten.

curve10

 

curve11

 

Software
Na het invoeren van de gebruike sim pincode start het toestel op met een overzichtelijk startscherm. Bovenin staat duidelijke de tijd, datum, netwerk provider, signaal sterkte en batterij niveau. In de bovenbalk kunnen ook extra iconen verschijnen als er een nieuwe sms of email is binnen gekomen. Ook bij gebruik van USB of GPRS verschijnen extra iconen in de bovenbalk zodat je ziet welke activiteiten op het toestel bezig zijn.

Verder naar beneden zie je het Voicemail menu en het gesprekken log. Hierna komt de e-mail map en de sms map aan op het hoofdscherm. Je ziet hieraan gelijk waarvoor de Blackberry gemaakt is en wat zijn doel is: e-mailen! Vervolgens komt de agenda. Deze is overzichtelijk en lijkt een beetje op die van Windows Mobile. Al deze aspecten bevestigen wederom dat dit echt een “zakelijk” toestel is en daarvoor gebruikt dient te worden.

curve12 

In het berichten menu kan je een nieuw bericht starten. Na het klikken op “Nieuw bericht” verschijnt de vraag wat voor bericht het is (sms, mms, email). In het berichten menu gaat de knop Inbox naar de inbox waar zowel ontvangen SMS, MMS als Bluetooth bestanden staan. Mailbox gaat naar je mailbox indien je dat hebt ingesteld. Het item Mail for Exchange is standaard niet aanwezig, deze verschijnt pas nadat je het account hebt ingesteld op je Blackberry.

Door te klikken op de Menu knop (bij de navigatie knoppen) opent het menu scherm. Het menu geeft snel toegang tot de contacten, berichten, kaarten, afbeeldingen, muziek, videocenter, zoeken, internet, spellen, instellingen, toepassingen en downloads.

curve13

 

curve14

 

Op de Blackberry Curve zit een beperkte webbrowser meegeleverd. Internetten via de 8310 vond ik niet erg prettig. De browser kan veel sites niet aan en daardoor zien ze er niet navigeerbaar uit. Bijvoorbeeld was AAP niet echt prettig te bekijken en was de hele lay-out door een molentje gehaald.

Naast de webbrowser zit er een Multimdiacentrum in het toestel. Hiermee kun je eenvoudig zoeken naar enkele video’s, muziek en foto’s. De kwaliteit van alle muziek en video formaten was zeer acceptabel.

Op de Blackberry Curve zitten enkele handige kantoortoepassingen. Zo is het mogelijk om Word, Excel en Powerpoint documenten te bekijken. Het is helaas niet mogelijk de documenten te bewerken. Standaard is het ook mogelijk om PDF documenten te bekijken en ZIP bestanden uit te pakken. Tenslotte is er nog een omreken programma en notitie programma aanwezig. Ook zijn er spelletjes aanwezig zoals brickbraker.

curve18 

Een goed uitgewerkte optie op de Curve is de zoekfunctie. In veel toestellen ontbreekt zo een functie of werkt niet prettig. In de Blackberry is dit allemaal erg goed uitgedacht en werkt het zoals het zou moeten. Ik was hier erg tevreden over en vond dit een dik pluspunt!

curve19 

In de twee weken waarin ik het toestel heb getest is het toestel geen enkele keer vastgelopen. Ik kan daaruit alleen maar concluderen dat het een stabiel toestel is.

De Curve heeft een 2MP camera. De camera heeft een normale lens en een led flits. Een led flits is vergelijkbaar met een flits op standaard telefoons. De kwaliteit van een led flits is niet zo hoog en het is dan ook niet de bedoeling dat je hem bij hele donkere ruimtes gebruikt.

De camera op het toestel is snel te activeren door het knopje aan de zijkant in te drukken. De camera software start snel op. Een foto maak je door de foto knop aan de zijkant van het toestel in te duwen. Je kunt kiezen voor een full-screen weergave van het te fotograferen object, of voor een small screen weergaven zodat je ook nog het menu ziet om instellingen in te stellen.

In de camera software is veel in te stellen. De onderstaande afbeeldingen laten een groot deel van de instellingen zien. De meeste instellingen zijn ook terug te vinden op digitale camera’s. Het zou makkelijk zijn geweest als Blackberry voor enkele instellingen snelknoppen had gemaakt (wat Sony Ericsson ook gebruikt). Het instellen van de flits en macro gaat allemaal via submenu’s.

curve20 

Helaas heb ik weinig tijd gehad om een uitgebreide camera test uit te voeren. Om een idee te geven van de kwaliteit heb ik een aantal foto’s genomen met de Nokia N82 (5mp) en Blackberry Curve 8310 (2mp).

Links: Nokia n82 – Rechts: Blackberry Curve 8310

curve21 curve22 
curve23 curve24 
curve25 curve26 

Macro Foto’s

curve27 curve28 
curve29 curve30 
curve31 curve32 

De bovenstaande foto’s geven misschien een wat vertekend beeld. De Nokia N82 maakt een stuk betere foto’s dan de SBlackberry Curve 8310. Dit komt vooral door het grote megapixel verschil. Het nemen van de foto’s gaat op beide toestellen zeer snel. Persoonlijk ben ik van mening dat de Nokia N82 de best beschikbare telefoon camera op dit moment is.

Foto galerij
De gemaakte foto’s zijn terug te vinden in de camera album. Het laden van het camera album kan even duren. Vervolgens kun je snel door alle foto’s bladeren. De foto galerij geeft alle afbeeldingen op het toestel weer.

curve33

 

curve34

 

Muziekspeler
De muziekspeler werkt heel eenvoudig. Hij ziet er dan ook erg simpel uit en werkt prima. Het geluid dat eruit komt is niet super hard maar voldoende. Jammer genoeg zat er geen headset in de doos dus dit heb ik niet kunnen testen. Je selecteer in het muziekmenu simpelweg in welke map je wilt kijken (intern geheugen of extern) en vervolgens selecteer je de nummers. Afspelen gaat prima en de telefoon kan onder het muziekspelen ook andere dingen doen zoals mailen of een spelletje spelen. Multi-tasken is dus geen probleem.

curve35 

Een groot voordeel is de mogelijkheid om een eigen koptelefoon te gebruiken. Blackberry gebruikt een standaard 3,5mm ingang. Ik had Apple oordopjes aangesloten om de kwaliteit van het geluid te beluisteren. De geluidskwaliteit van de Curve is acceptabel maar niet geweldig. De betere mp3-spelers produceren beter geluid.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters