BlackBerry Curve 8520

De BlackBerry is al sinds het begin van de smartphone een begrip in de telecomwereld. Nu de smartphones wat hipper worden profiteert producent RIM daar ook volledig van, het bedrijf heeft nu zelfs de stap naar de entry-level smartphones echt gemaakt. De eerste echte entry-level BlackBerry, de Curve 8520, is vooral onder de jongere consumenten populair. In deze review zullen we onderzoeken of het toestel dat ook echt waard is.

BlackBerry 8520 Curve vs Samsung Omnia Pro vs Snap

 

De BlackBerry is allang niet meer gewoon een merknaam in de telecomwereld; het apparaat van producent Research In Motion is inmiddels al jaren een begrip. Deze smartphone, compleet met eigen besturingssysteem en populaire mailservice, is al sinds het begin der tijden niet meer weg te denken uit de smartphonemarkt. Het is zelfs zo erg geworden dat de meeste consumententoestellen als de Nokia E72 en de HTC Snap direct associaties oproepen met een BlackBerry. De doelgroep van de BlackBerry’s kwam echter nooit verder dan puur zakelijke gebruikers, wat veranderde toen de smartphone over het algemeen wat hipper begon te worden twee jaar geleden. Helaas had RIM er moeite mee om de BlackBerry mee te laten bewegen met de nieuwe trends. De Bold 9000 bracht hier een klein beetje verandering en ook met de Storm 9500, de eerste BlackBerry met een touchscreen, probeerde RIM het. Echt lukken deed het echter niet, totdat vorig jaar de smartphonemarkt nog meer geaccepteerd werd door niet-zakelijke gebruikers en RIM met een geüpdatete look kwam voor zijn telefoons. Van de twee telefoons die het op dit moment een beetje moeten doen voor RIM, de Bold 9700 en de Curve 8520, hebben we vandaag de Curve te reviewen. Een review van de Bold staat voor ergens in februari nog in de planning.

De BlackBerry Curve 8520 werd al in mei vorig jaar gespot, hoewel de codenaam, Gemini, al langer bekend was. De Curve werd in juli aangekondigd, waarna op 4 september de officiële lancering was van het toestel in Nederland. Inmiddels hebben we ook al een tijdje een preview van de BlackBerry Curve 8520 online staan en in de winkels doet het toestel het al goed, vooral onder de niet-zakelijke en jonge consumenten.

BlackBerry 8520 Curve vs Samsung Omnia Pro vs Snap

 

BlackBerry 8520 Curve vs Samsung Omnia Pro vs Snap

 

Dat de BlackBerry-form-factor populairder is geworden, heeft wel een keerzijde voor RIM. Want hoewel de toestellen van de producent nu op meer aandacht van zowel pers als consument kunnen rekenen, is het aantal concurrenten ook sterk gegroeid. Voordat de Nokia E71 uitkwam in 2008, was er van concurrentie voor de BlackBerry-toestellen van Research In Motion weinig sprake. Alleen Palm had hier en daar een telefoon, maar de Palm was zeker in Nederland al lang niet meer zo populair als de BlackBerry. Nu is dat echter wel anders en komen ook producenten als HTC, Samsung, LG en volgens de geruchten binnenkort Sony Ericsson met een BlackBerry-achtig apparaat voor alle segmenten. De Curve 8520 heeft door zijn slimme karakter voor een prijs van niet meer dan €250 niet heel veel concurrentie, maar er zijn toch de nodige toestellen die het tegen de 8520 op zullen nemen.

Aan de ene kant heb je de smartphones die gericht zijn op messaging en dezelfde form-factor hebben als de 8520, waarbij er eigenlijk drie toestellen prijstechnisch als concurrent gezien kunnen worden. Ten eerste is er de oude Nokia E71, die nu tegen een zacht prijsje over de toonbank gaat. Verder is er de HTC Snap, een Windows Phone met een strak design in een qwerty-candybar form-factor. Tot slot is er de Samsung Omnia Pro B7330, ook een vrij goedkope Windows Phone in deze form-factor.

Aan de andere kant zijn er de featurephones in een qwerty-candybar-uitvoering, die allemaal wat goedkoper zijn dan de BlackBerry Curve 8520. Voorlopig bestaat deze markt eigenlijk uit twee toestellen, namelijk de Samsung B3210 Corby TXT en de LG GW300 InTouch, twee toestellen die voor rond de €130 over de toonbank gaan en hoge ogen wisten te gooien in onze telekoopwijzer.

BlackBerry 8520 Curve vs Samsung Omnia Pro

 

BlackBerry 8520 Curve vs HTC Snap

 

Algemene gegevens
Merk Research In Motion
Type BlackBerry 8520 Curve
Telefoonmodel Qwerty-candybar
Besturingssysteem BlackBerry OS v4
Schermafmeting 2,4″
Schermtype TFT
Schermresolutie QVGA, 240×320 pixels
Aantal kleuren 65.536
Touchscreen Nee
Processor en Geheugen
Processor 512MHz
RAM 128MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 256MB
Kleur
Kleuren Zwart; paars; wit; blauw
Energie
Gesprekstijd 270 minuten
Standby-tijd 400 uur
Accu 1150mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G Nee
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS Nee
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 2MP
Videocamera QVGA, 240×320@15fps
Radio Nee
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp
Audiouitgang 3,5mm
Extra’s BlackBerry Mail, optische trackpad

De BlackBerry Curve 8520 die wij van RIM hebben ontvangen was helaas niet verpakt in een retaildoos, dus we kunnen dit punt niet heel goed beoordelen. Voor de volledigheid zullen we toch een unboxingfilmpje toevoegen en even beschrijven wat er in ons doosje zat. Onze Curve kwam in een blanco wit doosje, met daarin natuurlijk het toestel en verder een aantal accessoires. Er was een matige headset aanwezig, een lader, een usb-kabel en de telefoon was uitgerust met een MicroSD-kaartje van 512MB. Ook was er een hoesje rond het toestel gepast, maar dat zal waarschijnlijk niet in de retailverpakking terechtkomen.

BlackBerry 8520 Curve unboxing

 

Het design van de BlackBerry Curve 8520 is typisch BlackBerry, maar dan in een net wat moderner jasje. Het toestel werkt met wat meer ronde vormen en een strakkere integratie van het navigatietoetsenbordje in het design. De 8520 is wel een beetje aan de brede kant, maar dat zijn we wel gewend van BlackBerry’s en is zeker niet hinderlijk. Het toestel laat zich verder lekker vasthouden dankzij de soft-touch achterkant en de afgeronde zijkanten van het toestel. De bouwkwaliteit is verder ook gewoon goed te noemen, hoewel het toestel een beetje last heeft van een wat losse batterijklep.

De BlackBerry Curve 8520 is niet alleen in een standaard strak zwart pak te krijgen, maar komt ook in andere kleurtjes. Zo is er een witte 8520 beschikbaar en zijn er zelfs blauwe en roze versies van deze BlackBerry Curve 8520. Wij hebben de zwarte ontvangen en deze zullen we dan ook bespreken, behalve de kleur is er immers geen verschil tussen de verschillende versies.

De voorkant van het toestel bestaat uit een minder glanzend deel en een glanzend deel. In het glanzende deel van het toestel zit natuurlijk het scherm, maar ook het navigatietoetsenbordje. Dat bestaat op zijn beurt weer uit de trackpad, de bel- en ophangtoets en nog twee toetsen. Met één van deze toetsjes kun je een stapje terug gaan in het menu, de andere roept het hoofdmenu van het toestel op vanuit stand-by en in applicaties roept hij het applicatiemenu op. Boven het scherm zitten ook nog een aantal elementen, namelijk de speaker en de lichtsensor die bepaalt of en zo ja hoe hard de achtergrondverlichting aan moet. Onder het glanzende deel zit een deel dat van een ander, wat minder glanzende, soort plastic gemaakt is. Hier zit eigenlijk alleen het volledige qwerty-toetsenbordje van het toestel in, waar we in het volgende hoofdstuk wat dieper op in zullen gaan.

BlackBerry 8520 Curve voorkant

 

BlackBerry 8520 Curve voorkant detail

 

BlackBerry 8520 Curve voorkant detail

 

BlackBerry 8520 Curve voorkant detail

 

De achterkant van de BlackBerry Curve 8520 is redelijk simpel, deze bestaat uit een glanzende batterijcover en aan de onder- en bovenkant een strip mat soft-touch plastic. Deze is aan de onderkant helemaal leeg, aan de bovenkant staat er de tekst ‘Curve’ in gegraveerd en is de lens van de camera aanwezig. Tot slot is in de batterijklep in het zilver een BlackBerry-logo aanwezig.

BlackBerry 8520 Curve achterkant

 

BlackBerry 8520 Curve achterkant detail

 

BlackBerry 8520 Curve achterkant detail

 

Beide zijkanten van de Curve 8520 zijn erg mooi afgewerkt. Hoewel de communicatiepoorten, een MicroUSB-poort en een 3,5mm-jack aan de linkerkant, niet zijn bedekt met een klepje, gaan de knopjes helemaal op in het design. De linkerkant heeft één knopje, gehuisvest in het midden en standaard bedoeld voor voice-dialing. Dat kun je trouwens wel aanpassen naar een willekeurige andere snelkoppeling. De rechterkant heeft drie knopjes onder zijn hoede: twee volumetoetsen en een tweede sneltoets. Deze brengt je standaard naar de camera, maar ook dat is aan te passen.

BlackBerry 8520 Curve linkerkant

 

BlackBerry 8520 Curve rechterkant

 

De onderkant is met alleen de microfoon niet erg interessant, maar de bovenkant van de Curve is des te interessanter. Hier zit een drietal toetsen dat voor een BlackBerry-telefoon redelijk uniek is. Dit zijn namelijk toetsen die dienen als bedieningstoetsen voor de mp3-speler. Natuurlijk gaat het om de drie gebruikelijke toetsen, waarbij de middelste ook gebruikt kan worden om het toestel in de stille modus te zetten. Onder de middelste toets zit tevens de primaire speaker van het toestel.

BlackBerry 8520 Curve onderkant

 

BlackBerry 8520 Curve bovenkant

 

Scherm

De BlackBerry Curve 8520 heeft een QVGA-scherm met een doorsnede van 2,4″. Dit is eigenlijk al tijden de standaard voor BlackBerry’s en mag naar onze mening wel een keertje opgeschroefd worden naar een VGA-resolutie met een iets grotere doorsnede. Het scherm zelf presteert trouwens wel goed, de helderheid is prima en ook op de afleesbaarheid is weinig aan te merken. De kleuren zouden iets levendiger mogen en zoals hierboven al gezegd mag de resolutie wat opgeschroefd worden, nu zijn foto’s wat minder scherp dan op de gemiddelde nieuwe telefoon. In de interface merk je dat trouwens niet.

Toetsen

Een van de key-features van de BlackBerry in het algemeen blijft natuurlijk zijn toetsenbordje. De BlackBerry 8520 mist dit dan ook niet en heeft op de voorkant een aardig qwerty-toetsenbordje zitten. Dit werkt prima, de toetsen hebben allemaal een net iets andere vorm en er zit ook wat ruimte tussen de toetsjes, die allemaal goed boven het oppervlak uitkomen. Dit maakt dat het toetsenbord erg lekker typt, ondanks het feit dat de toetsen redelijk klein zijn. Het enige gemis aan het toetsenbordje van de Curve 8520 is dat alle leestekens als tweede karakter op de reguliere toetsen zitten. We hadden liever gezien dat de punt en de komma op de onderste rij geplaatst waren, aangezien je nu bij elke punt en komma eerst de ‘alt’-toets moet indrukken.

Naast het qwerty-toetsenbordje zit er nog een aantal toetsen op de BlackBerry Curve 8520 die niet bedoeld zijn voor tekstinvoer, maar voor de bediening van het toestel. Centraal staat de trackpad dat de 8520 midden onder het scherm heeft. Deze vervangt de trackballetjes in oudere BlackBerry’s en dient als navigatietoets. De trackpad werkt veel lekkerder dan het gemiddelde trackballetje en is, in tegenstelling tot bij sommige andere telefoons, erg gevoelig. De andere toetsen die op het toestel zitten, allemaal besproken in het vorige hoofdstuk, zijn allemaal groot genoeg, gemakkelijk te vinden en werken lekker.

BlackBerry 8520 Curve toetsenbord

 

Het besturingssysteem van de BlackBerry Curve 8520 is de vierde versie van het BlackBerry OS, natuurlijk goed bekend onder de zakelijke gebruiker. Het platform zit redelijk simpel in elkaar en heeft redelijke graphics, mits je niet te diep gaat graven. Hieronder zullen we de belangrijkste elementen van het platform en de interface van de Curve 8520 bespreken.

Standby

Het standby-scherm van de BlackBerry Curve 8520 is redelijk simpel, maar toch erg functioneel. Het bestaat uit een achtergrond met daaronder een balkje met snelkoppelingen naar verschillende programma’s. Bovenin is een balkje te vinden met wat statusinformatie, zoals bijvoorbeeld de batterijstatus, het huidige netwerk en de ontvangst. Daarnaast zijn de tijd en de datum in dit balkje te vinden en is er een knopje waarmee je je profiel kunt veranderen. Je kunt door alle snelkoppelingen bladeren met de trackpad en dit werkt allemaal prima. Het standby-scherm heeft daarnaast een redelijk modern uiterlijk en we zijn er dan ook dik tevreden mee.

Screenshot BlackBerry 8520 Curve standby 

Menu

Het menu is eigenlijk gewoon een grote lijst met afgeronde vierkante icoontjes die al je programma’s en mappen voorstellen. Hier kun je doorheen bladeren met de trackpad en dat kan even zoeken zijn aangezien de lijst redelijk groot is en het niet mogelijk is om in één keer naar een andere plaats in de lijst te bewegen. Daarnaast zijn niet alle pictogrammen even duidelijk en is het dus moeilijk om het goede item te vinden. Verder ziet het menu er echter wel gelikt uit en dat is ook wat waard. Je kunt het menu trouwens wel geheel zelf indelen en zelfs items verbergen, waardoor het geheel na een beetje inspanning prima werkbaar wordt.

Submenu’s zien er deels hetzelfde uit als het hoofdmenu, als het gaat om een submap van dit menu. Daarbij is alleen de header wat anders, maar verder komt alles overeen. Als je in een menu of applicatie nog een keer op de BlackBerry-toets drukt, kom je bij een optiemenuutje, waarmee je verschillende zaken kunt regelen. Als je wat dieper in het menu komt, bijvoorbeeld het instellingenmenu, dan kom je in een lijst die erg saai is en helemaal niet past bij de rest van de GUI. Dit komt een beetje onverzorgd en verouderd over en daar moet dan ook snel verandering in komen wat ons betreft.

Screenshot BlackBerry 8520 Curve menu

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve submenu

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve opties

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve lijst

 

Multitasking

Natuurlijk kan de BlackBerry Curve 8520 ook multitasken, het is immers een echte smartphone. Het toestel heeft hiervoor een strak multitaskingmenuutje, dat je kunt oproepen door de BlackBerry-toets lang ingedrukt te houden. In dit menu, dat lang over het hele beeld gerekt is, kun je door alle applicaties die openstaan en onlangs gebruikt zijn scrollen. Erg handig is dat zaken als het adres waar je bent met je browser zelfs onthouden worden na een reboot en je dus altijd verder kunt gaan waar je gebleven was. Ook tijdens het multitasken werkt het toestel goed, de opzet is dus geslaagd hoewel de taakbeheerder wel iets uitgebreider had mogen zijn.

Screenshot BlackBerry 8520 Curve multi-tasking 

Prestaties

De BlackBerry Curve 8520 werkt ontzettend soepel. Met het openen van menu’s heeft hij totaal geen problemen en ook applicaties gaan redelijk snel. Reacties van het toetsenbord gaan ook als een speer en dit vertraagt allemaal ook niet als er het een en ander open staat. Daarnaast loopt het toestel stabiel en hebben we geen vastlopers gehad tijdens de testperiode, wat best uitzonderlijk is. Op dit gebied presteert de Curve dan ook super.

De BlackBerry Curve 8520 is natuurlijk nog steeds een zakelijke telefoon, maar lang niet zo puur zakelijk meer als BlackBerry’s twee jaar geleden waren. Het toestel levert dan ook niet veel in op multimediamogelijkheden en muziek afspelen behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Het toestel heeft zelfs een 3,5mm-jack, waardoor je gemakkelijk iedere koptelefoon kunt aansluiten. Het slechte nieuws is dat een browser mist en goede codec-ondersteuning niet geboden wordt. De prestaties en precieze werking van deze muziek- en videomogelijkheden kom je in dit hoofdstuk tegen.

Muziekspeler

De muziekspeler van de BlackBerry Curve 8520 heeft een redelijk saai uiterlijk. Als je de speler binnenkort zie je een erg simpel vormgegeven lijst met een aantal categorieën. Als je via zo’n categorie een nummer geselecteerd hebt, kom je in een strak afspeelscherm terecht waarin de album-art van het nummer centraal staat. Hieronder is een balkje te vinden met vier toetsen, namelijk de play/pause-toets, de stop-toets en de door- en terugspoeltoetsen. Via de trackpad kun je tussen deze vier toetsen navigeren en via de BlackBerry-toets roep je een menuutje op waar je het een en ander kunt instellen. Hier krijg je de mogelijkheid om de shuffle- en herhaalmodi aan en uit te zetten, en kun je een headset activeren en het nummer als ringtone instellen. Dit zijn ook meteen alle mogelijkheden van de muziekspeler, dingen als een equalizer missen we helaas.

Screenshot BlackBerry Curve 8520 muziekspeler

 

Screenshot BlackBerry Curve 8520 muziekspeler

 

Screenshot BlackBerry Curve 8520 muziekspeler

 

De muziekkwaliteit die de BlackBerry Curve 8520 via de ingebouwde speaker voort weet te brengen is redelijk indrukwekkend. Mits je de muziek niet al te hard zet, is het best goed aan te horen. De tonen zijn redelijk helder en daarnaast is er genoeg bass aanwezig in de muziek. In tegenstelling tot de muziekkwaliteit door de speaker, klinkt de Curve 8520 door de headset allesbehalve speciaal. De meegeleverde headset is sowieso niet veel soeps, en ook door een wat beter setje oortjes klinkt het toestel een beetje hol en schel.

Video-playback

In tegenstelling tot de muziekspeler, moet je de videospeler binnengaan via een speciaal mediacenter. Deze vind je in het hoofdmenu en is uitgerust met de galerij, de videospeler, de muziekspeler, een speciale rintonespeler en een speler voor al je voicememo’s. Als je via hier de videospeler binnengaat krijg je een lijst met video’s te zien, die er net zo saai uitziet als de lijst bij de muziekspeler. Door een naam in te toetsen kun je hier door zoeken. Het afspeelscherm van de videospeler ziet er hetzelfde uit als dat van de muziekspeler, alleen zul je er weinig van zien aangezien video’s standaard in fullscreenmodus afgespeeld worden. De video’s zien er erg mooi uit, mits ze goed geconverteerd zijn. Iets wat trouwens echt nodig is in de meeste gevallen, omdat de Curve 8520 standaard alleen maar mp4- en 3gp-filmpjes kan afspelen. DivX en Xvid gaan dus helaas niet lukken zonder extra software.

Screenshot BlackBerry 8520 Curve videospeler

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve videospeler

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve videospeler

 

Natuurlijk kan op een hedendaagse telefoon ook een camera niet ontbreken. RIM heeft de BlackBerry Curve 8520 uitgerust met een simpele 2-megapixelcamera, die overigens niet voorzien is van een flitsertje, autofocus of andere extra mogelijkheden. Filmpjes opnemen doet het toestel ook, in een QVGA-resolutie met een redelijk beroerde framerate van 15fps.

Foto

De interface van de fotocamera is niets om over naar huis te schrijven. Het is allemaal erg basaal en er is slechts een klein aantal instellingen aanwezig. Het sluiterscherm bevat een knopje om een foto te maken, dat je zoals gewoonlijk met de trackpad bedient. Daarnaast staat informatie over hoe ver je ingezoomd hebt en hoeveel foto’s je nog kunt maken. Door met de trackpad naar boven of naar beneden te bewegen kun je zoomen en via de BlackBerry-knop kom je in een menuutje waar je naar de instellingen kunt gaan. Hier kun je de resolutie instellen, de kwaliteit veranderen, de witbalans instellen en een kleureffect toevoegen. Meer instellingen zijn ook niet aanwezig, waardoor het erg basaal blijft. Het werkt echter wel lekker en heel veel meer hoef je niet te verwachten van een zakelijke smartphone.

Screenshot BlackBerry 8520 Curve camera

 

De kwaliteit van de foto’s is helaas niet al te best. Er is flink wat ruis aanwezig, de details zijn niet heel goed weergegeven in de foto’s en de kleuren zijn redelijk oninteressant. Daarnaast kan het toestel absoluut geen contrasten aan, als je bijvoorbeeld een landschapsfoto wilt maken wordt de lucht veel te licht, of wordt het landschap veel te donker. We hadden niet veel verwacht van een BlackBerry, en helaas is die verwachting precies uitgekomen.

Camerasample BlackBerry Curve 8520

 

Camerasample BlackBerry Curve 8520

 

Camerasample BlackBerry Curve 8520

 

Video

Filmpjes worden met de Curve 8520 opgenomen in een QVGA-resolutie met als framerate 15fps. De kwaliteit van de filmpjes is dan ook niet zo goed. Het formaat is niet groot en er is ook iets van schokkerigheid te bespeuren in de filmpjes. Daarnaast hebben de video’s dezelfde gebreken als de foto’s, wat betekent dat er redelijk wat ruis is, ze niet goed met contrasten om kunnen gaan en de kleuren aan de saaie kant zijn. Filmpjes maken gaat met dezelfde interface als bij de fotocamera en ook hier zijn weinig instellingen beschikbaar.

Galerij

Ook de galerij kun je via het mediacenter binnengaan. Deze begint in dezelfde saaie interface als de camera en de muziekspeler en de videospeler. Als je een categorie hebt geselecteerd kom je in een scherm met een raster van allemaal thumbnails van je afbeeldingen, waarna je er eentje kunt selecteren die over het volledige scherm wordt weergegeven. Je kunt ook kiezen voor een diashow, waarbij je trouwens niets kan instellen verder. Ook dingen als de eigenschappen van een afbeelding bekijken, de afbeelding als achtergrond instellen en inzoomen zijn geen probleem.

Screenshot BlackBerry 8520 Curve galerij

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve galerij

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve galerij

 

Applicaties. Dat is natuurlijk precies hetgeen waar een smartphone voor gemaakt is. Hoewel bij een BlackBerry die focus ook erg naar het mailen komt te liggen, is ook deze BlackBerry Curve 8520 goed met apps. Er staat redelijk wat voorgeïnstalleerd en natuurlijk zijn er tientallen applicaties die je kunt downloaden. We missen trouwens wel standaard wat socialnetworkingapplicaties op het toestel, hoewel die eenvoudig te installeren zijn. In dit hoofdstuk zullen we de belangrijkste applicaties even bespreken, en kort ingaan op de spelletjes die je op de Curve 8520 kunt vinden.

Agenda

Een belangrijk punt bij elke smartphone blijft de agenda en dat geldt dan ook zeker voor de BlackBerry Curve 8520. De agenda van het ding is een beetje wennen als je andere smartphones gewend bent, maar werkt prima. Standaard opent de agenda in dagweergave, waarbij je alle afspraken van één dag ziet. Dit kun je via het menu veranderen naar week-, maand- of agendaweergave. Door data scrollen werkt allemaal redelijk simpel met de trackpad en als je op een tijd klikt komt er een invoerschermpje voor een nieuwe afspraak. Hier kun je alle gebruikelijke details invoeren.

Een probleempje voor gebruikers die geen BlackBerry gewend zijn is dat je niet standaard met Exchange kunt synchroniseren. Dit werkt allemaal via de BlackBerry Enterprise Service, en hoewel dat net zo goed werkt, is het lastig als al je gegevens op een Exchange-account staan. Hier zijn wel tooltjes en oplossingen voor, maar het is toch altijd beter als je gewoon in één keer de goede account kunt instellen.

Screenshot BlackBerry 8520 Curve calender

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve calender

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve calender

 

Maps

Screenshot BlackBerry 8520 Curve maps

De BlackBerry Curve 8520 heeft ook een maps-applicatie standaard erop staan. Dit is niet de Google Maps-app die we op de meeste telefoons vinden, maar een eigen applicatie van RIM. De applicatie gebruikt kaarten van Tele Atlas en werkt ongeveer hetzelfde als Google Maps. Je kunt gewoon door de kaarten heenbladeren, die overigens wat minder gedetailleerd zijn dan die van Google Maps. Je kunt ook belangrijke punten zoeken en natuurlijk behoren ook routebeschrijvingen tot de mogelijkheden. Het toestel heeft trouwens geen GPS en ook cell-triangulation gaat het niet worden met de Maps-applicatie, dus bekijken waar je bent hoort niet tot de mogelijkheden.

Screenshot BlackBerry 8520 Curve maps

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve maps

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve maps

 

Windows Live Messenger

Sociale netwerken mogen dan wel niet op en top geïntegreerd zijn, de BlackBerry Curve 8520 biedt wel twee instant-messengers om zijn naam als messagingtelefoon eer aan te doen. Ten eerste is er de BlackBerry Messenger, en natuurlijk de bekende Windows Live Messenger. Deze zullen we even kort bespreken. Je begint zoals altijd met inloggen, waarbij je kunt kiezen om als offline, online, afwezig etc. in te loggen. Als je ingelogd bent kom je in een scherm met al je contacten, waarbij je een gesprek kunt beginnen door op een contactpersoon te drukken. Je kunt je status, afbeelding en schermtekst bewerken en contacten toevoegen, verwijderen en blokkeren. Als je een gesprek begint krijg je het bekende chatschermpje voor je en kun je in een balkje onderin typen en via een speciale knop emoticons toevoegen. Dit werkt allemaal prima en al met al heeft de Curve dan ook een prima MSN-client.

Screenshot BlackBerry 8520 Curve messenger

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve messenger

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve messenger

 

Games

De BlackBerry Curve 8520 komt met een indrukwekkend assortiment van vijf spelletjes voorgeïnstalleerd. De eerste, BrickBreaker, is een standaard spelletje waar je met een balletje blokjes moet slopen, zoals in de screenshot hieronder te zien is. De tweede game, Word Mole, is een soort alternatieve woordzoeker. Je kunt woorden maken door in een raster met allerlei letters losse letters te selecteren en achter elkaar te zetten. De derde, Texas Hold’Em King 2, is een pokergame. Daarnaast heeft het toestel nog Sudoku en Patience voorgeïnstalleerd staan en hoewel die games allemaal niet heel interessant zijn, zit er wel voor ieder wat wils bij.

Screenshot BlackBerry 8520 Curve games

 

Screenshot BlackBerry 8520 Curve games

 

Mailen, mailen en nog eens mailen; daar wordt de BlackBerry vaak mee in verband gebracht en dat is natuurlijk niet geheel onterecht. Het toestel zou het goed moeten kunnen, en dat gaan we in dit hoofdstuk onderzoeken. Daarnaast komt natuurlijk de telefoonfunctie aan bod en lichten we de browser die deze UMTS-loze telefoon heeft door.

Telefoon

De telefoonfunctie van de BlackBerry Curve 8520 is heel gemakkelijk te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is een nummer intoetsen en op bellen drukken. Hierbij kun je smart-dialing gebruiken, maar alleen op naam, dus een deel van een nummer intoetsen gaat niet werken. Tijdens een gesprek kun je alle gebruikelijke dingen doen, hoewel de menuknop niet direct werkt. Die roept namelijk een klein menuutje op waarmee je standaard dingen zoals het aanzetten van de luidspreker kunt bedienen.

De contactenapplicatie werkt eigenlijk prima, hoewel ook deze er slecht uitziet. Het is allemaal erg saai en verouderd qua graphics, maar je kunt wel alle details die je je maar kunt wensen toevoegen. Bedrijven, titels, naam, talloze nummers, nicknames, adressen en natuurlijk ook een foto of eigen ringtone horen tot de mogelijkheden. Net als voor de agenda geldt dat de contacten nietgemakkelijk te synchroniseren zijn met Exchange, synchroniseren met de BlackBerry Enterprise Server is uiteraard geen enkel probleem.

Screenshot BlackBerry Curve 8520 bellen

 

Screenshot BlackBerry Curve 8520 bellen

 

Screenshot BlackBerry Curve 8520 bellen

 

Screenshot BlackBerry Curve 8520 bellen

 

Berichten

De berichten zijn eigenlijk de kern van de BlackBerry, met natuurlijk de mail in het midden. We zullen het echter eerst even over het sms’en op de BlackBerry Curve 8520 gaan hebben, want ook dat is belangrijk voor het leeuwendeel van de gebruikers. De sms-applicatie toont zowel verzonden items als ontvangen items in één scherm, wat niet al te handig is. Als je een item dat je als antwoord op jouw bericht hebt ontvangen opent krijg je gelukkig wel de hele conversatie te zien, hoewel je in tegenstelling tot bij andere toestellen om te reageren wel eerst door het menu moet gaan. De opties zijn verder niet heel uitgebreid, hoewel er wel één leuke extra functie bij zit. Je kunt met de Curve 8520 namelijk sms’jes doorsturen via sms, maar ook via facebook of e-mail.

Screenshot BlackBerry Curve 8520 mail

 

Screenshot BlackBerry Curve 8520 mail

 

Screenshot BlackBerry Curve 8520 mail

 

E-mailen is natuurlijk geen enkel probleem met de 8520, je kunt je mail-account via de BES instellen mits je daar een abonnement voor hebt en vervolgens kun je vele andere adressen aan toevoegen. Dit gaat erg gemakkelijk, veel accounts worden meteen goed gepakt als je alleen je mailadres en wachtwoord invoert. Elk adres krijgt zijn eigen mailbox, hoewel er ook een scherm is waar je mail van alle accounts kunt zien. Mailen werkt super dankzij het handige toetsenbordje en de goede ondersteuning. Wat wel een beetje tegenvalt, is dat je mailtjes niet automatisch worden verwijderd als je ze in je webmail hebt gearchiveerd via bijvoorbeeld een Gmail-account. Wel weer mooi is dat het toestel ook voor niet BES-accounts push activeert en je dus meteen wordt gewaarschuwd als je een mailtje binnenkrijgt. Een andere handige functie is dat je het direct te zien krijgt als je in de CC of BCC gezet bent, met de tekst “you were CC’d” of “you were BCC’d”.

Screenshot BlackBerry Curve 8520 mail

 

Screenshot BlackBerry Curve 8520 mail

 

Browser

Screenshot BlackBerry Curve 8520 browser

De BlackBerry Curve-lijn is vooralsnog 3G-loos en dat geldt ook voor de 8520. Als gevolg daarvan is het toestel zeker niet de beste op het gebied van internetten, maar zijn redelijk goede ingebouwde browser weet het toestel toch redelijk bruikbaar te houden. Hoewel het laden dus niet zo snel gaat, is het gebruik van de browser een prettige bezigheid. Over pagina’s scrollen gaat gemakkelijk met de trackpad en inzoomen is ook geen probleem. Het toestel geeft niet alle pagina’s helemaal perfect weer, maar over het algemeen is het wel ruim voldoende. Flash-ondersteuning moet de 8520 missen, maar zonder 3G zal het toch niet zo vaak gebeuren dat je een filmpje gaat kijken op de telefoon. Het toestel heeft redelijk wat instellingen en je kunt zelfs kiezen of hij als BlackBerry, Firefox of Internet Explorer wordt herkend door websites. Ook wat specifiekere aanpassingen aan de browser zoals het lettertype zijn mogelijk. De startpagina van de browser is ook erg handig en laat je je laatste geschiedenis zien samen met je favorieten en een balkje waar je een adres kunt invoeren.

Screenshot BlackBerry Curve 8520 browser

 

Screenshot BlackBerry Curve 8520 browser

 

Het uithoudingsvermogen van de BlackBerry Curve 8520 is vanwege onze testperiode van minder dan een week wat lastig te bepalen, maar onze eerste indruk is zeker goed. We hebben de batterij in de hele periode amper opgeladen, terwijl het toestel eigenlijk constant in verbinding stond met internet om mail binnen te halen, Twitter-updates te ontvangen en de synchronisatie van het toestel bij te houden. We verwachten dan ook dat de Curve 8520 het wel een dag of twee moet volhouden als je hem redelijk intensief gebruikt en bij heel intensief gebruik zal de BlackBerry je in ieder geval door de dag heen slepen. Als je hem wat meer met rust laat moeten drie of vier dagen ook geen probleem zijn.

BlackBerry Curve 8520 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters