BlackBerry KeyOne review: BlackBerry zoals het hoort

Na jaren experimenteren met bijzondere vormgeving en uitstapjes naar budgetmodellen, kwam onlangs voor het eerst weer een traditionele BlackBerry op de markt. De BlackBerry KeyOne draait op Android en is uitgebracht door TCL, maar heeft wel alles waar een BlackBerry voor staat. In deze BlackBerry KeyOne review zoeken we uit of een BlackBerry anno 2017 nog de moeite waard is.

BlackBerry KeyOne review design

Het is al een tijdje geleden sinds er voor het laatst een ‘gewone’ BlackBerry van de band liep. Die eer gaat naar de toepasselijk genaamde BlackBerry Classic. Een smartphone met BlackBerry OS10 uit 2014 die nooit echt populair is geworden. Daarna moesten die-hard BlackBerry-fans het doen met vreemde toestellen als de Passport en Priv en toetsenbordloze modellen als de Leap. De Priv was de eerste BlackBerry met Android en heeft een kleine schare fans verzameld, maar bleef een vreemde eend in de bijt.

Hoewel BlackBerry de KeyOne niet maakt, is het wel degelijk een échte BlackBerry

Sindsdien is er veel gebeurd bij BlackBerry en heeft CEO John Chen de boel weer op de rails gekregen. Dat succes is mede tot stand gekomen dankzij de keuze om geen hardware meer te ontwikkelen. Des te opvallender is het dat we met de BlackBerry KeyOne eindelijk weer een ‘echte’ BlackBerry op de smartphonemarkt hebben mogen verwelkomen.

Daarbij staat het woordje echte bewust tussen aanhalingstekens. Eigenlijk is de KeyOne namelijk helemaal geen BlackBerry. De smartphone is namelijk ontworpen en op de markt gebracht door TCL, het bedrijf dat we hier vooral kennen van de Alcatel-smartphones. Dankzij een licentieovereenkomst mag TCL in westerse markten als enige bedrijf BlackBerries verkopen. Daarbij levert BlackBerry de nodige software en regelt TCL de rest.

Voor de sobere en zakelijke uitstraling valt zeker wat te zeggen

Hoewel BlackBerry de KeyOne dus niet maakt, is het voor het ongetrainde oog wel degelijk een échte BlackBerry. Het ontwerp is degelijk en voorzien van een fysiek toetsenbordje. BlackBerry OS is ingeruild voor Android, maar bekende onderdelen als BBM en de BlackBerry Hub zijn gebleven. En natuurlijk ligt er een sterke focus op veiligheid. Daar betaal je wel voor: de specificaties van de KeyOne zijn allerminst indrukwekkend voor zijn prijs van €599. In deze BlackBerry KeyOne review zoeken we uit of de telefoon die stevige prijs waard is.

BlackBerry KeyOne review design

Specificaties van de BlackBerry KeyOne
Algemeen
 • Uitgebracht op June 2017
 • Draait op Android 7.1 Nougat
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 625
 • octacore-processor op 2GHz
 • Grafisch: Adreno 506
Scherm
 • 4.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Volledig QWERTY toetsenbord
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Ontworpen als een échte BlackBerry

De BlackBerry KeyOne is met zijn stevige bouw en fysieke toetsenbord in elkaar gezet als een traditionele BlackBerry. De focus ligt puur op functionaliteit en degelijkheid. Dat betekent dat de KeyOne aan de dikke kant is en er niet heel flitsend uitziet. Maar het ontwerp is wel stevig en voor de sobere en zakelijke uitstraling valt ook zeker wat te zeggen.

BlackBerry KeyOne review design

Vanwege de ronde zijkanten en de rubberachtige achterkant ligt de telefoon bovendien erg lekker in de hand. Een speciale functietoets aan de zijkant zorgt ervoor dat je favoriete app altijd binnen handbereik is. Minder handig is de plaatsing van de powerknop: die zit vrij hoog aan de linkerkant van het toestel en is niet heel makkelijk bereikbaar.

BlackBerry KeyOne review design

Onder het scherm ligt het fysieke toetsenbord. Dat heeft op zich een net formaat, maar zorgt er desondanks voor dat de KeyOne voor zijn schermformaat erg groot is. Het scherm is 4,5 inch in diameter, terwijl het toestel ongeveer net zo groot is als een Apple iPhone 7 Plus. Logisch, maar wel iets om rekening mee te houden als je de telefoon overweegt.

BlackBerry KeyOne review design

Toetsenbord met extraatjes

Om de ruimte optimaal te benutten heeft BlackBerry wel wat handige extra’s in het toetsenbord gestopt. De spatiebalk bevat een vingerafdrukscanner, die prima zijn werk doet. Het hele toetsenbord is verder aanraakgevoelig, waardoor je het als trackpad kunt gebruiken. Handig, want zo hoef je niet met je vinger voor het scherm te zitten als je bijvoorbeeld over een webpagina wilt scrollen.

Ook handig: je kunt iedere knop als snelkoppeling instellen. De camera opstarten door de c in te drukken of Facebook koppelen aan de f? Het kan allemaal. Wel alleen vanaf het homescreen trouwens; vanuit andere apps werken de snelkoppelingen niet.

BlackBerry KeyOne review toetsenbord

Metalen lijntjes verdelen de verschillende toetsenrijen, waardoor die eenvoudig te onderscheiden zijn. De knopjes zelf zijn niet erg groot, maar wel duidelijk een voor een te voelen. Ze geven een fijne klik wanneer je ze indrukt en typen daardoor prettig.

Het is duidelijk dat alle aandacht is uitgegaan naar het toetsenbord

Of je met deze BlackBerry sneller kunt typen dan met een doorsnee smartphone, zal vooral een kwestie van gewenning zijn. Na een paar dagen ging typen in ons geval sneller dan met een gewoon on-screen toetsenbord. In combinatie met Swype wint het on-screen toetsenbord voor ons echter nog steeds. Voordeel van het fysieke toetsenbord is wel dat je na wat gewenning in principe blind kunt typen, en voor sommige mensen zal het ook zeker de snelste methode zijn.

Scherm op de tweede plek

Het is duidelijk dat alle aandacht is uitgegaan naar het toetsenbord, en dat het display van de KeyOne daarbij op een tweede plek is komen te staan. Sowieso is de beeldverhouding al niet ideaal. Het 4,5-inch grote 2×3-scherm is onhandig voor het kijken van filmpjes en foto’s, maar het is de vraag hoeveel je daar als toekomstig KeyOne-gebruiker om zal geven.

Hardware die thuishoort in een telefoon van €300, niet een van €600

Een groter nadeel is de beeldkwaliteit. Die is niet slecht, maar had zeker beter gekund. De witbalans is een beetje blauwig, de helderheid aan de lage kant en het contrast matig. De kleurweergave is trouwens wel netjes: kleuren zijn niet overdreven verzadigd maar wel lekker levendig. Ook de scherpte zit wel goed: met 1080×1620 pixels komt de pixeldichtheid uit op ruim 430 ppi. Top.

Uithoudingsvermogen boven snelheid

Misschien wel de grootste tegenvaller van de BlackBerry KeyOne is zijn chipset. De Qualcomm Snapdragon 625-chipset is met zijn acht Cortex A53-kernen prima, maar zeker niet de snelste. Gecombineerd met de 3GB werkgeheugen die ernaast ligt is het hardware die thuishoort in een telefoon van €300, niet een van €600.

De meeste mensen zullen met gemak anderhalve dag met de batterij doen

In de praktijk zul je merken dat de BlackBerry KeyOne snel genoeg is om je in normaal gebruik bij te houden. Maar het laden van bijvoorbeeld zware webpagina’s of documenten heeft even wat tijd nodig. Er valt zeker mee te leven, maar het past gewoon niet goed binnen deze prijsklasse.

Toch heeft de gebruikte hardware ook een groot voordeel. De chipset is namelijk bijzonder zuinig, waardoor de batterij niet zo sterk belast wordt. Tel daarbij op dat de 3505mAh-batterij in de KeyOne lekker groot is en je komt tot een erg goede batterijduur.

BlackBerry heeft de nodige communicatie- en beveiligingstoepassingen toegevoegd

Met echt intensief gebruik – denk aan een screen-on-time van een uur of vijf – zul je hem in een dag leegtrekken. Maar de meeste mensen zullen met gemak anderhalve dag met de batterij van hun KeyOne doen.

BlackBerry KeyOne screenshots batterij

Veiligheid voorop

Naast het toetsenbord is er nog een belangrijke factor die bijdraagt aan het BlackBerry-karakter van dit toestel: de software. In de basis is dat een onaangepaste versie van Android 7.1 Nougat; dat is sowieso al prettig. Daar bovenop heeft BlackBerry de nodige communicatie- en beveiligingstoepassingen toegevoegd.

Op communicatiegebied is vooral de BlackBerry Hub een belangrijke extra. Daar komt al je communicatie van bijvoorbeeld verschillende mailboxen en sociale media samen. Mailtjes beantwoord je direct in de hub, in de meeste andere gevallen wordt je doorgestuurd naar de betreffende app. Wat dat betreft is de Hub dus meer een mailbox met notificatie-overzicht en voegt het niet heel veel toe. Datzelfde geldt voor het aanwezige BlackBerry Messenger; je moet je wel in heel erg die-hard BlackBerry-kringen begeven wil je daar nog voldoende contacten kunnen vinden.

BlackBerry KeyOne screenshots interface

Beter te spreken zijn we over de aanwezige veiligheidstoepassingen. In de DTEK-app kun je de beveiligingsstatus van het toestel monitoren en optimaliseren. Dergelijke apps kennen we van meer smartphones, maar deze is bijzonder uitgebreid. Een andere handige app is de wachtwoordmanager, waarin  je al je wachtwoorden beschermd kunt opslaan. Met je vingerafdruk krijg je daar eenvoudig toegang toe.

BlackBerry KeyOne screenshots extras

Al met al hebben TCL en BlackBerry goed werk geleverd met de software. De interface is prettig en eenvoudig. Niet iedere toevoeging is even zinvol, maar er zitten zeker een paar goede apps tussen. De rest zit niet in de weg.

BlackBerry KeyOne review DTEK

Verrassende camera

De camerasensor die in de BlackBerry KeyOne zit is dezelfde als die in de Google Pixel-smartphones. Die toestellen zijn de best presterende cameratelefoons van het moment, dus er ligt een goede basis. De sublieme beeldverwerking van de Pixels ontbreekt, waardoor de resultaten in de praktijk wat minder zijn; vooral in het donker.

BlackBerry KeyOne review design

Toch zijn we positief verrast door de camera van de KeyOne. BlackBerries hebben nooit bekend gestaan om hun goede camera’s. Niet zo gek: dat is nou eenmaal geen focuspunt voor een zakelijk toestel. Maar de KeyOne doet met zijn kleur- en detailrijke 12-megapixelfoto’s mee met de subtop van de markt. In het donker worden plaatjes vrij snel wat korrelig, dus daar valt nog wat winst te halen.

BlackBerry KeyOne camerasampleDat geldt ook voor de selfiecamera. Die maakt 8-megapixelfoto’s die qua kleuren en details okay zijn. Ze hebben alleen nogal wat ruis en zijn vrij makkelijk bewogen. Dat is dus niet top. De filmpjes die je met de BlackBerry KeyOne schiet zijn mooi, maar vanwege het gebrek aan optische beeldstabilisatie niet heel stabiel. De elektronische beeldstabilisatie lost dat aardig op, maar is alleen in full HD-modus beschikbaar. 4K-filmpjes zijn dus nogal schokkerig.

De camera-interface is niet bijzonder overzichtelijk. De basisopties zijn wel eenvoudig te vinden, maar als je wat verder in de instellingen wilt duiken is het even zoeken. Bovendien ontbreekt een uitgebreide modus waar je zelf controle hebt over de foto die je maakt.

BlackBerry KeyOne review camera

Conclusie: BlackBerry is terug

Hoewel BlackBerry eigenlijk nooit weggeweest is, stond het merk op smartphonevlak eigenlijk al een tijdje in de sluimerstand. De KeyOne brengt daar verandering in. BlackBerry en TCL hebben goed hun best gedaan om een waardige BlackBerry-telefoon te bouwen. Een fijn toetsenbordje, een degelijk ontwerp en focus op productiviteit en veiligheid onderscheiden de KeyOne duidelijk van alle andere smartphones die je op dit moment kunt kopen.

BlackBerry-liefhebbers kunnen éindelijk weer eens hun lol op

Daar staat tegenover dat je een flinke meerprijs betaalt voor die BlackBerry-functies. Qua scherm, prestaties en basisfunctionaliteit kun je de BlackBerry KeyOne vergelijken met bijvoorbeeld een Huawei P10 Lite of Samsung Galaxy A5 2017; toestellen van €300 tot €350. Vooral de prestaties en het scherm van de KeyOne zijn het prijskaartje van €600 eigenlijk onwaardig.

BlackBerry KeyOne review design

Maar goed. Wie op zoek is naar unieke features moet daarvoor betalen. Wie op zoek is naar een toetsenbord of goede beveiliging heeft aan de KeyOne in ieder geval een fijn toestel in het dagelijks gebruik. En BlackBerry-liefhebbers kunnen éindelijk weer eens hun lol op met een toestel dat alle ingrediënten van een klassieke BlackBerry bevat.

Onze review score
Pluspunten
 • Degelijk ontwerp
 • Fijn fysiek toetsenbordje
 • Uitstekende batterij
 • Goede software
Minpunten
 • Scherm valt tegen
 • Matige prestaties
 • Prijzig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters