BlackBerry PlayBook

De BlackBerry PlayBook is een tablet die de wereld in tweeën splijt. Aan de ene kant zijn er mensen die erg enthousiast over de tablet zijn, maar anderen zien alleen maar tekortkomingen. All About Phones neemt de tablet onder de loep voor een eigen impressie.

BlackBerry PlayBook

 

De BlackBerry PlayBook is het afgelopen jaar veelbesproken in de Amerikaanse media. De tablet moest voor RIM het antwoord worden op de teruglopende verkoopcijfers in het land. RIM heeft namelijk de afgelopen achtien maanden flinke concurrentie gekregen van Apple en Google met diens Android OS. De concurrentie is zelfs zo hevig dat RIM van zijn nummer 1 positie is verstoten door Apple. Inmiddels moet RIM zelfs Android voor zich dulden in de Amerikaanse markt. Daarnaast vinden consumenten de toestellen van RIM steeds minder interessant aangezien de producent het vernieuwingstempo van met name Android niet lijkt bij te kunnen benen. Het BlackBerry OS voelt gedateerd aan voor velen en zowel BlackBerry OS 6 als 7 lijken hier te weinig verandering in te brengen.

Om de concurrentie het hoofd te bieden nam RIM in april 2010 softwaremaker QNX over. Toen werd gedacht dat RIM de software zou gaan gebruiken voor de autoindustrie om daar voet aan wall te krijgen. Niets bleek minder waar aangezien QNX de software zou gaan worden voor de eerste tablet van BlackBerry; de PlayBook. Afgelopen september werd de PlayBook aangekondigd door de producent, maar het duurde nog vier maanden voordat de hele wereld er mee mocht spelen.

RIM heeft in een noodtempo de software moeten ombouwen naar een nieuw product en zijn eigen diensten erin moeten bouwen. Niet lang na de bekendmaking van de PlayBook werd al duidelijk dat QNX niet alleen op de tablets van RIM zal gaan draaien, maar ook op de smartphones van de fabrikant. Dit werd een poosje later bevestigd door RIM zelf en het ziet er naar uit dat RIM versneld de software op smartphones moet gaan introduceren om in de buurt van Android te kunnen blijven; zo zullen de eerste smartphones met QNX al begin 2012 aangekondigd worden door de fabrikant.

Hoewel RIM goede vaart maakt met zijn QNX-smartphones, zijn beleggers allerminst tevreden. Sommige willen dat er meer producten op de plank komen en vooral sneller, en anderen vragen zich af of de twee ceo’s wel moeten blijven. Daarnaast blijven de verkoopcijfers van de PlayBook achter bij de verwachtingen; iets dat zou komen door de mindere functionaliteit voor mensen zonder BlackBerry-smartphone.

De tablet mist een adresboek, kalender en e-mail client. Volgens veel media is dat niet meer van deze tijd. RIM is van mening dat het zo juist veiliger is voor leidinggevenden van bedrijven die met vertrouwelijke informatie rondlopen; zo kunnen ze tenminste nooit hun belangrijke data kwijtraken.

Toch is de producent gezwicht voor de kritiek en zal het binnenkort met een update komen om deze functionaliteit alsnog naar de PlayBook te brengen. Daarnaast zal de PlayBook ondersteuning bieden voor geselecteerde Java-applicaties en Android-applicaties. RIM zal deze applicaties eerst filteren alvorens het ze zal toelaten tot zijn market, wat de kwaliteit van de PlayBook moet verbeteren.

Onze eerste ervaring met de BlackBerry PlayBook was bijzonder positief. Afgelopen februari mochten we er even mee spelen in Barcelona en toen waren we erg onder de indruk van de tablet; het leek erop alsof Android 3.0 er een geduchte concurrent bijgekregen had en misschien nog wel belangerijker, iOS van Apple eveneens. De PlayBook is vanaf 16 juni in Nederland te koop en kost rond de 480 euro. In deze review nemen we de PlayBook eens grondig onder de loep om zo onze eigen mening op te tekenen.

Algemene gegevens
Merk BlackBerry
Type PlayBook
Besturingssysteem QNX
Ontwerp
Formaat 7″
Afmetingen 194 x 130 x 10mm
Gewicht 425 gram
Optioneel toetsenbord Nee
Accu 5300mAh
Scherm
Diagonaal 7″
Type LCD
Resolutie 600 x 1024 pixels
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset 1GHz dual-core Cortex-A9 CPU, TI OMAP 4430 chipset
Video chip PowerVR SGX540 GPU
RAM 1GB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 16/32/64GB
Verbindingen
GSM Nee
3G Ja (ons model niet)
LTE Ja (ons model niet)
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
Communicatiepoort Micro-usb
Multimedia
Primaire camera 5MP
Secundaire camera 3MP
Videocamera 1080p HD, 1920×1080 pixels @24fps
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, mkv
Audiouitgang 3,5mm jack
Internetservices
Applicatiewinkel BlackBerry App World / Android Market (middels update)
Muziekwinkel 7digital Music Store
Exchange Nee
Twitter Nee
Facebook Ja (met software 1.0.5 en hoger)
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja

De BlackBerry PlayBook wordt royaal voorzien van accessoires vergeleken met zijn concurrenten. Zo is de PlayBook, net als andere BlackBerry-smartphones, voorzien van een laadkabel met verschillende aansluitingen; eentje voor Europa, Engeland en Amerika. Daarnaast is er een handig hoesje in de doos van de PlayBook te vinden die de tablet beschermt. Ook een micro-usb kabel om de tablet aan te sluiten op de computer vinden we terug in de doos, net als handleidingen en een snel start gids.

Grote afwezige in de doos is een headset, iets dat concurrenten weer wel mee leveren. Deze is los te kopen, net als de hdmi-kabel die wij er toevallig bij kregen voor deze review. De hdmi-kabel schaalt 1 op 1 het scherm van de PlayBook naar een LCD TV en dat dat ook nog eens in full HD en dat beeld ziet er zeer strak uit. Al met al is de uitrusting van de PlayBook goed te noemen maar moet je er nog wel een paar accessoires los bij kopen.

De BlackBerry PlayBook is een tablet die een beetje uit de toon valt vergeleken met zijn concurrenten. De tablet oogt namelijk erg sober. De tablet is van top tot teen in het zwart uitgewerkt en dat is dan ook de enige kleur waarin de tablet verkrijgbaar is. Het 7-inch formaat van de PlayBook is prettig te noemen en erg handzaam, iets dat van de iPad en de Galaxy Tab 10.1v niet bepaald gezegd kan worden.

Het design van de BlackBerry PlayBook is minimalistisch te noemen. Op de tablet zelf zijn alleen aan de bovenkant een paar knopjes te vinden, maar voor de rest is er weinig dat uitsteekt op de tablet. Wat het meest opvalt aan de tablet is de dikke zwarte rand om het scherm heen. Deze rand zit er niet alleen voor de sier, maar heeft ook nog daadwerkelijk een functionaliteit. De PlayBook maakt namelijk gebruik van actieve randen waardoor er extra opties tevoorschijn getoverd kunnen worden zodra je in een applicatie zit. Dit vergt in het begin wel enige gewenning aangezien veel mesen de extra opties eerst niet kunnen vinden. Je dient dan ook echt vanuit de hoek met je vinger te slepen naar de binnenkant van het scherm toe om de extra menu’s en opties te activeren.

Aan de voorkant vinden we verder alleen nog twee speakers, het geluid komt dus recht naar je toe als je iets zit af te spelen, en een video-camera om mee te video-bellen. Daarnaast zit aan de voorkant ook nog bovenin een sensor die het licht meet en daar vervolgens de helderheid van het scherm op aan past.

BlackBerry PlayBook

 

BlackBerry PlayBook

 

BlackBerry PlayBook

 

BlackBerry PlayBook

 

Aan de achterkant van de PlayBook vinden we nog minder tierelantijntjes dan dat we tot nog toe gewend waren. Zo is aan de achterkant alleen de 5-megapixelcamera te vinden die niet vergezeld wordt door een led-flits. De achterkant is vervolgens helemaal zwart afgewerkt met nog in het midden het RIM-logo.

Het materiaal dat RIM hiervoor gebruikt heeft is een mix tussen plastic en rubber. Hierdoor glijdt de tablet niet gemakkelijk uit je handen en heb je veel grip op het apparaat. Ook voel hij hierdoor een stuk steviger aan dan bijvoorbeeld de Galaxy Tab van Samsung. Wel moet de PlayBook op dit vlak de iPad voor zich dulden aangezien die gemaakt is van het steviger aluminium. Wel maakt dit de iPad zwaar, iets dat de PlayBook minder is. De PlayBook is nog steeds relatief zwaar, maar het scheelt wel een paar grammen met de iPad 2.

BlackBerry PlayBook

 

BlackBerry PlayBook

 

BlackBerry PlayBook

 

BlackBerry PlayBook

 

Aan de bovenkant van de PlayBook zitten vier knoppen. Allereerst de twee volumeknoppen om het volume in te stellen. In het midden zit een pauze- en startknop voor muziek en video’s. Daarnaast zit een aan/uit-knop die niet goed in te drukken is. De knop steekt amper uit de body en het indrukken gaat erg moeizaam en vergt enige kracht. Dat is een klein minpuntje omdat het zo lastig was om de tablet in standby te krijgen. Echter met de laatste software-update is dit verholpen aangezien je nu ook via het menu de telefoon in standby kunt zetten en ook uit kunt zetten. Ook zit er een 3.5mm headphone jack voor een headset aan de bovenkant.

BlackBerry PlayBook

 

BlackBerry PlayBook

 

Aan de onderkant van de tablet vinden we drie ingangen. Eentje voor de micro-usb, eentje voor de hdmi en eentje voor de dock. Dankzij de drie ingangen is de tablet compleet te noemen. Het opladen gaat via de micro-usb ingang waarbij RIM ook een speciaal laadsnoer aanlevert.

Aan de twee zijkanten van de tablet vinden we verder geen ingangen en knopjes.

BlackBerry PlayBook

 

BlackBerry PlayBook

 

BlackBerry PlayBook

 

Scherm

Het scherm van de BlackBerry PlayBook is misschien wat klein, maar met de resolutie is niets mis. Met een resolutie van 600 x 1024 pixels ziet alles er goed en vooral strak uit. Daarnaast is de kwaliteit van het scherm erg goed, zelfs in het zonlicht. De kleuren van het scherm worden goed en realistisch weergegeven en ook snelle animates zien er erg stak uit. Wat ons betreft overtreft het scherm al zijn concurrenten zoals de iPad 2 en de Galaxy Tab van Samsung.

Qua touchinput is het zoals gezegd even wennen aangezien je veel gebruik dient te maken van de actieve randen. Zo kun je gemakkelijk tussen applicaties switchen als je van links naar rechts veegt over het scherm, of uiteraard andersom. De aanraakgevoeligheid van het scherm is uitstekend. Bediening verloopt moeiteloos en het selecteren van de diverse iconen en links in de QNX-software gaat erg prettig. Het OS is dan ook goed toegesneden op touchinput en dat is overal in doorgebracht. Het afspelen van 1080p-videos in YouTube of vanaf het geheugen in de tablet op het volledige scherm gaat zonder meer vloeiend en het ziet er ook nog eens erg gelikt uit aangezien de helderheid van het scherm hoog is.

BlackBerry PlayBook scherm

 

Toetsen

Het onscreen-toetsenbord van de PlayBook is wederom erg goed te noemen. Het typen van letter gaat vloeiend en het toetsenbord leent zich uitstekend voor zowel korte teksten, als lange teksten. Daarnaast wordt autocorrect niet op een irritant manier weergegeven en denkt het toetsenbord goed met je mee. Alle toetsen zijn lekker groot en ook allemaal benoemd zodat ook de leek gemakkelijk ziet wat elke toets doet.

Ook symbolen en het wijzigen van de toetsenbord taal gaat snel en gemakkelijk aangezien er daarvoor een sperate knop aanwezig is. Ook voor het verbergen van het toetsenbord is aan gedacht aangezien deze met een enkele druk op de knop weg te halen. Een bijkomend voordeel van de 7-inch afmeting is dat je met twee handen gemakkelijk kunt toetsen door je duim te gebruiken en zo overal met twee duimen bij kunt.

BlackBerry PlayBook toetsenbord

 

Interface

De overname van QNX door RIM blijkt achteraf een gouden zet geweest te zijn. De interface van de PlayBook is dermate goed, dat we ons afvragen of het nu al niet prettiger werkt dan die van iOS. Hoewel iOS 5 eindelijk notifications gaat krijgen, zijn notificaties in de PlayBook beter uitgewerkt. QNX is simpelweg van top tot teen geoptimaliseerd voor tablets en we zijn dan ook nergens dingen tegen gekomen waardoor je geen gebruik zou kunnen maken van de touch-interface.

Het applicatie-menu van de PlayBook is overzichtelijk. Door van de onderrand naar boven te vegen wordt het menu uitgevouwen over het scherm en zie je de overige applicaties. Je kunt naar beneden scrollen voor applicaties in het menu en eventueel ook naar links en naar rechts om bepaalde mappen in het applicatie-menu te weergeven zoals favorieten en spelletjes. Deze kun je allemaal netjes hernoemen en aanmaken en uiteraard slepen. Applicaties verwijder je net zoals op de iPad door ze lang ingedrukt te houden en vervolgens op een klein kruisje boven de app te drukken. Ook kun je meerdere apps selecteren en deze in een keer verwijderen.

Aan de bovenkant van het scherm vinden we een informatiebalk waarbij elk icoontje aan te klikken is en een kleine widget die informatie weergeeft. Dit ziet er niet alleen grafisch erg mooi uit, maar is ook nog eens erg functioneel aangezien je zo snel en overzichtelijk belangrijke data kunt opvragen. Het menu van de PlayBook kun je op twee verschillende manieren tevoorschijn toveren; eerst door met je vinger vanaf de rand naar beneden te slepen of daar op het rechter icoontje te klikken waarna er een overlay komt met het menu. Ook dit menu is overzichtelijk en handig ingedeeld. Uiteraard is ook hier alles ingericht op touch.

BlackBerry PlayBook interface

 

BlackBerry PlayBook interface

 

BlackBerry PlayBook interface

 

PlayBook menu

 

PlayBook menu

 

PlayBook menu

 

Prestaties

De prestaties van de PlayBook zijn indrukwekkend; zo hebben we veel mensen weten te verbazen door tegelijkertijd een zwaar spel te spelen, deze te minimaliseren en vervolgens een flash video van een website tegelijkertijd in kleine weergave af te draaien. Dit werkt nog steeds erg vloeiend en ook multiasken gaat de tablet moeiteloos af. QNX is veelal gebaseerd op Flash waardoor veel websites erg goed laden en filmpjes makkelijk afgespeeld kunnen worden. Ook de applicaties die geschikt zijn voor het QNX OS zijn vaak goed uitgewerkt en leveren prima prestaties af.

Multitasken op de PlayBook gaat erg gemakkelijk en hiervoor zijn wederom twee manieren om te schakelen tussen een applicatie. Allereerst kun je in een applicatie van beneden naar boven swypen vanaf de rand waarna de applicatie verkleind wordt, maar nog steeds door blijft draaien. Vervolgens kun je in een mooi menu’tje schakelen tussen apps door over het scherm te swypen. Een andere manier om sneller tussen apps te schakelen is door van links naar rechts of andersom over het scherm te slepen vanaf de randen. Hierdoor ga je gelijk naar de applicatie die je ervoor geopend had of uiteraard erna, afhankelijk vanaf welke richting je sleept. In een mooie en vloeiende animatie schakel je tussen de apps en kun je gelijk door waar je gebleven was. Dus als je bijvoorbeeld aan het gamen bent en je wilt verder met die online video, dan sleep je met je vinger naar links en de video speelt gelijk verder af waar hij gebleven was, en dat vinden we ideaal.

BlackBerry PlayBook prestaties

 

Muziek

De muziekspeler van QNX ziet er gelikt uit. Zo kun je gemakkelijk album art instellen voor een album, of als je hem eventueel via de muziekwinkel van RIM koopt, zit deze er al automatisch bij. De muziekspeler is redelijk rechttoe rechtaan maar bevat wel alle opties die je zou verwachten. Zo kun je muziek shuffelen, playlists aanmaken, muziek op de achtergrond afspelen en artiesten en albums selecteren. Een zoekfunctie is ook standaard aanwezig.

De muziekspeler heeft ook een handige widget die in het hoofdscherm altijd op te vragen is. In de widget zie je wat er momenteel gedraaid wordt en kun je het pauzeren, doorspelen of terugspoelen. Uiteraard zijn er ook drie hardwareknoppen die hetzelfde doen; deze bevinden zich aan de bovenkant van de PlayBook.

BlackBerry PlayBook muziek

 

BlackBerry PlayBook muziek

 

BlackBerry PlayBook muziek

 

Foto

De ingebouwde camera van de PlayBook is goed voor een tablet. De ruisonderdrukking van de 5-megapixelcamera is prima, ook al heeft de PlayBook veel moeite om in het donker foto’s te nemen. Er is geen flits aanweizg wat een beetje jammer is, maar desondanks is de camera overdag prima te gebruiken. Het is zeker de beste camera die je voorlopig in een tablet zult tegenkomen.

De galerij van de PlayBook doet veel denken aan die van iOS. Foto’s worden op elkaar gestapeld als ze een map moeten voorstellen en zodra je een map in gaat worden ze in een raster weergegeven. Je kunt de afbeeldingen sorteren op album, datum, locatie en tag. Prettig is de mogelijkheid om een foto direct te delen.

BlackBerry PlayBook camera interface

 

BlackBerry PlayBook camera

 

BlackBerry PlayBook camera

 

BlackBerry PlayBook camera

 

Video

De PlayBook neemt filmpjes op in 1080p HD en doet dat redelijk goed. Een probleem is wel dat de filmpjes vrij snel blokjes gaan vertonen als je snel beweegt met het beeld. Desondanks is het geluid goed tijdens het opnemen en ook het beeld is meer dan acceptabel. Leuk is ook dat je en hdmi-kabel kunt krijgen om de beelden in full HD op een LCD TV te weergeven. Daarnaast heb je de mogelijkheid om ook in andere resoluties op te nemen, en dat scheelt uiteraard weer ruimte.

De videoafspeelmogelijkheden van de PlayBook zijn niet erg goed. De codecs die ingeladen zijn in het OS schieten wat te kort aangezien .mkv bestanden en andere containers niet afgespeeld kunnen worden. Als je een gewone HD-film op het apparaat zet, dan gaat het mis. Het apparaat heeft namelijk een eeuwigheid nodig om die te laden, en uiteindelijk gaf hij zelfs een laadfout tijdens al onze pogingen een normale film te kijken op de PlayBook. Misschien dat dit met een software-update verbeterd zal worden, maar bij onze test ging dit dus niet goed.

BlackBerry PlayBook galerij

 

Games

Hoewel de naam anders suggereert, is de PlayBook niet bestemd om mee te gamen. RIM wil het apparaat graag een zakelijke lading geven en daar horen games uiteraard niet bij. Desondanks heeft EA Tetris en Need For Speed naar de PlayBook gebracht en deze games werken erg goed. Ook in de App World zijn al een aantal games terug te vinden die geïnstalleerd kunnen worden.

Dankzij de dualcore-processor van de PlayBook gaat het gamen het apparaat erg goed af. Need For Speed speelt er vloeiend op af en ook tijdens multitasking lijkt er geen vertraging merkbaar te zijn. Dankzij de ingebouwde accelerometer kun je ook sturen door de tablet te draaien en uiteraard ook middels touch-input.

Games zijn gemakkelijk te vinden in de App World-applicatie aangezien er een games-sectie is. Desondanks zijn er niet veel kwaliteitsspelletjes te vinden, maar langzaam maar zeker zal dit goed gaan komen.

BlackBerry PlayBook Need for speed

 

BlackBerry PlayBook Need for speed

 

BlackBerry PlayBook Need for speed

 

BlackBerry bridge

Tot nog toe heeft RIM ervoor gekozen om geen mail, agenda en contacten-applicatie toe te voegen aan de PlayBook. Om deze gegevens wel op je tablet te krijgen dien je hem te verbinden met een BlackBerry-smartphone waar deze gegevens wel in zitten. Via de applicatie BlackBerry Bridge kun je op een eenvoudige manier je smartphone linken waarna alle gegevens van je smartphone worden uitgelezen in de PlayBook. Echter zodra de Bluetooth-verbinding verbroken wordt, verdwijnen ook gelijk alle gegevens van de PlayBook. De gedachte hier achter is dat hoge bedrijfsvertegenwoordigers zo niet het risico lopen dat ze hun data kwijt raken als ze de PlayBook onderweg verliezen.

Na veel kritiek van pers en consumenten heeft RIM dan toch zijn gedachten gewijzigd en gaat nog dit jaar een software-update uitbrengen om een dedicated mail-applicatie, contacten boek en agenda naar de PlayBook te brengen. De data zal dan uiteraard op de PlayBook blijven waardoor je dan pas ook echt van de functionaliteit gebruik kunt maken. Tot nog toe is BlackBerry Bridge alleen read-only waardoor je dus alleen gegevens uit je smartphone kunt uitlezen.

BlackBerry PlayBook bridge

 

BlackBerry PlayBook bridge

 

Office

Op de PlayBook is ook een Office-suite te vinden van de fabrikant zelf. Zo is er een tekst editor, een excel editor en een powerpoint editor op de PlayBook aanwezig. Met deze applicaties kun je zowel bestanden bekijken als bewerken en dat is uiteraard handig voor het last minute bewerken van je bestanden. Uiteraard laten we in het midden of het handig is om grote teksten te typen op een tablet, maar dat de mogelijkheid erop zit is uiteraard al prettig.

Omdat de PlayBook in full hd het beeld kan uitgeven middels een kabel naar een lcd of beamer, is het een ideaal apparaat om de bestandenweer te geven tijdens een presentatie of meeting.

BlackBerry PlayBook bridge

 

BlackBerry PlayBook office

 

Browser

De browser van de PlayBook is een van de beste die op dit moment in een tablet te vinden is. De browser gaat gelijk op met de Google Chrome browser die in Android 3.0 zit. Beide browsers ondersteunen HTML5 en Flash. Maar op het HTML5 vlak schiet de PlayBook wat te kort, terwijl het dat weer ruimschoots compenseert op het Flash vlak, daar waar Google meer moeite heeft. De browser zit vol functionaliteit en een handige interface. En dat zorgt ervoor dat met tabbladen browsen makkelijker is dan op welk ander mobiel apparaat dan ook. Verder ondersteunt de browser lekker veel pagina’s, waaronder pagina’s die flash gebruiken.

Zoals gezegd zijn de Flash-prestaties van de PlayBook ongekend. De Flash-implementatie is de beste die we tot nog toe op een tablet of smartphone zijn tegen gekomen, en dat heeft er uiteraard alles mee te maken dat QNX op Flash gebaseerd is. Online video’s, game’s en uiteraard reclame worden moeiteloos afgespeeld en ook scrollen met Flash-content op een website gaat moeiteloos.

BlackBerry PlayBook browser

 

BlackBerry PlayBook browser

 

BlackBerry PlayBook browser

 

Overige applicaties

Er zijn een paar handige applicaties op de PlayBook te vinden die er standaard op zitten. Jammer genoeg is dat niet een Twitter-applicatie, want hiervoor is alleen een link naar de website aanwezig. Wel is in de App World een applicatie te vinden die nog niet helemaal lekker werkt, maar er wel al gelikt uit ziet.

Op de tablet is een e-reader aanwezig van Kobo om je boeken te lezen. Als je inlogt met je account worden je boeken gelijk gedownload, en anders kun je zelf boeken aanschaffen. Het lezen gaat goed en de applicatie werkt prettig. Daarnaast heeft de PlayBook een ideaal formaat om lekker lang te kunnen lezen en werkt ook het scherm goed mee waardoor je geen vermoeide ogen krijgt.

Uiteraard kan een goede weer-applicatie niet ontbreken op de PlayBook en ook deze is terug te vinden. De app is van Weather.com en ook deze ziet er, net als het hele OS, zeer strak uit. Je hebt een mooi overzicht van wat je kunt verwachten voor de komende weken en dagen. Wel is het jammer dat er geen widget voor de applicatie beschikbaar is.

BlackBerry PlayBook apps

 

BlackBerry PlayBook apps

 

BlackBerry PlayBook apps

 

BlackBerry App World

De BlackBerry App World-winkel steekt erg goed in elkaar. Daar waar het voor Android-tablets lastig is om een geschikte applicatie te vinden, draait de hele winkel op de PlayBook om de tablet. Als je inlogt met je BlackBerry account krijg je wel te zien dat de apps die je op je smartphone hebt staan niet allemaal werken op de PlayBook. Maar alle applicaties die wel geschikt voor je tablet worden netjes weergegeven en smartphone apps worden weggefilterd zodat je deze ook niet tegen komt.

Er zijn jammer genoeg nog niet zo heel veel applicaties in de winkel te vinden. Zo is er bijvoorbeeld nog maar net een Twitter-applicatie te vinden die nog niet helemaal prettig werkt. Daarnaast blijven hoge kwaliteit applicaties nog even buitenboord aangezien ontwikkelaars nog de kat uit de boom kijken. RIM zelf heeft wel een paar apps toegevoegd die prima te pruimen zijn. Ook werkt de zoekfunctie erg goed en zijn de verschillende categoriën overzichtelijk en netjes weergegeven.

RIM gaat dit tekort aan apps oplossen door verschillende Android-applicaties middels een emulator te poorten naar QNX. Na een software-update later dit jaar zal dit naar elke PlayBook gaan komen en dat biedt uiteraard nieuwe mogelijkheden voor het platform.

BlackBerry App World

 

BlackBerry App World

 

BlackBerry App World

 

Netwerk sharing

PlayBook netwerk sharing

Een handige functie van de PlayBook is dat hij erg gemakkelijk toegankelijk gemaakt kan worden via een draadloos netwerk. Door de functie in te schakelen in het menu kun je door middel van een andere computer of laptop die in het zelfde netwerk hangt de PlayBook benaderen en alle bestanden er naar toe kopiëren of er vanaf. Deze functie zie je niet bij veel tablets en als die er is, dan is hier meestal een aparte app voor nodig en veel instellingen. Bij de PlayBook ga je simpelweg naar het IP toe, je vult de opgegeven gegevens in voor username en password en je zit erin.

Sociale netwerken

BlackBerry PlayBook ping

Sociale netwerken zijn nog de sterke kant van de PlayBook. Zo is een uitstekende Facebook-applicatie in het OS aanwezig die er wederom strak uitziet en ook erg functioneel is. Eigenlijk alles wat de Android-applicatie van Facebook kan, kan in de QNX-versie eveneens en hiermee steekt Facebook dan ook de iPad naar de kroon die nog niet over een dergelijke applicatie beschikt.

Voor Twitter ben je aangewezen aan de App World-applicatie van de PlayBook. Sinds kort is hier een Twitter-applicatie in te vinden die de basis van Twitter goed bedient. De applicatie werkt nog niet helemaal soepel en denkt nog niet echt goed met je mee, iets dat de Twitter-applicatie van iOS weer wel doet. Maar de applicatie is functioneel en ziet er wederom overzichtelijk uit. Desondanks kan de PlayBook net zo’n goede applicatie als die van Facebook gebruiken, eentje die bijvoorbeeld ook meerdere accounts aan kan.

Uiteraard kun je in de toekomst ook pingen met je vrienden zodra deze aangesloten is met een smartphone. Deze functionaliteit zit er nu nog niet in, maar zal middels een software-update eveneens naar het OS gaan komen.

BlackBerry PlayBook Facebook

 

BlackBerry PlayBook twitter

 

De batterijduur van de PlayBook valt wat tegen. Vergeleken met de Galaxy Tab en de iPad 2 is de batterijduur flink korter en duurt het opladen van de tablet opmerkelijk lang. RIM weet van deze problemen af en gaat dit proberen te verhelpen met een software-update. Als je een paar uur leest, een game speelt of op de browser zit, dan kun je ongeveer drie uur met de tablet doen, afhankelijk van de intensiviteit van de applicatie. Concurrende tablets gaan tot 6 uur of langer mee, maar de PlayBook moet het echt met een paar uur minder stellen, hoewel hij een grote batterij heeft.

BlackBerry PlayBook batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters