BlackBerry Q10

De BlackBerry Q10 is dé reïncarnatie van de oude BlackBerry. Gewapend met BlackBerry 10 probeert dit toestel de die-hard-BlackBerryfans weer te interesseren met zijn kenmerkende bouw en toetsenbordje.

BlackBerry Q10 design 

“Na de full touch Z10 is de BlackBerry Q10 de telefoon die de trouwe fans tevreden moet houden.”

Toen BlackBerry begin dit jaar een nieuw besturingssysteem neerzette kwam men heel bewust eerst met de Z10 met een volledig touchscreen. Niet omdat het bedrijf geen brood meer ziet in toetsenbordjes, maar omdat men duidelijk wil laten zien dat men opnieuw begonnen is. BlackBerry is geen besturingssysteem meer dat perse met een toetsenbordje bediend moet worden, maar wat helemaal gericht is op full touch.

De BlackBerry Q10, de telefoon die de trouwe fans en andere toetsenbordgebruikers tevreden moet houden, kwam daarmee wel voor een uitdaging te staan. Niet dat hij te laat is: trouwe fans wachten wel zo was de redenatie. Maar wel hoe een full touch-interface goed met een toetsenbord te combineren is. Daarvoor heeft BlackBerry alle bedieningstoetsen weggelaten en heb je dus een touchscreen en de qwerty-toetsen, en niet meer.

De Q10 staat verder duidelijk naast de Z10 in het assortiment. Ongeveer dezelfde prijs, ongeveer dezelfde specs en een net zo premium bouw. Een 3,1″-scherm met 720×720-resolutie, een 1,5GHz dualcore Krait-processor en een 8-megapixelcamera. Daar is dus weinig op af te dingen. Een grotere vraag is of de Q10 het momentum van de oude BlackBerries kan voortzetten en de formfactor relevant kan houden. In deze review kijken we daar onder andere naar.

BlackBerry Q10 hands-on 
BlackBerry Q10 hands-on 
BlackBerry Q10 hands-on 
BlackBerry Q10 hands-on 
BlackBerry Q10 hands-on 

Specificaties

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 10.1.0.2309.

Blackberry Q10

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op April 2013 Draait op BlackBerry OS 10.1Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Plus (Krait)dualcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 225

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 139 gramLengte: 119mmBreedte: 66mmDikte: 10,4mm

Scherm/invoer

3,1″ Super Amoled schermVolledig QWERTY toetsenbordScherm is krasbestendig720×720 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2100mAhSpreektijd van 11 uurStandby-tijd van 350 uur

Het design van de BlackBerry Q10 is ontzettend goed doordacht en uitgewerkt. Het ziet er mooi uit, voelt goed aan en zit stevig in elkaar. De batterij van het toestel is met 2100mAh lekker dik, maar houdt het niet speciaal lang vol.

Unboxing

Design

“Al met al zijn we erg tevreden over de bouw van de BlackBerry Q10,”

De BlackBerry Q10 is goed van formaat. Hij is net wat groter dan de BlackBerry Bold-lijn die hiervoor bestond, maar heeft daarvoor ook een groter scherm gekregen. Het toestel is wel een stuk kleiner dan de gemiddelde high-end-smartphone en is daardoor toch vrij compact te noemen. De randen zijn mooi afgerond waardoor de Q10 lekker in de hand ligt en we hebben dan ook niets te klagen over de afmetingen van het toestel.

De achterkant van de Q10 is gemaakt van een vrij speciaal materiaal, namelijk een soort glasvezel. De look ervan doet misschien meteen aan koolstofvezel denken, maar daarvan is de achterkant niet gemaakt omdat dat volgens BlackBerry mobiel signaal blokkeert. In ieder geval ziet het materiaal er goed uit en voelt het een beetje rubberachtig en in onze ogen erg luxueus aan. Verder heeft BlackBerry zowel in de voor- als achterkant metalen strips opgenomen die meehelpen aan de luxe uitstraling van het toestel. Al met al zijn we erg tevreden over de bouw van de BlackBerry Q10, die overigens in zwart en wit verkrijgbaar is.

BlackBerry Q10 design 
BlackBerry Q10 design 
BlackBerry Q10 design 
BlackBerry Q10 design 
BlackBerry Q10 design 
BlackBerry Q10 design 

De achterkant van de BlackBerry Q10 wordt bevolkt door alleen de camera, die voorzien is van een LED-flitsertje. De speaker van het toestel zit aan de onderkant, waardoor hij ook goed geluid voortbrengt als het toestel op tafel ligt. Op de bovenkant vinden we de powerknop en minijack en links zitten een MicroHDMI- en MicroUSB-poort.

BlackBerry Q10 design 
BlackBerry Q10 design 
BlackBerry Q10 design 
BlackBerry Q10 design 

Batterij

De BlackBerry Q10 heeft met zijn 2100mAh de grootste batterij in een BlackBerry tot nu toe. Dan zou je misschien een uitzonderlijk lange gebruiksduur verwachten, maar dat is helaas niet zo. De Q10 gaat ongeveer een dag mee, waarmee hij het overigens wel beter doet dan de Z10. Het toestel zit goed op of zelfs iets over het gemiddelde, maar het houdt niet over.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij NX1
Capaciteit 2100mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De BlackBerry Q10 is qua scherm en toetsen natuurlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. Waar een smartphone normaal alleen een groot scherm heeft, heeft deze Q10 een relatief klein scherm en een fysiek toetsenbord eronder. Het scherm is mooi en het toetsenbord typt erg prettig.

Scherm

“Het scherm van de Q10 is met zijn 3,1″ en vierkante beeld niet de beste om multimedia op te consumeren.”

Het scherm van de BlackBerry Q10 is met zijn 3,1″ en vierkante beeldverhouding niet de beste om multimedia op te consumeren. Dat is iets belangrijks dat je in je achterhoofd moet houden als je dit toestel aan wilt schaffen. Maar verder is het scherm wel mooi en goed genoeg om al je dagelijkse taken op te doen. Omdat hij vierkant is, is de breedte van het scherm niet zo klein als een 3,1″-scherm doet vermoeden en kan hij wat dat betreft goed mee met de rest van de markt. hij is alleen een stuk korter.

De resolutie van het scherm bedraagt 720×720 pixels waarmee de ppi ver in de 300 uitkomt en het scherm lekker scherp is. Het gaat hier wel om een scherm van de PenTile-variant, maar daar hebben we bij dit scherm eigenlijk opvallend weinig van gemerkt. Verder zijn de kleuren mooi zoals je die van een Amoled-scherm mag verwachten, levendig en spetterend. Het contrast is erg goed en de helderheid is aardig, maar zeker niet een van de besten.

Toetsen

BlackBerry Q10 toetsenbord

Het toetsenbord is het hart van de BlackBerry Q10. Het is de enige dure smartphone met een toetsenbordje en sowieso een van de weinigen op de markt met een volledig qwerty-toetsenbord. Zoals we gewend zijn van BlackBerry is er uitermate veel zorg besteed aan het toetsenbord, waarbij opvalt dat de rijen toetsen nu vlak zijn in plaats van gekromd. Dat heeft te maken met ruimtebesparing: zo kunnen de knoppen direct tegen het scherm geplaatst worden. Het bekende reliëf in de toetsjes is nog wel aanwezig en is gespiegeld tussen de rijen met de g en de h om zo makkelijker de toetsenbordhelften te herkennen. Tussen de rijen knopjes zitten metalen strips om ze te onderscheiden en het geheel maakt de bijna blinde herkenning van toetsen makkelijk.

Los van het herkennen van de knopjes, is het natuurlijk ook belangrijk dat ze prettig aanvoelen tijdens het typen. Ook dat is het geval. Als je ze indrukt worden ze redelijk diep ingedrukt en geven zo genoeg feedback. Daarbij zijn ze redelijk groot en dus zal het weinig gebeuren dat je twee knoppen tegelijk indrukt. Het geheel zorgt ervoor dat je met wat oefening razendsnel kunt typen op de BlackBerry Q10.

“Het geheel zorgt ervoor dat je met wat oefening razendsnel kunt typen op de BlackBerry Q10.”

BlackBerry Q10 screenshot

Een belangrijke vraag is wel: gaat het nou echt zoveel sneller dan op een touchscreen. Dat is iets persoonlijks, zoals ook bijvoorbeeld de keuze tussen Swype en een gewoon on-screen-toetsenbord. Het is ook grotendeels een kwestie van gewenning, en waar iemand die jarenlang op touchscreens typt in het begin niet zo snel zal zijn op de Q10, zal een fervente BlackBerrygebruiker waarschijnlijk meer tempo uit dit toetsenbord halen dan op een touchscreen fatsoenlijk te bereiken is. Desondanks kunnen wij in het dagelijks gebruik bijna net zo snel typen op een touchscreen en zouden wij het zelf de ingeleverde schermruimte niet waard vinden. Maar dat is dus een afweging die je zelf zult moeten maken.

Aan de softwarekant heeft BlackBerry nog wel wat handigheden toegevoegd. Waar men bij de BlackBerry Z10 woordsuggesties boven een letter heeft, is dat op deze Q10 natuurlijk een beetje moeilijk. BlackBerry heeft wel een optioneel balkje aan de onderkant van het scherm waar woordsuggesties en ook voorspellingen komen. Dus als je bijvoorbeeld “dit is een” hebt getypt, dan zou het toestel zodra je op spatie drukt al met woorden als “test”, “bericht” of iets dergelijks aan kunnen komen. Of dat het typen vergemakkelijkt is echter de vraag: als je snel kunt typen op het toetsenbord is het sneller om niet op het scherm te hoeven letten voor de suggesties. Wel is er een autocorrect aanwezig en dat is natuurlijk altijd handig.

De interface van de BlackBerry Q10 is de standaard van BlackBerry 10. Het toestel heeft ten opzichte van de Z10 één verschil: er is een functie genaamd ‘type and go’ waarmee je vanuit het homescreen via het toetsenbord snel dingen kunt doen. De BlackBerry Q10 draait op BlackBerry 10.1 en doet dat snel en soepel.

Homescreen

“Vanuit het homescreen kun je de ‘type and go-functie’ opstarten door gewoon iets te gaan typen.”

BlackBerry Q10 screenshot

Een echt homescreen heb je niet in BlackBerry 10. Pas als je applicaties opent wordt er een lijst weergegeven met je laatst geopende apps, die dan als homescreen gaat fungeren. Dat heeft twee kanten. Aan de ene kant is die manier van multitasken erg prettig, maar aan de andere kant kun je geen belangrijke info vastzetten op het homescreen. Een widget met je agenda bijvoorbeeld is dus niet mogelijk. De kaart van je agenda fungeert wel als widget, maar dan moet je dus altijd eerst je agenda openen en nadat je vier andere apps hebt gebruikt is hij alweer uit het zicht verdwenen. Wellicht was een systeem met iets kleinere miniaturen en daarboven een of twee vaste widgets handiger geweest.

Vanuit het homescreen, of het menu, kun je de ‘type and go-functie’ opstarten door gewoon iets te gaan typen. Het beste voorbeeld is dat je een tweet kunt sturen of Facebook-status kunt updaten door te typen “Twitter” of “Facebook” en dan het bericht, dan komt er meteen een knopje om het te plaatsen. Verder kun je commando’s geven als “email danijel”, dan komt er een knopje om meteen een email aan het bekende mailadres van Danijel te sturen. Bellen en sms’en kan soms op die manier. Overigens kun je ook gewoon door het toestel zoeken door iets te typen, tussen bijvoorbeeld contacten, muziek, apps, emails enzovoorts.

BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 

Menu

BlackBerry Q10 screenshot

Je komt in het menu door naar links te vegen vanaf het ‘homescreen’, of als je nog geen apps geopend hebt sinds het toestel opgestart is zit je er standaard in. Dit menu is redelijk straightforward. Er zijn een aantal pagina’s met applicaties, die je zelf kunt indelen. Dat gaat simpelweg door een app even ingedrukt te houden en daarna te gaan slepen. Zo kun je ook apps verwijderen, en door twee apps op elkaar te slepen maak je een map. Dat werkt allemaal probleemloos en logisch.

Multitasking

BlackBerry Q10 screenshot

Multitasken is anders geregeld op deze BlackBerry Q10 dan op de meeste smartphones. Zoals hierboven al gezegd worden recente applicaties op het ‘homescreen’ weergegeven. Daar kom je door vanaf de bodem van het scherm naar boven te vegen, wat naar onze mening geniaal werkt. Overigens is de swipe-interface, of BlackBerry Flow zoals men het zelf noemt, niet helemaal lekker doorgevoerd en zijn er soms programma’s of menu’s waar je opeens wel met een knopje moet werken. Dat voelt toch een beetje raar en is een gemiste kans.

Meldingen komen binnen via het meldingenoverzicht dat in de BlackBerry Hub verwerkt zit. Als je een nieuwe melding binnenkrijgt kun je middels de zogenaamde ‘peek-functionaliteit’ even naar boven vegen en ingedrukt houden om te zien waar het over gaat zonder uit je huidige app te gaan. Mocht het belangrijk zijn, dan kun je naar de zijkant vegen in plaats van terugvegen en dan kom je meteen in de Hub terecht. Overigens gebeurt het nog weleens dat meldingen ten onrechte blijven staan, dat is een beetje irritant.

Die Hub is in de basis een soort unified inbox, met al je meldingen en berichten. Apps kunnen tevens een eigen kopje krijgen in de Hub. Die Hub is een van de belangrijkste punten in de interface van BlackBerry 10 en geeft dus meldingen door. Al je mailtjes, maar ook Facebook-, Twitter-, WhatsApp- of BBM-berichten komen hier door. Tevens kun je je aankomende agenda-afspraken zien en is de Hub de plek waar je al je oproepen en sms’jes binnenkrijgt. Je kunt via de zijkant per account schakelen, zodat je kunt kiezen uit een ‘unified inbox’ of een inbox per mailbox of applicatie. Er is geen aparte mailapplicatie meer.

BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 

Prestaties

“De Q10 is over het algemeen erg snel met het uitvoeren van taken en loopt vloeiend.”

De BlackBerry Q10 heeft de bekende Qualcomm Snapdragon S4 Plus-processor, die in verschillende telefoons te vinden was het afgelopen jaar. De chip heeft twee processorkernen geklokt op 1,5GHz. Ook andere vlaggenschepen zoals de Nokia Lumia 920 en BlackBerry Z10 maken gebruik van deze processor. In de meeste toestellen presteert de chip erg goed, en zo ook in deze.

De Q10 is over het algemeen erg snel met het uitvoeren van taken en loopt vloeiend. Soms zijn er wel kleine vertragingen zichtbaar, maar niets hinderlijks. Overigens duurt het opstarten van de telefoon erg lang, maar dat is toch iets dat je over het algemeen niet vaak doet. Ook het opstarten van een app kan nog wel eens iets te lang duren naar onze mening.

De prestaties van de Q10 zijn misschien niet op het niveau van toestellen als de HTC One en de Samsung Galaxy S4, hoewel dat lastig te vergelijken is aangezien ze op een heel ander systeem lopen. In ieder geval vinden we de Q10 in het dagelijks gebruik snel genoeg.

De BlackBerry Q10 is een toestel dat niet bepaald geschikt is als entertainer. Het schermformaat zorgt ervoor dat het lastig is om video’s te kijken, spelletjes te spelen of foto’s te bekijken en de camera is niet denderend. De muziekspeler van de Q10 is wel goed in orde.

Foto

De camerainterface van de BlackBerry Q10 is erg simpel en beperkt. Er zijn een aantal scènes, je kunt een HDR-, stabilisatie- of burst-modus activeren en daar houdt het wel een beetje op. Er is nog een leuke extra modus. Daarmee kun je bij een foto met meerdere personen erop per persoon de beste foto van zijn gezicht uitzoeken. Een leuke functie, maar inmiddels niet meer zo uniek als hoe BlackBerry het bij de lancering van BlackBerry 10 aanprees.

Ook de kwaliteit van de foto’s is niet over naar huis te schrijven. Als je in het donker fotografeert zitten de foto’s vrij vol met ruis waardoor ze er matig uitzien. Onder goede lichtomstandigheden zijn de foto’s niet erg detailrijk, maar wel een stuk beter. Het gaat trouwens om 8-megapixelfoto’s.

BlackBerry Q10 camerasample 
BlackBerry Q10 camerasample 
BlackBerry Q10 camerasample 
BlackBerry Q10 camerasample 
BlackBerry Q10 camerasample 
BlackBerry Q10 camerasample 
BlackBerry Q10 screenshot

De galerij van BlackBerry 10 is redelijk uitgebreid en gewoon prima. Je kunt via de onderkant van het scherm een tabblad kiezen voor je recent toegevoegde en recent bekeken foto’s, al je albums en de foto’s van je telefooncamera. Als je een foto opent kun je hem direct delen met alle applicaties die je daarvoor op het toestel hebt staan, standaard bijvoorbeeld Twitter, Facebook, NFC, mail, Dropbox en BBM. Ook kun je plaatjes weergeven via DLNA of HDMI en diavoorstellingen starten. Er is een redelijk uitgebreide en prima fotobewerker aanwezig op de Q10.

Video

“Filmpjes afspelen op de BlackBerry Q10 is vooral vanwege het schermformaat gewoon niet handig.”

BlackBerry Q10 screenshot

Filmpjes afspelen op de BlackBerry Q10 is vooral vanwege het schermformaat gewoon niet handig. We hebben steeds de neiging om het toestel te kantelen voor meer beeld, maar omdat het scherm vierkant is heeft dat weinig zin.

De videospeler zelf is verder wel prima en kan DivX-, Xvid- en mp4-content probleemloos afspelen. Ook video’s bewerken kan redelijk uitgebreid en dat is vrij uniek voor een telefoon. YouTube is op de Q10 helaas alleen aanwezig in de vorm van een link naar de mobiele website van de populaire videodienst, je kunt wel een 3rd party speler downloaden uit de BlackBerry World.

Filmpjes die de Q10 opneemt zijn best aardig. De video’s hebben een redelijke hoeveelheid details en mooie kleuren. Ze zijn wel een beetje schokkerig en hebben de neiging wat te vervormen, maar voor een smartphone die zo weinig begaan is met multimedia vinden we dat niet zo erg. Het geluid is aardig en de resolutie is 1080p.

Muziek

De muziekspeler van de BlackBerry Q10 heeft één flink nadeel. De speler is niet in staat om te scrollen door je muzieklijst op letter. Dat betekent dat je wel kunt zoeken op een nummer, maar niet vervolgens je hele lijst of een afspeellijst afspelen. Dat kan alleen maar door hem handmatig op te zoeken, en als je een grote muziekbibilotheek hebt is dat vanzelfsprekend nogal veel werk. Ook onlogisch vinden we de indeling van de lijst met al je nummers bij de afspeellijsten. Het afspeelscherm heeft natuurlijk centraal de album-art en dat is prima. Wel jammer is dat een FM radio ontbreekt.

De ingebouwde speaker van de Q10 klinkt niet verkeerd. Het toestel kan best hard en het geluid is redelijk vol. Natuurlijk kun je ook een goed paar oortjes op het toestel aansluiten en dan klinkt hij prima.

BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 

Games

BlackBerry Q10 screenshot

Ook gamen is vanwege het schermformaat van de Q10 niet bepaald praktisch. Daarnaast is het game-aanbod voor BlackBerry 10 simpelweg minder dan dat van concurrerende besturingssystemen. Games komen samen in het programma Games, waarmee je meteen via je BBM-ID vorderingen kunt bijhouden en delen met je vrienden. Het aanbod aan games is niet heel groot, maar er zijn wel een aantal leuke spelletjes te vinden.

Waar de Q10 niet zo’n ster was op entertainmentvlak, is hij dat op het vlak van productiviteit en vooral communicatie juist wel. Het toetsenbordje maakt typen en daarmee vooral emailen, pingen, sms’en, WhatsAppen, Twitteren en Facebooken erg makkelijk. Verder draait het toestel op een redelijk compleet BlackBerry 10, dat op een aantal vlakken nog wel een beetje achterloopt.

Standaard applicaties

BlackBerry Q10 screenshot

De BlackBerry Q10 heeft een compleet setje standaardapps, dat vooral aangaande netwerken van derden erg compleet is. Twitter, Foursquare, Facebook, Dropbox, Box, LinkedIn, het is allemaal standaard aanwezig. In de meeste gevallen zelfs met een vrij goede app en dat is lovenswaardig. Verder zijn natuurlijk ook de basics gecoverd, met apps als een klok, rekenmachine, kompas, QR-code-scanner en natuurlijk een agenda. Erg handig aan de meegeleverde todo-app, Remember, vinden we dat mailtjes die je markeert meteen in de app opgenomen worden. Iets dat ook compatibel is met bijvoorbeeld sterretjes geven in Gmail, ook als je dat op de PC doet. Iets anders leuks is Story Maker. Daarmee kun je filmpjes maken van een aantal foto’s, compleet met muziek eronder, een titel ervoor en erna en een filter en effecten over je foto’s.

Officedocumenten kun je op de Q10 zowel maken als bewerken en bekijken. Dat gaat via het programma Docs to Go, en dat werkt best goed. Het programma zelf fungeert als index van alle Officedocumenten op het toestel en en als uitgangspunt om die documenten te maken. Je kunt zelf een Excel- of Worddocument aanmaken, PowerPoint kan niet.

BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 

“Iets wat niet ongenoemd mag blijven is BlackBerry Messenger.”

Iets dat natuurlijk vanzelfsprekend aanwezig is op een BlackBerry, maar toch niet ongenoemd mag blijven is BlackBerry Messenger. BBM, ook wel bekend als Ping, was vroeger razendpopulair, maar is nu een beetje ingehaald door WhatsApp. Beiden bestaan naast elkaar op deze Q10, mits je ervoor kiest WhatsApp te downloaden in ieder geval. BBM is wat ons betreft qua software beter dan WhatsApp, maar heeft natuurlijk minder gebruikers. De dienst bestaat vooral uit het versturen van berichtjes, maar biedt ook de mogelijkheid om groepen te maken en daar bijvoorbeeld events voor te maken, lijsten toe te voegen etcetera.

BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot

De Maps-app heeft voor de nodige opschudding gezorgd en vooral in het begin was hij inderdaad erg slecht. Inmiddels haalt hij het nog steeds niet bij Google Maps of Nokia’s Here, maar is hij wat ons betreft prima bruikbaar. Je kunt navigeren, er is een knopje naar ‘mijn plaatsen’ waar je makkelijk naar bepaalde plekken of contactpersonen kunt navigeren. Dat navigeren gaat prima met een simpele interface en ook het opzoeken van extra plaatsen gaat goed. Je kunt dat gewoon doen door een zoekterm in te geven en hoewel de resultaten niet zo uitgebreid zijn als bij Google Maps kun je er goed mee uit de voeten. Je kunt verder bijvoorbeeld een nachtmodus instellen. Verkeersinformatie kun je ook aanzetten, waarna elke grote weg groen, rood of oranje zal worden. De kaarten zijn niet offline te downloaden, en er is niet zoals met veel locatieapps een satellietmodus aanwezig.

Extra applicaties

“BlackBerry 10 is zeker nog niet waar het zou moeten zijn qua app-aanbod. Maar het valt ons niet tegen. ”

Voor verdere applicaties moet je in de BlackBerry World zijn. De interface van dit downloadportal is redelijk goed en maakt het ontdekken van nieuwe apps vrij makkelijk. Met de speciale Built for BlackBerry-categorie kun je makkelijk gecertificeerde native apps vinden, wat ook wel handig is. Een groot voordeel is dat je niet alleen met een creditcard kunt betalen, maar ook via PayPal of je provider.

Het aanbod aan apps is één van de punten waar een nieuw besturingssysteem vaak op faalt. En ook BlackBerry 10 is zeker nog niet waar het zou moeten zijn qua app-aanbod. Maar het valt ons niet tegen. Apps als 9292, NOS, Nu.nl en KLM zijn beschikbaar, hoewel het wel soms Android-ports zijn. Een belangrijke app die we nog missen op het moment is Buienradar. Los van de lokale apps missen er ook nog wel wat dingen, maar het wordt steeds minder. Instagram bijvoorbeeld is nog niet beschikbaar, maar gelukkig zijn er ook veel belangrijke apps en games wel.

Wat BlackBerry met BlackBerry 10 heeft gedaan om meer apps te krijgen, is ontwikkelaars de mogelijkheid geven hun Android-apps te converteren naar BlackBerry-apps. Enkele duizenden applicaties in de BlackBerry World zijn van die Android-apps. Het geeft ook de mogelijkheid datzelfde zelf te doen, het zogenaamde ‘sideloaden’. Daarvoor moet de applicatie wel omgezet worden, wat bijvoorbeeld gedaan wordt door BB10Bars. Het vereist wat moeite allemaal en is niet ideaal, maar het is wel een goede oplossing als je een app per sé wilt hebben.

BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 

Telefoon

BlackBerry Q10 screenshot

Bellen gaat prima met de BlackBerry Q10, waarbij het handig is dat je zo uit het homescreen een contact op kunt zoeken door te beginnen te typen. Verder kan de Q10 natuurlijk bellen op basis van je adresboek, kun je gewoon een nummer intikken en kun je ook je logboek bekijken, waarboven je nog een aantal favorieten neer kan zetten. Die nummers kun je dan razendsnel bellen. Gesprekken klinken prima op de Q10 en de ringtones zijn hard genoeg.

De contactenapplicatie heeft goede integratie van je sociale netwerken, die worden direct gekoppeld. Bij de contacteninfo zal dan ook informatie over die netwerken komen te staan. Een contactfoto wordt uiteraard gekoppeld en updates komen ook door.

Sms’en kan natuurlijk ook en gaat via een aparte app of de Hub. Dat werkt door het toetsenbordje en de handige chat-weergave buitengewoon snel en makkelijk.

BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 

Email

Emailtjes worden ook volledig via de BlackBerry Hub afgehandeld. Een emailapplicatie bestaat niet op de BlackBerry Q10. Hoewel mailen iets is waar BlackBerry’s traditioneel erg sterk in zijn geweest, hebben we toch wel de nodige aanmerkingen op de mail-client van BlackBerry 10. Zowel via Exchange als via imap loopt de communicatie met de server niet heel goed. Mailtjes ontvangen en versturen gaat prima, maar terugkoppeling van wat er in je mailbox gewijzigd is gaat traag of niet. Mailtjes die je op je toestel verwijderd worden pas na een tijd ook uit je mailbox verwijderd en hetzelfde geldt voor markeren als gelezen. Andersom verdwijnen mailtjes die je uit je mailbox verwijderd of gearchiveerd hebt helemaal niet van je toestel.

Iets anders is een conversatieweergave, die mist. Zelfs de mailtjes die je zelf al dan niet als antwoord verstuurd hebt komen als aparte entry in de lijst. Zou houdt je natuurlijk niet echt een overzichtelijk postvak in. Het versturen van mails gaat overigens wel probleemloos op deze BlackBerry Q10, compleet met bijlagen en dergelijken. En natuurlijk erg prettig wegens het toetsenbord.

BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 

Browser

“Los van het onhandige schermformaat is de browser wel erg goed.”

Het eerste wat over browsen op de Q10 opgemerkt moet worden is dat het schermformaat er niet bijster geschikt voor is. Maar verder is de browser wel erg goed. In tegenstelling tot de browser uit Android, Windows Phone en iOS, ondersteunt deze browser wel Flash. En dat gaat nog redelijk goed ook. En ook de rest van het browsen gaat erg goed. Pagina’s worden snel en goed geladen en zien er eigenlijk bijna altijd uit zoals ze bedoeld zijn. De navigatie over pagina’s gaat met de bekende pinch- en veegbewegingen en dat werkt ook probleemloos. Hoewel we wel graag text-reflow op het toetsel hadden gezien, nu blijven de tekstblokken altijd op de originele grote onafhankelijk van je zoomniveau. Dus als je grote letters wilt lezen dan moet je horizontaal gaan scrollen om alle tekst te kunnen lezen. Overigens is dat dankzij het 720p-scherm van deze BlackBerry niet een heel groot gemis.

BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 
BlackBerry Q10 screenshot 

De BlackBerry Q10 is een steengoede opvolger van de vroegere Bold-series. Vanwege het nieuwe besturingssysteem is er heel veel verbeterd en alle kenmerkende functies blijven. In een markt waar het om het grootste scherm lijkt te gaan, neemt de Q10 echter een bescheiden plaats in.

BlackBerry Q10 zwart 
BlackBerry Q10 zwart 

Dat je met de Q10 de helft van je scherm inruilt voor een toetsenbord, zal voor veel mensen betekenen dat het scherm simpelweg te klein wordt. En daarmee komt de telefoon in een kleine niche terecht. Maar dat is wel de niche die BlackBerry trouw is gebleven en zit te trappelen om een opvolger. In dat licht doet de Q10 het wat ons betreft erg goed. Het scherm, de snelheid en de bouw zijn beter dan de afgelopen Bold-toestellen. Maar vooral de hele bediening is flink op de schop gegaan en er stukken beter van geworden. Geen halfbakken touch-interface die er toch eigenlijk duidelijk niet voor bedoeld is meer, maar gewoon een moderne en intuïtieve touch-interface. Daarvoor is overigens wel een belangrijke concessie gedaan: de kromming is uit het toetsenbord en dat zorgt ervoor dat de Q10 voor sommigen misschien net niet zo lekker typt als de Bold 9900.

Als we de BlackBerry Q10 even puur als hedendaagse smartphone beschouwen valt vooral op dat hij het op multimediagebied vrij beroerd doet. Dat kan natuurlijk ook haast niet anders met zo’n vierkant scherm, maar de wat onhandige muziekspeler en matige camera helpen ook niet mee. Dat is echter zeker niet waar het toestel voor bedoeld is en veel dingen zijn wel in orde. De bouw is erg goed, het scherm is prima, de telefoon is rap en de interface intuïtief. Maar tegelijk is de Q10 niet zo uitgebreid als een Androidtelefoon qua app-aanbod en aanpassingsmogelijkheden en ligt de prijs erg hoog.

Die prijs is deels gerechtvaardigd, in ieder geval meer dan bij de Z10 wat ons betreft. De Q10 heeft nou eenmaal een erg goed doordachte en unieke feature met het toetsenbord en gezien de kleine niche kan BlackBerry daar best iets extra’s voor vragen. Alleen de ruim €550 die je er nu voor moet lappen is wel erg veel.

BlackBerry Q10 zwart 

Concurrentie

Echte concurrenten heeft de BlackBerry Q10 niet. Er zijn simpelweg geen andere producenten die een toestel in deze vorm maken voor het duurdere segment. De grootste concurrent is misschien nog wel de eigen familie van de Q10 in de vorm van de Z10, hoewel ook die al in een heel ander segment valt.

Qua prijs zit de Q10 in het straatje van toestellen als de Apple iPhone 5, Samsung Galaxy S4, HTC One en Sony Xperia Z, maar eigenlijk hebben die toestellen niet zo gek veel met de Q10 te maken. De BlackBerry Q10 speelt dus echt zijn eigen spelletje.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Prima bouw
  • Ouderwets goed toetsenbord
  • Gebruiksvriendelijke en snelle interface
  • Goede integratie sociale media
  • LTE ready
Minpunten
  • Onhandig vierkant scherm
  • Matige multimediamogelijkheden
  • BlackBerry-ecosysteem is wat beperkt

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters