BlackBerry Q5

De BlackBerry Q5 brengt BlackBerry 10 voor het eerst naar een lager marktsegment. Het toestel borduurt voort op de voormalige Curve-lijn en biedt net als de Q10 een volledig qwerty-toetsenbord in combinatie met een touchscreen.

BlackBerry Q5 hoofdfoto 

“Op het moment kost de Q5 €310 en dat lijkt aan de hoge kant te zijn.”

Voordat BlackBerry de switch maakte naar een nieuw besturingssysteem, was het portfolio van de fabrikant opgedeeld in twee duidelijke lijnen: de Bold-lijn met de duurste toestellen en de Curve-lijn met de goedkopere modellen. Die eerste lijn is onlangs vervangen door de BlackBerry Q10 en nu is er ook een vervanger voor de Curve-lijn aan de horizon verschenen: de BlackBerry Q5. Dit toestel biedt veel van de functies van de Q10, maar dan in een goedkopere body en voor minder geld.

“Al met al zijn we best onder de indruk van de BlackBerry Q5. Het is even afwachten wat de prijs van deze telefoon gaat worden, maar als BlackBerry het inderdaad voor elkaar krijgt om het toestel rond de prijs van de voormalige Curve-telefoons in de winkel te zetten dan kan het weleens een erg goede deal gaan worden. Vooral het mooie scherm en de snelle prestaties van de telefoon zijn nog altijd redelijk uniek in dat prijssegment,” zo concludeerden wij onze preview van de Q5 destijds. Inmiddels is de telefoon verkrijgbaar en weten we wat de prijs is. Op het moment kost de BlackBerry Q5 zo’n €310 en dat lijkt aan de hoge kant te zijn.

Naast een volledige inspectie van de BlackBerry Q5, zullen we in deze review dus ook de vraag proberen te beantwoorden of die prijs gerechtvaardigd is voor een telefoon als de Q5.

BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 
BlackBerry Q5 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 10.1.0.2309.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Blackberry Q5

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op July 2013 Draait op BlackBerry OS 10.1Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Plus dualcore-processor op 1,2GHz

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 120 gramLengte: 120mmBreedte: 66mmDikte: 10,8mm

Scherm/invoer

3,1″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouchVolledig QWERTY toetsenbordScherm is krasbestendig720×720 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2180mAhSpreektijd van 9 uurStandby-tijd van 427 uur

De BlackBerry Q5 zit in een doosje dat niet bepaald spannend is: het doosje heeft een standaard inhoud en ziet eruit als de andere BlackBerrydoosjes. Het design van de telefoon is duidelijk wat goedkoper dan dat van de Q10, maar het toestel ziet er nog steeds goed uit. De batterij is lekker dik en houdt het lang vol.

Unboxing

Design

“Ondanks het gebruikte gladde plastic voelt de telefoon redelijk prettig in de hand en is hij stevig.”

De BlackBerry Q5 is duidelijk voor een wat jongere doelgroep ontworpen dan zijn grote broer de Q10. De telefoon is volledig uit plastic vervaardigd en beschikbaar in vier kleuren: zwart, wit, roze en rood. De achterkant is flink afgerond waardoor de telefoon lekker in de hand ligt. Het gebruikte materiaal is vrij glad, wat we liever iets stroever gezien hadden. Desondanks voelt de telefoon redelijk prettig in de hand en is hij stevig. De enige twee aanmerkingen die we op de bouwkwaliteit hebben zijn dat het klepje over de sim-ingang en het toetsenbord een beetje speling hebben. Daardoor voelen ze een beetje fragiel aan.

Het formaat van de BlackBerry Q5 is prettig. De telefoon is ongeveer zo groot als een telefoon met een 4″ touchscreen en iets aan de smalle kant. De telefoon is met ruim een centimeter wel enigszins dik.

BlackBerry Q5 design 
BlackBerry Q5 design 
BlackBerry Q5 design 
BlackBerry Q5 design 
BlackBerry Q5 design 
BlackBerry Q5 design 

De voorkant van de Q5 wordt gedomineerd door het vierkante touchscreen en het volledige qwerty-toetsenbord, met natuurlijk wat sensoren aan de bovenkant van het scherm. De camera en flits vinden we op de achterkant, die niet losgehaald kan worden. De simkaart gaat dan ook via een klepje aan de linkerkant in het toestel, net als de geheugenkaart. Boven dat klepje zit de MicroUSB-poort. De powerknop zit bovenop samen met de 3,5mm jackingang en aan de rechterkant zit een volumetoets.

BlackBerry Q5 design 
BlackBerry Q5 design 
BlackBerry Q5 design 
BlackBerry Q5 design 

Batterij

De batterij van de BlackBerry Q5 is een van zijn sterkere punten. Nadeel is dat de 2180mAh-batterij niet losneembaar is, maar de prestaties ervan zijn heel netjes. Anderhalve dag is makkelijk haalbaar, met een beetje zuinig gebruik moet de Q5 het wel twee dagen volhouden.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1,5 ~2 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 2180mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De BlackBerry Q5 heeft een erg mooi scherm met een onhandige resolutie. Het 3,1″-scherm is namelijk vierkant met zijn 720×720 pixels. Het toestenbord van de Q5 is duidelijk minder dan dat van de Q10, maar nog steeds prettig om mee te typen.

Scherm

“Het grootste probleem van het scherm is het toetsenbord dat eronder geplakt zit.”

BlackBerry heeft in de Q5 een iets minder geavanceerd scherm zitten als in de Q10, maar de telefoon heeft nog steeds een erg mooi paneel. Als je recht op het scherm kijkt zien de kleuren er goed uit en is het contrast hoog. Dankzij de resolutie van 720×720 pixels is het scherm ook lekker scherp. Zodra je het scherm een beetje van de zijkant bekijkt vervaagt het beeld enigszins, maar erg hinderlijk is het niet.

Het grootste probleem van het scherm is het toetsenbord dat eronder geplakt zit. Daardoor blijft er weinig ruimte over, wat resulteert in een vierkant scherm. De diameter van 3,1″ is wel groot genoeg, maar als je bijvoorbeeld een 16:9 video gaat bekijken blijft er weinig van dat formaat over. Het is een euvel dat bij deze form-factor hoort en waar je het mee zult moeten doen als je een qwerty-toetsenbord wilt, maar het is op multimediavlak wel een serieuze beperking.

Toetsen

“De gemiddelde toetsenbord-liefhebber zal nog steeds zijn lol op kunnen met deze Q5.”

Het eerste dat opvalt over het toetsenbordje van de BlackBerry Q5 is dat hij en beetje los in de behuizing ligt. Dat laat geen goede eerste indruk achter en vinden we een beetje slordig, maar gelukkig heb je er tijdens het typen geen last van. Dat typen dat gaat prettig en zeker na een beetje oefening kun je razendsnel op het toetsenbord van de Q5 typen. Aan de andere kant: voor een touchscreen geldt hetzelfde. Als je per sé een qwerty-toetsenbord wilt hebben dan zijn er tegenwoordig twee goede opties: de BlackBerry Q5 of de BlackBerry Q10. In die vergelijking komt de Q10 qua toetsenbord duidelijk beter uit de bus, maar de Q5 is een goede en goedkope tweede. De gemiddelde toetsenbordliefhebber zal nog steeds zijn lol op kunnen met deze Q5.

De knopjes van het toestel hebben een beetje reliëf, wat blinde herkenning van de knoppen iets makkelijker maakt. Jammer vinden we dat de j en f niet gemarkeerd zijn op het toetsenbord, alleen de 5 heeft een klein puntje gekregen. Een ander nadeel is dat er geen aparte punt- en kommatoetsen zijn, die tekens moet je via de alt-knop maken. Al met al heeft het toestel een prettig toetsenbord, maar wel met wat ruimte voor verbetering.

Spellingscontrole zit overigens in de Q5 ingebouwd en werkt goed. BlackBerry heeft verder een optioneel balkje aan de onderkant van het scherm waar woordsuggesties en ook voorspellingen komen. Dus als je bijvoorbeeld “dit is een” hebt getypt, dan zou het toestel zodra je op spatie drukt al met woorden als “test”, “bericht” of iets dergelijks aan kunnen komen. Of dat het typen vergemakkelijkt is echter de vraag: als je snel kunt typen op het toetsenbord is het sneller om niet op het scherm te hoeven letten voor de suggesties.

De BlackBerry 10-interface is ongewijzigd in de Q5. Het apparaat draait om precies te zijn op BlackBerry OS 10.1 en biedt een prettige interface die snel draait. De telefoon maakt vooral gebruik van bewegingen in zijn interface en heeft sociale netwerken netjes in het besturingssysteem verwerkt zitten.

Homescreen

“Je kunt direct de ‘type and go-functie’ opstarten door gewoon iets te gaan typen.”

Een echt homescreen heb je niet in BlackBerry 10. Pas als je applicaties opent wordt er een lijst weergegeven met je laatst geopende apps, die dan als homescreen gaat fungeren. Dat heeft twee kanten. Aan de ene kant is die manier van multitasken erg prettig, maar aan de andere kant kun je geen belangrijke info vastzetten op het homescreen. Een widget met je agenda bijvoorbeeld is dus niet mogelijk. De kaart van je agenda fungeert wel als widget, maar dan moet je dus altijd eerst je agenda openen en nadat je vier andere apps hebt gebruikt is hij alweer uit het zicht verdwenen.

Vanuit het homescreen, of het menu, kun je de ‘type and go-functie’ opstarten door gewoon iets te gaan typen. Het beste voorbeeld is dat je een tweet kunt sturen of Facebook-status kunt updaten door te typen “Twitter” of “Facebook” en dan het bericht, dan komt er meteen een knopje om het te plaatsen. Verder kun je commando’s geven als “email danijel” en natuurlijk ook gewoon door het toestel zoeken.

BlackBerry Q5 screenshot 
BlackBerry Q5 screenshot 
BlackBerry Q5 screenshot 

Menu

Je komt in het menu door naar links te vegen vanaf het ‘homescreen’, of als je nog geen apps geopend hebt sinds het toestel opgestart is zit je er standaard in. Dit menu is redelijk straightforward. Er zijn een aantal pagina’s met applicaties, die je zelf kunt indelen. Dat gaat simpelweg door een app even ingedrukt te houden en daarna te gaan slepen. Zo kun je ook apps verwijderen, en door twee apps op elkaar te slepen maak je een map. Dat werkt allemaal probleemloos en logisch.

BlackBerry Q5 screenshot 
BlackBerry Q5 screenshot 

Multitasking

BlackBerry Q5 screenshot

Openstaande applicaties staan standaard op het ‘homescreen’, waar je komt door vanaf de bodem van het scherm naar boven te vegen. Zo minimaliseer je je huidige app en kun je dus makkelijk verder, wat erg goed werkt. Er is een maximum van acht apps die op het startscherm weergegeven kunnen worden, maar dat is in de praktijk bijna altijd genoeg.

Meldingen komen binnen via het meldingenoverzicht dat in de BlackBerry Hub verwerkt zit. Als je een nieuwe melding binnenkrijgt kun je middels de zogenaamde ‘peek-functionaliteit’ even naar boven vegen en ingedrukt houden om te zien waar het over gaat zonder uit je huidige app te gaan. Mocht het belangrijk zijn, dan kun je naar de zijkant vegen in plaats van terugvegen en dan kom je meteen in de Hub terecht. Overigens gebeurt het nog weleens dat meldingen ten onrechte blijven staan, dat is een beetje irritant.

Die Hub is in de basis een soort unified inbox, met al je meldingen en berichten. Apps kunnen tevens een eigen kopje krijgen in de Hub. Die Hub is een van de belangrijkste punten in de interface van BlackBerry 10 en geeft dus meldingen door. Al je mailtjes, maar ook Facebook-, Twitter-, WhatsApp- of BBM-berichten komen hier door. Tevens kun je je aankomende agenda-afspraken zien en is de Hub de plek waar je al je oproepen en sms’jes binnenkrijgt. Je kunt via de zijkant per account schakelen, zodat je kunt kiezen uit een ‘unified inbox’ of een inbox per mailbox of applicatie. Er is geen aparte mailapplicatie meer.

Prestaties

De BlackBerry Q5 draait op een dualcore Snapdragon S4 Plus-processor, een net iets simpelere chip dan de Q10 en de Z10. De chipset heeft 2 Krait-kernen geklokt op 1,2GHz en zet daarmee een stevige performance neer. De telefoon hapert niet in het dagelijkse gebruik en alles draait erg vloeiend. Als je applicaties gaat openen dan merk je dat de telefoon net wat trager is dan zijn grote broers, maar traag gaat het zeker niet. De prestaties van de Q5 liggen kortom gewoon op een ruim voldoende niveau.

De BlackBerry Q5 is voorzien van een matige 5-megapixelcamera die video’s kan opnemen met een Full HD-resolutie. De video- en muziekspeler van het toestel zijn prima, maar het scherm is ongeschikt om goed video’s op te kijken.

Foto

“Als het licht beter is dan zijn de 5-megapixelfoto’s die dit toestel schiet niet erg detailrijk,”

De camerainterface van de BlackBerry Q5 is erg simpel en beperkt. Er zijn een aantal scènes, je kunt een HDR-, stabilisatie- of burst-modus activeren en daar houdt het wel een beetje op. Er is nog een leuke extra modus. Daarmee kun je bij een foto met meerdere personen erop per persoon de beste foto van zijn gezicht uitzoeken. Een leuke functie, maar inmiddels niet meer zo uniek als hoe BlackBerry het bij de lancering van BlackBerry 10 aanprees.

Ook de kwaliteit van de foto’s is niet over naar huis te schrijven. Als je in het donker fotografeert zitten de foto’s vrij vol met ruis en zijn ze snel bewogen. Als het licht beter is dan zijn de 5-megapixelfoto’s die dit toestel schiet niet erg detailrijk, maar verder niet verkeerd.

BlackBerry Q5 camerasample 
BlackBerry Q5 camerasample 
BlackBerry Q5 camerasample 
BlackBerry Q5 camerasample 
BlackBerry Q5 camerasample 
BlackBerry Q5 camerasample 
BlackBerry Q5 screenshot

De galerij van BlackBerry 10 is redelijk uitgebreid en gewoon prima. Je kunt via de onderkant van het scherm een tabblad kiezen voor je recent toegevoegde en recent bekeken foto’s, al je albums en de foto’s van je telefooncamera. Als je een foto opent kun je hem direct delen met alle applicaties die je daarvoor op het toestel hebt staan, standaard bijvoorbeeld Twitter, Facebook, NFC, mail, Dropbox en BBM. Ook kun je plaatjes weergeven via DLNA en diavoorstellingen starten. Er is een redelijk uitgebreide en prima fotobewerker aanwezig op de Q5.

Video

BlackBerry Q5 screenshot

Filmpjes afspelen op de BlackBerry Q5 is vooral vanwege het schermformaat gewoon niet handig. We hebben steeds de neiging om het toestel te kantelen voor meer beeld, maar omdat het scherm vierkant is heeft dat weinig zin.

De videospeler zelf is verder wel prima en kan DivX-, Xvid- en mp4-content probleemloos afspelen. Ook video’s bewerken kan redelijk uitgebreid en dat is vrij uniek voor een telefoon. YouTube is op de Q5 helaas alleen aanwezig in de vorm van een link naar de mobiele website van de populaire videodienst, je kunt wel een 3rd party speler downloaden uit de BlackBerry World.

Filmpjes die de Q5 opneemt zijn best aardig. De video’s hebben een redelijke hoeveelheid details en mooie kleuren. De 1080p-resolutie is ook ruim voldoende en het beeld zijn we al met al tevreden over. Het geluid is ook goed, alleen er zit wel een lichte pieptoon onder, dat is vervelend.

Muziek

BlackBerry Q5 screenshot

De muziekspeler van de BlackBerry Q5 heeft één flink nadeel. De speler is niet in staat om te scrollen door je muzieklijst op letter. Dat betekent dat je wel kunt zoeken op een nummer, maar niet vervolgens je hele lijst of een afspeellijst afspelen. Dat kan alleen maar door hem handmatig op te zoeken, en als je een grote muziekbibilotheek hebt is dat vanzelfsprekend nogal veel werk. Ook onlogisch vinden we de indeling van de lijst met al je nummers bij de afspeellijsten. Het afspeelscherm heeft natuurlijk centraal de album-art en dat is prima. Wel jammer is dat een FM radio ontbreekt.

De speaker van de Q5 zit aan de onderkant en produceert redelijk geluid. De speaker kan vrij hard voor een telefoon en klinkt dan nog aardig. Een beetje bedompt klinkt het wel, maar het blijft natuurlijk een telefoon. Uiteraard kun je ook een goed paar oortjes op het toestel aansluiten en dan klinkt hij prima.

BlackBerry Q5 screenshot 
BlackBerry Q5 screenshot 

Games

BlackBerry Q5 screenshot

Ook gamen is vanwege het schermformaat van de Q5 niet bepaald praktisch. Daarnaast is het game-aanbod voor BlackBerry 10 simpelweg minder dan dat van concurrerende besturingssystemen. Games komen samen in het programma Games, waarmee je meteen via je BBM-ID vorderingen kunt bijhouden en delen met je vrienden. Het aanbod aan games is niet heel groot, maar er zijn wel een aantal leuke spelletjes te vinden.

De BlackBerry Q5 is natuurlijk bij uitstek geschikt om mee te mailen, WhatsApp’en, pingen, sms’en enzovoorts. Door het toetsenbordje gaat dat erg prettig en ook het feit dat de sociale netwerken goed ingebakken zijn door BlackBerry is een voordeel. Qua apps loopt het toestel wat achter op de concurrentie, maar de belangrijkste apps zijn aanwezig.

Standaard applicaties

De BlackBerry Q5 heeft een compleet setje standaardapps, dat vooral aangaande sociale netwerken van derden erg compleet is. Twitter, Foursquare, Facebook, Dropbox, Box, LinkedIn, het is allemaal standaard aanwezig. In de meeste gevallen zelfs met een vrij goede app en dat is lovenswaardig. Verder zijn natuurlijk ook de basics gedekt, met apps als een klok, rekenmachine, kompas, QR-code-scanner en natuurlijk een agenda. Erg handig aan de meegeleverde todo-app, Remember, vinden we dat mailtjes die je markeert meteen in de app opgenomen worden. Iets dat ook compatibel is met bijvoorbeeld sterretjes geven in Gmail, ook als je dat op de PC doet.

Officedocumenten kun je op de Q5 zowel maken als bewerken en bekijken. Dat gaat via het programma Docs to Go, en dat werkt best goed. Het programma zelf fungeert als index van alle Officedocumenten op het toestel en en als uitgangspunt om die documenten te maken. Je kunt zelf een Excel- of Worddocument aanmaken, PowerPoint kan niet.

BlackBerry Q5 screenshot 
BlackBerry Q5 screenshot 

“Erg handig aan de meegeleverde todo-app vinden we dat gemarkeerde mailtjes meteen in de app opgenomen worden”

Iets dat natuurlijk vanzelfsprekend aanwezig is op een BlackBerry, maar toch niet ongenoemd mag blijven is BlackBerry Messenger. BBM, ook wel bekend als Ping, was vroeger razend populair, maar is nu een beetje ingehaald door WhatsApp. Beiden bestaan naast elkaar op deze Q5, mits je ervoor kiest WhatsApp te downloaden in ieder geval. BBM is wat ons betreft qua software beter dan WhatsApp, maar heeft natuurlijk minder gebruikers.

De Maps-app heeft voor de nodige opschudding gezorgd en vooral in het begin was hij inderdaad erg slecht. Inmiddels haalt hij het nog steeds niet bij Google Maps of Nokia’s Here, maar is hij wat ons betreft prima bruikbaar. Je kunt navigeren, er is een knopje naar ‘mijn plaatsen’ waar je makkelijk naar bepaalde plekken of contactpersonen kunt navigeren. Dat navigeren gaat prima met een simpele interface en ook het opzoeken van extra plaatsen gaat goed. Je kunt dat gewoon doen door een zoekterm in te geven en hoewel de resultaten niet zo uitgebreid zijn als bij Google Maps kun je er goed mee uit de voeten. De kaarten zijn helaas niet offline beschikbaar.

BlackBerry Q5 screenshot 
BlackBerry Q5 screenshot 

Extra applicaties

BlackBerry Q5 screenshot

Voor verdere applicaties moet je in de BlackBerry World zijn. De interface van dit downloadportal is redelijk goed en maakt het ontdekken van nieuwe apps vrij makkelijk. Met de speciale Built for BlackBerry-categorie kun je makkelijk gecertificeerde native apps vinden, wat ook wel handig is. Een groot voordeel is dat je niet alleen met een creditcard kunt betalen, maar ook via PayPal of je provider.

Het aanbod aan apps is één van de punten waar een nieuw besturingssysteem vaak op faalt. En ook BlackBerry 10 is zeker nog niet waar het zou moeten zijn qua app-aanbod. Maar het valt ons niet tegen. Apps als 9292, NOS, Nu.nl en KLM zijn beschikbaar, hoewel het wel soms Android-ports zijn. Een belangrijke app die we nog missen op het moment is Buienradar. Los van de lokale apps missen er ook nog wel wat dingen, maar het wordt steeds minder. Instagram bijvoorbeeld is nog niet beschikbaar, maar gelukkig zijn er ook veel belangrijke apps en games wel.

BlackBerry 10 is, na conversie, in staat om Android-apps te draaien. Een redelijk aandeel van de aangeboden apps is zo’n geconverteerde Android-app en er is ook de mogelijkheid om andere apps zelf te converteren, het zogenaamde ‘sideloaden’. Het vereist wel wat moeite, maar met een speciale tool is het redelijk goed te doen.

BlackBerry Q5 screenshot 
BlackBerry Q5 screenshot 

Telefoon

BlackBerry Q5 screenshot

Bellen gaat prima met de BlackBerry Q5, waarbij het handig is dat je zo uit het homescreen een contact op kunt zoeken door te beginnen te typen. Verder kan de Q5 natuurlijk bellen op basis van je adresboek, kun je gewoon een nummer intikken en kun je ook je logboek bekijken, waarboven je nog een aantal favorieten neer kan zetten. Die nummers kun je dan razendsnel bellen. Gesprekken klinken prima op de Q5 en de ringtones zijn hard genoeg.

De contactenapplicatie heeft goede integratie van je sociale netwerken, die worden direct gekoppeld. Bij de contacteninfo zal dan ook informatie over die netwerken komen te staan. Een contactfoto wordt uiteraard gekoppeld en updates komen ook door.

Sms’en kan natuurlijk ook en gaat via een aparte app of de Hub. Dat werkt door het toetsenbordje en de handige chat-weergave buitengewoon snel en makkelijk.

BlackBerry Q5 screenshot 
BlackBerry Q5 screenshot 

Email

BlackBerry Q5 screenshot

Emailtjes worden ook volledig via de BlackBerry Hub afgehandeld. Een emailapplicatie bestaat niet op de BlackBerry Q5. Mailen is natuurlijk traditioneel een van de sterke punten van BlackBerry en gaat op dit toestel ook goed. Enige opmerking is dat er een conversatieweergave mist, wat het overzicht er niet beter op maakt. Zelfs de mailtjes die je zelf al dan niet als antwoord verstuurd hebt komen als aparte entry in de lijst. Ook is de communicatie met de server niet instant, maar verder gaat alles goed. Het versturen van mails gaat dankzij het toetsenbord prettig en verder ook probleemloos, compleet met bijlagen en dergelijken.

Browser

“Wat tijdens browsen op de Q5 opvalt is dat het schermformaat er niet bijster geschikt voor is.”

Het eerste wat over browsen op de Q5 opgemerkt moet worden is dat het schermformaat er niet bijster geschikt voor is. Maar verder is de browser wel erg goed. In tegenstelling tot de browser uit Android, Windows Phone en iOS, ondersteunt deze browser wel Flash. En dat gaat nog redelijk goed ook. En ook de rest van het browsen gaat erg goed. Pagina’s worden redelijk snel en goed geladen en zien er eigenlijk bijna altijd uit zoals ze bedoeld zijn. De navigatie over pagina’s gaat met de bekende pinch- en veegbewegingen en dat werkt ook probleemloos. Hoewel we wel graag text-reflow op het toetsel hadden gezien, nu blijven de tekstblokken altijd op de originele grote onafhankelijk van je zoomniveau. Dus als je grote letters wilt lezen dan moet je horizontaal gaan scrollen om alle tekst te kunnen lezen. Overigens is dat dankzij het 720p-scherm van deze BlackBerry niet een heel groot gemis.

BlackBerry Q5 screenshot 
BlackBerry Q5 screenshot 
BlackBerry Q5 screenshot 

Er vanuit gaande dat je specifiek opzoek bent naar een toestel met toetsenbord, dan is de BlackBerry Q5 een erg sterk alternatief voor de dure Q10. De hoge prijs van zijn grote broer is echter het enige dat de Q5 bestaansrecht geeft tegen die prijs die BlackBerry er nu voor vraagt.

BlackBerry Q5 zwart 
BlackBerry Q5 zwart 

Een goedkope BlackBerry 10-telefoon die functioneel erg weinig inlevert ten opzichte van zijn grote broers, dat was wat de BlackBerry Q5 moest worden. En als je de markt van de telefoons met toetsenbord alleen bekijkt is hij dat ook. De Q10 kost zo’n €550 en daarop is de €310 van de Q5 een mooie besparing zonder dat je veel inlevert.

De camera is wat slechter, het toetsenbord wat minder prettig, de telefoon iets trager en het scherm wat minder. Maar de camera van de Q10 was toch al niet goed en het toetsenbord, de snelheid en het scherm van de Q5 zijn nog steeds dik in orde. Het belangrijkste punt waar je op inlevert is design: waar de Q10 duidelijk een premium ontwerp en goede bouw had, is de Q5 daarin wat minder. Maar lelijk of gammel is de telefoon allerminst.

Feit is echter wel dat beide toestellen overpriced zijn. De Z10 zonder toetsenbord is een stuk geavanceerder en krap €100 duurder. Als we Androidtelefoons mee gaan nemen in de vergelijking wordt het helemaal lastig voor BlackBerry. De meeste Androids van boven de €300 bieden een completere smartphone-ervaring en betere specs. En zelfs voor €250 kun je toestellen met betere specs dan de Q5 krijgen. Maar al die toestellen hebben één ding gemeen: ze hebben geen fysiek toetsenbord.

Conclusie: als je per sé een smartphone met een fysiek toetsenbord wilt dan is de BlackBerry Q5 qua prijs-kwaliteitverhouding een erg sterk aanbod. De €250 die je bespaart tegenover de Q10 wordt maar in een klein aantal nadelen weerspiegeld. Als je zo’n toetsenbord niet als een belangrijk argument ziet, dan is de Q5 een toestel om met een grote boog omheen te lopen. Er zijn simpelweg ontelbare betere alternatieven zonder toetsenbord voor dit geld. Maar gezien het feit dat de doelgroep van de Q5 natuurlijk juist wel een toetsenbord wil, zijn we zeker niet ontevreden over de telefoon.

BlackBerry Q5 zwart 

Concurrentie

Aangezien je bij aankoop van een BlackBerry Q5 sowieso voor het toetsenbord moet gaan, hebben we de full touch-concurrentie even achterwegen gelaten. Die wint het op de meeste vlakken en is talrijk, maar het toetsenbord is wel een dusdanig onderscheidende functie dat de BlackBerry Q5 toch bestaansrecht heeft.

De opties die je hebt als je zo’n toetsenbord wilt zijn beperkt. Je kunt of kiezen voor een veel simpeler toestel dan de Q5, dan kom je uit in Nokia’s Asha-lijn van featurephones. Toestellen als de Asha 200, Asha 210 en Asha 302 bieden ook een fysiek qwerty-toetsenbord en zijn voor minder dan €100 verkrijgbaar. Alleen zijn het geen smartphones en redden ze het dus functioneel bij lange na niet tegenover de Q5. Ook met de goedkopere BlackBerry Curve 9320, wat wel een smartphone is, lever je veel in.

Als je wat meer te besteden hebt zijn er twee opties: je kunt de volle mep betalen en voor de BlackBerry Q10 gaan, dan ga je er vooral qua design en toetsenbord op vooruit. Een goedkopere optie is de BlackBerry Bold 9900, die als oud vlaggenschip op de wat luxere functies zoals het design, het toetsenbord en de camera beter scoort. Met zijn BlackBerry OS 7 neem je echter wel een grote stap terug als het gaat om gebruikerservaring en functionaliteit van het OS.

De BlackBerry Q5 lijkt dus als gulden middenweg tussen al deze toetsenbordtelefoons naar voren te komen. En zodoende heeft hij wat ons betreft ondanks zijn hoge prijs ten opzichte van de rest van de markt zeker bestaansrecht.

BlackBerry Q10 hoofdfoto 
BlackBerry Bold 9900 hoofdfoto 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Fijn toetsenbordje
  • Prettige interface draait soepel
  • BlackBerry Hub brengt alle communicatie handig samen
  • 4G-ondersteuning
  • Goede batterij
Minpunten
  • Slechte multimediamogelijkheden
  • App-catalogus wat beperkt
  • Duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters