BlackBerry Torch 9860

Research in Motion doet nog steeds hard zijn best om in de hedendaagse smartphonemarkt mee te komen, zonder dat daar erg veel van terecht komt over het algemeen. Na twee geflopte full-touch telefoons, probeert RIM het dit keer opnieuw met de Torch 9860. Drie keer is scheepsrecht, of toch niet?

BlackBerry Torch 9860 hand

 

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat de BlackBerry Torch 9860 voor het eerst uitlekte, toen nog onder de naam Storm 3. Dat is uitzonderlijk lang voor een telefoon, normaal lekt een toestel maximaal drie maanden voor zijn aankondiging uit, waarna de release nog maximaal drie maanden op zich laat wachten. Dat is niet zo raar, omdat het ontwerpproces van een gemiddelde telefoon zo’n 18 tot 24 maanden duurt. Gezien het toestel vorig jaar in september al zo ver af was, moet dat bij de Torch 9860 een stuk langer geweest zijn. De features en het design zijn weliswaar nog veranderd sinds die eerste leak, feitelijk was RIM toen al een heel eind op weg met de nieuwe Torch.

Hoe dan ook, de volgende lek kwam in januari van dit jaar en was voor wat betreft de specs al een stuk dichter bij het uiteindelijke model. De eerste video werd gepubliceerd in februari en in april ging het echt los met nog eens drie lekken. De aankondiging volgde vervolgens vreemd genoeg niet op BlackBerry World, maar pas in augustus.

De naamgeving van de Torch 9860 is ook erg interessant. RIM heeft hem, vanwege het floppen van de eerste twee modellen, bewust niet in de Storm-lijn geplaatst. Die lijn heeft immers niet het beste imago. Maar waarom zit het toestel dan wel in de Torch-lijn? Dat is ons in ieder geval een raadsel, want de Torch-lijn was toch vooral het onderkomen van sliders, waar overigens ook een nieuwe van is toegevoegd aan die lijn. Een compleet nieuwe lijn voor full-touch telefoons was dan ook logischer geweest.

De Torch is niet het vlaggenschip van BlackBerry: dat is nog altijd de Bold. Op dit moment de tevens met een touchscreen uitgeruste Bold 9900 dus. De twee Torches, de 9810 en de 9860, vervullen een soort verbredingsfunctie naast die Bold 9900 in het portfolio van RIM. De Torch 9860 is, ondanks dat hij technisch net zo geavanceerd is, dus ook wat lager geprijsd dan de Bold 9900.

Nadat we een rondje langs de concurrentie hebben gemaakt zullen we in deze review kijken of RIM nu eindelijk mee kan komen in de smartphonerace, of dat het bedrijf zijn zinnen moet zetten op de aankomende QNX-smartphones.

BlackBerry Torch 9850

 

BlackBerry Torch 9850

 

BlackBerry Torch 9850

 

Als je even puur gaat kijken naar zakelijk georiënteerde full-touch telefoons, dan lijkt de marktsituatie voor de BlackBerry Torch 9860 erg simpel. Directe concurrentie komt eigenlijk alleen van Windows Phone 7: dat systeem richt zich toch ook voor een groot deel op de zakelijke markt, met zaken als goede beveiliging, goede exchange-integratie en goede office-integratie. Ook Symbian biedt wat meer zakelijke functies, maar alle E Series-toestellen van Nokia hebben een toetsenbord en vallen dus in een andere niche. En de toestellen buiten de E Series zijn niet zakelijk georiënteerd. Alleen de Nokia 701 kan wellicht een functie als concurrent voor de BlackBerry Torch 9860 vervullen.

Qua Windows Phone 7-toestellen zit RIM ook goed: alles wat nu op de markt is en een beetje raakt aan de Torch, met uitzondering van de HTC Radar is verouderd. Dat betekent overigens ook wel dat de prijs erg laag is, waardoor we de Samsung Omnia 7, LG Optimus 7 en HTC 7 Trophy ook niet helemaal moeten vergeten. Maar echt grote problemen zal het huidige arsenaal aan Windows Phones ook niet opleveren voor de full-touch telefoon van RIM.

In de praktijk heeft de Torch 9860 het echter een stuk moeilijker, omdat ook Androidtoestellen en de iPhone in trek zijn bij zakelijke gebruikers en de Torch het toch ook wel van het geld van de ‘gewone’ consumenten moet hebben. En dan komt er opeens een heel arsenaal aan concurrenten, die in veel gevallen ook nog eens goedkoper zijn, bij.

Een greep uit de toestellen die het tegen de Torch 9860 gaan opnemen: de LG Optimus Black, Sony Ericsson’s Xperia arc en Xperia neo, de Google Nexus S, de Samsung Galaxy S Plus en de Desire S en Incredible S van HTC. En dan moeten we natuurlijk ook de Apple iPhone 4 niet vergeten.

BlackBerry Torch 9860 preview

 

BlackBerry Torch 9860 preview

 

Algemene gegevens
Merk RIM
Type BlackBerry Torch 9860
Besturingssysteem BlackBerry OS 7
Ontwerp
Afmetingen 120x62x11,5 mm
Gewicht 135 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 3,7″
Type LCD
Verbeteringen Geen
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm Snapdragon MSM8255T
CPU 1.2GHz Qualcomm Scorpion
GPU Adreno 205
RAM 768MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 4GB
Energie
Gesprekstijd 400 minuten
Standby-tijd 330 uur
Accu 1230mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Wi-Fi hotspot Nee
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Nee
Multimedia
Primaire camera 5MP
Secundaire camera Nee
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p@30fps
FM Radio Nee
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten BlackBerry Maps
Navigatie Geen
Internetservices
Applicatiewinkel BlackBerry App Word
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Ja

Aangezien onze BlackBerry Torch 9860 in een ontwikkelingsdoosje kwam, valt er niet heel veel uit te pakken in ons geval. We kunnen wel even stilstaan bij wat er in een normaal verkoopdoosje zit. Dat is vrij standaard: de Torch 9860 wordt geleverd met een USB-kabel, netstroomadapter en headset. Het toestel heeft al een aantal gigabyte intern geheugen, dus wordt niet met een geheugenkaartje geleverd. Wellicht zit er een hoesje bij, maar dat weten we niet zeker. Puur ter illustratie hebben we overigens wel even een unboxingvideo gemaakt, die kun je hieronder vinden.

De bouwkwaliteit van de BlackBerry Torch 9860 is op het eerste gezicht goed. Op het eerste gezicht, want het gebeurt bij BlackBerries nog weleens dat verflagen erg snel afbladderen en dat is binnen twee weken gebruik natuurlijk niet erg goed in te schatten. In ieder geval voelt het toestel lekker aan en is er redelijk wat metaal gebruikt, iets dat we ook altijd toejuichen.

Het formaat van de Torch 9860 is erg schappelijk. Het toestel heeft een scherm met een doorsnede van 3,7″, waardoor hij sowieso niet tot de grootste smartphones behoort. De randen rond het scherm zijn wel flink, maar doordat het toestel een strak en afgerond design heeft, doet hij toch niet zo groot aan. Ook de dikte is met iets meer dan een centimeter prima en is zeker geen obstakel tijdens het gebruik of transport.

Het design van de Torch, die overigens alleen in het zwart met chroom uitgevoerd is, is dus prima. Er zijn een aantal elementen die een beetje afdoen aan de strakheid van het toestel. Zo zijn er de knopjes aan de voorkant die een beetje uitsteken en herbergt de zijkant een uitstekende USB-poort. En ook de camera komt wat naar voren, hoewel dat minder opvallend is. Desondanks kunnen we zeker stellen dat de Torch 9860 over het algemeen een mooi design heeft.

Zoals gezegd zijn er aan de voorkant een aantal uitstekende knopjes. Dat zijn er vijf, direct onder het scherm. Verder is de voorkant helemaal glad met een scherm dat naadloos verwerkt is onder de afgeronde glasplaat. Boven zitten natuurlijk ook nog wat dingetjes, zoals bijvoorbeeld het notificatielampje, de speaker om gesprekken mee te voeren en het BlackBerry-logo.

BlackBerry Torch 9860 front

 

BlackBerry Torch 9860 front buttons

 

BlackBerry Torch 9860 camera

 

De achterkant bestaat eigenlijk uit een soort kuiltje die gevormd wordt door de batterijklep. De onderdelen daaronder en daarboven liggen wat hoger. Die batterijklep is van metaal en voelt dan ook lekker aan. Daarnaast zit een klein stukje zwart plastic waar alle elementen in verwerkt zitten. Dat zijn de camera, flitser en een knopje om de batterijklep los te maken. Daaromheen zit een chromen rand, die verder niet ‘bevolkt’ is door elementen.

BlackBerry Torch 9860 back

 

BlackBerry Torch 9860 back camera

 

BlackBerry Torch 9860 metaal

 

De zijkanten van de BlackBerry Torch 9860 zijn strak ontworpen. Links is iets rommeliger vanwege een uitstekende en onafgedekte MicroUSB-poort, maar rechts is heel netjes. De knopjes zijn niet meer dan opstaande randjes in de plastic zijkant en de 3,5 millimeter ingang is weliswaar open, doordat hij helemaal zwart is en niet zo groot valt dat nauwelijks op.

BlackBerry Torch 9860 right

 

BlackBerry Torch 9860 left

 

De onder- en bovenkant zijn misschien nog wel de strakste delen van deze BlackBerry: het zijn simpelweg uitlopers van de voorkant. Daar zitten wel elementen in, maar die zijn bijna niet te zien. Aan de onderkant zit de primaire speaker tegen de achterkant weggewerkt en een klein gaatje voor de microfoon. Bovenop zit de lock-knop, iets dat je alleen kunt herkennen door een icoontje. De bovenkant zit een klein beetje los en door deze in te drukken wordt die knop geactiveerd.

BlackBerry Torch 9860 bottom

 

BlackBerry Torch 9860 top

 

Scherm

Het scherm van de BlackBerry Torch 9860 is eigenlijk erg goed te noemen. We hebben de telefoon even naast het Super amoled-scherm van de Samsung Omnia 7 gezet en dan zien we dat de BlackBerry maar weinig achterloopt op het scherm van Samsung. De helderheid ligt ongeveer op hetzelfde niveau en de de kleuren zijn dan weliswaar iets minder spetterend, ze zijn nog steeds erg mooi. Ook het contrast van de BlackBerry Torch 9860 is goed en in het directe licht is het scherm nog redelijk leesbaar. De inkijkhoek laat iets te wensen over, maar is toch wel aardig.

Toetsenbord

BlackBerry Torch 9860 toetsenbord

Het meest opvallende aan het toestenbord van de BlackBerry Torch 9860 is wel dat hij er niet is. De laatste BlackBerry zonder toetsenbord is alweer een tijdje uit de winkels en was ook alles behalve een succes. RIM probeert het met de BlackBerry Toch 9860 vrolijk nog een keertje, en heeft daarvoor natuurlijk wel een onscreen-toetsenbord in het toestel gestopt.

Dat toetsenbord is best netjes. De knoppen zijn redelijk groot en het gebeuren is lekker precies. Spellingscontrole mag uiteraard niet ontbreken en die doet redelijk goed zijn werk. Jammer is wel dat het toestel het woord dat je aan het typen verdraaid tot wat op dat moment de dichtstbijzijnde overeenkomst in het woordenboek is. Dat zorgt ervoor dat er soms iets heel anders staat en dat kan ertoe leiden dat je de draad een beetje kwijt raakt.

De BlackBerry Torch 9860 heeft ook nog een trackpad, iets dat een beetje aan het uitsterven is in de smartphonewereld. Dat vinden wij overigens volkomen terecht. Voor telefoons zonder touchscreen is een trackpad handig, maar zodra je een touchscreen tot je beschikking hebt is een trackpad redelijk overbodig.

De knopjes van de Torch zijn prima in gebruik Onder het scherm zitten naast de trackpad een menuknop, een terugknop, een belknop en een ophangknop en die zijn allemaal groot genoeg. We zijn erg blij dat RIM een cameraknop aan de zijkant heeft geplaatst, waarmee je de camera kunt oproepen en een foto kunt maken. Daarnaast zitten er volumetoetsen op de zijkant, die klein en netjes weggewerkt zijn. Dat komt de gebruiksvriendelijkheid niet echt ten goede, maar ze zijn toch nog wel redelijk in te drukken.

De BlackBerry Torch 9860 loopt op RIM’s BlackBerry 7 OS en brengt dan ook een aantal interfaceupdates met zich mee. Uiteraard is de boel en beetje aangepast voor het touchscreen dat de telefoon heeft. De interface werkt wel lekker, hoewel het homescreen een beetje leeg is.

Lockscreen

Het lockscreen van de BlackBerry Torch 9860 is erg inspiratieloos. Sterker nog, er is niet eens echt een lockscreen. Het enige dat het toestel weergeeft als hij ‘op slot staat’, is het homescreen met een popup dat de telefoon vergrendeld is er overheen.

Homescreen

Het homescreen van de BlackBerry Torch is ook niet helemaal zoals we dat zouden willen. In essentie is het gewoon een leeg scherm, waar je naar wens het menu in meer of mindere mate overheen kunt schuiven. Daarnaast zit er bovenaan een uitgebreide statusbalk met alle meldingen over nieuwe berichtjes, de tijd, wat statusindicators en een tweetal snelkoppelingen.

Die bovengenoemde toevoegingen zijn allemaal we handig, maar die nemen niet weg dat het homescreen eigenlijk gewoon een leeg scherm is. En daar kan je bar weinig mee, zo’n leeg scherm. Dat is dan ook iets dat de concurrentie wel een stuk beter doet, met schermen die je zelf kunt indelen met widgets, snelkoppelingen en mappen.

BlackBerry Torch 9860 homescreen

 

BlackBerry Torch 9860 homescreen

 

Menu

BlackBerry Torch 9860 menu

Het menu van de nieuwe Torch lijkt erg op het menu van de Android-toestellen van HTC. Overigens was RIM eerder met een dergelijk menu. Dat bestaat uit een aantal tabbladen: alles, favorieten, media, downloads en regelmatig. Die kun je naar believen aan- en uitzetten trouwens. Je kunt horizontaal tussen de tabbladen scrollen, en verticaal binnen een tabblad scrollen als daar meer content op staat dan op één pagina past.

Content kun je binnen het menu in mappen plaatsen en er natuurlijk weer uit halen, en dat is wel iets dat we toejuichen. Dat is in Android en Windows Phone namelijk niet het geval, waardoor het menu een stuk minder overzichtelijk is dan bij de BlackBerry Torch 9860.

Multitasking

BlackBerry Torch 9860 home

Je kunt met de BlackBerry Torch uiteraard multitasken. Die functionaliteit zit goed in elkaar. Via het menu kun je naar het kopje toepassingen omschakelen gaan, waar je in een soort erg beknopte taakbeheerder terecht komt. Daar kun je ook komen door de menuknop wat langer ingedrukt te houden. Dat ziet eruit zoals bij Android, maar dan wel alleen met toepassingen die open staan. Overige mogelijkheden biedt deze ‘taakbeheerder’ trouwens niet.

Meldingen die programma’s eventueel kunnen geven, zoals nieuwe Tweets of Facebook-berichten, komen in de statusbalk terecht. Die kun je vanuit programma’s alleen zien, maar niet uitklappen. Via het homescreen kan dat wel, en dan kun je ook direct naar zo’n Tweet of iets dergelijks toe gaan. Bij het uitklappen van die balk komt sowieso je agenda direct tevoorschijn en dat is erg handig.

Prestaties

De BlackBerry Torch 9860 heeft een 1,2GHz-processor die voor degelijke prestaties moet zorgen. Dat doet hij ook en de telefoon werkt dan ook gewoon snel en goed. Het resultaat is niet echt opvallend naast de concurrerende toestellen, hoewel het BlackBerry OS wel wat stabieler is dan Android. Crashes hebben we dan ook niet meegemaakt in onze testperiode met de Torch.

Overigens heeft deze Torch, net als een aantal toestellen van HTC, de mogelijkheid om supersnel op te starten. Het toestel kan van uit naar aan gaan in een aantal seconden, waarna hij helemaal gebruiksklaar is. Hiervoor blijven gegevens in het RAM-geheugen geladen, en de functie werkt dan ook niet als de batterij eruit is geweest.

Hoewel de gemiddelde BlackBerry niet bepaald een entertainer is, doet de Torch 9860 het toch opvallend goed op dit gebied. Het toestel heeft een redelijk goede videospeler, een goede camera en een standaard muziekspeler.

Foto

BlackBerry Torch 9860 camera

Een BlackBerry en een fotocamera, dat is traditioneel geen goede combinatie. Één van de dingen die we absoluut niet verwachtten toen we deze BlackBerry Torch 9860 in onze brievenbus vonden, was een toestel met een goede camera. Maar het toestel heeft ons in dat opzicht zeker positief weten te verrassen. De kleuren van de foto’s zijn, hoewel misschien een beetje dramatisch, erg mooi en de foto’s zijn lekker scherp. Ook details zijn goed te zien op de plaatjes die uit de Torch 9860 komen rollen. En nadeeltje is dat de foto’s als je ver inzoomt wat gekleurde ruis vertonen, maar dat is als je ze fullscreen op een flinke computermonitor weergeeft nauwelijks te zien.

Een ander voordeel van de Torch 9860 op cameragebied, is dat hij een cameratoets heeft. Deze functie, die steeds meer uitsterft in het mobiele landschap, is er toch wel eentje die wij over het algemeen erg op prijs stellen en we zijn er dan ook blij mee dat deze BlackBerry wel een dergelijk knopje heeft.

Overigens is de camerainterface van de Torch 9860 verder niet echt geweldig. Er zitten welgeteld vier grote knoppen in het sluiterscherm waar je wat veelgebruikte functies mee kan benaderen. Als je iets anders wilt instellen, dan moet je dat via het menu doen en dat is een typisch lijstvormig BlackBerry-menuutje, dat enigszins priegelig is.

Camerasample BlackBerry Torch 9860

 

Camerasample BlackBerry Torch 9860

 

Camerasample BlackBerry Torch 9860

 

Camerasample BlackBerry Torch 9860

 

Camerasample BlackBerry Torch 9860

 

Camerasample BlackBerry Torch 9860

 

Camerasample BlackBerry Torch 9860 testopstelling

 

Camerasample BlackBerry Torch 9860 vergelijking

 

De galerij van de BlackBerry Torch 9860 biedt gewoon de functies die we van zo’n galerij mogen verwachten. Je afbeeldingen kunnen in mappen geplaatst worden en eventueel op datum gesorteerd worden, en worden als je eenmaal een map of datum hebt uitgekozen in een groot raster weergegeven. Daar kun je eventueel ook een lijst van maken, en je kunt er doorheen zoeken.

De galerij biedt de mogelijkheid om met één druk op de knop al je foto’s aan je vrienden te laten zien middels een diavoorstelling en maakt het ook mogelijk om een foto snel te verzenden. Dat kan via mail, mms of bluetooth, maar ook op Facebook of Twitter. Die functie werkt goed en daar hebben we weinig op aan te merken.

Dat maakt de galerij als geheel prima en compleet, hoewel unieke functies uitblijven.

BlackBerry Torch 9860 gallerij

 

BlackBerry Torch 9860 gallerij

 

Video

De videospeler van de BlackBerry Torch 9860 heeft een leuke functie, namelijk de mogelijkheid om ondertiteling weer te geven in video’s. Dat is niet nieuw, maar wordt nog niet heel veel toegepast in smartphones. Je kunt bij de Torch 9860 ook vanalles aanpassen in die ondertiteling, zoals de grootte en de positie.

De videoformaten die de Torch ondersteunt zijn prima. Het toestel kan met 720p-flimpjes overweg in allerlei formaten. Uiteraard is mp4 geen probleem, maar ook DivX- en Xvid-video’s speelt het toestel moeiteloos af tot de eerder genoemde resolutie. Mkv-ondersteuning moet nog missen, maar desondanks zijn we zeker niet ontevreden met de videoformaten die de Torch ondersteunt.

Minder tevreden zijn we met het feit dat de Torch 9860 geen DLNA ondersteunt. Dat is toch wel een erg handige functie die inmiddels in bijna elke high-end-smartphone te vinden is, maar niet in deze BlackBerry. En dat is jammer.

Filmpjes die de Torch, via dezelfde priegelige interface als die van de fotocamera, opneemt, zijn heel aardig. Ook hier geldt dat de kleuren mooi zijn en er aardig wat details aanwezig zijn. Het geluid dat de Torch 9860 is zeker niet slecht, maar ook niet heel goed. Het is wel redelijk vol, maar een beetje te zacht.

Muziek

BlackBerry Torch 9860 muziek

Misschien ken je deze situatie wel: je bent in een openbare ruimte en wilt eigenlijk wel even muziek luisteren. Helaas ben je je oordopjes vergeten en om nou via de speaker van je telefoon muziek te gaan luisteren is wel een beetje asociaal. Dat wordt dus geen muziek helaas.

Misschien is het niet de meest voorkomende situatie, maar RIM heeft er iets op bedacht, en dat vonden we toch wel het vermelden waard. Je kunt met de BlackBerry Torch 9860 niet alleen muziek luisteren via je headset of de primaire speaker van je telefoon, maar ook via de secundaire speaker van je toestel. Die hoor je bijna niet van een afstandje, en daarmee kun je dus prima in het openbaar muziek luisteren, net of je aan het bellen bent. Daar komt bij dat hij een stuk beter klinkt dan de primaire speaker van de Torch 9860. Die klinkt ook niet heel slecht, maar is toch wel redelijk schel en vlak.

De muziekspeler van de Torch is verder prima. Hij is mooi vormgegeven met centraal een soort carrousel met alle albumarts in de afspeellijst die je aan het afspelen bent. Vanzelfsprekend kun je daar die carrousel rond te draaien doorheen bladeren en zo van nummer wisselen. Verder zitten er de standaard bedieningsknoppen en kun je door op de naam van de artiest te klikken naar een pagina met alle aanwezige albums van die artiest gaan. Verder is er een equalizer aanwezig, maar daar houden de extra functies wel zo’n beetje op.

Vreemd genoeg moet het toestel een FM radio missen. Je kunt wel podcasts laden en luisteren met het toestel, en dat gaat eigenlijk wel goed. Via de bijbehorende applicatie, die je onder media vindt in het menu, kun je een podcast selecteren om te beluisteren. Je kunt ook een nieuwe podcast toevoegen, waarvoor je een url of een zoekterm in moet geven. Via zo’n zoekterm kun je via Google een url ophalen en de podcast alsnog via een url toevoegen. Er zijn verschillende downloadvoorkeuren voor podcasts in te stellen om een beetje data van die kostbare maandelijkse gigabyte te besparen en dat is zeker niet onhandig.

BlackBerry Torch 9860 muziek

 

BlackBerry Torch 9860 muziek

 

BlackBerry Torch 9860 muziekstore

 

Games

BlackBerry is natuurlijk niet echt het nummer 1 mobiele gameplatform, maar een simpel spelletje spelen is wel mogelijk. Voorgeïnstalleerd staan zoals altijd BrickBreaker en Word Mole. Die eerste is een spelletje waarbij je met een balletje en een batje blokjes kapot moet maken. Bij de tweede moet je in een raster met letters woorden ontdekken en zo punten scoren. Beide spelletjes zijn wel geinig, maar je bent er wel snel op uitgekeken.

Voor iets serieuzere games kun je in de BlackBerry App World terecht, maar ook daar is het aanbod beperkt. Je kunt wellicht enkele tientallen games downloaden, waarvan een groot deel natuurlijk niet interessant is. Ook zijn de prijzen over het algemeen iets hoger dan bij de concurrerende besturingssystemen.

Kortom: houd je van gamen op je telefoon, dan moet je niet bij dit toestel zijn.

BlackBerry Torch 9860 games

 

BlackBerry Torch 9860 games

 

Productief zijn, dat is toch wel een belangrijke taak van een BlackBerry. Natuurlijk kun je op deze Torch 9860 de standaard office-taken uitvoeren, maar daar redt je het in de huidige smartphonemarkt niet meer mee. Tegenwoordig gaat productiviteit op een smartphone ook om de mogelijkheid nieuwe functies toe te voegen via apps, en daar gaat het op deze Torch enigszins mis.

Agenda

BlackBerry Torch 9860 agenda

Niets is belangrijker op een zakelijke telefoon dan een goede agenda. De agendasoftware op de BlackBerry Torch 9860 liegt er in ieder geval niet om. De agenda is in principe natuurlijk zoals bij elke telefoon. Dat wil zeggen dat je afspraken kunt maken, week-, maand- en dagoverzichten tevoorschijn kunt toveren en ook details en reminders bij elke afspraak kunt toevoegen.

De BlackBerry maakt het heel makkelijk om afspraken als tekstberichtje te versturen of mensen uit te nodigen bij een afspraak, wat in sommige situaties erg handig is. Ook geeft het toestel groot boven een nieuw te plannen afspraak weer als er een conflict is met een andere afspraak, zodat een afspraak dubbel plannen niet makkelijk meer kan.

De synchronisatie van de agenda is niet ideaal. Dat heeft er niet mee te maken dat het slecht werkt, want zoals je dat mag verwachten van een BlackBerry, zit dat wel goed. Het heeft er overigens wel mee te maken dat dit een echte BlackBerry is, en die ondersteunen nou eenmaal geen Exchange. Geen probleem als je bedrijf met BlackBerry-diensten werkt, maar als alleen Exchange ondersteund wordt, en dat is niet zelden het geval, is het erg onhandig natuurlijk. Vroeger kon RIM daar wel mee wegkomen, maar nu alles en iedereen werkt met Exchange en RIM ook nog eens wil concurreren met een heel arsenaal aan smartphones dat wel met Exchange werkt, wordt het een ander verhaal. Overigens gaat synchronisatie via imap wel gewoon.

Office

Om met je documenten aan de slag te kunnen heeft de BlackBerry Torch 9860 een programma genaamd Documents to Go. Dat werkt vrij probleemloos en is ook gewoon gebruiksvriendelijk. Natuurlijk heb je hier niet het handige toetsenbordje om je documenten mee te bewerken, maar als je de Torch 9860 überhaupt overweegt zul je daar wel niet al te veel problemen mee hebben.

Naast documenten even snel bekijken, kun je ze dus ook bewerken of maken. Daarvoor heb je een redelijke set met tools tot je beschikking. Zo kun je in Word onder andere de woorden tellen en tabellen invoegen, biedt Excel de mogelijkheid om de bekende set aan functies te gebruiken en kun je in PowerPoints de volgorde van de dia’s zonder problemen veranderen.

BlackBerry Torch 9860 office

 

BlackBerry Torch 9860 office

 

BlackBerry Torch 9860 office

 

Browser

BlackBerry Torch 9860 browser

De browser van de Torch 9860 is helemaal niet verkeerd. Het stukje software werkt lekker soepel en maakt het uiteraard mogelijk om via multitouch over pagina’s te navigeren en zo het internet op een makkelijke manier onveilig te maken. Je kunt daarbij gewoon gebruikmaken van tabbladen en er is ook een downloadmanager aanwezig. En een hele lading mogelijke instellingen mag ook niet ontbreken natuurlijk.

Met het weergeven van verschillende media, waaronder de ingesloten flash-filmpjes op AAP, heeft de Torch ook geen problemen. Wat wel opvalt is dat de afbeeldingen enorm gecomprimeerd worden. Dat zorgt dat dat harde datalimiet dat de meeste abonnementen tegenwoordig heeft minder snel in zicht komt, maar het doet wel af aan de kwaliteit van de plaatjes in de browser. Een instelling daarvoor was dan ook beter geweest. Maar verder hebben we niets op de browser aan te merken.

Navigatie

BlackBerry Torch 9860 maps

Net als Google, Nokia en Microsoft, heeft RIM zijn eigen navigatieservice. Zoals je wel kunt raden heet die applicatie BlackBerry Maps, en simpel gezegd valt de software tussen Bing Maps aan de ene kant en Google Maps en Ovi Maps aan de andere kant. Bing Maps vinden we vrij waardeloos, Ovi Maps en Google Maps zijn twee stukjes geweldige software, en BlackBerry Maps is gewoon goed, maar niet speciaal. Het grootste nadeel is dat echte navigatie ontbreekt, je kunt alleen een routebeschrijving ophalen.

Één van de belangrijkste functies van de kaartenapplicatie, het zoeken, werkt redelijk bij de BlackBerry. Je kunt een adres zoeken, wat natuurlijk sowieso geen probleem is. Nuttige plaatsen zoeken gaat via Google Local Search, en dat is redelijk goed. Alleen geeft de telefoon maar een beperkt aantal resultaten weer die erg dicht in de buurt zijn. En de resultaten zijn wat te breed. Als ondergetekende vanaf zijn huis, zo’n 10 minuten fietsen van de binnenstad van Enschede, een sportwinkel zoekt, komen er heel veel resultaten, maar geen enkele sportwinkel. Alle sportwinkels zitten namelijk op zo’n 2 kilometer afstand, en omdat het toestel zo breed zoekt komen er allemaal ‘onzinresultaten’ die in een straal van een halve kilometer vanaf hier zitten.

De routebeschrijvingsfunctie werkt eigenlijk erg goed, het is alleen wel jammer dat echte navigatie moet ontbreken. Je kunt een bestemming kiezen op de kaart of zoeken en als je dat hebt gedaan kun je nog kiezen of je de snelste of de kortste route wilt. De route wordt vervolgens redelijk snel geladen en je kunt hem zowel als lijst als op de kaart bekijken. Als je van de route afwijkt zal hij niet omgegooid worden, maar er is wel een knopje om dat te doen.

Het sociale aspect is ook over nagedacht, hoewel we ons altijd afvragen hoe wenselijk dat nou is in zo’n geval. Daar zijn de meningen over verdeeld, maar je kunt in ieder geval je locatie delen via mail, Ping, sms, Twitter, Facebook of noem maar op. Datzelfde geldt voor je geplande route.

Tools

Het assortiment aan handige tools op de BlackBerry Torch 9860 is niet extreem groot, maar wel gewoon compleet. Natuurlijk is er een klok met wekkerfunctie, die ook uitgerust is met een timer en een stopwatch. Dat werkt probleemloos en is natuurlijk een erg handige, maar wel standaard, toevoeging. De klok heeft ook een zogenaamde ‘nachtkastmodus’, maar wat dat inhoudt is ons niet helemaal duidelijk.

Verder staan er onder het kopje toepassingen nog wat leuke tooltjes. Zo is er een notitieblokje, waar je gewoon simpel memo’s kan maken en eventueel versturen. Ook is er een spraakmemo-applicatie. Verder is er uiteraard de rekenmachine, die ook meteen een omrekenfunctie heeft. Taken kun je ook kwijt in een apart tooltje en tot slot is er een kompas. Die laatste is niet erg precies, maar is voldoende als je ongeveer een richting moet weten.

BlackBerry Torch 9860 tools

 

BlackBerry Torch 9860 tools

 

BlackBerry Torch 9860 calculator

 

Extra applicaties

BlackBerry Torch 9860 search

Extra applicaties heeft de BlackBerry Torch 9860 natuurlijk ook. Daar zijn er een paar van meegeïnstalleerd, maar dat assortiment is niet erg ruim. Nieuws, weer en verkeer kun je bijvoorbeeld niet zonder iets te downloaden checken op de telefoon en je aandeelkoersen bijhouden gaat hem ook niet worden.

Natuurlijk zijn er ook dingen wel. Zo is er de bestandsbeheerder, waar je zowel door je geheugenkaart als door het interne geheugen van je toestel kunt bladeren. Bestanden kun je vanaf daar verwijderen, openen, kopiëren of aanpassen, maar vreemd genoeg alleen verzenden als het bekende bestanden zijn. Zo kun je foto’s en muziek wel versturen, maar konden we niets met de 3D-foto’s die nog van de HTC Evo 3D op onze geheugenkaart stonden. Niet essentieel natuurlijk, maar wel apart aangezien iemand anders wel iets aan die bestanden kan hebben.

In het kader van de beveiliging die RIM probeert te bieden, is ook een applicatie toegevoegd om je wachtwoorden veilig te bewaren. Die applicatie kun je met een wachtwoord afschermen en daar kun je vervolgens al je wachtwoorden kwijt. Zo hoef je dus nooit meer voor veel sites hetzelfde wachtwoord te gebruiken en kun je ook nooit meer je wachtwoorden vergeten. Bij een wachtwoord kun je informatie over de website waar hij voor is, de bijbehorende gebruikersnaam en natuurlijk het wachtwoord zelf kwijt. Ook kun je een titel en eventuele opmerkingen plaatsen voor een wachtwoord.

Ook in het kader van veiligheid is de applicatie BlackBerry Protect. Daarmee kun je je toestel op afstand wissen, vergrendelen en ook terugvinden. Handig als hij gestolen wordt of als je hem kwijtraakt dus. Daarnaast kun je met BlackBerry Protect het toestel back-uppen en gegevens overzetten van je oude toestel. En dat is erg handig, zo bleek ook wel toen ondergetekende het ontbreken van zo’n functie op zijn toestel deze zomer moest bekopen met een verdwenen telefoon, een aantal nieuwe wachtwoorden en het risico om hoge belkosten van de ‘gelukkige vinder’ te betalen.

Tot slot is de ‘universal search’-functie het vermelden waard. Via het zoekknopje op je homescreen kun je het toetsenbord oproepen en daarmee kun je eigenlijk alle content op je telefoon lokaliseren. Dat strekt van applicaties tot documenten tot muziek tot contacten tot agenda-afspraken tot mailtjes. En mocht dat nog niet genoeg zijn, dan kun je ook nog zoeken in de App World, naar podcasts, via YouTube, via Google, via BlackBerry Maps, via Twitter, via Facebook of via Google Local Search. Zo’n functie is ook beschikbaar op de iPhone en op Android-toestellen, maar RIM heeft het allemaal nog beter uitgewerkt met extra structuur en overzicht, en meer mogelijkheden.

BlackBerry Torch 9860 app world

 

BlackBerry Torch 9860 app world

 

BlackBerry Torch 9860 blackberry protect

 

Dan komen we aan bij één van de nadelen van de BlackBerry Torch 9860: de BlackBerry App World. Dat is de applicatiewinkel die het toestel gebruikt en dus ook de plaats waar je moet zijn als je extra software aan je telefoon wilt toevoegen.

Om maar even bij het positieve te beginnen: de interface van de applicatiewinkel is weinig op aan te merken. RIM heeft het allemaal mooi gevisualiseerd en netjes in categorieën ingedeeld. Via MyWorld kun je alle applicaties die je al hebt makkelijk managen. De applicatiepagina bestaat uit meerdere tabbladen, waaronder een tab met reviews en natuurlijk een met info. Screenshots zijn beschikbaar en er zijn ook grote knoppen te vinden waarmee je een app meteen kunt delen.

Een ander voordeel is dat je op drie manieren kunt betalen: via je provider (in ieder geval in ons geval met Vodafone), via PayPall of via een creditcard. Dat is een stuk beter dan wat de Android Market bijvoorbeeld biedt.

Die betaalfuncties zul je ook wel nodig hebben, want de BlackBerry App World bevat relatief veel betaalde applicaties, die ook nog eens een keer vrij prijzig zijn. Ook het assortiment is matig. Enkele duizenden applicaties zijn hooguit beschikbaar, waarvan een groot deel zoals altijd rommel is. Daar komt dus nog eens bij dat je voor de luttele goede apps die er zijn vaker en meer moet betalen dan bij concurrerende applicatiewinkels, en dat maakt de App World van BlackBerry een aardige tegenvaller.

Pingen, mailen, sms’en, Twitteren, Facebooken en natuurlijk zo nu en dan nog een beetje bellen. De gemiddelde BlackBerry is helemaal op communicatie ingericht, en dat is bij deze Torch 9860 zeker ook het geval, alleen dit keer zonder toetsenbord. Een nadeel is wel dat je een relatief duur BlackBerry Internetabonnement nodig hebt, maar verder doet het toestel het allemaal prima.

Bellen

BlackBerry Torch 9860 bellen

De contactenapplicatie van de BlackBerry Torch 9860 loopt op twee vlakken een beetje achter op de concurrentie: het toestel heeft geen integratie van Twitter in de contactenapplicatie en, zoals we dat van de BlackBerry gewend zijn, kun je niets met Exchange. Dat zijn voor de Torch als traditionele BlackBerry niet zulke grote problemen, maar voor de Torch als hedendaagse smartphone is dat wat lastiger.

Verder zit de genoemde applicatie trouwens wel goed in elkaar, met sneltoetsen om mensen te bellen of mailen. Via het menu kun je ook dingen met het Facebook-account van een contact doen en sms’jes sturen. Ook de contactpersoon als virtueel visitekaartje versturen is mogelijk.

Bellen werkt prima verder, met een erg handig belscherm. Daar staan snelkoppelingen naar je agenda, contacten, homescreen en een notitieblokje. Natuurlijk kun je ook het toetsenbord oproepen, het gesprek pauzeren, de telefoon op de speaker zetten enzovoorts. De kwaliteit van gesprekken en de ringtones zijn gewoon goed.

BlackBerry Torch 9860 bellen

 

BlackBerry Torch 9860 bellen

 

Sms

Los van dat je met de BlackBerry Torch 9860 natuurlijk kunt pingen, kun je ook nog ‘gewoon’ sms’en. Dat gaat erg makkelijk via de applicatie tekstberichten. Daar zijn verschillende conversaties te vinden, wat wil zeggen dat je berichten netjes gegroepeerd zijn. Die conversaties worden in de bekende chatweergave getoond op het scherm en daar kun je ook direct verder typen.

Smilies worden overigens ook ondersteund. Daar zit een speciale knop voor in het berichtenscherm, waar je uit verschillende smilies kunt kiezen. Die worden als tekstcode verstuurd, maar zullen bij andere gebruikers met en telefoon die ook smilies ondersteunen aankomen als een plaatje. En zo zie jij ze dus ook.

Mms’en kan met dezelfde applicatie, daarvoor zit een knopje onderaan met ‘bijvoegen’ erop. Daar kun je je locatie, een afbeelding, een video, een audofragment, een spraakmemo, een contactpersoon of een afspraak toevoegen. Dan transformeert je berichtje automatisch in een mms.

BlackBerry Torch 9860 sms

 

e-mail

 

Email

e-mail

De BlackBerry Torch 9860 werkt met een unified inbox voor email, waar mailtjes uit al je accounts terecht komen. Daarvoor moet je simpelweg bij de applicatie ‘berichten’ zijn. Dat werkt ansich goed, maar ook daar komt weer het gebrek aan Exchange-synchronisatie om de hoek. Veel mailaccounts kun je wel toevoegen via imap, maar dat werkt niet ideaal. Mailtjes die via pop of imap binnenkomen (waaronder ons automatisch ingestelde gmail-account) worden niet netjes in mappen geplaatst, maar komen allemaal in de unified inbox terecht. Als je dus bijvoorbeeld een map hebt voor je vriendenclubje dat nogal fanatiek mailt, die je bewust niet in je inbox wilt hebben, komt die er wel gewoon terecht. En ook mailtjes die via de PC van de server af geknikkerd worden, blijven gewoon in je inbox staan.

Verder werkt de mailapplicatie gewoon goed. Natuurlijk kun je alle bekende taken uitvoeren, zoals mails doorsturen, bijlagen toevoegen en natuurlijk gewoon mails tikken en beantwoorden. Leuk is de koppeling met andere berichtenapplicaties. Zo kun je als je bedenkt dat je toch geen mailtje wilt sturen, ook via het menu een pingbericht, tweet, sms of iets dergelijks sturen.

Chatten

BlackBerry Torch 9860 bbm

Chatten kan op legio manieren met de Torch 9860. Natuurlijk is er het bekende BlackBerry Messenger, ook wel ping. Dat behoeft waarschijnlijk niet heel veel uitleg meer, maar we zullen het toch nog heel even bij stilstaan. Iedere BlackBerrygebruiker, en binnenkort ook iedere Android-gebruiker die graag wil pingen, heeft een eigen ID. Daarmee kun je elkaar in een speciale contactenlijst toevoegen en als dat eenmaal gebeurt is kun je als het ware gratis sms’en.

Gratis sms’en, of iets dat erop lijkt, kan ook via Google Talk. Dat programma staat standaard op elke Android-telefoon, maar ondanks dat is er bijna geen Nederlander die het gebruikt. Daar zul je dus in ieder geval voorlopig weinig aan hebben. Hetzelfde geldt voor een ander meegeïnstalleerd programma: Yahoo! Messenger. Ook dat is an sich geen slechte chatsoftware, maar zonder gebruikers in Nederland.

Iets verder dan gratis sms’en reikt MSN, en ook dat is standaard beschikbaar op de BlackBerry Torch 9860. Leuk is dat je ook MSN-gesprekken in je unified inbox terecht kunt laten komen, waardoor je er erg makkelijk bij kunt. Nadeel van deze applicatie op je telefoon is natuurlijk wel dat veel contactpersonen op een computer vaak zomaar een lang gesprek met je beginnen, en dat wil je misschien niet altijd als je onderweg bent met je telefoon. Overigens wordt MSN niet automatisch ingelogd als je je telefoon opstart, dus in die zin is er geen probleem.

BlackBerry Torch 9860 bbm

 

BlackBerry Torch 9860 bbm

 

Sociale netwerken

Twitter en Facebook kun je via de BlackBerry Torch natuurlijk zonder problemen op. Daar heeft RIM twee prima applicaties voor geïnstalleerd. Beide apps werken met een aantal tabbladen bovenaan waarmee je kunt switchen tussen verschillende zaken, zoals tweets, mentions en directe berichten op Twitter of foto’s en je updates op Facebook. Facebookmeldingen komen ook in je unified inbox terecht, terwijl meldingen via Twitter daarbuiten gehouden zijn.

Naast deze twee goede, maar vrij standaard apps heeft Research in Motion de Torch 9860 ook bedeeld met een applicatie genaamd Sociale Feeds. Vreemdgenoeg komt Facebook daar niet in voor, maar veel andere dingen zoals een RSS-lezer, je Podcasts en Twitter kun je hier wel vinden. Elke service heeft zijn eigen tabblad, maar er is ook een overzicht met updates van alle verschillende diensten. Updates kun je vanaf daar alleen plaatsen op Twitter en Google Talk.

Overigens wordt je vanuit die Sociale Feeds-app gewoon doorverwezen naar de achterliggende dienst. Het is dus echt alleen een inbox voor je verschillende sociale feeds, wat waarschijnlijk ook de reden is dat Facebook erbuiten is gehouden. Alle meldingen van die dienst komen toch ook al in je unified inbox terecht.

Er is wel één grote maar aan de sociale netwerken van deze BlackBerry, die overigens niet alleen voor sociale netwerken geldt, maar voor veel meer applicaties. Om gebruik te maken voor Twitter, Facebook, ping, mail en nog een aantal diensten heb je namelijk een speciaal BlackBerry-internetabonnement nodig. En voor zo’n abonnement betaal je gemiddeld zo’n vijf euro per maand meer dan voor een standaard internetabonnement voor je telefoon. En dat is wel een vervelende beperking uiteraard.

De batterij van de BlackBerry Torch 9860 valt ons niet tegen. Het toestel hoefde relatief weinig aan de lader ondanks dat de batterij een capaciteit van maar 1230mAh heeft. Dat wil trouwens niet zeggen dat je het toestel met intensief gebruik niet dagelijks aan de lader hoeft te hangen, maar die dag zal hij in ieder geval doorkomen.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij JM1
Capaciteit 1230mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters