BlackBerry Z10

De BlackBerry Z10 is de eerste smartphone met het nieuwe BlackBerry 10 erop en betekent een nieuwe start voor het voormalige Research In Motion, dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot BlackBerry. De verwachtingen zijn hooggespannen en in deze review kijken we of die ook waar worden gemaakt.

BlackBerry Z10 hoofdfoto 

“De aanloop naar deze eerste nieuwe BlackBerries verdiende dus zeker geen schoonheidsprijs.”

Al in 2011 werd er het nodige gemeld over nieuwe smartphones van RIM, die begin 2012 uit moesten komen. Het nieuwe vlaggenschip zou een touchscreentelefoon worden met de nieuwe BBX-software erop. Niet veel later, in november 2011, verscheen zelfs een plaatje dat al verdacht veel op de huidige Z10 leek. BBX werd BlackBerry 10 en werd vertraagd tot Q3 2012, zo gingen de verhalen. Later beweerde een gelekte roadmap dat er in 2012 twee BlackBerry 10-toestellen gelanceerd zouden worden en begin 2013 een derde. Die data werden klaarblijkelijk ook niet gehaald, hoewel de eerste BB10-smartphone officieus al zo goed als helemaal bekend was eind 2012. Het duurde nog tot 30 januari 2013 tot RIM de nieuwe toestellen, de Z10 en Q10, ook daadwerkelijk uit de doeken deed.

De aanloop naar deze eerste nieuwe BlackBerries verdiende dus zeker geen schoonheidsprijs. Zeker niet omdat BlackBerry halverwege 2011 al de PlayBook in de schappen had liggen, een tablet met QNX als besturingssysteem. En dat leek al verdacht veel op het uiteindelijke BB10. Dan zal BlackBerry wel genoeg tijd hebben gehad om zijn zaakjes op orde te krijgen, zou je dan denken. En dat leek tijdens de persconferentie ook zo te zijn: men vertelde trots dat BlackBerry 10 bij de lancering al 70.000 apps tot zijn beschikking heeft. Meer dan ieder ander platform op dag 1. En ook andere dingen leken wel goed te zitten. Dat blijkt allemaal niet helemaal zo te zijn, maar daarover later meer.

“Er is kortom genoeg te bespreken over deze BlackBerry Z10.”

Ook interessant is de keuze van BlackBerry om af te stappen van zijn vertrouwde formfactor. Deze Z10 volgt de Bold 9900 op als vlaggenschip en is daarmee het eerste paradepaardje van BlackBerry zonder fysieke knoppen. De Q10, die wel een echt toetsenbord heeft, is een bijzaak gaan spelen in het portfolio van BlackBerry. Maar toch is de Z10 zeker niet de eerste full touch-telefoon van BlackBerry. De Storm pionierde dat gebied al in 2008 voor de fabrikant. Toen nog met een scherm dat in zijn geheel als knop werkte. Het toestel gooide geen hoge ogen, en de verbeterde Storm 2 wist eveneens weinig indruk te maken. Ook de Torch 9860 wist in 2011 maar weinig mensen enthousiast te krijgen. Het toestel zelf was prima, maar de software was duidelijk nog niet klaar voor touch. Dat laatste is met BlackBerry 10 zeker opgelost, maar een nieuw platform brengt in de inmiddels volwassen smartphonemarkt grote risico’s met zich mee.

BlackBerry 10 probeert indruk te maken met een nieuwe vorm van bediening en een aantal unieke features. Het platform maakt geen gebruik van vaste knoppen en wordt bediend volgens allerlei bewegingen. BlackBerry noemt dat zelf heel mooi ‘BlackBerry Flow’ en we kennen het idee van bijvoorbeeld BlackBerries eigen QNX, HP’s WebOS en Nokia’s MeeGo. Verder heeft de telefoon bijvoorbeeld een camera die een speciale modus heeft waarmee hij meerdere foto’s maakt en je de beste uit laat kiezen en een toetsenbord met uitgebreide woordvoorspelling.

De hardware van de Z10 daarentegen is in vergelijking met andere toestellen in dit prijssegment redelijk outdated. Het toestel heeft een 4,2″-scherm met 768×1280-resolutie, een 8-megapixelcamera en een dualcore Snapdragon S4 Plus-processor van Qualcomm. Geen erg slechte hardware, maar de toptoestellen met Android erop zijn dat stadium inmiddels al ruim voorbij. Dat hoeft overigens geen probleem te zijn: als de software goed met de hardeware om kan gaan kan het toestel nog steeds heel snel zijn, zo bewijst Windows Phone.

Er is kortom genoeg te bespreken over deze BlackBerry Z10. In deze review zullen alle aspecten van het toestel langskomen, te beginnen bij de precieze specificaties en prijzen op de volgende pagina.

Deze review is op 30 april 2013 geüpdatet aan de hand van de updates die doorgevoerd zijn nu de BlackBerry Z10 in Nederland op de markt is.

BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 
BlackBerry Z10 hands-on 

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de BlackBerry Z10. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gemaakt op basis van softwareversie 10.0.10.99.

Blackberry Z10

Algemeen

Telefoon vergelijken?Verwacht in March 2013 Draait op BlackBerry OS 10Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8960 (Krait)dualcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 225

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 137 gramLengte: 130mmBreedte: 65mmDikte: 9mm

Scherm/invoer

4,2″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-out (HDMI signaal)Micro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1800mAhSpreektijd van 10 uurStandby-tijd van 312 uur

De Z10 komt in een redelijk uitgebreide doos, met niet alleen de standaard accessoires erin, maar ook een hoesje. De batterij van het toestel valt tegen, hoewel hij niet ver onder het gemiddelde zit.

Unboxing

De BlackBerry Z10 wordt geleverd in een grote doos met de nodige inhoud. Alle standaardaccessoires zijn gedekt. Zo wordt de telefoon geleverd met een lader, headset, USB-kabel en natuurlijk de batterij. Los daarvan komt er een hoesje met het toestel mee. Overigens weten we niet helemaal zeker of het Nederlandse retailpakket ook deze inhoud zal krijgen, dat zal moeten blijken.

Batterij

Als je de BlackBerry Z10 intensief gebruikt haalt hij net het einde van de dag niet. Het is al beter dan eerst, maar nog steeds is de batterij zeker niet het sterkste punt van deze Z10.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~2
Batterij LS1
Capaciteit 1800mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De BlackBerry Z10 is een redelijk strak toestel, dat we er redelijk goed uit vinden zien. Ook houdt hij heel prettig vast. Alleen is hij wel aan de grote kant voor zijn schermformaat.

“Een flink voordeel is dat de Z10 erg lekker in de hand ligt vanwege zijn zachte geribbelde achterkant.”

Een veel gehoorde kritiek over het ontwerp van de Z10 is dat hij teveel op de iPhone zou lijken. Vooral de voorkant doet denken aan het Appletoestel omdat hij net als de achterkant van de iPhone duidelijk uit drie delen bestaat. Een klein plaatje boven en onder en in dit geval een grote glasplaat er tussenin. Ook de algehele vorm heeft wel iets van de iPhone weg. Maar wij vinden de gelijkenis niet heel groot en zeker niet storend. De Z10 is strak, maar de achterkant en de voorkant passen niet echt bij elkaar wat ons betreft.

Een flink voordeel is dat de Z10 erg lekker in de hand ligt vanwege zijn zachte geribbelde achterkant. Die kan er overigens af, waardoor de batterij uitneembaar is. Ook niet vervelend. De sim- en geheugenkaart kun je ook daar kwijt. De telefoon voelt solide aan, hoewel het niet zo stevig is als menig concurrent met een mooie unibody.

Wat we jammer vinden, is dat de Z10 zo groot is voor zijn 4,2″-scherm. Er zitten redelijk grote randen om het scherm heen aan alle kant. De Z10 is maar iets kleiner dan veel toestellen met een 4,7″-scherm en is iets groter dan de gemiddelde telefoon met een 4,3″-scherm.

Er zijn twee kleuren beschikbaar van de Z10: zwart en wit. De witte versie is, behalve de omlijsting van het scherm, helemaal wit. De zwarte versie is volledig zwart.

BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 

De voorkant van de Z10 bestaat uit drie delen. Het scherm met randen, een plastic plaatje boven en een plastic plaatje onder. Op de randen van die plaatjes zijn de speaker en microfoon weggewerkt, verder zitten er wat sensoren en een secundaire camera boven het scherm. Er zijn helemaal geen knoppen aanwezig op de voorkant van de Z10.

BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 

De achterkant van de telefoon bestaat volledig uit een batterijklep. Die is een beetje rubberachtig met een prettige textuur erin. Daardoor voelt hij heel prettig. De telefoon heeft aan de achterkant natuurlijk zijn camera met een led’je ernaast, en een groot BlackBerry-logo.

BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 

De onderkant van de Z10 biedt ruimte aan de speaker, waarvan de inkeping ook meteen dienst doet als plek om de batterijklep los te trekken. Dat is best slim weggewerkt, maar zorgt er wel voor dat de geluidskwaliteit iets achteruit gaat. De bovenkant biedt plaats aan een tweede microfoon, een grote powerknop en de 3,5mm audiouitgang.

Links zitten twee connectiepoorten: een voor MicroUSB-kabeltjes en een voor MicroHDMI-kabels. Aan de rechterkant zit een drietal knoppen: een voor de spraakbesturing en play/pausefunctie en twee om het volume van de telefoon te regelen.

BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 
BlackBerry Z10 design 

De BlackBerry Z10 heeft een erg mooi scherm, dat 4,2 inch groot is en een 768×1280-resolutie heeft. Daarmee komt de pixeldichtheid vrij hoog uit en het scherm heeft goede kleuren en contrasten. Het toetsenbord van de Z10 heeft ook een interessante feature en werkt prettig.

Scherm

De Z10 werkt met een IPS-paneel. Daardoor heeft hij mooie en relatief natuurgetrouwe kleuren. Ook het contrast is goed, hoewel het zich niet kan meten met de amoledschermen die sommige concurrenten gebruiken. De helderheid is wel iets minder dan die van menig concurrent, maar nog steeds ruim voldoende. De resolutie van het scherm is iets hoger dan 720p: 768×1280 pixels. Dat is hetzelfde als bijvoorbeeld de Lumia 920 van Nokia. Op een relatief kleine 4,2″ geeft dat een grote pixeldichtheid en daarmee goede scherpte. Het scherm kan zich meten met de top van de smartphonemarkt op het moment, maar zal snel door de verschillende 1080p-schermen overtroffen worden. Desondanks is het gewoon een goed scherm.

Toetsen

BlackBerries staan traditioneel bekend als toestellen waar je goed op kunt typen, vooral vanwege de fysieke toetsenborden die ze vaak hadden. In touchscreentoestellen heeft men wel vaker geprobeerd ook een betere typervaring te krijgen, in de Storm ging dat met een soort knop onder het scherm. Iets dat niet goed bleek te werken, overigens. In deze Z10 heeft BlackBerry iets nieuws geprobeerd, namelijk een uitgebreide tekstvoorspelling. Dat is inmiddels bekend uit Android, maar BlackBerry gaat er nog iets verder in. En dat werkt best goed. Zeker ook omdat het toetsenbord fijne en redelijk grote knoppen heeft. Overigens geven wij nog steeds de voorkeur aan Swype, en dat heeft deze BlackBerry niet helaas.

“Tijdens het typen komen er boven de letters die je als volgende zou kunnen gebruiken alvast woorden te staan.”

Tijdens het typen komen er boven de letters die je als volgende zou kunnen gebruiken alvast woorden te staan. Wil je bijvoorbeeld “BlackBerry” typen, dan komt dat woord boven de e te staan nadat je “blackb” hebt getypt. Boven de u komt in zo’n geval “blackburn” te staan. Door over die letter omhoog te vegen wordt het woord bevestigd. Die woorden komen kunnen ook al tevoorschijn komen als je nog niet begonnen bent met het typen van een woord, dat gebeurt als ze een logische opvolging zijn van het voorgaande woord. Dit werkt in principe dus goed, alleen we zijn er nog niet helemaal uit wat nou handiger is. Als je de functie wilt gebruiken moet je namelijk wel constant op het toetsenbord blijven letten, terwijl je zonder het gebruik van die functie gewoon blind of semi blind kunt typen. Die keuze zal grotendeels persoonlijk zijn.

Ook de reguliere autocorrectie is wat uitgebreid: op de spatiebalk komt het voorgestelde woord te staan. Door op de spatiebalk te drukken wordt die ingevoerd, als je over de spatiebalk omhoog veegt komt het woord dat het toestel als fout aanmerkte in je tekst terecht.

Een nadeel is dat je woorden niet makkelijk achteraf kan veranderen. Als je een woord getypt hebt dat niet in het woordenboek staat kun je erop klikken en dan komt er een lijstje alternatieven tevoorschijn. Maar als het getypte woord wel in het woordenboek voorkomt is het enige dat erop zit hem wissen en opnieuw typen.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Een van de belangrijkste punten van een nieuw besturingssysteem is natuurlijk de interface. Die heeft veel potentie bij BlackBerry 10, vooral multitasking gaat erg makkelijk. De interface is dus goed en de prestaties zijn ook niet verkeerd.

Lockscreen

Het lockscreen van BlackBerry 10 en dus de Z10 is niet heel spannend. Er staat informatie over de datum, tijd, je aankomende agenda-afspraak en eventuele meldingen. Daarnaast is er een knopje naar de camera, maar die moet je zo lang ingedrukt houden dat je beter het toestel eerst kunt unlocken en daarna de camera opstarten.

’s Avonds krijgt het scherm een handige functie. Bovenin komt dan een icoontje van een bed met een maan erboven, die symbool staat voor de slaapstand. Als je die naar beneden schuift gaat het toestel op de stille stand, komt er een grote klok in beeld en kun je met één druk op de knop de wekker zetten. Best handig, hoewel we er niet zo’n fan van zijn dat het scherm dan ook automatisch aan blijft staan.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Homescreen

BlackBerry Z10 screenshot

Een echt homescreen heb je niet in BlackBerry 10. Pas als je applicaties opent wordt er een lijst weergegeven met je laatst geopende apps, die dan als homescreen gaat fungeren. Dat heeft twee kanten. Aan de ene kant is die manier van multitasken erg prettig, maar aan de andere kant kun je geen belangrijke info vastzetten op het homescreen. Een widget met je agenda bijvoorbeeld is dus niet mogelijk. De kaart van je agenda fungeert wel als widget, maar dan moet je dus altijd eerst je agenda openen en nadat je vier andere apps hebt gebruikt is hij alweer uit het zicht verdwenen. Wellicht was een systeem met iets kleinere miniaturen en daarboven een of twee vaste widgets handiger geweest.

“Wellicht was een systeem met iets kleinere miniaturen en daarboven een of twee vaste widgets handiger geweest.”

Menu

Je komt in het menu door naar links te vegen vanaf het ‘homescreen’, of als je nog geen apps geopend hebt sinds het toestel opgestart is zit je er standaard in. Dit menu is redelijk straightforward. Er zijn een aantal pagina’s met applicaties, die je zelf kunt indelen. Dat gaat simpelweg door een app even ingedrukt te houden en daarna te gaan slepen. Zo kun je ook apps verwijderen, en door twee apps op elkaar te slepen maak je een map. Dat werkt allemaal probleemloos en logisch.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Instellingen

BlackBerry Z10 screenshot

Het instellingenmenu is in BlackBerry 10 weergegeven als een app, waar je door de statusbalk uit te schuiven kunt komen, of natuurlijk via het menu. De instellingen die je daar kunt vinden zijn vrij standaard, de meeste standaard dingen kun je gewoon instellen en er zitten weinig extra’s bij. Een ding dat ons opvalt, is dat je niet kunt instellen welke kleur de meldingsled wordt. Voor allerhande meldingen wordt hij rood en als de batterij bijna leeg is oranje. Dat is niet logisch, maar dat went nog wel. Vervelender is dat je niet voor afzonderlijke apps andere kleuren kunt instellen.

Er zijn twee handige functies verwerkt in het instellingenmenu: BlackBerry Protect en BlackBerry Balance. BlackBerry Protect is een dienst waarmee je het toestel op afstand kunt bedienen en lokaliseren, via de site protect.blackberry.com. Je moet het eerst even aanzetten en daarna kun je het toestel vergrendelen, wissen, geluid laten maken, een bericht laten weergeven of lokaliseren. Dat is inmiddels een bekende functie op smartphones, maar vooral het geluid maken vinden we wel handig. Dan kun je het toestel ook makkelijk vinden als hij onder de bank verdwenen is en op stil staat bijvoorbeeld. Het profiel wordt namelijk automatisch gewijzigd.

BlackBerry Balance is beschikbaar voor je werkgever die het toestel beheert en zorgt ervoor dat er een verschillende werk- en privemodus op het toestel kan zijn. Met de werkmodus kan je werkgever instellen wat voor content je op je toestel kan hebben en ook bijvoorbeeld de inhoud van de BlackBerry World-applicatiewinkel beheren. Zo kunnen ze apps bannen of eigen apps toevoegen. Een handige functie voor grote werkgevers die op BlackBerry 10 overstappen misschien, maar als consument heb je er weinig mee te maken.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Multitasking

“Applicaties kun je minimaliseren door naar boven te vegen, wat naar onze mening geniaal werkt.”

Multitasken is anders geregeld op deze BlackBerry Z10 dan op de meeste smartphones. Zoals hierboven al gezegd worden recente applicaties op het ‘homescreen’ weergegeven. Daar kom je door vanaf de bodem van het scherm naar boven te vegen, wat naar onze mening geniaal werkt. Zo geniaal zelfs, dat het steeds weer wennen is om over te stappen op een toestel dat dat niet heeft. MeeGo en WebOS hadden deze feature ook en na het gebruik van de HP TouchPad die wij bezitten proberen we op iedere andere tablet eerst op die manier een applicatie te minimaliseren. Overigens is de swipe-interface niet helemaal lekker doorgevoerd en zijn er soms programma’s of menu’s waar je opeens wel met een knopje moet werken. Dat voelt toch een beetje raar en is een gemiste kans.

Alle applicaties, ook die van derden, kunnen via de BlackBerry Hub meldingen doorgeven en daar zit dan ook je meldingenoverzicht. Niet, zoals bij veel andere besturingssystemen, onder de statusbalk als je die uittrekt. Eigen apps van BlackBerry en in de toekomst ook andere apps kunnen tevens een eigen kopje krijgen in de Hub. Die Hub is een van de belangrijkste punten in de interface van BlackBerry 10 en geeft dus meldingen door. Al je mailtjes, maar ook Facebook-, Twitter- of BBM-berichten komen hier door. Tevens kun je je aankomende agenda-afspraken zien en is de Hub de plek waar je al je oproepen en sms’jes binnenkrijgt. Je kunt via de zijkant per account schakelen, zodat je kunt kiezen uit een ‘unified inbox’ of een inbox per mailbox of applicatie. Er is geen aparte mailapplicatie meer.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Prestaties

De BlackBerry Z10 heeft de bekende Qualcomm Snapdragon S4 Plus-processor, die in verschillende telefoons te vinden was het afgelopen jaar. De chip heeft twee processorkernen geklokt op 1,5GHz. Ook andere vlaggenschepen zoals de Nokia Lumia 920 en Sony Xperia T maken gebruik van deze processor. In de meeste toestellen presteert de chip erg goed, en ook in dit toestel zijn de prestaties niet slecht.

De Z10 is over het algemeen erg snel met het uitvoeren van taken en loopt vloeiend. Soms zijn er wel kleine vertragingen zichtbaar, maar niets hinderlijks en daarin is het toestel flink vooruit gegaan sinds we hem de laatste keer getest hebben. Overigens duurt het opstarten van de telefoon nog steeds erg lang, maar dat is toch iets dat je over het algemeen niet vaak doet. Een puntje is dat de telefoon heel soms opnieuw opstart, wat vervelend is als je een pincode erop hebt staan.

De prestaties van de Z10 zijn misschien niet op het niveau van toestellen als de HTC One en de Samsung Galaxy S4, hoewel dat lastig te vergelijken is aangezien ze op een heel ander systeem lopen. In ieder geval vinden we de Z10 in het dagelijks gebruik snel genoeg.

Entertainment is nooit het sterkste punt geweest van BlackBerry en dat blijft het geval. De Z10 doet het niet heel verkeerd en heeft een leuke unieke camera app, maar maakt niet echt mooie plaatjes. De muziek- en videospeler zijn niets bijzonders, en het is dan ook duidelijk dat dit niet het toestel is waar je als multimediafreak je aandacht op moet richten.

Foto

“Overigens zijn de foto’s wel wat beter geworden dan voor de update, maar is het nog steeds niet heel goed.”

BlackBerry heeft al lange tijd voor de release van dit toestel erg veel nadruk gelegd op een van de camerafuncties van BlackBerry 10. Daarmee kun je bij een foto met meerdere personen erop per persoon de beste foto van zijn gezicht uitzoeken. Toen men het bijna een jaar geleden aankondigde was het uniek, inmiddels zijn de Nokia Lumia 920 en Samsung Galaxy Note II er ook mee uitgerust. Dat neemt niet weg dat het een leuke functie is trouwens.

Verder heeft de camera van de Z10 vooral heel weinig mogelijkheden. Je kunt switchen naar de front camera, een burst- of stabilisatiemodus aanzetten, een scène selecteren, de flits bedienen en switchen tussen 16:9- en 4:3-foto’s, that’s it. Iets meer instellingen voor bijvoorbeeld de iso, witbalans of helderheid waren niet verkeerd geweest.

Ook de kwaliteit van de foto’s is niet over naar huis te schrijven. Als je in het donker fotografeert zitten de foto’s vrij vol met ruis waardoor ze er matig uitzien. Onder goede lichtomstandigheden zijn de foto’s niet erg detailrijk, maar wel een stuk beter. Overigens zijn de foto’s wel wat beter geworden dan voor de update, maar is het nog steeds niet heel goed.

BlackBerry Z10 camerasample 
BlackBerry Z10 camerasample 
BlackBerry Z10 camerasample 
BlackBerry Z10 camerasample 
BlackBerry Z10 camerasample 
BlackBerry Z10 camerasample 
BlackBerry Z10 camerasample 
BlackBerry Z10 camerasample 

De galerij van BlackBerry 10 is redelijk uitgebreid en gewoon prima. Je kunt via de onderkant van het scherm een tabblad kiezen voor je recent toegevoegde en recent bekeken foto’s, al je albums en de foto’s van je telefooncamera. Als je een foto opent kun je hem direct delen met alle applicaties die je daarvoor op het toestel hebt staan, standaard bijvoorbeeld Twitter, Facebook, NFC, mail, Dropbox en BBM. Ook kun je plaatjes weergeven via DLNA of HDMI en diavoorstellingen starten.

Bewerken van foto’s is ook mogelijk en gaat makkelijk. Je kunt afbeeldingen bijvoorbeeld een filtertje of een lijst geven, je kunt automatisch de kleuren en helderheid optimaliseren, zelf de witbalans of helderheid aanpassen en rode ogen retoucheren. Ook afbeeldingen croppen is mogelijk, waarbij je zelfs verschillende beeldverhoudingen kunt selecteren. Dat laatste is een goede toevoeging die we niet vaak zien.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Video

BlackBerry Z10 screenshot

Met bestaande videocontent is de BlackBerry Z10 best goed. Het toestel kan video’s afspelen in allerlei formaten, zelfs 1080p mkv’tjes kan de Z10 moeilteloos aan. Dat gaat via een speciale app om video’s te spelen, die erg op de galerij lijkt.

Ook video’s bewerken kan redelijk uitgebreid en dat is vrij uniek voor een telefoon. Je kunt de kleurverzadiging, de helderheid, het contrast en het volume aanpassen. En ook video’s draaien, bijsnijden en inkorten behoort tot de mogelijkheden. Dat is iets dat we bijna nooit zien in telefoons, maar dat voor het optimaliseren van je eigen filmpjes zeker niet onhandig is. Een geslaagde toevoeging dus.

“Ook video’s bewerken kan redelijk uitgebreid en dat is vrij uniek voor een telefoon.”

YouTube is op de Z10 helaas alleen aanwezig in de vorm van een link naar de mobiele website van de populaire videodienst. In de BlackBerry World kun je in de vorm van Xenozu wel een YouTube-speler downloaden, maar echt goed is die niet. Een gemiste kans dus, maar waarschijnlijk zal er wel snel iets beters uitkomen voor YouTube op de Z10.

Filmpjes die de Z10 opneemt zijn ook niet heel denderend. De kleuren zijn op zich wel mooi en de filmpjes detailrijk genoeg, maar er zijn twee grote problemen. Ten eerste blijft het toestel, ook als iets van verderaf gefilmd wordt, steeds focussen. Dat is natuurlijk erg irritant omdat je beeld dan niet constant scherp is. Ook heeft de Z10 grote moeite met bewegende beelden. Zeker als de camera zelf versneld of vertraagd beweegt, vervormt het beeld.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Muziek

De muziekspeler van de BlackBerry Z10 heeft één flink nadeel. De speler is niet in staat om te scrollen door je muzieklijst op letter. Dat betekent dat je wel kunt zoeken op een nummer, maar niet vervolgens je hele lijst of een afspeellijst afspelen. Dat kan alleen maar door hem handmatig op te zoeken, en als je een grote muziekbibilotheek hebt is dat vanzelfsprekend nogal veel werk. Ook onlogisch vinden we de indeling van de lijst met al je nummers bij de afspeellijsten. De bibilotheek omvat alleen albums, artiesten en genres. Verder is er nog een lijst met recent toegevoegde en recent afgespeelde nummers.

Het afspeelscherm is redelijk basic, met knopjes voor de shuffle- en herhaalmodus en natuurlijk de play, pause en doorspoelknoppen. Qua instellingen in de muziekspeler blinkt deze Z10 zeker niet uit, hij kan muziek op een ander appraat afspelen via DLNA, maar daar houdt het op. Een equalizer is niet beschikbaar. De muziek klinkt door de ingebouwde speaker niet erg goed, op zijn hardste volume gaat hij flink kraken en als hij zachter staat klinkt het een beetje schel. Door een goed paar oortjes klinkt de Z10 misschien net iets minder vol dan de gemiddelde telefoon, maar wel goed genoeg. Een FM radio is niet beschikbaar op dit toestel.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Games

BlackBerry Z10 screenshot

De BlackBerry Z10 komt zoals de meeste smartphones niet met een aantal games voorgeïnstalleerd, maar heeft natuurlijk wel toegang tot een applicatiewinkel met games. Het aanbod is echter wel een stuk kleiner dan bij concurrerende platformen. De BlackBerry World biedt al wel een aantal leuke games, bijvoorbeeld Angry Birds StarWars, een versie van Flight Control en het racespelletje Beach Buggy Blitz. En ook wat zwaardere games zoals Anomaly Warzone Earth HD, een uitgebreide variant op Tower Defence en The Bard’s Tale, een 3D RPG, zijn wel beschikbaar. Maar het aanbod blijft stukken kleiner dan dat van Android en iOS, terwijl het zich ongeveer kan meten met dat van Microsoft’s Windows Phone.

Overigens bestaat de gamecatalogus uit native games, maar ook uit Android games. Die laatste draaien wat minder soepel en nemen bedieningselementen van Android over. Dat laatste kan soms wat raar werken op de Z10.

Qua productiviteit doet de BlackBerry Z10 het out of the box zeker niet verkeerd. De telefoon heeft een uitgebreide Office-integratie en de standaard organizer-apps zijn prima. Het extra app-aanbod is wel wat beperkter dan bij Android en iOS, maar inmiddels prima te doen.

Agenda

BlackBerry Z10 screenshot

De agenda van de Z10 is prima. Je kunt makkelijk afspraken maken, genoeg details toevoegen en de agenda is overzichtelijk weergegeven. Er zijn drie weergaven, die allen meer informatie bieden dan we van de meeste toestellen gewend zijn. De dagweergave heeft bovenin alvast een balkje met de dagen in de rest van de week, waar met kleurtjes weergegeven wordt of je afspraken hebt. De weekweergave is ook om te zetten naar werkweek, waarbij het weekend verdwijnt. Bovenin staat een balkje met de afspraken die de hele dag duren, die je als je wilt kunt uitklappen. In de maandweergave kun je ook aan de hand van kleurtjes snel zien hoe het met je afspraken elke dag staat. Een tik op een dag brengt een preview naar voren. Als je naar beneden veegt dan kom je in een jaarkalender terecht waar je makkelijk een andere maand kan selecteren. Als je de agenda minimaliseert geeft hij je aankomende afspraak weer in zijn ‘kaart’, als een soort widget. Een handige interface al met al.

Enige puntje wat we op deze agenda kunnen aanmerken is van toepassing op Google Calendar-gebruikers: gesynchroniseerde agenda’s die je in je eigen agenda hebt staan werken niet allemaal. Dat is overigens een euvel dat ook voor Windows Phones geldt.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Office

Officedocumenten kun je op de Z10 zowel maken als bewerken en bekijken. Dat gaat via het programma Docs to Go, en dat werkt best goed. Het programma zelf fungeert als index van alle Officedocumenten op het toestel en en als uitgangspunt om die documenten te maken. Je kunt zelf een Excel- of Worddocument aanmaken, PowerPoint kan niet. Die bestanden kun je wel gewoon bekijken en eventueel via HDMI ook weergeven op een beamer of groot scherm. Directe integratie met Dropbox is er overigens helaas niet.

Bestanden bewerken gaat prima, met een redelijk uitgebreid programma. Je kunt alle basale handelinen uitvoeren, de tekst een beetje opmaken, simpele sommetjes doen in Excel-sheets en een spellingscheck en woordenteller zijn ook aanwezig. Daar is dus allemaal niets mis mee.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Browser

“De browser van BlackBerry 10 is erg goed.”

BlackBerry Z10 screenshot

De browser van BlackBerry 10 is erg goed. In tegenstelling tot de browser uit Android, Windows Phone en iOS, ondersteunt deze browser wel Flash. En dat gaat nog redelijk goed ook. En ook de rest van het browsen gaat erg goed. Pagina’s worden snel en goed geladen en zien er eigenlijk bijna altijd uit zoals ze bedoeld zijn. De navigatie over pagina’s gaat met de bekende pinch- en veegbewegingen en dat werkt ook probleemloos. Hoewel wel wel graag text-reflow op het toetsel hadden gezien, nu blijven de tekstblokken altijd op de originele grote onafhankelijk van je zoomniveau. Dus als je grote letters wilt lezen dan moet je horizontaal gaan scrollen om alle tekst te kunnen lezen. Overigens is dat dankzij het 720p-scherm van deze BlackBerry niet een heel groot gemis.

Een handige toevoeging is de ‘lezer’, die de hele website om een artikel weghaalt en ervoor zorgt dat je zonder al te veel afleiding een artikel kunt lezen. Daarbij kun je de tekst ook van formaat veranderen zonder daarvoor zijwaarts te hoeven scrollen.

De interface van de browser had wel iets beter gekund. Zo gaat browsen met tabbladen nu via een menu aan de zijkant waar je je open tabbladen ziet en er eentje aan kunt tikken om hem weer te geven. Op zich niets mis mee, maar met de swipe-gebaseerde interface van BlackBerry 10 was een systeem waarbij je vanaf de rand van het scherm veegt, zoals bij Google Chrome, een stuk logischer geweest. Zoals het nu werkt voelt toch een beetje misplaatst. Dat komt overigens in meer onderdelen van de interface van BlackBerry 10 weleens voor.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Locatieservices

Locatieservices zijn inmiddels prima. De app start prima op, de GPS van het toestel heeft snel een fix en de mogelijkheden zijn vrij uitgebreid. Je kunt navigeren, er is een knopje naar ‘mijn plaatsen’ waar je makkelijk naar bepaalde plekken of contactpersonen kunt navigeren. Dat navigeren gaat prima met een simpele interface en ook het opzoeken van extra plaatsen gaat goed. Je kunt dat gewoon doen door een zoekterm in te geven en hoewel de resultaten niet zo uitgebreid zijn als bij Google Maps kun je er goed mee uit de voeten. Je kunt verder bijvoorbeeld een nachtmodus instellen. Verkeersinformatie kun je ook aanzetten, waarna elke grote weg groen, rood of oranje zal worden.

De kaarten zijn niet offline te downloaden, en er is niet zoals met veel locatieapps een satellietmodus aanwezig. Maar verder zijn de kaarten wel goed en is navigeren ook gewoon gratis.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Standaard applicaties

BlackBerry levert een redelijk pakket aan eigen applicaties mee, waardoor je goed uit de voeten kan met de Z10 op het moment dat hij uit de doos komt. Daar moet je het wel redelijk mee doen, want veel extra apps zijn er nog niet. Maar daarover hieronder meer. De Z10 heeft uiteraard een aantal simpelere apps, zoals een weerapplicatie, een rekenmachine, een kompas en een klok. Die komen hier niet langs, maar de interessante apps zullen we allemaal even bespreken.

Leuk is het programma ‘Remember’, zoals de naam zegt een todo-lijstje. Daar kun je todo’s maken met daarbij memo’s, foto’s, bijlagen en labels. Tot zover weinig nieuws, maar er zit wel een handige extra in de app. Je kunt in de BlackBerry Hub namelijk als je een mail aan het lezen bent die mail markeren, waarmee hij in de Remember-app terecht komt. Zo kun je dus heel makkelijk mailtjes aan je todolijst toevoegen.

Iets anders leuks is Story Maker. Daarmee kun je filmpjes maken van een aantal foto’s, compleet met muziek eronder, een titel ervoor en erna en een filter en effecten over je foto’s. Dat is overigens een functie die al jaren in telefoons zit, maar het werkt prima in deze BlackBerry en ziet er mooi uit.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot

Met Newsstand kun je tijdschriften lezen, in beperkte mate ook gratis. Er is een database met Engelse uitgaven, maar dat is voor de meesten onder ons natuurlijk geen probleem. Je kunt denken aan tijdschriften als National Geographic Traveler en Esquire. Die kun je sowieso kopen voor twee tot vijf euro per uitgave, en sommigen kun je ook gratis bekijken. National Geographic Traveler bijvoorbeeld. Daarvoor is een abonnement van 8 euro per maand voor nodig, of het gratis proefabonnement. Maar met dat proefabonnement kun je slechts 20 minuten per maand lezen. Je krijgt de tijdschriften gewoon als PDF voorgeschoteld. Dat leest vanwege het kleine scherm natuurlijk niet geweldig, maar het is zeker te doen.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot

Ook handig is de bestandsbeheerder. Sowieso al omdat het een bestandsbeheerder is, maar ook vanwege de integratie van Dropbox en Box. Je kunt ermee dus niet alleen door je lokale content bladeren, maar ook de content in de cloud opvragen. Dat is wel een groot voordeel en zorgt er ook voor dat het gemis van een echte Dropbox-applicatie niet zo erg meer is. Ook zip-bestanden maken of uitpakken gaat probleemloos.

Verder is er Print To Go, een applicatie waarmee je documenten op je BlackBerry kunt bewaren vanaf je PC. Dat doe je door de applicatie ook voor je PC te downloaden, waarna hij als printer weergegeven zal worden. Als je vervolgens een bestand ‘print’ naar je BlackBerry, komt hij in de app te staan.

Tot slot nog interessant is de app infolabels. Daarmee kun je NFC- en QR-code’s uitlezen en maken. Dat werkt in beperkte mate samen met Android Beam, en natuurlijk kun je het ook gewoon gebruiken voor QR-code’s op producten en dergelijken. Ook kun je zelf NFC-tags schrijven, maar dan moet je die wel zelf kopen.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Extra applicaties

BlackBerry Z10 screenshot

Voor verdere applicaties moet je in de BlackBerry World zijn. Daar kun je, net als in de App Store van Apple of de Play Store van Google, applicaties downloaden. De interface is redelijk goed en maakt het ontdekken van nieuwe apps vrij makkelijk. Met de speciale Built for BlackBerry-categorie kun je makkelijk gecertificeerde native apps vinden, wat ook wel handig is. Jammer is dat je zelf voor updates aan apps moet checken, die geeft hij niet, of in ieder geval niet vaak genoeg, automatisch door. Een groot voordeel is dat je niet alleen met een creditcard kunt betalen, maar ook via PayPal of je provider.

Het aanbod aan apps is één van de punten waar een nieuw besturingssysteem vaak op faalt. BlackBerry beweert het grootste aanbod ooit te hebben voor een 1st gen besturingssysteem. En nu de Z10 in Nederland beschikbaar is, is het aanbod ook redelijk goed. Apps als 9292, NOS, Nu.nl en KLM zijn beschikbaar, hoewel het wel soms Android-ports zijn. Een belangrijke app die we nog missen op het moment is Buienradar.

Je hoeft bij aanschaf van een BlackBerry Z10 niet meer bang te zijn dat je echt apps tekort gaat komen,”

BlackBerry Z10 screenshot

Los van de lokale apps missen er ook nog wel wat dingen, maar het wordt steeds minder. Skype en Instagram bijvoorbeeld zijn nog niet beschikbaar, hoewel wel is aangekondigd dat dat gaat komen. Maar gelukkig zijn er ook een aantal belangrijke apps en games wel. Zo is Angry Birds Star Wars beschikbaar op de Z10 en zijn er goede applicaties voor Twitter, Facebook, LinkedIn en Foursquare. En ook WhatsApp is inmiddels beschikbaar. Inmiddels komt het rond het niveau van Windows Phone en dat is erg netjes, en zorgt er ook voor dat je weinig belangrijke dingen meer mist. Je hoeft bij aanschaf van een BlackBerry Z10 niet meer bang te zijn dat je echt apps tekort gaat komen, maar het aanbod komt nog niet in de buurt van Android of iOS.

Wat BlackBerry met BlackBerry 10 heeft gedaan om meer apps te krijgen, is ontwikkelaars de mogelijkheid geven hun Android-apps te converteren naar BlackBerry-apps. Enkele duizenden applicaties in de BlackBerry World zijn van die Android-apps. Vaak werken die wel goed, hoewel niet zo goed als native applicaties. Ze draaien in een Android 2.3 runtime, wat ook betekent dat je de Androidmenu’s voorgeschoteld krijgt. Dat is wel een beetje raar. En de bediening van die apps werkt gewoon niet zo goed als bij native versies.

Je kunt ook zelf Androidapplicaties op de telefoon installeren, het zogenaamde ‘sideloaden’. Daarvoor moet de applicatie wel omgezet worden, wat bijvoorbeeld gedaan wordt door BB10Bars. Het vereist wat moeite allemaal en is niet ideaal, maar het is wel een goede oplossing als je een app per sé wilt hebben.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Communiceren is geen enkel probleem met deze Z10. Hij heeft natuurlijk toegang tot de bekende beveiligde maildiensten van BlackBerry en is verder uitgerust met een prima belfunctie. Sms’en gaat prima en Twitter, Facebook en LinkedIn zijn ook goed vertegenwoordigd. En ook WhatsApp of BBM hoef je tegenwoordig niet meer te missen.

Bellen

Bellen gaat prima met de BlackBerry Z10, hoewel we wel smart dialing missen. Je kunt een contactpersoon wel makkelijk opzoeken en dan bellen, maar even de eerste paar letters van zijn naam intikken bij het toetsenbordje was makkelijker geweest. Verder kan de Z10 natuurlijk bellen op basis van je adresboek, kun je gewoon een nummer intikken en kun je ook je logboek bekijken, waarboven je nog een aantal favorieten neer kan zetten. Die nummers kun je dan razendsnel bellen.

De contactenapplicatie heeft goede integratie van je sociale netwerken, die worden direct gekoppeld. Bij de contacteninfo zal dan ook informatie over die netwerken komen te staan. Een contactfoto wordt uiteraard gekoppeld en updates komen ook door.

De BlackBerry Z10 heeft een prima ontvangst en ook de belkwaliteit is goed genoeg.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

Berichten

BlackBerry Z10 screenshot

Sms’jes worden afgehandeld via de BlackBerry Hub, als je via het menu naar de sms-app gaat kom je ook in die hub terecht. Dat werkt prettig en je kunt kiezen of je al je berichten bij elkaar wilt laten zien, of alleen je sms’jes. Sms’jes worden per conversatie geordend, die je als je wilt ook nog zelf een naam kunt geven.

Als je een bijlage toevoegt aan een sms wordt het een mms, zoals we dat gewend zijn van de meeste smartphones. Vanwege het prettige toetsenbord gaat het versturen van een sms’je ook prima.

Email

BlackBerry Z10 screenshot

Emailtjes worden ook volledig via de BlackBerry Hub afgehandeld. Een emailapplicatie bestaat niet op de BlackBerry Z10. Hoewel mailen iets is waar BlackBerry’s traditioneel erg sterk in zijn geweest, hebben we toch wel de nodige aanmerkingen op de mail-client van BlackBerry 10. Zowel via Exchange als via imap loopt de communicatie met de server niet heel goed. Mailtjes ontvangen en versturen gaat prima, maar terugkoppeling van wat er in je mailbox gewijzigd is gaat traag of niet. Mailtjes die je op je toestel verwijderd worden pas na een tijd ook uit je mailbox verwijderd en hetzelfde geldt voor markeren als gelezen. Andersom verdwijnen mailtjes die je uit je mailbox verwijderd of gearchiveerd hebt helemaal niet van je toestel.

Iets anders is een conversatieweergave, die mist. Zelfs de mailtjes die je zelf al dan niet als antwoord verstuurd hebt komen als aparte entry in de lijst. Zou houdt je natuurlijk niet echt een overzichtelijk postvak in. Het versturen van mails gaat overigens wel probleemloos op deze BlackBerry Z10, compleet met bijlagen en dergelijken.

Chatten

“Gelukkig is WhatsApp inmiddels ook beschikbaar voor BlackBerry 10 en hoef je dus niets meer te missen.”

BlackBerry Z10 screenshot

BlackBerry was een aantal jaar geleden razendpopulair vanwege BBM, ofwel Ping. Met BBM kun je gratis berichtjes versturen aan andere BlackBerrygebruikers, iets dat inmiddels uitgebreid is tot bellen en zelfs videobellen via het internet. Dat is in principe erg mooi, ware het niet dat de hele wereld overgestapt is op WhatsApp. Gelukkig is WhatsApp inmiddels ook beschikbaar voor BlackBerry 10 en hoef je dus niets meer te missen.

Facebook chat werkt wel op de Z10, dat is een mooie bijkomstigheid. Wel kunnen berichten soms wat langzaam of niet doorkomen, iets dat overigens geldt voor iedere 3rd party-dienst die met Facebook chat werkt.

Sociale netwerken

De grote sociale netwerken zijn goed vertegenwoordigd op de Z10. Twitter, Facebook, LinkedIn en Foursquare staan allemaal standaard op de Z10 met redelijk goede applicaties. De apps lijken erg op de andere mobiele applicaties van de netwerken en bieden eigenlijk alle mogelijkheden die je wilt hebben op een telefoon. Updates plaatsen, reageren, chatten, mensen zoeken, de trends volgen, afhankelijk van het netwerk waar die functies er zijn kan het allemaal. Wel jammer is dat de integratie met de BlackBerry Hub niet zo goed is. Meldingen komen prima door, maar als je in de Facebookapp een melding bekijkt dan blijft die in de BlackBerry Hub als ongelezen staan.

BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 
BlackBerry Z10 screenshot 

De BlackBerry Z10 is een gigantische stap in de goede richting van BlackBerry. Met BlackBerry 10 ligt er een goede basis en de Z10 is qua hardware ook niet verkeerd. En inmiddels, een maand na de Nederlandse release, is er ook heel wat meer af aan deze Z10.

BlackBerry Z10 zwart 
BlackBerry Z10 zwart 
BlackBerry Z10 zwart 

Voor nu moeten we het doen met de software zoals die nu staat. En daar gaat teveel mis. Het toestel is niet altijd even stabiel en heeft soms belachelijk veel tijd nodig om sommige taken uit te voeren. Daarnaast werkt de maps-applicatie voor geen meter en is de synchronisatie van mail en agenda nog niet zoals die zou moeten. Ook het app-aanbod laat nog te wensen over. Aan de hardwarekant hebben we vooral onze bedenkingen bij de batterij en de camera van deze telefoon, die zijn beiden niet goed genoeg voor een high-endmodel tegenwoordig. Het scherm en de processor kunnen niet mee met de Androidtoestellen die binnenkort uitkomen, maar wel met alles wat nu op de markt is. Dus dat is wat ons betreft goed genoeg.

Natuurlijk zijn er ook positieve punten. De basis die BlackBerry met dit nieuwe besturingssysteem gelegd heeft is erg goed. De interface voelt moderner aan dan Android, iOS en Windows Phone op het moment, hoewel ook daar nog de nodige optimalisatie gedaan moet worden. Verder heeft de BlackBerry Z10 een aantal innovatieve functies, zoals de uitgebreide woordvoorspelling van het toetsenbord en de camera die per persoon de beste opname van zijn gezicht kan uitzoeken. Het toestel is alvast klaargemaakt voor LTE en het design is, hoewel niet uitmuntend, ruim voldoende. Ook het scherm van deze Z10 is mooi.

Maar al met al zien we op dit moment weinig reden om de Z10 te bestellen. Het toestel komt ook nog eens met een gepeperd prijskaartje, dat hoger is dan bijna alle Androidtelefoons. En heel veel meerwaarde ten opzichte van die toestellen biedt de Z10, los van zijn nieuwigheid, niet. Wellicht dat het toestel tegen de tijd dat hij in Nederland verkrijgbaar is meer van zijn potentie kan waarmaken, dat zullen we je tegen die tijd vertellen.

Update 30-04-2013

Inmiddels is de BlackBerry Z10 ongeveer een maand in Nederland verkrijgbaar en is het tijd om het toestel nog een keer te testen. Daar hoort natuurlijk ook een herziene conclusie bij en we kunnen zeggen dat de Z10 in de afgelopen maanden erg verbeterd is. De grootste fouten, zoals de slechte maps-applicatie, de meeste stabiliteitsproblemen in de interface en de slechte synchronisatie van de agenda zijn opgelost. Daarnaast is het toestel met het beschikbaar worden van apps als WhatsApp en 9292 een stuk completer geworden en zijn er vele kleine verbeteringen doorgevoerd aan bijvoorbeeld de camera en de batterij.

De Z10 is nog steeds een toestel dat draait op een nieuw platform waar je wat in moet willen investeren en wat nog niet perfect is. Maar het is niet meer zo dat het toestel echt dingen mist of niet goed werkt. BlackBerry heeft al met al goed werk verricht de afgelopen maanden en wat ons betreft een extra ster erbij verdiend voor de Z10.

BlackBerry Z10 zwart 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

De BlackBerry Z10 concurreert eigenlijk met alles dat smartphone heet en in het high-endsegment valt. Maar misschien zijn de belangrijkste concurrenten wel die met Windows Phone 8, het toestel zal toch primair verkocht worden aan mensen die geen Android of iOS willen.

Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 hoofdfoto

En waar Windows Phone 8 is, is Nokia. In dit geval het vlaggenschip van de fabrikant, de Lumia 920. Dat toestel deelt zijn 4G-verbinding, processor en schermresolutie met de Z10 en heeft dus net als de Z10 een wat minder bekend besturingssysteem. Ook de Nokia Lumia 920 richt zich erg op zijn camera, hoewel die daar wat beter in slaagt. Daarnaast is Windows Phone inmiddels wat volwassener, met ook meer beschikbare applicaties. Aan de andere kant kunnen we ons voorstellen dat velen Windows Phone een beetje saai vinden en dat heeft BlackBerry 10 weer minder. Ook werken de sociale netwerken op BlackBerry 10 prettiger dan op Windows Phone. Het is dus geen uitgemaakte zaak tussen deze twee toestellen, maar wij zouden toch voor de Lumia 920 gaan omdat hij wat ‘volwassener’ is.

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S hands-on

Ook binnenkort op de markt in Nederland komt de Ativ S van Samsung, eveneens een Windows Phone. De Ativ S heeft een groter scherm dan de Z10, maar wel een iets lagere resolutie. Daarnaast moet hij het afleggen met zijn goedkope plastic bouw, tegenover de degelijke BlackBerry Z10. Maar de hierboven genoemde voordelen van Windows Phone ten opzichte van BlackBerry, en dan met name de volwassenheid, zijn ook in het voordeel van de Ativ S. De Z10 heeft met zijn LTE-connectiviteit ook een goed voordeel. Net als bij de Nokia Lumia 920 niet echt een uitgemaakte zaak dus. Maar ook hier zouden we eerder de Windows Phone adviseren.

HTC 8X

HTC 8X hoofdfoto

Nog een belangrijke Windows Phone is de HTC 8X. Dat toestel is net als de Z10 wat kleiner dan de meeste high-endtelefoons en heeft een ongeveer gelijkwaardig scherm. Ook de camera is van beide toestellen niet top of the bill. Ook hier geldt dezelfde strijd tussen twee platformen, met een voordeel voor Windows Phone. In tegenstelling tot de Ativ S, is de 8X wel heel goed gebouwd en heeft de BlackBerry Z10 daar geen voordeel meer. Wel blijft het voordeel van de LTE-connectiviteit in de Z10 staan. Maar de Z10 blijft het lastig houden in deze vergelijking, zeker als je bedenkt dat de 8X ‘maar’ €435 kost. Dat is zeker honderd euro goedkoper dan de Z10.

Overigen

De andere concurrentie komt vooral uit de hoek van de bekende platformen, waar het extra moeilijk is om klanten weg te snoepen. Zowel Android als iOS zijn volledig volgroeid, hebben honderdduizenden apps tot hun beschikking en een gigantische userbase. Naast de iPhone 5 zijn het toestellen als de Nexus 4, HTC One X+, Samsung Galaxy S III en Sony Xperia Z die het de Z10 moeilijk gaan maken. Ook de Xperia V is met zijn LTE, gelijke formaat en gelijke processor een geduchte concurrent.

Apple iPhone 5 hoofdfoto 
Samsung Galaxy S III hoofdfoto 
HTC One X+ hoofdfoto 
Google Nexus 4 hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
  • Prima design en bouw
  • Handig toetsenbord
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Goede integratie sociale media
  • LTE-ready
  • Toestel heeft veel potentie
Minpunten
  • Matige batterij
  • Camera valt tegen
  • Beperkter app-aanbod dan bij concurrerende besturingssystemen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters