BlackBerry Z30

Vorig jaar legde BlackBerry met BlackBerry 10 en de BlackBerry Z10 een goede basis, maar het was nog lang niet af. Inmiddels heeft de BlackBerry Z30 het stokje overgenomen en in deze review kijken we hoe het vlaggenschip van BlackBerry er nu voorstaat.

BlackBerry Z30 hoofdfoto 

“Het nieuwste wapenfeit is de BlackBerry Z30, die als nieuw vlaggenschip fungeert.”

Hoewel BlackBerry 10 begin vorig jaar niet slecht ontvangen werd, waren vele techjournalisten het er wel over eens dat het besturingssysteem nog niet af was. Dat gold ook voor ons en in onze review van de Z10 konden we alleen maar concluderen dat er nog een hoop moest gebeuren. Twee maanden later was de telefoon inmiddels ruim verkrijgbaar en keken we terug naar de Z10, die toen al een stuk beter in de smaak viel. Ook over de Q5 en Q10 waren we redelijk goed te spreken. Geen van de nieuwe BlackBerries wist echter potten te breken en mede daardoor kreeg BlackBerry het onlangs erg lastig. Toch is de fabrikant positief gestemd over de toekomst en uiteraard blijven er gewoon nieuwe toestellen van de band rollen. Het nieuwste wapenfeit is de BlackBerry Z30, die als nieuw vlaggenschip fungeert en tevens BlackBerry OS 10.2 introduceert.

BlackBerry Z30 design 
BlackBerry Z30 design 
BlackBerry Z30 design 

“Wat opvalt is dat de specs van de BlackBerry Z30 niet echt vlaggenschip-waardig meer zijn.”

Wat opvalt is dat de specs van de BlackBerry Z30 niet echt vlaggenschip-waardig meer zijn. Tegenover de Z10, die een jaar geleden ook al niet de meest high-endspecs had, zijn eigenlijk alleen de GPU, de batterij en de schermdiagonaal erop vooruit gegaan. Daarnaast is het scherm nu een super amoledexemplaar. Dat betekent dat de Z30 een dualcore Snapdragon S4 Pro-chipset geklokt op 1,7GHz, 2GB RAM, een 5 inch groot 720p-scherm, een 8-megapixelcamera en ondersteuning voor alle moderne netwerktechnologieën behalve wifi ac heeft.

Gelukkig voor BlackBerry is hun OS 10.2 een stuk minder zwaar dan Android en heeft het toestel daarmee een goede kans toch een high-end-ervaring te bieden. In deze review maken we de balans op.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en de laagste prijzen van de BlackBerry Z30 vinden. Deze review is gebaseerd op softwareversie 10.2.0.424 en een prijs van €470.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

BlackBerry Z30

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2013 Draait op BlackBerry OS 10.2Behuizing van Glasvezel

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Produalcore-processor op 1,7GHzGrafisch: Adreno 320

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 170 gramLengte: 140mmBreedte: 72mmDikte: 9,4mm

Scherm/invoer

5″ Super Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-out (HDMI signaal)Micro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2880mAhBatterij is niet vervangbaar

Unboxing

De BlackBerry Z30 wordt geleverd met een vrij standaard verkooppakket. De telefoon wordt geflankeerd door wat handleidingen, een paar oortjes, een USB-kabel en twee stopcontactadapters: een voor de UK en een voor Nederland.

Design

“Zoals we inmiddels van de duurdere BlackBeries gewend zijn, zit de Z30 goed in elkaar.”

Zoals we inmiddels van de duurdere BlackBeries gewend zijn, zit de Z30 goed in elkaar. Voorkant van de Z30 is grotendeels een glasplaat met alleen aan de onderkant een randje van plastic dat op dat van de Z10 lijkt. De achterkant van het toestel is in zijn geheel losneembaar en gebouwd van een speciaal soort glasvezel, wat zorgt voor een prettig gevoel in de hand en een luxe uitstraling. Ondanks de losneembare achterkant is de batterij niet verwisselbaar: het klepje biedt slechts toegang tot de geheugenkaart en simkaart van het toestel.

Hoewel de BlackBerry Z30 solide en prettig aanvoelt, hebben we twee opmerkingen over de bouwkwaliteit. Allereerst is de achterkant nogal lastig los te halen, wat gelukkig voor de meeste gebruikers niet echt een probleem zal zijn. Vervelender is het feit dat het knopje tussen de twee volumetoetsen in, dat bij een enkele druk op de knop als play-pause-knop fungeert en de spraakbesturing activeert als je hem ingedrukt houdt. Omdat je het knopje gemakkelijk per ongeluk indrukt zit hij meer in de weg dan dat je er profijt van hebt.

De Z30 is met een dikte van 9,4 millimeter vrij gemiddeld en ligt door zijn afgeronde achterkant lekker in de hand. Alleen het toestel is wel aan de flinke kant voor een smartphone met een 5-inch-scherm, vooral door de ruimte onder het scherm. Het toestel is een paar millimeter groter dan bijvoorbeeld een Galaxy S4 of een LG G2. Niets schokkends, maar wel een beetje jammer.

BlackBerry Z30 design 
BlackBerry Z30 design 
BlackBerry Z30 design 
BlackBerry Z30 design 
BlackBerry Z30 design 
BlackBerry Z30 design 

Op deze Z30 zit een micro hdmi-poort, iets dat inmiddels zeldzaam geworden in op smartphones. In veel toestellen zit inmiddels een mhl-poort waarmee de usb-poort als tv-out gebruikt wordt, maar dat gaat op deze BlackBerry dus via een hdmi-kabel. Die zijn iets makkelijker verkrijgbaar en hebben geen stroom nodig, maar verder maakt het weinig uit. De telefoon heeft zijn powerknop bovenop zitten, wat niet de meest handige plaatsing is. Verder zit de micro usb-poort aan de zijkant en de 3,5mm-ingang bovenop.

BlackBerry Z30 design 
BlackBerry Z30 design 
BlackBerry Z30 design 
BlackBerry Z30 design 

Scherm

“Het 720p-scherm heeft niet de hoogste resolutie, maar voor iedereen behalve de echte pixel-freaks voldoende.”

De BlackBerry Z30 maakt gebruik van een 5 inch groot amoledscherm met een resolutie van 720×1280 pixels. Niet de hoogst beschikbare resolutie, maar voor iedereen behalve de echte pixel-freaks voldoende. Alles ziet er scherp uit en pixels zijn slechts herkenbaar als je er echt naar gaat zoeken. Bijkomend voordeel is dat de Z30 een rgb-matrix heeft in plaats van een PenTile-matrix, wat ervoor zorgt dat er geen gekke gekleurde randen ontstaan en de resolutie hoger lijkt dan bij veel amoledschermen.

De kleuren zijn zoals we dat kennen van andere amoledschermen erg levendig en verzadigd, maar BlackBerry is hierin wat ons betreft een beetje te ver gegaan. De verzadiging is zo hoog dat sommige dingen er niet erg realistisch meer uitzien, daar moet je van houden. De helderheid van het scherm is aardig, de kijkhoek en het contrast erg goed. Het is zeker geen lelijk scherm, maar de kleuren zijn ons iets té. De lagere resolutie heb je weinig last van, maar het is toch jammer dat een dusdanig duur toestel niet de best beschikbare resolutie gebruikt.

Prestaties

“Op zich is er weinig mis met de performance dus.”

De BlackBerry Z30 draait niet meer op de nieuwste processor die je kunt krijgen. Het gaat om de Qualcomm Snapdragon S4 Pro MSM8960AB, met twee op 1,7GHz geklokte Krait-kernen onder de motorkap. De GPU is een Adreno 320, die zeker in combinatie met het 720p-scherm redelijk rap is. Dat geldt voor het hele toestel wel, want zowel BlackBerry 10 als het aantal pixels op het scherm vragen niet zoveel van de processor en GPU. Daardoor zijn dagelijkse taken ruim snel genoeg op de Z30 en merk je er eigenlijk weinig van dat de hardware wat verouderd is.

Dat ga je wel merken met zwaardere applicaties. Ze draaien allemaal feilloos, de Z30 is immers de krachtigste BlackBerry op de markt. Maar zeker als je bijvoorbeeld een Androidapplicatie draait merk je wel dat het opstarten soms wat minder snel gaat dan dat dat op een Androidtelefon uit dit segment zou gaan.

Op zich is er weinig mis met de performance dus. Desondanks vinden we een processor van een jaar oud op een toestel van bijna vijfhonderd euro wel een beetje karig en vragen we ons af hoe het toestel over twee jaar nog mee kan. Met Androidapplicaties van die tijd zal hij het waarschijnlijk moeilijk gaan krijgen.

“De accucapaciteit van 2880mAh is voor deze hardware erg netjes en de Z30 houdt het dan ook lang vol.”

Uiteraard ondersteunt de BlackBerry Z30 LTE en ook verder zit het allemaal wel snor qua communicatiemogelijkheden. Nfc, wifi en bluetooth zijn natuurlijk allemaal aanwezig en met het bereik is niets mis.

De batterij van de Z30 is ontzettend goed. De capaciteit van 2880mAh is voor deze hardware erg netjes en de Z30 houdt het dan ook lang vol. Het is in ons geval meerdere malen voorgekomen dat het toestel twee dagen mee ging bij normaal gebruik. Gebruik je het toestel intensief dan zal je hem zeker ’s avonds aan de lader moeten leggen, maar dan hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat het toestel er halverwege de dag al mee stopt. En dat was bij de Z10 wel anders.

Software

“De interface is nogal wennen als je iets anders gewend bent, maar werkt wel erg prettig als je het door hebt.”

BlackBerry Z30 screenshot

De BlackBerry Z30 draait op de nieuwste versie van BlackBerry OS: versie 10.2. In de basis is het besturingssysteem hetzelfde gebleven als toen het een jaar geleden werd geïntroduceerd op de BlackBerry Z10, maar er zijn zeker een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo is de Android runtime die men nu gebruikt gebaseerd op Android Jelly Bean in plaats van Gingerbread en kun je op het lockscreen op een icoontje klikken om alvast de informatie die erin staat weer te geven. Al met al is het besturingssysteem wat volwassener geworden, hoewel het niveau van Android of iOS nog zeker niet bereikt is.

De interface is grotendeels gebaseerd op het concept van vegen om acties uit te voeren. Van de rand van het scherm omhoog vegen minimaliseert een applicatie, veeg je van de rand naar onderen dan wordt het menu opgeroepen. Als je een beweging van onder naar boven en dan naar rechts maakt kom je direct in de Hub terecht, waar al je communicatie verzameld wordt. Het is allemaal nogal wennen als je iets anders gewend bent, maar werkt wel erg prettig als je het door hebt.

Het ‘homescreen’ bestaat alleen als je open applicaties hebt, deze worden hier als miniaturen weergegeven. Als de app het ondersteunt komt er een speciaal stukje informatie op dit scherm, een soort widget. Zo kunnen er maximaal vier miniaturen op een scherm staan en na scrollen passen er daar nog vier bij. De apps staan op de volgorde waarin ze voor het laatst geopend zijn en dat betekent dat je zo’n ‘widget’ niet altijd in beeld kunt laten. Dat is jammer. Het menu bevindt zich rechts van het homescreen en bestaat uit een lijst met al je apps, naar eigen inzicht in gedeeld en al dan niet in mappen geplaatst.

BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 

“De BlackBerry Hub is één van de belangrijkste onderdelen van het besturingssysteem.”

Aan de linkerkant van de interface is de BlackBerry Hub te vinden, één van de belangrijkste onderdelen van het besturingssysteem. Deze hub wordt bijgestaan door de zogenaamde ‘peek’-functionaliteit. Dat houdt in dat je als je naar boven veegt vanuit een app maar het scherm niet loslaat icoontjes van al je meldingen te zien krijgt, zodat je direct kunt zien of je de melding belangrijk genoeg vindt. Is dat het geval, dan veeg je naar rechts om de hub te openen en zo niet dan veeg je weer terug naar beneden en kun je doorgaan met waar je mee bezig was. Je kunt ook naar rechts vegen om even een preview van de hub te krijgen, zonder er daadwerkelijk in te gaan.

De standaardpagina van de hub bestaat simpelweg uit een lange lijst met al je communicatie, als je naar rechts veegt krijg je alle categorieën te zien en kun je dus filteren. Dingen als systeemmeldingen, tekstberichten, BBM, WhatsApp, emails, gemiste gesprekken, Facebook en Twitter zijn allemaal in de hub beschikbaar. Daarnaast is er nog de Priority Hub waar berichten die om de een of andere reden als belangrijk worden aangemerkt door het systeem verschijnen. Alle berichten kunnen direct uit de hub bekeken en afgehandeld worden. Als je vanuit de hub naar beneden veegt komen je aankomende agenda-afspraken tevoorschijn.

Voor de meeste items in de hub geldt dat ze ook nog een eigen app hebben, zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter en WhatsApp. Dat kan soms een beetje verwarrend werken, maar levert niet echt problemen op. Voor mailtjes geldt dat die alleen in de hub te vinden zijn en geen speciale email-app hebben. Dat werkt an sich prima, hoewel de functionaliteit over het algemeen niet zo uitgebreid is als bij de standalone mail-apps van andere besturingssystemen. Jammer is dat zaken als Twitter- en Facebook-meldingen niet als gelezen gemarkeerd worden zodra je ze op een andere plek, bijvoorbeeld op de computer, al geopend hebt.

BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 

“Een FM radio heeft BlackBerry inmiddels via een update toegevoegd aan de Z30.”

BlackBerry Z30 screenshot

Op de telefoon zijn een drietal apps aanwezig voor multimediaconsumptie: een muziekspeler, videospeler en galerij. De muziekspeler heeft één flink nadeel. De speler is niet in staat om te scrollen door je muzieklijst op letter. Dat betekent dat je wel kunt zoeken op een nummer, maar niet vervolgens je hele lijst of een afspeellijst afspelen. Dat kan alleen maar door hem handmatig op te zoeken, en als je een grote muziekbibilotheek hebt is dat vanzelfsprekend nogal veel werk. Verder is jammer dat de instellingen wat beperkt zijn en een equalizer bijvoorbeeld niet beschikbaar is. Een FM radio heeft BlackBerry inmiddels via een update toegevoegd aan de Z30.

Wel netjes is de videospeler, die ondersteunt veel formaten en kan per datum of map makkelijk video’s sorteren. Ook op de galerij van de Z30 valt weinig aan te merken. Bewerken van foto’s is ook mogelijk en gaat makkelijk. Je kunt afbeeldingen bijvoorbeeld een filtertje of een lijst geven, je kunt automatisch de kleuren en helderheid optimaliseren, zelf de witbalans of helderheid aanpassen en rode ogen retoucheren.

Een ander positief punt is de geluidskwaliteit. Via een headset is die niet erg speciaal maar wel goed en via de speaker klinkt het toestel prima. De telefoon maakt gebruik van stereo speakers, die vrij hard kunnen en voor een telefoon helder zijn en redelijk wat diepte hebben. Het is niet zo goed als bijvoorbeeld de BoomSound-speakers van een aantal HTC-toestellen, maar voor een telefoon zeker heel netjes.

BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 

Op de BlackBerry Z30 zijn een flink aantal apps standaard meegeleverd waardoor het toestel redelijk compleet is. Er zijn uiteraard een aantal simpelere apps, zoals een weerapplicatie, een rekenmachine, een kompas en een klok. Daarnaast is er een prima Office-pakket aanwezig waarmee je bestanden kunt bekijken en bewerken en wordt het toestel standaard geleverd met Facebook, Twitter, LinkedIn en Foursquare.

Leuk is het programma ‘Remember’, een app waarin notities en een to-do-lijstje samenkomen. Leuk is ook dat de app gekoppeld is met je mail, zodat items die je daar als belangrijk markeert ook in je to-do-lijst terugkomen. Iets anders leuks is Story Maker. Daarmee kun je filmpjes maken van een aantal foto’s, compleet met muziek eronder, een titel ervoor en erna en een filter en effecten over je foto’s. De bestandsbeheerder heeft standaard integratie met Dropbox en Box, ook dat is erg handig.

BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 

De browser van de BlackBerry Z30 werkt soepel en heeft als groot voordeel dat het een van de weinige mobiele browsers tegenwoordig is die flash ondersteunt. Ook al wordt dat steeds minder belangrijk, er zijn toch nog genoeg websites die nog met het platform werken.

Om je de weg te wijzen heeft de Z30 BlackBerry Maps. Die had wat opstartproblemen toen BlackBerry 10 net uitkwam, maar werkt inmiddels goed. De GPS van het toestel heeft snel een fix en de mogelijkheden zijn vrij uitgebreid. Je kunt navigeren, er is een knopje naar ‘mijn plaatsen’ waar je makkelijk naar bepaalde plekken of contactpersonen kunt navigeren. Dat navigeren gaat prima met een simpele interface en ook het opzoeken van extra plaatsen gaat goed. Zo uitgebreid als Google Maps is het zeker niet en zal het ook nooit worden waarschijnlijk, maar de app is ruim voldoende voor dagelijks gebruik.

BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 

“Daarnaast is het zo dat je veel Android-apps ook op de Z30 kunt draaien.”

BlackBerry Z30 screenshot

Dan is er natuurlijk nog het issue van de applicatiewinkel, die zoals bij ieder nieuw besturingssysteem niet zo uitgebreid is als die van Android of iOS. De vraag is echter of het genoeg is en dat is in onze ogen wel het geval. Als je alle nieuwe apps direct wilt hebben en van iedere supermarkt en elk evenement een app wilt dan moet je niet bij BlackBerry 10 zijn. Maar als je genoeg hebt aan een aantal handige applicaties zoals 9292, Schiphol, WhatsApp en Buienradar dan kom je er wel. Daarnaast zijn er wel de nodige vermakelijke games aanwezig voor een beetje vermaak.

Daarnaast is het zo dat je veel Android-apps ook op de Z30 kunt draaien. Je kunt gewoon de .apk-bestanden installeren en er zijn ook alternatieve app-stores die je op de Z30 kunt zetten. De apps draaien als het ware onder Android Jelly Bean en zodoende zijn er veel apps compatibel, hoewel niet iedere app werkt. De Google Play Services die sommige apps gebruiken zijn namelijk niet beschikbaar op de Z30.

BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 

Camera

De camera van de BlackBerry Z30 is er een met een resolutie van 8 megapixel en een enkele led-flits. Aan de voorkant zit een 2-megapixelcamera. De camera aan de voorkant is vrij gemiddeld, die aan de achterkant eigenlijk ook. De primaire camera haalt het niet bij bijvoorbeeld Samsung’s Galaxy Note 3 maar is wel beter dan die van de BlackBerry Z10. Foto’s zijn redelijk scherp en de lijnvoering is in orde. De kleuren zijn wat aan de saaie kant, maar kunnen er zeker mee door. De Z30 heeft een redelijk goede HDR-modus. Al met al valt de fotokwaliteit ons niet tegen.

BlackBerry Z30 camerasample 
BlackBerry Z30 camerasample 
BlackBerry Z30 camerasample 
BlackBerry Z30 camerasample 
BlackBerry Z30 camerasample 
BlackBerry Z30 camerasample 
BlackBerry Z30 camerasample 
BlackBerry Z30 camerasample 

Net als bij de andere BlackBerry 10-toestellen zijn de opties in de camera van de Z30 redelijk beperkt. In het oog springt de modus om een burst-foto te maken en vervolgens per persoon het beste gezicht uit te zoeken. Zo kun je relatief makkelijk groepsfoto’s maken. Aangezien deze modus ook door de frontcamera ondersteund wordt zijn ook groepsselfies nog makkelijker dankzij de modus.

De filmpjes die de Z30 schiet zijn in full hd-resolutie en zijn kwalitatief gezien redelijk goed. De audio bij video’s is niet verkeerd en het toestel focust vrij snel terwijl hij filmt. Ook zoomen en het lampje aan- en uitschakelen tijdens het filmen is mogelijk.

BlackBerry Z30 screenshot 
BlackBerry Z30 screenshot 

Conclusie

De BlackBerry Z30 is een mooie stap vooruit tegenover de Z10, maar we kunnen ons niet aan de gedachte onttrekken dat de concurrentie het afgelopen jaar harder vooruit is gegaan. Hoewel de Z30 de prijs van een vlaggeschip heeft, is hij op een aantal vlakken toch niet helemaal meer bij de tijd.

“Hoewel de Z30 dus een prima toestel is, is het er wel een die lastig echt aan te raden is voor velen.”

De wat tragere processor willen we de Z30 nog wel vergeven. Die wordt namelijk prima opgevangen door de vrij lichte software. Voor het scherm zijn we echter wat minder vergevingsgezind. Je zou kunnen redeneren dat die voor dagelijks gebruik ruim voldoende is en je zelfs goed moet kijken om het verschil met een full hd-scherm te zien. Dat is wel zo, maar feit blijft dat veel smartphones die ongeveer de helft kosten van de Z30 een gelijkwaardig scherm hebben. Je betaalt niet de hoofdprijs om componenten te krijgen die voor het dagelijks gebruik ruim voldoende zijn. Een zelfde verhaal gaat op voor de camera.

Aan de andere kant is er los van die prijs erg weinig mis met de Z30. Het design is dik in orde, de software is direct uit de doos al lekker compleet en de interface werkt prettig. Het app-aanbod blijft achter bij dat van Android en iOS, maar je kunt je afvragen voor wie dat daadwerkelijk een probleem is. Een groot voordeel is de beveiliging, die een stuk sterker is dan bij Android. Dat komt naar voren in het feit dat je per app iedere machtiging kunt intrekken, de voor bedrijven wellicht handige Balance-functie en ook het hele idee achter BlackBerry. Waar Android bedoeld is om Googlediensten te vermarkten en Google op zijn beurt het liefst al je gegevens verzamelt om je betere advertenties voor te schotelen, heeft BlackBerry daar geen baat bij.

Punt is echter wel dat de Z30 vooral een alternatief is voor de grote massa aan Androidtoestellen in plaats van andersom. Voor de groep die veel waarde hecht aan privacy en beveiliging een erg aantrekkelijk alternatief, maar voor velen slechts ‘weer eens wat anders’. En als dat anders zo honderdvijftig tot tweehonderd euro duurder is dan het Android-alternatief, wordt het lastig aan te raden. Hoewel de Z30 dus een prima toestel is, is het er wel een die lastig echt aan te raden is voor velen.

BlackBerry Z30 design 
BlackBerry Z30 design 

Door zijn relatief hoge prijs heeft de BlackBerry Z30 een heel aantal flinke concurrenten. Voor de gemiddelde consument praten we dan vooral over high-end Androidtelefoons, zoals de Samsung Galaxy Note 3, LG G2, Sony Xperia Z1 en Google Nexus 5. Bij Windows Phone ligt de Lumia 1020 van Nokia nog op de loer en op iOS-gebied zal de Z30 het vooral tegen de iPhone 5c op gaan nemen.

Belangrijker is misschien wel de concurrentie van BlackBerry zelf. Veel consumenten die voor een Z30 gaan zullen veiligheid hoog op hun lijstje van prioriteiten hebben staan en dan is BlackBerry de beste keuze. Aangezien de ook prima BlackBerry Z10 voor iets meer dan de helft van de prijs van de Z30 over de toonbank gaat, is dat ook een interessant alternatief. Ook de ongeveer even dure Q10 is interessant, maar valt door zijn toetsenbord wel duidelijk in een andere niche.

LG G2 hoofdfoto 
Sony Xperia Z1 hoofdfoto 
BlackBerry Z10 hoofdfoto 
BlackBerry Q10 hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Goede bouw
  • Goede accuduur
  • Prettige interface
  • Uitstekende beveiliging
  • Goede multimediamogelijkheden
Minpunten
  • Scherm flink oververzadigd
  • Kan qua specs niet mee met de concurrentie
  • BlackBerry 10-ecosysteem relatief beperkt
  • Duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters