Bose QC35 en Sony MDR-1000X review: enjoy the silence

Elke frequente reiziger heeft er wel eentje of verlangt ernaar: noise cancelling headphones. In de markt van de bedrade koptelefoons met actieve ruisonderdrukking is Bose met zijn QuietComfort-lijn al jaren de benchmark. Inmiddels verschuift het gevecht zich richting de draadloze modellen, waar Sony onlangs een serieuze concurrent voor Bose op de markt bracht: de MDR-1000X. Ook Bose draagt zijn steentje bij met de draadloze Bose QC35. In deze review vergelijk ik de twee modellen met elkaar.

Bose QC35 vs Sony MDR-1000X

Toen ik eerder dit jaar de JBL Everest Elite 700 testte, was de markt van draadloze noise cancelling headphones nog een stuk overzichtelijker. Headsets met actieve noise cancelling hadden vaak nog een draadje. Misschien niet zo heel gek: dat soort headsets zijn vooral bedoeld voor op reis en bij veel vliegmaatschappijen mag je niet eens bluetooth-accessoires gebruiken aan boord. Gelukkig zijn er ook zat maatschappijen waar dat wel mag, komt zo’n headset ook op andere momenten van pas én kun je er een kabeltje insteken als backup-functie. Dat maakt deze QC35 en MDR-1000X tot twee interessante producten. Ze vallen aan de bovenkant van de markt voor draadloze koptelefoons met actieve ruisonderdrukking, die inmiddels trouwens flink uitgebreid is. CoolBlue heeft bijvoorbeeld 19 van zulke apparaten in het assortiment, waarvan 13 over ear-modellen.

Bose QC35 is een functioneel relatief eenvoudige headset die zich echt op een degelijke ervaring voor (zaken)reizigers richt. Het ontwerp is straightforward en degelijk, de actieve ruisonderdrukking behoort tot de top en de headset wordt met een draagtas en vliegtuigadapter geleverd. Het is het logische draadloze vervolg op de QC25 die je onder andere in de businessclass van de meeste vliegmaatschappijen terugziet. Een echt reizigersproduct, dus.

Sony bracht onlangs een serieuze concurrent voor Bose op de markt

Natuurlijk richt Sony zich met de MDR-1000X ook op mensen die veel onderweg zijn; dat is immers het primaire bestaansrecht van een noise cancelling koptelefoon. Maar de focus van Sony ligt duidelijk wat meer op lifestyle en een hoog gadgetgehalte. De MDR-1000X heeft allerlei slimme bedieningsfuncties, veel verschillende opties voor de ruisonderdrukking en een iets flitsender ontwerp. Bovendien beweert Sony een superieure geluidskwaliteit te hebben: met het LDAC-protocol moet er beter geluidskwaliteit via bluetooth overgedragen kunnen worden en DSEEE HX moet ervoor zorgen dat gecomprimeerde audio ‘geupscaled’ wordt tot bijna lossless-kwaliteit. Natuurlijk werkt dat wel alleen in samenwerking met producten die die technieken ook ondersteunen; vooral de Xperia-telefoons van Sony zelf.

Bose QC35
Headset op, omgeving uit

Headset op, omgeving uit. Het idee is dat beide headsets je helemaal afsluiten van de omgeving zodat je maximaal van je muziek of film kunt genieten. Of zelfs als je even rust wilt zonder iets door de koptelefoon te luisteren. Dat doen de headsets door het omgevingsgeluid op te nemen en antigeluid af te spelen in de headset: actieve ruisonderdrukking. De producten van Bose gelden al jaren als de gouden standaard op dat gebied, maar Sony beweert met de MDR-1000X “industry leading” actieve ruisonderdrukking te hebben.

In de praktijk vind ik het lastig om een winnaar aan te wijzen tussen deze twee headsets. Ze doen het sowieso allebei erg goed, maar blinken uit op verschillende vlakken. De Bose QC35 is iets beter in het filteren van achtergrondruis; bijvoorbeeld van vliegtuig-, bus- of treinmotoren. De Sony komt daar dicht bij in de buurt, maar kan net niet tippen aan de Bose.

Lastig een winnaar aan te wijzen tussen deze twee headsets

Als het gaat om het filteren van stemmen dan zijn de rollen omgedraaid. Dat minder voorspelbare geluid is erg lastig te filteren en er zijn dan ook geen koptelefoons op de markt te vinden die dat perfect doen. Maar de Sony MDR-1000X doet dat wel beter dan alle headsets die ik tot nu toe geprobeerd heb. Stemmen worden redelijk succesvol naar de achtergrond gedrukt, wat bijvoorbeeld van pas komt op kantoor of in een drukke treincoupé. De Bose QC35 doet dat duidelijk wat minder, maar ook hier zijn de verschillen niet gigantisch.

Van beide headsets moet je niet verwachten dat ze de wind op de fiets kunnen compenseren. Die is zo onvoorspelbaar en blaast zo hard in de microfoons dat de apparaten daar niets mee kunnen. Maar dat geldt voor zover ik weet voor alle koptelefoons.

Beide headsets hebben gewoon erg goede ruisonderdrukking

Welke van de twee headsets het beste scoort op dit gebied is dus vooral afhankelijk van je gebruiksscenario. Zit je vaak in het vliegtuig, dan doet de Bose het het beste. Ben je zoals ik vaker in een volle trein onderweg, dan is de Sony net de betere keuze. Tenzij je in een stiltecoupé gaat zitten en iedereen zich voor de verandering eens wel aan de regels houdt. De verschillen zijn uiteindelijk zou klein dat ik mijn keuze er niet van zou laten afhangen; beide headsets hebben gewoon erg goede ruisonderdrukking.

Sony MDR-1000X
Met je hand op de rechter oorschelp demp je het geluid bij de Sony

“This is your captain speaking.” Even terug naar het vliegtuigscenario. Zo nu en dan wordt er iets omgeroepen en de kans bestaat dat je dat graag wilt horen. Sony heeft daar een – in mijn ogen – briljante oplossing voor bedacht: de rechter oorschelp van de headset is aanraakgevoelig en zodra je je hand erop legt wordt de muziek tijdelijk gedimd en het geluid van buiten juist doorgegeven door de speaker van de headset. Zo kun je dus makkelijk even horen wat er omgeroepen wordt en dan weer direct doorgaan met luisteren. In het geval van Bose moet je de headset afdoen. Ook geen drama, maar toch net wat minder handig.

Een andere manier om wel op de hoogte te blijven van wat er in je omgeving gezegd wordt is de zogenaamde ‘ambient aware’ functie. Daarmee kun je op de Sony MDR-1000X kiezen om alleen stemmen door te laten of om alles een beetje door te laten. Daar wordt het totaalplaatje van geluid dat je binnenkrijgt vaak niet erg beter van, dus wat mij betreft is de functie vrij zinloos. Dat de Bose QC35 niet over iets vergelijkbaars beschikt vind ik dan ook totaal geen probleem.

Sony heeft zijn best gedaan om meer functies toe te voegen. Zo kun je met dezelfde aanraakgevoelige oorschelp bijvoorbeeld je muziek doorspoelen, terugspoelen, harder zetten of zachter zetten door naar voren, achteren, omhoog of naar beneden te vegen. Bose doet de volumeregeling met gewone knopjes, wat in mijn ogen handiger is. Het vegen over de Sony gaat nog weleens mis, die knopjes niet. Alleen vind ik het wel jammer dat je bij de Bose geen nummers kan doorspoelen op de headset.

Bose doet de volumeregeling gewoon met knopjes; dat is handiger

Beide headsets zijn aan te sluiten via zowel bluetooth als een kabeltje; dat werkt prima. Die bluetooth-koppeling kan via NFC gemaakt worden en dat vind ik erg handig. Wat me wel opvalt is dat het kabeltje dat Bose meelevert nogal goedkoop en fragiel aanvoelt; het lijkt wel alsof Bose niet wil dat je hem gebruikt. Sony heeft dat een stuk beter geregeld. Beide fabrikanten leveren trouwens een adapter mee om de headset aan te sluiten op het in-flight entertainmentsysteem van vliegtuigen.

Bose QC35
Koppelen kan met NFC

 

Leuk al die extra functies, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het geluid dat uit je koptelefoon komt. Dat zit, zoals je mag verwachten voor bijna €400, bij beide headsets wel goed. Daarbij moet ik zeggen dat ik zeker geen audiofiel ben, dus dit aspect benader vanuit de ogen van een ‘normale luisteraar’; net als de meeste mensen die deze review zullen lezen en deze headsets zullen kopen dus.

De Bose QC35 klinkt helder en doet het vooral in de middentonen goed

De Bose QC35 klinkt helder en doet het vooral in de middentonen goed. De bas had wat mij betreft iets harder gemogen, maar is ook niet storend zacht. De headset klinkt vrij warm en is prettig om langere tijden naar te luisteren. Prima dus. Wat wel opvalt is dat de geluidskwaliteit duidelijk minder is als de headset via een kabel verbonden is en uit staat. Dan wordt het allemaal wat scheller. Dikke pech dus als de batterij op is.

Sony doet het met de MDR-1000X net wat beter wat mij betreft. De bas is beter aanwezig en het geluid klinkt overall gezien wat voller. Vooral als je elektronische of andere wat meer bas-gefocuste muziek luistert klinkt de Sony beter. De geluidskwaliteit van de MDR-1000X houdt ook beter stand als hij niet aan staat.

Bij Sony is de bas beter aanwezig en het geluid klinkt overall gezien wat voller

Overall gezien wint de Sony het dus op het gebied van geluidskwaliteit, hoewel ook hier de verschillen niet heel groot zijn.

Dan zijn er nog een aantal praktische zaken, zoals de batterij en het draagcomfort. Eerst maar even de accuduur: daar kan ik kort over zijn. Zowel Bose als Sony claimen een accuduur van 20 uur. Of ze daar precies aan komen weet ik niet, maar in ieder geval zit de accuduur bij beiden wel goed. Ik kon bij een paar uur per dag gebruik makkelijk de week doorkomen en dat lijkt mij voldoende. Overigens schakelt de Sony MDR-1000X automatisch uit als je hem een tijdje niet gebruikt; bij Bose kan dat ook maar moet je het eerst via de app instellen. Beide worden opgeladen via een micro usb-kabeltje.

Bose QC35 vs Sony MDR-1000X

Het draagcomfort heeft natuurlijk alles met het ontwerp te maken, dus laat ik daar maar mee beginnen. Dat ontwerp is van beiden goed met een metalen basis die voor de nodige stevigheid zorgt. Het kussentje op de hoofdband en de oorstukken zijn van kunstleer; Sony heeft dat kunstleer doorgetrokken naar de achterkant van de oorschelp. Bij Bose is die van metaal. Beide prima. De Bose is wel iets rommeliger vormgegeven en komt net wat minder stevig over.

Toch scoort de Bose QC35 qua draagcomfort beter: hij is wat lichter en is daardoor prettiger om langere perioden op te houden. Niet dat dat bij de Sony MDR-1000X een probleem vormt, maar het verschil is wel merkbaar. Puntje voor Bose dus.

Dat beide headsets bijzonder goed zijn en dat ik ze met enige weemoed weer terugstuur naar Bose en Sony moge duidelijk zijn. Ik durf niet te zeggen dat dit de twee beste noise cancelling bluetooth koptelefoons op de markt zijn, maar het zijn in ieder geval twee goede kandidaten voor die titel. Daar betaal je wel voor: €379 voor de Bose QC35 en €399 voor de Sony MDR-1000X.

Twee goede kandidaten voor beste noise cancelling koptelefoon op de markt

De hamvraag is dan natuurlijk: welke van de twee wint. Het antwoord daarop hangt er vooral vanaf wat voor gebruiker je bent. Ben je veel op reis, hecht je waarde aan een comfortabele pasvorm en goede onderdrukking van echte achtergrondruis; dan moet je bij de Bose QC35 zijn. Het bespaart je 20 euro, maar dat lijkt me op dit bedrag niet zo interessant. Belangrijker is dat de headset iets beter scoort op het dempen van constante ruis en dat hij comfortabeler is om lang achter elkaar te dragen. Perfect voor in het vliegtuig dus.

Als je van plan bent je headset meer thuis, op straat of in een kantooromgeving te gebruiken dan is de Sony MDR-1000X wat mij betreft de betere keuze. Het geluid – en met name de bas – is iets beter en hij is beter in staat om stemmen te dempen. Bovendien ziet hij er in mijn ogen wat flitsender uit en heeft hij een aantal handige toegevoegde functies.

De Bose is dus meer een tool voor onderweg, de Sony wat meer een lifestyle-product voor thuis. Hoewel ze beiden in allebei de scenario’s prima tot hun recht komen. Welke van de twee je ook kiest; succes is bijna gegarandeerd.

Bose QC35 vs Sony MDR-1000X

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters