De nieuwe Apple iPad

De Apple iPad kent inmiddels zijn derde reïncarnatie en deze keer heeft de tablet als belangrijkste verbetering een scherm mee gekregen met een extra hoge resolutie. All About Phones neemt de nieuwe tablet van Apple ter handen en bekijkt welke verbeteringen de fabrikant allemaal doorgevoerd heeft.

De nieuwe Apple iPad foto

 

De mobiele industrie draait elk jaar in de maanden januari, februari, maart en de maanden mei, juni, juli overuren doordat de kans groot is dat fabrikant Apple de opvolger van haar populaire tablet, de iPad, of de opvolger van haar iPhone, in die maanden bekend zal maken. Dit heeft als gevolg dat het geruchtencircuit overuren moet draaien om zo accuraat mogelijk de specificaties en de vormen van de nieuwe apparaten te bespreken.

Ook wij moeten hier aan geloven en de geruchtenmachine maakte ook bij ons overuren in de afgelopen periode. We hebben enkele tientallen artikelen gespendeerd aan de nieuwe iPad die tot aan de bekendmaking door het leven ging als de iPad 3. Zo was al redelijk vroeg duidelijk dat de nieuwe iPad over een scherm zou gaan beschikken met een Retina-resolutie. Niet veel later wisten zowel Samsung als LG te bevestigen schermen aan Apple te gaan leveren en zowaar; de nieuwe iPad heeft een Retina-scherm met een indrukwekkende resolutie van 2048×1536 pixels. Geen andere tablet heeft een dergelijke resolutie en Apple passeert hiermee dan ook ruim de Full HD-grens.

Wat opvallend was tijdens de persconferentie van Apple over de nieuwe iPad is de naamgeving. Daar waar veel mensen er vanuit gingen dat het nieuwe apparaat de iPad 3 zou gaan heten of de iPad HD, wist Apple de wereld te verassen door hem “de nieuwe iPad” te gaan noemen. Het lijkt er dan ook op dat de fabrikant terug wil naar haar standaard benaming zoals ze dat ook gebruikt voor iMacs, MacBooks en iPod Touches. De kans is groot dat de iPhone er binnenkort ook aan moet gaan geloven en dus “de nieuwe iPhone” zal gaan heten.

De nieuwe Apple iPad foto

 

De nieuwe Apple iPad foto

 

De nieuwe Apple iPad foto

 

Inmiddels is de nieuwe iPad al te koop en heeft Apple wederom haar eigen records verbroken voor wat betreft de afzet van het apparaat. De tablet is echter niet zonder slag of stoot geïntroduceerd. Zo doken er kort na de launche klachten van gebruikers op dat de iPad te warm zou worden, dat het laden te lang zou duren en dat de Wi-Fi niet goed zou werken. De meeste claims hebben weinig effect gehad en de tablet verkoopt tot op de dag van vandaag nog steeds ongekend goed wereldwijd.

Ook uit onze preview bleek al dat Apple wederom een homerun geslagen lijkt te hebben met dit nieuwe apparaat. Met name het scherm viel ons toen positief op en ook de bouw lijkt weer dik in orde te zijn. Inmiddels zijn we een ruime week verder en hebben we uitvoerig met de nieuwe tablet kunnen spelen om een uitgebreide review te maken. We kijken dan ook naar alle facetten van de nieuwe iPad en komen zo tot een conclusie over de derde generatie tablet van Apple.

Algemene gegevens
Merk Apple
Type de nieuwe iPad
Besturingssysteem iOS 5.1
Updatezekerheid Zeer Hoog
Ontwerp
Afmetingen 241,2 x 185,7 x 9,4 mm
Gewicht 652 gram
Form-factor tablet/slate
Behuizing Aluminium
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Diagonaal 10.1″
Type LCD
Verbeteringen Retina Display
Resolutie Retina HD+, 2048 x 1536 pixels met 264 pixels per inch
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Apple A5X
CPU 1GHz dualcore
GPU quadcore A5X
RAM 1GB
Meegeleverd geheugen 16GB/32GB/64GB
Energie
Standby-tijd 600 uur
Accu 11666mAh
Verbindingen
3G Ja
LTE Ja
Bluetooth Bluetooth 4.0
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja via Airplay
Wi-Fi hotspot Ja
NFC Nee
Verbindingspoorten
Netwerkkaartslot MicroSIM
Geheugenkaartslot Geen
Communicatiepoort Apple USB
Audiouitgang 3,5mm jack
TV-uit Apple USB
Multimedia
Primaire camera 5MP
Secundaire camera 2MP
Autofocus Ja
Flitser Nee
Videocamera 1080p@30fps
FM Radio Nee
Audio mp3, wma, wav, aac
Video mp4, DivX, Xvid
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Nee
Internetservices
Applicatiewinkel Apple App Store
Muziekwinkel iTunes
Exchange Ja

Apple staat erom bekend dat het een erg strakke doos aanbiedt aan de klant. Volgens Apple-oprichter Steve Jobs moet het uitpakken van een Apple-product op zich zelf een hele beleving zijn. Dat gaat zelfs zo ver dat Apple naar verluid een hele afdeling heeft die ontwerpen van dozen tests voor producten. Na een stevige keuring komt er uiteindelijk het model uit rollen en voor de nieuwe iPad heeft de doos veel weg van zijn voorganger. Aan de voorkant van de doos is te zien wat er precies in zit, een nieuwe iPad uiteraard, en aan de afbeelding kleur is te zien om welke kleur het gaat, zwart of wit. Verder zien we alleen de merknaam iPad op de doos staan, iCloud en het Apple logo en verder niets.

Als we de doos induiken dan vinden we daar onze nieuwe iPad die netjes is ingepakt in plastic. Daaronder vinden we nog een kleine startup-gids waarin de micro-SIM ejector tool in verborgen zit en een url naar de online handleiding van het apparaat. Daaronder vinden we nog een USB-kabel en een adapter waarin de USB-kabel gestoken kan worden om de iPad zo op te laden. Het misschien een beetje karig maar dat siert ook wel weer de kracht van het apparaat en het merk. Desondanks zit er geen headset in de doos, iets dat voor veel mensen nog wel handig kan zijn.

Het design van de nieuwe Apple iPad is eigenlijk zo goed als identiek aan de iPad 2. Apple heeft gekozen voor materialen die niet alleen redelijk zwaar zijn, maar ook erg duurzaam. Voordeel hiervan is dat de nieuwe iPad erg stevig is door zijn aluminium achterkant. Deze achterkant omvat het grootste gedeelte van de tablet en ook alle randen zijn uit een stuk gevreesd. De benodigde uitgangen, knopjes en luidsprekertjes zijn netjes machinaal uitgefreesd uit het enkel stuk aluminium waardoor de afwerking bijzonder goed is.

Aan de voorkant van de Apple iPad is bijzonder weinig te zien en dit correspondeert dan ook met de strakke afwerking van de tablet. Afhankelijk van de gekochte kleur, wit of zwart, zie je een rand om het gehele scherm heen. Deze rand steekt niet boven het scherm uit en de gehele voorkant is dan ook een enkele laag waardoor hij prettig vasthoudt. Onder het scherm vinden we de bekende home-knop voor iOS. Deze knop zien we op elk mobiel iOS-product van Apple terug en is alleen bestemd om multitasking op te roepen of om terug te keren naar het hoodfdmenu. Boven het scherm vinden we alleen nog de iSight-camera waarmee via Skype of Facetime gechat kan worden met beeld. Daar tussen vinden we uiteraard het nieuwe Retina-display dat bijzonder mooi is. Het scherm zullen we in het volgend hoofdstuk uitgebreid bespreken.

De nieuwe Apple iPad

 

De nieuwe Apple iPad

 

De nieuwe Apple iPad

 

De achterkant van de iPad is dus een enkel stuk aluminium. Hierbij zijn de benodigde connectiepoorten en luidsprekers door Apple uitgefreesd of -gelaserd om zo de sterkte van het paneel te behouden. Zo is de luidspreker aan de onderkant netjes uigefreesd en is het geluid van deze speaker erg goed en hard. De klanten zijn goed te noemen, zowel hoog als laag, en daarnaast kan hij video’s en muziek goed hard afspelen. Wel is het altijd even opletten dat je niet je handen erop houdt. Dit gebeurt nog best vaak omdat de Smartcover, de hoesjes voor de nieuwe iPad van Apple, aan de andere kant vastgezet worden waardoor je de iPad automatisch vasthoudt aan de onderkant, daar waar precies de speaker zit.

Aan de achterkant vinden we verder aan de bovenkant nog de nieuwe camera. Deze camera heeft 5-megapixels maar is voorzien van de zelfde lens als de iPhone 4S. Hierdoor is de kwaliteit van de foto’s aanzienlijk verbeterd en ook het opnemen van video’s is nu goed tot erg goed te noemen. Meer hierover in het hoofdstuk multimedia. Uiteraard vinden we ook nog een zwarte strip aan de bovenkant van de tablet bij de 4G/3G-modellen van de nieuwe iPad. Achter deze plasticstrip zit de 3G-antenne van de iPad. De wifi-modellen hebben deze strip niet en daarbij loopt de achterkant over in de rand aan de bovenkant.

Tot slot heeft Apple haar eigen logo prominent op de achterkant van de tablet geplaatst. Onder het logo vinden we nog de merknaam en het aantal gigabytes dat in de tablet te vinden is. Weer daaronder zitten een tal van disclaimers en notificaties die de fabrikant verplicht op de tablet moet vermelden van de verschillende overheden.

De nieuwe Apple iPad

 

De nieuwe Apple iPad

 

De nieuwe Apple iPad

 

De zijkanten/randen van de nieuwe iPad lopen naadloos over vanaf de achterkant naar de zijkant. Deze overgang is erg subtiel en ze lopen dan ook te pas af onder een hele kleine hoek. Dit zorgt ervoor dat de tablet prettig vasthoudt. Daarnaast is de nieuwe iPad, net als zijn voorganger, erg dun te noemen. Ondanks dat de nieuwe iPad iets dikker is, het scheelt maar 0,6 millimeter, merk je daar niets van. Ook het verschil in gewicht is niet waar te nemen. De nieuwe iPad is iets zwaarder door de grotere batterij die erin zit, maar uit een blinde test bij een van onze redacteuren werd de Apple iPad 2 als zwaarste aangemerkt.

Aan de onderkant van de iPad vinden we alleen de 8-pins connector die Apple standaard gebruikt om de iPad op te halen en te verbinden met de computer. Het verbinden met de computer kan overigens tegenwoordig ook draadloos dankzij iOS 5 en iTunes Wifi-sync. De tablet wordt dan via het Wifi-netwerk gesynced met een computer. Ook als het apparaat voor het eerst aangezet wordt dan kan dit via het Wifi-netwerk en is iTunes niet meer nodig.

Aan de bovenkant van de iPad vinden we alleen de aan/uit-knop die in het zwart uitgedost is. Ook loopt hierin de zwarte-strip over van de antenne. Aan de andere kant vinden we nog een 3.5mm headphone-jack waarin een headset geplaatst kan worden. Apple zelf levert geen headset mee, iets wat ze bij haar iPhone wel standaard doen.

De nieuwe Apple iPad

 

De nieuwe Apple iPad

 

De zijkanten van de iPad zijn wederom sober weergegeven. Aan de rechterkant vinden we allereerst de lock-button. Deze kan op twee standen via het instellingenmenu aangepast worden. Zo kan hij functioneren als mute-knop of als rotatie-lock voor het scherm. Onder deze knop vinden we vervolgens de volume-knop die tevens gebruikt kan worden als camera-knop. Beide knoppen zijn in de zwarte kleur uitgewerkt.

Aan de linkerkant vinden we bij het 3G-model alleen de micro-sim slot met daarnaast een klein gaatje waarin de pincet gestoken moet worden om de simkaarthouder uit te werpen. De Wifi-modellen hebben aan deze kant niets zitten.

De nieuwe Apple iPad

 

De nieuwe Apple iPad

 

Scherm

Een van de belangrijkste onderdelen van de tablet is natuurlijk het scherm. Apple heeft hier dan ook extra nadruk op gelegd met haar nieuwe iPad door een Retina-display in te bouwen. Het Retina-display heeft een bijzonder hoge resolutie die tot nog toe in geen enkele andere tablet is terug te vinden. Het aantal pixels komt neer op 2048 x 1536 pixels, oftewel 3,145,728 pixels in totaal. Dit betekent ook gelijk dat er 264 pixels per inch op het scherm aanwezig zijn en ook hierin blinkt de nieuwe iPad uit. De vraag is natuurlijk of je dit verschil wel met het blote oog ziet.

Het antwoord daarop is ja. Het nieuwe Retina-display is bijzonder mooi en scherp. Afzonderlijke pixels kun je niet meer waarnemen op het scherm.

Naast het aantal pixels heeft Apple ook de kleurweergave, tezamen met de helderheid, flink weten op te krikken. De kleuren springen van het scherm af en zien er erg waarheidsgetrouw uit. Ondanks dat de helderheid ook flink hoger is geworden zijn de kleuren niet ‘vervormd’ door de helderheid. Dit heeft als voordeel dat de kleuren veel levendiger zijn en ook een diepere kleur hebben. Ook de kleuren wit en zwart worden bijzonder goed weergeven door het nieuwe paneel en daardoor kunnen we dan ook zeggen dat dit het mooiste scherm tot nog toe in een tablet is.

Een minpunt die deze nieuwe iPad nog steeds heeft is het aflezen van het scherm in zonlicht en vingerafdrukken. Als je het scherm probeert af te lezen in direct zonlicht dan is dat nog steeds niet mogelijk. Het scherm is dan amper leesbaar en wordt eigenlijk te donker om nog waar te nemen. Het vingerafdrukken-probleem heeft Apple, net als andere fabrikanten, nog steeds niet weten te voorkomen en ook de smartcover biedt weinig soelaas. De cover zelf geeft strepen op het scherm maar als je hem vervolgens opvouwt dan kun je er wel goed het scherm mee schoonmaken. Deze kleine minpuntjes wegen echter niet op tegen het feit dat het paneel bijzonder mooi en scherp is.

De nieuwe Apple iPad

 

De nieuwe Apple iPad

 

De nieuwe Apple iPad

 

De nieuwe Apple iPad

 

Toetsenbord

Het virtuele toetsenbord van de nieuwe iPad is prettig in gebruik. Er zijn een drietal standen die gekozen kunnen worden om tekst in te voeren in een tekstveld. Allereerst is er het standaard toetsenbord dat zich over de gehele breedte van het scherm projecteert. Dit scherm werkt in zowel landscape als in portraitmode en draait automatisch mee zodra je de tablet omgooit. Via het instellingenmenu kun je instellen welke taal het keyboard moet verbeteren, als je dat tenminste handig vindt. Middels het wereldbolletje kun je gemakkelijk wisselen tussen een taal. De toetsen zijn bijzonder groot en dus gemakkelijk in te drukken. Ook met grote vingers kun je moeiteloos het standaard toetsenbord van de nieuwe iPad bedienen. Als het scherm in portrait-modus draait dan worden de toetsen iets kleiner maar ze zijn dan nog steeds goed leesbaar en in te voeren.

Een tweede optie is het duim-toetsenbord. Deze optie staat standaard geactiveerd in het instellingenmenu en om hem vervolgens tijdens het typen te activeren moet je het toetsenbord met je vingers ‘uit elkaar’ trekken naar beide zijkanten van het scherm. Het toetsenbord wordt vervolgens uit elkaar getrokken en in twee, best kleine, delen weergegeven. Deze twee kleine toetsenbordjes kun je vervolgens met je twee duimen bedienen. Apple heeft het zo opgesplitst dat je linker duim ook precies het gedeelte bedient die normaal je linkerhand op een computer-toetsenbord bedient. Het vergt enige gewenning maar als je er eenmaal aan gewend bent is dit een erg handige optie die goed uitgewerkt is door de fabrikant.

De derde optie heet dictation, oftewel woorden dicteren aan de iPad. Deze functionaliteit moet je handmatig activeren in het instellingenmenu en werkt niet met de Nederlandse taal. Je moet dan eerst het Engelse-toetsenbord toevoegen en vervolgens deze tijdes het typen activeren. Er komt dan een microfoon-tekentje naast het wereldbolletje te staan en als je hierop op klikt dan kun je in het engels tekst ingeven. Als je een beetje een Nederlands accent hebt dan werkt dat niet al te best. Ook werkt het dicteren van tekst niet het zelfde als Siri op de iPhone 4S. Siri voert daadwerkelijk gesproken opdrachten en dicteren doet dat dus niet en geeft alleen de tekst in die je opnoemt. Als Nederlanders hebben we hier weinig aan en onduidelijk is nog wanneer Apple onze taal zal gaan ondersteunen.

De nieuwe Apple iPad toetsenbord

 

De nieuwe Apple iPad

 

De nieuwe Apple iPad

 

De Apple iPad biedt weinig nieuws onder de zon als het gaat om de interface. Apple is hier altijd rechtlijnig in geweest en heeft deze nieuwe iPad dan ook op de laatste iOS-versie de wereld in gestuurd.

Interface

De interface van de nieuwe Apple iPad is nagenoeg exact het zelfde als zijn voorgangers. Het mooie hiervan is dat veel mensen het herkennen en ook dat het voor nieuwe mensen erg “idiot proof” is. Het startscherm van de iPad bestaat uit een stel iconen die allemaal een eigen functie hebben. Op de tablet zit zoals gezegd een knop en die wordt gebruikt om terug te keren naar het startscherm of om multitasking op te roepen. Hierdoor is het voor mensen die voor het eerst met een iPad spelen erg makkelijk en duidelijk hoe de tablet moeten bedienen.

Het home-screen bestaat uit minimaal twee delen en afhankelijk van het aantal geïnstalleerde applicaties kunnen er dit meerdere worden. Standaard zijn er dus twee en je komt dan ook terecht op het rechter homescreen. Als je vervolgens met je hand van links naar rechts veegt dan kom je in het tweede gedeelte. Dit is de ingebouwde ‘zoekmachine’ van de iPad en je kunt hierin gemakkelijk apps opzoeken, agenda items, contacten of emails. Deze zoekfunctie werkt bijzonder snel en goed en is dan ook overzichtelijk uitgewerkt zodat je snel de gezochte informatie kunt opzoeken.

Het homescreen bestaat niet uit widgets omdat iOS dit nog niet ondersteunt. Wel kun je vanuit de bovenste menu-bar, daar waar het Wifi-icoon en de tijd wordt aangegeven, naar beneden trekken om het notificatiecentrum naar voren te halen. Hierop zie je alle notifacaties van de verschillende apps. Deze kun je per app aan of uit zetten via het menu en ook kun je regelen hoe deze weergegeven wordt. Daarnaast kun je rangschikken op welke volgorde de verschillende notificaties weergeven worden.

Tot slot kun je ook mappen maken om zo verschillende apps te groeperen. Dit doe je door simpelweg een app lang ingedrukt te houden tot dat hij gaat bewegen. Vervolgens sleep je een app op een andere app en het mapje is gemaakt. Ook het instellingen menu werkt erg simpel en overzichtelijk. Apple heeft gedeeltelijk gebruik gemaakt van lange lijsten en van overzichtelijke knoppen en schuivertjes. Alles is geoptimaliseerd voor touch-input en dus erg makkelijk te bedienen en in te stellen.

Het lockscreen laat een wallpaper zien en notificaties. Daarnaast kun je ook een diavoorstelling activeren van je fotoalbum door simpelweg op het foto-icoontje te drukken naast de welbekende “slide to unlock”-knop. Met deze knop geef je het scherm vrij en kun je dus je iPad gaan bedienen.

De nieuwe Apple iPad lockscreen

 

De nieuwe Apple iPad lockscreen

 

De nieuwe Apple iPad homescreen

 

De nieuwe Apple iPad homescreen

 

De nieuwe Apple iPad search

 

De nieuwe Apple iPad apps

 

De nieuwe Apple iPad notifications

 

De nieuwe Apple iPad quickbar

 

De nieuwe Apple iPad airplay

 

Prestaties

De prestaties van de nieuwe Apple iPad zijn in het normaal gebruik vergelijkbaar met de iPad 2. Daar waar de iPad 2 al bijzonder soepel loopt en applicaties snel weet op te starten en animaties rendert, doet de nieuwe iPad dat ook. Er is dus in normaal gebruik weinig verschil te merken, ondanks dat er in de nieuwe iPad wat meer ram zit en wat meer GPU-power.

Dat wil niet zeggen dat de nieuwe iPad eigenlijk twee keer zo hard moet werken om het nieuwe scherm met hoge resolutie te voorzien van de juiste animaties. Tijdens het spelen van games merk je dan ook dat alles een stuk vloeiender en mooier is dan bij de iPad 2, dit allemaal dankzij de nieuwe Apple A5X core. Games worden erg goed gerenderd en dankzij het nieuwe scherm zien games die geoptimaliseerd zijn voor de nieuwe iPad er erg goed uit. Het verschil met een Xbox 360 of Playstation 3 wordt met de dag kleiner, al zijn de allerkleinste details nog niet aanwezig in de games voor de tablet. Desondanks zet de nieuwe iPad een indrukwekkende prestatie neer.

Het browsen van websites, afspelen van video’s, bijhouden van Facebook, installeren van applicaties enzovoort gaat de iPad moeiteloos af. De iPad is nog steeds de meest vloeiende tablet in gebruik en ook het schakelen tussen applicaties, zowel zware games als naar e-mail, lijkt moeiteloos te gaan voor de tablet. Ook alle animaties van het OS zelf, zoals een bladzijde omslaan, scrollen door een grote site, worden uiterst gelikt weergegeven. Op dit vlak duld de nieuwe iPad dan ook geen concurrentie, tot op de dag van vandaag.

De nieuwe Apple iPad benchmarks

 

De nieuwe Apple iPad benchmarks

 

Muziek

Tot nog toe is Apple altijd heer en meester gebleken in het multimedia vlak. De iTunes-winkel is ’s werelds grootste muziekwinkel waarin bijna elke artiest opgenomen staat, tot en met de Beatles. De muziekspeler van de Apple iPad, vroeger nog iPod genoemd naar sinds iOS 5 gewoon ‘muziek’, is een erg uitgebreide en prettige speler. Apple heeft goed rekening gehouden met het grote scherm van de iPad en uiteraard ook met de nieuwe resolutie van de nieuwe iPad. Overigens, alle applicaties van Apple zelf zijn al geoptimaliseerd voor het nieuwe scherm van de nieuwe iPad.

De muziekapplicatie is onderverdeeld in vijf secties die aan de onderkant van het scherm worden weergeven als kleine tabjes. Daarnaast vinden we ook nog de winkel-knop waarmee je gelijk naar de iTunes-store gegooid wordt. Bovenaan vinden we de play-knop, de terug en vooruit-knoppen, het afgespeelde nummer en het volume. Daarnaast vind je naast de volume ook de Airplay-knop om muziek bijvoorbeeld op een Apple TV te weergeven. Onderin is ook een zoekvakje om gelijk een nummer of een artiest te vinden.

Nummers die via de iTunes-store worden aangekocht of gedownload, zoals podcasts, hebben automatisch albumart. Ook nummers die je via iTunes op de computer importeert krijgen dit automatisch mee en anders kun je dit handmatig invoeren. Een album verschijnt met zijn albumcover in het overzicht van de muziekspeler. Als je op de cover drukt dan springt het album open en krijg je de nummers in het album te zien die je kunt afspelen. De nummer worden vervolgens netjes achterelkaar afgespeeld op een nette manier. Ook kun je shuffle aan zetten en als je in een andere app zit dan kun je door het multitasking menu op te roepen en een keer naar links te swypen knoppen vinden om het geluid lager te zetten, of de muziek te stoppen of door te spoelen.

De nieuwe Apple iPad muziek

 

De nieuwe Apple iPad muziek

 

De nieuwe Apple iPad muziek

 

De nieuwe Apple iPad muziek

 

De nieuwe Apple iPad muziek

 

De nieuwe Apple iPad muziek

 

Foto

De camerakwaliteit van de nieuwe iPad is flink verbeterd. Apple heeft ervoor gekozen om de lens die in de iPhone 4S zit ook in de nieuwe iPad te zetten. Deze lens bestaat uit vijf verschillende lenzen en heeft ook een extra grote aperture van ƒ/2.4. Hierdoor laat hij meer licht binnen en kan hij beter foto’s maken in het donker. Ook overdag is de kwaliteit aanzienlijk verbeterd. Foto’s schijn scherper, kleuren zijn beter geworden en ook de ruis is veel minder geworden.

De sensor van de camera is wel blijven steken bij 5-megapixels, maar in de praktijk heb je daar verder weinig aan. Megapixels zegt veelal over de grote van de foto en niet zo zeer de kwaliteit. De nieuwe iPad heeft dan ook de beste camera die tot nog toe in een tablet te vinden is. Of je de camera ook daadwerkelijk gaat gebruiken is natuurlijk een tweede, dit omdat fotograferen met een iPad en nog steeds erg lomp uit ziet.

De nieuwe iPad heeft ook een ietwat vernieuwde interface voor de camera gekregen. Allereerst wat opvalt is dat autofocus nu ook ingebouwd zit. Dit was een groot gemis bij de voorgaande iPads en dat heeft Apple nu recht getrokken. Ook Face detection is nu standaard aanwezig en de camera houdt hier dan ook rekening mee door altijd gezichten goed in beeld te brengen. Qua opties om de camera in te stellen wordt er weinig geboden. De enige knoppen die in het cameramenu te zien zijn is de cameraknop, de knop tussen foto en video te schakelen, de camera aan de voorkant te activeren en de optie om het grid te activeren.

De galerij om alle foto’s te bekijken ziet er wederom overzichtelijk uit. Mapjes worden netjes weergegeven en ook foto’s hebben een tumbnail. Je kunt een foto pinchen om hem te vergroten of gewoon op tikken. De galerij is opgedeeld in kopjes; foto’s, foto stream, albums en plaatsen. De fotostream is erg handig als je al een iPhone hebt met iOS 5 erop of een Mac-computer met daarop OSX 10.6 of hoger. Dankzij photostream worden foto’s die je met je iPad maakt automatisch via iCloud op andere apparaten gezet zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen. Met de optie places kun je kijken waar je alle foto’s hebt gemaakt op je iPad, mits je GPS hebt aangezet.

De nieuwe Apple iPad camera

 

De nieuwe Apple iPad

 

De nieuwe Apple iPad camera

 

De nieuwe Apple iPad foto

 

De nieuwe Apple iPad foto

 

De nieuwe Apple iPad foto

 

Video

De videocamera zelf is ook aardig geupdate door de fabrikant. Apple heeft ervoor gezorgd dat video’s nu in 1080p opgenomen kunnen worden en dat ziet er redelijk uit op het nieuwe retina-scherm. De camera heeft namelijk nog steeds veel last van ruis en vooral bij minder licht heeft hij moeite om scherp beeld weer te geven. De kwaliteit is op zich voor een tablet prima, maar niet heel speciaal te noemen.

Wat Apple wederom goed voor elkaar heeft is de extra content die je via iTunes kunt aanschaffen. Sinds kort kun je namelijk via de iPad ook films huren af aankopen uit de winkel van Apple. Veel nieuwe en oude films zijn hierin te vinden en gelijk te streamen naar de tablet of te downloaden. Je kunt gehuurde films ook via Airplay naar een Apple TV streamen en dat werkt ook erg makkelijk en goed. Al met al heeft Apple een prima media-apparaat met de nieuwe iPad en daarbij wordt de meeste media ook nog eens goed afgespeeld.

Wel is het zo dat als je zelf films op de iPad wilt zitten via bijvoorbeeld iTunes, dan zul je deze eerst moeten converteren. Dit kan Apple Quicktime voor je doen maar duurt altijd wel even.

De nieuwe Apple iPad video

 

De nieuwe Apple iPad videocamera

 

Games

De nieuwe iPad wordt standaard niet met games geleverd erop. Alleen het broodnodige is op de tablet zelf te vinden en de rest kun je gemakkelijk uit de App Store halen. In de App Store zijn inmiddels meer dan 150.000 applicaties geschikt gemaakt voor de iPad en het gros hiervan is ook daadwerkelijk games. Veel games zijn betaald, vooral de wat uitgebreidere en grafisch mooiere games, maar sommige zijn ook gratis in de App Store te vinden.

Met de nieuwe iPad moeten we tegenwoordig ook onderscheid maken tussen iPad-games en Retina-games, oftewel spelletjes die gebruik maken van de hoge resolutie van de nieuwe iPad. Gelukkig zijn er al paar games in de App Store te vinden voor deze nieuwe tablet en Apple heeft het zoeken nog eens makkelijker gemaakt door een speciale Retina-categorie aan te maken. Alle apps die voor het nieuwe scherm zijn klaargestoomd zijn hierin overzichtelijk te vinden. De meeste zijn wel betaald, maar apps zoals Facebook en Twitter zijn ook al geoptimaliseerd en gratis te verkrijgen.

Games die geoptimaliseerd zijn voor de nieuwe iPad zijn er grafisch erg indrukwekkend uit. De nieuwe iPad is al bijna te vergelijken met de kwaliteit van de PlayStation 3 en de Xbox 360. Ondanks dat hij dit niveau nog net niet weet te bereiken, betekent dit wel dat games gewoon erg indrukwekkend en grafisch zijn. Zo is het detail van de game AirSupremacy erg indrukwekkend. Golven, gras etc worden uitstekend weergegeven en ook de golfslag en de wind worden hierin netjes mee genomen. De games lopen ontzettend soepel op de nieuwe iPad en zijn dus een lust om naar te kijken.

De nieuwe Apple iPad games

 

De nieuwe Apple iPad games

 

De nieuwe Apple iPad games

 

Agenda

De agenda van de Apple iPad voelt aan zoals een normale agenda. Apple heeft ervoor gezorgd dat de agenda net als een agenda aanvoelt qua look and feel en dat is altijd leuk mee genomen. De agenda van de iPad is verder ongewijzigd met iOS 5 tegenover zijn voorganger. De applicatie werkt nog steeds uitstekend, is overzichtelijk en kan moeiteloos overweg met exchange. Je kunt kiezen uit vijf weergaves, dag, week, maand, jaar en een lijstweergave om zo alle afspraken op te sommen. De agenda kan meerdere accounts weergeven en doet dat door elk account een eigen kleurtje toe te wijzen. Elke kleur van een bolletje voor de afspraak is vervolgens te herkennen aan een bepaald account zodat je precies weet welke afspraak bij welk account hoort.

Items toevoegen gaat ook overzichtelijk middels de +-knop. Je kunt alle standaard dingen invullen, plaats, datum, tijd, alarm, afspraak, kalander etc. Al met al is de app niet veel veranderd sinds de introductie van de iPad, maar de vraag is dan ook of dat moet aangezien hij nog steeds prima dienst doet en erg overzichtelijk is.

De nieuwe Apple iPad agenda

 

De nieuwe Apple iPad agenda

 

De nieuwe Apple iPad agenda

 

Office

Apple heeft standaard de iPad niet uitgerust met haar zogenaamde iWork-applicaties. Deze apps dienen aangeschaft te worden via de App Store. Apple heeft zelf prima applicaties voor tekstverwerken, excel en presentaties. Deze apps dienen afzonderlijk aangekocht te worden en kosten 7,99 euro per stuk. Wel is het jammer dat deze apps standaard geen Dropbox intergratie kennen. Wel hebben ze een goede intergratie met iCloud waardoor je bestanden alsnog relatief makkelijk op je computer kunt krijgen.

De Pages-applicatie neemt al de tekstverwerking op zich en is redelijk uitgebreid te noemen. De interface is netjes en overzichtelijk en daarnaast kun je gemakkelijk afbeeldingen toevoegen en van grote veranderen. Ook het opmaken van tekst is zo gebeurd en het aanmaken van een nieuwbestand gebeurd door het welbekende +’je. Ook Keynote en Numbers werken eigenlijk nagenoeg het zelfde en kunnen beide prima overweg met excel en powerpoints. Het is wel jammer dat je voor de drie apps samen 24 euro moet uitgeven om ze te kunnen gebruiken, maar als je ze eenmaal hebt dan werken zo ook perfect.

De nieuwe Apple iPad pages

 

De nieuwe Apple iPad Pages

 

De nieuwe Apple iPad pages

 

Browser

De nieuwe Apple iPad browser

De Safari-browser van de iPhone en de iPad was de eerste die echt volledig ondersteuning bood aan webkit en wordt dan ook beschouwd als de eerste echte smartphone browser. Inmiddels is de browser uitgebreid met functionaliteit en is de prestatie verder verbeterd. Zoals we dat gewend zijn heeft de nieuwe iPad de Safari browser van Apple voorgeïnstalleerd gekregen en samen met de verbeterde hardware van de iPad staat dat garant voor een erg goede browsing-ervaring.

Omdat Adobe heeft besloten dat Flash voor mobieltjes en tablets geen zin meer heeft kan de Safari-browser zich weer meten met de Android-browser. Het zal erom spannen welke daadwerkelijk de beste browser heeft, maar duidelijk is wel dat de browser van de iPad het meest overzichtelijk is en het snelst werkt. Pagina’s worden weergegeven zoals ze horen te zijn en bijna alle elementen worden goed weergegeven. Zoomen gaat zoals we dat gewend zijn van Apple probleemloos. Inzoomen gebeurt door met twee vingers van elkaar af te bewegen, uitzoomen door met twee vingers naar elkaar toe te bewegen. Het leuke van het nieuwe Retina-scherm is dat je eigenlijk bijna niet meer hoeft in te zoomen. Neem bijvoorbeeld onze website; als je links kijkt dan zie je een hoop links. Deze zijn met de iPad 2 relatief moeilijk te lezen als je voor het eerst op onze site komt; met de nieuwe iPad is dat niet meer het geval door de hoge resolutie en de scherpte van het scherm. Alle kleine letters zijn direct goed te lezen zonder dat je hoeft in te zoomen; ideaal dus.

Scrollen in Safari gebeurt door simpelweg een deel van de pagina weg te slepen. Hiervoor zal dan een nieuw deel in de plaats komen. Verder beschikt de browser nog over automatische draaiing van het scherm, afhankelijk van de positie waarin het toestel gehouden wordt. Ook browsen met tabbladen is mogelijk. Hiervoor is weer een +-knop rechtsboven te vinden waarmee we een nieuw tabblad toevoegen. Deze tabsjes kunnen middels een kruisjes afgesloten worden en er kunnen meer dan tien tabs geopend worden, ruim voldoende dus.

Tot slot is het nog mogelijk een pagina als bladwijzer aan het standby-scherm of aan een speciale bladwijzermap toe te voegen. Iets dat overigens wat minder goed geregeld is zijn alle instellingen. Ten eerste zitten die wat weggestopt achter het centrale instellingenmenu en daarnaast zijn ze niet erg talrijk. Nieuw met iOS 5 is ook dat er een reader functionaliteit in zit om zo reviews van bijvoorbeeld All About Phones clean zonder poespas er omheen weer te geven. Ook kun je een link naar een pagina nu gelijk Twitteren en printen via een netwerkprinter.

De nieuwe Apple iPad browser

 

De nieuwe Apple iPad browser

 

De nieuwe Apple iPad browser

 

Overige apps

Apple heeft de nieuwe iPad ook voorzien van een paar apps waarover je relatief weinig hoort. Deze apps zijn standaard op de tablet te vinden en een hiervan is de Game Center. Apple wil graag haar iPad en iPhone steeds meer als een game-apparaat positioneren en dat is meer dan terecht aangezien games erg goed werken op het apparaat en er erg gelikt eruit zien. Om dit te stimuleren is Game Center ontwikkeld.

Met Game Center kun je de scores bijhouden van de verschillende games die je op je iPad hebt. Daarnaast kun je vrienden met een Apple ID toevoegen en kijken hoe zij scoren op een bepaalde game. Tot slot kun je ook nog draadloos tegen elkaar gamen, zolang de tablet verbonden is met het internet. Ook tof is dat je games via Airplay op een Apple TV kunt afspelen en zelfs met meerdere iPads op het scherm tegen elkaar kunt gamen. Al met al heeft Apple dit erg goed voor elkaar en is er ook nog eens veel content voor te krijgen via de App Store.

Een andere belangrijke applicatie is iBooks. Met iBooks kun je digitale boeken lezen op de iPad. De app zelf werkt bijzonder goed, al is het wel lastig om een boek te lezen in direct zonlicht. Boeken worden in de app net als echte boeken weergegeven en het omslaan van een pagina gebeurt dan ook door de pagina naar de andere kant van het scherm te trekken. Uiteraard heeft Apple ook een eigen boekenwinkel in iTunes ingebouwd. Inmiddels is daarin ook aardig wat Nederlandse content te vinden in de vorm van boeken. Desondanks zijn Nederlandse uitgevers nog steeds niet zo happig om digitale boeken te verkopen via de iTunes store omdat Apple een percentage van 30 procent in rekening brengt om het boek te verkopen. Het gros is dan ook Engels, maar je kunt gelukkig wel via de Bol.com-applicatie of via de computer zelf boeken op de iPad zetten.

Nieuw is Newsstand. Newsstand is een applicatie om tijdschriften gemakkelijk op de iPad te krijgen. Hierbij geldt wederom het zelfde als bij de Nederlandse boeken; uitgevers zijn hierbij nog steeds niet happig om hun content in de store te plaatsen. Wederom is hier veel Engelse content in te vinden en al met al weet Apple onder de streep haar tablet op een overzichtelijke manier vol met content te leveren voor haar klanten. Het mooie is dat je hiervoor ook maar een enkel iTunes-account nodig hebt om alles te kunnen kopen via de winkel van Apple.

De laatste app die Apple zelf heeft toegevoegd is Photo Booth. Deze app is eigenlijk heel simpel, maar wel heel leuk. Het enige wat de app doet is de voorste camera gebruiken en vervolgens het beeld vervormen. Je kunt uit een aantal vervormingen kiezen en deze slaat hij vervolgens op in het album. Deze app staat ook op alle Apple-computers en hierdoor zullen mensen de app snel herkennen.

De nieuwe Apple iPad game center

 

De nieuwe Apple iPad game center

 

De nieuwe Apple iPad game center

 

De nieuwe Apple iPad ibooks

 

De nieuwe Apple iPad iBooks

 

De nieuwe Apple iPad newsstand

 

App Store

De App Store is bij iedereen goed bekend en we hadden hem ook al gezien op de vorige iPads. Het is een online winkel waar je duizenden programma’s kan downloaden voor je iPad, dit kan zowel via iTunes op je PC of via de App Store op je ipad. Via iTunes moet je gewoon een applicatie selecteren op je PC, op downloaden klikken en vervolgens je iPad synchroniseren. Als je iCloud geactiveerd hebt dan kun je dit ook draadloos laten syncen. De applicatie op je iPad is in feite ook zo simpel, maar deze zullen we wat uitgebreider bespreken. Als je hem opent krijg je een schermpje met uitgelichte applicaties voorgeschoteld, dat kunnen nieuwe applicaties zijn of applicaties die speciaal door Apple geselecteerd zijn. Je kunt via een balkje onderaan in nog vijf andere tabbladen komen, namelijk ééntje waar je categorieën kan selecteren, een tabblad met de top 25, een zoek tabblad en een update tabblad. In die laatste staan alle updates van de programma’s die je op dit moment al geïnstalleerd hebt, mochten die er zijn. In dit overzicht is ook nog alle aangekochte apps te vinden die je kunt laten syncen draadloos met iCloud en iTuns.

Via al deze tabbladen kom je uiteindelijk bij een applicatie uit, waarvan je als je die aanklikt een beschrijving, een aantal screenshots en de prijs te zien krijgt. Vanuit hier kan je dan beslissen een applicatie te downloaden of niet, als je besluit hem te downloaden dan kom je weer in je stand-by scherm waar je het icoontje van het programma met de voortgang erbij ziet. Er zitten wel twee vervelende puntjes aan, ten eerste kan je applicaties groter dan 50MB niet via 3G downloaden, maar heb je daar een Wi-Fi verbinding voor nodig. Een ander minpuntje is dat je ook voor gratis applicaties per sé een iTunes account nodig hebt. Los van deze twee ergernissen heb je met de App Store echter wel een zo goed als onuitputtelijke bron applicaties bij de hand, wat natuurlijk erg handig is en waarmee de App Store nog steeds een voordeel heeft ten opzichte van zijn concurrenten.

Erg belangrijk ook is dat de App Store erg helder weergeeft welke apps geschikt zijn voor de iPad en welke voor de iPhone. Als je op de koop-knop kijkt dan zie je soms erboven een +’je staan. Dit +’je betekent dat de app geschikt is voor de iPad, simpel maar erg overzichtelijk. In totaal zijn er ongeveer 80.000 apps in de winkel te vinden die voor de iPad geschikt zijn. Bij het Android OS zijn dat enkele tientallen apps die voor tablets geschikt zijn en daarnaast is in de Android Market niet te zien of de app voor tablet geschikt is.

Apple is voor de nieuwe iPad zelfs nog een stapje verder gegaan. Als je op het tabblad uitgelicht staat dan zie je daar een speciale categorie voor apps voor de nieuwe iPad. Al deze apps zijn geschikt gemaakt voor de hoge resolutie van de nieuwe iPad. Het zijn veelal betaalde apps, maar ook gratis apps zoals Facebook, Twitter en Flipboard zijn hierin terug te vinden. Dit is een slimme zet van Apple omdat het ontwikkelaars stimuleert om hun apps gereed te maken en daarnaast het consumenten makkelijk maakt om geschikte apps te vinden voor hun nieuwe iPad.

De nieuwe Apple iPad App Store

 

De nieuwe Apple iPad App Store

 

De nieuwe Apple iPad App Store

 

Facetime

De camera aan de voorkant van de nieuwe iPad heeft een grote update gekregen en hierdoor kun je nu in hogere kwaliteit videobellen. Videobellen gaat middels de Facetime-applicatie die standaard te vinden is op de nieuwe iPad. Je belt naar een e-mailadres van iemand die eveneens een iPhone 4 of hoger heeft of een iPad 2 of hoger. Videobellen kan alleen via Wifi en is verder kostenloos. Het werkt wederom erg goed en de applicatie is simpel in gebruik. Ook kun je tegenwoordig naar Mac’s bellen aangezien Apple een app heeft uitgebracht voor Mac OSX om mee te videobellen.

De nieuwe Apple iPad Facetime

 

De nieuwe Apple iPad Facetime

 

De nieuwe Apple iPad Facetime

 

iMessages

Nieuw met iOS 5 voor de iPad is de applicatie genaamd Messages. Messages is een dienst van Apple zelf die nagenoeg het zelfde functioneert als de populaire applicatie WhatsApp. Deze dienst loopt uiteraard via de servers van Apple zelf en is daarmee opvallend stabiel. Met iMessages kun je gratis sms’jes en afbeeldingen of video’s versturen naar andere mensen met een iOS 5-apparaat zoals een iPhone, iPod Touch of iPad. Je hoeft alleen het e-mailadres te koppelen met de nieuwe iPad en vervolgens kun je los gaan door een mailadres toe te voegen aan een contactpersoon. Op de iPad en iPhone zijn iMessages blauw en normale sms’jes, waarvoor je dus nog wel dient te betalen, groen. Zo zie je duidelijk hoe het bericht verstuurd is aangezien je wel internet nodig hebt om iMessages te kunnen versturen. De dienst is volledig gratis en is standaard te vinden op de nieuwe iPad.

De nieuwe Apple iPad iMessages

 

De nieuwe Apple iPad iMessages

 

De nieuwe Apple iPad iMessages

 

E-mail

Mailen is eigenlijk net zo makkelijk als sms’en of iMessagen en ondersteund moeiteloos meerdere accounts. Zo kun je bijvoorbeeld je Gmail- en je Exchange-account invoeren. Daarmee creëer je drie inboxen, namelijk één met de ene account, één met de andere en nog een postbus voor al je inkomende mail. Ook andere mappen die je op de server hebt zijn beschikbaar. Het enige nadeel is dat je niet makkelijk bijlagen kunt toevoegen. Buiten dat zijn we echter erg tevreden over de berichtenfunctionaliteit van de nieuwe iPad.

Nieuwe met iOS 4 en 5 is ook dat threaded view beschikbaar is. E-mail conversaties worden netjes in een thread weergegeven en dus gegroepeerd. Daarnaast biedt de app nu ook ondersteuning voor iCloud van Apple en kan het daarmee ook gesynced worden met andere iOS 5-apparaten via de Apple servers. Apple heeft ook slim gebruik gemaakt van het grotere scherm van de nieuwe iPad. Zo ziet de e-mailapplicatie er anders uit dan op de iPhone en heb je op de iPad veel meer overzicht. In portraitmode zie je gewoon de e-mail netjes die je aan het lezen bent. Als je op het tabblad voor de inbox drukt dan krijg je de overige e-mailtjes te zien. Zodra je het scherm naar landscape draait dan komt de inbox naast de gelezen e-mail te staan. Ook als je een andere inbox wilt bekijken dan kun je makkelijk op het tabblad klikken zonder dat je weergegeven e-mail gelijk verdwijnt. Al met al een krachtige en simpele applicatie die prima werkt.

De nieuwe Apple iPad e-mail

 

De nieuwe Apple iPad e-mail

 

De nieuwe Apple iPad e-mail

 

Sociale netwerken

Een nieuwe toevoeging aan iOS 5 is Twitter. Hiervoor heb je nog wel de Twitter app eerst nodig die tijdens het opzetten van Twitter via de instellingen standaard gedownload wordt. Vervolgens kun je meerder accounts toevoegen en dan is het gaan. De Twitter-stream en retweets dien je via de eigenlijke Twitter-applicatie te doen. Maar zelf updates posten kan zowel via de applicatie als verschillende apps zoals de browser en het foto-album. Je kunt links via de browser gelijk delen via een nette interface door op het pijltje te drukken en dan op delen via Twitter te drukken. Ook foto’s delen gaat erg makkelijk waarbij je uiteraard ook je eigen bericht kunt plaatsen.

Standaard biedt iOS 5 geen ondersteuning voor andere sociale diensten zoals Facebook. Je kunt wel gewoon de Facebook-applicatie downloaden via de App Store en ook Hyves, Google+ en andere zijn beschikbaar. Maar ze hebben geen share-functie zoals Twitter dat wel heeft in IOS 5.

De nieuwe Apple iPad twitter

 

De nieuwe Apple iPad Facebook

 

De nieuwe Apple iPad Twitter

 

iCloud

Een belangrijke nieuwe dienst van Apple is iCloud. Voorheen stond het bekend als MobileMe, maar dat was geen groot succes van de fabrikant. Inmiddels is het hele systeem omgetoverd tot een goed werkende cloud-dienst. iCloud is op vele vlakken vergelijkbaar met Exchange van Microsoft, maar het gaat een paar stappen verder dan dat. Daar waar je met Exchange alleen contacten, e-mail, kalander en reminders kunt syncen, kun je met iCloud ook bookmarks, notities, foto’s, documenten en backups in de cloud van Apple opslaan.

iCloud ondersteunt ook find my iPad, als je dus je iPad kwijt bent dan kun je hem via www.icloud.com terug vinden en eventueel wissen of locken op afstand. Een andere belangrijke functionaliteit is dat je de ipad kunt backuppen in de cloud. Dit doet de iPad standaard zodra hij aangesloten is op de lader en verbonden is met Wifi. Je kunt dit eventueel ook forceren door handmatig de backup te starten. Alle data wordt vervolgens gebackupt in de cloud van Apple en dat is erg handig voor consumenten aangezien ze hier geen rekening meer mee hoeven te houden.

De iCloud van Apple synct ook alle data van je nieuwe iPad, mits gewenst, via je Apple ID met alle andere Apple-apparaten die je in bezit hebt. Zo kun je een foto die je maakt met je iPhone 4S ook gelijk bekijken op je iPad of op je computer mits je dat wilt. Daarnaast worden ook iMessages en dus alle andere informatie gesynct. iCloud wordt gelijk ingesteld zodra je de nieuwe iPad voor het eerst aanzet. Je dient wel een iTunes-account aan te maken, maar hierna gaat het hele processor vlekkeloos en is het dus ideaal voor de doorsnee consument.

Je krijgt van Apple standaard 5GB aan ruimte om al je data in de cloud op te slaan. Je kunt ook extra ruimte bij kopen aangezien met meerdere apparaten je meer ruimte zult nodig hebben. Voor een extra 10GB betaal je 16 euro per jaar, voor 20GB 32 euro per jaar en voor 50GB rekent Apple 80 euro per jaar.

De nieuwe Apple iPad iCloud

 

De nieuwe Apple iPad iCloud

 

De nieuwe Apple iPad iCloud

 

De batterij van de nieuwe Apple iPad is erg goed; hij gaat bijzonder lang mee. Tien uur met de tablet spelen kan hij prima aan en dat is gewoon met normaal gebruik. Ga je er ook mee gamen dan gaat hij wat sneller op en ook 3G slurpt de nodige batterij weg. Desondanks is de nieuwe iPad nog steeds ongeëvenaard als het gaat standby-tijd en batterijduur. Dit is dan ook een groot pluspunt voor deze nieuwe tablet, ondanks dat hij ietsjes zwaarder is geworden.

Een nieuw nadeel is wel dat het bijzonder lang duurt om je iPad volledig vol te laden. Tussen de twee en drie uur heeft de iPad wel nodig om helemaal vol te komen. Dit is best lang aangezien andere tablets maximaal een uurtje nodig hebben om helemaal vol geladen te worden. Maar hiervoor krijg je wel een lange batterijduur terug; iets dat mensen erg fijn vinden. Bij ons wist de nieuwe iPad het makkelijk een hele dag vol te houden en vervolgens gooiden we hem tijdens het slapen aan de lader zodat hij de volgende dag weer klaar was voor de taken waarvoor hij bestemd is. Al met al een overkomelijk probleem dus.

Accutijd (dagen) ~1 ~1.5 ~3
Batterij APN: 741-0065-A
Capaciteit 11666mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score
Pluspunten
 • Erg fijne browser
 • Prachtig scherm
 • Goede bouw
 • Grote App Store met speciale categorie voor de nieuwe iPad
 • Erg vloeiend in gebruik
 • Prima camera
 • Lange batterijduur
Minpunten
 • Opladen duurt lang
 • Redelijk prijzig
 • Redelijk zwaar
 • Geen office apps meegeleverd

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters