Doro PhoneEasy 515

Het relatief onbekende merk Doro heeft zich gespecialiseerd in telefoons voor ouderen. Ze blinken uit door gebruiksgemak, grote toetsen en speciale functies. We nemen ditmaal in deze bijzondere review de nieuwe Doro PhoneEasy 515 niet zelf onder de loep, maar hebben een dame van 66 jaar verzocht deze cameratelefoon voor senioren eens onderhanden te nemen.

Doro PhoneEasy 515 hoofdfoto

 

De dame in kwestie is zachtgezegd niet erg wild van mobiele telefoons. Ze vindt het onzindingen. De oplaadkabel vind ze een gruwel, en vergeet ze steeds aan te sluiten. Een gsm gaat bij haar nooit mee in de handtas. De dingen vind ze te moeilijk in het gebruik, van onderweg bellen wordt ze zenuwachtig en als het toestel een keer overgaat, zal ze de ringtone niet eens herkennen. De honderd maandelijkse belminuten van provider Simpel gaan ongebruikt verloren. Als ze met haar oude Nokia weleens probeert te bellen, arriveert er nogal eens een lege sms bij de ontvanger. Kortom: ze heeft geen idee wat ze met die ondingen aan moet.

Voor deze groep, de technofobe ouderen, is de Doro PhoneEasy 515 bedacht. Een ‘dom’ mobieltje dat op een slimme manier probeert om de senioren toch tot de gemakken van de mobiele telefonie over te halen. Daartoe is het toestel anders dan anders. Het is niet, zoals sommige andere seniorentelefoons, uitgerust met idioot grote knoppen en overduidelijk bedoeld voor digibeten. De PhoneEasy is leuk om te zien, heeft een kleurenscherm en kan goed doorgaan voor een ‘gewoon’ mobieltje. Kortom, het is een stoer apparaat waar ook de niet zo ouderen zich best mee kunnen vertonen. Want ook het oudere oog wil wat. Over het design van het toestel later meer.

Qua concurrentie steekt de Doro PhoneEasy 515 zoals gezegd flink af. Profoon, Fysic, Emporia en Auro hebben mobieltjes die grofweg de helft goedkoper zijn dan het Doro-toestel, en dat zijn dus directe concurrenten. Maar ook Doro zelf heeft nogal wat verschillende mobiele telefoons in de aanbieding. Waarbij de PhoneEasy 515 van vrijwel alle seniorentelefoons afwijkt door een groot voordeel: je kunt er heel makkelijk foto’s mee maken. En dat blijkt bij de doelgroep verrassend genoeg zeer in de smaak te vallen.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Doro
Type PhoneEasy 515
Besturingssysteem Eigen
Ontwerp
Afmetingen 118x53x13 mm
Gewicht 82 gram
Form-factor Candybar
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Diagonaal 1,9″
Resolutie 176×220 pixels
Touchscreen Nee
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Batterijcapaciteit 800mAh
GSM Ja
GPRS Ja
3G Nee
Multimedia
Camera 2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja
Audiouitgang 2,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Nee
Wi-Fi Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0
Applicatiewinkel Nee
Exchange Nee
Lampje Ja

De Doro PhoneEasy is van top tot teen in stevig plastic uitgevoerd, en is met alles iets groter dan een ‘gewoon’ mobieltje. Het ontwerp kan onze 65-plusser zeer bekoren. Het design is dan ook best ‘stoer’. En de hardware deugt, ondanks wat kleine minpuntjes.

Unboxing

In de doos treffen we de telefoon aan, een stekker met laadkabel waar een micro-USB-stekker aan zit. Die kan naar keuze in een oplaadgat in de zijkant van de telefoon worden gestoken, danwel in het bijgeleverde dock, waar het toestel rechtop in staat.

In de doos treffen we verder nog een flinke handleiding aan in veel talen. Het dikke boekje is eigenlijk vooral geschreven door de ‘helpers’ van de doelgroep; het doorploegen van alle instellingen en technische informatie is niet aan onze oudere besteed, die wil gewoon kunnen bellen en fotograferen. Wij hebben het boekje maar even niet laten zien, dat schrikt alleen maar af.

Design

De Doro PhoneEasy heeft een eenvoudig design. De doelgroep mag niet worden afgeschrikt door een massa knopjes die ze niet kennen van hun eerste druktoetstelefoon. Daar zaten welgeteld dertien knoppen op, de PhoneEasy heeft er precies 24.

De PhoneEasy 515 wordt in zwart of wit geleverd. Wij kregen de witte. Aan de voorkant treffen we een aardig groot kleurenscherm aan.

Op de achterkant vinden we de camera – die we voor de doelgroep even moesten aanwijzen, om geen vingers op de foto te krijgen – en in het midden de noodknop. Daarover later meer in het hoofdstuk software.

Op de linkerkant treffen we twee losse volumeknoppen aan, aangegeven met een plus en een min. In de handleiding wordt onze doelgroep gewaarschuwd: zet die niet te hard als je een gehoorapparaat in hebt. Onder zien we de connectoren voor het bijgeleverde dock, links een 2,5 mm gaatje voor de bijgeleverde headset en bovenop een LED-lampje, dat wat ons betreft beter naast de camera had kunnen zitten om daar desgewenst dienst te doen als flitser.

Doro PhoneEasy 515 design

 

Doro PhoneEasy 515 design

 

Doro PhoneEasy 515 design

 

Doro PhoneEasy 515 design

 

Doro PhoneEasy 515 design

 

Doro PhoneEasy 515 design

 

Doro PhoneEasy 515 design

 

Scherm

Het TFT-scherm is helder genoeg voor gebruik bij daglicht en de achtergrond is standaard ingesteld op groen, maar kan worden gewijzigd. Je kunt er bijvoorbeeld heel makkelijk een zelfgemaakte foto op zetten.

De tekst en de cijfers komen er dan in wit overheen. Met een effen kleur erachter is dat heel duidelijk om te zien, maar met een kleurenfoto erachter wordt het soms wat lastiger. Het ligt dus aan de voorkeur van de bezitter: kies je voor een leuke foto van de kleinkinderen met wat slechtere zichtbaarheid van de tekst en cijfers, of geef je de voorkeur aan dat laatste en laat je de achtergrond op ‘groen’ staan. Het kan allebei, en het kan ook in een wip weer worden gewijzigd.

Het formaat van het scherm is prettig. Het is groot genoeg om de zelfgemaakte foto’s op te bekijken, en als het scherm dienst doet als zoeker, is ook goed te zien wat er straks op de foto komt. Ga je een nummer toetsen om te bellen, dan verandert de achtergrond in zwart en zijn de witte, grote cijfers goed te zien, ook zonder leesbril.

Toetsen

Onder het scherm vinden we links en rechts navigatieknoppen met een streepje erop. Die knoppen corresponderen met de tekst in het scherm die er recht boven staat. Op het homescreen is dat ‘menu’ en ‘namen’. Die tekst verandert als je dieper in het menu komt.

Tussen die twee navigatieknoppen vinden we een pijltjestoets, waarmee je naar boven en naar beneden kunt bewegen in een rolscherm.

De groene belknop en de rode ophangknop zitten hier links en rechts onder. Met de rode knop kan het toestel ook in- en uitgeschakeld worden.

Onder deze toetsen vinden we een rij met vier knoppen met de aanduidingen A, B, het pictogram van een fototoestel en het pictogram van een envelop. Onder de A- en B-knoppen kun je twee veelgebelde nummers programmeren, zodat niet het hele nummer hoeft te worden ingetoetst of een moeizame zoektocht door de contactenlijst hoeft te worden afgelegd. De fotoknop doet precies waar die voor is bedoeld. Druk die eenmaal in, en het scherm verandert in een zoeker, wat duidelijk wordt door bewegend beeld. Druk nog een keer en je maakt een foto. De enveloptoets is bedoeld om berichten te verzenden: een sms of mms dus.

Daaronder het numerieke toetsenbord met stevige, grote toetsen. Gepriegel is niets voor onze test-oudere, en ze is hier heel blij mee. Toch zijn ze wat kleiner dan bij de concurrentie, want zoals gezegd: het oudere oog wil ook wat. Doro heeft hier kennelijk de goede verhouding gevonden.

De toetsen worden met achtergrondverlichting verlicht als je er een aanraakt. De onderste toets links doet dienst als schermvergrendeling, met de onderste rechts kan de functie van de toetsen worden gewijzigd, bijvoorbeeld bij het opstellen van een sms-bericht. Dan kun je kiezen voor kleine letters, hoofdletters of cijfers en tekens als @#$, enzovoorts.

Batterij

Wij waren bang dat de accu snel leeg zou zijn vanwege het TFT-kleurenscherm, maar dat valt reuze mee. Bij normaal gebruik is het toestel zeker twee tot drie dagen zonder opladen te gebruiken. Met ‘normaal gebruik’ bedoelen we in dit geval vijf telefoontjes van vijf tot tien minuten, drie sms-jes en vijf foto’s.

De PhoneEasy 515 is voorzien van een eenvoudige interface, niet teveel functies en alles is gericht op gebruiksgemak voor de oudere doelgroep. Hieronder meer over de telefoonfuncties en de speciale seniorenfuncties, die je alleen in dit soort telefoons tegenkomt.

Interface

screenshot Doro PhoneEasy 515

De interface van het toestel is zoals gezegd eenvoudig gehouden. Geen moeilijke termen, maar aanwijzingen in gewoon Nederlands. Dat gezegd hebbende, vinden we toch dat Doro hier een beetje meer had kunnen doen. Als wij in een menu de tekst “bew.’ zien staan, wat moeten we daar dan bij denken? Bewaren? Nee, de afkorting staat voor ‘bewerken’. Daar kom je pas achter als je de toets indrukt, maar onze test-oudere begint daar niet aan: die blijft hangen bij de vraag wat er allemaal wel niet fout kan gaan als je de toets aanraakt. Ze wil niets doen wat ze niet begrijpt, en daar is dus enige uitleg bij nodig.

Op het homescreen zien we bovenin een statusbalkje, met notificaties voor de sterkte van het signaal, een envelopje voor een binnengekomen sms, een icoontje dat aangeeft dat het geluid wel of niet aan staat, en een aanduiding voor het bluetooth signaal. Plus helemaal rechts het symbool voor de batterij.

Daaronder de naam van de provider, de datum, de tijd en de aanduidingen ‘menu’ en ‘naam’ boven de navigatieknoppen. Eenvoudiger kun je het bijna niet krijgen en onze test-oudere wenst zich geheel terecht niet te verdiepen in de statusbalksymbolen.

Tik je de menu-navigatieknop aan, dan wijzigt de tekst boven de navigatieknoppen in Opties en Terug of OK en Terug. In het menu komen we, al naar beneden scrollend, het telefoonboek tegen met daarin de contactpersonen, de berichten, het oproepenlog, de camera, afbeeldingen, een wekker, een kalender, een rekenmachine, een FM radio, een lampje. ICE-noodhulpinformatie, en de instellingen.

Van al deze mogelijkheden staan we alleen even stil bij de ICE-noodhulpinformatie. Je kunt hier allerlei persoonlijke en medische gegevens van de bezitter in programmeren. Lengte, gewicht, allergieen, medicijnen, telefoonnummer van de dokter en twee contactpersonen, bloedgroep en zelfs gewicht en taal: als al die zaken zijn ingevuld, heeft onze test-oudere niet alleen een telefoon en een camera op zak, maar ook een volwaardig medisch paspoort.

screenshot Doro PhoneEasy 515

 screenshot Doro PhoneEasy 515 

Foto

screenshot Doro PhoneEasy 515

Het is kinderlijk eenvoudig om een foto te maken met de PhoneEasy 515. Tik eenmaal de fotoknop in, en het scherm verandert in een zoeker. Tik nog een keer, en er klinkt het geluid van de sluiterknop van een ouderwets fototoestel en de camera drukt af. Let wel op: het sluitergeluid is nogal ongelukkig geprogrammeerd. De feitelijke foto wordt namelijk pas een fractie van een seconde na het sluitergeluid genomen. Wij hebben onze test-oudere hier proefondervindelijk achter laten komen. Na een paar bewogen foto’s wist ze zelf dat ze de telefoon nog even stil moest houden nadat ze het geluidje had gehoord. Een beetje jammer dat dit niet beter is geprogrammeerd; ook hebben we geen optie gevonden om dat hele geluidje weg te laten, zodat er geen verwarring kan ontstaan.

Wil je de genomen foto’s bekijken, dan kan dat op het kleurenscherm van de telefoon. Via het menu kom je in het submenu afbeeldingen terecht. Daarin vind je alle foto’s. Om de een of andere duistere reden wordt het submenu Photos en niet Foto’s genoemd, maar daar is overheen te komen. Tik je erop, dan krijg je een miniatuurafbeelding op minder dan postzegelformaat in beeld, plus de naam van het bestand, zoals IMG0093A.JPG. Dat is de laatstgenomen foto. Ze staan op chronologische volgorde. Dat kan overigens worden gewijzigd, maar daar beginnen we niet aan.

Als je op zo’n bestandsnaam gaat staan en de opties-knop indrukt, kun je dingen met die foto gaan doen. Je kunt hem op het volle scherm van de telefoon bekijken, per mms-bericht versturen of het via bluetooth naar een andere telefoon of een computer versturen.

Over de kwaliteit van de foto’s zijn wij niet heel erg tevreden. Autofocus ontbreekt, en daarom zijn de foto’s vaak wat vaag, en ze zijn ook bij daglicht zeer korrelig. Ook missen we een LED-flitser naast de camera; in het donker fotograferen kun je beter nalaten gezien de enorme ruis die de foto dan overheerst. De zwarte gedeelten van een foto zien er dan uit als een veelkleurige broccoli. Maar voor onze doelgroep is dit de eerste digitale camera en ze is er helemaal weg van, en ons technische gezeur over de kwaliteit boeit haar niet. De kleinkinderen staan er toch mooi op? Haar enige klacht: ze mogen wel wat meer glimlachen. Tja, daar heeft de camera van de PhoneEasy natuurlijk geen invloed op.

Camerasample Doro PhoneEasy 515

 

Camerasample Doro PhoneEasy 515

 

Seniorenfuncties

screenshot Doro PhoneEasy 515

De Doro PhoneEasy 515 is bedoeld voor senioren, en dus zitten er typische seniorenfuncties in. Al eerder hadden we het over het medisch paspoort, dat op het toestel ingevuld kan worden en nuttig kan zijn bij een ongeval waarbij onze oudere niet meer aanspreekbaar is. Maar er is meer.

Op de achterkant vinden we namelijk de noodknop. Een grote knop, niet te missen, met – dachten wij als telefoonkenners – een soort WiFi-symbool erop. Dat is het dus niet. Druk je die knop in, dan gebeuren er drie dingen. 1: Het apparaat gaat luid piepen en schakelt over in de luidsprekermodus. 2: er wordt een voorgeprogrammeerd nummer ge-smst, en 3: dat nummer wordt vervolgens gebeld. Neemt er niemand op, dan wordt een tweede voorgeprogrammeerd nummer ge-smst en gebeld, enzovoorts. Zo kan om hulp worden geroepen bij een ongeval, maar het kan onverlaten ook afschrikken bij een roofoverval.

Telefoon en sms

screenshot Doro PhoneEasy 515

Bellen is doodeenvoudig met de Doro PhoneEasy 515. Je drukt een nummer en dan de groene toets. Klaar. Ook kan er vanuit de contactenlijst worden gebeld en vanaf de voorgeprogrammeerde A- en B-toetsen.

Het telefoongeluid is helder, duidelijk en het volume kan goed worden ingesteld met de plus- en minknoppen aan de linker zijkant. Waarbij een slechthorende oudere inderdaad even rekening moet houden met een mogelijk gehoorapparaat: als dat in het oor zit, moet het volume even van tevoren worden aangepast, anders klinkt de telefoon waarschijnlijk te hard.

Met de sms knop op het scherm is het eveneens supersimpel om een berichtje te versturen. Maar bij de mms-berichten, waarbij je een plaatje of een gesproken boodschap meestuurt, had het toestel ineens veel moeite met de verwerking ervan. Wij slaagden er niet in om een van de foto’s die met het toestel waren gemaakt, naar een contactpersoon te verzenden. Steeds kregen we een netwerkfout in beeld. We weten niet of dit aan het toestel of aan de telecomprovider ligt. Maar we vinden het wel jammer, want niets is natuurlijk leuker dan een zelfgemaakte foto naar een familielid te versturen zonder tussenkomst van een computer.

Onze review score
Pluspunten
 • Grote, goed bedienbare toetsen
 • Speciale toetsen voor camera en sms
 • Mooi kleurenscherm
 • Goed doordachte interface
 • Nederlandstalige menu's
 • Camera
 • Noodknop
 • Medisch paspoort
Minpunten
 • Menu's her en der nog te moeilijk
 • Fotokwaliteit niet denderend
 • Geen flitser
 • Hoge prijs

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters