Galaxy Nexus

Google heeft een nieuwe smartphone geïntroduceerd die ons tevens het vernieuwde Android OS brengt. De Galaxy Nexus beschikt over indrukwekkende specificaties en een even zo indrukwekkend OS. Tijd voor een uitgebreide review.

Google Galaxy Nexus hand

 

De Nexuslijn is door Google in het leven geroepen om grote Androidupdates stijlvol in te luiden. Het begon allemaal met de Nexus One die door HTC werd gefabriceerd. Met de introductie van de Nexus One werd tevens Android 2.1 in de markt gezet. 2.1 had niet bijzonder veel nieuwe functionaliteit. Vooral zaken als Exchange en een paar kleine UI wijzigingen waren vanaf 2.1 standaard in Android te vinden.

De introductie van de Nexus One was in januari 2010. Het duurde dik negen maanden alvorens het toestel via Vodafone in Nederland beschikbaar was. De telefoon werd eerst in Amerika en Engeland verkocht en langzaam maar zeker uitgerold naar andere landen. De bedoeling was dat de Nexus One alleen via de website van Google verkocht zou gaan worden, maar dit mislukte. Hierdoor zag Google zich genoodzaakt om retailers te zoeken. Als gevolg hiervan werd het toestel gelijktijdig in Nederland geïntroduceerd met de betere HTC Desire. De Nexus One kan dan ook als een flop aangeduid worden.

Een stuk beter deed zijn opvolger het, de Nexus S. De Nexus S werd begin december 2010 door Google en Samsung bekend gemaakt. Google had toen voor een andere fabrikant gekozen om zijn paradepaardje te fabriceren en omarmde toen tevens een andere strategie. De Nexus S was dan ook zes maanden later al te koop in Nederland bij verschillende retailers. Ook Samsung ging het toestel meer dragen middels marketingcampagnes en hierdoor werd het toestel redelijk goed verkocht, al konden de verkoopcijfers van het toestel zich niet meten met de Galaxylijn van Samsung.

De Nexus S bracht Android 2.3 naar de Android-smartphones. Android 2.3 liet de eerste tekenen van een nieuwe grafische interface voor Android zien. De net overgenomen Interface Designer van Palm (WebOS), Matias Duarte, bracht zijn eerste wijzigingen aan in dit OS. Duarte kwam relatief laat in de ontwikkeling van Android 2.3 aan het spel en heeft slechts een paar hele kleine wijzigingen weten door te voeren in het OS.

Galaxy Nexus ervaring

 

Galaxy Nexus ervaring

 

Pas met de introductie van Android 3.0 Honeycomb ging je de eerste echte grote grafische wijzigingen in het Android OS zien, vooral dankzij het inzicht van Duarte. Waar Android 3.0 voor tablets bedoeld was, was al snel duidelijk dat Android 2.3 en 3.0 samen zouden gaan komen in 4.0. Dit betekende dat de vernieuwde interface van 3.0 naar 4.0 ging komen en de functionaliteit en de stabiliteit van 2.3 eveneens in de opvolger werden samengebracht. Maar doordat Android 2.3 en 3.0 naast elkaar bestonden, ontstond er (nog) grotere segmentatie in het OS, tot groot ongenoegen van ontwikkelaars.

Inmiddels is Android 4.0 officieel gemaakt door Google en dit brengt qua UI de grootste wijziging voor Android tot nu toe met zich mee. Matias Duarte is met zijn team verantwoordelijk voor het nieuwe GUI van het OS en die is tot nu toe positief ontvangen bij zowel consumenten als pers. Android 4.0 is nu zowel voor tablets als smartphones bedoeld, heeft een geheel nieuwe look and feel en een aantal nieuwe functionaliteiten. Daarnaast is hardware-acceleratie toegevoegd aan het OS waardoor Android veel beter moet presteren.

Gelijktijdig met de aankondiging van Android 4.0 werd een toestel bekend gemaakt: de Galaxy Nexus. De Galaxy Nexus moet Android 4.0 als eerste bij het grote publiek gaan brengen en Google heeft hier wederom gekozen voor Samsung als partner. De Galaxy Nexus beschikt over een dualcore-processor, een 720p HD-touchscreen dat 4.65-inch groot is en heeft daarnaast geen hardwareknoppen meer. Al met al een telefoon die indruk moet maken.

All About Phones neemt deze nieuwe Nexus onder de loep en kijkt of die zich staande houdt tussen al het Androidgeweld op de markt.

Galaxy Nexus ervaring

 

Galaxy Nexus ervaring

 

Galaxy Nexus ervaring

 

Algemene gegevens
Merk Google/Samsung
Type Galaxy Nexus I9250
Besturingssysteem Android 4.0.1
Ontwerp
Afmetingen 136x68x8,9 mm
Gewicht 135 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Grijs
Scherm
Diagonaal 4.65″
Type Super Amoled HD
Verbeteringen Gorilla Glass
Resolutie 720p HD, 720×1280 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Texas Instruments OMAP 4460
CPU Dualcore 1.2 GHz ARM Cortex-A9
GPU PowerVR SGX540
RAM 1GB
Geheugenkaart Nee
Intern geheugen 16GB
Energie
Gesprekstijd 17 uur
Standby-tijd 290 uur
Accu 1750mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 21.1Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort MicroUSB
HDMI-uit Nee
Multimedia
Primaire camera 5MP
Secundaire camera 1.3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Ja
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja
Twitter Nee
Facebook Nee
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Ja
YouTube Ja

In de doos van de Galaxy Nexus vinden we precies de zelfde zaken we ook van andere Samsung-smartphones gewend zijn. Nog steeds ontbreken accessoires als een screenprotector en een case voor het toestel. In de doos zit een micro-usb kabel die wordt ondersteund door een usb-oplader. Verder zit er een quick start guide in de doos en een in-ear headset. De headset is van goede kwaliteit en is identiek aan de headsets van de Galaxy S2 en de Galaxy Note.

De doos van het toestel is verder bijzonder langwerpig en uitgedost in de kleuren van Google. Er ontbreken dus een paar accessoires die een smartphone met een adviesprijs van 649 euro best zou mogen hebben. Desondanks is het meest noodzakelijke wel aanwezig.

Het design van de Galaxy Nexus heeft veel weg van zijn voorganger; de Nexus S. Dit komt doordat de Galaxy Nexus net als de Nexus S een lichte “banaankromming” mee heeft gekregen. De telefoon is opgetrokken uit plastic, zowel om de randen als de achterkant van het toestel. De voorkant van de telefoon is opvallend rustig vormgegeven. En dat ziet er erg strak en rustig uit. De telefoon laat zich goed vasthouden, ook al is er aan de achterkant een wat aparte bolling te zien aan de onderkant van het toestel. De telefoon is wel breed, dit kom uiteraard door het grote 4.65-inch scherm, maar niet zo breed als de Galaxy Note; de Nexus is wel met één hand te bedienen.

Aan de voorkant van de Galaxy Nexus vinden we zoals gezegd opvallend weinig. Boven het scherm zit de speaker en daarnaast de camera om mee te videobellen. Links van de speaker zitten enkele sensoren die amper te zien zijn. Deze zitten onder de zwarte laag goed verstopt. Uiteraard is het grote 4.65-inch HD scherm prominent aanwezig aan de voorkant. Het scherm is, zoals we van Samsung inmiddels gewend zijn, van zeer goede kwaliteit. Hierop zullen we dieper ingaan in het volgende hoofdstuk.

Onder het scherm missen we de drie standaard Androidknoppen die tot en met Android 2.3 verplicht waren. De knoppen zijn nu onderdeel geworden van Android 4.0 en zijn dus op het scherm terecht gekomen. Zonder deze knoppen is de voorkant dus een stuk strakker geworden. Onder het scherm zit nog een enkel item verborgen; het notificatielampje. Dit lampje kan verschillende kleuren aannemen en doet veel denken aan dat van de Nexus One. Daar zat het lampje in de trackball onder het scherm die tevens verschillende kleuren aan kon nemen. De verschillende kleuren vertellen wat voor bericht er is en of het urgent is. Als het lampje niet oplicht, zie je niet dat het er zit.

Google Galaxy Nexus front

 

Google Galaxy Nexus front

 

Google Galaxy Nexus front

 

Waar de voorkant van de Galaxy Nexus uiterst strak is, is de achterkant een stuk drukker. Allereerst valt het klepje op dat een apart reliëf heeft. Dit is om het toestel beter te kunnen vastpakken. Aan de onderkant van de achterkant vinden we nog een grote opening voor de speaker. Daar boven het Samsunglogo en daar weer boven het Googlelogo.

Het batterijklepje is lastig vast te klikken aan het toestel. Je kunt het niet in een keer aan de achterkant van de telefoon vast krijgen. Je moet altijd even alle randen aandrukken om hem echt goed vast te krijgen. Opvallend aan de achterkant is de camera. Die is omringd door een strakke zilveren rand. Onder de lens vinden we een led-lamp die als flits dient. De camera loopt niet helemaal mee met de kromming van het toestel, waardoor hij aan de bovenkant wat uitsteekt.

Google Galaxy Nexus back

 

Google Galaxy Nexus back

 

Google Galaxy Nexus back

 

Aan de zijkanten van de Galaxy Nexus is weinig bijzonders te zien. Het meest bijzondere is de rechterkant waar we de aan/uit-knop terug vinden. Onder deze knop vinden we de zogenaamde pogo-connector van Samsung. Deze drie puntjes worden gebruikt om het toestel te verbinden met cardock en de desktopdock die Samsung later zal gaan verkopen. Je hoeft hierdoor het toestel niet meer ergens echt in te klikken aangezien de drie contactpunten slechts contact hoeven te maken met drie andere puntjes. De drie puntjes dienen voor zowel het laden van de batterij, als voor geluid en beeld, aldus Samsung.

Aan de linkerkant van het toestel vinden we alleen de volumetoetsen voor de Galaxy Nexus. Dit is een grote knop die aan beide kanten ingedrukt kan worden.

Google Galaxy Nexus right

 

Google Galaxy Nexus right

 

Aan de bovenkant van de Galaxy Nexus zijn geen knoppen of inkepingen te zien. Aan de onderkant is dat een ander verhaal. Zo is daar de micro-usb aansluiting te zien voor zowel laden als het aansluiten aan de computer. Verder zit de microfoon van het toestel aan de onderkant van de telefoon. Aan de rechterkant vinden we nog opmerkelijk genoeg de 3.5mm headphone jack. Normaal zit deze boven bij Samsung-telefoons, maar de fabrikant heeftbij dit toestel om deze aan de onderkant te plaatsen. Dit is niet echt een handige positie omdat veel mensen de telefoon met de onderkant naar beneden in hun zak doen.

Google Galaxy Nexus bottom

 

Google Galaxy Nexus top

 

Scherm

Het scherm van de Galaxy Nexus doet veel denken aan dat van de Galaxy S2. Toch verschilt het scherm op twee belangrijke punten met dat van zijn voorganger. Allereerst merk je het al in de naam; de Galaxy S2 heeft een Super Amoled Plus-scherm mee gekregen en de Galaxy Nexus een Super Amoled HD-scherm. Vooral in de woorden ‘Plus’ en ‘HD’ zitten de twee verschillen. De Plusvariant van het Super Amoledscherm heeft niet de voor Amoledschermen gebruikelijke PenTilepixelindeling, maar de voor LCD-schermen gebruikelijke RGB-indeling. Dat zorgt ervoor dat er geen paarse en groene randjes meer zichtbaar zijn bij grote contrasten en dat de reële resolutie van het scherm hoger ligt. De HD-variant van het scherm heeft, zoals de naam al zegt, een HD-resolutie, en dus meer pixels.

Onze voorkeur gaat toch naar de hogere resolutie. Hoewel het eventjes wennen is als je van een Galaxy S2 naar een Galaxy Nexus gaat, is het extra aantal pixels en de extra scherpte een zeer welkome aanvulling. De helderheid lijkt wat lager doordat Android 4.0 vooral met zwart werkt, maar is gewoon prima.

De kleuren van het Super Amoled HD-paneel spatten nog steeds het scherm af en Samsung blijft dan ook met de introductie van de Galaxy Nexus de onbetwiste leider op het vlak van mobiele schermen.

Google Galaxy Nexus screen

 

Google Galaxy Nexus screen

 

Google Galaxy Nexus screen

 

Toetsen

De fysieke toetsen op de Galaxy Nexus zijn niet erg talrijk, met maar één knop aan de linker- en rechterkant van het toestel. Waar het met Android 2.x verplicht was om drie Androidknoppen onder het scherm in te bouwen, is dat met Android 4.0 verleden tijd. In plaats hiervan zijn er virtuele Androidknoppen aan de onderkant van het scherm. Deze drie knoppen zien er niet alleen strak uit, ze verdwijnen ook als ze niet nodig zijn. Zo verdwijnen ze als je een video aan het afspelen bent op het toestel of een spel aan het spelen bent. De functionaliteit van de knoppen is ook aangepast. In eerdere Androidversies had je een terugknop, een homeknop en een optietoets. De laatste is nu een multitaskingtoets geworden. De opties in applicaties zijn verplaatst naar de hoeken van het scherm en zijn te herkennen aan drie puntjes onder elkaar in een applicatie. Het is aan de ontwikkelaar om de positie van deze virtuele optie-knoppen in zijn app in te bouwen.

Het standaardtoetsenbordje is in Android 4.0 een klein beetje aangepast en is verder niet zo spannend, maar werkt wel erg lekker. Je kunt er, zeker in landschapsmodus, snel op typen en er zijn lekker veel extra tekens beschikbaar. Ook voorspellende tekst behoort tot de mogelijkheden en er is zelfs een heel scala aan smiley-codes beschikbaar onder de extra tekens. Deze roepen overigens geen echte smiley’s op op het toestel, maar van de meeste is de betekenis wel duidelijk.

Galaxy Nexus toetsenbord

 

Galaxy Nexus toetsenbord

 

Galaxy Nexus toetsenbord

 

Standby

Het homescreen van de Galaxy Nexus bestaat nog altijd uit een aantal schermen met verschillende widgets en snelkoppelingen erop. Er zijn maximaal vijf schermen, deze kun je niet zelf verwijderen of toevoegen via het menu, wat bij andere Samsung-smartphones wel het geval is. Uiteraard kun je op deze schermen alles kwijt wat je wilt, waaronder snelkoppelingen, mappen en ook widgets. De mappen hebben een strakke make-over gekregen met Android 4.0 en zijn functioneel.

Standaard staan er tegenwoordig flink wat widgets op de telefoon dankzij de vele UI’s die producenten gebruiken. Met de Galaxy Nexus is dit niet aan de orde aangezien er geen bloatware op het toestel te vinden is. Wel heeft Google zelf een aantal widgets toegevoegd als optie en deze zien er niet alleen een stuk gelikter uit, ze zijn ook functioneler geworden. Zo is de agenda- en kalenderwidget prettig in gebruik en kun je scrollen tussen de verschillende evenementen en e-mails. Zodra je een evenement aanklikt of een e-mail, dan opent hij hem gelijk middels de widget. Heel veel widgets worden niet standaard met Android 4.0 meegeleverd, maar de basis zit er wel al standaard op.

Galaxy Nexus standby

 

Galaxy Nexus standby

 

Galaxy Nexus standby

 

Menu

Het menu is een raster van 4×5 van meerdere pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Alle applicaties die je downloadt komen achteraan in het menu terecht. Uiteraard kun je applicaties ook verwijderen. Dit doe je door in het menu de app ingedrukt te houden en naar de prullenbak te slepen. Heel veel extra opties heeft het menu niet en heel speciaal is het qua uiterlijk ook niet. De nieuwe animaties met 4.0 zien er gelikt uit, maar veel nieuwe opties zijn er niet bij gekomen. Wel is het menu nu verdeeld in twee gedeeltes. Eentje voor apps en eentje voor widgets. Deze zijn aan de bovenkant gescheiden middels twee tabbladen.

Galaxy Nexus applicaties

 

Galaxy Nexus widgets

 

Galaxy Nexus menu

 

Instellingen

Zoals gezegd bestaat het standaard optiemenu in het homescreen niet meer. De knop hiervoor is vervangen met de multitaskingknop. Desondanks is het instellingenmenu snel te bereiken door de dropdown balk naar beneden te slepen en op het instellingenicoon te drukken. Je komt dan in een sober, maar overzichtelijk menu terecht. Het menu heeft veel weg van Android 3.x en geeft de verschillende opties weer. Een paar extra instellingen zijn er in Android 4.0 bijgekomen.

De belangrijkste is waarschijnlijk de datameter waarmee je een datalimiet van je provider met het toestel gemakkelijk kunt managen. Zo kun je een limiet instellen en een waarschuwing. Daarnaast kun je overzichtelijk zien welke apps veel data verbruiken en ze desnoods een limiet opleggen. De Galaxy Nexus beschikt ook over Android Beam. Hiermee kun je middels de ingebouwde NFC-chip bestanden overzenden door simpelweg twee Nexus’en, of in de toekomst andere Androidtoestellen met NFC, tegen elkaar aan te tikken. De opties hiervoor zijn nog schaars; alleen een uit/aan-knop is hiervoor te vinden.

Een andere nieuwe instelling is Face-unlock. Je kunt het toestel instellen dat hij aan de hand van jouw gezicht de telefoon vrij geeft. Deze techniek is nieuw en werkt niet altijd optimaal en kan daarnaast met een foto worden bedrogen. Desondanks is het soms wel handig. Een ander menu dat uniek is voor de Galaxy Nexus is het developer menu. Hier kun je allemaal instellingen vinden die speciaal voor ontwikkelaars open en bloot in het menu terug te vinden zijn.

Galaxy Nexus menu

 

Galaxy Nexus menu

 

Galaxy Nexus menu

 

Multitasking

Galaxy Nexus multitasking

Multitasking op de Galaxy Nexus gaat net wat anders dan bij zijn voorgangers. Het multitasken werkt erg prettig en eenvoudig. De derde knop van de Galaxy Nexus is helemaal voor deze functionaliteit gereserveerd. Door erop te drukken krijg je een lijst met een miniatuur te zien van de applicatie die op de achtergrond draait. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen als er nog veel apps open staan en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af.

Een applicatie zelf afsluiten hoeft eigenlijk niet meer sinds Android 2.3. Android heeft namelijk een eigen limiet ingesteld staan en zodra er te veel apps open staan dan wordt automatisch een applicatie gesloten door het OS. In het instellingenmenu kun je met de Galaxy Nexus ook handmatig de limiet instellen onder het developer menu.

Prestaties

Galaxy Nexus browser test

De prestaties van de Galaxy Nexus zijn erg goed. De telefoon heeft geen last van vertragingen, in welk menu of applicatie dan ook. Wel loopt het niet altijd even vloeiend en dat is wel degelijk een verschil met vertragingen. Waarschijnlijk heeft dit meer te maken met de optimalisatie van Android 4.0.1 dan met de Galaxy Nexus. Dit zie je overigens bijna nooit en het heeft er meer van weg dat de framerate onder de 60FPS valt en dat is dan eventjes te zien. Normaal blijft de smartphone optimaal presteren en is hij gelijkwaardig met de Galaxy S II qua snelheid en prestaties.

Foto

Het cameramenu van de Galaxy Nexus is helemaal aangepast. Google heeft met Android 4.0 de interface een stuk simplistischer gemaakt. In totaal zijn er zes elementen te zien in het menu. Zo is er een icoontje om over te schakelen naar de frontcamera en kun je uiteraard ook in- en uitzoomen. Daarnaast is er de grote cameraknop op het scherm te zien en een pictogram met de laatst gemaakte foto. Onderop is nog de instellingenknop te vinden en de cameramodusknop.

Er zijn drie standen in het camera-menu, eentje voor foto’s, eentje voor video’s en de laatste toevoeging in Android 4.0 is de panoramamodus. Deze werkt best goed, al moet je niet te snel bewegen aangezien je dan weer overnieuw moet beginnen. Onder de instellingenknop kun je nog de flitser aanpassen, de witbalans, de kleurbalans en de scene-modus. Zaken als een zelfontspanner ontbreken standaard in Android 4.0.

De telefoon kan opmerkelijk snel foto’s nemen; als je met je vinger blijft tikken op de camera-knop dan kan hij met bijna 2fps een foto nemen en dat is opmerkelijk. De kwaliteit van de foto’s is redelijk tot goed. De 5-megapixelcamera is simpelweg niet zo goed als die van de Galaxy S II, wat ons betreft de beste cameratelefoon van 2011 is. Desondanks zijn afbeeldingen over het algemeen scherp en is ook de kleur van de foto’s zeer waarheidsgetrouw.

Foto’s in het donker opnemen gaat met de Galaxy Nexus erg goed. De led aan de achterkant van het toestel gaat niet simpelweg aan/uit als je een foto neemt, maar knippert echt zoals een echte flits. Hierdoor maak je betere foto’s in het donker en is de kwaliteit goed. De kleuren in het donker zijn over het algemeen echter niet waarheidsgetrouw te noemen.

Galaxy Nexus camera

 

Galaxy Nexus camera

 

Galaxy Nexus camera

 

Galaxy Nexus camera

 

Galaxy Nexus camera

 

Galaxu Nexus camera

 

Galerij

Galaxy Nexus galerij

De galerij-applicatie is in Android 4.0 ook stevig onder handen genomen door Google. De applicatie laat eerst alle albums zien en gebruikt als icoon voor het album de laatst toegevoegde foto. Foto’s van Facebook en Picasa/Google+ worden desgewenst automatisch ingeladen door het toestel. Als je vervolgens een album in gaat dan zie je een overzicht van alle foto’s waar je doorheen kunt scrollen. Je kunt hier ook meerdere foto’s selecteren en versturen of verwijderen. Als je een foto vervolgens nader wilt bekijken dan druk je erop en krijg je de foto in beeld. Aan de onderkant van het scherm zie je nog kleine pictogrammen voor andere afbeelding in de folder.

Je kunt in het overzicht simpelweg inzoomen op een foto door te knijpen met je vingers en een foto delen is ook mogelijk vanuit dit menu, met tientallen services. Al met al zit de galerij er erg strak uit en is het overzicht erg goed.

Video

Galaxy Nexus video

Met één druk op de virtuele knop kom je van de gewone camera in de videocamera, waarmee je filmpjes in HD kunt opnemen. De 1080p-video’s hebben een framerate van 30fps en zien er redelijk goed uit. Het geluid is niet zo heel goed, maar wel voldoende wat ons betreft. Wat opvalt is dat de 1080-modus een stuk sneller geworden is vergeleken met de Galaxy S 2. Het beeld stabiel houden blijft lastig maar de kwaliteit is meer dan goed.

De kwaliteit van 1080p is goed, maar weet nog lang niet de kwaliteit van echte camera’s te evenaren. Hieronder kun je een filmpje zien datwe met de Galaxy Nexus opgenomen hebben.

Muziek

De muziekspeler heeft eveneens een heel nieuw uiterlijk mee gekregen van Google. Alles is in het blauw uitgedost en een stuk interactiever geworden. Handig zijn de zoekfunctie en de slimme afspeellijsten, waarmee je je muziek snel kunt zoeken. In de categorie eyecandy is er een leuke visualisatie aanwezig die naast het nummer de toonhoogte in realtime aangeeft. Het afspeelscherm is voorzien van een aantal snelkoppelingen om bijvoorbeeld je muziek te shuffelen. Als je de muziek afspeelt dan komen er extra knoppen in in het overzicht terecht. Je moet hiervoor wel eerst op de album art tikken met je vinger. Deze knoppen zijn dus alleen zichtbaar als de muziek daadwerkelijk afgespeeld wordt.

Op de kwaliteit van de muziek is weinig aan te merken. Door de oordopjes klinkt het toestel erg lekker en met de vele effecten en equalizers kun je het geluid helemaal tunen zoals jij dat wilt. De speaker van het toestel is redelijk goed. Er zit relatief weinig ruis in en alles klinkt ook best helder.

Galaxy Nexus muziek

 

Galaxy Nexus muziek

 

Galaxy Nexus muziek

 

Agenda

Vanzelfsprekend heeft Android 4.0 ook een agendafunctie aan boord. Ook deze is helemaal opnieuw ontworpen door Google. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten en als je op die dag klikt meteen kunt zien wat die afspraak is. Een tweede tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. De agenda werkt prima en bij een nieuwe afspraak zijn ook genoeg invoervelden. Het design van de vernieuwde kalender is erg strak en er wordt veel gebruik gemaakt van grijstinten wat rustig overkomt.

Op het gebied van synchronisatie werkt de agenda eveneens erg goed. Ten eerste voegt de Galaxy Nexus niet alles samen tot één agenda die hij synchroniseert met alles, maar houdt hij aparte agenda’s bij. Dat voorkomt dubbele items en is wellicht voor sommige gebruikers handig. Het syncen van je agenda, contacten en uiteraard e-mail middels Exchange werkt vlekkeloos en erg goed. Daarnaast trekt hij niet je hele batterij in een mum van tijd leeg, wat ook nog een flink voordeel is. Ook het syncen van contacten via Gmail en de kalender en e-mail werkt uiteraard erg goed en vloeiend op deze Google-telefoon.

Galaxy Nexus agenda

 

Galaxy Nexus agenda

 

Galaxy Nexus agenda

 

Browser

Een van de grootste verbeteringen die in Android 4.0 zit is de browser. De browser is een stuk vlotter geworden dan zijn voorganger. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de browser Flash moet ontberen, iets dat later deze maand alsnog door Adobe toegevoegd zal worden middels de Android Market. De browser laadt opmerkelijk snel en heeft daarnaast een nieuwe en gelikte interface mee gekregen. Het web staat in dit design echt centraal, je vindt aan de bovenkant alleen de url-bar, het tabbladen-icoon en de optie-toets.

Je kunt urls via het toetsenbord ingeven of inspreken en dat werkt voor Nederlandse websites best aardig. Daarnaast is een nieuw overzicht toegevoegd voor tabbladen. Deze lijkt veel op het overzicht voor multitasking en je krijgt dan ook een lijst met een screenshot van een website te zien. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen of nieuwe bookmarks toevoegen. Een zeer handige toevoeging is dat middels je Google-account ook alle bookmarks worden gesynct met je Chrome-browser op je computer. Zodra je dus voor het eerst inlogt met je Google-account in de Android-market, zul je ook gelijk al je bookmarks in de browser terug vinden.

Een nieuwe optie in de browser is ook om een incognito tabblad te openen. Met deze ‘porno-knop’ kun je anoniem browsen op je telefoon en slaat de telefoon niets op van waar je naar toe surft en ziet de website waarop je zit ook niets van jouw qua gegevens. Een andere handige functie is dat je de browser ook gemakkelijk kunt forceren om de desktop website op te roepen in plaats van de mobiele variant. Verder zijn er tal van extra opties in de browser verwerkt zoals een website offline opslaan, zoeken in een pagina etc. Al met al is de browser er flink op vooruit gegaan.

Galaxy Nexus browser

 

Galaxy Nexus browser

 

Galaxy Nexus browser

 

Tools

Google heeft zelf een aantal applicaties standaard toegevoegd aan Android 4.0 die we dus ook op de Galaxy Nexus terug vinden. Nieuw is de downloads-applicatie waarin je overzichtelijk alle gedownloade content kunt vinden. Denk aan een .apk die je via een website hebt gedownload. Ook de rekenmachine en de wekker zijn weer aanwezig standaard op dit toestel. Ze zien er beide sober en overzichtelijk uit, maar zijn handig en prettig in gebruik. Nieuw is de movie studio. Hiermee kun je een eigen video samenstellen van zelfgemaakte video’s en foto’s.

Een andere zeer handige functionaliteit die nieuw is in Android 4.0 is de datameter. In het instellingenmenu vind je een speciaal onderdeel dat gewijd is aan data. Hierin vind je precies hoeveel mb je per maand gebruikt en kun je eventueel ook een automatische limiet instellen. Als de limiet bijna bereikt is, krijg je een waarschuwing en als je er eenmaal overheen gaat dan schakelt het toestel zelf de verbinding uit met het internet. Ook kun je per dag zien wat je aan data verbruikt. Daarnaast kun je ook nog eens per applicatie zien hoeveel data die verbruikt en desnoods kun je per app instellen dat hij een x-aantal mb’s per dag mag gebruiken. De applicatie is niet alleen erg overzichtelijk, maar ook erg uitgebreid en in een tijd van invoering van datalimieten een zeer handige app die nu standaard in Android verwerkt zit.

Galaxy Nexus downloads

 

Galaxy Nexus rekenmachine

 

Galaxy Nexus datameter

 

Extra applicaties

Extra applicaties haal je uit de Android Market. De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle koopwaar die je kunt downloaden/kopen overzichtelijk weergeeft. Onlangs heeft deze applicatie nog een grote make-over gekregen die terug te vinden is op de Galaxy Nexus, en tegenwoordig ook op andere Android-smartphones. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Erg handig dus lsl je je telefoon wilt uitrusten met wat applicaties, maar geen idee hebt wat er allemaal voor moois beschikbaar is. Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten. Dat updaten kan ook automatisch gebeuren.

De Android Market is op het moment van schrijven gevuld met bijna 600.000 applicaties en hoewel vooral op game-gebied sommige titels ontbreken, is het aanbod zeker mooi. Daarnaast groeit dit assortiment nog steeds exponentieel en is er dus genoeg om je mee te vermaken, ook als je die ene applicatie net even niet kunt vinden. De prijzen van de Android Market zijn erg schappelijk, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace. Google heeft ook een speciale website voor de Market waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Galaxy Nexus android market

 

Galaxy Nexus android market

 

Galaxy Nexus android market

 

Bellen

Het adresboek ziet er in Android 4.0 erg gelikt uit. Veel wittinten die afgewisseld worden met foto’s van de contacten geven een fijn overzicht. Daarnaast zijn alle sociale netwerken automatisch geïntegreerd met het telefoonboek. Updates van contacten kun je gelijk in de app zien voor ondermeer Facebook, Google+ en Twitter. Je kunt daarnaast erg veel informatie toevoegen aan contacten en ook WhatsApp-contacten worden gelijk weergegeven.

Het belmenu van Android 4.0 is ook erg overzichtelijk. Het is opgedeeld in drie gedeeltes. Zo is er het dial-menu, om een nummer te kiezen. Daarnaast vind je nog recente gesprekken en als laatst de meestgebelde nummers. In het laatste menu kun je ook gelijk door je telefoonboek heen scrollen en een nummer selecteren dat vervolgens gebeld zal worden. Ook zijn er nog extra instellingen voor de voicemail te vinden, alsmede voor het doorschakelen van nummers en andere instellingen.

Galaxy Nexus bellen

 

Galaxy Nexus

 

Galaxy Nexus

 

Galaxy Nexus contacten

 

Galaxy Nexus contacten

 

Galaxy Nexus contacten

 

SMS

Galaxy Nexus sms

Zoals we dat mogen verwachten van een hedendaagse smartphone is de Galaxy Nexus uitgerust met chat-stijl sms’en. Je kunt zowel een normale sms als mms via dit menu versturen. Zodra je een afbeelding toevoegt aan het bericht dan wordt het een mms. Doe je dat niet dan blijft het uiteraard een sms. Er zijn in dit menu weinig toeters en bellen te vinden, je kunt wel een sms versturen naar meerdere contacten en uiteraard gelijk een contact toevoegen waarvan je het nummer nog niet hebt.

E-mail

Het opzetten van een mailaccount op de Galaxy Nexus is kinderspel en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Natuurlijk is een koppeling met Exchange ook mogelijk, net als Lotus Notes en tal van andere accounts zoals Hotmail en Yahoo. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail. Als er een e-mailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de e-mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem.

Er zijn in de mail-applicatie vele filters mogelijk. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig, waardoor de mail-app lekker compleet is. Jammer is wel dat Android 4.0 geen horizontale view heeft waarbij aan de linkerkant de afzender te zien is en aan de rechterkant de e-mail.

De e-mail-app zelf is helemaal opnieuw ontworpen en lijkt veel op die van Android 3.0. Het grote verschil zit hem in de stabiliteit en de snelheid van de app. Deze is inmiddels zeer betrouwbaar geworden en lekker snel en vloeiend in gebruik. Daarnaast is er ook een handige widget voor e-mails die tevens interactief is.

Galaxy Nexus e-mail

 

Galaxy Nexus e-mail

 

Galaxy Nexus e-mail

 

Galaxy Nexus batterij

De 1750mAh batterij van de Galaxy Nexus valt wat tegen. We gingen er vanuit dat het toestel dusdanig was geoptimaliseerd dankzij Android 4.0, dat de batterij een stuk langer dan bijvoorbeeld de Galaxy S II mee zou gaan. Niets blijkt minder waar. Jammer genoeg houdt de telefoon het ongeveer 8 uur lang op een lading vol bij intensief gebruik. Als je het toestel wat minder gebruikt dan zul je op de 12 uur uit kunnen komen en bij miniem gebruik anderhalve dag.

Dat is toch jammer omdat de batterij van de Galaxy S I net wat beter is en het toestel toch niet helemaal geoptimaliseerd lijkt. Het grote scherm kan eventueel debet zijn aan de batterijduur en we zoeken dan ook in die hoek het probleem.

Accutijd (dagen) ~1 ~2
Batterij 4B
Capaciteit 1750 mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters