Gionee S8 review: drukgevoelige Chinees

Chinese smartphones vind ik meestal maar niets. Maar tijdens het MWC in Barcelona is er toch één Chinees toestel dat mijn aandacht heeft weten te trekken: de Gionee S8 (of in Europa de Allview X3 Soul pro). Of dit toestel Chinese rommel is of niet ga ik jullie vertellen in deze review.

Er komen alsmaar meer en meer interessante Chinese smartphones op de markt. Kijk maar naar de toestellen die een Xiaomi, Oppo en zelfs OnePlus op de markt brengen. Het betreft toestellen die veel te bieden hebben, voor een klein prijsje. Al is dit niet altijd het geval. Er zijn ook veel Chinese smartphones die je simpelweg rommel kunt noemen.

Gionee S8 review all about phones

Dit dan niet zozeer omdat ze slecht gebouwd zijn, maar vooral door software waarop ze lopen. Chinezen hebben om een of andere bizarre reden een zwak voor skins en tonnen aan bloatware. Gelukkig beseffen de fabrikanten dit meestal wel, en zorgen ze er vaak voor dat de Europese varianten van het toestel iets minder Chinees zijn. Al moet je soms zelf wel een ROM op het toestel flashen alvorens dit punt te bereiken.

Over de software van de Gionee S8 zal ik je niet veel kunnen zeggen. Het toestel werd voordat het in Europa verkrijgbaar was al bij ons geleverd, maar hierdoor hadden we wel een Chinees model. En zoals je misschien wel weet zijn alle, ik herhaal, alle Google-diensten geblokkeerd in China. Wel een beetje raar aangezien het toestel op Android Marshmallow loopt, maar goed. Later in de review hier meer over.

Wat de Gionee S8, voor mij, interessant maakte toen ik hem even kon testen in Barcelona is dat het toestel voorzien is van een 3D touch-scherm. Net zoals de iPhone 6s (Plus) kan de smartphone dus voelen hoeveel druk je uitoefent op het scherm, waardoor je een aantal extra functies krijgt. Verder is de smartphone voorzien van degelijke, maar geen geweldige, specificaties. In het toestel zit een Mediatek MT6755 Helio P10-processor met 4GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen (dat niet uitbreidbaar is). Vooraan vind je een vingerafdrukscanner in de thuisknop, een 5,5-inch groot full HD-amoled scherm en achteraan zit een 16-megapixelcamera. De accu is 3000mAh groot.

De vraag blijft natuurlijk of dit toestel niet te Chinees is, en zijn prijskaartje van €449 waard is. Hier ga ik jullie natuurlijk een antwoord op geven in dit artikel.

Deze review is gebaseerd op softwareversie en een prijs van €449. Het toestel is via deze link verkrijgbaar in een aantal Europese landen, waaronder Nederland en België.

Specificaties van de Gionee S8
Algemeen
 • Uitgebracht op July 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • MediaTek Helio P10
 • octacore-processor op 1.9GHz
 • Grafisch: Mali T860MP2
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Vroeger stond Chinese smartphone voor slechte bouwkwaliteit. Afgelopen jaren is hier, gelukkig, verandering in gekomen. Vandaag de dag zien de meeste smartphones die je in China kunt kopen er wel goed uit. Met de Gionee S8 krijg je een mooi aluminium toestel met jammer genoeg wel een matige detailafwerking en hier en daar wat Chinese trekjes.

Vroeger stond Chinese smartphone voor slechte bouwkwaliteit

Achteraan vind je volledige aluminium afwerking terug en de antenne-lijntjes zijn mooi rondom het toestel geplaatst. Hier zou Apple nog iets van kunnen leren. Wat Gionee dan weer van Apple heeft afkeken is het logo aan de achterzijde. Het lijkt alsof het een knop is, je voelt het logo echt zitten, maar dat is het niet. Ergens vind ik het zelfs storend. Maar als ik er dan wat verder over nadenk kan ik er wel mee leven. Het logo aan de achterzijde zorgt voor de nodige persoonlijkheid. Ik had er gewoon graag een knop, of vingerafdrukscanner, in teruggevonden.

Gionee S8 review all about phones

De antenne-lijntjes zijn mooi rondom het toestel geplaatst

In de linkerbovenhoek vind je dan nog een camera die een klein beetje uit het ontwerp steekt. Als je de randen bekijkt, dan zul je merken waarom ik eerder al zei dat de S8 een Chinese toets heeft. Omdat ik een ‘blauwe’ versie heb van het toestel, zijn de randjes overspoten met een blauw, doorschijnend rubber. Toen ik de smartphone aankreeg dacht ik dat het een beschermlaag voor de randjes was. Er zit een kleine opening tussen de twee kanten van het blauwe spul, vandaar mijn veronderstelling.

Het logo aan de achterzijde zorgt voor de nodige persoonlijkheid

Ik zat fout, en blijkbaar is het deel van het ontwerp. Ergens ziet het er wel leuk uit, maar de afwerking had veel beter gemogen. De blauwe rand op onze Gionee S8 is spontaan losgekomen waardoor we hem er wel moeten aftrekken. Een grote teleurstelling dus.

De knoppen hebben een goede plaatsing gekregen aan de rechterzijde van het toestel en hebben een bevredigend ‘klik gevoel’ wanneer je ze indrukt. Iets minder bevredigend is de thuisknop. Wanneer je deze indrukt zal je telkens het gevoel hebben alsof hij het ieder moment kan begeven.

Natuurlijk is dit niet zo, ik gebruik het toestel nu al een aantal weken en de knop werkt nog altijd zonder problemen. Ze hadden er alleen voor moeten zorgen dat de knop iets minder los staat. Gelukkig voelt het toestel zelf wel lekker stevig aan. Let er alleen wel even op dat het toestel, dankzij zijn 5,5-inch scherm, voor iemand met kleinere handen niet makkelijk vast te houden zal zijn. Over de vingerafdrukscanner in de thuisknop valt niets op aan te merken. Deze is snel en accuraat.

 

Boven de thuisknop zit dan het 5,5-inch scherm. Omdat het een amoled paneel is worden zwarte tinten lekker diep weergegeven, en ook de helderheid, kijkhoeken en kleurenweergave van het scherm zijn helemaal in orde. In vol zonlicht kun je makkelijk lezen wat er op het scherm wordt weergegeven. Een leuk extraatje is dat er uit de doos een screenprotector op het scherm zit.

Gionee S8 review all about phones

Natuurlijk is het belangrijkste punt van het scherm op de Gionee S8 dat het kan waarnemen hoeveel druk je erop uitoefent. De functie zelf werkt zonder enige problemen. In de instellingen kun ook je aanpassen hoeveel druk er uitgeoefend moet worden alvorens er een reactie zal komen.  Wat wel jammer is aan de functie is dat de functionaliteit verschrikkelijk beperkt is.

De functionaliteit van 3D Touch is verschrikkelijk beperkt

Momenteel zijn er zelfs nog geen applicaties in Android waarin je gebruik kunt maken van 3D Touch. Al de functionaliteit zit dus in de standaard meegeleverde applicaties, en dus ook in de launcher. Harder op een applicatie drukken zal je, bij sommige apps, wat snelkoppelingen geven. En in applicaties zoals de galerij kun je dan weer genieten van een preview mogelijkheid.

Waar Apple nu volledig aan het inzetten is op 3D Touch, kiezen ze bij Google er zelfs voor de functie dan toch niet in de finale versie van Android Nougat te steken, wat jammer is. Er zijn heel wat nieuwe nieuwe mogelijkheden met de komst van 3D Touch, en vooral in games. Maar ja, 3D Touch op de Gionee S8 is dus eerder een gimmick dan een feature.

3D Touch op de Gionee S8 is dus eerder een gimmick dan een feature

Rondom het scherm zit een blauwe afwerking die past bij het blauw dat rondom het toestel zit. Gelukkig is het een donkerblauw en merk je zelfs alleen op dat het blauw is wanneer je het toestel in het juiste licht houdt.

Waar we weinig over op te merken hebben, zijn de prestaties van de Gionee S8. In het toestel zit een MediaTek MT6755 Helio P10 octacore-processor met 4GB werkgeheugen. Dat zorgt ervoor dat dagelijkse taken verlopen zonder enige haperingen. Zelfs bij iets zwaardere taken zal het toestel het niet vlug moeilijk krijgen. Al zul je bij grafisch zware applicaties van tijd tot tijd wel een lichte hapering opmerken omdat het toestel niet voorzien is van de krachtigste processor en GPU die je in een smartphone kunt terugvinden. Met multitasken heeft de smartphone dankzij zijn 4GB werkgeheugen eveneens niet veel problemen.

In het toestel zit ook nog een 3000mAh grote accu. Hoewel dit niet zo extreem groot is, en zeker niet voor een smartphone met een 5,5-inch scherm, kun je er toch makkelijk de dag mee doorkomen. Met zwaar gebruik eindigde we de dag met ongeveer 30% overgebleven lading. Gebruik je het toestel niet zo zwaar, dan kun je er makkelijk twee dagen aan gebruik uithalen. Wil je de accu opladen kun je dit doen via de USB-C poort onderaan het toestel.

Met zwaar gebruik eindigde we de dag met ongeveer 30% overgebleven lading

Wij hebben een Chinese variant van de Gionee S8, maar zelfs met dit toestel konden we makkelijk op het 4G-netwerk geraken en hadden we overal optimaal bereik. In het toestel zijn alle verbindingsmogelijkheden aanwezig.

Zoals te verwachten valt van een Chinese smartphone, is de software van de Gionee S8 heel, euhm, Chinees. Eerlijk gezegd vind ik het maar niets. Dit omdat er op ons toestel, omdat het een Chinees model is, geen enkele dienst kan gebruikt worden die Google Play services gebruikt.

Gionee wilde ons zo snel mogelijk een Gionee S8 sturen, waarvoor we ze heel dankbaar zijn, maar dit betekent dus dat we een Chinese variant van de S8 hebben. En in China is Google geblokkeerd, wat als gevolg heeft dat we op onze Gionee S8 geen Google diensten kunnen gebruiken. Alle applicaties moesten bijgevolg geïnstalleerd worden via een derde partij (want rooten lukt nog niet).

De vertaling naar het Engels was ronduit slecht

Verder was de vertaling naar het Engels ronduit slecht. Veel woorden waren verkeerd vertaald en het was geen uitzondering dat we nog Chinese tekst tegenkwamen. Alsof dit alles nog niet genoeg is, staat het toestel ook nog eens vol met Chinese bloatware die op random momenten meldingen geeft. Leuk is anders.

Maar als je een Europese variant van het toestel koopt, de Allview X3 Soul Pro, zou je van dit alles (bijna) geen last hebben. Gionee heeft ons verteld dat er op de Europese variant bijna geen Chinese bloatware zou moeten staan. En nog belangrijker, op de Europese variant van de Gionee S8 kun je wel Google diensten gebruiken.

Op de Europese variant van de Gionee S8 kun je wel Google diensten gebruiken

Qua looks zal de software van de Europese variant zo goed als identiek zijn als die van de Chinese variant. Dit houdt dus wel in dat je bijna geen elementen van stock-Android zal terugvinden. Voor sommigen zal dit een groot minpunt zijn, voor anderen niet. Hoe dan ook, de skin ziet er wel netjes uit. Eveneens krijg je er een aantal functies bij, waaronder de 3D Touch-ondersteuning. Verder heb je ook nog een control center-achtig venster dat je te zien krijg wanneer je van onderaan het toestel op het scherm veegt.

De software op zowel de Gionee S8 als de X3 Soul Pro is Android Marshmallow. En op onze Gionee S8 liep de software ook heel soepel. Wat ik mij wel afvraag is hoe het update-beleid zal zijn van de X3 Soul Pro. Zeker omdat onze S8 bijna wekelijks een (kleine) update krijgt.

Gionee S8 camerasample 10Met bijna iedere Chinese smartphone kun je mooie selfies nemen, en de Gionee S8 is hier geen uitzondering op. Vooraan het toestel zit een 8-megapixel schieter waarmee je mooie selfies kunt nemen. In de geschoten selfies zit een degelijke hoeveelheid aan details en kleuren worden ook wel mooi weergegeven. Neem je een selfie in mindere lichtomstandigheden, dan zul je wel vlug ruis opmerken in genomen selfies.

Zelfs met de aanwezigheid van een laser duurt focussen lang

Achteraan de smartphone zit een 16-megapixelsensor met laser om te focussen. Normaal zou je dus snel kunnen focussen, maar dit is niet het geval. Zelfs met de aanwezigheid van een laser duurt focussen lang, wat jammer is. Eenmaal gefocust zien de foto’s er niet zo goed uit. Er zit snel ruis in en details worden niet goed weergegeven. De kleurenweergave is wel redelijk goed. Je moet de Gionee S8 dus niet kopen voor zijn camera’s, deze zijn nu eenmaal niet goed.

Gionee S8 camerasample 4

Je moet de Gionee S8 dus niet kopen voor zijn camera’s

Filmen doe je in maximaal full-HD. Beelden geschoten met het toestel zijn een beetje onstabiel. Details en kleuren worden wel degelijk weergegeven. Focussen gaat nog altijd niet zo snel.

De camera-applicatie van de Gionee S8 biedt een degelijke hoeveelheid aan functies. Jammer genoeg werken wel niet alle functies naar behoren. Zo konden we bijvoorbeeld alleen maar overbelichte foto’s nemen in de “senior modus” (bij ons proffesionele modus). De applicatie is wel overzichtelijk.

Gionee heeft met zijn Gionee S8 (en de Allview X3 Soul Pro in Europa) zeker een interessant toestel afgeleverd. Al kun je er wel niet aan ontsnappen dat het in hart en ziel een Chinees toestel is.

De grootste minpunten van het toestel zijn de loskomende plastic randjes, en matige camera’s. Vooral omdat het toestel voorzien is van een mooi aluminium ontwerp zijn de randjes een grote teleurstelling. Neem je alleen selfies, dan zal de Gionee S8 je wel kunnen bekoren. Wanneer je veel foto’s met de achtercamera zou willen nemen is het een ander verhaal.

Gionee S8 review all about phones

Ook de beperkte functionaliteit van 3D Touch en de software is een teleurstelling. Positief aan de smartphone is dat je een goed presterend toestel krijgt met een mooi scherm. Maar of dit alles een prijs van €449 waard is betwijfel ik. We zouden je eerder aanraden om dan voor een toestel te gaan zoals een OnePlus 3 dat voor minder geld meer te bieden heeft. Zouden we je tegenhouden een Gionee S8 te kopen? Nee dat nu ook weer niet, we hebben wel genoten van onze tijd met het toestel. En op zich is het ook wel een interessante smartphone. We zouden hem je gewoon niet zo vlug aanraden.

Onze review score
Pluspunten
 • Aluminium ontwerp
 • Snel
 • Goede batterijprestaties
Minpunten
 • Prijs
 • Chinese software
 • Matige camera's
 • Weinig oog voor details in ontwerp

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters