Google Nexus 4

De nieuwe Nexus-telefoon is inmiddels in een aantal landen gelanceerd en brengt ons Android 4.2, nog steeds onder de naam Jelly Bean. Dit keer is LG de fabrikant van het toestel, en hoewel hij voorlopig in ieder geval niet naar Nederland zal komen, zullen wij in deze review toch even naar de telefoon en de nieuwe Androidversie kijken.

Google Nexus 4 hoofdfoto 

“Er is het nodige te doen geweest om de Nexus 4”

Er is het nodige te doen geweest om de Nexus 4. Al lang geleden maakte LG bekend dat het graag ook een Nexustelefoon zou produceren, en daarover in gesprek was met Google. Vervolgens kwamen geruchten van een hele serie Nexustoestellen en werd zelfs beweerd dat een telefoon slechts aan een aantal eisen moest voldoen om het predicaat Nexus te krijgen. En hoewel dat laatste natuurlijk nog steeds kan en er inderdaad meerdere Nexusapparaten kwamen in de vorm van de Nexus 4, Nexus 7 en Nexus 10, is de enige echte Nexustelefoon gewoon van LG. Na veelvuldige geruchten leek het uiteindelijk wel duidelijk dat de Nexus 4 op 29 oktober, de dag dat ook Windows Phone 8 gelanceerd werd, gepresenteerd zou worden. Orkaan Sandy gooide roet in het eten voor het bijbehorende evenement, maar de aankondiging volgde nog steeds die avond.

Tijdens die aankodiging kregen we te horen dat de ook aangekondigde Nexus 10-tablet helemaal niet naar Nederland zou komen. Jammer, maar we hadden in ieder geval nog de Nexus 4, was toen de gedachte. Die zou inmiddels al verkrijgbaar moeten zijn in ons land. Maar helaas. Half november maakte LG bekend de telefoon niet in Nederland en België te gaan uitleveren. De productie zou de vraag niet kunnen bijbenen en daarom werd de release in minder belangrijke landen, zoals de onze, geschrapt. En de verkoopcijfers waren inderdaad hoog. Zo hoog dat het ook in een land waar hij wel uitgekomen is nog lastig kan zijn om een Nexus 4 te bemachtigen.

Hoewel het erg jammer is dat de Nexus 4 hier niet te koop is, is niet alle hoop verloren. De reden waarom het toestel hier niet verkocht zal worden biedt hoop. Wellicht dat de telefoon alsnog beschikbaar wordt wanneer de productie de vraag weer kan bijbenen.

Mocht dat gebeuren, dan is het wel de vraag tegen welke prijs. Via Google’s eigen Play Store gaat de Nexus 4 voor een erg schappelijk bedrag over de toonbank. In Duitsland en Frankrijk kost hij €299, een prijs die voor een dergelijke smartphone bijna onmogelijk lijkt. Het zou dan ook goed kunnen dat Google de verkoop van het toestel via de eigen Play Store subsidieert. Temeer ook omdat ‘gewone’ winkels een adviesprijs van €599 mee krijgen. Het zou dus goed kunnen dat dat ook de adviesprijs in Nederland zou gaan worden, aangezien de Play Store hier geen apparaten verkoopt. En er gaan zelfs speculaties dat de Nexus 4 en Nexus 10 wellicht om deze reden niet hier beschikbaar worden. Het aanbieden van het toestel tegen de hoge prijs zou tot onvrede kunnen leiden, terwijl de lage prijs niet te doen is omdat er dan geen winst op de apparaten gemaakt wordt en LG en Samsung tevens hun eigen apparaten zoude kannibaliseren.

“Je zult de Nexus 4 dus moeten importeren als je hem nu wilt. Want het toestel is wel erg interessant.”

Maar hoe de waarheid ook ligt, in ieder geval zullen de Nexus 4 en Nexus 10 voorlopig niet in ons land beschikbaar zijn. Je zult ze dan ook ergens moeten importeren als je ze nu wilt. Want de beide apparaten zijn wel erg interessant. Om ons even weer te focussen op de Nexus 4: deze biedt als een van de eerste toestellen een quadcoreversie van Qualcomm’s Snapdragon S4-processor die in theorie iedere quadcoreprocessor van dit moment uit het water moet blazen. Daarnaast biedt de telefoon de nieuwe versie van Android Jelly Bean, Android 4.2. Daarmee kun je onder andere standaard Swypen, ‘Street View-foto’s’ maken via Photo Sphere en is het notificatiecentrum uitgebreid. Verder heeft het toestel een vernieuwd 720p-scherm en een glazen ontwerp. Ook de 8-megapixelcamera is voor een Nexustelefoon een nieuwe functie.

Wij hebben de telefoon ondanks zijn afwezigheid op de Nederlandse markt wel van LG mogen lenen de afgelopen tijd. In deze review zullen we onze bevindingen met deze Nexus 4 en met het nieuwe Android Jelly Bean vertellen.

Specificaties

LG Nexus 4

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Glas

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064 (Krait)quadcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 320

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 139 gramLengte: 133mmBreedte: 67mmDikte: 9,1mm

Scherm/invoer

4,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2100mAhBatterij is draadloos te ladenBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 15 uurStandby-tijd van 390 uur

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de Nexus 4. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

De batterij van de Nexus 4 stelt niet heel veel voor. Na een dagje redelijk intensief gebruiken is hij wel leeg, als je echt flink met het toestel aan de slag gaat haalt hij het einde van de avond niet. Een unboxing hebben we helaas niet kunnen doen omdat ons toestel zonder doosje geleverd werd.

Unboxing

Onze Nexus 4 werd helaas niet in een doosje geleverd, dus hem uitpakken zit er niet in. Wel kunnen we vertellen hoe het toestel in ieder geval in de landen om ons heen geleverd wordt. Of een eventuele Nederlandse retailbox er ook zo uit zou komen te zien, is natuurlijk de vraag. In Amerika komt de Nexus 4 met een tamelijk schraal verkooppakket. Hij wordt daar geleverd met een lader en USB-kabel en that’s it. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met de lage prijs van het toestel.

Batterij

De batterijprestaties van de Nexus 4 zijn niet zo denderend. Het toestel heeft met 2100mAh best een dikke batterij, maar die vliegt er in no time doorheen. Vaak nog voor het eind van de dag ben je door je stroom heen, en daar hoef je het toestel niet extreem intensief voor te gebruiken. Dat is dus wel een minpunt van deze Nexus. Overigens is het mogelijk om de telefoon via de Qi-standaard draadloos op te laden.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1,5 ~2,5
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 2100mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Google begint met de Nexustoestellen duidelijk een eigen design te ontwikkelen. Deze Nexus 4 is overduidelijk gebaseerd op de Galaxy Nexus, maar wel op alle vlakken flink verbeterd qua ontwerp. En we zijn dan ook erg tevreden over het design van deze telefoon.

“We kunnen wel stellen dat de Nexus 4 er qua design flink op vooruit gegaan is.”

De gelijkenis tussen de Galaxy Nexus en de Nexus S was logisch te verklaren: ze kwamen van dezelfde fabrikant. Bij deze Nexus 4 zien we echter dat Google ook duidelijk een vinger in de pap heeft bij het ontwerp van de Nexustelefoons. De Nexus 4 heeft, hoewel hij door LG gemaakt is, weinig weg van de LG-toestellen en des te meer van de Galaxy Nexus. Als je alleen naar de voorkant kijkt zijn ze op het eerste gezicht zelfs moeilijk te onderscheiden.

Verschillen in het ontwerp ten opzichte van de Galaxy Nexus zijn er echter wel, en we kunnen wel stellen dat de Nexus 4 er flink op vooruit gegaan is. De voorkant is iets netter met een beter weggewerkte speaker en aan de zijkanten licht gekromd glas. De grote vooruitgang is echter aan de achterkant geboekt. Geen goedkoop plastic met een gekke bobbel aan de achterkant, maar een mooie strakke glasplaat. Leuk is dat LG hier een een soort patroon aan toegevoegd heeft, dat alleen onder bepaalde hoeken zichtbaar is. Dat ziet er bijzonder uit.

De bouw van de telefoon zit ook wel goed. Ons exemplaar had toevallig een behuizing die niet ideaal in elkaar stak, de plastic zijkant sloot op één punt niet goed aan op het scherm door een lipje dat buiten de voorkant was gevallen. Maar daar hebben we verder niets over gehoord en we gaan er dus ook vanuit dat het een productiefoutje van ons toestel was. Het toestel bestaat dus aan twee kanten uit glas en voelt daardoor kwalitatief heel goed aan. En ook het plastic middendeel voelt alles behalve slecht.

Een nadeel van die glasplaten is wel dat een flinke val van de telefoon onmiddellijk bestraft zal worden. Als je het toestel van hoger dan een meter uit je handen laat glippen, dan is de kans groot dat je hem met een dikke barst in de voor- of achterkant weer van de grond kunt rapen. Een stevig hoesje is dus misschien geen overbodige luxe.

“Een stevig hoesje is dus misschien geen overbodige luxe.”

De voorkant van de Nexus is helemaal strak, zonder enige logo’s, knopjes of andere afleidende dingen. En omdat het scherm niet bepaald opvalt aan de voorkant, ziet dat er erg mooi uit. De telefoon heeft boven het scherm wel een speaker, die helemaal aan de rand weggestopt zit. En ook een frontcam is hier nog te vinden, samen met een aantal sensoren.

Google Nexus 4 design 
Google Nexus 4 design 
Google Nexus 4 design 

De achterkant is met heel wat tekst erop een stuk minder strak. Naast het Nexus-logo, dat opvallend groot aanwezig is op de achterkant, is ook het LG-logo hier te vinden en staan er wat productcoderingen op. Die zijn helaas niet, zoals we steeds vaker zien bij telefoons zonder verwisselbare batterij, achter een klepje of iets dergelijks weggewerkt. Maar storend is het ook niet. Verder zitten op de achterkant een speaker, de camera en de flitser van de Nexus 4.

Google Nexus 4 design 
Google Nexus 4 design 

De zijkanten zijn niet zo strak als bij de meeste telefoons. Zo zitten er aan de onderkant twee schroefjes om het toestel open te halen, een USB-poort en een microfoon. Boven zit nog een microfoon, zodat je stereo geluid kunt opnemen bij je filmpjes en het toestel tijdens het bellen achtergrondgeluid kan verminderen. Bovenop vind je tevens de headphone-jack. Links en rechts zijn alle knopjes te vinden, een powerknop rechts en een volumeknop links. Verder zit links de sim-ingang, die met een speciaal tooltje, paperclip of iets dergelijks geopend moet worden.

Twee flinke nadelen van deze Nexus zijn dat je er geen geheugenkaart in kwijt kunt en ook niet de batterij vervangen. En dat zijn nou juist geen sterke punten van dit toestel. Het geheugen is met maximaal 16GB niet bepaald groot namelijk, en de batterij houdt ook te wensen over.

Google Nexus 4 design 
Google Nexus 4 design 
Google Nexus 4 design 
Google Nexus 4 design 

De Nexus 4 heeft een 4,7″ IPS-paneel met 720p-resolutie. Dat zorgt voor een goede beeldkwaliteit. Het toetsenbord is ook interessant: Google heeft in Android 4.2 een variant op Swype toegevoegd.

Scherm

“In het geval van de Nexus 4 is het scherm een goed IPS-paneel, dat net onder de top van de markt valt.”

Het scherm van de Nexus 4 is conform de huidige standaard in de high-end-markt. Waar de vorige Nexus nog het toestel was dat 720p-schermen introduceerde in de smartphonemarkt, is het inmiddels gebruikelijk om zo’n scherm in je telefoon te hebben. In het geval van de Nexus 4 is het een goed IPS-paneel, dat net onder de top van de markt valt. Vooral met zijn inkijkhoek verliest hij het net van bijvoorbeeld de HTC One X. De kleuren zijn verder erg mooi en de helderheid is ruim voldoende. Alleen de contrasten zijn natuurlijk niet zo hoog als bij de concurrenten met een amoledpaneel.

De diameter van 4,7″ inch is groot genoeg, hoewel in de meeste gevallen wel wat van die ruimte opgesnoept wordt door de knoppen op het scherm.

Toetsen

Google Nexus 4 screenshot

De Nexus 4 werkt met het zogenaamde ‘typen via tekenen’. Dat is Google’s eigen Swypevariant die vanaf versie 4.2 standaard in Android zit. Dat heeft een handige extra functie gekregen, namelijk een dynamisch voorbeeld van je woord dat meebeweegt met je vinger en realtime veranderd. Zo zul je minder snel vergeten waar je gebleven was met het typen van je woord. Verder werkt het goed en is de voorspelling over het algemeen accuraat. Wel jammer is dat je een woord niet kunt aanpassen achteraf. Dus als er iets mis gaat zul je het getypte woord handmatig moeten bewerken of vervangen.

Mocht je niet gediend zijn van Swype, dan kun je natuurlijk ook gewoon typen op het qwerty-bordje van de Nexus 4. Dat gaat heel simpel, met een goede spellingchecker. Maar ook hier geldt: als je ernaast zit is achteraf een andere optie selecteren niet mogelijk.

Deze Nexus werkt met de zogenaamde vanilla Android-interface, die bekend is van onder meer zijn voorganger. In Android 4.2, de Androidversie die met deze Nexus geïntroduceerd wordt, is het een en ander aangepast. Het lockscreen is uitgebreider, er is een functie genaamd ‘dagdromen’ toegevoegd en de notificaties zijn uitgebreider. En ook de processor van de Nexus 4 is interessant: dat is de nieuwe S4 Pro-chip van Qualcomm met vier Krait-kernen. Die doet het goed, maar zet geen schokkend resultaat neer.

Lockscreen

Google Nexus 4 screenshot

Het lockscreen is flink op de schop gegaan met Android 4.2 en is een stuk interactiever geworden. Je kunt nu allerlei ‘pagina’s’ aan je scherm toevoegen. Standaard is dat alleen de camera aan de rechterkant, die je nu dus snel kan openen door naar links te vegen op het lockscreen. Links kun je verschillende pagina’s toevoegen, zijnde je agenda, je sms’jes en een Gmail-inbox. Door een pagina ingedrukt te houden kun je de volgorde aanpassen, en de pagina die je het meest rechts neerzet zal standaard geopend worden als je het toestel unlockt.

Dit is een leuke nieuwe functie van het lockscreen, maar in de praktijk hebben wij er niet heel veel gebruik van gemaakt. Het naar links vegen voor de camera is wel handig, maar verder hadden wij vaak het scherm al ontgrendeld alvorens te bedenken dat er ook informatie te vinden is. Maar dat is ook een kwestie van gewenning. Nadeel is overigens dat je meldingen over bijvoorbeeld mailtjes niet meer op dit scherm gepresenteerd krijgt.

Homescreen

Google Nexus 4 screenshot

Het homescreen van de Nexus 4 bestaat nog altijd uit een aantal schermen met verschillende widgets en snelkoppelingen erop. Er zijn maximaal vijf schermen. Uiteraard kun je op deze schermen alles kwijt wat je wilt, waaronder snelkoppelingen, mappen en ook widgets. Die widgets kun je van formaat veranderen, en tevens verandert de indeling van het scherm vanzelf mee als je een widget over iets anders heen probeert te plaatsen. Sinds Android 4.0 is het standaard setje widgets wel aardig, maar niet zo goed als wat sommige producenten meeleveren. Dat is niet anders voor de Nexus 4.

Een functie die bijna iedere Androidtelefoon wel heeft, maar op deze Nexus nog mist, is de mogelijkheid om een overzicht van je startschermen te krijgen. Bij de meeste toestellen kun je dit bewerkstelligen door uit te zoomen op het startscherm, bij de Nexus dus niet.

Menu

Het menu is een raster van 5×5 van meerdere pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Alle applicaties die je downloadt komen op alfabetische volgorde in het menu terecht. Uiteraard kun je applicaties ook verwijderen. Dit doe je door in het menu de app ingedrukt te houden en naar de prullenbak te slepen. Heel veel extra opties heeft het menu niet en heel speciaal is het qua uiterlijk ook niet. Het menu is verdeeld in twee onderdelen, eentje voor apps en eentje voor widgets. Deze zijn aan de bovenkant gescheiden middels twee tabbladen. Het lijstje widgets is bedoeld om makkelijk widgets op je startscherm te kunnen plaatsen.

Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 

Instellingen

Er is een belangrijke nieuwe instelling te vinden in Android 4.2, namelijk het zogenaamde dagdromen. Daarmee kun je je telefoon als hij in een dock staat of aan de lader hangt iets laten weergeven op het scherm, bijvoorbeeld een klok of een diavoorstelling. Geen heel schokkende functie, maar zeker als je een dock op je bureau hebt staan best aardig.

Ook handig is de datameter waarmee je een datalimiet van je provider met het toestel gemakkelijk kunt managen. Zo kun je een limiet instellen en een waarschuwing. Daarnaast kun je overzichtelijk zien welke apps veel data verbruiken en ze desnoods een limiet opleggen.

Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 

Multitasking

Google Nexus 4 screenshot

Multitasken werkt erg prettig en eenvoudig. Één van de knoppen onderin het scherm, de meest rechter, is helemaal voor de functie gereserveerd. Door erop te drukken krijg je een lijst met een miniaturen te zien van je recent gebruikte applicaties. Dat zijn dus niet de apps die open staan, maar diegene die je recent gebruikt hebt. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af.

Notificaties van achtergrondprocessen en openstaande applicaties gaan nog altijd via de statusbalk, die je uit kunt klappen. Daar komen dingen als nieuwe mails, maar ook bijvoorbeeld de voortgang van applicaties die je aan het downloaden bent of downloads uit de browser. Ook je muziek kun je er bedienen, mits die aan staat natuurlijk. Dat is sinds Android 4.2 allemaal uitgebreid, met bijvoorbeeld een flinke preview van nieuwe mails en een snoozeknop voor je wekker. Overigens wordt die uitgebreide weergave alleen bij de bovenste melding toegepast. Daarnaast heeft Google een tabje toegevoegd om snel instellingen te wijzigen. Dat gaat met grote knoppen en werkt erg goed.

Prestaties

“De Nexus 4 is wel razendsnel, maar stijgt niet ver boven de concurrentie uit.”

Google Nexus 4 screenshot

De Nexus 4 is uitgerust met Qualcomm’s nieuwste Snapdragon-processor, de S4 Pro. Of om precies te zijn de APQ8064. Dat is de quadcore-versie van de inmiddels bekende S4 Plus, met dus vier Krait-kernen. Aangezien de S4 Plus met zijn twee kernen al ongeveer even snel was als de ‘vorige generatie’ quadcorechips, waren de verwachtingen hooggespannen voor deze S4 Pro-chip. Die verwachtingen maakt hij helaas, in ieder geval in de Nexus 4, niet helemaal waar.

De Nexus 4 is wel razendsnel, maar stijgt niet ver boven de concurrentie uit. Als we hem bijvoorbeeld naast een LG Optimus 4X HD leggen, die uitgerust is met een oudere generatie quadcorechip, dan is hij maar nauwelijks sneller. Sterker nog, met het opstarten van sommige apps wint de 4X HD. En dan is de 4X HD nog niet eens de snelste smartphone met een oudere quadcorechip. Dat valt dus een beetje tegen.

De benchmarks reflecteren dat, hoewel benchmarks van Nexus-apparaten nooit erg goed zijn. De Nexus 7 en Galaxy Nexus deden het in vergelijking met andere toestellen met dezelfde chip ook vrij slecht. En dat geldt ook voor de Nexus 4: in Quadrant haalt het toestel met 4650 punten minder punten dan bijvoorbeeld de Sony Xperia T, Acer CloudMobile en HTC One S. En die zijn allemaal uitgerust met de dualcore-versie van de chip. Gelukkig zegt zo’n benchmark wel vrij weinig.

De stabiliteit van de Nexus 4 is prima. Het toestel loopt bijna nooit vast en als dat wel gebeurt heeft het vaak met een gare app te maken. Daar is dus niets op aan te merken.

De Nexus 4 is de eerste Nexustelefoon met een fatsoenlijke camera en dat is erg welkom. Het toestel heeft een 8-megapixelcamera die middelmatige foto’s schiet. Op muziek-, video- en gamegebied staat de Nexus prima zijn mannetje.

Foto

Google Nexus 4 screenshot

De interface van de camera is in deze nieuwe Nexus op de schop gegaan. De camera wordt nu bediend via een popup-menu dat in beeld komt als je je vinger op het zoekerscherm houdt. Dat is een cirkel waar je door de verschillende kanten op te vegen bij de verschillende instellingen kunt komen, wat vooral handig werkt als je de posities een beetje kent. Dan kun je gewoon een instelling benaderen door naar die kant te slepen op het scherm. Veeg je bijvoorbeeld naar boven, dan wordt de HDR-modus getoggeld. Een veeg naar beneden levert het menu met wat minder gebruikte instellingen op. Dit werkt prettig.

Overigens is het aantal instellingen dat je kunt doen niet overweldigend. Je kunt de helderheid en witbalans handmatig aanpassen, de flits aan- of uitzetten en een scène instellen. Maar daar houdt het wel zo’n beetje op.

De foto’s die uit de Nexus 4 komen zijn aardig, maar behoren niet tot de top van de markt. De telefoon schiet plaatjes met een 8-megapixelresolutie, die best scherp zijn en over het algemeen wel mooie kleuren hebben. Er is wel wat veel ruis aanwezig, ook overdag. Het toestel kan dus ook HDR’s maken. Die zijn ook aardig, maar de HDR-modus heeft niet heel veel impact op je uiteindelijke foto.

“De foto’s die uit de Nexus 4 komen zijn aardig, maar behoren niet tot de top van de markt.”

Google Nexus 4 test foto 
Google Nexus 4 test foto 
Google Nexus 4 test foto 
Google Nexus 4 test foto 
Google Nexus 4 test foto 
Google Nexus 4 test foto 
Google Nexus 4 test foto 
Google Nexus 4 test foto 
Google Nexus 4 screenshot

Een nieuwe functie is de zogenaamde photo sphere. Hiermee kun je een soort Street View-foto maken met je telefoon. En dat klinkt heel gaaf. Helaas werkt het niet briljant, het toestel heeft vaak moeite met het aan elkaar plakken van de foto’s. Maar dat het mogelijk is om tot gave resultaten te komen, dat bewijst dit lijstje van Androidcentral wel.

Een andere nieuwe functie vind je terug in de galerij. Daar is een best indrukwekkend stukje fotobewerkingssoftware toegevoegd. Daarmee kun je filtertjes toevoegen à la Instagram, maar ook geavanceerdere bewerkingen uitvoeren. Zo kun je de verzadiging, levendigheid en zelfs de RGB-curven van een foto bewerken.

De galerij zelf is bekend en werkt prima, met opties om direct foto’s te delen en dergelijken. Ook komen al je Google fotoalbums direct in de galerij terecht, met de mogelijkheid om ze als geheel offline beschikbaar te maken. Sorteren van foto’s kan verder op basis van tijd, personen, locaties of labels die je zelf kan toevoegen.

Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 

Video

Google Nexus 4 screenshot

Video’s afspelen op deze Nexus gaat probleemloos. Video’s benader je via de galerij, en de telefoon kan de nodige formaten aan. Ook mkv’tjes speelt de telefoon moeiteloos in HD-kwaliteit, dus als je een film wilt kijken is de kans dat je moet converteren erg klein.

Verder is YouTube uiteraard aanwezig. Dat gaat met de bekende standaardapp, die erg prettig werkt. Alle belangrijke functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien. Alleen het beheren van je eigen filmpjes op YouTube gaat nog altijd niet echt goed via de app.

De filmpjes die de Nexus 4 opneemt zijn van voldoende kwaliteit. Ze kunnen tot 1080p geschoten worden en zien er redelijk goed uit. Het is niet zo scherp en detailrijk als bij sommige concurrenten, maar de kleuren zijn mooi en ook de scherpte en details zijn wel voldoende. De audio bij de opgenomen filmpjes is redelijk goed. Leuk is ook de timelapse-mogelijkheid.

Muziek

“Iets dat niet aanwezig is op dit toestel, is een FM radio.”

Google Nexus 4 screenshot

Op muzikaal gebied is de Nexus 4 niets bijzonders. Het toestel is uitgerust met de bekende Play Music-applicatie, die in Nederland niets meer biedt dan een standaard muziekspeler. Daarbij kun je de equalizer instellen, maar daar houden de mogelijkheden ook meteen een beetje op. De applicatie is voorzien van een aantal sorteringsmogelijkheden en een afspeelscherm waar de album-art centraal staat. Een shuffle-functie en een herhaalmodus zijn uiteraard wel aanwezig.

Iets dat niet aanwezig is op dit toestel, is een FM radio. Die is over het algemeen niet op Nexus-apparaten te vinden en ook niet op deze Nexus 4. Dat is jammer, maar met de prima internetradio’s van tegenwoordig is dat niet echt een probleem.

De geluidskwaliteit van de Nexus 4 is gewoon oké. Het toestel klinkt niet geweldig, maar als je een paar goede oortjes erin plugt kun je prima muziek luisteren. Vanwege de equalizer kun je die ook nog een beetje naar je smaak aanpassen.

Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 

Games

De Google Play Store zit vol met prachtige games, die de Nexus 4 allemaal kan draaien vanwege zijn prima hardware. Het aanbod varieert van simpel tijdverdrijf, bijvoorbeeld in de vorm van Snake, tot uitgebreide mobiele games, zoals GTA III of Mass Effect. Soms moet je daar wel het één en ander voor betalen, maar veel meer dan vijf euro is het niet over het algemeen. En er zijn ook veel gratis games te vinden.

Voor het komende jaar weet je in ieder geval zeker dat je alle games probleemloos kunst afspelen, behalve dan de games die speciaal voor een bepaalde processor, bijvoorbeeld de Tegra 3 van nVidia, ontwikkeld zijn. Maar zelfs daar is vaak wel een oplossing voor.

Qua productiviteit biedt de Nexus 4 slechts de standaard Google-applicaties. Dat betekent bijvoorbeeld dat je geen volledige Office-software hebt en ook geen bestandsbeheerder. Gelukkig is dat via de Play Store allemaal op te lossen zonder daarvoor te moeten betalen.

Agenda

Google Nexus 4 screenshot

Het beginscherm van de agenda is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. Tot slot is er de weekweergave, waarmee je je komende week kunt zien qua afspraken. De werking van de agenda is verder prima.

Op het gebied van synchronisatie werkt de agenda eveneens goed. De telefoon voegt niet alles samen tot één agenda die hij synchroniseert met alles, maar houdt aparte agenda’s bij. Dat voorkomt dubbele items en is wellicht voor sommige gebruikers handig. De agenda is onder andere met Gmail en Exchange te synchroniseren waarmee de belangrijkste online agenda’s wel gedekt zijn.

Office

Echte Office-software staat niet op de Nexus 4 en is dan ook niet in het menu terug te vinden. Als je een Officebestand probeert te openen dan kan dat wel, via een uitgeklede versie van Quickoffice. Verstandiger doe je eraan om de Play Store in te duiken en daar een Officeprogramma te downloaden. Het gratis Kingsoft Office bijvoorbeeld.

Browser

“De Nexus 4 is het eerste toestel dat zonder Androidbrowser geleverd wordt en alleen nog maar met Google Chrome.”

Google Nexus 4 screenshot

De Nexus 4 is het eerste toestel dat zonder Androidbrowser geleverd wordt en alleen nog maar met Google Chrome. Een voorbeeld wat vele telefoons zullen volgen waarschijnlijk. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Wel is het zo dat niet alle elementen op sommige pagina’s worden weergegeven vanwege het ontbreken van Flash en Silverlight.

Google Nexus 4 screenshot 

Locatieservices

De Nexus 4 komt met een aantal standaard locatieservices van Google, waaronder Google Maps.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292 of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

De GPS-ontvanger van de Nexus 4 kan ook overweg met het Russische Glonass en werkt prima. Een fix is over het algemeen snel verkregen en de GPS is voor een telefoon redelijk accuraat.

Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 

Standaard applicaties

Google Nexus 4 screenshot

De apps die standaard op deze telefoon staan zijn bekend van alle andere Androidtoestellen. Naast het standaard assortiment van Android wordt er namelijk niets meegeleverd met de Nexus 4. Maar dat betekent wel dat je gewoon toegang hebt tot apps als Nieuws en weer, rekenmachine en een klok. Die laatste is overigens eindelijk geüpdatet in Android 4.2, met nu ondersteuning voor een timer en een stopwatch. En dat is altijd handig.

Een andere leuke app die het bespreken waard is, is Google Currents. Dat is een soort uitgebreide RSS-lezer, waar je dus het nieuws van je favoriete sites kan bijhouden. Daarmee kun je een aantal favorieten instellen en ook trending nieuws lezen. Afhankelijk van of de site die je toevoegt dat ondersteunt, krijg je een mooie visuele presentatie van al het nieuws of een simpele lijst met alle laatste items in de RSS-feed.

Ook leuk is Google Now. Door vanaf de homeknop naar boven te vegen wordt die app geopend. Google Now is een ‘hulpje’ dat probeert je relevante informatie te bieden. Het is mogelijk om Google Now zo in te stellen dat die informatie weergeeft op de momenten waarop je die nodig hebt. Als je de telefoon gebruikt voor navigatie, zal ’s ochtends de route naar je werk in beeld komen, en ’s middags de route naar huis. Dat gaat verder: op wekelijkse regelmatige momenten dat je een tocht onderneemt naar een vast adres, bijvoorbeeld de kroeg, komt de route daarheen ook in beeld. Compleet met verkeersinformatie. En voor afspraken in je agenda waar een adres bij staat zul je gewaarschuwd worden als je weg moet.

Google Now heeft het in het begin echter nogal vaak bij het verkeerde eind en zal informatie weergeven waar de gebruiker niets aan heeft. Deze software is echter zo ontworpen dat het zichzelf leert op welke momenten het welke informatie te voorschijn moet toveren. Het is dus een kwestie van geduld voordat je er wel wat aan hebt.

Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 

Extra applicaties

“Met de Nexus 4 heb je écht de hele Play Store aan je voeten liggen.”

De Play Store is zoals bekend een prima winkel, en ook de plaats waar je je extra apps kan halen op de Nexus 4. En aangezien dit misschien wel de krachtigste Androidtelefoon van het moment is én het referentietoestel van Google zelf, heb je met de Nexus 4 écht de hele Play Store aan je voeten liggen. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is handig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play Store ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 

Communicatie met de Nexus 4 is geen probleem. Het toestel heeft een prima belfunctie en is uitgerust met de bekende mailapplicaties. Verder kun je in de Play Store terecht voor de nodige communicatiesoftware, Twitter en Facebook zijn bijvoorbeeld niet voorgeïnstalleerd.

Bellen

De telefoonapplicatie van de Nexus 4 is in principe prima, alleen smart dialing ontbreekt helaas. Je kunt dus vanuit het normale toetsenbordje niet de eerste paar letters van de naam van een van je contacten intypen. In de telefoonapp is ook een snelkoppeling naar je contacten en je logboek aanwezig, zodat je contacten nog steeds makkelijk kan zoeken en veel gebelde contacten wel meteen beschikbaar zijn.

De contactenapp, die overigens los van de telefoonapp staat, is prima. Synchronisatie met Google en Exchange is mogelijk en je kunt legio informatie invoeren bij al je contacten. Alleen koppeling met Facebook en Twitter, zoals veel Androidskins van andere producenten dat wel bieden, is niet beschikbaar.

Bellen zelf gaat verder prima en met het bereik en de gesprekskwaliteit van de Nexus 4 is ook niets mis.

Google Nexus 4 screenshot 
Google Nexus 4 screenshot 

Berichten

Google Nexus 4 screenshot

De berichtenapplicatie is niet meer dan een grote lijst met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen.

Email

Integratie met Gmail is op de Nexus 4 is niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat is een erg goede applicatie waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een aparte mail-app. Die werkt niet zo goed als die van Gmail omdat die helemaal op de dienst afgesteld is, maar een beetje mailen kan nog altijd prima met de applicatie. En ook de wat meer gevorderde functies zijn in principe gewoon aanwezig.

Chatten

De standaard chatmogelijkheden van de Nexus 4 zijn leuk, maar je hebt er weinig aan omdat bijna niemand het gebruikt. Standaard staan Google Talk en Google+ Messenger op het toestel, maar je kunt beter uitwijken naar Facebook Messenger en WhatsApp. Die worden namelijk wel door veel mensen gebruikt en zijn gratis uit de Play Store te downloaden.

Sociale netwerken

“Voor social networking op de Nexus 4 moet je ook bij de Play Store zijn.”

Voor social networking op de Nexus 4 moet je ook bij de Play Store zijn. Google+ staat wel standaard op het toestel, dus als je dat gebruik dan kun je wel meteen uit de voeten met het toestel. Maar verder moet je in de Play Store zijn waar je bijvoorbeeld de standaardapplicaties voor Twitter en Facebook, maar ook handige apps die meerdere netwerken samenvoegen zoals TweakDeck kunt vinden. Dat is allemaal gratis.

De Nexus 4 is een absolute topper op Androidgebied. Het toestel is snel, heeft een prachtig scherm, een prachtig design en een aardige camera. Een echte kooptip, mits je hem ergens op de kop kunt tikken.

Google Nexus 4 zwart 
Google Nexus 4 zwart 

Want dat is voorlopig lastig in Nederland. Het toestel komt hier niet officieel uit en op alle andere plaatsen in de wereld heerst schaarste. Via een omweg kun je de telefoon wel uit Duitsland halen, maar dan moet je eerst hopen dat hij beschikbaar is. En dan nog moet je stevig in je schoenen staan: garantie op het toestel heb je als Nederlander niet.

Maar zelfs als we die problemen niet meenemen en er even vanuit gaan dat het toestel niet de door Google gesubsidieerde €300, maar een meer realistische €500 kost is het een prima apparaat. Mocht hij ooit nog, al dan niet via grijze import, in Nederland terecht komen is dat waarschijnlijk de prijs die je ervoor gaat betalen. En dan biedt het toestel voor dezelfde prijs als al zijn concurrenten meer snelheid, directe Androidupdates, een mooi design en draadloos opladen.

Dat laatste lijkt niet zo spannend, maar kan als Nokia voor haar Lumia 920 een goede infrastructuur uit de grond weet te stampen wel de nodige voordelen bieden. Wellicht kun je je telefoon over een half jaar bij elke McDonalds en Starbucks even snel bijladen. En dat heeft deze Nexus 4 hard nodig, want de batterij is niet om over naar huis te schrijven.

Hetzelfde geldt voor het geheugen: met maximaal 16GB intern geheugen en geen uitbreidingsmogelijkheid zit je met deze telefoon al snel aan zijn max. Dat, samen met zijn batterij en mindere camera, brengt ons tot een eindscore van vier sterren. Anders had de Nexus 4 er vijf verdiend, want op veel vlakken scoort deze telefoon toch wel heel erg goed. Overigens kan het toestel zich meten met alle andere high-end Androids. Of hij ook beter is, dat is een beetje de vraag.

“Anders had de Nexus 4 er vijf verdiend, want op veel vlakken is deze telefoon nagenoeg perfect.”

Google Nexus 4 zwart 

Android 4.2, het systeem dat samen met deze Nexus geïntroduceerd wordt, is een leuke update, maar niet meer dan dat. De nieuwe mogelijkheden op het lockscreen zijn uniek en leuk, maar zul je in de praktijk niet heel veel tegenkomen. Swype is een welkome toevoeging, alleen die hadden de meeste fabrikanten zelf al gedaan. Verder is er hier en daar wat uitgebreid en geoptimaliseerd, waar we zeker over te spreken zijn. Maar echt veel nieuws brengt deze Androidversie niet, vandaar dat hij ook nog Jelly Bean heet.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

De prijs van maar €300 plaatst de Nexus 4 boven alle toestellen in zijn prijssegment. Maar mocht het toestel in Nederland beschikbaar worden, dan is een prijs rond de €500 waarschijnlijker. En ook met een contract zal het toestel in de prijsrange van de toestellen die los €500 kosten vallen. Die prijs gaan we dan ook vanuit voor de concurrenten, en dan neemt het toestel het direct op tegen toestellen als de Samsung Galaxy S III en HTC One X+.

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III hoofdfoto

Samsung’s Galaxy S III is voorlopig nog even het toestel dat je, in ieder geval qua populariteit, moet verslaan in Androidland. Dat zal de Nexus 4 zeker niet lukken, temeer omdat hij nauwelijks verkrijgbaar is. Maar de Nexus 4 heeft wel de nodige trucjes om de S III te slim af te zijn. Zijn krachtigere processor, veel betere ontwerp en snelle updates zijn in ieder geval grote punten die in het voordeel van de Nexus 4 spreken. Aan de andere kant, de S III heeft een wellicht iets mooier scherm, een betere camera en veel meer geheugen. En ook de extra functionaliteit van de TouchWiz-schil van Samsung is niet verkeerd. Het is, afgezien van de prijs en beschikbaarheid, dus een close call tussen deze twee toestellen.

HTC One X(+)

HTC One X+ hoofdfoto

HTC zet met de One X+ en zijn oudere broertje de One X ook een interessante Androidsmartphone in de markt. De One X+ heeft een iets beter scherm dan de Nexus 4 en een net zo mooi ontwerp. Wel loopt HTC’s toestel achter op het gebied van processorkracht, camera en Androidversie. Het geheugen van de One X+, dat maar liefst 4 keer zo groot is als het maximale geheugen van de Nexus 4, is dan weer een groot voordeel aan de kant van HTC. Ook tussen deze twee Androidtelefoons is de strijd dus nog niet gestreden.

Sony Xperia T

Sony Xperia T hoofdfoto

De Xperia T van Sony is uitgerust met dezelfde chip als de Nexus 4, maar dan met twee processorkernen. Dat maakt de Nexus 4 in theorie dus twee keer zo snel. In de praktijk is dat, gelukkig voor de Sony, niet het geval. De Nexus 4 is zelfs maar marginaal sneller met het uitvoeren van de meeste taken. Los daarvan heeft de Nexus 4 zijn updates, design en scherm in het voordeel. De Xperia T wint het vooral met zijn camera, die is met een resolutie van 13 megapixels een van de beste op de markt. Maar overall weet de Nexus toch meer indruk te maken.

Overigen

Verdere concurrentie komt vooral van andere besturingssystemen. Windows Phone begint eindelijk een beetje op te komen en inmiddels staat er één interessant toestel op de markt: de HTC 8X. Binnenkort zullen ook nog de Lumia 920 en Ativ S van Nokia en Samsung de markt betreden als concurrenten voor de Nexus 4. En natuurlijk is er nog de iPhone 5, Apple’s smartphone waar Google met deze Nexus 4 direct tegenin gaat.

HTC 8X hoofdfoto 
Nokia Lumia 920 hoofdfoto 
Apple iPhone 5 hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
  • Erg mooi design
  • Prima scherm
  • Altijd de nieuwste Androidversie
  • Razendsnel
  • Draadloos opladen standaard mogelijk
Minpunten
  • Weinig geheugen en geen uitbreidmogelijkheden
  • Ingebouwde batterij die te wensen over laat
  • Multimediafuncties wat beperkt, relatief slechte camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters