Google Nexus 5X by LG review: wedergeboorte

LG en Google lijken het goed met elkaar te kunnen vinden en maken dit jaar voor de derde keer samen een Nexustelefoon. In deze review vertellen we je alles over deze Nexus 5X.

Google Nexus 5X by LG hoofdfoto 

De Nexus 4, Nexus 5 en nu dus ook de Nexus 5X: nog nooit maakte een fabrikant zoveel Nexustelefoons als LG. Google vertelde onlangs dan ook erg blij te zijn met LG, en dat is ook niet zo gek. Vooral de Nexus 5 deed het namelijk uitstekend en is tot op de dag van vandaag een prima koop in het middensegment. De teleurstelling was dan ook groot toen Google vorig jaar in samenwerking met Motorola alleen een grote en dure Nexustelefoon maakte. Niet dat de Nexus 6 een slecht product was, maar het waren juist het ‘normale’ formaat en de aantrekkelijke prijs die de Nexus 5 zo geliefd maakten.

Om die teleurstelling te doen vergeten introduceerde Google dit jaar naast de high-end Nexus 6P ook de wat goedkopere Nexus 5X. Dat is de echte opvolger van de Nexus 5, met een 5,2-inch display en een relatief lage prijs. Dat geldt voor de Amerikaanse markt wat meer dan voor Europa: in Amerika kost het toestel $339, terwijl je hier voor de goedkoopste versie €479 betaalt. Een nogal groot en onbegrijpelijk verschil, maar het feit blijft dat de Nexus 5X voor relatief weinig geld best goede specificaties biedt. Het toestel heeft een 12-megapixelcamera, 5,2-inch full HD-scherm, Snapdragon 808-processor en 2GB werkgeheugen. Natuurlijk draait hij op het nieuwe Android 6.0 Marshmallow en de door die Androidversie ondersteunde vingerafdrukscanner en usb-c poort zijn ook aanwezig.

“Dit is de echte opvolger van de Nexus 5, met een 5,2-inch display en een relatief lage prijs”

Dat we het hier over een Nexustelefoon hebben betekent dat je voorlopig goed zit qua Android-updates, maar het brengt ook een nadeel met zich mee. Google wil graag zijn eigen clouddiensten pushen en dus is er geen geheugenkaartslot in de Nexus 5X aanwezig. Met voldoende opslagruimte is daarmee te leven, maar de Nexus 5X biedt met 16GB standaard wat weinig ruimte. De ‘topversie’ die €50 extra kost moet het doen met 32GB; ook geen vetpot.

Helaas bestaat de perfecte smartphone niet en is het erg onwaarschijnlijk dat de beperkte opslagruimte de enige tekortkoming van de Nexus 5X is. In deze review gaan we opzoek naar meer tekortkomingen én natuurlijk ook voordelen van de Nexus 5X.

Google Nexus 5X hands-on 
Google Nexus 5X hands-on 
Google Nexus 5X hands-on 

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie MDB08L en een prijs van €479.

Specificaties van de LG Nexus 5X
Algemeen
 • Uitgebracht op November 2015
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 808
 • hexacore-processor op 1.8GHz
 • Grafisch: Adreno 418
Scherm
 • 5.2" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 12.3MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

De Google Nexus 5X wordt geleverd in een doosje met een sobere inhoud: een usb-kabel en een lader. Wat daarbij jammer is, is dat de usb-kabel twee usb-c poorten heeft. Die kun je via de meegeleverde lader aan het stopcontact hangen om je toestel op te laden. Maar voor de meeste mensen zal gelden dat de de Nexus 5X niet aan hun computer kunnen hangen. Daarvoor moet je een usb-c naar usb-a kabel kopen, waar je zo twee tientjes voor kwijt bent.

De body van de Nexus 5X is prima, maar gewoon een beetje saai

De Nexus 5 had niet het meest hoogwaardige ontwerp en LG heeft geen moeite gedaan om daar bij de Nexus 5X verandering in te brengen. De smartphone is sober en functioneel vormgegeven. Nette afrondingen, een stroeve matte achterkant en een opvallend lichte constructie kenmerken het toestel. Het is allemaal prima, maar niet meer dan dat. Het ontwerp van de Nexus 5X is gewoon een beetje saai.

Wat minder saai is de kleurkeuze van de Nexus 5X. Naast de zwarte variant die wij hebben bestaat er ook een ‘duo penotti’ versie, die een zwarte voorkant combineert met een spierwitte achterkant. Daarnaast is de Nexus 5X verkrijgbaar in ‘ijsblauw’, hoewel die variant vooralsnog alleen bij de Google Store te koop is en we hem nog niet bij ander retailers gezien hebben.

Google Nexus 5X by LG design 
Google Nexus 5X by LG design 
Google Nexus 5X by LG design 
Google Nexus 5X by LG design 
Google Nexus 5X by LG design 

De vingerafdruk-scanner werkt vanaf het eerste moment al zo goed als feilloos

Een groot voordeel aan de behuizing is dat er een bijzonder goede vingerafdrukscanner op de achterkant zit. Die is volgens Google zelflerend en zou dus steeds beter moeten worden, maar dat heeft hij eigenlijk helemaal niet nodig. De scanner werkt vanaf het eerste moment al zo goed als feilloos. Bovendien hoef je om het toestel te ontgrendelen niet eerst een knop in te drukken. Als je het toestel uit je zak haalt en je vinger op de goede plek achterop het toestel legt is hij al gebruiksklaar: erg handig.

Onderop de Nexus 5X prijkt een andere noviteit: de usb-c poort. Die maakt snel opladen mogelijk en is bovendien omkeerbaar zodat je de kabel nooit meer verkeerd in het toestel kunt steken. Die nieuwe usb-aansluiting is functioneel een stuk beter en heeft duidelijk de toekomst, maar op dit moment zit er een keerzijde aan: er zijn nog maar weinig mensen die zo’n kabeltje thuis hebben en dus is even snel je telefoon bijladen als je niet thuis bent er niet bij.

Alle andere designelementen zitten op logische plaatsen. De audiojack zit onderop naast de usb-poort, de speaker zit aan de voorkant en de simkaart moet links in het toestel. Helaas kan de Nexus 5X niet met geheugenkaarten overweg. De power- en volumeknoppen zitten op een logische plek aan de rechterkant en werken prettig.

Google Nexus 5X by LG design 
Google Nexus 5X by LG design 
Google Nexus 5X by LG design 
Google Nexus 5X by LG design 

De Nexus 5X heeft een 5,2-inch full HD-scherm dat gebruik maakt van ips-technologie. Dat is op papier prima, maar in het geval van de Nexus 5X zeker niet het beste scherm dat we gezien hebben. De kleuren zijn een beetje flets, waardoor foto’s, games en de interface wat minder spetterend overkomen dan we tegenwoordig van een high-endtelefoon gewend zijn. De helderheid van het scherm is wel in orde en hetzelfde geldt voor de kijkhoek en de scherpte, waardoor er functioneel gezien niets op het display af te dingen valt.

In het dagelijkse gebruik werkt de Nexus 5X snel en soepel; maar zo nu en dan moet je iets langer wachten

LG heeft voor de Nexus 5X een bekende chipset gekozen: de Snapdragon 808-processor die we ook terugvinden in de LG G4. Het is een hexacoreprocessor met 64bit-kernen: 2 snelle Cortex A57-kernen geklokt op 1,8GHz en 4 tragere Cortex A53-kernen geklokt op 1,4GHz. De processor is gekoppeld aan 2GB werkgeheugen, daar hadden we een beetje onze bedenkingen bij toen het toestel aangekondigd werd. Maar nu we langer met de Nexus 5X rondgelopen hebben blijkt het beperkte geheugen eigenlijk geen probleem te zijn. Als je flink gaat multitasken zul wat sneller een app moeten herlanden, maar los daarvan merk je weinig van het beperktere werkgeheugen.

In het dagelijkse gebruik werkt de Nexus 5X snel en soepel. De Snapdragon 808-chip biedt genoeg power om de interface over het scherm te bewegen en applicaties vlot op te starten. Zo nu en dan moet je iets langer wachten op het laden van een app of menu, maar het stoort nauwelijks. De Nexus 5X presteert kortom ruim voldoende.

Op het gebied van connectiviteit scoort de Nexus 5X goed. Hij ondersteunt natuurlijk gewoon 4G en doet dat tot categorie 6. Dat wil zeggen dat hij in theorie downloadsnelheden van 300Mbps kan halen. Ook nfc is van de partij, zodat je Android Pay zodra het een beetje van de grond komt kunt gaan gebruiken. Met de ontvangst van de Nexus 5X hebben we geen problemen gehad en hetzelfde geldt voor de belkwaliteit.

De accu van deze Nexus heeft een capaciteit van 2700mAh. Daarmee komt hij de dag door, maar heel ruim is het allemaal niet. Veel meer dan 3,5 uur screen-on-time hoef je niet uit het toestel te verwachten als je de automatische helderheid hoog hebt staan. Met intensief gebruik zul je krap aan het einde van de dag halen; meer gematigde gebruikers hebben wat extra marge maar zullen niet snel twee volle gebruiksdagen halen.

Google Nexus 5X by LG screenshot 
Google Nexus 5X by LG screenshot 
Google Nexus 5X by LG screenshot 
Google Nexus 5X by LG screenshot

In het kort komt het erop neer dat de interface prettig werkt en er goed uitziet

Dat we hier met een Nexustelefoon te maken hebben betekent dat je de komende tijd in ieder geval voorzien zult zijn van snelle software-updates. Maandelijks brengt Google een beveiligingspatch uit om ervoor te zorgen dat de telefoon goed beschermd blijft en je bent voor de komende twee Androidversies verzekerd van een upgrade. Op het moment draait de Nexus 5X op Android 6.0 Marshmallow, waarvan we recent een uitgebreide review publiceerden.

Voor uitgebreide informatie over de software kun je in die review vinden. In het kort komt het erop neer dat de interface prettig werkt en er goed uitziet. Bovenaan het menu worden nu een aantal relevante applicaties voorgesteld. Als applicaties voor de eerste keer bepaalde informatie van je telefoon willen gebruiken vragen ze om toestemming, waardoor het besturingssysteem ook een stukje veiliger geworden is. Een andere update is dat je nu als het homescreen actief is altijd ‘ok Google’ kan zeggen om een zoekopdracht te starten.

Google Nexus 5X by LG screenshot 
Google Nexus 5X by LG screenshot 
Google Nexus 5X by LG screenshot 
Google Nexus 5X by LG screenshot 

Now on Tap is helaas nog niet in het Nederlands beschikbaar

Google levert uiteraard een hele sloot eigen apps mee op de Nexus 5X, maar er is relatief weinig nieuws onder de zon tegenover andere Androidtelefoons. De belangrijkste toevoeging is een vernieuwing in Google Now, genaamd Now on Tap. Daarmee kun je eenvoudig extra informatie krijgen bij de dingen die op dat moment in beeld zijn. Door op de homeknop te drukken gaat Google Now direct voor je aan de slag. Helaas is die functie nog niet in Nederland beschikbaar en kun je er alleen gebruik van maken als je je systeemtaal op Engels instelt.

Uit de Play Store kun je naar hartenlust extra applicaties downloaden. Door de beperkte opslagruimte van de Nexus 5X heb je daar niet super veel ruimte voor, maar als je het niet al te bont maakt komt het al snel wel goed.

Google Nexus 5X by LG screenshot 
Google Nexus 5X by LG screenshot 
Google Nexus 5X by LG screenshot 
Google Nexus 5X by LG screenshot

De multimediasoftware van de Nexus 5X is redelijk straightforward. Alle standaard Google-programma’s die we van iedere Androidtelefoon kennen zijn aanwezig en daar houdt het dan ook op. Play Music kan je in al je muziekbehoeften voorzien, Play Movies speelt filmpjes af en Google Foto’s verzamelt al je foto’s. Al die programma’s hebben ook een bijbehorende clouddienst, wat erg handig is.

De Nexus 5X ziet eruit alsof hij twee speakers op de voorkant heeft zitten, maar dat is helaas niet het geval. Tenminste, niet voor het afspelen van multimedia of systeemgeluiden. De speaker boven het scherm is uitsluitend geschikt om mee te bellen en de speaker onder het scherm speelt alle andere geluiden. De plaatsing van die speaker is prettig en de geluidskwaliteit is voldoende.

Eindelijk goede camera’s in Nexus-smartphones

Google Nexus 5X by LG camerasample frontcamera

Google maakte tijdens de aankondiging van de Nexus 5X nogal een punt van de camera van de smartphone. De 12,3-megapixelsensor zou extra groot zijn en eigenlijk bedoeld zijn voor gewone digitale compactcamera’s. Bovendien heeft de Nexus 5X een true-tone flits en laser autofocus. Die laatste werkt niet zo snel als je zou hopen, maar het focussen gaat wel snel genoeg.

De beeldkwaliteit die de Nexus 5X neerzet is er goed. Onder goede lichtomstandigheden maakt de smartphone scherpe, detailrijke foto’s met goede kleuren. En hoewel de camera geen optische beeldstabilisatie heeft, scoort hij ook in het donker helemaal niet verkeerd. Natuurlijk zijn foto’s bij slecht licht minder detailrijk en hebben ze meer ruis, maar het is nog steeds goed te zien wat er op de foto gezet wordt en de plaatjes blijven toonbaar.

De selfiecamera maakt 5-megapixelfoto’s en verricht geen wonderen. Maar de selfies zien er wel aardig uit en zijn wat ons betreft zeker voldoende. Google heeft kortom met deze nieuwe Nexus-generatie eindelijk goede camera’s in zijn smartphones gezet en daar zijn we erg blij mee.

Google Nexus 5X by LG camerasample 
Google Nexus 5X by LG camerasample 
Google Nexus 5X by LG camerasample 
Google Nexus 5X by LG camerasample 
Google Nexus 5X by LG camerasample 
Google Nexus 5X by LG camerasample 
Google Nexus 5X by LG camerasample 
Google Nexus 5X by LG camerasample 
Google Nexus 5X by LG camerasample 

De videofunctie zet eveneens goede resultaten neer. De Nexus 5X filmt maximaal in 4K, maar staat standaard op 1080p ingesteld. In beide gevallen maakt de smartphone video’s met mooie kleuren en veel detail, waarbij ook het geluid niet verkeerd is.

Het enige dat niet goed is aan de camera van de Nexus 5X is de software. De camera-interface werkt eenvoudig en goed, maar is wel erg beperkt. Je kunt de resolutie instellen, een timer aanzetten en de flits en hdr-modus bedienen. Daar houden de opties wel zo’n beetje op. Geen belichtingscorrectie, geen iso- of witbalans-instellingen en geen leuke extra’s. Dat zijn we van een hedendaagse high-endsmartphone toch wel beter gewend.

De 5X is het rolmodel voor een goede allroundtelefoon

Bij sommige toestellen kunnen we zo een hele waslijst met plus- en minpunten opschrijven, bij sommige toestellen is het bijna onmogelijk om met een zinnig lijstje te komen. De Nexus 5X valt in die laatste categorie. Niet omdat het een slechte telefoon is, maar omdat hij ongeveer precies doet wat we van een telefoon in deze klasse verwachten. De 5X is het rolmodel voor een goede allroundtelefoon. Goed, het ontwerp had wat spannender gemogen, maar daar willen we het toestel niet op afrekenen.

Natuurlijk zijn er wel een aantal voor- en nadelen van deze smartphone te noemen. Het belangrijkste nadeel heeft te maken met de opslagruimte. De basisversie van 16GB is wel erg krap en zelfs de ‘topversie’ is met zijn 32GB niet erg ruim. En beiden zijn niet uit te breiden met een geheugenkaart. Daarnaast is de batterij aan de krappe kant, maar dat valt ten opzichte van de rest van de high-endmarkt nog wel mee. Voordelen zijn de uitstekende vingerafdrukscanner die beveiliging erg eenvoudig maakt en de camera die prima foto’s en video’s schiet. De Nexus-genen van het toestel betekenen dat hij altijd snel geüpdatet zal worden en de meest pure Androidervaring biedt die je kunt vinden.

Google Nexus 5X by LG design 
Google Nexus 5X by LG design 

De Nexus 5X is al met al een waardige opvolger van de Nexus 5 en biedt een prima keuze voor iedereen die een no-nonsense telefoon wil waar hij nog lang plezier van zal hebben. We kunnen er echter niet omheen dat de Nexus 5X voor een ‘voordelige’ Nexus aan de prijs is. En voor de €479 die hij kost zijn de specificaties ook niet bijzonder spannend. Maar we vinden hem zijn geld wel waard.

De Nexus 5X is aan de prijs, maar wel zijn geld waard

Misschien wel een van de beste alternatieven van de Nexus 5X is de LG G4. Die heeft dezelfde chipset, maar is voorzien van een beter scherm, een betere camera en een extra gigabyte werkgeheugen. Hij is wel wat groter: 5,5 inch. Een ander voor de hand liggend alternatief is natuurlijk die andere Nexus van dit jaar: de Nexus 6P. Die is met zijn 5,7-inch scherm eveneens groter, maar biedt wel betere specificaties en een luxueuzer ontwerp dan de Nexus 5X. Als je in dezelfde prijsrange als de Nexus 5X gaat zoeken naar toestellen die net zo groot zijn kom je uit bij bijvoorbeeld de Sony Xperia Z3+, HTC One M9 en Samsung Galaxy S6. Stuk voor stuk prima smartphones die op softwarevlak misschien nog wat van de Nexus kunnen leren, maar wel luxere behuizingen, mooiere schermen en krachtigere hardware bieden.

Google Nexus 5X by LG design 
Google Nexus 5X by LG design 
Google Nexus 5X by LG design 

https://www.youtube.com/watch?v=VCtad2gl2rI

Onze review score
Pluspunten
 • Super vingerafdrukscanner
 • Pure Androidervaring
 • Goede camera
Minpunten
 • Opslag krap en niet uitbreidbaar
 • Batterij kan beter

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters