Google Nexus 6 by Motorola review

Zoals ieder jaar heeft Google ook nu samen met zijn nieuwe Androidversie weer een nieuwe Nexus-telefoon uitgebracht. De Nexus 6 is echter significant duurder dan zijn voorganger. In deze review kijken we of hij die hoge prijs waarmaakt.

Google Nexus 6 by Motorola hoofdfoto 

“Op hardwarevlak is de Nexus 6 zo ongeveer het beste wat er op dit moment verkrijgbaar is”

Het is het afgelopen jaar wat roerig geweest rond Google’s Nexusprogramma. De fabrikant zou het programma gaan omzetten in Android Silver, waarbij iedere fabrikant Nexus-achtige telefoons kan gaan maken, zo ging het verhaal. Er waren zelfs verhalen dat Google helemaal zou stoppen met de Nexustoestellen. Niets bleek echter minder waar, want inmiddels zijn de nieuwe Nexus 6 en Nexus 9 gewoon netjes samen met de release van Android Lollipop in de winkels gelegd. Toch is er het een en ander veranderd, zoals we al eens beschreven in een uitgebreide blog. Het bedrijf richt zich, dit keer in samenwerking met Motorola, niet meer op een goede Androidervaring voor weinig geld. In plaats daarvan probeert het met de Nexus 6 de beste smartphone die het kan neer te zetten, waarmee het directe concurrentie aangaat met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 4 en Apple iPhone 6 Plus.

Daarnaast is de Nexus 6 dus het introductietoestel van Android Lollipop, waar we eerder al een review over maakten. Het nieuwe besturingssysteem brengt een aantal handige functionele updates en is daarnaast compleet opnieuw ontworpen. Gezien de Nexus 6 geen aparte schil over de software heeft liggen, heb je daar in dit toestel maximaal profijt van. Het feit dat het een Nexustelefoon is betekent natuurlijk dat de Nexus 6 de komende tijd verzekerd is van snelle Androidupdates.

Op hardwarevlak is de Nexus 6 dus zo ongeveer het beste wat er op dit moment verkrijgbaar is. De smartphone heeft een 6-inch QHD-scherm, een Snapdragon 805-processor en een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie. In het ontwerp komen de genen van fabrikant Motorola duidelijk naar voren, wat er in dit geval voor zorgt dat de Nexus 6 een stuk hoogwaardiger ontworpen is dan de Nexus 5 van vorig jaar.

Google Nexus 6 by Motorola hands-on  
Google Nexus 6 by Motorola hands-on  
Google Nexus 6 by Motorola hands-on  

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie LRX22C en een prijs van €600.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Nexus 6

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op October 2014 Draait op Android 5.0 LollipopBehuizing van Plastic, metaal

Processor

Qualcomm Snapdragon 805quadcore-processor op 2,7GHzGrafisch: Adreno 420

Geheugen

3GB Intern geheugen (RAM)32GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 184 gramLengte: 159mmBreedte: 83mmDikte: 10,1mm

Scherm/invoer

6″ Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)2560×1440 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser4096×2160 (4K) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 3220mAhBatterij is draadloos te ladenBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 24 uurStandby-tijd van 330 uur

Unboxing

De Nexus 6 wordt geleverd in een nogal grote doos, met een inhoud die helaas niet bij dat formaat past. De smartphone wordt namelijk slechts geleverd met een lader en een usb-kabel, zelfs een headset is niet in de doos aanwezig. Gezien de hoge prijs van de smartphone vinden we dat wel een beetje karig.

Design

“Het metalen frame, de soft-touch achterkant: het draagt bij aan een hoogwaardig gevoel in de hand”

Qua ontwerp is de Nexus 6 eigenlijk gewoon een grote platgeslagen Motorola Moto X 2014. Nog steeds met een klein kuiltje in de achterkant, een metalen frame en een prettig gebolde achterkant. Omdat de smartphone verhoudingsgewijs wat dunner is geworden moeten we wel zeggen dat hij wat minder prettig in de hand ligt dan de smartphone van Motorola waar hij op gebaseerd is. Desondanks is de Nexus 6 nog steeds een prettige telefoon om vast te houden die erg solide aanvoelt. Het metalen frame, de soft-touch achterkant: het draagt allemaal bij aan een hoogwaardig en stevig gevoel in de hand.

Een ander groot voordeel van het ontwerp is dat de randen rond het scherm erg klein zijn. Daardoor is de Nexus 6 ondanks zijn 6-inch scherm nog redelijk goed vast te houden en past hij in ieder geval nog in de gemiddelde herenbroek. Met een hand bedienen is door het formaat wel erg lastig, maar dat kan ook niet anders met zo’n groot scherm.

Google Nexus 6 by Motorola design 
Google Nexus 6 by Motorola design 
Google Nexus 6 by Motorola design 
Google Nexus 6 by Motorola design 
Google Nexus 6 by Motorola design 
Google Nexus 6 by Motorola design 

“Functioneel gezien heeft het ontwerp van de Nexus 6 wel zijn tekortkomingen”

Esthetisch pakt Motorola het net wat anders aan dan veel andere smartphonefabrikanten. Het lijkt tegenwoordig vooral zo strak mogelijk te moeten, maar daar heeft Motorola weinig boodschap aan. Vooral de grote speakergrilles op de voorkant zijn alles behalve strak en ook de achterkant is met zijn bolling, kuiltje, vrij grote camera en gigantische Nexus-logo niet de meest minimalistische. Of je dat prettig vind of juist niet, dat is natuurlijk grotendeels persoonlijk.

De Nexus 6 is in twee varianten verkrijgbaar: zwart en wit. Bij beiden is de voorkant zwart, de achterkant verschilt van kleur.

Functioneel gezien heeft het ontwerp van de Nexus 6 wel zijn tekortkomingen. De belangrijkste daarvan zijn dat de batterij er niet uit kan en het geheugen niet uitgebreid kan worden. Dat zijn trouwens pijnpunten voor alle Nexus-apparaten sinds de Galaxy Nexus. Waar we ook niet zo over te spreken zijn, is de plaatsing van de powerknop. Terwijl de volumetoetsen op de Nexus 6 erg goed bereikbaar zijn, is de powerknop die daar direct boven zit zeker voor mensen met kleine handen net wat ver weg. En dat terwijl je die toch waarschijnlijk vaker zult gebruiken. De usb- en audiopoort, die respectievelijk onder- en bovenop zitten, zijn wel goed geplaatst gelukkig.

Google Nexus 6 by Motorola design 
Google Nexus 6 by Motorola design 
Google Nexus 6 by Motorola design 
Google Nexus 6 by Motorola design 

Scherm

“De Nexus 6 vervult een pioniersrol met zijn QHD-display”

De Nexuslijn is over het algemeen vrij vooruitstrevend geweest op het gebied van schermresoluties. De Galaxy Nexus was bijvoorbeeld een van de pioniers met een 720p-scherm. Ook de Nexus 6 vervult een pioniersrol, dit keer voor het QHD-display. Hoewel we halverwege vorig jaar al de LG G3 met zo’n scherm zagen, is de Nexus 6 nog altijd een van de weinige toestellen met deze schermresolutie, 1440×2560 pixels om precies te zijn, op de markt. Het nut van die resolutie valt te betwisten. Je ziet nauwelijks verschil met een full HD-scherm op dit 5,96-inch formaat en het vreet wel batterij en processorkracht, is een veelgehoord argument.

In dit geval is de hoge schermresolutie wel een voordeel, maar dat heeft vooral met de gebruikte PenTile-matrix te maken. Die gebruikt minder subpixels per pixel, en dat had op dit formaat waarschijnlijk wel tot een minder scherpe weergave geleidt bij full HD. Het verschil in scherpte met een 6-inch full HD-scherm met een gebruikelijke RGB-matrix zoals die bijvoorbeeld in de Huawei Ascend Mate 7 te vinden is, is echter verwaarloosbaar.

“Kwalitatief gezien is het scherm goed, maar niet perfect”

Kwalitatief gezien is het scherm verder goed, maar niet perfect. Het gaat om een amoled-scherm dat er erg spetterend uitziet, maar ook de traditionele nadelen van een amoled-paneel kent. Terwijl Samsung met zijn laatste toestellen heeft laten zien dat ook met deze schermtechniek realistische kleuren weergegeven kunnen worden, gaat dat in dit scherm nog een beetje mis. De verzadiging ligt zo hoog dat foto’s niet altijd realistisch overkomen. De kleur wit, bijvoorbeeld op de achtergrond van en webpagina, ziet er minder mooi uit dan op andere toestellen. Hij is wat te gelig. Het contrast is zoals dat een amoled-scherm betaamd bijzonder hoog en ook de kijkhoek is goed. De helderheid is voldoende maar niet meer dan dat, veel andere high-endtelefoons doen het beter.

Alles bij elkaar kunnen we dus stellen dat de Nexus 6 een goed scherm heeft, maar niet tot de top van de markt behoort. Vergelijk je hem bijvoorbeeld met Samsung’s Galaxy Note 4, dan is de Nexus 6 duidelijk minder helder en zijn de kleuren minder realistisch.

Prestaties

“We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de smartphone wat trager is dan veel concurrenten”

Motorola heeft de Nexus 6 uitgerust met een Snapdragon 805-processor, wat het op papier een van de krachtigste toestellen van het moment maakt. Ook het werkgeheugen van 3GB is lekker ruim en je zou dus verwachten dat de smartphone goed presteert. In de benchmarks is dat zeer zeker waar, hoewel grafische prestaties vanwege de hoge schermresolutie net wat achterblijven bij veel toestellen met een minder bedeeld display.

Het praktijkbeeld is helaas wat anders. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de smartphone wat trager is dan veel concurrenten. Hij hapert soms net een beetje en sommige processen gaan niet zo snel als je dat zou verwachten. Het schijnt ermee te maken te hebben dat Android Lollipop encryptie standaard aan heeft staan, waardoor veel taken voor de processor intensiever worden om voor elkaar te boksen. Hoewel er in de instellingen wel een kopje encryptie is, kun je daar niets aanpassen en dus is dit euvel niet op te lossen.

Het betekent niet dat de Nexus 6 te langzaam is, laat staan dat dat voor het gros van de gebruikers irritaties zal opleveren. Maar hij blijft wat dat betreft wel wat achter bij zijn concurrentie en voor een van de duurste smartphones van dit moment is dat toch een tegenvaller. Overigens zit het op het gebied van stabiliteit wel goed, daar hebben we geen enkel probleem mee gehad.

Google Nexus 6 by Motorola screenshot

Op connectiviteitsvlak zit je met de Nexus 6 wel goed. De smartphone ondersteunt 4G en is zelfs voorzien van ondersteuning voor het snelle LTE-advanced. Ook NFC wordt ondersteund en de gebruikelijke zaken zoals bluetooth, wifi en 3G maken het rijtje af. Met de ontvangst van de smartphone hebben we geen problemen gehad en ook de belkwaliteit is prima.

De accu van de Nexus 6 heeft een capaciteit van 3220mAh. Dat klinkt misschien als veel, maar blijkt in de praktijk niet heel ruim te zijn. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het QHD-scherm. De smartphone komt bij intensief gebruik met enige moeite de dag door. Dat is wat ons betreft net voldoende, maar het houdt niet over. Er zijn zeker smartphones die beter presteren. Positief is trouwens wel dat je de accu draadloos kunt opladen via de Qi-standaard. Daar moet je wel een aparte lader voor kopen, maar als je die hebt maakt het het opladen wel weer een stukje eenvoudiger.

Software

Google Nexus 6 by Motorola screenshot

Gezien zijn functie vlagdrager van Android 5.0 Lollipop, is het niet zo vreemd dat de Nexus 6 op een niet-aangepaste versie van die software draait. Voor volledige informatie over de software verwijzen we je graag door naar onze aparte review, in dit hoofdstuk zullen we de kernpunten bespreken.

De interface van Lollipop is helemaal vernieuwd onder de noemer ‘material design’ en ziet er mooi uit. Grafisch gezien is het wat platter en kleurrijker en verder valt op dat er een groot aantal animaties in de interface toegevoegd is. Belangrijke functionele toevoegingen tegenover Android KitKat zijn dat je nu meerdere gebruikers kunt instellen, gebruik kunt maken van lockscreen-notificaties en screen-pinning, waarmee je een bepaalde app vast kunt zetten. Verder handig is de prioriteitsmodus, waarmee je alleen belangrijke meldingen door kunt laten komen voor bepaalde of onbepaalde tijd. Google Now heeft een prominentere plek gekregen, direct links van het hoofdscherm.

Een kritiekpuntje wat we voor wat betreft de interface willen uiten is dat er erg weinig gedaan is om goed gebruik te maken van het grote scherm van de Nexus 6. Er zijn geen bedieningsmogelijkheden om hem eenvoudiger met een hand te bedienen en er zijn ook geen opties die extra functionaliteit ontsluiten. LG en vooral Samsung doen dat een stuk beter, met bijvoorbeeld split-screen-multitasking en een toetsenbord dat je in een hoekje kan zetten.

Google Nexus 6 by Motorola screenshot 
Google Nexus 6 by Motorola screenshot 
Google Nexus 6 by Motorola screenshot 
Google Nexus 6 by Motorola screenshot 

“Het setje meegeleverde applicaties is behoorlijk compleet, maar we missen een bestands-beheerder”

Het setje meegeleverde applicaties is, niet geheel verwonderlijk, nogal Google-minded. Maps, Gmail, Chrome, Google Fit, YouTube, Google Docs, noem maar op. Daarnaast is er een setje aan eenvoudige productiviteits-apps aanwezig, zoals een rekenmachine en klok. Al met al is het setje applicaties niet heel uitgebreid, maar toch behoorlijk compleet. Het enige wat we echt missen, is een bestandsbeheerder. Die kun je gelukkig eenvoudig downloaden, maar had inmiddels toch echt wel een keer standaard mogen zijn.

Die extra apps kun je downloaden in de Play Store, waar je keuze hebt uit een erg ruim aanbod. Daar kun je met de Nexus 6 goed gebruik van maken, aangezien het toestel beschikbaar is met 32GB of 64GB opslagruimte. Daar kun je heel wat apps op kwijt.

Google Nexus 6 by Motorola screenshot 
Google Nexus 6 by Motorola screenshot 
Google Nexus 6 by Motorola screenshot 
Google Nexus 6 by Motorola screenshot 

Multimedia

“De twee speakers van de Nexus weten samen een behoorlijk geluid te produceren”

Multimedia-applicaties zijn allemaal van Google zelf. Google Play Music, Google Foto’s en Google Play Films worden gebruikt om multimedia af te spelen. Die hebben natuurlijk allemaal integratie van Google’s eigen diensten. Zo kun je met Play Music eenvoudig gebruik maken van de Spotify-achtige unlimited-dienst die Google biedt en kun je ook je eigen muziek die je naar de Google-servers geüpload hebt eenvoudig streamen. Leuk is dat je bij een bepaald nummer eenvoudig een ‘instant mix’ kunt maken, waarbij je vergelijkbare nummers voorgeschoteld krijgt. Bij Play Films kun je je eigen video’s kijken, maar ook eenvoudig films kopen of vaak zelfs huren. Huren kost drie of vier euro en kopen doe je vaak voor ruim een tientje. Overigens komen je zelf geschoten filmpjes niet in de films-app maar in de foto-app terecht. De foto-app biedt directe integratie met Picasa/Google+ en is verder ook vrij uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld van sommige albums ‘verhalen’ maken en is er een vrij uitgebreide bewerkingsapp aanwezig.

De muziekkwaliteit van de Nexus 6 door een headset is niet zo speciaal, maar door de speakers is hij dat wel. Zowel boven als onder het scherm zit een speaker. Die twee speakers weten samen een behoorlijk geluid te produceren, dat niet alleen vrij hard kan maar ook best goed klinkt. Het is relatief vol en daardoor prettig om naar te luisteren.

Google Nexus 6 by Motorola screenshot 
Google Nexus 6 by Motorola screenshot 
Google Nexus 6 by Motorola screenshot 

“De camera-interface is een beetje onoverzichtelijk en heeft weinig mogelijkheden”

De camera-interface van de Nexus 6 is niet echt zijn sterkste punt. De interface is een beetje onoverzichtelijk en heeft bovendien weinig instellingsmogelijkheden. Je kunt door naar rechts te vegen een aantal modi kiezen, zoals panorama, photo sphere of video. Daarnaast kun je via een klein knopje links nog wat instellingen doen, bijvoorbeeld de flits aanzetten, wisselen naar de frontcamera of de HDR-modus aanzetten. Via een ander menu, dat buiten de camera-interface valt, kun je ‘geavanceerde’ instellingen doen. De resolutie aanpassen, bijvoorbeeld.

Gelukkig is de fotokwaliteit een stuk beter dan de interface van de camera. Foto’s zijn qua kleuren over het algemeen goed en zijn lekker scherp. Als je ze van wat dichterbij gaat inspecteren valt op dat er hier en daar wel een effect van een wat mindere lenskwaliteit te bespeuren valt, maar het valt allemaal erg mee. Plaatjes hebben redelijk wat details. Alleen de witbalans is niet altijd top en in sommige gevallen heeft het toestel wat moeite met een goede belichting.

“Gelukkig is de fotokwaliteit een stuk beter dan de interface van de camera”

Bij mindere lichtomstandigheden worden foto’s snel minder scherp, maar is het onderwerp nog altijd goed te zien en valt de ruis erg mee. Dat is grotendeels te danken aan de optische beeldstabilisatie die deze 13-megapixelcamera heeft, die ervoor zorgt dat handbewegingen flink verminderde impact hebben. Verder leuk is de ‘ring flits’, die moet zorgen voor een wat beter verspreide belichting als je een foto maakt met flits. Dat doet hij wel, maar het effect is niet bijzonder groot.

Filmpjes schiet de Nexus 6 in 4K-resolutie mits je dat instelt. Die video’s zien er goed uit. Kleuren zijn mooi en filmpjes zijn bijzonder scherp en detailrijk. Ook het geluid van de video’s is goed. Een nadeel is dat de focus tijdens het filmen behoorlijk traag is.

Google Nexus 6 by Motorola camerasample 
Google Nexus 6 by Motorola camerasample 
Google Nexus 6 by Motorola camerasample 
Google Nexus 6 by Motorola camerasample 
Google Nexus 6 by Motorola camerasample 
Google Nexus 6 by Motorola camerasample 
Google Nexus 6 by Motorola camerasample 
Google Nexus 6 by Motorola camerasample 

Conclusie

“Hij is mooi, stevig en ergonomisch goed ontworpen, heeft een prima display en bezit prettige software”

De Nexus 6 is zonder meer een goede telefoon, maar toch hadden we er wat meer van verwacht. Terwijl de prijs een stuk hoger is dan die van de Nexus 5 vorig jaar, is de telefoon ten opzichte van de concurrentie maar iets beter geworden. In die zin heeft de strategiewijziging van Google in ieder geval voor de consument niet erg goed uitgepakt.

Het punt waar de Nexus 6 het vooral moet afleggen tegen de concurrentie is zijn snelheid. De smartphone is met zijn Snapdragon 805-processor helemaal niet traag, maar in het dagelijks gebruik kregen we toch meer dan eens een kleine hapering voor de kiezen en gezien de prijs van €600 valt dat tegen. Verder had de batterij net wat beter gekund en is het jammer dat de software slecht gebruik maakt van het grote scherm. Tot slot is het jammer dat het geheugen niet uit te breiden valt.

Maar los van die punten, is de Nexus 6 een uitstekende telefoon. Hij is mooi, stevig en ergonomisch goed ontworpen, heeft een prima display en bezit prettige software. De speakers aan de voorkant geven een goed geluid en voor het eerst in een Nexustelefoon is de camera ruim voldoende. Dat het een Nexustelefoon is betekent verder dat je de komende tijd snelle updates zal krijgen en de pure Google-ervaring hebt.

Google Nexus 6 by Motorola design 
Google Nexus 6 by Motorola design 
Google Nexus 6 by Motorola design 
Google Nexus 6 by Motorola design 

Dat laatste punt is wel iets waar je erg van moet houden om de Nexus 6 een goede keuze te laten zijn. Op de meeste vlakken wordt hij namelijk afgetroefd door de iets duurdere Samsung Galaxy Note 4. Ook de wat goedkopere Huawei Ascend Mate 7 blijft de Nexus 6 op een aantal punten voor. Maar die twee smartphones hebben niet het door sommigen zo fel begeerde Nexus-sausje. Al met al krijgt de Nexus 6 een ruime voldoende, maar kunnen we ons niet aan een lichte teleurstelling onttrekken gezien de goedkope en goede Nexus-apparaten die Google vroeger maakte.

Naast de twee hierboven genoemde alternatieven, zijn ook de Apple iPhone 6 Plus en de LG G3 belangrijke concurrenten voor de Nexus 6. Die eerste is Apple’s prima poging om een phablet te maken, waar je overigens wel fors voor betaalt. De LG G3 daarentegen is een stuk goedkoper dan de Nexus 6, maar met zijn QHD-scherm, Snapdragon 801-processor en optisch gestabiliseerde 13-megapixelcamera een prima alternatief.

Samsung Galaxy Note 4 hoofdfoto 
Huawei Ascend Mate 7 hoofdfoto 
Apple iPhone 6 Plus hoofdfoto 
LG G3 hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Ergonomisch ontworpen
  • Mooi display
  • Kale Android Lollipop-software
  • Front facing stereospeakers
  • Goede camera
Minpunten
  • Snelheid valt wat tegen
  • Batterij aan de krappe kant
  • Software maakt slecht gebruik van schermformaat
  • Geheugen niet uitbreidbaar

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters