Google Nexus 6P by Huawei review: sprong vooruit

Google bracht dit jaar niet een maar twee Nexustelefoons op de markt. De Nexus 6P, gemaakt door Huawei, is de beste van die twee toestellen. In deze review bekijken we hoe goed hij precies is.

Google Nexus 6P by Huawei hoofdfoto 

Deze grote ‘superphone’ moet laten zien waar Android toe in staat is

De Nexus 6P neemt het stokje over van de Nexus 6, die afgelopen jaar voor het eerst topspecificaties naar de Nexus-lijn bracht. Deze phablet is een grote ‘superphone’ die moet laten zien waar Android toe in staat is en daarmee direct de concurrentie aangaat met toestellen als de iPhone 6s Plus en Samsung Galaxy S6 Edge+. Het is dus de Nexustelefoon voor mensen die echt alles uit hun smartphone willen halen, terwijl de Nexus 5X zich meer op de massamarkt richt.

Dat zie je terug in de prijs van de Nexus 6P: die is met €649 niet gering. Gelukkig zie je dat terug in de specificaties van het toestel. Hij is met zijn 5,7 inch grote QHD-scherm, Snapdragon 810-processor, 3GB werkgeheugen en 12,3-megapixelcamera goed uitgerust. De opslagruimte is helaas nog steeds niet uitbreidbaar, maar de basisvariant heeft een op zijn minst acceptabele 32GB opslag en er zijn ook versies met 64GB of 128GB ruimte verkrijgbaar.

Voor Huawei is de Nexus 6P een nieuwe stap in zijn ontwikkeling

Voor Huawei is de Nexus 6P een nieuwe stap in zijn ontwikkeling. Voor LG pakte het maken van de Nexus 4 en Nexus 5 erg goed uit: het merk steeg bij veel consumenten in aanzien en verkocht bovendien een flinke hoeveelheid Nexus 5’en. Huawei hoopt ongetwijfeld op een vergelijkbaar effect en laat met de Nexus 6P zien dat het bij de grote jongens van de smartphonemarkt hoort. Daarnaast zet Huawei met de Nexus 6P weer een stapje omhoog in de markt. Tot op heden lagen de specificaties van Huawei-smartphones altijd net wat onder de top van de markt, maar voor de Nexus 6P geldt dat niet meer. Waarschijnlijk zullen we dat in de toekomst van meer Huawei-toestellen zien.

Net als de Nexus 5X, is de Nexus 6P een introductie-toestel van Android 6.0 Marshmallow. Daarbij maakt het toestel gretig gebruik van de nieuwe hardware-ondersteuning van die Androidversie: op de achterkant schittert een vingerafdrukscanner en onderop zit een nieuwe usb-c poort.

De Nexus 6P is kortom een interessante smartphone die zelfs een gooi doet naar de titel van beste Androidtelefoon van dit moment. In deze review zoeken we uit of de Nexus 6P het tot die koppositie weet te schoppen.

Google Nexus 6P by Huawei design 
Google Nexus 6P by Huawei design 
Google Nexus 6P by Huawei design 

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie MDB08L en een prijs van €649.

Specificaties van de Huawei Nexus 6P
Algemeen
 • Uitgebracht op November 2015
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 810
 • octacore-processor op 2GHz
 • Grafisch: Adreno 430
Scherm
 • 5.7" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 12.3MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Het doosje van de Nexus 6P ziet er netjes uit. Naast de telefoon kun je er een tweetal usb-kabels en een lader vinden. Dat betekent dat er geen headset aanwezig is, dat vinden we jammer. De twee usb-kabels zijn verschillend: het gaat om een usb-c naar usb-a kabel en een usb-c naar usb-c kabel. Dat is handig, want zo kun je het toestel gewoon op je PC aansluiten en ben je alvast up-to-date met een usb-c naar usb-c kabel.

De aluminium body geeft het toestel een hoogwaardige uitstraling

Het ontwerp van de Nexus 6P ligt in de lijn der verwachting voor een telefoon die door Huawei gemaakt is, maar verschilt wel duidelijk van de toestellen die onder het Huawei-merk verkocht worden. De aluminium body van deze Nexus is wat ronder dan wat we kennen van Huawei en heeft stereo-speakers gekregen aan de voorkant.

De aluminium body geeft de Nexus 6P de hoogwaardige uitstraling die bij een high-endtelefoon past en voelt stevig aan. De afwerking is ook netjes, met mooie details zoals de textuur op de powerknop, geslepen randjes en bijna naadloze aansluiting van de glazen voorkant op de aluminium zijkanten. Toch lijkt de bouwkwaliteit wat problemen te hebben: de Nexus 6P zou makkelijk te buigen zijn en het glasplaatje aan de achterkant lijkt soms spontaan te breken. Beide problemen kunnen we aan de hand van onze ervaringen met het toestel bevestigen noch ontkennen, maar over het algemeen blijken dit soort zaken vaak wel mee te vallen. Mocht je een Nexus 6P aanschaffen en last krijgen van een van deze problemen, dan kun je er het beste even mee terug gaan.

Google Nexus 6P by Huawei design 
Google Nexus 6P by Huawei design 

Met zijn 5,7-inch scherm is de Nexus 6P vanzelfsprekend aan de grote kant. Gelukkig zijn de schermranden niet al te groot en is het toestel nog redelijk goed te hanteren. De dikte van het toestel, 7,3 millimeter, is netjes. Dat helpt de telefoon om ondanks zijn formaat redelijk elegant over te komen en niet heel groot aan te voelen.

Er bestaan vier kleuren van de Nexus 6P: grijs, zilver, goud en wit. De gouden versie die wij hebben is vooralsnog niet in Nederland verkrijgbaar; de drie andere varianten zijn dat wel. In alle gevallen heeft de kleur betrekking op het aluminium omhulsel van het toestel en niet op de glazen onderdelen.

Google Nexus 6P by Huawei design 
Google Nexus 6P by Huawei design 
Google Nexus 6P by Huawei design 

De vingerafdruk-scanner werkt uitstekend

De Nexus 6P heeft zijn simtray links zitten en kan niet met een geheugenkaart overweg. Bovenop zit een audiojack en onderop vinden we de usb-c poort. De volume- en powerknop zitten rechts, waarbij de powerknop relatief hoog en boven de volumetoets zit. Dat vinden we onhandig, maar gelukkig betekent de aanwezigheid van de vingerafdrukscanner achterop dat je de powerknop niet vaak hoeft te gebruiken.

Die vingerafdrukscanner werkt uitstekend. De plaatsing op grofweg twee derde van de achterkant zorgt ervoor dat hij eenvoudig te bereiken is met je vinger. Die vinger wordt snel en accuraat herkend en je hoeft niets te doen om de herkenning te starten. Als je dus je vinger op de scanner ligt terwijl je het toestel pakt is hij direct ontgrendeld als je hem voor je neus hebt.

Google Nexus 6P by Huawei design 
Google Nexus 6P by Huawei design 
Google Nexus 6P by Huawei design

Huawei en Google hebben in de Nexus 6P gekozen voor een amoledscherm en dat doet is niet onverdienstelijk. Het 5,7 inch grote scherm heeft een quad HD-resolutie en ziet er erg goed uit. Vanzelfsprekend is het display bijzonder scherp, maar ook los daarvan is er weinig op aan te merken. Het contrast is hoog, kleuren zijn mooi en de helderheid ruim voldoende. Het enige puntje waar iets op aan te merken valt is de witbalans: die valt een beetje gelig uit. Ook missen we tegenover zijn beste concurrenten wat functies: je kunt het kleurprofiel niet zelf aanpassen en er is geen speciale zonlichtmodus aanwezig. Dat zijn kleine tekortkomingen, maar desondanks behoort het display van de Nexus 6P tot de besten op de markt.

De prestaties van het toestel zijn erg goed

Zoals de meeste high-endtelefoons van dit jaar maakt de Nexus 6P gebruik van de omstreden Snapdragon 810-processor. Deze achtkernige 64bit-chipset heeft nogal eens last van oververhitting, waardoor smartphones tijdelijk trager worden of zelfs processen afsluiten. Bij de Nexus 6P hebben we bijzonder weinig last gehad van dit probleem. Onder zware belasting wordt hij wel wat warmer en zijn de prestaties niet altijd optimaal, maar het neemt geen problematische proporties aan.

Dat betekent dat de prestaties van het toestel erg goed zijn. Hij is wat minder krachtig dan de topsmartphones van Samsung op dit moment, maar daar merk je in de praktijk eigenlijk niet zoveel van. Mede door de schone Androidbuild vliegen de menu’s over het scherm en heeft de Nexus 6P geen moeite met het opstarten van applicaties. Het toestel beschikt over 3GB werkgeheugen en dat is ruim voldoende.

Helaas is de stabiliteit van het toestel wat minder goed: verschillende applicaties crashten regelmatig op het toestel. Daarbij moet wel gezegd worden dat het allemaal om apps van derde partijen gaat; het zou kunnen dat die gewoon nog niet goed voor Marshmallow geoptimaliseerd zijn. Overigens hadden we met de Nexus 5X en HTC One A9, ook beide toestellen met Marshmallow erop, geen last van dit probleem.

Als je de Nexus flink belast haalt hij het einde van de dag vaak maar net

Op netwerkvlak doet de Nexus 6P wat je ervan mag verwachten. NFC, 4G, wifi ac; het is allemaal aanwezig. Ook de ontvangst en de belkwaliteit van de smartphone zijn in orde.

Huawei heeft deze Nexus uitgerust met een 3450mAh-accu. Ruim voldoende zou je zeggen, maar dat valt een beetje tegen. Als je de Nexus flink belast dan haalt hij het einde van de dag vaak maar net. Met de automatische helderheid op de hoogste stand halen we een screen-on-time van zo’n 3,5 uur.

De accuprestaties van de Nexus 6P zijn dus niet bijzonder goed, maar gelukkig kun je het apparaat wel snel opladen. De meegeleverde usb-c lader zorgt ervoor dat het toestel in ongeveer anderhalf uur weer vol zit. Mits je dat kabeltje bij je hebt, want je hoeft voorlopig niet te verwachten dat je er op iedere willekeurige plek een kunt lenen.

Google Nexus 6P by Huawei screenshot 
Google Nexus 6P by Huawei screenshot 
Google Nexus 6P by Huawei screenshot 
Google Nexus 6P by Huawei screenshot

Google introduceert met deze generatie Nexustelefoons Android 6.0 Marshmallow. De Nexus 6P is dus met die Androidvariant uitgerust en zal voorlopig alle Androidupdates snel aangemeten krijgen. Voor meer informatie over Android Marshmallow kun je terecht in onze review. Hieronder zullen we nog even kort de highlights van Android Marshmallow bespreken.

De interface van Marshmallow is niet echt veranderd tegenover Lollipop, behalve dat het menu nu verticaal scrollt. Bovenaan het menu staat een viertal apps; de telefoon bedenkt aan de hand van wat relevant is voor jou welke dat zijn. Een functie die leuk klinkt maar we in de praktijk eigenlijk nooit gebruiken. Je kunt nu vanuit het homescreen altijd ‘ok Google’ zeggen om een spraakgesproken zoekopdracht te starten. Google Now is eenvoudig te vinden door vanuit het homescreen naar rechts te vegen.

Google Now heeft bovendien een handige nieuwe functie gekregen, genaamd Now on Tap. Daarmee kun je eenvoudig extra informatie krijgen bij de dingen die op dat moment in beeld zijn. Door op de homeknop te drukken gaat Google Now direct voor je aan de slag. Helaas is die functie nog niet in Nederland beschikbaar en kun je er alleen gebruik van maken als je je systeemtaal op Engels instelt. Andere nieuwigheden in Marshmallow hebben vooral te maken met het beheer van apps. Die vragen nu de eerste keer om toestemming als ze gegevens van je telefoon nodig hebben en je kunt per gegevensbron zeggen of de app die wel of niet mag gebruiken.

Google Nexus 6P by Huawei screenshot 
Google Nexus 6P by Huawei screenshot 
Google Nexus 6P by Huawei screenshot 
Google Nexus 6P by Huawei screenshot 

De applicaties die Google standaard op de Nexus 6P heeft staan zijn voorspelbaar. Alle Google-apps zijn aanwezig en daarnaast is er een setje eenvoudige hulpmiddelen. Denk daarbij aan een rekenmachine, een klok en een overzichtje met al je downloads. Het enige dat we missen is een bestandsbeheerder, maar gelukkig kun je die eenvoudig downloaden uit de Play Store. Daar kun je ook terecht voor andere apps, waarbij geldt dat er een ruim aanbod beschikbaar is.

Google Nexus 6P by Huawei screenshot 

De Nexus 6P heeft stereo-speakers die vol klinken en vrij hard kunnen

De multimediasoftware van de Nexus 6P is redelijk straightforward. De standaard Google-programma’s die we van iedere Androidtelefoon kennen zijn aanwezig; that’s it. Dat betekent dat je de beschikking hebt over Play Music, Play Movies en Google Foto’s. Allemaal nette en overzichtelijke programma’s met uitgebreide integratie van Google’s eigen clouddiensten. Helaas heeft de smartphone geen beschikking over een FM radio.

In tegenstelling tot de Nexus 5X, werken bij de Nexus 6P wel beide speakers aan de voorkant bij het afspelen van multimedia. Dat geeft stereogeluid dat voller klinkt en wat harder kan. De Nexus 6P scoort daarmee niet zo goed als de toestellen van HTC met BoomSound-speakers, maar zit zeker aan de bovenkant van de smartphonemarkt met zijn speakers. Door een headset klinkt de smartphone voor ons gevoel net wat minder dan veel concurrenten, maar er is zeker mee te leven. Wel vinden we het jammer dat er weinig instellingen beschikbaar zijn met betrekking tot het geluid. Stereoverbreding, een equalizer, virtuele surround sound; het ontbreekt allemaal.

Google Nexus 6P by Huawei screenshot 
Google Nexus 6P by Huawei screenshot 
Google Nexus 6P by Huawei screenshot 

Om de fotokwaliteit hoef je dit toestel zeker niet te laten liggen

De camerasoftware van de Nexus 6P is op zijn hoogst matig. Hoewel de interface niet slecht werkt, is het allemaal wel heel erg beperkt. Je kunt de resolutie instellen, een timer aanzetten en de flits en hdr-modus bedienen. Daar houden de opties wel zo’n beetje op. Voor veel ‘casual’ smartphonefotografen is dat misschien genoeg, maar als je ook maar een beetje controle over je foto’s wilt moet je toch echt zelf naar een goed stukje camerasoftware op zoek. Het fijne is wel dat Android die mogelijkheid biedt via de Play Store. De software werkt over het algemeen snel genoeg, hoewel de tijd tussen twee foto’s redelijk groot is. Het toestel beschikt over laser-autofocus en dat gaat best snel.

Om de fotokwaliteit hoef je de Nexus 6P zeker niet te laten liggen. De smartphone beschikt over een vrij grote 12,3-megapixelsensor die mooie detailrijke foto’s maakt. De kleuren zijn mooi, alleen de witbalans blijkt nog weleens mis te gaan. Een groot voordeel van deze camera is dat hij, ondanks het gebrek aan optische beeldstabilisatie, relatief goede foto’s maakt in het donker. Plaatjes zijn nog steeds duidelijk bij minder licht en zijn niet snel bewogen. De camera heeft een beetje last van vervorming in de hoeken van de foto. Maar over de gehele linie zijn we erg te spreken over de camera van de Nexus 6P.

Google Nexus 6P by Huawei screenshot 
Google Nexus 6P by Huawei screenshot 
Google Nexus 6P by Huawei screenshot 
Google Nexus 6P by Huawei camerasample 
Google Nexus 6P by Huawei camerasample 
Google Nexus 6P by Huawei camerasample 
Google Nexus 6P by Huawei camerasample 
Google Nexus 6P by Huawei camerasample 
Google Nexus 6P by Huawei camerasample 
Google Nexus 6P by Huawei camerasample 
Google Nexus 6P by Huawei camerasample 
Google Nexus 6P by Huawei camerasample frontcamera

Huawei is pionier van de goede selfiecamera’s en dat komt ook op de Nexus 6P naar voren. De smartphone heeft een 8-megapixelcamera aan de voorkant die redelijk detailrijke en scherpe selfies schiet. Op dat vlak scoort hij bovengemiddeld.

Filmen kan de Nexus 6P maximaal in 4K-resolutie. Anders dan bij de foto’s, merk je bij het filmen wel dat deze smartphone geen optische beeldstabilisatie heeft. De filmpjes zijn niet super schokkerig, maar het had zeker beter gekund. Los daarvan zien de video’s er wel goed uit, met veel details en mooie kleuren.

De Nexus 6P is een van de beste Androidtelefoons op dit moment en kent eigenlijk maar weinig echte nadelen. Het is jammer dat het opslaggeheugen niet uitbreidbaar is, maar de vrij ruime standaardopslag van 32GB verzacht de pijn een beetje. Verder gaat de accu minder lang mee dan we gehoopt hadden, maar dat zien we helaas bij de meeste smartphones van dit moment. Het maakt de Nexus 6P dus niet veel slechter dan zijn concurrenten. Een FM radio hadden we graag gezien op deze Nexus, maar we kunnen er zeker mee leven dat hij er niet op zit.

Deze telefoon kent eigenlijk maar weinig echte nadelen

Duidelijke pluspunten zijn er daarentegen wel voor deze Nexus. Het apparaat heeft een erg mooi scherm, een prettige software-ervaring en een goede camera. De behuizing komt luxe over en heeft een prima vingerafdrukscanner die het erg makkelijk maakt om je toestel goed te beveiligen. Met functies als usb-c en Android Marshmallow is de smartphone lekker up-to-date en omdat het een Nexus is ben je voorlopig voorzien van snelle updates.

De Nexus 6P is kortom een flinke stap vooruit voor Huawei én het Nexus-programma als we kijken naar pure kwaliteit. Daar betaal je wel voor: met zijn €649 is het toestel voor een Nexus-apparaat vrij prijzig. Dat kun je jammer vinden, maar in onze ogen is hij dat geld in ieder geval dubbel en dwars waard.

Google Nexus 6P by Huawei design 
Google Nexus 6P by Huawei design 

Wie op zoek is voor een alternatief voor de Nexus 6P kan het beste terecht bij de Samsung Galaxy S6 Edge+. Een uitstekende phablet die op sommige vlakken nog net wat beter scoort dan de Nexus. Een ander belangrijk alternatief met Android erop is de Sony Xperia Z5 Premium, die vooral opvalt door zijn 4K-display. Wie niet aan Android gebonden is, kan ook bij de Apple iPhone 6s Plus terecht.

Als je een goedkoper alternatief wilt, kan je het beste bij de LG G4 terecht. Een smartphone die op veel vlakken, behalve de camera, iets slechter scoort dan de Nexus 6P maar waarmee je wel €200 bespaart tegenover de Nexus. Ook de kleinere Nexus 5X is een goede optie: die levert op een aantal vlakken wat in en heeft een kleiner scherm, maar biedt wel dezelfde Nexus-ervaring als de 6P.

Onze review score
Pluspunten
 • Vingerafdrukscanner
 • Erg mooi scherm
 • Schone software met snelle updates
 • Goede camera, ook aan de voorkant
Minpunten
 • Geheugen niet uitbreidbaar
 • Accu aan de krappe kant

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters