Google Nexus 7

Google heeft zijn eerste eigen Nexustablet uitgebracht: de Nexus 7. Het apparaat is gemaakt door Asus en belooft met zijn lage prijskaartje een hit te worden in de winkels.

Google Nexus 7 review hand

 

De positie van de Nexus 7 op de markt is verwarrend. De tablet is goedkoop genoeg om voor een low-end apparaat door te gaan (249 euro voor de 16GB versie). Maar er zit wel een quadcore processor en een redelijk goed scherm op. Maar weer geen camera aan de achterkant. Kortom, de concurrenten op de tamelijk drukbezette markt voor Androidtablets krabben zich nog steeds op hun hoofd wat ze hier tegenover moeten zetten.

Als de geruchten over een iPad mini correct blijken te zijn, kan deze kleinere variant van de high-end Appletablet de Nexus 7 flink wat moeiijkheden bezorgen. Ook is het afwachten wat fabrikanten gaan doen met Windows 8 op tablets, al lijkt het erop dat dit besturingssysteem voornamelijk op de grotere 10-inch tablets terecht zal komen en niet op de ‘kleintjes’. Aan de overkant van de oceaan is de belangrijkste concurrent de goedkope Kindle Fire-tablet van Amazon. Die wordt in Nederland niet verkocht, dus hier speelt de Kindle Fire nauwelijks een rol van betekenis.

De tablet is goedkoop genoeg om het op te nemen tegen de goedkope Archostablets, maar ook weer van voldoende kwaliteit om de toekomstige iPad mini een loer te draaien in het winkelschap. Kortom, een verwarrend product, voornamelijk vanwege zijn prijs-kwaliteitverhouding. Die geven wij alvast een tien.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Google
Type Nexus 7
Bestutringssysteem Android 4.1
Ontwerp
Afmetingen 198.5x120x10.5 mm
Gewicht 340 gram
Form-factor Slate
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 7″
Resolutie 800×1280
Touchscreen Ja
Energie, geheugen en chipset
Batterijcapaciteit 4325mAh
Geheugenkaart Nee
Kloksnelheid CPU 1.3GHz quadcore Nvidia Tegra 3
3G Nee
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera Fron 1.2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Nee
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Applicatiewinkel Google Play Store
Exchange Ja

Eenvoud, maar wel stijlvol. Dat zijn de kernbegrippen als we naar het design van de Nexus 7 kijken. De doos is echter een crime.

Unboxing

De doos van de Nexus 7 is nauwelijks open te krijgen zonder die te beschadigen. Een lastig karweitje. In de doos treffen we de tablet aan, een usb-kabel en een oplader waar die kabel in past. En dat was het dan.

Design

Het design van de Google Nexus 7 wordt gekenmerkt door eenvoud en stijl. Behalve het scherm, dat natuurlijk bij alle tablets het belangrijkste onderdeel is, is de stalen rand rondom dat scherm het meest in het oog springende onderdeel. Die rand loopt er helemaal omheen en wordt nergens onderbroken.

De achterkant is van zeer stevig plastic met een rubberachtige finish, bedekt met kleine gaatjes. Vingerafdrukken zul je daar niet snel op tegenkomen, tenzij je vingers in iets heel vets zijn gedoopt.

We lopen even om het toestel heen. De voorkant bevat het scherm, een tamelijk brede zwarte rand en een frontcamera. Er is geen enkele knop te vinden; in Android 4.1 Jelly Bean zijn de knoppen weggelaten.

De achterkant bevat onderaan de speaker van het apparaat. Die bestaat uit een langgerekte streep. Het meest opvallende aan de achterkant is echter de aanduiding NEXUS in hoofdletters. Vlak boven de speaker staat in veel kleinere letters de naam van fabrikant Asus. Onder de speaker vinden we een doorzichtig plakkertje met het serienummer erop. Dat stickertje lijkt er gewoon om te vragen om kwijt te raken. Het is verstandig om het nummer even te noteren voordat de sticker er door het dagelijks gebruik van af slijt.

Google Nexus 7 review front

 

Google Nexus 7 review front top

 

Google Nexus 7 review front bottom

 

De onderkant van de Nexus 7 bevat een opening voor de microUSB-poort, waarmee de tablet wordt opgeladen en aan computers kan worden gehangen voor de overdracht van bestanden. Ook aan de onderkant is een opening voor een 3,5 mm headphone.

De rechterzijkant bevat twee knoppen die stevig aanvoelen, met dezelfde rubberachtige finish als de achterkant: de aanuitknop en een langgerekte volumeknop. Die knoppen zijn goed te vinden en feitelijk de enige oriëntatiepunten als je de tablet in het donker gebruikt. Door die knoppen te zoeken – wat wel moet, als de tablet uit staat – weet je tenminste wat onder en boven is, bij gebrek aan fysieke knoppen aan de voorkant.

Aan de linkerzijkant vinden we vier geheimzinnige koperen gaartjes in de stalen zijkant. Wellicht bestemd voor een toekomstig docking station.

Google Nexus 7 review back

 

Google Nexus 7 review back top

 

Google Nexus 7 review back bottom

 

Google Nexus 7 review top

 

Google Nexus 7 review right

 

Google Nexus 7 review bottom

 

Google Nexus 7 review right

 

Scherm

Het 7-inch scherm is op zich kristalhelder. De resolutie is niet superhoog, maar wel ruim voldoende: 1280×800. Het is dus lang niet zo superscherp als het retinascherm van de nieuwe iPad, om maar een concurrent te noemen, en bovendien wijkt de resolutie nauwelijks af van die van een veel kleiner apparaat: de Galaxy Nexus. Die bijna dezelfde resolutie bezit, maar dan op een 4,6 inch scherm. Hier had Google/Asus wat meer werk aan kunnen besteden, vooral gezien het feit dat het scherm het allerbelangrijkste onderdeel is van elke tablet.

Toetsen

Behalve de aanuitknop en de volumeknop zijn er geen fysieke knoppen. Die overigens ook nog voor iets anders gebruikt kunnen worden: screenshots. Als je de aanuitknop en de volume-downknop gelijktijdig indrukt, wordt een afdruk van het scherm opgeslagen.

Zet je de tablet aan, dan verschijnen onderaan het scherm drie onscreen knoppen: terug, home en een knop waarmee de laatst geopende applicaties in een lijst worden weergegeven. Daarboven in het midden vinden we de knop voor het applicatiemenu, die we al kennen sinds de eerste versie van Android.

Boven de knoppenbalk vinden we een rijtje met voorgeinstalleerde icoontjes. Omdat het een Googletablet is, zal het niet verbazen dat we hier allemaal Google-iconen tegenkomen: Chrome, Youtube, muziek en Google Play.

Helemaal links zit een icoon waarin negen andere iconen verscholen zitten. Hier komen we Gmail bijvoorbeeld tegen en de galerij. Dit snelmenu is naar believen aan te passen. Onder het snelmenu staat de tekst Google. Tik je die aan, dan kun je daar wat anders in tikken. Zoals bijvoorbeeld je eigen naam.

Batterij

Intensief gebruik Normaal gebruik Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~2 ~4 ~7
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 4325mAh
Techniek Lithium Ion

Google Now zit min of meer ‘tussen’ het lock- en het homescreen in. Of dat handig is, mag ieder voor zichzelf uitmaken.

Interface

Google Nexus 7 screenshot

Het lockscreen is simpel gehouden: een klok en een soort bewegend dartbord met een slotje erin. Trek dat naar de buitenkant van de ring en het eerste van vijf homescreens verschijnt.

Dat homescreen is maximaal aan te passen, op twee zaken na. Onbeweeglijk vast boven in beeld op alle vijf de homescreens is een Google zoekbalk, die zowel met de hand (typen) als met de stem bediend kan worden voor zoekopdrachten. De balk is smal gehouden, zodat het nergens stoort dat die op alle homescreens aanwezig is.

Het andere onderdeel dat vast is, is de knop voor het applicatiemenu.

Nieuw is Google Now. Daar kun je komen door bij het unlocken het rondje naar boven te slepen. Google Now is een ‘hulpje’ dat probeert je relevante informatie te bieden. Het is mogelijk om Google Now zo in te stellen dat die informatie weergeeft op de momenten waarop je die nodig hebt. Als je de tablet gebruikt voor navigatie, zal ’s ochtends de route naar je werk in beeld komen, en ’s middags de route naar huis. Dat gaat verder: op wekelijkse regelmatige momenten dat je een tocht onderneemt naar een vast adres, bijvoorbeeld de kroeg, komt de route daarheen ook in beeld. Compleet met verkeersinformatie.

Google Now heeft het in het begin echter nogal vaak bij het verkeerde eind en zal informatie weergeven waar de gebruiker niets aan heeft. Deze software is echter zo ontworpen dat het zichzelf leert op welke momenten het welke informatie te voorschijn moet toveren. Het is dus een kwestie van geduld voordat je er wel wat aan hebt.

Google Nexus 7 screenshot

 

Google Nexus 7 screenshot

 

Google Nexus 7 screenshot

 

Google Nexus 7 screenshot

 

Prestaties

Google Nexus 7 screenshot

De Google Nexus 7 is gemaakt om te multitasken met zijn vierkernige processor. En dat doet hij dan ook goed. Meerdere programma’s open laten staan is al een mogelijkheid die in Android van oudsher is ingebakken, maar de quadcore processor maakt dit allemaal nog wat makkelijker en vloeiender. Waar wij bij smartphones met single- of dualcoreprocessoren nogal eens onze toevlucht moeten nemen tot een taskmanager om programma’s handmatig te sluiten, hebben we dat op de Nexus 7 op geen enkel moment meegemaakt.

De goede score van de Nexus 7 wordt niet weerspiegeld in de Quadrant Benchmark, waar de tablet ver onder de andere apparaten met een quadcore-processor scoort. Hij komt uit rond de 3500 punten. Dat weerspiegelt de realiteit gelukkig niet, dus er is weinig loos.

Foto

Voor de foto’s geldt hetzelfde als voor de video. Er zit alleen een frontcamera zonder camera-app in het toestel. Wil je foto’s maken met de frontcamera, houd dan rekening met een tamelijk lage resolutie; je krijgt foto’s van lage kwaliteit.

Het gebrek aan een achtercamera vinden we een nadeel. Los van de vraag of je nu foto’s wilt maken met zoiets onhandigs als een tablet, zijn er inmiddels genoeg apps die op een of andere manier gebruik maken van de camera. Augmented reality-apps bijvoorbeeld. We hopen dat Google dat in de opvolger van de Nexus 7 inziet, zoals Apple hier ook op terug kwam met de iPad 2.

Google Nexus 7 test foto

 

Google Nexus 7 test foto

 

Google Nexus 7 test foto

 

Video

Google Nexus 7 screenshot

De videomogelijkheden van de Nexus 7 zijn beperkt, omdat er alleen een frontcamera in de tablet zit. En die is niet door eigen software aan te sturen. Gelukkig is er nog downloadwinkel Google Play, waar wij een uitstekende camera-applicatie hebben gevonden waarmee de frontcamera bediend kan worden als een gewone telefooncamera.

De videokwaliteit is echter gering. We weten eerlijk gezegd niet zeker of dat aan de lage resolutie van de frontcamera ligt of aan de app, maar we vermoeden het eerste. Het geluid bij de opgenomen beelden is wel prima van kwaliteit.

Muziek

Er zit een muziekapplicatie in de tablet die heel basaal muziek afdraait. Als er nog geen muziek op de tablet staat, wordt aangeraden om die er met een usb-kabel op te zetten vanaf een computer.

Games

Google ontwerpt zijn Nexus-apparaten om het ‘pure Android’ te laten zien. Dus spelletjes zul je niet tegenkomen op deze tablet. Wel is er uiteraard toegang tot de downloadwinkel Google Play. Meer daarover hieronder.

Google Nexus 7 screenshot

 

Google Nexus 7 screenshot

 

Applicaties

Google Nexus 7 screenshot

De tablet bevat standaard alle applicaties van Google zelf: Chrome, Earth, Currents, Google+, YouTube, Drive, Gmail, Navigatie, Maps, en een basale agenda, calculator en een muziekspeler.

Voor de rest is er Google Play, de downloadwinkel voor Android. Die biedt toegang tot vele honderdduizenden apps en games. Steeds meer daarvan worden in HD-kwaliteit gemaakt wat ze extra geschikt maakt voor tablets. Maar ook gewone telefoonapps doen het zeker niet slecht op het heldere, kleine scherm van de Nexus 7. Omdat de tablet weinig groter is dan de grootste smartphones, kunnen die apps daar prima op werken, zonder dat de beeldkwaliteit ernstig te wensen overlaat.

Google Nexus 7 screenshot

 

Google Nexus 7 screenshot

 

Google Nexus 7 screenshot

 

Telefoon

Telefoneren of sms-sen kun je niet met deze WiFitablet, tenzij je Skype installeert of een soortgelijk programma. Dan kun je ermee videobellen, zolang je tenminste een stevige internetverbinding hebt.

Google heeft uiteraard Gmail geïntegreerd in de tablet; het icoontje is te vinden in het minimenu in de balk linksonder op het homescreen. Toch is Google nog zo aardig geweest om er nog een aparte mail-app aan toe te voegen, die met name bestemd is voor toegang tot Microsoft Exchange-accounts. Beide mail-apps kunnen probleemloos naast elkaar draaien.

Onze review score
Pluspunten
  • Uitstekende prijskwaliteitsverhouding
  • Uitmuntend besturingssysteem
  • Goede prestaties
Minpunten
  • Geen camera aan de achterkant
  • Scherm had beter gekund
  • Geen standaard app voor de frontcamera
  • Geen 3G, alleen Wi-Fi om op internet te komen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters