Google Nexus S

De Google Nexus S is de tweede Android-telefoon die Google zelf promoot. Het toestel beschikt tevens als eerste smartphone over een zogenaamde vanilla versie van Android 2.3 en is hierdoor snel te updaten door de ontwikkelaar.

Google Nexus S hoofdfoto

 

“Geen Nexus Two op komst volgens Google”. Einde verhaal. De Nexus One was gefaald en een opvolger dus niet economisch haalbaar. Of, zoals Google het bracht: de Nexus One heeft de hardware rond Android zo vooruit gedreven, dat een opvolger die een nieuwe boost aan betere Android-hardware moet geven niet nodig is.

Wat de precieze reden dan ook was, de twijfels kwamen toch al snel weer om de hoek. Misschien kwam er toch een Nexus Two, wellicht gemaakt door Motorola. Of toch Samsung?

Toen plaatjes en specificaties van de Nexus S uitlekten leek het allemaal duidelijk te worden. Formeel gezien had Google gelijk, en het gerucht dat er een ‘Nexus Two’ van Samsung zou komen bleek ook te kloppen. Maar dan onder de naam Nexus S. Het zou een soort versie van de Samsung Galaxy S worden, zoals de Nexus One dat was van de HTC Desire.

Ook dat leek niet zo logisch, want de hardwaremarkt aanzwengelen met een toestel dat al, met een aantal aanpassingen, op de markt is, dat gaat natuurlijk niet lukken. En dat was volgens Google toch echt het idee van het Nexus-project. Geheel in lijn daarmee, kwam al snel het gerucht boven tafel dat de Nexus S een dualcore-processor zou hebben.

Maar nee, die processor kwam er niet. De aankondiging van het toestel, samen met het nieuwe Android 2.3, hielp alle geruchten uit de wereld en toonde aan dat de Nexus S inderdaad een soort van Galaxy S is. Maar dan met NFC en een apart gebogen scherm, en zonder TouchWiz-UI natuurlijk.

En dat maakt de positionering van dit toestel erg interessant. Waar Google met de Nexus One een vooruitstrevend stukje hardware te pakken had dat in ieder geval theoretisch in staat is geweest de markt vooruit te trekken, is de Nexus S niet meer dan een aangepaste versie van een toestel dat al een half jaar op de markt is. Want als het enige dat je hardwarematig toe te voegen hebt een NFC-chip en een gebogen scherm is, dan ga je de markt echt niet vooruit helpen. En daarnaast is het helemaal niet meer nodig om goede Android-hardware te stimuleren, want die wordt toch wel gemaakt door de HTC’s en Samsung’s van deze wereld.

In zekere zin is de bedoeling van het hele Nexus-project dus veranderd. De Nexus S dient nu vooral nog als ontwikkelaarstoestel, als ‘showmodel’ voor Android Gingerbread en als toestel voor iedereen die graag up to date gehouden wil worden. Want dat laatste bleek toch wel erg belangrijk te zijn. De Nexus S heeft een vanilla Android-build en zal als Google-telefoon natuurlijk als eerste de komende Android-updates krijgen. Je zou dus kunnen stellen dat de Nexus S een stuk minder belangrijk is dan zijn voorganger.

Maar daarmee komen we meteen op het tweede punt, namelijk hoe Google en Samsung het toestel in de markt zetten. Dat gaat namelijk lijnrecht in tegen het feit dat de Nexus S minder belangrijk zou zijn. Waar de Nexus One nog slecht verkrijgbaar en nauwelijks geadverteerd was, is de Nexus S overal te vinden. Online kun je het toestel zonder problemen krijgen, de ‘gewone shops’ hebben hem en Vodafone voert het toestel ook als belangrijk toestel in haar portfolio.

En dan nog wat: het advertentiebudget. Dat komt weliswaar grotendeels van Samsung in plaats van Google, het is wel een stuk groter dan dat van de Nexus One. De gemiddelde stedeling zal het toestel van de talloze abri’s die ermee gevuld zijn kennen, en de gemiddelde All About Phones-bezoeker zal vast de duidelijk aanwezige Nexus S-advertenties op deze site niet gemist hebben. Daarnaast was de telefoon zelfs even op de homepage van Google te zien ter promotie.

Kortom, de Nexus S is groots in de markt gezet en wordt zowel door Samsung als door Google als een belangrijk toestel gezien. Ondanks dat de smartphone een minder grote ‘taak’ vervult dan zijn voorganger.

Na onze eerste ervaring en video review zullen we in deze review nóg dieper ingaan op de Nexus S. En dan in de geschreven vorm die je van ons gewend bent. Maar niet voordat we een kijkje hebben genomen bij de concurrentie van de Nexus S.

Google Nexus S

 

Google Nexus S

 

Google Nexus S

 

Want die concurrentie is niet mals. Dualcore-toestellen beginnen langzaam maar zeker de high-end-markt over te nemen, en oudere high-end droid’s met een 1GHz-processor worden steeds goedkoper. En daarnaast is de Nexus S niet het enige toestel dat valt in de groep die gesandwicht wordt tussen de nieuwe dualcore-smartphones in dezelfde prijsklasse en de oude singlecore-smartphones die een stuk goedkoper zijn geworden.

In die groep vallen namelijk ook nog de Incredible S, Desire HD en Desire S van HTC. Daarvan draait de laatste net als de Nexus S op de nieuwste versie van Android en heeft de eerste met zijn gelijke schermformaat en nagenoeg gelijke specs opvallend veel gemeen met de Nexus S. Verder zijn er nog de Xperia Arc van Sony Ericsson die vooral door zijn design gekenmerkt wordt en de LG Optimus Black die binnenkort op de markt komt en een extra helder display zou moeten hebben.

De dualcore-toestellen die nu nog op hetzelfde niveau als de Nexus S zitten qua mogelijkheden, maar binnenkort door extra optimalisatie en speciale software duidelijk boven de Nexus S uit zullen komen, zijn de LG Optimus 2X Speed, Samsung Galaxy S II en de HTC Sensation.

En dan is er nog een grote verscheidenheid aan oude bekenden die qua prijs inmiddels diep onder de Nexus S gedoken zijn, maar qua performance en specs niet eens zo gek veel onder doen voor de nieuwe Google-telefoon. Het gaat hier om de HTC Desire, Sony Ericsson Xperia X10, Google Nexus One en Samsung Galaxy S.

Als je de Nexus S overweegt zul je waarschijnlijk niet zo snel bij een ander besturingssysteem willen kijken, maar toch zijn ook daar nog wel een aantal concurrenten te vinden. Van elk besturingssysteem hebben we de belangrijkste even op een rijtje gezet. Voor Symbian is dat de Nokia N8-00, bij Windows Phone 7 moet je vooral denken aan de Samsung Omnia 7 en voor een Bada-toestel moet je bij de Samsung Wave II zijn. En dan is er natuurlijk nog de omnipresente iPhone 4.

Google Nexus S

 

Algemene gegevens
Merk Google/Samsung
Type i9023 Nexus S
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 124x63x10,9 mm
Gewicht 129 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Diagonaal 4″
Type LCD
Verbeteringen Super LCD
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Samsung Hummingbird
CPU 1GHz ARM Cortex A8
GPU PowerVR SGX540
RAM 512MB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 16GB
Energie
Gesprekstijd 800 minuten
Standby-tijd 650 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Geen
Multimedia
Primaire camera 5MP
Secundaire camera 0,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera WVGA, 800×480 pixels @30fps
FM Radio Nee
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Geen
Exchange Ja
Twitter Nee
Facebook Nee
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja

Rood, blauw, groen en geel. Dat zijn de kleuren van Google’s Nexus en die zijn ook op een subtiele manier in de doos van de Nexus S terug te vinden. In die doos zit een reeks standaard accessoires, namelijk een lader, een USB-kabel en een in-ear-headset. Daarnaast zijn uiteraard de nodige boekjes te vinden in de doos van de Nexus S. Een geheugenkaart kun je niet in de doos terugvinden, simpelweg omdat die niet in de Nexus S gestopt kan worden.

Het design van de Nexus S heeft veel weg van dat van Samsung’s Galaxy S, met één groot verschil, namelijk de voorkant. Die is bij de Nexus S helemaal egaal zwart met twee afgeronde kanten. De voorkant loopt ook een beetje hol en dat alles maakt het een simpel maar stijlvol geheel. De achterkant is helaas nog hetzelfde als bij de Galaxy S: glanzend plastic dat er snel krast en vette vlekken aantrekt.

De bouwkwaliteit van de Nexus S is overall gezien dan ook niet veel soeps. Vooral de achterkant is erg matig en dat verpest eigenlijk de bouw van het hele toestel. De telefoon is ook erg licht en voelt bijna aan als een speeltje. Wat wel goed is, is de coating over het scherm. Deze is niet volledig krasvrij, maar wel vetafwerend en dat merk je zeker tijdens het dagelijkse gebruik. Een klein nadeel dat hier letterlijk aan kleeft is stof: dat blijft nog weleens op het scherm zitten, maar dat veeg je er natuurlijk makkelijk af.

De Nexus S is niet klein, maar voor een toestel met een 4″-scherm valt het reuze mee en over het algemeen merk je dan ook weinig van het formaat. Het toestel is ook netjes afgerond en heeft als extraatje nog een steuntje onderaan de achterkant zitten, waardoor hij goed in de hand ligt. Zoals gezegd is het toestel dus vrij licht. Dat kun je prettig vinden, maar in combinatie met het goedkope plastic zorgt het er wel voor dat de telefoon als een speeltje aanvoelt.

De voorkant is als het scherm uit staat, op de speaker na, helemaal symmetrisch en egaal. Dat zorgt er nog weleens voor dat je het toestel verkeerd om oppakt, maar ziet er wel stijlvol uit. Dat de telefoon bijna helemaal egaal is aan de voorkant betekent echter zeker niet dat er geen elementen te vinden zijn. Onder het scherm zit een viertal tiptoetsen en boven het scherm is het helemaal druk. Daar zitten netjes de nabijheidsensor, lichtsensor, secundaire camera en dus de speaker.

Google Nexus S design

 

Google Nexus S design

 

Google Nexus S design

 

De achterkant van de Nexus S is wat voller met allereerst twee logo’s. Die zijn van de producent en van het bedrijf dat de telefoon op de markt zet, Samsung en Google dus. Verder vindt je hier de camera en de flitser linksboven, en rechtsboven de speaker van de telefoon. Tot slot is er een bultje aan de onderkant die het vasthouden van de telefoon veraangenaamt.

Google Nexus S design

 

Google Nexus S design

 

Google Nexus S design

 

Google Nexus S design

 

De zijkanten van de Nexus S zijn erg kaal gehouden. Aan beide kanten vindt je slechts één knopje. Links is dat de volumetoets, rechts de powerknop. Opvallende afwezige is een MicroSD-poort. Die zit ook niet ergens anders op het toestel en is dus simpelweg afwezig, wat erg jammer is. Niet zozeer omdat 16GB opslag niet genoeg is, maar wel omdat het voor sommige gebruikers een belangrijk communicatiemedium is.

Google Nexus S design

 

Google Nexus S design

 

Google Nexus S design

 

Als logisch gevolg van de kale zijkanten is de onderkant relatief vol. Daar vindt je de 3,5mm-jackingang en de MicroUSB-ingang. Tussen die twee poorten in zit een klein gaatje waar de microfoon achter verborgen zit. Bovenop de Nexus S zit alleen een gleufje waarmee je de batterijklep los kunt trekken. Dat leverde binnen onze redactie de nodige verwarring op, omdat zo’n gleufje meestal onderaan zit en nu op die plek een ander gleufje zit, namelijk de MicroUSB-poort. Maar dat zal ongetwijfeld geen probleem zijn als je niet wekelijks een ander toestel hebt met de ‘normale’ indeling.

Google Nexus S design

 

Google Nexus S design

 

Google Nexus S design

 

Scherm

De Nexus S is er in twee varianten, namelijk de i9023 en de i9020. Die eerste is in Nederland uitgebracht en heeft een Super LCD-scherm en hebben wij dus. Daarvan zullen we hieronder dan ook het scherm bespreken. Als je het toestel online koopt zou het kunnen dat je de i9020 krijgt, die onder andere in Engeland uitgebracht is en een Super amoled-scherm heeft. Belsimpel biedt je bijvoorbeeld de keuze tussen die twee, en bood ons ook de mogelijkheid de Super amoled-versie te proberen. Het scherm daarvan is ontzettend mooi en komt overeen met het scherm in de Galaxy S van Samsung.

Het scherm in de Nederlandse Nexus S, de i9023 dus, is wat minder, maar nog steeds erg mooi. De kleuren zijn een beetje aan de koude kant en het contrast is niet zo goed als bij een amoled-scherm, maar dat is wel meteen alles wat op het scherm aan te merken valt. Het scherm is erg helder en biedt nog steeds erg mooie kleuren.

Iets wat het scherm van de Nexus S ook opvallend goed doet, is zichtbaar blijven onder direct zonlicht. Zelfs als de zon erg fel is kun je nog zonder problemen het scherm lezen. Ideaal is het in zo’n geval zeker niet, maar de Nexus S houdt het wel een stuk beter uit dan andere telefoons.

De gevoeligheid van het scherm van de Nexus S is, zoals dat eigenlijk voor alle touchscreens geldt tegenwoordig, niets op aan te merken. Het is mogelijk om je scherm zo licht aan te raken dat hij geen reactie geeft, maar dat is wel knap lastig en zal in een normale situatie nooit gebeuren.

Toetsen

Screenshot Google Nexus S

Het toetsenbord van de Nexus S is niet ideaal. Er zijn, behalve de punt, geen leestekens op het standaard toetsenbord aanwezig en dat is toch wel een flink mankement. Je krijgt na het typen van een woord wel een aantal leestekens voorgeschoteld in het balkje waar normaal woordsuggesties staan, maar dat voelt toch niet erg natuurlijk. Verder zijn de knopjes wel van redelijk formaat en kun je na wat oefening dus lekker typen op het toetsenbordje. Het toetsenbord is zowel in portret- als in landschapsmodus aanwezig.

Natuurlijk is er autocorrectie aanwezig, wat handig is maar ook de nodige frustraties kan oproepen. Als je een voor de telefoon onbekend woord typt, en dat zijn er tegenwoordig met alle Engelse woorden die we gebruiken en de bekende sms-taal nogal wat, dan wordt die in veel gevallen gecorrigeerd tot een ander woord zonder dat je daar erg in hebt. Je kunt de autocorrectie natuurlijk uitzetten, maar dan ben je de voordelen die het met zich mee brengt ook kwijt. En die zijn ook niet onbelangrijk, want met een klein toetsenbordje op een scherm raak je nou eenmaal nog wel eens de verkeerde letter.

Een extra die Google inmiddels al een tijdje biedt en die uiteraard ook op de Nexus S beschikbaar is, is spraakinvoer. Door op een speciale knop in het toetsenbord te drukken kun je dat activeren en dan kun je gewoon beginnen met praten tegen je toestel. Helaas werkt dat eigenlijk niet als je hele zinnen op papier wilt krijgen. Zelfs als je duidelijk articuleert gaat het toestel vaak de mist in. Geen handsfree twitteren in de auto dus. Wat wel goed gaat, is korte zoekopdrachten van één of twee woorden ingeven. Dat is vooral erg handig tijdens het navigeren, als je bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde tankstation, restaurant of winkelcentrum wilt vinden.

Fysieke toetsen zijn schaars op de Nexus S. Er zijn twee echte knoppen, namelijk de volumetoets en de powerknop. Die zijn beiden groot genoeg en prima in te drukken, maar wel een beetje ongelukkig geplaatst. De powerknop zit niet bovenop, maar bovenin de rechterkant. En dat is nou net de plek waar de volumeknop vaak zit. Die zit nu links aan de bovenkant, wat overigens ook prima is. Ook dit is weer vooral een kwestie van gewenning natuurlijk, maar erg handig gekozen is het hoe dan ook niet.

De Nexus S heeft geen fancy schil of slimme aanpassingen bovenop de Android UI en dat is natuurlijk ook precies waar hij voor bedoeld is. Deze ‘vanilla’ Android UI ia misschien niet in alle opzichten ideaal, het brengt wel als voordelen met zich mee dat het snel en makkelijk te updaten is.

Homescreen

Screenshot Google Nexus S

Iets dat voor elke Android-telefoon, met of zonder aangepaste UI, eigenlijk wel hetzelfde is, is dat ze allemaal een flink aantal homescreens hebben. Vijf zijn dat er in het geval van de Nexus S.

Al die schermen zijn te voorzien van een aantal widgets of snelkoppelingen, waarvan die laatste bij de Nexus S de overhand zullen hebben. Er zijn namelijk niet bepaald veel widgets beschikbaar out of the box. Die kun je overigens wel downloaden en komen ook met sommige programma’s mee. Al deze items kun je zo goed als vrij over de pagina verplaatsen, je bent alleen gebonden aan de zestien blokken waar de pagina in opgedeeld is.

Menu

Screenshot Google Nexus S

Het menu van de telefoon is vormgegeven als een soort rol die je kunt rollen waarmee je steeds een nieuwe verzameling pictogrammen te zien krijgt. Die staan op alfabetische volgorde en daar kun je verder weinig aan doen. Dat betekent dus dat je het menu, waar al je programma’s in staan, niet zelf kunt rangschikken. En dat is erg frustrerend als je lijst met programma’s lang is. Dan zie je door de bomen het bos niet meer en kun je je programma’s dus simpelweg niet meer goed vinden.

Behalve dat het menu mooi vormgegeven is, is het dan ook niet erg prettig. Het is dan ook raadzaam om je veelgebruikte software op je beginscherm te plaatsen.

Applicatiemenu

Screenshot Google Nexus S

Bijna alle applicaties, zowel standaardprogramma’s als gedownloade software, hebben een eigen menu waar de instellingen en dergelijke zitten. Dat ken je ongetwijfeld als je bekend bent met Android en dan is het eigenlijk ook erg handig. De enige verandering die Google in dit menu heeft gemaakt, is dat een fabrikant de kleur nu kan bepalen en bij de Nexus S is hij dan ook zwart in plaats van het vertrouwde wit.

Als je niet gewend bent aan deze werkwijze van Android, dan zul je het in de eerste paar dagen misschien wat lastig vinden. Je moet er maar net aan denken dat je op een hardwareknop moet drukken om een anders onzichtbaar menu op te roepen. Op het scherm kun je namelijk helemaal niets van dit menu terugvinden.

Multitasking

Zoals bij elk Android-toestel, kun je met de Nexus S multitasken. Het is de bedoeling dat Android zelf applicaties afsluit als het besturingssysteem dat nodig acht voor de werking van het toestel. Dat werkt redelijk goed, hoewel het toestel soms wat trager wordt omdat er teveel open staat. Dat kun je niet makkelijk zelf managen, omdat er geen fatsoenlijke taakbeheerder is. Wel is er een menu waar je de openstaande processen kunt zien en afsluiten, maar dat zit ver weggestopt en is niet zo overzichtelijk.

Als je de homeknop even ingedrukt houdt, krijg je de de acht laatstgebruikte apps in beeld. Dat is handig als je even overschakelt naar een binnenkomende e-mail of sms, en dan weer terug wilt naar het programma waar je in bezig was. De lijst van acht apps is nadrukkelijk geen lijst van actieve apps. Het lijstje geeft slechts aan welke apps het laatst zijn gebruikt. Niet of ze actief zijn of niet. Voor die informatie is een task manager nodig.

Programma’s die in de achtergrond actief zijn, daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een chatprogramma, kunnen meldingen doorgeven via de informatiebalk boven in beeld. Die kun je naar beneden trekken en dan krijg je een aanklikbare melding met meer informatie. Die meldingen zijn er overigens ook voor nieuwe mailtjes, softwareupdates, een bijna lege batterij enzovoorts.

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Google Nexus S

 

Prestaties

Screenshot Google Nexus S

De Nexus S wordt aangedreven door Samsung’s eigen Hummingbird-processor, die ook in de Galaxy S te vinden is. Dat is geen dualcore-processor zoals in een aantal high-end-toestellen te vinden is tegenwoordig, maar wel één van de beste singlecore-processors op de markt.

Dat is ook goed te merken op de Nexus S, want ondanks dat er geen dualcore-chipset in te vinden is draait hij lekker soepel. Dat wordt ook geholpen door de kale Android-interface omdat daar weinig poespas in te vinden is, en daarmee loopt de Nexus S ook wat soepeler dan zijn Samsung-broertje. Dat zie je overigens ook in de benchmarks terug, in Quadrant scoort de Nexus S met zo’n 1750 punten een stukje hoger dan de 1500 punten van de Galaxy S.

De stabiliteit van de Nexus S is ook niets op aan te merken, het toestel is niet noemenswaardig vastgelopen tijdens onze testperiode. Soms gaat er een applicatie onderuit, maar dat ligt meestal meer aan de applicatie dan aan de telefoon.

De muziek- en videomogelijkheden van Android zijn standaard nooit echt geweldig geweest, en dat zijn ze dus ook niet in de Nexus S. Er worden weinig codecs ondersteund voor video’s en de muziekspeler is lelijk. Ook missen er hier en daar functies in de muziek- en videospeler. Daar zal overigens verandering in gaan komen zoals Google op haar I/O-conferentie dit jaar liet zien.

Muziek

Screenshot Google Nexus S

Bij het openen van de muziekspeler kom je direct in het afspeelscherm terecht, bestaande uit een album art, een aantal knoppen en een voortgangsbalkje. Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening. Via de menu-toets kom je in een menuutje waar je het huidige nummer kunt instellen als beltoon, de eigenschappen kunt bekijken of het nummer kunt toevoegen aan een afspeellijst. Hier staan ook nog een keer toetsen voor de shuffle- en herhaalmodus. Tot slot zit er een knop bij om het nummer direct via Bluetooth te versturen.

De muziekbibliotheek bestaat uit een aantal tabbladen. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten en alle nummers. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan.

Het werkt allemaal wel, maar ziet er niet erg mooi uit. Daarnaast zouden iets geavanceerdere functies wel welkom zijn, maar dat is blijkbaar nog steeds te veel gevraagd voor een Nexus-toestel anno nu.

De muziek die uit de Nexus S komt is aardig. De speaker is een beetje schel en niet al te hard, maar voor een telefoon zeker niet heel slecht. Door de meegeleverde oortjes komt aardig geluid. Als je eigen oortjes in het toestel plugt, dan is het geluid niet super, maar ook niet slecht. Wat jammer is, is dat er geen equalizer is om je geluid een beetje naar eigen smaak te pimpen.

Video playback

De videospeler van de Nexus S zit geïntegreerd in de galerij, die overigens prima is. Het ziet er mooi uit en je kunt via een aparte map makkelijk bij je filmpjes komen. De speler heeft niet veel mogelijkheden, maar dat is natuurlijk ook niet echt nodig voor een videospeler. Ondertiteling-ondersteuning was leuk geweest, maar ook geenszins nodig. Het enige dat je wel kunt doen, is een video met één druk op de knop delen. Zo kun je hem op YouTube zetten, maar ook bijvoorbeeld mailen of via bluetooth versturen.

De speler zelf is wat minder, die ondersteunt namelijk bar weinig codecs. Je kunt mp4-filmpjes afspelen tot een formaat van 720p, maar daar houdt het ook wel zo’n beetje mee op. Xvid, DivX, mkv, niets slikt het toestel. De filmpjes die het toestel wel slikt spelen trouwens wel goed af, waarbij bitrates van 3000Kbps geen probleem zijn, en ook framerates tot 30fps niet. In combinatie met het mooie grote scherm zorgt dat dat je prima films kunt kijken, maar je moet wel bijna alles vooraf converteren. Of natuurlijk een andere videospeler downloaden.

Screenshot Google Nexus S

 

De camera die Samsung in de Nexus S gestopt heeft is zeker niet geweldig, maar hij doet wel gewoon zijn werk. Er komen foto’s met een resolutie van 5 megapixels uit de Nexus S rollen en die zien er gewoon oké uit. De filmpjes lopen met een WVGA-resolutie en slecht geluid wel flink achter op de concurrentie, maar voldoen als je snel even wat wilt vastleggen om aan je vrienden te laten zien.

Fotocamera

Ooit was de camerainterface van Android simpelweg lelijk en nauwelijks nuttig. Gelukkig is dat inmiddels veranderd en de interface van de Nexus S is eigenlijk best aardig. Grafisch is het niet de meest aantrekkelijke camerainterface die we gezien hebben en de fucties zijn ook niet geweldig, maar het werkt allemaal wel goed.

Naast het schermgedeelte dat als zoeker gebruikt wordt zijn een aantal pictogrammen te zien. Als je die aanklikt komt er een popup met de bijbehorende instellingen naar voren, die je dan makkelijk kunt instellen. Naast dat balkje zit nog een balk met drie grote knoppen: de sluiterknop, een snelkoppeling naar de galerij en een knop waarmee je kunt switchen tussen de foto- en videomodus.

Behalve de praktische instellingen, kun je voor je foto’s alleen de belichting en de witbalans instellen. Maar uiteindelijk is je telefoon toch niet meer dan een point and shoot-camera, dus dat moet voldoende zijn. Leuk is dat je ook via de secundaire camera foto’s kunt maken, dus een contactfoto van jezelf maken bijvoorbeeld is geen probleem. En het is natuurlijk handig als spiegeltje.

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Google Nexus S

 

De plaatjes die uit de Nexus S komen rollen zijn zeker niet slecht. Het is niet de beste 5-megapixelcamera die we gezien hebben, maar de foto’s bieden genoeg details en zijn scherp. Wel zijn ze snel bewogen, waardoor bij mindere lichtomstandigheden die scherpte snel afneemt. Iets anders dat niet helemaal in orde is, is de kleurdiepte. De contrasten zijn wat laag en daardoor ziet het geheel er een beetje saai uit.

Camerasample Google Nexus S

 

Camerasample Google Nexus S

 

Camerasample Google Nexus S

 

Camerasample Google Nexus S proefopstelling

 

Camerasample Google Nexus S vergelijking

 

Videocamera

De filmpjes van de Nexus S zijn zeker niet slecht, maar er valt wel één ding op: de resolutie. Waar alle andere high-end-toestellen filmen in 720p HD of zelfs in 1080p HD, blijft de Nexus S steken op een WVGA-resolutie. En in tegenstelling tot bij foto’s, waar het aantal megapixels maar van weinig belang is, maakt dat met filmpjes wel uit. Veel mensen zullen hun filmpje terugkijken op hun HD monitor of TV, en dan is het toch wel prettig als de filmpjes ook een beetje in de buurt komen van die resolutie.

Maar los van dat is het geluid redelijk goed, zijn de filmpjes vloeiend en is er redelijk wat te zien in de video’s. Dus uiteindelijk zit het best wel goed met de filmcapaciteiten van de Nexus S.

Galerij

Screenshot Google Nexus S

De Google Nexus S heeft een nette galerij met een sociaal tintje die niet anders is dan van andere Android-smartphones. De galerij is namelijk één van de weinige punten in Android die zo goed is dat bijna geen enkele producent hem aanpast.

Het homescreen bestaat niet uit een saai raster met een aantal thumbnails, maar uit een mooie ‘muur’ van miniaturen. Hier vind je al je fotoalbums, inclusief die op Picasa staan. De achtergrond wordt gevormd door een diashow van je foto’s, die vervaagd zijn zodat het niet te opvallend is. Als je het toestel draait draait de galerij als het ware mee en dat werkt allemaal erg goed. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of in mappen wilt zetten op basis van de datum dat de foto gemaakt is. Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, DLNA, Twitter of Picasa is geen probleem. Daarnaast kun je op locale foto’s een aantal simpele bewerkingen toepassen.

Daarmee is de galerij van de Nexus S mooi, doeltreffend en redelijk uitgebreid, waardoor we er erg tevreden over zijn.

De Nexus S is toch een beetje het standaardtoestel voor Android, wat ervoor zorgt dat zo’n beetje alle applicaties op de telefoon draaien. Daar is één uitzondering voor: de applicaties die gemaakt zijn voor een dualcore-toestel. Want dat is de Nexus S nou eenmaal niet. Maar desondanks kun je zeker je lol op met de Nexus S.

Android Market

De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle waar die je kunt downloaden overzichtelijk weergeeft. Onlangs heeft deze applicatie nog een grote make-over gekregen die terug te vinden is op de Nexus S. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Erg handig dus al je je telefoon wilt uitrusten met wat applicaties, maar geen idee hebt wat er allemaal voor moois beschikbaar is.

Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten. Dat updaten kan ook automatisch gebeuren.

De Android Market is op het moment van schrijven gevuld met bijna 250.000 applicaties en hoewel vooral op game-gebied sommige titels ontbreken, is het aanbod zeker mooi. Daarnaast groeit dit assortiment nog steeds zo’n beetje exponentieel en is er dus genoeg om je mee te vermaken, ook als je die ene applicatie net even niet kunt vinden. De prijzen van de Android Market zijn gewoon normaal.

Een nadeel van de Android Market is dat je een probleem hebt als je geen creditcard hebt en toch apps aan wilt schaffen. Betalen via PayPal is niet mogelijk en andere alternatieven die per land geregeld moeten worden, zoals premium sms of iDEAL, kun je helemaal vergeten.

Sinds kort heeft Google ook een speciale website voor de Market waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Android Market pc

 

Agenda

De agenda van de Nexus S zit goed in elkaar. Je start standaard in het dagoverzicht maar je kunt natuurlijk ook naar een week- of maandoverzicht schakelen. En er is ook een lijst met alle agendaitems in de nabije toekomst beschikbaar. Natuurlijk kun je gewoon reminders instellen voor afspraken en mensen eventueel uitnodigen om je afspraak bij te wonen.

Synchronisatie gaat via Exchange of je Google account, en daarbij kun je ook meerdere accounts tegelijk synchroniseren. Alleen werken die accounts wel onafhankelijk van elkaar, dus je kunt niet een item in een keer in twee agenda’s krijgen. En het kan ook nog weleens voorkomen dat je even niet oplet in welke agenda je je afspraak maakt en dan per ongeluk de verkeerde pakt. Gelukkig onthoudt het toestel wel welke agenda je het laatst gebruikt hebt, dus als je niet aan twee agenda’s door elkaar afspraken toevoegt moet dat wel goedkomen.

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Google Nexus S

 

Google Maps

Google biedt al sinds jaar en dag haar eigen kaartensoftware, waar een jaar geleden ook nog turn-by-turn navigatie aan toegevoegd is. Deze Google Maps-software, die inmiddels bij versie 5 aanbeland is, werkt eigenlijk heel goed. En zeker in combinatie met de Nexus S, want die heeft een erg accurate GPS-ontvanger die ook nog eens snel een fix heeft, iets dat vaak zelfs binnenshuis lukt.

De kaartenapplicatie is bijzonder uitgebreid, met bijvoorbeeld integratie van Google Latitude, waarmee je je vrienden kunt laten zien waar je bent en ook bij plekken kun inchecken. En ook zonder Latitude zijn er nog veel handige functies aanwezig bij alle POI’s. Zo’n POI kun je makkelijk zoeken via een knopje bovenin het scherm en bij zo’n POI kun je bijvoorbeeld het telefoonnummer en het adres zoeken, maar ook gewoon direct ernaartoe bellen of navigeren. En je kunt plekken ook beoordelen of beoordelingen van andere gebruikers bekijken. Dat is bijvoorbeeld handig bij restaurants.

Enfin, als je eenmaal gekozen hebt waar je heen wilt, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent.

En als je onderweg even moet tanken en je ziet geen POI in de buurt, dan kun je ook een zoekopdracht inspreken. Daarvoor moet je op het zoekknopje onder het scherm drukken en dan op het microfoontje dat in beeld verschijnt. Dat werkt prima zolang je tekst niet te lang of ingewikkeld wordt en kan zowel een speciale locatie als een adres of zelfs een bepaalde winkel zijn. Termen als “Ikea Duivendrecht”, “Rokin 7 Amsterdam”, “Albert Heijn” en dus ook “tankstation” zijn allemaal probleemloos, hoewel je soms een keuzemenu voorgeschoteld krijgt.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden.

Een nadeel is dat je kaarten altijd van het internet moet halen en dat de navigatiefunctie in het buitenland dus eigenlijk waardeloos is. Daar zullen zuinige Nederlanders immers hun dataverbinding uitzetten, omdat mobiele data in het buitenland kapitalen kost. Voordeel van de online kaarten is natuurlijk wel dat je met de Google Maps-kaarten werkt, die zeer goed up-to-date gehouden worden. Je hoeft dus geen moeite te doen om kaartupdates te downloaden. Overigens schijnt er over een tijdje een offline-modus van Google Maps Navigatie te komen, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Google Nexus S

 

Nieuws en weer

Screenshot Google Nexus S

Een andere handige app, waar ook een widgetassortiment bij hoort, is nieuws en weer. Dat is een nieuwsdienst die gebaseerd is op, jawel, Google News. Het werkt eigenlijk heel simpel, je kunt verschillende categorieën instellen die allemaal uit een tabblad bestaan. Daar wordt het Google Nieuws in geladen en om de x uur herladen. Zo ben je dus altijd op de hoogte van het laatste nieuws, in de categorieën die jij wilt. En er is ook nog een tabblad met het weer in de applicatie te vinden.

Dat nieuws wordt helaas wel in de browser weergegeven, maar je kunt er wel voor kiezen om het nieuws alvast voor te laden zodat je er ook bij kunt als je offline bent. Dat kost overigens wel ontzettend veel data, dus behalve als je een bundel voor echt onbeperkt internet hebt is dat niet aan te raden.

Google Talk

Videobellen is eindelijk standaard mogelijk op Android en gaat via Google Talk. Met je Google account kun je je daarvoor aanmelden en dan kun je direct beginnen met bellen, of videobellen, via VoIP. Dat werkt an sich prima, alleen kun je alleen bellen met Android-tablets of Android-smartphones met versie 2.3.4 of hoger erop geïnstalleerd. In de praktijk op dit moment dus alleen de Nexus S. Daar komt nog eens bij dat bijna niemand Google Talk gebruik.

De kwaliteit van de gesprekken is ook niet geweldig en als je het beeld draait loopt de boel even vast, zelfs via een goed Wi-Fi-netwerk. Maar gezien de hierboven omschreven tekortkomingen is dat nog wel het minste probleem van Google Talk.

Overigens kun je met Google Talk ook gewoon chatten. Dat werkt wel gewoon zoals het hoort, maar daarbij blijft het probleem dat bijna niemand de dienst gebruikt bestaan.

Screenshot Google Nexus S

 

NFC

Screenshot Google Nexus S

De Nexus S is de eerste telefoon met een NFC-chip die je ook daadwerkelijk kunt gebruiken in Nederland en dat is natuurlijk razend interessant. Tenminste, dat zou het kunnen zijn. Feit is alleen dat er nog nauwelijks toepassingen zijn voor NFC, en zeker niet in Nederland. In Amerika heeft Google pas een heel NFC-systeem genaamd Google Wallet geïntroduceerd en kun je wellicht her en der een tag vinden die je kunt scannen met je telefoon.

In Nederland werkt het allemaal niet zo, en zijn er op het moment gewoon geen nuttige toepassingen voor NFC. Er is één toepassing die wel handig is, maar die wordt pas echt handig als iedereen een NFC-telefoon heeft, en dat is nou eenmaal niet zo. Via het programma tags in je Nexus S kun je je contactgegevens als tag voor je eigen telefoon instellen, en vervolgens met een ander toestel dat met NFC uitgerust is delen door de twee telefoons even tegen elkaar aan te houden. Een handige manier om je gegevens aan mensen te geven, maar niet bruikbaar omdat bijna niemand een NFC-telefoon heeft.

PC-mogelijkheden

Over de PC-mogelijkheden van de Nexus S kunnen we eigenlijk heel kort zijn: die zijn er nauwelijks. Als je het toestel via een MicroUSB-kabeltje aan de PC hangt kun je ervoor kiezen om hem als massaopslagapparaat te gebruiken, en dan kun je je muziek, films, foto’s enzovoorts erin slepen.

Uiteraard heb je ook de USB Debugging-modus die sommige applicaties, waaronder veel tools in de Android SDK, gebruik van maken. Maar die worden allemaal niet meegeleverd.

De Nexus S zou met zijn slogan ‘Puur snelheid, puur Google’ zeker in browsen erg goed moeten zijn. Dat is hij ook, maar erg spannend is het allemaal niet en hij is zeker niet de beste op de markt. Mailen gaat ook prima maar daar missen wel de handige toevoegingen die onder andere Samsung en Sony Ericsson hebben gedaan. Het belangrijkste, bellen, doet de Nexus S gelukkig gewoon goed.

Telefoon

De Nexus S heeft een telefoonapplicatie die naast een toetsenbordje om een nummer in te tikken ook meteen je logboek en je favoriete contacten omvat. Natuurlijk is er ook een knop naar alle contacten aanwezig en Google heeft nog een handigheidje ingebouwd: onder favorieten staat een lijst met contacten die je het meeste gebeld hebt, zodat je die ook makkelijk kunt vinden. Iets dat wel duidelijk mist in de telefoon-applicatie, is smart dialing. Die functie is toch wel verdraaid handig, maar niet aanwezig in de Nexus S.

De contactenapplicatie is jammer genoeg niet zo uitgebreid als bij telefoons die door hun producent aangepast zijn softwarematig. De contacten staan allemaal simpelweg onder elkaar opgenoemd en hier is weinig aandacht aan besteed verder. Het is de standaard Android-interface weer en als je op een contact drukt dan zie je alleen de gegevens van die persoon die je vervolgens gelijkt kunt bellen of mailen. Synchroniseren met Exchange of Google is natuurlijk wel gewoon mogelijk en we kunnen dan ook zeker niet stellen dat de contactenapp niet voldoet.

De kwaliteit van gesprekken is prima en ook de ringtones van de Nexus S zijn geen probleem. Het bereik van de telefoon is goed te noemen.

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Google Nexus S

 

Sms

Screenshot Google Nexus S

De sms-applicatie van het toestel is des Android’s lekker saai vormgegeven. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit.

Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren. Via deze toets kun je trouwens ook een standaard-tekst toevoegen.

Email

Screenshot Google Nexus S

Het is mogelijk om twee verschillende mailapplicaties te gebruiken op de Nexus S: die van Gmail en een universele mail-applicatie. In die laatste kun je naast je Gmail-account bijvoorbeeld ook Exchange-mail en imap-accounts kwijt. Aangezien de Gmail-applicatie automatisch gaat werken als je een Google-account koppelt aan het toestel, zul je eigenlijk bijna altijd beide applicaties gebruiken. Tenzij je alleen een Gmail-account hebt natuurlijk.

Beide mailapplicaties zijn prima. Het is makkelijk om je mail te managen met verschillende mappen, en mits je server het ondersteunt kun je ook gewoon mailtjes verwijderen, archiveren of verplaatsen via je telefoon. Er zijn in de universele mail-applicatie verder vele filters mogelijk, om je inbox wat overzichtelijker te houden. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig.

Ook het schrijven van een email gaat prima en het is geen enkel probleem om meerdere ontvangers of bijlagen toe te voegen, en de emailfuncties van de Nexus S zijn dan ook prima.

Browser

De browser van de Nexus S is de browser waar de browser van alle andere Android-telefoons op gebaseerd zijn, en doet prima zijn werk. Alleen dan ziet hij er net wat minder prettig uit dan de versie die andere fabrikanten gefabriceerd hebben.

Zoals we dat gewend zijn en ook mogen verwachten van een telefoon met een 1GHz-processor kun je lekker snel browsen met de Nexus S en is zoomen of over de pagina navigeren geen probleem. Hij doet het net wat minder soepel dan de dualcore-toestellen die op de markt verkrijgbaar zijn, maar het werkt nog steeds zo goed dat dat eigenlijk niet uitmaakt. Handig is dat tijdens het zoomen de tekst direct schaalt naar je zoomniveau. Tenzij je dat anders instelt natuurlijk.

Want instellingen heeft de browser genoeg. Zo kun je bijna alles, namelijk afbeeldingen, javascript en popups uitzetten om kosten te sparen in het buitenland. Of omdat je popups gewoon irritant vind natuurlijk. En ook geavanceerde functies zoals het onthouden van formulierdata en wachtwoorden zijn aanwezig; er worden zelfs beveiligingswaarschuwingen gegeven als je dat wilt. Het enige dat nog ontbreekt ten opzichte van een PC-browser is de bekende pornoknop, maar die hebben we nog op geen enkele telefoon gesignaleerd dus dat valt de Nexus S niet aan te rekenen.

Ondersteuning voor flash en HTML5 is aanwezig, maar vooral dat eerste werkt niet optimaal en zorgt ervoor dat je pagina flink wat trager wordt. Daar heeft Samsung bij de Galaxy S II iets heel handigs voor bedacht, namelijk dat je een flash-object eerst moet aantikken voordat hij actief wordt, maar dat is in Google’s standaardbrowser helaas nog niet aanwezig.

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Google Nexus S

 

Screenshot Google Nexus S

 

Het uithoudingsvermogen van de Nexus S is wat beter dan dat van andere toestellen in dit segment. Of dat echt een voordeel is, is echter de vraag: als je het toestel intensief gebruikt dan moet hij alsnog gewoon na een dag aan de lader. De kans dat je met de Nexus S de dag niet haalt is echter wel klein en dat is natuurlijk prettig.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij AB653850CU
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Google Nexus S design

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters