Google Pixel XL review: veilige start

De Nexus is dood; lang leve de Pixel. Google heeft eind 2016 voor het eerst een echt eigen smartphone aangekondigd die het direct moet opnemen tegen Apple’s iPhone. In deze Google Pixel XL review bekijken we of de nieuwe smartphone van Google daartoe in staat is.

Google Pixel XL design

Sinds 2010 bracht Google ieder jaar in samenwerking met een andere fabrikant een of meerdere Nexustoestellen uit. Een mooi opstapje voor die fabrikant om wat extra bekendheid en geloofwaardigheid binnen de Androidmarkt te krijgen, maar vooral ook een voorbeeld voor de hele markt. Nexustelefoons lieten Google’s visie op een goed Androidtoestel zien en waren bovendien bedoeld om ontwikkelaars een goed platform te geven om hun apps op te maken. En hoewel de Nexuslijn de laatste tijd steeds meer aftrek vond in de ‘normale’ consumentenmarkt, was dat nooit de bedoeling van de toestellen. Wat dat betreft wijzigt Google zijn beleid met de Pixel radicaal.

High-end specificaties, een aantal unieke toevoegingen en geen co-branding meer. De Pixel is dé topsmartphone van Google die specifiek gericht is om de concurrentie met de Apple iPhone aan te gaan. Het toestel heeft een Qualcomm Snapdragon 821-processor en 4GB werkgeheugen; zo goed als de beste specificaties die je op dit moment kan krijgen. Het amoledscherm is 5,5 inch groot, heeft een quad HD-resolutie en is Google Daydream-compatibel. De camera is op papier niet zo indrukwekkend met zijn 12-megapixelresolutie en gebrek aan optische beeldstabilisatie, maar belooft in de praktijk erg goede resultaten neer te zetten. Sterker nog: testlab DxOMark heeft hem uitgeroepen tot beste smartphonecamera tot nu toe. De Google Pixel launcher maakt het plaatje af en biedt onder andere voor het eerst in een smartphone ondersteuning voor de Google Assistant.

De Pixel is dé topsmartphone van Google

De Pixel is er in twee varianten: de 5 inch Pixel en de 5,5 inch Pixel XL. De twee zijn nagenoeg identiek: de grootste verschillen zijn de schermresolutie en de batterijcapaciteit. De kleine Pixel heeft een full HD-scherm, de grote variant heeft een quad HD-scherm. Dat kost meer stroom en dus is er ook een grotere batterij aanwezig in de Pixel XL. In deze Google Pixel XL review bespreken we de grootste van de twee, maar omdat de toestellen zo op elkaar lijken is de review ook van toepassing op de ‘gewone’ Google Pixel.

De Pixel en Pixel XL zijn voorlopig nog niet officieel in Nederland beschikbaar

De Google Pixel en Pixel XL zijn voorlopig nog niet officieel in Nederland verkrijgbaar. De verwachting is wel dat dat gaat gebeuren, maar wanneer is vooralsnog onbekend. Je kunt de Pixel en Pixel XL wel in Duitsland kopen, maar hij wordt niet in Nederland bezorgd en als je hem in Duitsland koopt moet je voor garantieafhandeling ook naar Duitsland. Google verkoopt de Pixel in Duitsland voor €759; de Pixel XL kost €899. Dat zijn de prijzen voor de 32GB-versies, de 128GB-versies kosten €110 meer. Zo nu en dan haalt een Nederlandse webshop een batch toestellen naar Nederland, waarbij je grofweg €100 meer betaalt tegenover de Duitse prijzen.

Met dank aan Belsimpel.nl voor het leveren van een testexemplaar.

Specificaties van de Google Pixel XL
Algemeen
 • Uitgebracht op October 2016
 • Draait op Android 7.1 Nougat
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 821
 • quadcore-processor op 2.2GHz
 • Grafisch: Adreno 530
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Google heeft voor zijn eerste smartphone op ontwerpgebied voor de veilige weg gekozen. De Pixel XL heeft van een afstandje wel wat weg van de iPhone, wat vooral met de afrondingen en verhoudingen van het toestel te maken heeft. Los daarvan is het een vrij standaard aluminium ontwerp met één opvallende toevoeging: het bovenste deel van de achterkant is van glas gemaakt. Dat vind ik er persoonlijk een beetje gek uitzien, maar het is zeker ook niet storend. In dat glazen deel zitten de cameralens en de vingerafdrukscanner verwerkt.

Waterafstotend, niet waterdicht

De Pixel XL is waterafstotend, niet waterdicht. De IP53-certificering zorgt ervoor dat de telefoon wel tegen wat spetters kan, maar niet helemaal ondergedompeld kan worden. Google had simpelweg geen tijd meer om volledige waterdichtheid te bereiken, zo bleek uit een interview.

Het ontwerp van de Pixel XL is dus allerminst spannend. Maar dat neemt niet weg dat telefoon wel erg goed in elkaar zit. De afwerking is hoogwaardig, de telefoon houdt lekker vast en de vingerafdrukscanner werkt goed. Er is maar één echt nadeel: er is nergens ruimte om een micro sd-kaartje in het toestel te stoppen en de opslagruimte van de Pixel XL is dus niet uitbreidbaar.

Het ontwerp is allerminst spannend

De Google Pixel XL heeft een quad HD-amoledscherm, wat voor mooie resultaten zorgt. De hoge resolutie zorgt ervoor dat alles erg scherp is en er ook nog redelijk goed uitziet als je de smartphone in combinatie met Google’s Daydream View VR-bril gebruikt. De helderheid van het scherm is goed, de kleurweergave erg mooi en levendig en het contrast is uitstekend. Daarmee hoort het scherm van de Pixel XL tot de besten op de smartphonemarkt.

Kleurweergave erg mooi en levendig, contrast uitstekend

Qua instellingen kun je niet bijzonder veel met het scherm van de Pixel; de kleuren en de witbalans zijn niet aan te passen. Voor de meeste gebruikers zal dat geen probleem zijn, maar het is toch iets dat ik een beetje mis tegenover veel andere high-endsmartphones. Google heeft wel een nachtmodus ingebouwd waarmee je scherm ’s avonds geler wordt zodat je slaap-waakritme minder verstoord wordt. Een handige extra wat mij betreft.

Google is nogal trots op de prestaties van de Pixel serie. Naar eigen zeggen heeft de het bedrijf lang zijn best gedaan om de aanraakvertraging te minimaliseren, wat voor een vloeiendere ervaring zou moeten zorgen. De smartphone heeft zeker geen last van een aanraakvertraging, maar ik kan niet zeggen dat ik een duidelijk verschil merk met andere high-endtelefoons.

Google heeft lang zijn best gedaan de aanraakvertraging te minimaliseren

Gelukkig neemt dat niet weg dat de prestaties van de Pixel XL erg goed zijn. De smartphone heeft een Snapdragon 821-processor en 4GB werkgeheugen; dat zijn zo’n beetje de beste specificaties die je op dit moment in een smartphone kunt krijgen. In de praktijk betekent dat dat alles lekker snel gaat en de telefoon meer dan voldoende power heeft om te gamen. Vertragingen en vastlopers heb ik eigenlijk niet meegemaakt met het toestel en daarop scoort hij beter dan sommige concurrenten. De prestaties zijn overall gezien gewoon heel goed.

Met een quad HD-scherm en de krachtige hardware van de Pixel XL krijgt de batterij heel wat te verduren. Gelukkig blijkt de 3450mAh-accu voldoende om die zware lading zonder al te veel problemen te trekken. De telefoon komt met intensief gebruik over het algemeen probleemloos de dag door en kan met wat moeite zelfs twee dagen mee. Daarmee zijn de batterijprestaties iets bovengemiddeld voor een high-endsmartphone.

Batterijprestaties zijn bovengemiddeld voor een high-endsmartphone

Op netwerkvlak is de Pixel XL uitgebreid, maar mist hij dualsim-ondersteuning. Dat is niet echt cruciaal, maar tegenover bijvoorbeeld de Huawei Mate 9 is het wel een nadeel van de Pixel XL. Alle gebruikelijke verbindingen als bluetooth, wifi, 4G en nfc worden netjes ondersteund en het bereik van de smartphone is prima.

Voor het eerst heeft Google een aantal aanpassingen gedaan aan de software van zijn eigen telefoon. Geen stock Android dus, maar de Google Pixel-launcher. Die heeft – natuurlijk – veel weg van de standaard Androidinterface, maar kent een aantal handige toevoegingen. Twee daarvan zijn noemenswaardig: de Google Assistant en de uitgebreide app-snelkoppelingen op het homescreen en in het menu. Daarover hieronder wat meer. De Pixel XL draait op Android 7.1 Nougat op het moment en zal natuurlijk snel updates krijgen naar nieuwe versies van Android die uitkomen.

Google Pixel XL screenshot“Okay Google.” Dat zinnetje is in de Google Pixel XL nog krachtiger dan het in eerdere Androidtelefoons al was. Door dat te zeggen roep je de Google Assistant op; dat is een soort uitgebreide versie van Google Now. Je kunt de Google Assistant vanalles vragen en ook een ‘gesprek’ voeren. Waar alle invoer bij Google Now nog op zichzelf bekeken werd, kijkt Google Assistant ook naar wat je eerder gevraagd hebt. Zo kun je bijvoorbeeld doorvragen over een persoon of bij een reisadvies achteraf aangeven welk vervoersmiddel je wilt gebruiken. Veel van die functies zijn inmiddels trouwens ook toegevoegd aan Google Now. Bovendien heeft de Google Assistant meer functies gekregen; je kunt hem bijvoorbeeld (beperkt) offline gebruiken en je kunt vragen om leuke weetjes, gedichten of moppen. Alles wordt netjes in een chat-achtig venster gepresenteerd. Dat alles maakt de Assistant beter dan Google Now, maar ik zie er in het dagelijks gebruik nog steeds geen grote voordelen in. Daarvoor staat de techniek wat mij betreft nog steeds teveel in de kinderschoenen. Een ander nadeel is dat de software alleen in het Engels beschikbaar is en je zelfs je hele telefoontaal op Engels moet instellen om er gebruik van te maken.

De Assistant is beter dan Google Now, maar biedt in het dagelijks gebruik nog steeds geen grote voordelen

Nuttiger vind ik de app-snelkoppelingen. Die werken een beetje hetzelfde als de snelkoppelingen die we van Apple’s Force Touch kennen, maar nu roep je ze op door een icoontje even ingedrukt te houden. Daarmee kun je bijvoorbeeld veelgebruikte contacten meteen een berichtje sturen of direct een nieuw alarm maken. Die snelle acties kun je bovendien als aparte snelkoppeling op je homescreen plaatsen, waardoor je in het vervolg de app niet eens meer ingedrukt hoeft te houden.

Google Pixel XL screenshotOp muzikaal gebied is de Google Pixel XL niet bepaald spannend. Hij heeft een vrij gemiddelde speaker die op de onderkant van het toestel zit en is voorzien van Google’s Play Music-software. Alles werkt en klinkt naar behoren, maar de Pixel XL blinkt op dit gebied zeker niet uit. Overigens heeft Google verteld dat er wat problemen met de audio-output kunnen zijn, waarbij het geluid op hoog volume kan gaan kraken. Ons toestel had er geen last van en Google heeft aangegeven de problemen in nieuwere toestellen te verhelpen, maar voor audiofanaten is het iets om rekening mee te houden.

DxO riep hem uit tot beste smartphonecamera op het moment, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn

De camera is zonder twijfel wel een van de sterkste punten van de Pixel XL. Testlab DxO riep hem al een keer uit tot de beste smartphonecamera van het moment en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Foto’s hebben mooie kleuren, een goed contrast en lukken in de meeste gevallen. Vooral qua kleuren en contrast wint de Pixel XL het wat mij betreft van andere toppers als de Apple iPhone 7 en Samsung Galaxy S7. De verschillen zijn niet gigantisch, maar de foto’s van de Pixel XL zijn meestal wel net iets mooier. Op detailniveau is deze 12-megapixelcamera iets minder spannend, maar scoort hij nog steeds erg goed.

Een ander groot voordeel van de camera van de Pixel XL is de zogenaamde HDR+ modus. Die schakelt automatisch in wanneer de omstandigheden daarom vragen en voegt verschillende foto’s samen tot een beter eindresultaat. Dat is op zich niet verschillend tegenover de HDR-modi die we uit veel andere smartphones kennen, maar de uitwerking is wel veel beter. Je hebt bijna nooit last van ‘ghosting’ waarbij de kleine verschillen in de gebruikte foto’s voor phantoombeelden zorgen en het eindresultaat is vaak erg natuurlijk. Misschien nog wel belangrijker is dat HDR+ ook zijn best doet om foto’s die in het donker gemaakt zijn te optimaliseren. Daardoor zegt Google geen optische beeldstabilisatie nodig te hebben en dat blijkt in de praktijk ook het geval te zijn. Ook onder slechte lichtomstandigheden maakt de Pixel XL prima foto’s en daarin doet hij zeker niet onder voor toestellen die wel OIS hebben.

Ook onder slechte lichtomstandigheden maakt de Pixel XL prima foto’s

De camera van de Pixel XL heeft op fotogebied eigenlijk maar een nadeel, en dat is de interface. Die is voor een ‘gewone gebruiker’ prima, maar voor enthousiaste hobbyfotografen is hij te beperkt. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om foto’s in RAW-formaat te schieten en je kunt behalve de witbalans bijna niets instellen. Overigens kun je wel externe apps installeren die die zaken wel ondersteunen.

Google Pixel XL camerasampleOver de video’s die de Pixel XL schiet ben ik wat minder te spreken. Hoewel de smartphone elektronische beeldstabilisatie heeft zijn de videobeelden vrij schokkerig. Dat heeft trouwens niet zozeer met trillingen van je hand te maken, maar met de framerate van de filmpjes. Bewegingen worden simpelweg niet vloeiend in beeld gebracht. Verder zijn de 4K-videobeelden wel detailrijk en mooi van kleur. Selfies maakt de Pixel XL in 8 megapixel. Die zijn mooi, maar missen wat scherpte.

Google speelt met zijn eerste smartphone op safe, zo kan ik aan het einde van deze Google Pixel XL review wel concluderen. De Pixel XL is niet erg vernieuwend, heeft geen flitsend ontwerp en biedt niet zoveel gadgets als sommige concurrenten. Maar hij is wel gewoon heel erg goed. Zo’n beetje alles wat je kunt bedenken is in de Pixel XL goed uitgewerkt en van hoge kwaliteit. In zijn camera blinkt hij echt uit, maar ook de prestaties, de batterij, de software en het scherm zitten wel snor.

Wat dat betreft is het duidelijk dat Google met de Pixel direct de concurrentie aangaat met Apple’s iPhone. Ook die smartphone is heel goed uitgewerkt en kwalitatief top, maar niet erg spannend. Helaas is Google ook qua prijs en qua beperkingen Apple achterna gegaan. Hoewel Android natuurlijk opener is dan iOS, heeft de Pixel XL net als de iPhone geen uitbreidbaar geheugen en ontbreekt ook een dualsim-optie. De prijs is met €899 ook aan de hoge kant; je moet wel erg Google-fan zijn om het prijsverschil van €300 met de Samsung Galaxy S7 Edge te kunnen rechtvaardigen. Laat staan het prijsverschil met de OnePlus 3T, die nog niet de helft kost van deze Pixel XL.

Alles wat je kunt bedenken is goed uitgewerkt en van hoge kwaliteit

Kortom: Google maakt met de Pixel een veilige maar erg goede entree op de smartphonemarkt. De Google Pixel XL is zonder twijfel een van de beste smartphones van het moment, maar daar betaal je wel stevig voor. Voornamelijk door die prijs komt de Pixel XL niet verder dan een – nog steeds erg nette – score van 4 sterren.

Onze review score
Pluspunten
 • Prima scherm
 • Supersnel
 • Fijne software en snelle updates
 • Geweldige camera
Minpunten
 • Geen uitbreidbaar geheugen
 • Geen dualsim optie
 • Niet waterdicht
 • Hoge prijs

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters