Honor Holly by Huawei review

De Honor Holly is de derde telefoon van Huawei-dochter Honor in Nederland. De Holly kost net wat minder dan de Honor 3C en is ook net wat eenvoudiger. In deze review zoeken we uit of het toestel bestaansrecht heeft naast de 3C.

Honor Holly by Huawei hoofdfoto 

Al meteen als je het doosje van de Honor Holly doorspit kom je erachter dat de verwantschap met de 3C groter is dan hij gezien de specificaties al lijkt. Op het instructieboekje staat namelijk een alternatieve naam van de fabrikant gedrukt: Honor 3C Lite. Het apparaat is simpelweg een iets vereenvoudigde versie van de Honor 3C. Overigens is de Holly ook nog bekend onder de naam Honor 3C Play. Leg je de Honor Holly en de Honor 3C naast elkaar, dan valt een bijzonder klein rijtje verschillen op. De 3C is iets compacter en lichter, heeft 2GB werkgeheugen in plaats van 1GB, heeft een 5-megapixel selfiecamera in plaats van een van 2 megapixel en heeft een iets grotere accu: 2300mAh tegenover 2000mAh. De Honor Holly wint het met zijn 16GB opslagruimte tegenover 8GB in de 3C en is voorzien van Android KitKat in plaats van Android Jelly Bean.

Het lijkt een wat rare keuze dat Honor heeft gekozen om een derde toestel in Nederland te leveren dat bijna identiek is aan de tweede. Nog vreemder is dat de adviesprijs gelijk is: €139 voor zowel de 3C als de Holly. Om de lancering van de Holly toch een beetje schwung te geven heeft Honor de #Pricehacker-competitie in het leven geroepen. Door je interesse te tonen voor de telefoon kon je de afgelopen weken de releaseprijs van het apparaat verlagen, waar uiteindelijk een prijs van €99 uit is gekomen. Die lage prijs was echter slechts een aantal dagen geldig en inmiddels zit de prijs op €119. Daarmee is hij maar €20 goedkoper dan de Honor 3C en het is de vraag of dat de moeite waard is.

“De Holly is simpelweg een iets vereenvoudigde versie van de Honor 3C”

Los van de Honor 3C is de Holly vergeleken met het gros van de markt een interessante propositie. Een 5-inch full HD-scherm, een 8-megapixelcamera, een 1,3GHz-quadcoreprocessor, 1GB werkgeheugen, 16GB opslag en dualsim. Het zijn voor €119 erg nette specs. Maar om bestaansrecht te hebben zal de Holly zich toch ook vooral van zijn broer moeten onderscheiden, dus nemen we in deze review Honor’s andere goedkope smartphone als referentiekader.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie Holly-U19V100R001C577B102 en een prijs van €119.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.
Huawei Honor Holly

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op February 2015 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Plastic

Processor

MediaTek MT6582quadcore-processor op 1,3GHzGrafisch: Mali-400MP2

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 156 gramLengte: 142,2mmBreedte: 72,3mmDikte: 9,4mm

Scherm/invoer

5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouch720x1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2000mAh

Unboxing

Het doosje van de Honor Holly is exact hetzelfde als die van de Honor 3C en de Honor 6. Een simpel blauw doosje, dus. De inhoud is een beetje beperkt: de smartphone wordt geleverd met een usb-kabel en netstroomadapter en dat is het. Geen hoofdtelefoon, helaas.

Design

“De Honor Holly heeft een losneembare achterkant en de batterij kan er ook gewoon uit”

Het ontwerp van de Honor Holly is niet verkeerd, maar wel een beetje saai. De smartphone is een stuk ronder vormgegeven dan de andere Honor-telefoons, waardoor hij iets lekkerder in de hand ligt. De voorkant is van glas met, helaas onverlichte, knopjes onder het scherm. Dat scherm wordt trouwens erg snel vies en is lastig schoon te krijgen. De achterkant is in de witte variant van glanzend plastic dat eveneens erg snel vies wordt en niet heel prettig aanvoelt. De zwarte versie heeft een matte achterkant die wel goed voelt en ook minder gevoelig is voor vuil.

De Honor Holly heeft een losneembare achterkant en de batterij kan er ook gewoon uit. Onder die achterkant gaan een micro sd-slot en twee sim-sloten schuil, beiden microsim. De smartphone voelt redelijk stevig aan, hoewel hij een kleine beetje kraakt als je hem een beetje tordeert. Qua formaat is hij gemiddeld. De bezels zijn niet groot en niet klein en de dikte is met 9,4 millimeter misschien iets aan de grote kant.

Honor Holly by Huawei design 
Honor Holly by Huawei design 
Honor Holly by Huawei design 
Honor Holly by Huawei design 
Honor Holly by Huawei design 
Honor Holly by Huawei design 

Alle bedienings- en communicatie-elementen zijn logisch geplaatst op de telefoon. De usb-poort zit onderop en de headset moet bovenop in de telefoon gestoken worden. De volumeknop en powerknop zitten beiden aan de zijkant. Daardoor zijn ze makkelijk bereikbaar.

De Holly is verkrijgbaar in twee kleuren, zwart en wit. Daarbij is de voorste helft altijd zwart, alleen de batterijklep verandert van kleur. Dat ziet er overigens best leuk uit, ook bij de witte versie.

Honor Holly by Huawei design 
Honor Holly by Huawei design 
Honor Holly by Huawei design 
Honor Holly by Huawei design 

Scherm

“Het 5-inch 720p-scherm presteert redelijk goed”

De Honor Holly heeft een 5 inch groot 720p-scherm, dat redelijk goed presteert. Los van de relatief hooge scherpte heeft het display best mooie levendige kleuren en een aardige helderheid. Wel is het jammer dat het scherm niet gelamineerd is, waardoor de kijkhoek iets minder is dan bij sommige concurrenten. Daar komt bij dat het scherm snel vies wordt, wat er in combinatie met de kleine ruimte tussen het scherm en het glas voor zorgt dat hij in de directe zon niet bijzonder goed leesbaar is. Ook het contrast van het display is niet je van het. Desondanks vinden we het scherm van de Honor Holly voor dit geld ruim voldoende.

Prestaties

“De telefoon loopt vrij snel door de interface heen, maar is enigszins onstabiel”

Dit toestel is gebaseerd op een MediaTek MT6582-processor en 1GB werkgeheugen. Die specificaties zijn in deze klasse prima in orde en in de basis zijn de prestaties van de Holly dat ook. De telefoon loopt over het algemeen vrij snel door de interface heen. Het openen en draaien van gematigd zware applicaties en games, denk aan bijvoorbeeld Subway Surfers, gaat ook probleemloos. Wat zwaardere games zoals Smash Hit haperen soms een beetje, maar vormen ook geen grote problemen.

Toch is de Honor Holly niet perfect qua prestaties. Het toestel draait enigszins onstabiel. Dat uitte zich bij ons vooral door het constant crashen van de agenda-app, ook na een reset. Nou gaan we er vanuit dat dat aan ons specifieke toestel ligt, maar een erg goed teken is het niet. Ook bij het uitvoeren van andere taken begon de Holly nog weleens te haperen en dat maakt het dagelijkse gebruik toch net wat minder prettig. Daar wint de Honor 3C het duidelijk, die draait stabieler en heeft daarnaast twee keer zoveel werkgeheugen.

Op netwerkgebied is de Holly voldoende. Hij ondersteunt helaas geen 4G, maar voor dit geld is dat geen groot gemis. 3G is geen enkel probleem en ook wifi en bluetooth zijn uiteraard aanwezig. Met de kwaliteit van de verbinding en het bereik van de telefoon hebben we geen problemen gehad tijdens onze testperiode.

De accu van de Holly presteert goed. De capaciteit is met 2000mAh niet bijzonder hoog, maar de telefoon kan er vrij lang mee voort. Als je hem niet al te intensief gebruikt redt je de twee dagen wel en bij intensief gebruik hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat hij aan het einde van de dag leeg is. De batterij is bovengemiddeld in zijn klasse.

Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 

Software

“De interface is nogal uitgekleed”

Vreemd genoeg is de software van de Honor Holly heel anders dan die van de Honor 3C. De telefoon draait op Android KitKat, dat is een voordeel, maar de interface is nogal uitgekleed. Zo uitgekleed zelfs dat Honor het geen Emotion UI meer durft te noemen. Het enige noemenswaardige dat er nog van over is, is het feit dat de launcher geen menu bevat en het ‘eenvoudige homescreen’. Verder is er hier en daar grafisch wat veranderd, maar de uitgebreide aanpassingen die we van Huawei kennen zijn weg. Het drop-downmenu is zoals we dat van stock Android gewend zijn, de thema-app is verdwenen en ook het telefoonbeheer mist.

Het toetsenbord is gedowngrade naar het oude toetsenbord van Huawei, dat behoorlijk beroert werkt. De spellingscheck is zo opgebouwd dat het erg lastig is om achteraf een woord aan te passen en de autocorrect werkt niet. Gelukkig kun je overstappen op het standaard Androidtoetsenbord, maar ideaal is het zeker niet.

Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 

“De ruime telefoonopslag van 16GB betekent genoeg ruimte voor apps”

Met de uitgeklede interface komt ook een uitgekleed software-aanbod dat standaard op het toestel staat. Daar heb je overigens weinig last van: de meeste belangrijke apps zijn aanwezig. Zo levert Honor een weerapp, een bestandsbeheerder en een office-app mee. Daarnaast beschikt het toestel over alle standaardapps van Google en dus is hij lekker compleet.

Software downloaden is ook geen enkel probleem vanwege de ruime telefoonopslag van 16GB. Daarvan is zo’n 13GB beschikbaar en daar kun je natuurlijk de nodige apps op kwijt. Mocht je het nodig vinden dan is er ook gewoon een microsd-slot beschikbaar, waarmee je het geheugen officieel met nog eens 32GB kan uitbreiden. In de praktijk werkt 64GB in ieder geval ook en we gaan er vanuit dat ook 128GB wel moet lukken.

Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 

Multimedia

De multimediasoftware op de Honor Holly is de oude software uit Android, gecombineerd met die van Google zelf. De programma’s van Huawei zijn dus verdwenen. Dat is geen probleem omdat de nieuwe Google-software ook gewoon prima werkt. Google Play Music, Google Photos en Google Play Films zijn allemaal voorzien van cloud-integratie en zien er goed uit. Waarom de oude Andoridprogramma’s er ook nog op staan snappen we niet helemaal. De Honor Holly heeft een FM radio, die trouwens wel alleen via een verouderde app beschikbaar is.

De speaker zit aan de achterkant van het toestel en klinkt vrij gemiddeld. Hij kan niet bijzonder hard en het klinkt een beetje schel, maar om zo nu en dan een YouTube-filmpje te kijken of even iets aan je vrienden te laten zien of horen is het voldoende. Door een goede headset klinkt de Honor Holly prima.

Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 

De camera heeft de standaardinterface van Android die niet erg briljant in elkaar zit. Aan de linkerkant van het scherm kun je tussen een paar modi kiezen, rechts zit de sluitertoets en een knopje voor meer instellingen. Druk je daarop, dan kom je in een menu dat opgedeeld is in foto-, video- en hoofdinstellingen. Daar kun je wel redelijk veel instellen, zoals de witbalans, iso, scherpte, contrast en verzadiging. Er is ook een HDR-modus beschikbaar en een ‘live fotobericht-functie’ waarmee je een foto kan vergezellen van een klein filmpje.

Honor Holly screenshot 
Honor Holly screenshot 

“De foto’s die de Holly schiet zijn scherp, maar hebben veel last van ruis”

De telefoon maakt 8-megapixelfoto’s en die zijn vrij scherp. We hebben wel de indruk dat het hier om kunstmatige verscherping gaat en dat zie je terug in wat vreemde artefacten op detailniveau. Het zorgt er echter wel voor dat de foto’s er, zeker als je er niet te ver op inzoomt, best mooi uitzien. De foto’s hebben, zeker in de hoeken, flinke last van gekleurde ruis. In het donker presteert de camera aardig. Foto’s blijven relatief lang scherp, maar hebben wel last van bijzonder veel ruis.

Filmpjes zijn in 1080p, wat voor de prijsklasse netjes is. Het geluid van de video’s valt ons niet tegen, bij het beeld valt vooral op dat het niet helemaal scherp is. Dat is wel opmerkelijk, omdat voor foto’s van het toestel juist het tegenovergestelde geldt.

Honor Holly camerasample 
Honor Holly camerasample 
Honor Holly camerasample 
Honor Holly camerasample 
Honor Holly camerasample testchart 

Conclusie

“Het ontwerp, het scherm, de snelheid en de camera zijn erg solide voor dit geld”

Een 5-inch HD-scherm, een 1,3GHz-quadcoreprocessor en een 8- en 5-megapixelcamera: het zijn uitstekende specificaties voor honderdtwintig euro en de Honor Holly weet ze te koppelen aan een prima praktijkbeeld. Het ontwerp, het scherm, de snelheid en de camera zijn allemaal niet briljant, maar wel erg solide voor dit geld. Daarnaast is de batterij erg goed, heeft het toestel veel opslagruimte en heeft de Holly standaard een dualsimfunctie. Daarmee scoort hij pluspunten.

Toch zijn er een aantal dingen die misgaan. Zaken als onverlichte knopjes onder het scherm, een standaardtoetsenbord dat waardeloos typt en het feit dat de stabiliteit niet top is zijn allemaal geen doodzonden, maar wel dingen die de gebruikservaring net wat minder maken. Daarnaast is de software van de smartphone erg uitgekleed. Het ontbreken van 4G is op het moment in deze klasse nog geen groot probleem, maar zorgt er wel voor dat de telefoon sneller verouderd zal zijn.

Tot slot is de positionering van de smartphone erg raar. Voor €120 biedt hij in principe prima specificaties en een prima gebruikservaring, maar tegelijk is hij duidelijk minder dan zijn €20 duurdere broertje de Honor 3C. Dat zorgt ervoor dat we hem eigenlijk niet kunnen aanraden, je doet jezelf een groot plezier door die twintig euro extra uit te geven. Omdat de Honor Holly in principe wel goed werkt krijgt hij van ons wel gewoon een voldoende.

Honor Holly by Huawei design 
Honor Holly by Huawei design 

De belangrijkste concurrent voor de Honor Holly is dus zijn eigen grote broer, de Honor 3C. Ook moederbedrijf Huawei heeft een concurrent voor de Honor Holly in de aanbieding in de vorm van de Ascend G610, die overigens met zijn lagere schermresolutie en lagere cameraresolutie vooral nadelen biedt tegenover de Holly. Ook de Alcatel Pop C7 is iets slechter dan de Holly, maar biedt wel hetzelfde schermformaat en dezelfde processor voor heel wat minder geld. Acer biedt voor hetzelfde geld de bijna gelijk gespecde Liquid Z500 aan, die ook ongeveer net zo goed is als deze Honor Holly. Met de Microsoft Lumia 535 heb je tot slot een telefoon die prettiger is in het dagelijks gebruik, maar het wel met een lagere schermresolutie én een stuk minder apps moet stellen. Voor een keuze tussen de Holly en de Lumia 535 moet je vooral de afweging tussen Android en Windows Phone maken.

Honor 3C by Huawei hoofdfoto 
Alcatel One Touch Pop C7 hoofdfoto 
Acer Liquid Z500 hoofdfoto 
Microsoft Lumia 535 hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Groot HD-scherm
  • Dualsim
  • Goede accuduur
  • Nette selfiecamera
Minpunten
  • Niet helemaal stabiel
  • Software flink uitgekleed
  • Lijkt teveel op Honor 3C

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters