HTC 10 review: HTC is herboren

Met de HTC 10 lijkt HTC een nieuwe weg in te slaan. Ze hebben niet alleen de One naamgeving laten vallen, maar het toestel ook een verfijnder ontwerp gegeven en voorzien van high-end specificaties. Hoe dit tot zijn recht komt, vertellen we je in deze review.

HTC 10

Ga je drie jaar terug in de tijd, dan zie je dat smartphoneland er helemaal anders uitzag. Logisch, technologie evolueert dusdanig snel dat zelfs op een half jaar tijd merkbare veranderingen zijn omtrent draagbare technologie. Maar we kunnen 2013 ook zien als het jaar waarin HTC de smartphone industrie veranderde en voor heel even zelfs veroverde.

HTC leverde met de HTC One M7 een geweldige smartphone

HTC leverde met de HTC One M7 een geweldige smartphone. De populariteit had het toestel vooral te danken aan zijn aluminium ontwerp. Vandaag de dag is een aluminium smartphone niet zo bijzonder, in 2013 was het dit wel. Er waren toen wel smartphones met een aluminium ontwerp, maar ze waren minder gebruikelijk dan nu. Vandaar dat iedereen onder de indruk was van het ontwerp van de HTC One M7. Het toestel was voorzien van een aluminium ontwerp waardoor hij klasse uitstraalde. Gecombineerd met goede prestaties, was de HTC One M7 een van de beste toestellen die je toen kon kopen.

Het jaar nadien had HTC eenzelfde recept gebruikt voor zijn One M8, maar ons enthousiasme was niet zo groot meer als het jaar daar voor. Grotendeels was dit te wijten aan de duidelijk minder goede camera van het toestel. Verder was het wel nog een redelijk interessante smartphone.

HTC 10

Met de HTC One M9 ging het helemaal mis voor HTC

Met de HTC One M9 ging het helemaal mis voor HTC. Het ontwerp was nog altijd top, maar dat van concurrerende smartphones was dit ondertussen ook. De camera was weeral niet goed, en het scherm was nu ook ondermaats. Dankzij de oververhittende Snapdragon 810-processor waren de prestaties niet optimaal en draaide het toestel deels te wijten aan zijn hoge prijs niet uit tot een groot succes. Iets wat we oprecht jammer vonden.

Dit jaar lijken ze bij HTC geluisterd te hebben naar hun gebruikers. Er zijn heel wat veranderingen doorgevoerd om het toestel weer interessant te maken, maar de hoofdgedachte is onveranderd gebleven.

HTC 10

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de HTC 10 zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 1.21.401.4 en een prijs van €749.

Specificaties van de HTC 10
Algemeen
 • Uitgebracht op May 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 820
 • quadcore-processor op 2.2GHz
 • Grafisch: Adreno 530
Scherm
 • 5.2" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Met de hoofdgedachte van de HTC 10 bedoelen we natuurlijk zijn ontwerp. Wanneer je aan een HTC One-smartphone denkt, dan beeld je je automatisch een aluminium smartphone in. Het zou dan ook een verkeerde zet geweest zijn mocht HTC de 10 niet voorzien hebben van een aluminium ontwerp.

In tegenstelling tot voorgaande twee jaren, heeft HTC weer voor een matte afwerking van het aluminium gekozen. We kunnen ons wel in die beslissing vinden: de smartphone ziet er veel zachter en mooi uit. Zoals zijn voorgangers is de HTC 10 gemaakt uit één ‘blok’ aluminium. Hierdoor voelt het toestel lekker stevig aan, en ben je zeker van een degelijke bouwkwaliteit. Al kun je hem beter niet laten vallen.

HTC 10

Wanneer je de achterkant van de smartphone verder bekijkt, dan merk je op dat hij niet meer zo’n harde uitstraling heeft als voorgaande jaren. De achterkant lijkt je toe te lachen. Hier spelen zowel de matte afwerking van het aluminium en de dikke afgeschuinde rand een rol.

De achterkant van de HTC 10 lijkt je toe te lachen

Nog altijd aanwezig in het ontwerp zijn strepen om de verbinding optimaal te kunnen houden. Bovenaan is de infraroodsensor sensor verdwenen, en is er eenzelfde plastic als dat van de lijntjes gekomen. Dat ziet er weliswaar wat beter uit; er gaat wel een handige functie verloren.

Aan de rechterkant van het toestel vind je de volumeknoppen en powerknop terug. De powerknop heeft een textuur die hem robuust doet aanvoelen en je een gevoel van macht geeft wanneer je hem indrukt. Verder zit er nog een slotje voor je simkaart bonen de volumeknoppen, en aan de linkerkant zit er een voor een micro sd-kaart.

De powerknop geeft je een gevoel van macht

Vooraan hebben de dikke randen, twee speakers en het HTC logo plaatsgemaakt voor een nette afwerking passend bij de kleur van je toestel. HTC heeft hier gebruik gemaakt van 2.5D glas, waardoor de randjes van het glas een lichte afronding kennen. Overgenomen van de HTC A9 zijn de bedieningsknoppen en thuisknop slash vingerafdrukscanner.

HTC 10

Omdat je deze sensor niet kunt indrukken, vroeg hij wel om wat gewenning. Zelfs als je terug naar je thuisscherm wil gaan hoef je alleen je vinger op de sensor te leggen. De in de knop verwerkte vingerafdrukscanner werkt prima, hij is snel en accuraat. Iets wat ik leuk vond aan de thuisknop is dat zelfs wanneer de HTC 10 in standby staat, hij kan functioneren als normale thuisknop. Je kunt je vinger erop leggen om het scherm aan te zetten zonder een melding te krijgen dat je vinger niet wordt herkend.

HTC 10

Nadat je het toestel ontgrendeld hebt, kun je genieten van zijn 5,2-inch groot quad HD-ips-scherm. Hoewel het geen amoled-scherm is geworden zoals de geruchten voorspelden, vinden we dit geen enkel probleem. Kleuren worden echt mooi en verzadigd weergegeven, terwijl zwarte tinten heel diep zijn. Zo diep zelfs dat ik in het begin dacht dat de HTC 10 toch een amoled-scherm had gekregen. Over de kijkhoeken hebben we niets op te merken, en ook de helderheid van het scherm is in orde.

Hoewel er nog weleens wat aan te merken viel op de voorgangers van de HTC 10, was er altijd één punt waarmee ze met kop en schouders boven de concurrentie uitstaken. BoomSound. Het BoomSound verhaal begon bij de M7. De toen nog speakers – toen nog met een Beats-merkje erop – waren geweldig, en de afgelopen twee jaren verbeterde HTC deze speakers maar wel zonder Beats. Voor de HTC 10 werken ze samen met Dolby en hebben ze een aantal drastische veranderingen doorgevoerd. Er staat nog maar één speaker aan de voorzijde, terwijl de tweede verplaatst is naar de onderkant van de smartphone. HTC heeft ervoor gekozen de speaker aan de voorzijde als tweeter te gebruiken, en die aan de onderkant als woofer. De twee speakers zorgen voor een geweldige audioweergave. En gelukkig is de speaker aan de onderkant groot genoeg, waardoor je hem niet makkelijk kunt bedekken.

De twee speakers zorgen voor een geweldige audioweergave

Muziek luisteren, het kijken van films, game-geluiden, … alles wordt uitstekend weergegeven door de speakers van de HTC 10. En zelfs op het maximumvolume wordt audio niet misvormd. HTC heeft zijn vlaggenschip nogmaals voorzien van de beste speaker die je in een smartphone kunt vinden. Verder hebben ze er ook voor gezorgd dat je zelfs zonder de speakers nog altijd kunt genieten van een optimale luisterervaring. Wanneer je de HTC 10 koopt, krijg je er een excellente headset bij. Dankzij het in-ear ontwerp zit de headset stevig in je oren. En hoewel de meeste in-ear headsets voor pijn aan mijn oren zorgen, was dit bij die van de HTC 10 helemaal niet het geval. Mocht de headset toch niet goed in je oren passen, kun je altijd een andere topje erop zetten voor een optimale pasvorm.

Wanneer je de HTC 10 koopt, krijg je er een excellente headset bij

HTC 10Om de audio-ervaring van de headset nog beter te maken, kun je door naar biepjes te luisteren een eigen profiel maken voor de headset. Die functie kennen we trouwens van Samsung, maar dat maakt hem niet minder goed. Je merkt een groot verschil op wanneer de functie aan- of uitstaat. Met de functie aan wordt audio veel beter weergegeven. Zoals verwacht is de HTC 10 dé smartphone voor audiofielen.

Zoals verwacht is de HTC 10 dé smartphone voor audiofielen

Voor mensen die het beste willen qua prestaties is de HTC 10 ook een interessante smartphone. In het toestel zit een Snapdragon 820-quadcoreprocessor met 4GB werkgeheugen en 32GB intern geheugen. Prestaties van de HTC 10 zijn top. Alles wat je met het toestel doet gaat soepel en zonder enige problemen. Zelfs wanneer je zware applicaties gebruikt, geeft de HTC 10 geen krimp. Ook niet tijdens het multitasken. Problemen zijn er ook niet qua verbindingsmogelijkheden, ze zijn allemaal aanwezig in HTC’s nieuwe vlaggenschip.

Prestaties van de HTC 10 zijn top

De batterijprestaties van de HTC 10 zijn voor de gemiddelde gebruiker goed genoeg. Maar voor mij hadden ze beter gemogen. Met zwaar gebruik kon ik de dag net niet doorkomen met rond de 3 uur aan screen-on tijd. Gemiddeld dus. Wanneer je een normale gebruiker bent, zul je de dag wel makkelijk kunnen doorkomen. En als je een beetje op je verbruik let, kun je hier waarschijnlijk zelfs twee dagen van maken. Gelukkig, voor mij, kun je de batterij snel opladen via de usb c-poort onderaan het toestel. Na een half uurtje laden kon ik makkelijk het eind van de dag halen. Het enige echte minpunt aan het aluminium ontwerp van de HTC 10 is dat je hem niet draadloos kunt opladen. Al wil ik hier graag op inboeten.

Inboeten doe je niet op de software, HTC weet ons nogmaals te bekoren met zijn Sense-skin. In het geval van de HTC 10 ligt deze skin over Android 6.0.1 Marshmallow.

HTC weet ons nogmaals te bekoren met zijn Sense-skin

HTC 10Nieuw dit jaar is de Boost+ applicatie die volgens HTC voor de snelste Android-ervaring zorgt die je kunt krijgen. Of hij dit werkelijk waarmaakt kunnen we niet zeggen, maar wel dat het toestel naar behoren presteert op de software. De applicatie zorgt ervoor dat je zo veel mogelijk werkgeheugen vrijhoudt en ook voor batterij-optimalisatie van sommige games. In de applicatie heb je nog functie om onnodige bestanden te verwijderen.

Verder levert HTC op de mail-applicatie na geen enkele dubbele applicatie mee met de HTC 10. Dit betekent dus dat bijna alle applicaties op het toestel de standaard Google-applicaties zijn. Een trend die alsmaar meer smartphone-fabrikanten lijken te volgen en wij alleen maar kunnen aanmoedigen. Wij gebruiken Android voor de Google-diensten, niet voor bloatware. Bij HTC lijken ze dit maar al te goed te begrijpen.

Wij gebruiken Android voor de Google-diensten, niet voor bloatware

De weinige applicaties die HTC zelf op de HTC 10 heeft gezet, werken naar behoren en zijn voorzien van een leuk ontwerp. Opvallend aan de Sense-skin op de HTC 10 is dat er veel elementen van stock-Android in terug te vinden zijn. Veel meer dan vorig jaar.

Naar mijn mening is de skin door dit alles veel aangenamer om te gebruiken dan bij de HTC One M9. Als ik zou moeten kiezen tussen welke skin ik het liefst dagelijks zou gebruiken, dan denk ik dat ik voor die van de HTC 10 kies.

De functionaliteit van de Sense-skin is even beperkt als meegeleverde applicaties

HTC 10Jammer aan Sense is wel dat de extra functionaliteit even beperkt is als de meegeleverde applicaties. Een van de enige echte functies die je bij de software van de HTC 10 krijgt is niet alleen dat je meerdere thema’s kunt kiezen, maar ze ook zelf kunt samenstellen. Voor mensen die niet graag icoontjes hebben heeft HTC ook thema’s gemaakt waarbij je een tekening hebt en bepaalde elementen ervan als snelkoppeling dienen. Ik noem het kinderthema’s.

HTC heeft gezorgd voor ‘kinderthema’s’

HTC 10Blinkfeed is ook aanwezig en kun je terugvinden als je helemaal naar links veegt op je thuisscherm. Als je een multimedia-applicatie wil gebruiken, zul je het moeten doen met die van Google. HTC levert er zelf geen mee, zoals hierboven al vermeld is.

HTC heeft besloten de HTC 10 te voorzien van een 12-megapixel achtercamera met optische beeldstabilisatie. Bij deze camera maken ze nog altijd gebruik van de bekende ultrapixel-technologie. Deze technologie lijkt eindelijk kinderziektevrij te zijn. Je kunt mooie foto’s nemen met de HTC 10. Eindelijk! De afgelopen jaren was de camera altijd de bottleneck van HTC, maar nu dus niet meer.

HTC 10

Je kunt mooie foto’s nemen met de HTC 10

Begrijp mij niet verkeerd, de HTC 10 zijn achtercamera is zeker niet de beste die je in een smartphone kunt vinden. Maar we zijn er wel gelukkig mee. In goede lichtomstandigheden genomen foto’s zien uitstekend uit. Kleuren worden accuraat en levendig weergegeven, en ook de detailweergave is in orde. Wanneer het donkerder wordt kun je nog altijd mooie foto’s nemen met het toestel, het wordt alleen iets moeilijker. Je zult dan zien dat details vaak niet optimaal worden weergegeven. Zelfs niet met de optische beeldstabilisatie van de smartphone. Ook van de lichtinval van de foto’s zijn we niet positief onder de indruk.

Verder viel het mij op dat focussen tijdens het nemen van een foto opmerkelijk traag ging. Iets wat we raar vonden omdat de smartphone toch voorzien is van een laser om mee te focussen. Waarschijnlijk is dit door de software die nog niet helemaal goed geoptimaliseerd is. Want we kregen ook vaak de melding dat we de laser bedekten terwijl onze hand er niet eens in de buurt was.

Focussen ging opmerkelijk traag

Je kunt dus wel mooie foto’s nemen met de HTC 10, en dankzij de manuele modus kun je volledig de controle nemen over hoe je foto’s neemt. Omdat je de sluitertijd kunt aanpassen, en de camera beeldstabilisatie heeft, kun je er wel leuke foto’s mee nemen. Maar weeral kan de detailweergave dan een probleem zijn.

HTC 10 camerasample

Selfies neem je met de 5-megapixel selfiecamera aan de voorzijde van het toestel. Deze is als eerste in een smartphone voorzien van optische beeldstabilisatie waardoor je eenvoudig mooie selfies kunt nemen. Als de zon schijnt worden kleuren mooi weergegeven en zit er een degelijke hoeveelheid aan details in de genomen selfies. Als het iets donkerder wordt, helpt de optische beeldstabilisatie erbij dat je niet snel veel ruis opmerkt.

Beelden schiet je in maximaal in 4K en en zien er oké uit. Dankzij de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie zijn de beelden stabiel.

HTC heeft met de HTC 10 bewezen dat ze nog altijd weten hoe ze een goede smartphone moeten maken. Ze hebben de smartphone voorzien van een prachtig aluminium ontwerp dat iedereen zal aanspreken. Maar ook de prestaties, software, speakers, selficamera en het scherm van de HTC 10 zijn prima. En hoewel de achtercamera niet de beste is, kun je er nog altijd mooie plaatjes mee schieten

HTC heeft bewezen dat ze nog altijd een goede smartphone kunnen maken

Waar HTC wel nog altijd de mist ingaat is met de prijs van zijn nieuwe smartphone. Voor een highend-smartphone betaal je logischerwijs een highend-bedrag. Een klein probleem is dat de HTC 10 zich met zijn prijs van €749 begeeft in Galaxy S7 (Edge) territorium, en dit toestel is nu eenmaal beter. Al neemt dit niet weg dat de HTC 10 zijn geld niet waard is, hij heeft een normale prijs voor een high-endsmartphone te zijn.

HTC 10

Bij HTC hebben ze niet de beste smartphone afgeleverd die je kunt kopen. Wanneer je een HTC 10 koopt, doe je dit niet om een volledige topper te hebben. Je zult hem waarschijnlijk kopen voor zijn prachtige ontwerp en goede speakers. En weet je wat? We geven je geen ongelijk. Want dat sommige concurrenten net wat beter zijn betekent zeker niet dat de HTC 10 een slechte koop is. Dus als je op zoek bent naar een highend-smartphone met als belangrijkste aspecten een prachtig ontwerp, goede audio en eersteklas prestaties, dan is de HTC 10 de smartphone die op jou ligt te wachten.

HTC 10

Wil je toch liever het beste van het beste, dan kun je best gaan voor de Samsung Galaxy S7 of Galaxy S7 Edge. Beide toestellen zijn voorzien van een mooi glazen ontwerp met aluminium rand, en zijn bijkomend waterdicht. Ook de prestaties van beide toestellen zijn helemaal in orde en ook zijn dit de toestellen met de beste achtercamera’s die je momenteel in een smartphone kunt vinden. Voor iets minder geld kun je de Huawei P9 kopen. Dankzij zijn aluminium ontwerp ziet de smartphone er lekker premium uit, en de prestaties zijn naar behoren. Heb je liever een smartphone die de eerste stappen richting een aanpasbare smartphonewereld zet zonder in te boeten op prestaties en ontwerp, dan is de LG G5 een andere interessante optie.

Onze review score
Pluspunten
 • Uitmuntend ontwerp
 • Mooi scherm
 • Prestaties zijn prima
 • Leuke software
 • BoomSound
Minpunten
 • Focussen gaat niet snel
 • Infraroodsensor is verdwenen
 • Batterij had iets groter gemogen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters