HTC 7 Trophy

HTC’s 7 Trophy is de eerste Nederlandse Windows Phone 7-telefoon van HTC en is eigenlijk het instapmodel binnen de WP7-lijn van HTC. Maar dat betekent niet dat de telefoon geen goede specs heeft, want dat heeft hij zeker wel.

HTC 7 Trophy hoofdfoto

 

De HTC 7 Trophy verdient makkelijk de award voor meest verwarrende telefoon van 2010. Al in december 2009 lekte er een toestel onder de naam Trophy uit, maar die had weinig te maken met de 7 Trophy zoals we die nu kennen. Het toestel kwam tevoorschijn in een roadmap en had een BlackBerry-achtige formfactor. Dat dat toestel niet compleet uit de lucht gegrepen was bleek wel toen er een duidelijke render van opdook, maar uiteindelijk bleek de Trophy toch iets heel anders te zijn. Waar de ‘oude Trophy’ gebleven is weet niemand. Maar ook toen de ‘nieuwe Trophy’ opgedoken was was het nog niet duidelijk hoe het nou precies zat. Tegelijkertijd doken er namelijk Windows Phone 7-toestellen van HTC op onder de namen Mondrian, Mozart, Schubert en Spark. En dat bleek deels de Trophy te zijn, en deels ook niet. De Mondrian waar op 30 september foto’s van uitlekten bleek in ieder geval wel de Trophy te zijn, en de Spark van 1 oktober ook. Echte duidelijkheid kwam echter pas op 11 oktober, toen Microsoft en HTC de 7 Trophy, 7 Mozart, 7 Surround, 7 Pro en HD7 aankondigden. Vervolgens ging de 7 Trophy als eerste Windows Phone 7-toestel ter wereld de verkoop in bij een Nederlandse retailer.

Hoewel de 7 Trophy HTC’s enige Windows Phone 7-toestel in Nederland is, is het toestel wel de minst geavanceerde binnen de lineup van HTC. De 7 Surround heeft een dikke speaker, de 7 Mozart een 8-megapixelcamera, de 7 Pro een fysiek toestenbord en de HD7 een gigantisch scherm. De 7 Trophy moet daar allemaal niets van weten en komt met de minimumspecificaties die Microsoft aan haar besturingssysteem meegegeven heeft. Daarmee is het toestel wel de goedkoopste Windows Phone 7-telefoon die je momenteel kunt kopen en kan hij toch redelijk goed meekomen met de rest. In deze review onderzoeken we het toestel verder.

HTC 7 Trophy

 

HTC 7 Trophy

 

HTC 7 Trophy

 

De concurrentie voor de HTC 7 Trophy is, zoals voor elke andere high-end smartphone, niet mals. De grootste concurrenten zijn de LG Optimus 7 en de Samsung Omnia 7, beiden ook Windows Phones. De prijs van deze toestellen ligt misschien iets hoger, maar daarvoor in de plaats krijg je wel net wat extra features die de 7 Trophy niet biedt. Zo heeft de Optimus 7 een aluminium batterijklep en DLNA-functionaliteit en is de Omnia 7 uitgerust met een complete aluminium behuizing en een Super amoled-scherm. Één van de veteranen van HTC, de HD2, mag zich tot de oudere Windows Phones rekenen en heeft opvallend veel gemeen met de 7 Trophy.

Verder komen verreweg de meeste concurrenten uit het Android-kamp, die alvast één voordeel hebben: een volwassen en uitgebreid besturingssysteem. Misschien zijn de Desire HD en Galaxy S wat hoog gegrepen, maar de Nexus One, Desire en Xperia X10 behoren zeker tot de directe concurrenten van de HTC 7 Trophy.

Tot slot zijn er nog Apple’s iPhone 4 en een aantal Bada-toestellen van Samsung die het moeten opnemen tegen de 7 Trophy. Dat is nu nog vooral de Wave, wiens functie binnenkort overgenomen wordt door de Wave II. Vooral die laatste heeft erg veel gemeen met de HTC 7 Trophy: beide toestellen hebben een middelgroot Super LCD-scherm, een 1GHz-proccessor, alle moderne communicatiemogelijkheden en een nog niet erg volwassen smartphone-OS.

HTC 7 Trophy

 

HTC 7 Trophy

 

HTC 7 Trophy

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type 7 Trophy
Besturingssysteem Windows Phone 7
Ontwerp
Afmetingen 119x62x12 mm
Gewicht 140 gram
Form-factor Touchscreen bar
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 3,8″
Type Super LCD
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 1GHz Qualcomm Snapdragon QSD8250
RAM 512MB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 8GB
Energie
Gesprekstijd 400 minuten
Standby-tijd 435 uur
Accu 1300mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma
Video mp4, wmv
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Nee
Kaarten Bing Maps
Navigatie Nee
Internetservices
Applicatiewinkel Windows Marketplace
Muziekwinkel Windows Marketplace
Exchange Ja
Twitter Nee
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Nee
Blogger Nee

Zoals je misschien wel van ons gewend bent bij HTC-toestellen, hebben we de 7 Trophy in een speciaal doosje gekregen die niet erg representatief is. We kunnen dan ook niet erg veel unboxen, maar wel onze verwachtingen uitspreken over de inhoud van de retaildoos. Zoals altijd bij HTC zal daar hoogstwaarschijnlijk een USB-adapter voor het stopcontact in zitten, natuurlijk samen met een USB-kabel zodat je je telefoon kunt opladen via de computer of via het stopcontact. Daarnaast is de kans erg groot dat er een matige on-ear-headset bij zal zitten. Natuurlijk zijn er ook wat boekjes van de partij, en dat is het wel zo’n beetje waarschijnlijk.

De HTC 7 Trophy is qua bouwkwaliteit een stapje terug van recente HTC-toestellen. Hoewel het toestel wel goed in elkaar zit, valt het een beetje tegen ten opzichte van recente HTC’s en ook ten opzichte van de andere Windows Phone 7-toestellen. De achterkant is van softtouch-plastic gemaakt en voelt in je hand lekker aan, maar de batterijklep lijkt wel een beetje fragiel te zijn. Daarnaast hebben we onze twijfels bij de rand om de voorkant. Die lijkt van metaal te zijn, maar voelt toch net even wat goedkoper dan een standaard metalen rand.

De 7 Trophy is van formaat wel goed en is aan de onderkant goed genoeg afgerond waardoor hij lekker in de hand ligt. Verder is hij niet te dik en niet te dun, waardoor hij zowel in je hand als in je broekzak niet raar aanvoelt. Ook het gewicht is prima, het toestel is niet erg zwaar maar zeker ook niet te licht. Over de gehele bouw van het toestel zijn we dan ook zeker niet ontevreden.

De enige kleur waarin de Trophy komt is zwart, met een enigszins opvallend gekleurde binnenkant. HTC heeft namelijk besloten om het plastic onder de batterijklep om de een of andere reden geel te maken, wat we ook bij de HD Mini zagen. Wat de reden ervoor is, is ons een raadsel. Het is wel een grappige afwisseling, maar uiteindelijk merk je er natuurlijk niets van.

De voorkant is, wonder boven wonder, voorzien van een grote glasplaat die overigens niet heel krasbestendig is. Waar de meeste toestellen het goed volhouden tijdens onze testperiode liep de 7 Trophy een aantal microkrasjes op. Onder het scherm zitten een drietal touch-knoppen die onder dezelfde glasplaat zitten en boven het scherm komt het logo van HTC tevoorschijn tussen een aantal goed verborgen sensoren. Het geheel wordt omlijst door de, laten we zeggen semi-metalen, rand waar we het eerder al over hadden.

HTC 7 Trophy design

 

HTC 7 Trophy design

 

HTC 7 Trophy design

 

De achterkant van de HTC 7 Trophy is uitgerust met het verplichte Windows Phone-logo en herbergt daarnaast zoals altijd de camera en het logo van HTC zelf. Dat alles zit verwerkt tussen en op een mat-zwarte achterkant en is netjes geplaatst. Helaas steekt het blokje waar de camera in zit wederom een beetje uit waardoor het toestel niet helemaal plat kan liggen en er sneller slijtage optreedt.

HTC 7 Trophy design

 

HTC 7 Trophy design

 

HTC 7 Trophy design

 

HTC 7 Trophy design

 

De rechterkant van de 7 Trophy heeft alleen de verplichte cameratoets als element dat het design van de telefoon verstoort en is verder erg strak zoals we dat gewend zijn van HTC. Links is het iets voller, daar vind je namelijk ook de volumetoets en de MicroUSB-poort, die helaas niet afgedicht is met een mooi klepje. Daarnaast is de positionering van de aansluiting een beetje onhandig aangezien je het toestel zo nooit makkelijk in een standaard dock kunt zetten.

HTC 7 Trophy design

 

HTC 7 Trophy design

 

De onderkant is helemaal leeg, behalve een klein gaatje voor de microfoon. Boven is iets meer te vinden bij de 7 Trophy, namelijk de powerknop en de 3,5mm jackingang, die een klein beetje uitsteekt richting de achterkant. Een belangrijke afwezige is een sleuf waar je een geheugenkaart in kwijt kunt, die zit helemaal niet in het toestel en je bent dan ook gebonden aan de 8GB intern geheugen. Dat hebben overigens alle Windows Phone 7-toestellen en gelukkig zal 8GB voor de gemiddelde gebruiker ruim genoeg. Jammer is het echter zeker.

HTC 7 Trophy design

 

HTC 7 Trophy design

 

HTC 7 Trophy design

 

HTC 7 Trophy design

 

HTC 7 Trophy design

 

Scherm

Super LCD klinkt misschien mooi, maar dat is het helaas niet echt. Dat zagen we bij de HTC Desire HD, die een vrij teleurstellend scherm heeft en ook weer bij deze 7 Trophy. En dat terwijl het Super LCD-scherm van de HTC Desire Z weer wel mooi is. De inkijkhoek van de HTC 7 Trophy is niet heel groot, maar dat is nog niet het grootste probleem. Meer last hebben we van het contrast dat het scherm van de 7 Trophy je te bieden heeft, dat is gewoon een stuk minder dan het gemiddelde scherm en daarmee houdt je een vrij ‘vlakke’ afbeelding over. Logischerwijs heeft het scherm geen kans tegen de moderne amoled-schermen, maar ook ‘gewone’ LCD-units laten de Trophy ver achter zich. Daarnaast zijn de kleuren aan de koude kant.

Overigens gaat het gerucht dat er twee verschillende schermvarianten in de Trophy zitten, waarvan de ene wel een grote inkijkhoek en een beter contrast lijkt te hebben. Waarschijnlijk heeft ons toestel dan ook de ‘slechte versie’ en kun je slechts hopen dat je een goed toestel krijgt.

Een ander probleem dat het scherm van de 7 Trophy heeft, dat ook bij ons toestel opdook, is dat er vreemde strepen op staan. Die reageren anders op vuil en condens dan de rest van het scherm, waardoor je een vreemd patroon te zien krijgt als je bijvoorbeeld tegen het scherm ademt of met vette vingers je telefoon bedient. Je hebt er geen last van, maar vreemd is het wel. Overigens lijkt het probleem slechts bij een klein deel van de Trophy’s zo te zijn.

Tot slot lijkt er snel stof onder het scherm van de 7 Trophy te komen, iets dat bij ons ook binnen een aantal weken het geval was. Echter is ook dat probleem bij maar een deel van de toestellen aanwezig.

HTC is op de hoogte van de problemen en heeft er ook een statement over uitgegeven: “We zijn ons ervan bewust dat sommige van onze HTC 7 Trophy-toestellen verschillen in de schermcoating hebben. De kwaliteit van onze toestellen is van groot belang voor HTC en getroffen gebruikers moeten contact opnemen met een HTC callcenter voor onmiddellijke hulp om het probleem te verhelpen.”

Iets dat wel erg goed is aan het scherm van de HTC 7 Trophy, is hoe hij reageert op aanrakingen. De kleinste aanraking wordt gewoon goed geregistreerd en dat maakt het toestel een genot om te gebruiken.

Toetsen

Het onscreen toetsenbord van Windows Phone 7, en dus ook van de 7 Trophy, is redelijk goed. De toetsen zijn niet heel groot, maar vanwege de grote gevoeligheid kun je er redelijk goed op typen. Het is goed te vergelijken met het toetsenbord van de iPhone en het biedt net als het toetsenbordje van Apple’s smartphone geavanceerde spellingcontrole.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat die spellingcontrole voorlopig alleen in het Engels beschikbaar is, wat tot ongeveer april 2011 zal duren. Daar kun je dus geen gebruik van maken, maar gelukkig is de spellingcontrole ook uit te schakelen zodat je er geen problemen mee krijgt als je Nederlandse tekst probeert te typen. Het toetsenbord is helaas niet in alle applicaties in zijn landscape-variant te krijgen. Dat is een gemiste kans.

De fysieke knopjes op de Trophy zijn niet echt talrijk, maar de knoppen die er wel zijn werken goed. Voor de knoppen onder het scherm heeft HTC voor touch-sensitive exemplaren gekozen. Dat werkt niet zo heel prettig, aangezien het nog weleens voorkomt dat je één van de twee aanraakt terwijl dat niet de bedoeling is.

Vooral vanwege het gebrek aan multi-tasking mogelijkheden is dat erg vervelend aangezien je een programma dan opnieuw moet starten, laden en soms opnieuw moet beginnen in je game als je per ongeluk de zoek- of terug-knop aanraakt. Verder zitten er nog wat knoppen op de zijkant, voor de camera, de aan-uitknop en de volumeknop die allen goed werken.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Als je een trouwe lezer van All About Phones bent dan weet je het wel: producenten mogen eigenlijk niets aanpassen aan de Metro UI van Windows Phone 7. Om die reden is er dan ook geen Sense UI aanwezig op de 7 Trophy, hoewel die wel in een aantal applicaties terugkomt. Daar zullen we het echter later over hebben, in dit hoofdstuk komt nog een keer de prima Metro UI van Microsoft aan bod.

Standby

Het standby-scherm van Windows Phone 7 is duidelijk ontworpen naar de kreet “meer is minder” en ziet er ontzettend strak uit. Het bestaat uit een aantal tegels die je zelf kunt indelen en die in veel gevallen interactief zijn. Je kunt de kleur van de tegels zelf kiezen en met uitzondering van een aantal speciale tegels zullen ze ook allemaal van kleur veranderen, terwijl het pictogram altijd wit blijft. Daarnaast kun je kiezen of je de achtergrond wit of zwart wilt hebben.

De tegels tonen bijvoorbeeld het aantal berichten of gemiste oproepen dat je hebt, of laten je aankomende afspraken zien. Er zijn overigens ook tegels die niet veranderen en de tegels kunnen zowel vierkant als rechthoekig zijn. Een tegel toevoegen is erg makkelijk, dat doe je door in het menu een item vast te houden en in het verschenen menuutje “pin to start” te kiezen. Op het startscherm items verplaatsen is ook heel makkelijk. Als je een item even ingedrukt houdt, komt hij als het ware naar voren, waarna je hem kunt verslepen.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Menu

Screenshot HTC 7 Trophy

Door met je vinger naar links te schuiven vanaf het standby-scherm kun je het menu van Windows Phone 7 tevoorschijn toveren. Dat is een lange lijst met alle programma’s, wat niet erg overzichtelijk is. Net als het even rommelige menu van Android zijn we dus niet heel blij met het menu van Windows Phone 7. Maar een echt probleem is dat niet, omdat je een item dat je vaak gebruikt ook gewoon op het standby-scherm kunt toevoegen.

Daarnaast is het menu op deze manier wel ontzettend clean en past het beter in de rest van de interface van het toestel. Wat wel handig is in het menu, is dat je applicaties door ze even ingedrukt te houden meteen kunt deïnstalleren of beoordelen voor de Marketplace. Dat laatste kun je als opdringerig ervaren en is voor jou misschien niet direct een voordeel, maar het zal er wel voor zorgen dat applicaties beter beoordeeld worden en je dus beter wordt voorgelicht bij het downloaden van applicaties. Wat ons betreft is het dan ook zeker een goede ontwikkeling.

Applicatiemenu

Screenshot HTC 7 Trophy

Net als andere systemen heeft Windows Phone 7 een menu binnen applicaties, hoewel dat een stuk minder vaak boven water komt dan bij bijvoorbeeld Android of Symbian. De aanwezigheid van het menu is te herkennen aan drie puntjes, die je simpelweg naar boven moet schuiven of aan moet tikken om het menu te openen. Het menu is, geheel passend bij de interface, als een simpele strakke lijst uitgevoerd. Overigens gebeurt het ook weleens dat het menu simpelweg een toelichting geeft bij de knoppen die al in beeld staan. Het nut daarvan ontgaat ons aangezien de pictogrammen al genoeg zeggen.

Multi-tasking

Echt multi-tasken kan Windows Phone 7 niet, maar we willen er toch even wat meer over melden. WP7 onthoudt wel gegevens van sommige applicaties die zijn afgesloten, voor een snellere start de volgende keer. Zo blijven bijvoorbeeld al je tabbladen in de browser gewoon open staan. Natuurlijk kun je ook bijvoorbeeld muziek luisteren op de achtergrond en ondertussen browsen, sms’en, mailen, je agenda bijwerken of wat dan ook. Applicaties die grotendeels los van het besturingssysteem staan moeten echter wel steeds opnieuw opstarten en laden, dus dat is wel jammer.

Een flinke irritatie daarbij is dat een applicatie als het ware afgesloten wordt als het toestel op de slaapstand springt en als je bijvoorbeeld met Shazam een nummer probeert te taggen en het even duurt omdat je bijvoorbeeld geen 3G ontvangst hebt en je op dat moment niet oplet, springt het toestel tijdens het taggen op de slaapstand en ben je dus je tag weer kwijt.

Prestaties

Surprise, surprise: de HTC 7 Trophy is uitgerust met Qualcomm’s veteraan die fatsoenlijke processors naar de mobiele markt heeft gebracht. Het gaat hier natuurlijk om de Snapdragon QSD8250, die in alle Windows Phone 7-toestellen tot nu toe te vinden is en daar ook prima werk verricht. Dat geldt ook voor de 7 Trophy, die over het algemeen gewoon erg snel is. Zware applicaties laden of andere complexe taken kunnen even duren, maar over het algemeen hoef je weinig te wachten.

In tegenstelling tot de Omnia 7 en de Optimus 7, is onze 7 Trophy in onze testperiode wel een keer compleet vastgelopen. Maar of dat echt iets over het toestel zegt of meer toeval is, kunnen we niet over oordelen. Zolang het bij één keer in twee weken blijft zijn we echter prima tevreden over de stabiliteit van het toestel.

De Trophy heeft, net als zijn Windows Phone-broertjes, een prima muziekspeler en integratie van Zune. Ook de video’s doen het goed, hoewel ze wel geconverteerd worden voordat ze op het toestel belanden dus dat kan even tijd kosten. In dit hoofdstuk lees je meer over deze functies van de HTC 7 Trophy.

Muziekspeler

De muziekspeler is eigenlijk een onderdeel van de Zune-hub, maar kan toch grotendeels apart draaien. Los van de recent gebruikte en de nieuwe items die in de hub te vinden zijn, kom je bij alle muziek-functionaliteiten door op het kopje muziek te klikken. Daarmee kom je in een karakteristiek Windows Phone 7-schermpje met vijf tabbladen, namelijk nummers, playlists, genres, albums en artiesten.

Het nadeel is dat echt alles via de computer moet en zelfs een playlist aanmaken moet je met de Zune-software op je pc doen. Verder zit de muziekspeler wel ingenieus in elkaar en kun je bijvoorbeeld als je door je artiesten aan het bladeren bent en er eentje aanklikt, meteen ook muziek uit de marketplace halen van die artiest.

Het afspeelscherm is ontzettend minimalistisch en er is ook maar een klein aantal opties aanwezig. Als je op de album-art, die niet te missen is, drukt dan krijg je de shuffle- en herhaaltoetsen te zien en kun je je track als favoriet markeren. Onder de album-art staat de titel van het nummer, met daaronder meteen de nummers die zullen volgen in je playlist. Als je daar op klikt krijg je de hele playlist te zien en een tik op de naam van de artiest, die boven de album-art staat, krijg je de pagina die bij die artiest hoort.

Uiteraard zijn er ook nog de bedieningstoetsen helemaal onderaan het scherm, maar daar houdt het mee op en extra instellingen zijn er ook niet. Een leuk extraatje is dat je via Zune van sommige artiesten wat extra informatie kunt krijgen op de artiest-pagina. Op de artiest-pagina kun je van bekende artiesten een biografie lezen en als het toestel op internet een mooi plaatje van een artiest waarvan een nummer afgespeeld wordt kan vinden, kan het zomaar zijn dat je afspeelscherm, het startscherm van de muziek-hub en de bijbehorende standby-tegel die foto als achtergrond krijgen. De speler is dus erg mooi, maar zoals met wel meer mooie muziekspelers het geval is, is hij ook erg beperkt.

De speakers die in de 7 Trophy zitten zijn voor een telefoon gemiddeld. Een beetje schel dus, maar wel redelijk hard en de muziek is goed te volgen. De bas is niet de beste die we van een telefoon kennen, maar ook weer niet heel slecht. Door een goede headset klinkt het toestel verder niet speciaal. Wat wel speciaal is, is de equalizer. Die hebben we namelijk nog nooit in een Windows Phone 7-toestel gezien en heeft lekker veel functies. Wat wel opvalt is dat het effect van de standaard bas en treble verhogingen niet echt groot is en vooral de SRS- en Dolby Mobile-equalizers veel effect hebben.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

FM radio

Screenshot HTC 7 Trophy

Net als de muziekspeler zit de FM radio van de 7 Trophy verwerkt in de Zune-hub. Net als de muziekspeler, is de radio erg strak en minimalistisch vormgegeven en qua features erg beperkt. Het scherm bestaat uit een balkje in het midden waarop de frequentie weergegeven wordt en waarmee je deze ook kunt veranderen, simpelweg door het balkje verder te slepen. Boven zit een knop waarmee je een zender tot favoriet kunt bombarderen, of niet meer favoriet kunt maken en beneden zit een knop waarmee je een lijst van al je favorieten kunt oproepen.

Jammer is dat de ontvangst van de radio van de Trophy ronduit slecht is. Veel zenders zijn binnenshuis, zelfs in de Randstad, niet zonder storingen te ontvangen en sommige zenders zijn zo slecht dat ze niet eens te beluisteren zijn. Al met al kunnen we dan ook niet tevreden zijn over de radio in de 7 Trophy en is het vanwege de slechte ontvangst meer een slecht uitgewerkte extra.

Video playback

Natuurlijk kan de HTC 7 Trophy video’s afspelen. Alleen mp4 en wma-video’s kunnen direct door het toestel afgespeeld worden, maar als je een ander videoformaat op het toestel probeert te zetten wordt hij automatisch geconverteerd. Het ergste dat dus kan gebeuren is dat de overdracht wat langer duurt. De filmpjes die, al dan niet geconverteerd door Zune, op het toestel terecht komen zien er wel goed uit mits het bronbestand van goede kwaliteit is. De speler zelf zit net zo als de muziekspeler in elkaar en is dus simpel, discreet vormgegeven en zonder al te veel functies.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de fotocamera van de HTC 7 Trophy is waardeloos, de videocamera redelijk goed en de galerij prima. De foto’s die de Trophy maakt hebben weinig details en een prachtige paarse vlek in het midden. Ook de filmpjes hebben daar last van, maar zien er verder wel beter uit. In dit hoofdstuk lees je er alles over.

Fotocamera

De camerainterface van Windows Phone 7 zit goed in elkaar. Het basisscherm bestaat uit een sluiter en een aantal knoppen ernaast, maar zoals dat in Windows Phone 7 overal lijkt te zijn, zit er ook een stukje van een ander scherm in het scherm. Dit is een soort versimpelde galerij, die je tevoorschijn kunt toveren door met je vinger naar rechts te schuiven. Alle toetsen zitten dan ook links en laten je de instellingen openen, de cameramodus veranderen of zoomen. Bij de instellingen zitten nog een aantal directe instellingen zoals de fotokwaliteit, de resolutie, de anti-shaking en de flits. Ook wat geavanceerdere instellingen zoals het aanpassen van de kleurverzadiging of het contrast van de foto is hier aanwezig. In een apart menu, dat via de instellingen van de telefoon te benaderen is, kun je nog wat niet-foto-gerelateerde dingen instellen zoals geo-tagging. Ook kun je instellen dat je toestel foto’s automatisch gaat uploaden naar je skydrive.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Helaas kan de interface van een camera nog zo goed zijn, als de foto’s die eruit zijn niet goed komen dan zal je camera altijd waardeloos blijven. Dat is helaas bij de Trophy het geval, want de foto’s die het toestel maakt zijn simpelweg niet om aan te zien. De kleuren zijn aardig, maar daar blijft het bij. Er zijn weinig details aanwezig in een foto, foto’s zien eruit alsof ze zo van de schildersezel komen en tot overmaat van ramp is er ook nog eens een redelijk dominante paarse vlek in het midden van alle foto’s te vinden. Die komt weliswaar alleen naar voren als je foto’s van een licht object maakt, maar dan is hij ook wel meteen redelijk storend.

Camerasample HTC 7 Trophy proefopstelling

 

Camerasample HTC 7 Trophy

 

Camerasample HTC 7 Trophy

 

Camerasample HTC 7 Trophy

 

Videocamera

Ook in de video’s van de Trophy is sprake van een paarse vlek in het midden. Maar verder zijn de filmpjes, in tegenstelling tot de foto’s wel aardig. Ook hier zijn niet zo heel veel details aanwezig en uiteraard kun je ze niet zover uitvergroten als de foto’s met hun 720p HD resolutie, maar voor video’s is dat allemaal wat gebruikelijker en dus loopt de 7 Trophy hierin niet zo achter op de concurrentie.

Galerij

Foto’s hebben een eigen hub in Windows Phone 7 en daar vind je zowel je lokaal op het toestel opgeslagen foto’s als die van je Facebook-vrienden, waar je ook direct op kunt reageren. Daar zijn verschillende tabbladen voor en ook is er een tabblad voor recent bekeken foto’s. De achtergrond van de hub, en ook de tegel voor het standby-scherm, is overigens ook één van je afbeeldingen, die soms wisselt. Als je een afbeelding geopend hebt kun je hem natuurlijk van dichterbij bekijken door de bekende ‘pinch’-beweging te maken. Ook kun je via het menu je foto meteen delen op Facebook of via mms, mail of SkyDrive. Verder zijn er weinig mogelijkheden en je kunt bijvoorbeeld niet snel een diavoorstelling starten.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

De HTC 7 Trophy heeft alle standaard Windows Phone 7-applicaties en nog wat extra’s van HTC, die vooral erg mooi zijn. Verder is er natuurlijk de Marketplace, hoewel die nog niet officieel in Nederland beschikbaar is. Met een valse live-account gratis dingen downloaden is niet zo’n probleem, maar betaalde items zijn lastiger.

Marketplace

De Marketplace is officieel nog niet in Nederland beschikbaar en dat zal in ieder de komende maanden zo blijven. Voor gratis applicaties is dat heel makkelijk te omzeilen: je moet gewoon een Live-account maken die als woonplaats Engeland, Amerika of één van de andere landen heeft die wel toegang hebben tot de Marketplace heeft. Als je ook betaalde applicaties wilt kunnen downloaden en je Nederlandse creditcard koppelen, dan is het iets ingewikkelder. Hoe dat moet kun je hier lezen.

De interface van de Marketplace past mooi binnen de rest van Windows Phone 7 en ziet er erg goed uit. Er is wel één punt van irritatie, namelijk dat de achtergrond een afbeelding van een bepaalde uitgelichte applicatie is. Misschien een slimme manier om reclame te maken, maar het kan afhankelijk van de applicatie en hoe druk die afbeelding is redelijk storend zijn. De betreffende applicatie krijgt overigens ook nog een heel eigen tabblad toegewezen, als aanvulling op het tabblad met aanbevolen apps die ook al aanwezig is. Een beetje overkill dus wat ons betreft. Je kunt uit de Marketplace niet alleen applicaties halen, maar ook muziek. Overigens hebben alle categorieën, in de 7 Trophy HTC Apps, applicaties, games en muziek, een soort sub-hub die wel gewoon een zwarte achtergrond heeft, maar nog steeds met twee tabs voor aanbevolen applicaties werkt. De applicatie-pagina bevat alle benodigde info en op de download-pagina kun je nog zien welke diensten de applicatie allemaal gebruikt.

Helaas moet je grote applicaties via Wi-Fi of via je computer downloaden zoals we dat kennen van Apple, en hoewel dat misschien fijn is voor providers, is het niet echt handig als je onderweg bijvoorbeeld een leuke game wilt downloaden om op dat moment te kunnen spelen. We kunnen hoe dan ook wel concluderen dat de Marketplace redelijk goed in elkaar zit.

In tegenstelling tot de Marketplace in Windows Phone 6.x, is de Marketplace van Windows Phone 7 wel een fatsoenlijke winkel te noemen. Het assortiment is nog lang niet zo groot als dat van de Android Market en de App Store, maar mits Windows Phone 7 de hype die er nu nog omheen hangt vast weet te houden zijn we er zeker van dat dat wel goed gaat komen. Inmiddels zijn er al 5000 applicaties, waar de meeste belangrijke apps wel tussen zitten. De prijzen zijn helaas wel wat hoger dan bij Android en iOS, maar niet meer zo belachelijk hoog als eerst het geval was bij Windows Phone. Het is nu te doen en wellicht volgen er meer stappen in de goede richting als het platform wat meer aanhangers weet te vergaren.

Om je alvast aan de slag te kunnen laten gaan met je toestel, hebben we een lijstje samengesteld van een aantal applicaties die je niet mag missen. Mocht je aanvullingen hebben, laat dat dan in een reactie op dit artikel weten!

 • Messenger
 • Shazam
 • Adobe Reader
 • Twitter
 • Krashlander
 • Rocket Riot
 • Buienradar
 • IMDb
 • YouTube
 • Reader for Nu.nl
 • Assasin’s Creed

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Agenda

De agenda van de 7 Trophy maakt net als de rest van het toestel gebruik van veel zwart en wit en slechts enkele kleurtjes. Die zijn in dit geval voor je verschillende agenda’s. Het maandoverzicht is een beetje rommelig omdat je alle afspraken uitgeschreven te zien krijgt, maar wel zo klein dat je het niet kunt lezen. Dat had beter met een stip gekund op een dag dat er een afspraak is. Het dagoverzicht ziet er wel prima uit en laat met verschillende kleurtjes zien welke afspraak in welke agenda thuishoort. Bij een afspraak kan je aanvankelijk maar een aantal details invoeren, maar die lijst kun je uitklappen en zo meer info toevoegen. Helaas zitten notificaties wel onder het uitgeklapte deel en staan ze standaard op 15 minuten van tevoren.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

HTC Hub

De HTC Hub is eigenlijk een stukje van de Sense UI dat is komen overwaaien naar Windows Phone 7. Helaas is het programma niet ontzettend functioneel, maar het ziet er wel ontzettend goed uit. De weeranimaties die de HTC Hub weergeeft zijn, hoewel misschien een beetje druk, fenomenaal.

De Hub bestaat uit twee onderdelen, namelijk het weer-gedeelte en een soort eigen schil voor de Marketplace. Het weer ziet er, zoals gezegd, fenomenaal uit en is verder erg herkenbaar. Leuk is dat het weer ook op je standby-scherm up to date wordt gehouden in de HTC Hub-tegel.

Naast het weer is er het gedeelte dat ook HTC Hub heet en een soort tweede Marketplace is, die wel doorlinkt naar de gewone Marketplace. Die is er op zijn beurt weer op twee niveau’s. Eentje die er mooi uitziet en niet heel veel items bevat en eentje die minder mooi is maar beter gevuld. Er zijn drie categorieën, namelijk Applications, Games en Featured. Die laatste is een selectie van de eerste twee, Games bevat een selectie van Xbox-live Games. Bij Applications vindt je alle apps die exclusief voor de toestellen van HTC verkrijgbaar zijn.

Die applicaties zijn soms handig, maar vaak meer nutteloos en mooi. Daarmee is het aanbod van LG wat beter, maar ook hier zitten leuke dingen tussen. Zo is er de Photo Enhancer, biedt HTC een eigen YouTube-app, de Sound Enhancer, de aandelen-app, een notities-app, een converter en een programma om je telefoon wat ‘slimmer’ te maken.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Office

Één van de functies waarmee Microsoft de zakelijke markt voor zich probeert te winnen met haar OS, is de Office Hub. Daarin kun je Office-bestanden maken, bekijken en bewerken, en ook delen. De bijzondere feature van de applicatie is dan ook de SharePoint-integratie. Als je een SharePoint-server hebt dan kun je bestanden op die server openen, wat een hoop moeite scheelt als je met zo’n server werkt. Ook One Note is van de partij, compleet met synchronisatiemogelijkheden met je SkyDrive. Handig is ook dat je een notitie op je standby-scherm kwijt kunt.

De belangrijkste features van de Office Hub zijn natuurlijk de wat minder spannende functies, namelijk de ondersteuning van Exel, Powerpoint en Word. Naast de standaard bewerk-features kun je daar ook commentaar toevoegen, wat erg handig is als je met meerdere mensen aan een bestand werkt. Zo kan je je collega’s precies laten weten wat jij veranderd hebt of wat zij nog moeten doen, en dankzij de SharePoint-integratie kun je je aanpassingen ook nog eens direct naar je collega’s sturen.

De handige extra’s in de Office Hub en het feit dat je geen extra moeite hoeft te doen of hoeft te betalen om een fatsoenlijke Office-client op je telefoon te krijgen geven Windows Phone 7, en dus ook de 7 Trophy, een mooie extra tegenover de concurrentie.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Xbox Live

Microsoft zet flink in op gaming met Windows Phone 7 en wil het daarmee direct gaan opnemen tegen de iPhone. Hiervoor heeft Microsoft Windows Phone 7 uitgerust met een Xbox Live-hub, waar al je games samenkomen. Er zijn zowel Xbox Live-games en ‘standaard’ games, die geen verdere online-mogelijkheden hebben. Beide categorieën kun je los van elkaar vinden in de hub en beiden zijn te downloaden in de Marketplace. Het voordeel van de Xbox Live-games is dat ze verplicht zijn een demo-versie te hebben zodat je ze eerst kunt uitproberen voordat je ze koopt. Vaak is dat dan een versie waar je maar een bepaald aantal punten kunt halen, die je maar voor een bepaalde tijd kunt spelen of waar maar een bepaald aantal levels aanwezig zijn. Deze hebben ook geen online-features. Helaas staan er geen games voorgeïnstalleerd en voorlopig is er maar één spelletje gratis, namelijk Flowers, wat ook meteen het minste spel is dat zich onder de Xbox Live-games begeeft.

De meeste standaard spelletjes zijn wat simpeler, terwijl er tussen de Xbox Live-games wel echt goede games zitten. Daarbij kun je denken aan Bejeweled, Tetris en dat soort games die visueel wat gepimpt zijn, of populaire mobiele titels als Flight Control, maar ook spellen als Sims 3, Assassin’s Creed en binnenkort waarschijnlijk nog veel meer populaire titels van grote studio’s zijn aanwezig. Natuurlijk blijven het ports voor telefoons, maar veel games zien er voor een telefoon erg goed uit en bieden goede gameplay.

De online-component omvat onder andere archivements, waarbij je bepaalde taken moet uitvoeren om zo’n prestatie binnen te halen. Ook leaderbords zijn aanwezig waar je het indirect tegen je Xbox Live-vrienden kunt opnemen en je kunt je vrienden ook uitnodigen om samen te spelen. Koppeling met de Xbox 360 is ook mogelijk, maar dan moet je uiteraard wel een game hebben die voor beide platforms beschikbaar is. Via een gratis extra app genaamd Xbox Live Extras kun je je profiel aanpassen, je vrienden beheren, je avatar veranderen en eigenlijk alles regelen wat je ook via je Xbox of op xbox.com kunt doen.

Al met al ziet Xbox Live er veelbelovend uit. Helaas geldt, net als bij de Marketplace, ook voor Xbox Live dat het nog niet officieel in Nederland beschikbaar is. Je moet dus een Live-account in Engeland of Amerika registreren om gratis games en trials te kunnen spelen en om je 7 Trophy helemaal in een game handheld te veranderen moet je de workaround die je bij het stukje over de Marketplace kunt vinden toepassen.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Zune

Als je wat dan ook met je Windows Phone 7-toestel wilt doen via je computer dan moet dat via Zune. Dat is natuurlijk vervelend omdat je verplicht wordt om de software te installeren op je computer en niet even snel een bestand kunt toevoegen via de massaopslag. Daarnaast is Zune erg toegespitst op multimedia en heb je dus geen uitgebreide organiser-functies voor je telefoon op je computer. Applicaties downloaden kan overigens wel via Zune en de software ziet er mooi uit en zit over het algemeen goed in elkaar. We zijn dan ook op zich niet ontevreden over de software, maar wel over het feit dat hij je opgedrongen wordt door Microsoft.

Screenshot HTC 7 Trophy PC

 

Alle bel-features van de HTC 7 Trophy werken gewoon lekker, met als bonus een goede voice-dial-functie. Dat wijkt verder niet af van de standaard Windows Phone 7-bel-features, en dat geldt eigenlijk ook voor het mailen, sms’en en browsen. Dat betekent wel dat ook die drie dingen prima gaan. In dit hoofdstuk behandelen we het allemaal wat uitgebreider.

Bellen

Helemaal bovenaan je standby-scherm staat een tegel met een telefoontje en je provider erop, wat uiteraard je uitgangspunt voor al je telefoongesprekken is, of in ieder geval kan zijn. Deze tegel leidt je naar je logboek, met knopjes voor het toetsenbordje en je contacten. Een slimme vondst hier is een snelkoppeling naar je voicemail, die je na één keer het nummer ingesteld te hebben met één druk op de knop kunt bellen. Helaas is er geen smart-dialing aanwezig op de HTC 7 Trophy, maar je kunt gelukkig wel redelijk snel zoeken in je contacten. Wat wel beschikbaar is, is voice-dialing en dat werkt nog redelijk goed ook. Als je vanuit standby de Windows-knop even ingedrukt houdt kun je “call …..” zeggen en dat wordt meestal wel goed herkent.

De contact-applicatie zelf is overigens ook interessant, wat Facebook en Live Spaces zitten hier door en door geïntegreerd. Bovenaan kun je je eigen Live-profielafbeelding met daarnaast je laatste status-update vinden en door daarop te klikken kom je bij je eigen statusupdates terecht. Als je dan op je laatste update klikt kun je je status meteen updaten. In de contact-applicatie zelf is een tabblad te vinden met de laatste updates van je vrienden, waarbij je ook direct kunt reageren en reacties bekijken. Als er twee profielen met dezelfde naam zijn op verschillende netwerken worden die direct samengevoegd op het toestel en dat werkt allemaal erg prettig.

Tijdens het bellen is het jammer dat je geen ophang-toets hebt, dus altijd even op het scherm moet zoeken om op te hangen. Verder is er niets mis met de bel-interface en kun je alles doen tijdens het bellen, dus verder hebben we ook weinig te klagen. Ringtones zijn niet heel hard, maar wel hoorbaar en de ontvangst van de 7 Trophy is prima.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Sms

De sms-applicatie van Windows Phone 7 is simpel vormgegeven, simpel in gebruik en heeft niet erg veel mogelijkheden. Vreemd genoeg kun je wel mms’en, maar kun je alleen maar foto’s bijvoegen bij je mms. Kleine filmfragmenten en muziek zijn niet te versturen, wat overigens ook voor mail of bluetooth geldt. Natuurlijk werkt de applicatie met een chat-layout. Daarbij veranderd de kleur van je tekstballonnetjes mee met het standby-scherm. Behalve een afleverbevestiging kun je helemaal niets instellen en je berichten ordenen hoort ook niet tot de mogelijkheden.

Nieuwe sms’jes krijgen natuurlijk een eigen notificatie van het toestel. Daarnaast komt er boven in beeld een balkje met een preview van het bericht, waarmee je snel kunt doorklikken naar het echte bericht. En dat is erg handig.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Email

Mailen kan met verschillende accounts, waaronder natuurlijk je Live-account. Maar ook Gmail, Mail for Exchange, Yahoo! Mail en pop3 en imap zijn ondersteund. Elke account heeft een eigen applicatie en iets als een gezamenlijke inbox is dan ook niet aanwezig. De applicaties werken wel allemaal hetzelfde en gewoon goed, met verschillende filters onder verschillende tabbladen en ook de mogelijkheid om makkelijk mappen te wisselen. Uiteraard kun je push-mail gebruiken waar dat mogelijk is en kun je anders gewoon een controle-interval instellen wat prima werkt. Behalve het gemis van een gezamenlijke mail- of zelfs berichten-inbox is er dus niets mis met de mail-functie van de telefoon.

Screenshot HTC 7 Trophy

 

Browser

Screenshot HTC 7 Trophy

De browser in Windows Phone 7 heet nog steeds Internet Explorer, maar heeft gelukkig niets meer weg van de oude Pocket Internet Explorer en werkt voor de verandering wel goed. Pagina’s worden weliswaar niet heel snel geladen, de rest gaat wel enorm snel en vloeiend. Scrollen over een pagina is ook tijdens het laden geen probleem en zoomen gaat via de bekende pinch-beweging. Natuurlijk kun je met meerdere tabbladen browsen en er zijn onderaan het scherm sneltoetsen aanwezig om een pagina tot favoriet te bombarderen. Ook kun je een webpagina als paneel aan je standby-scherm toevoegen en op die manier krijg je uiteraard snelle toegang tot die pagina. Je hebt geen beschikking tot Flash, iets dat Android inmiddels wel heeft. Ook Silverlight is niet terug te vinden in de browser terwijl het OS er wel op gebouwd is.

De batterij van de HTC 7 Trophy ligt een beetje in de lijn van de andere Windows Phone 7-smartphones en komt ook aardig overeen met veel high-end Androids. Dat wil zeggen dat je er met intensief gebruik ongeveer een dag uit kunt halen, en daarna moet hij aan de lader.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij HTC BB96100
Capaciteit 1300mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
HTC 7 Trophy batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters