HTC 8S

De HTC 8S is het goedkopere toestel in HTC’s Windows Phone-familie die het vooral moet hebben van zijn prijs-kwaliteitverhouding en design. Het toestel heeft alle features die je van een Windows Phone kunt verwachten, maar kost maar €200.

HTC 8S hoofdfoto 

“De HTC 8S is misschien wel de beste Windows Phone in het budgetsegment.”

Eind vorig jaar gaf HTC aan volledig in te willen zetten op Windows Phone. De fabrikant werd zelfs launch partner van Windows Phone 8 en leek alles op alles te willen zetten om zijn Windows Phones een succes te maken. De toestellen die daarbij hoorden waren de 8X en de 8S. De 8X hebben we eerder al eens besproken, nu is het tijd voor zijn kleinere broertje de 8S.

Inmiddels is het duidelijk dat HTC zijn pijlen toch nog vooral op Android richt met de nieuwe HTC One, de One SV en de al wat oudere Desire X. Voor de HTC 8S is dus niet veel meer dan een rol in de marge weggelegd. Desondanks is het wel een interessant toestel en misschien wel de beste Windows Phone in het budgetsegment. Dat budgetsegment is tegelijkertijd de plek waar Windows Phone vooral uitblinkt: het gebrek aan mogelijkheden van Windows Phone maakt het wat lastiger voor de toestellen om te overleven in het high-end-segment.

Genoeg te bespreken dus over deze telefoon. Op de volgende pagina zullen we beginnen met een van de interessantere punten van dit toestel: het design.

HTC 8S hands-on 
HTC 8S hands-on 
HTC 8S hands-on 
HTC 8S hands-on 

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 1030.54.20002.401.

HTC 8S

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op Windows Phone 8Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8227 (Krait)dualcore-processor op 1GHzGrafisch: Adreno 305

Geheugen

512MB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 63 gramLengte: 120mmBreedte: 10mmDikte: 10,3mm

Scherm/invoer

4″ Super LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)480×800 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser720p (HD) video opnames

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1700mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 19 uurStandby-tijd van 470 uur

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

De HTC 8S wordt in een standaard doosje geleverd met een standaard inhoud. Het design echter, is alles behalve standaard. Het toestel komt in een aantal frisse kleuren en heeft een erg mooi ontwerp, waarvoor de telefoon onlangs ook een red dot-designaward won.

Unboxing

Design

“Het is zeker niet voor niets dat deze telefoon een designaward gewonnen heeft,”

De HTC 8S is een echte eye-catcher. Het toestel ziet er ongeveer hetzelfde uit als de HTC 8X, maar is nu uitgerust met twee kleuren. Onder het scherm begint het anders gekleurde deel, dat uit het glas onder het scherm en een kapje daarachter bestaat. Ook om de speaker en rond de camera zitten strips in die kleur. Dat ziet er erg mooi en fris uit en er zijn een aantal leuke kleurencombinaties. Zo is er een grijs-gele versie, een zwart-witte versie en een zwart-blauwe versie.

Het toestel is verder vrij compact en voelt goed aan. Hij is helemaal opgetrokken uit mat soft touch-plastic en dat voelt goed aan. Het toestel heeft een soort unibody, alleen het klepje aan de onderkant kan eraf. Daardoor kun je helaas niet de batterij verwijderen, maar het werkt wel netjes de geheugenkaart en simkaart weg. Ook zorgt het ervoor dat er geen productcodes op de buitenkant hoeven te staan. Enige kleine nadeel is dat het klepje niet perfect aansluit aan de behuizing, voor onder het scherm is een klein kiertje te zien. De randen lopen wat dunner uit waardoor het toestel dunner lijkt dan hij eigenlijk is, maar ook de werkelijke dikte valt nog reuze mee.

Over het geheel zijn we ontzettend te spreken over het design van de 8S. Het is zeker niet voor niets dat deze telefoon een designaward gewonnen heeft en voor een toestel in dit segment vinden we het design simpelweg uitmuntend. Petje af voor HTC wat dat betreft.

HTC 8S design 
HTC 8S design 
HTC 8S design 
HTC 8S design 
HTC 8S design 

De HTC 8S heeft de meeste poorten op de gebruikelijke plekken zitten. Onderop zit een Micro USB-ingang, bovenop een 3,5mm-ingang. Links zit helemaal niets, terwijl rechts de cameraknop en de volumetoets zitten. Bovenop vinden we verder nog de powerknop en zoals gezegd zijn de microsimkaart en de geheugenkaart te vinden onder het klepje aan de onderkant.

HTC 8S design 
HTC 8S design 
HTC 8S design 
HTC 8S design 
HTC 8S design 
HTC 8S design 
HTC 8S design 

Batterij

De batterij van de HTC 8S heeft een capaciteit van 1700mAh, die het gewoon netjes een dag uithoudt zoals we dat van de meeste smartphones gewend zijn. Hij is dus lekker gemiddeld en zodoende valt er weinig op aan te merken.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1700mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het scherm is een van de punten waarop bezuinigd is in de 8S en die is dus niet heel mooi. Het toetsenbord daarentegen is prima te noemen, dat is het standaard toetsenbordje van Windows Phone 8 dat goed presteert.

Scherm

“En dat is ook wat het scherm het beste omschrijft: prima voor een midrangetelefoon, maar allerminst spannend.”

De HTC 8S is uitgerust met een 4″-scherm met WVGA-resolutie. In principe prima voor een midrangetelefoon dus. En dat is ook wat het scherm het beste omschrijft: prima voor een midrangetelefoon, maar allerminst spannend. De kleurweergave van het LCD-paneel is redelijk goed en het scherm is scherp genoeg. Alleen de zwartwaarden en daarmee het contrast vallen ons een beetje tegen. De helderheid is wel weer goed: het scherm straalt een flinke hoeveelheid licht uit en is zodoende ook in de zon prima leesbaar. De inkijkhoek van het scherm is niet super, maar wel goed genoeg om wat aan je vrienden te laten zien op het scherm van de telefoon.

Een nadeeltje dat het scherm heeft is het glas dat er overheen ligt. Dit is wel gewoon Gorilla Glass en dus lekker stevig, maar er zit geen vetafstotende coating op. Daardoor is het glas heel snel voorzien van vingerafdrukken en erg lastig schoon te krijgen.

HTC 8S scherm 

Toetsen

HTC 8S screenshot

Het toetsenbord van de 8S is het standaard toetsenbord wat we gewend zijn van Windows Phone. Het toetsenbord werkt erg prettig en snel. De knoppen zijn misschien wat klein, maar ze zijn wel lekker gevoelig en de autocorrectie doet goed zijn werk. Het is mogelijk om achteraf een woord te bewerken of een ander woord dat erop lijkt te selecteren door het woord simpelweg aan te tikken. Woorden toevoegen aan het woordenboek gaat op dezelfde manier en dat is dus erg makkelijk. Leuk is ook dat het toestel voordat je begint met het typen van je volgende woord al een suggestie geeft wat dat moet worden.

Microsoft heeft twee leestekens toegevoegd, namelijk de punt en de komma. De rest kun je vinden op een tweetal extra pagina’s, waardoor alle leestekens vrij simpel te vinden zijn. Er is ook een hele pagina gewijd aan smilies, die op toetsenbord als code van leestekens komen, maar als je ze gebruikt in een sms’je dan worden ze omgezet in een plaatje mits je ze naar een andere telefoon stuurt die dat doet. Als je de punt of in de browser .com ingedrukt houdt, krijg je alternatieven zoals .nl of .co.uk.

De interface van de 8S is bekend: dat is namelijk de standaard Metro UI van Windows Phone 8. De prestaties zijn wat slechter dan die van de duurdere Windows Phones, maar dat is logisch. Groot voordeel is dat je dat eigenlijk alleen merkt als je met wat zwaardere taken aan de slag gaat: bladeren door de interface gaat razendsnel.

Homescreen

HTC 8S screenshot

Het homescreen van de 8S is opgebouwd uit zogenaamde ‘live tiles’, tegels die als widget of snelkoppeling dienen en informatie kunnen doorgeven. Deze tegels kunnen drie formaten zijn. Zo kun je hem als een klein vierkantje weergeven, een groot vierkantje en een rechthoek over de gehele breedte. Hoe groter je hem maakt hoe meer info hij weergeeft. Zo geeft de agendategel je volgende afspraak weer en laat een tegel van een contactengroep de laatste tweets of Facebook-updates in die groep zien. En ontwikkelaars van applicaties kunnen nu ook van deze Live-tiles gebruikmaken.

Hoewel het systeem niet heel flexibel is, kun je door de verschillende formaten en informatie die de tegels doorgeven je homescreen genoeg personaliseren en geeft het genoeg info. Daarnaast ziet het er erg strak en mooi uit en werkt het altijd soepel en stabiel.

Menu

“Door de lange lijst van het menu verlies je het overzicht snel.”

Wil je alle beschikbare apps zien, dan veeg je naar rechts. Dan komt het menu van de telefoon tevoorschijn. Dat is een lijst met alle apps die je hebt, gerangschikt op alfabetische volgorde. Groot nadeel daarvan is dat je niet kunt kiezen hoe je de apps rangschikt en door de lange lijst verlies je het overzicht snel. Er is een zoekfunctie die dat euvel enigszins verhelpt, maar ideaal is het helaas niet. Echter: de meestgebruikte apps kun je dus in de tegels op het homescreen kwijt. En het voordeel is dat het menu er lekker strak van blijft en prima binnen de Metro-interface past.

HTC 8S screenshot 
HTC 8S screenshot 

Multitasking

HTC 8S screenshot

Multitasken op Windows Phone is nog altijd niet ideaal. Apps moeten maar net geoptimaliseerd zijn om in dezelfde staat te blijven als waar je ze achtergelaten hebt als je via bijvoorbeeld het homescreen wisselt en de lijst van geopende apps is niet ideaal. Ook gaat het switchen naar apps niet instant zoals bij Android, maar moet je steeds even wachten als de app zichzelf hervat.

Het switchen tussen applicaties gaat via het ingedrukt houden van de terugknop. Dan krijg je een lijstje te zien met de laatst gebruikte apps. Dat werkt handig, hoewel het gebruik van de terugknop even wennen kan zijn als je van Android of iOS komt. Bij die besturingssystemen wordt de homeknop voor deze functie gebruikt. Wel jammer is trouwens dat je die lijst alleen maar door kunt bladeren. Je kunt er dus geen programma’s afsluiten of iets dergelijks.

Voor eventuele meldingen heeft Windows Phone geen uitklapbare statusbalk zoals Android en iOS Meldingen als gemiste gesprekken komen via de tegels op je homescreen terecht, en als je een sms’je of iets dergelijks binnenkrijgt komt daar kort een melding over bovenaan het scherm. Die verdwijnt op een gegeven moment, en dan kun je op je homescreen aan de sms-tegel zien dat je een nieuw bericht hebt. Een notificatie-centrum mist nog in Windows Phone 8, iets dat iOS en Android wel al hebben. En dat is nog wel een belangrijk gemis aan dit besturingssysteem, hoewel Microsoft al heeft laten doorschemeren dat binnenkort op te lossen.

Prestaties

HTC 8S screenshot

De HTC 8S is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon S4 Plus-processor die is uitgerust met twee Krait-kernen. Deze MSM8227 is een wat uitgeklede versie van de chipsets die je in de duurdere Windows Phones tegenkomt, wat je vooral merkt als je aan de zwaardere apps gaat. Die openen soms wat traag, maar over het algemeen loopt de 8S toch als een zonnetje. In de Antutu-benchmark scoorde deze telefoon ongeveer 7000 punten.

Zoals we dat wel gewend zijn van Windows Phone valt er over de stabiliteit van de 8S ook weinig te klagen. Crashes hebben we niet meegemaakt met de telefoon, en los van een enkele hapering loopt het allemaal zonder enige problemen.

De camera van de HTC 8S is vrij slecht. Maar verder is er eigenlijk weinig mis met de multimediamogelijkheden. Het toestel heeft de standaard mediaspelers van Windows Phone 8 en die zijn prima. Er zijn niet zoveel games als bij Android, maar toch genoeg om je tijdens loze momenten mee te vermaken.

Foto

HTC 8S screenshot

De camerainterface van de 8S is redelijk standaard. Het is de bekende interface van Windows Phone 8. Die bestaat uit een paar snelkoppelingen naast het scherm en twee instellingenmenu’s: een voor foto’s en een voor video’s. Dat werkt niet heel handig, maar het is te doen. Wel handig vinden we dat de 8S een fysieke cameraknop heeft. Je kunt het nodige instellen bij de camera. Zo kun je filters toepassen, de belichting aanpassen, de witbalans aanpassen en de iso aanpassen. Ook de bekende Lenses uit Windows Phone zijn beschikbaar. De enige lens die voorgeïnstalleerd zit is die van Bing. Lenses zijn apps die inhaken op de camera en zo vanalles kunnen bewerkstelligen.

De foto’s die de 8S schiet zijn niet erg goed. De 5-megapixelcamera maakt gebruik van een redelijk agressief post-processing-algoritme dat ervoor zorgt dat de foto’s weinig details hebben. Daarnaast is er nog de nodige ruis en vervorming van de compressie zichtbaar op de foto’s. Uiteraard wordt dat erger zodra je foto’s in het donker gaat maken, dan zien ze er helemaal niet meer uit. Een fotootje voor Facebook maken gaat nog met dit toestel, maar je vakantiefoto’s moet je er echt niet mee willen schieten.

HTC 8S camerasample 
HTC 8S camerasample 
HTC 8S camerasample 
HTC 8S camerasample 
HTC 8S screenshot

In de fotohub doe je alles wat met foto’s te maken heeft op de 8S, behalve het maken ervan. Die fotohub bestaat natuurlijk uit een galerij met al je foto’s erin. Daar staan ook foto’s van Facebook in en je kunt je foto’s op een aantal manieren rangschikken. Verder is de hub uitgerust met een feed van je sociale netwerken. Daar komen alle foto’s die door je vrienden op Facebook, Twitter of LinkedIn geplaatst zijn. Tot slot is er een sectie applicaties, waar alle foto gerelateerde apps terecht komen.

Video

“Op het gebied van videoconsumptie blinkt Windows Phone 8, en dus ook deze 8S, niet uit.”

Op het gebied van videoconsumptie blinkt Windows Phone 8, en dus ook deze 8S, niet uit. Er zit bijvoorbeeld geen YouTube ingebouwd in het toestel. Daar zijn wel aardige apps voor te downloaden, bijvoorbeeld YouTube+, en Microsoft heeft zelf een plugin beschikbaar waarmee je ondersteuning kan toevoegen in de browser, maar het blijft behelpen. Ook de videospeler zelf is niet heel denderend. Je kunt .wmv en .mp4 bestanden afspelen, maar daar houdt het een beetje op.

Ook de video-opname wordt je niet heel gelukkig van. De 8S schiet maximaal 720p-filmpjes en kan daarbij focussen tijdens het filmen. Maar de video’s zijn vooral niet erg detailrijk en een beetje grof. De kleuren zijn wel aardig goed en de audio is ook niet slecht.

Muziek

Muziek wordt ook weer in een speciale hub samengebracht. De muziek hub is ook bedoeld voor video’s, en dient daarnaast om apps voor video’s en muziek te benaderen. En als je zo’n app hebt, bijvoorbeeld eentje voor YouTube, dan zullen de video’s die je daar als laatst gespeeld hebt ook gewoon tussen je geschiedenis verschijnen.

De muziekspeler heeft een prima interface. Muziek afspelen kan zoals bij elke smartphone en daarnaast is de interface van de speler gericht op het ontdekken van nieuwe content. Zo kun je op de naam van de artiest van je nummer klikken en dan krijg je zijn complete discografie te zien, plus een biografie, als dat beschikbaar is een lijst met evenementen en een aantal verwante artiesten. Ook kun je van een artiest een zogenaamde Smart DJ-mix maken, waarbij je toestel gerelateerde muziek vanuit Xbox Music achter elkaar plakt. Dat werkte bij ons overigens niet altijd, en als het werkt dan pakt het toestel steeds maar 30 seconden van een nummer als je geen premium-account hebt.

De 8S is, net als alle HTC-telefoons, voorzien van Beats Audio. Dat is vooral een equalizer die ervoor zorgt dat de bas wat harder wordt en is dus niet zo spannend als het klinkt. Hoe dan ook klinkt de 8S wel redelijk goed met oortjes en is hij prima bruikbaar als dagelijkse muziekspeler. De speaker van het toestel is wat minder en is vooral erg schel.

HTC 8S screenshot 
HTC 8S screenshot 
HTC 8S screenshot 

Games

HTC 8S screenshot

Games zijn tegenwoordig volledig ondergebracht bij het Xbox-icoontje. Deze game hub staat in contact met de Xbox-servers en je kunt aldaar inloggen en zo je Xbox-gegevens inzien en je avatar bekijken. Betaalde games kun je tijdelijk uitproberen of aanschaffen via deze hub. Het aanbod blijft wel achter bij Android en iOS, maar als je mobiel gamen puur als tijdverdrijf op loze momenten ziet is het ruim voldoende. Ook voor de serieuzere gamer is er wel het een en ander aanwezig, waaronder bijvoorbeeld Sonic en Need For Speed.

Zoals we gewend zijn van Windows Phone is de integratie van sociale netwerken niet verkeerd op de 8S. Verder is het toestel uitgerust met wat mooie software, zoals Office. Wel is de applicatiewinkel wat minder uitgebreid dan bij concurrerende platformen.

Standaard applicaties

HTC 8S screenshot

Zowel HTC als Microsoft hebben nog een setje apps toegevoegd aan de 8S. Tot de standaarduitrusting behoren bijvoorbeeld een rekenmachine, een wekker, een prima agenda en een portemonnee waar je creditcards kunt managen en tevens de betaalwijzen voor aankopen op je telefoon kunt beheren. Iets anders is speelhoek, een soort uitgeklede interface waar je kunt selecteren welke content zichtbaar is, zodat je je telefoon zonder zorgen aan iemand kan uitlenen.

Noemenswaardig is verder Office, wat een prima Office-client op je telefoon is. Het is een peuleschil om op het toestel Powerpoint-, Word-, en Excelbestanden te openen of zelf aan te maken. Zeker voor een midrangemodel is dat een erg prettige mogelijkheid. Overigens blijft het wel een telefoon, wat betekent dat grote documenten bewerken toch behelpen blijft. Naast Office is ook One Note aanwezig, zodat je lekker notities kunt maken.

Ook de kaartenapp is het noemen waard. Maar niet omdat hij zo goed is helaas. In principe heeft Microsoft een deal met Nokia om de kaartenapplicaties te leveren. De kaarten zelf komen inderdaad wel via Nokia van Navteq, wat inhoudt dat je goede kaarten hebt die je ook nog eens allemaal gratis kan downloaden zodat ze zonder internetverbinding bruikbaar zijn. Dat is een groot pluspunt. Maar verder is de software niet zo goed. Het zoeken van plekken gaat niet goed. Zogenaamde ‘points of interest’ vinden is in Nederland simpelweg onmogelijk. Daar is een speciaal knopje voor, maar de dienst werkt niet hier. Ook een zoekopdracht als “cafe” draait op niets uit. Routebeschrijvingen kan deze 8S wel geven, maar navigeren kan hij helaas niet zonder dure extra software te installeren.

HTC heeft zelf nog het een en ander toegevoegd in de vorm van de Photo Enhancer en de HTC Hub. Met die eerste kun je zoals de naam zegt foto’s bewerken. De HTC Hub is bedoeld om je weer, aandeleninfo en nieuws te verschaffen. Dat ziet er erg fancy uit en een voordeel is dat je bij die nieuwsfeeds zelf kunt kiezen welke je toevoegt. Niet alleen Yahoo! dus zoals op Windows Phones van Samsung, maar ook gewoon Cnn, Engadget of Google News. Nadeel blijft overigens dat er geen lokaal Nederlands nieuws is.

HTC 8S screenshot 
HTC 8S screenshot 
HTC 8S screenshot 
HTC 8S screenshot 

Extra applicaties

HTC 8S screenshot

Applicaties haal je uit de Store. Dat is na de applicatiewinkel van Android en iOS de grootste applicatiewinkel, maar hij haalt het kwalitatief gezien duidelijk nog niet bij zijn twee concurrenten. De meeste belangrijke apps zijn er wel, maar er zijn ook nog belangrijke dingen zoals Dropbox die ontbreken. De meeste van die apps zijn overigens wel onderweg naar het platform. Verder zijn nog niet alle apps voor Windows Phone 8 geoptimaliseerd en werken sommige apps, met name WhatsApp, erg slecht.

De interface van de Store is verder prima. Je kunt bladeren door apps, games en muziek met verschillende categorieën. Ook zijn er lijsten van populaire apps en dergelijken beschikbaar. En Samsung heeft een eigen hoekje ingericht met applicaties die het bedrijf heeft uitgegeven. Een groot voordeel is dat je niet alleen met een creditcard, maar ook met PayPal kan betalen in de Store.

“Een groot probleem van de HTC 8S is het geheugen.”

Een groot probleem van de HTC 8S is het geheugen. Dat is standaard 4GB, waar je sowieso al niet heel veel op kwijt kunt. Uitbreiden kan wel, maar apps en systeembestanden kan Windows Phone niet naar SD-kaartjes schrijven.

Vervelender nog is echter een geheugenbug die Windows Phone heeft, die ervoor zorgt dat tijdelijke bestanden niet goed weggeschreven worden en het geheugen dus langzaam volloopt. We hebben drie exemplaren van de 8S getest met allen hetzelfde probleem. Bij een toestel was het zelfs zo erg dat het geheugen binnen een aantal dagen zo vol zat dat de telefoon niet eens meer mailtjes kon downloaden. Bij de andere twee ging het probleem niet zo ver en werd alleen het downloaden van extra apps lastig. HTC beweert het probleem met een update verholpen te hebben, maar wij hebben die update helaas niet kunnen ontvangen. Het is dus zeker iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van de Windows Phone 8S.

Telefoon

De bel-applicatie van Windows Phone 8 heeft een nadeel, namelijk dat hij geen smart-dialing ondersteunt. Dat is een redelijk gemis omdat het simpelweg het gemak waarmee je kunt bellen met dit toestel vermindert. Je kunt wel door je contacten zoeken en er is ook een redelijk goede contacten-app aanwezig. Bijzonder aan die app, die geïntegreerd zit in de people-hub, is ook dat hij goede integratie met sociale netwerken kent. Per persoon kun je zijn laatste updates zien en in dezelfde people-hub zit ook een tijdlijn met de laatste updates van je Facebook-, Twitter- en LinkedIn-vrienden. Tijdens het bellen kun je uiteraard uit de app gaan en vanalles opzoeken en doen.

De ringtones van de 8S zijn hard genoeg en bellen klinkt gewoon prima. Alleen het volumemanagment is zoals we dat kennen van Windows Phone behoorlijk slecht. Er is een systeemvolume waar alles mee geregeld wordt. Dus je muziek zacht zetten en wel een harde ringtone krijgen als je toestel overgaat is onmogelijk. Dat is onbegrijpelijk en behoorlijk irritant.

Berichtjes sturen kan via een app waar alle soorten van berichten in geïntegreerd zijn. Zo kun je ermee op Facebook chat of Windows Live Messenger, of natuurlijk gewoon sms’en. Dat gaat allemaal in een chatweergave. Een nadeel van de app is dat vooral Facebookberichtjes soms behoorlijk traag kunnen doorkomen. Dat geldt ook voor WhatsApp, hoewel dat niet geïntegreerd zit in de berichtenapp en je dat apart moet downloaden. Overigens is die app ook behoorlijk traag.

HTC 8S screenshot 
HTC 8S screenshot 
HTC 8S screenshot 

Email

HTC 8S screenshot

Op de telefoon kun je makkelijk een veelheid aan e-mailaccounts installeren. Hotmail, Windows Live en Exchange hebben natuurlijk de voorkeur van het op Microsoft-software gebaseerde apparaat. Maar een Gmailaccount kun je ook snel instellen en daarbij worden ook de agenda en het adresboek gesynct. Kanttekening daarbij is wel dat Google de Exchange-synchronisatie van Gmail deze zomer zal stopzetten en het maar de vraag is hoe het dan verder gaat met de Gmailintegratie in Windows Phone.

Elke e-mailaccount krijgt een eigen tegel zodat de e-mailboxen niet door elkaar gaan lopen. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

Browser

HTC 8S screenshot

De browser in de 8S is gebaseerd op Internet Explorer 10 en moet dan ook in principe alle pagina’s moeiteloos laden. In de praktijk heeft hij desondanks moeite met video’s en lightboxes zoals die op onze website en andere websites zijn te vinden, die kan hij soms gewoon niet aan. Wel laden pagina’s gewoon lekker snel en is navigatie op de pagina’s probleemloos. Alles gaat vloeiend en zoomen is geen probleem.

Het browsen met tabbladen is wel wat omslachtig, daarvoor moet je eerst een menu in, vervolgens daar op tabbladen klikken en dan een tabblad selecteren. Dat doen concurrerende systemen sneller en dat zou ook hier wel prettig geweest zijn.. Bij concurrerende OS’en zijn dat er 2 en in Google Chrome kun je zelfs swypen naar en ander tabblad. Er is wel één knopje bij de adresbalk beschikbaar die je ook voor tabbladen zou kunnen gebruiken, maar dan vervalt de ververs- of favorieten-knop. Het blijft dus compromissen doen.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi design
  • Snelle en mooie interface
  • Prima scherm
Minpunten
  • Windows Phone is beperkter qua apps
  • Weinig intern geheugen gecombineerd met vervelende geheugenbug

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters