HTC 8X Windows Phone 8

De HTC 8X is een van de eerste smartphones die de markt bereikt met daarop het van top tot teen vernieuwde Windows Phone 8 OS. Wij hebben het toestel uitgebreid kunnen testen voor onze review.

HTC 8X review hand

 

Fabrikant HTC timmert het afgelopen jaar stevig aan de weg, ondanks dat de omzet wat terugzakt. De fabrikant lijkt zich in 2012 opeens gerealiseerd te hebben dat een volledige afhankelijkheid van Android misschien wel niet de beste strategie is. Ondanks dat HTC altijd Windows Mobile en Windows Phone-smartphones is blijven maken, wist de fabrikant sinds 2010 daar weinig marketinggeld in te pompen. Dat alles gaat nu met de introductie van Windows Phone 8 veranderen.

Geruchten over de 8X gingen al een paar maanden en het zag er al naar uit dat HTC het einde van 2012 zou gaan afsluiten met twee Windows Phone 8-smartphones. Iedereen ging er vanuit dat het een variant zou zijn van de HTC One X, maar niets bleek minder waar. De aankondiging van de HTC 8X was een kleurrijke bedoening en viel bij veel mensen gelijk in de smaak dankzij zijn unibody bouw en de felle kleuren waarin het toestel uitgedost was. Ook de iets goedkopere 8S zag er erg fijn uit en beide telefoons beschikken over prima specificaties.

De 8X moet het voornamelijk gaan opnemen tegen de Samsung Ativ S en de Nokia Lumia 920. Vooral Nokia zet grof in op Windows Phone, het is immers de laatste strohalm van de Finnen, en dat betekent dus dat HTC head to head gaat met de fabrikant uit Finland. Net als Nokia legt HTC erg veel nadruk legt op de bouw van haar toestellen, haar eigen apps en de camera. De 8X lijkt zowaar net wat strakker in zijn jasje te zitten dan de Nokia Lumia 920 en op dat vlak lijkt HTC dan ook een streepje voor te hebben. Ook in de camera heeft HTC veel tijd gestoken, getuigen de HTC One X. Alleen de eigen apps blijven wat achter.

HTC 8X hands-on

 

HTC 8X hands-on

 

HTC 8X hands-on

 

HTC 8X hands-on

 

HTC 8X hands-on

 

HTC 8X hands-on

 

HTC 8X hands-on

 

HTC 8X hands-on

 

Onze eerste ervaring met de HTC 8X en 8S was bijzonder positief. We vonden het toestel toen al fijn in de handen liggen en ook de bouw sprak ons erg aan. Daarnaast waren de kleuren van het toestel bijzonder gelikt en het scherm zag er eveneens niet verkeerd uit.

Vlak voor de introductie van Windows Phone 8 kregen we de beschikking over ons testmodel en in deze review vertellen we je alle ins and outs over de nieuwe HTC 8X met Windows Phone 8.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.
HTC 8X

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op Windows Phone 8Behuizing van Plastic unibody

Processor

Qualcomm S4 Produalcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 225

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 130 gramLengte: 132mmBreedte: 66mmDikte: 10,1mm

Scherm/invoer

4,3″ Super LCD 2 schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-out

Batterij

Batterijcapaciteit van 1800mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 18 uurStandby-tijd van 450 uur

De batterij van de HTC 8X gaat iets minder lang mee dan de gemiddelde Androidsmartphone. Na een uur of acht intensief gebruik ben je door de acculading van het toestel heen.

Unboxing

Aangezien ons 8X testmodel door HTC werd geleverd in een salesdoosje, kunnen we niet laten zien hoe de doos eruit ziet. Desondanks kunnen we wel melden wat er bij ons in de doos zat en waarop je kunt rekenen als je het toestel daadwerkelijk aanschaft. Het toestel slikt allereerst een micro-simkaart en daarvoor zit een speciaal pincetje om de sleuf open te maken in de doos.

Verder vinden we in de doos een micro-usbkabel en usb-oplader. ook een normale headset zoals we die bij One X vinden is in de doos aanwezig. Al met al geen toeters en bellen dus, maar gewoon de standaard accessoires die je van HTC kunt verwachten.

Batterij

De batterij van de HTC 8X is redelijk te noemen. Het toestel ging tijdens onze testperiode ongeveer 8 uur mee en is daarmee ongeveer gelijk aan sommige Android-smartphones, vaak doen die het iets langer. Als het toestel wat minder gebruikt dan moet je een dag wel halen en met minimaal gebruik ongeveer anderhalve dag. Je moet er dus wel rekening mee houden dat je het toestel halverwege de dag aan dient te sluiten op het netstroom.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~8 uur ~1 ~1,5
Batterij HTC ingebouwd
Capaciteit 1800mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

HTC heeft veel tijd en moeite gestoken in het design van de 8X en gelukkig zie je dat er ook aan af. Het misschien wel de best gebouwde Windows Phone 8-smartphone van dit moment.

De HTC 8X is een schoonheid van het toestel. De bouwkwaliteit is erg goed en naar onze mening zelfs een stapje beter dan die van de One X. HTC heeft het voor elkaar gekregen om simpelweg geen naden op de body van het toestel achter te laten. Dat betekent dat het een zeer strak design is dat ook nog eens erg prettig vasthoud door de afgeronde hoeken. De telefoon loopt te pas af richting de hoeken en dat ligt erg prettig in de handen.

De telefoon is gemaakt van polycarbonaat, oftewel plastic. Echter heeft HTC hier een speciale coating overheen gegooid die tevens het mooie paars/blauwe kleurtje aan de telefoon mee geeft. Deze coating voelt een beetje stroef aan maar zorgt er gelijktijdig ook voor dat hij goed in je handen blijft kleven. Gelukkig is hij niet dermate stroef dat het irriteert of zelfs maar opvalt, maar precies genoeg dus om in je handen te blijven kleven. De bouw voelt dan ook bijzonder goed aan en kan zelfs tippen aan die van de Nokia Lumia 800 en 900. De telefoon zelf is ongeveer even groot als een Samsung Galaxy S III, ondanks dat de 8X een kleiner scherm heeft.

Zoals gezegd zie je nergens naden terug en dat is een knappe prestaties. Zo is de camera letterlijk 1 millimeter in de body verzonken zodat hij niet zo snel beschadigd kan raken als hij op zijn rug ligt. Hier merk je echter niets van want de randjes om de lens heen zijn naadloos afgewerkt. De 3.5mm headphone jack is eveneens zonder randjes afgewerkt en ziet er erg strak uit en ook de micro-sub aansluiting kent eveneens geen opstaande randjes. Het unibody-design gaat daarnaast moeiteloos over in het scherm aan de voorkant en het lijkt wel of de twee van het zelfde materiaal gemaakt zijn aangezien je vingers amper onderscheid voelen.

HTC 8X review front

 

HTC 8X review front top

 

HTC 8X review front bottom

 

Aan de voorkant van de HTC 8X vinden we het Super LCD 2-scherm dat er erg goed uit ziet. Over de schermkwaliteit zullen we in het volgende hoofdstuk dieper op in gaan. Boven het scherm vinden we een roostertje dat in de zelfde kleur als het toestel gespoten is. Onder het rooster zit een lampje verwerkt dat aangeeft wanneer het toestel volgeladen is of als je een boodschap hebt. Links van het rooster zit de frontcamera en onder het scherm vinden we de drie bekende Windows Phone-knoppen.

De linkerknop gaat een stap terug in het menu. Als je deze knop lang indrukt dan wordt het multitasking-menu opgevraagd zodat je gemakkelijk kunt schakelen tussen apps. In het midden vinden we de nieuwe Windows Phone-knop die met Windows 8 en Windows Phone 8 geïntroduceerd wordt. Rechts daarvan vinden we de zoekknop voor Bing en apps.

Wat vooral opvalt is hoe mooi het scherm aan de voorkant overgaat in de body. Er zijn geen opstaande randjes te bemerken en ook geen hoogteverschil tussen de randjes en het scherm. Het geheel sluit gewoon naadloos op elkaar aan en dat is erg fijn tijdens de bediening van het scherm.

HTC 8X review back

 

HTC 8X review back bottom

 

HTC 8X review back top

 

De achterkant van de HTC 8X is eveneens netjes. Allereerst valt natuurlijk het grote zilveren HTC-logo op dat in het midden zit. Daaronder vinden we het Beats Audio-logo dat voor een goede geluidskwaliteit moet staan. Hier zullen we eveneens later op terug komen. Aan de onderkant vinden we een klein roostertje dat met een minuscule boor of laser is uitgeboord in de body. Hieruit komt het geluid van de speaker zetten of wanner je gebeld wordt uiteraard.

De camera is aan de bovenkant van het toestel te vinden. De 8-megapixelcamera zullen we eveneens in een later hoofdstuk bespreken maar hij is in ieder geval goed verzonken in de body. Ook de led-flits ernaast is netjes opgeborgen en beide zijn ze ongeveer 1mm in de body verzonken zodat ze niet zo snel beschadigen. De randjes eromheen zijn nauwelijks waar te nemen met je vingers.

HTC 8X review right side

 

HTC 8X review bottom

 

HTC 8X review left side

 

HTC 8X review top side

 

Over de linkerkant van het toestel kunnen we kort en krachtig zijn; daar zitten simpelweg geen knoppen of aansluitingen. Aan de rechterkant vinden we de volume-toets die uit een enkele toets bestaat die twee helften kent voor het volume. Deze is eveneens gespoten in de kleur van het toestel en steekt precies ver genoeg uit om goed in te kunnen drukken maar niet genoeg om in de weg te zitten. Boven de volume-toets vinden we de micro-simsleuf die veel doet denken aan die van de HTC One X. Een de onderkant van de rechterkant vinden we nog de camera-knop om de camera te activeren en foto’s te maken.

Aan de bovenkant zien we de aan-uitknop. Doordat Windows Phone 8 op deze telefoon draait kun je door de aan/uitknop samen met de windows-knop in te drukken een screenshot maken. Deze nieuwe functionaliteit zit alleen in Windows Phone 8 en maakt het handig om je scherm te delen. Verder zit aan de bovenkant ook nog een microfoon-ingang voor HD Voice en een 3.5mm headphone jack. Aan de onderkant vinden we eveneens een microfoontje en de usb-oplader/aansluiting.

Het scherm van de 8X is erg goed te noemen en het toetsenbord van Windows Phone valt weinig op aan te merken.

Scherm

Het scherm van de HTC 8X is erg goed te noemen. Het Super LCD 2-paneel is erg goed in het weergeven van zwartwaarden en bij het donkere thema is dat wel zo fijn. Het scherm is identiek aan de van de One X en dat betekent dus erg goede kleuren maar een relatief lage helderheid vergeleken met de Amoled-schermen van Samsung. Ook de verzadiging is lager waardoor de kleuren meer waarheidsgetrouw overkomen en zelf zijn we daar erg over te spreken.

Dankzij de introductie van Windows Phone 8 mogen fabrikanten nu ook gebruik maken van HD-schermen. HTC heeft daar gelijk gebruik van gemaakt door de 8X te voorzien van een 4.3-inch 1280×720 pixel scherm. Dat heeft als groot voordeel dat er geen pixels op het scherm waar te nemen zijn met het blote oog. Ook de pixeldichtheid licht bijzonder hoog bij dit toestel, namelijk 342. Ter vergelijking, de iPhone 5 beschikt over een scherm met een ppi van 326 en de Samsung Galaxy S III heeft een ppi van 306. Al met al een indrukwekkend scherm met prima kleuren en dus geen pixelvorming.

HTC 8X screen vs Apple iPhone 5

 

HTC 8X screen vs Apple iPhone 5

 

HTC 8X screen vs Apple iPhone 5

 

Toetsen

Het toetsenbord van de HTC 8X is het standaard toetsenbord wat we gewend zijn van Windows Phone 7 en niet anders werkt op Windows Phone 8. Het toetsenbord werkt erg prettig en snel. De knoppen zijn niet heel groot, maar het toetsenbord is toch redelijk trefzeker en je kunt er dan ook lekker mee typen. De autocorrectie werkt ook goed en het is mogelijk om achteraf een woord te bewerken of een ander woord dat erop lijkt te selecteren door het woord simpelweg aan te tikken. Woorden toevoegen aan het woordenboek gaat op dezelfde manier en dat is dus erg makkelijk.

Microsoft heeft twee leestekens, namelijk de punt en de komma. De rest kun je vinden op een tweetal extra pagina’s, waardoor alle leestekens vrij simpel te vinden zijn. Er is ook een hele pagina gewijd aan smilies, die op toetsenbord als code van leestekens komen, maar als je ze gebruikt in een sms’je dan worden ze omgezet in een plaatje mits je ze naar een andere telefoon stuurt die dat doet. Als je de punt of in de browser .com ingedrukt houdt, krijg je alternatieven zoals .nl of .co.uk.

HTC 8X Windows Phone 8 toetsenbord

 

HTC 8X Windows Phone 8 toetsenbord

 

HTC 8X Windows Phone 8 toetsenbord

 

HTC 8X Windows Phone 8 toetsenbord

 

Een geheel opnieuw ontworpen OS met een bekende stijl. Windows Phone 8 leek veel voor ons te verhullen, maar inmiddels is duidelijk dat er voor de eindgebruiker weinig verandert tegenover Windows Phone 7.5.

Lockscreen

Je komt in het lockscreen door de powerknop aan de zijkant te ontgrendelen. Wil je dat overslaan, dan kan dat met de cameraknop aan de zijkant. Een stevige langdurige druk daarop brengt je direct naar de camera-app, en het lockscreen wordt dan helemaal overgeslagen. Maar verder zul je altijd via dat scherm je telefoon moeten ontgrendelen.

Het lockscreen bestaat uit een, vrij te kiezen, afbeelding met daar overheen de datum van vandaag, de tijd en eventuele aankomende afspraken. Ook gemiste gesprekken, sms’jes en dergelijken komen op dit scherm terecht. Nieuwe met Windows Phone 8 is dat ook interactieve zaken zoals het weer op het scherm kunnen worden getoverd. Daarnaast worden ook e-mails en andere notificaties van andere apps voortaan op dit scherm weergeven. De apps die dit mogen doen kun je zelf instellen via het instellingenmenu. Een welkome verbetering dus. Om het toestel volledig te ontgrendelen moet je naar boven slepen over het scherm, wat gewoon logisch en goed werkt.

Wel is het jammer dat je notificaties niet kunt aantikken zoals in Android en iOS waarna gelijk de app die bij de notificatie hoort opent. Je dient dan eerst het scherm vrij te geven en vervolgens naar de app te gaan om te bekijken wat de meldingen precies inhouden. Dat is dus nog steeds een beetje omslachtig.

HTC 8X Windows Phone 8 lockscreen

 

HTC 8X Windows Phone 8

 

HTC 8X Windows Phone 8

 

HTC 8X Windows Phone 8

 

Homescreen

Het homescreen van Windows Phone 8, en daarmee dus de 8X, bestaat uit de bekende tegels, die zowel als widget als als snelkoppeling naar een programma kunnen dienen. Nieuw in Windows Phone 8, en Wp 7.8 krijgt hiervoor ook de mogelijkheid, is dat je nu app icoontjes, contacten en websites in drie formaten kunt weergeven. Zo kun je hem als een klein vierkantje weergeven, een groot vierkantje en een rechthoek over de gehele breedte. Hoe groter je hem maakt hoe meer info hij weergeeft. Deze icoontjes kun je zoals je zelf wilt inrichten en verwijderen.

Zo geeft de agendategel je volgende afspraak weer en laat een tegel van een contactengroep de laatste tweets of Facebook-updates in die groep zien. En ontwikkelaars van applicaties kunnen nu ook van deze Live-tiles gebruikmaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tegel van Buienradar die het huidige radarbeeld laat zien of een tegel met actuele beurskoersen. Of file-informatie op een route, etc. etc.

Een tegel toevoegen is erg makkelijk, dat doe je door in het menu een item vast te houden en in het verschenen menuutje “aan startscherm vastmaken” te kiezen. Op het startscherm items verplaatsen is ook heel makkelijk. Als je een item even ingedrukt houdt, komt hij als het ware naar voren, waarna je hem kunt verslepen. Zo kun je het homescreen dus heel makkelijk indelen met de tegels die je wilt en de volgorde van die tegels ook makkelijk veranderen.

Wat gelijk opvalt is dat met Windows Phone 8 Microsoft ervoor gekozen heeft om het pijltje naar het menu weg te laten. In Windows Phone 7.5 stond rechtsboven een pijltje die naar rechts wees en daaronder een lange strook met geen data. Deze is nu naar rechtsonder verplaatst. Door het pijltje bovenin weg te laten hebben de tegels meer ruimte over de gehele breedte van het scherm.

Een leuk detail is trouwens de zwarte achtergrond van het standby-scherm. Microsoft vertelde het zelf al eens: de zwarte achtergrond is bedoeld om energie te besparen. Het is wel mogelijk om de achtergrondkleur naar wit te veranderen, wat dan overigens door de hele interface gebeurt, maar het toestel zal je dan wel waarschuwen dat het scherm geoptimaliseerd is voor zwarte achtergronden en dat een witte achtergrond meer stroom verbruikt. Dat is, samen met de kleur van de tegels, ook meteen alles wat je voor wat betreft het grafische gedeelte kunt instellen. Overigens zijn er wel een paar nieuwe kleuren voor de kleuren van de tegels met Windows Phone 8 aan het OS toegevoegd.

HTC 8X Windows Phone 8 homscreen

 

HTC 8X Windows Phone 8 homescreen

 

HTC 8X Windows Phone 8 homescreen

 

HTC 8X Windows Phone 8 homescreen

 

Menu

Wil je alle beschikbare apps zien, dan veeg je naar rechts. Dan komt het menu van de telefoon tevoorschijn. Dat is een lijst met alle apps die je hebt, gerangschikt op alfabetische volgorde. Links van die lijst staat een rondje met een vergrootglas erin: dat is de zoekknop. Daarmee kun je een programma in je menu zoeken, wat zeker geen overbodige luxe is als je een hele rits applicaties geïnstalleerd hebt. Dan is zo’n lange lijst namelijk niet zo heel overzichtelijk meer. Echter: de meestgebruikte apps kun je dus in de tegellijst op het homescreen kwijt.

Het menu is op deze manier wel lekker strak en past zo goed bij de rest van de interface. Wat wel handig is in het menu, is dat je applicaties door ze even ingedrukt te houden meteen kunt deïnstalleren of beoordelen voor de Marketplace. Dat laatste is voor jou misschien niet direct een voordeel, maar het zal er wel voor zorgen dat applicaties beter beoordeeld worden en je dus beter wordt voorgelicht bij het downloaden van applicaties.

Nieuw is ook dat je nu een app kunt delen door hem ingedrukt te houden. Je krijgt de optie om hem via sms, NFC, e-mail, Xbox-account of een sociaal netwerk te delen. Er wordt vervolgens een link gestuurd naar het andere apparaat waarna deze in de Marketplace geopend wordt en op een ander apparaat gedownload kan worden.

HTC 8X Windows Phone 8 menu

 

HTC 8X Windows Phone 8 menu

 

HTC 8X Windows Phone 8 menu

 

Instellingen

Microsoft heeft het instellingenmenu flink uitgebreid met nieuwe opties in Windows Phone 8. De weergave van de instellingen is exact het zelfde gebleven als bij zijn voorganger en is dus opgedeeld in twee gedeeltes. Eentje voor de telefoon-instellingen en eentje voor app-instellingen. Je schakelt hier tussen door naar rechts te vegen, zoals bij eigenlijk alles in Windows Phone 8.

Allereerst de thema’s. Deze zijn uitgebreid met nieuwe kleurtjes zodat je tegels en teksten van nieuwe kleurtjes kunt voorzien, altijd leuk. Onder accounts is ook relatief weinig gewijzigd. Je hebt de optie om LinkedIn, Twitter, Facebook, Hotmail, Yahoo en Google-mail toe te voegen. Uiteraard mag je ook een Outlook-account toevoegen, Exchange-account of een Office 365-account. Tot slot kun je ook handmatig alles instellen. Wij hebben gekozen voor een Google-account met Google Apps. De telefoon synct dan moeiteloos al je agenda-items, contacten en mails met de telefoon. Je moet alleen nog wel even handmatig aangeven dat je ze ook gepushed wilt binnen krijgen uiteraard.

Onder het lockscreen-menu kunnen nu een paar opties aangepast worden. Zo is het mogelijk om een app het lockscreen te laten overnemen. In ons geval heeft HTC een weer-app toegevoegd aan het lockscreen die het weer weergeeft. Een andere optie is om Bing het scherm te laten verfraaien. Daarnaast kunnen nu ook muzieknummers op het scherm weergegeven worden en mag je ook kiezen welke app meer details mag weergeven op het scherm. Denk hierbij aan de kalander, de telefoon voor gemiste gesprekken of de agenda. Als je bijvoorbeeld de agenda ziet dan krijg je aankomende items te zien.

Je hebt ook de mogelijkheid om quick-status apps op het lockscreen te wijzigen. Dit zijn icoontjes op het lockscreen die middels een cijfer aangeven hoeveel items je gemist hebt. Bijvoorbeeld telefoongesprekken, mails of sms’jes. Tot slot kun je het toestel ook met een code vergrendelen en de time-out instellen.

In het menu vinden we ook een paar standaard zaken zoals het internet delen via wifi, wifi instellen, bluetooth aanzetten, flight mode inschakeln, batterij saver instellen en software updates middels OTA. Een ander menu dat opvalt is find my phone en backup. Je kunt er namelijk voor kiezen om via je Microsoft-account je foto’s, sms’jes en applicaties plus instellingen te backuppen bij Microsoft. Dit is gratis en mocht er iets mis gaan met je telefoon is dat uiteraard wel zo veilig. Ook kun je via de website van Microsoft je telefoon met je Microsoft-account terug vinden, mits je dit ingesteld hebt.

Tot slot kun je in dit menu ook NFC aan en uitzetten en via NFC kun je draadloos bestanden versturen naar een andere Windows Phone 8-smartphone die in de buurt is.

HTC 8X Windows Phone 8 settings

 

HTC 8X Windows Phone 8 settings

 

HTC 8X Windows Phone 8

 

HTC 8X Windows Phone 8 settings

 

Multitasking

HTC 8X Windows Phone 8 multitasking

Multitasking is in Windows Phone 8 gedeeltelijk aangepakt. Het UI is het zelfde gebleven maar de prestaties zijn verbeterd en apps, mits ingebouwd door de app-bouwer, blijven nu daadwerkelijk in de zelfde status waarin je ze hebt achtergelaten. Desondanks werkt het nog steeds een beetje omslachtig. Zodra je een applicatie verlaat zonder die expliciet af te sluiten blijft hij open staan en kun je er in principe dus direct weer bij zonder gegevens te verliezen. Tot zo ver niets raars, maar de manier waarop je vervolgens verder moet gaan naar de app is niet ideaal. Dat moet je doen door de terugknop even ingedrukt te houden, dan krijg je een overzicht met alle open applicaties.

Doe je dat niet en open je een applicatie vanuit het menu of je homescreen, dan zal hij weer opnieuw opstarten met de nodige wachttijd tot gevolg. Ben je bijvoorbeeld aan het WhatsAppen met iemand en doe je tussendoor iets anders, dan staat de applicatie nog wel open. Maar als je op de tegel op je homescreen ziet dat je een nieuw bericht hebt en via die tegel de applicatie opent, dan opent hij wel weer opnieuw en moet je dus wachten. Hetzelfde geldt voor berichten die je aan het typen bent. Mocht je tijdens het typen van een bericht WhatsApp, of welke andere app dan ook, even verlaten, dan blijft je halve bericht gewoon staan. Maar daarvoor moet je wel via je ‘taakbeheerder’ de app openen. Doe je dat niet, dan wordt de app opnieuw opgestart en je halve bericht gewist. Erg onhandig dus.

Microsoft heeft dit wel gedeeltelijk aangepast in Windows Phone 8, maar applicatiebouwers moeten dat wel eerst inbouwen. De eerste app die dat heeft gedaan is Facebook 4.0. Deze app verliest niet meer zijn data als je via het hoofdmenu hem opent. De overige apps hebben nog wel dit probleem. De workflow voor de overige apps is nu gewoonweg raar en irritant te noemen aangezien je steeds de multitasking-knop moet blijven gebruiken hiervoor. Als je dat een keer vergeet ben je dus alles kwijt waarmee je bezig was. Microsoft heeft wel het aantal apps dat open kunnen blijven omhoog geschroefd naar 8 stuks.

Voor eventuele meldingen heeft Windows Phone geen uitklapbare statusbalk zoals Android en iOS Meldingen als gemiste gesprekken komen via de tegels op je homescreen terecht, en als je een sms’je of iets dergelijks binnenkrijgt komt daar kort een melding over bovenaan het scherm. Die verdwijnt op een gegeven moment, en dan kun je op je homescreen aan de sms-tegel zien dat je een nieuw bericht hebt. Een notificatie-centrum mist nog in Windows Phone 8, iets dat iOS en Android wel al hebben.

Prestaties

De prestaties van Windows Phone 8 en de 8X liegen er niet om. Het toestel is erg snel in gebruik dankzij het nieuwe OS, de 1GB aan ram en de nieuwe generatie dualcore-processor van Qualcomm, de S4 Pro. Nou moet gezegd worden dat je dat verschil in het dagelijkse gebruik niet heel erg merkt met Windows Phone 7.5 omdat die al best rap was, alleen bij laadtijden van apps en dergelijke merk je echt het verschil. Maar de navigatie door de interface ging al heel snel en dat is niet veel veranderd.

Ook over de stabiliteit hebben we niets te klagen. Het toestel is in onze testperiode niet vastgelopen en altijd soepel blijven werken. Heel soms had het toestel last van een tijdelijke hapering, bijvoorbeeld in de browser, maar dat is zeker te overzien. Al met al blijft Windows Phone 8 een OS dat erg fijn is om mee te werken en smooth aanvoelt.

HTC 8X Windows Phone 8 prestaties

 

HTC 8X Windows Phone 8 prestaties

 

De camera van de 8X is goed te noemen en daarnaast heeft Microsoft veel handige functies toegevoegd in de camera-software van Windows Phone 8.

Foto

De camerainterface van de HTC 8X is wat uitgebreid in Windows Phone 8. Het lijkt erop dat Microsoft veel nadruk wil leggen op de nieuwe camera-software en dat is goed te zien. Zo kun je allereerst de resolutie van de camera instellen via de instellingen en je kunt uiteraard aangegeven of je een flits of geen flits wilt gebruiken.

Wat ook nieuw is in het menu zijn filters. Je kunt nu foto’s en video’s maken met filters zoals we dat bijvoorbeeld kennen van Instagram. Je hebt de keuze uit vier filters waaronder grayscale, negative, sepia en solarize. Dit is een leuke en handige toevoeging waardoor je achteraf niet foto’s hoeft te bewerken via de speciale HTC-app. Een andere nieuwe optie in Windows Phone 8 zijn zogenaamde lenses. De eerste lens die hierin zit is die van Bing. Lenses zijn apps die ontwikkelaars kunnen maken en daarmee vervolgens de camera kunnen gebruiken voor speciale functionaliteiten. Denk aan apps als Layar en Nokia City Lens. Met Bing Vision, de eerste app die het ondersteunt, kun je barcodes scannen waarna het product online opgezocht wordt via Bing.com.

Daarnaast zijn er wel redelijk wat instellingen beschikbaar, zoals het contrast, de verzadiging, de ISO, de witbalans en een aantal scènes. Nieuw is ook face detection om gezichten te herkennen en dat je de scherpte kunt instellen.

Waar we ook over te spreken zijn, is dat dat de HTC 8X een fysieke cameraknop heeft. Hij is handig in gebruik. Zeker ook omdat je de camera er mee kunt opstarten zonder dat je het toestel eerst hoeft te ontgrendelen of ook maar een andere knop hoeft aan te raken.

De camera presteert over het algemeen prima en is fijn in gebruik. Het toestel kan goed overweg gaan met wiltbalans en veranderde kleuren. Ook is er weinig ruis op de foto’s te zien en zijn de foto’s relatief scherp te noemen. Ook het nemen van foto’s gaat lekker vlot met het toestel en foto’s snel achter elkaar schieten is dan eveneens geen probleem.

HTC 8X camera 
HTC 8X camera 
HTC 8X camera 
HTC 8X camera 
HTC 8X Windows Phone 8 camera 
HTC 8X Windows Phone 8 camera 
HTC 8X Windows Phone 8 camera 
HTC 8X Windows Phone 8 camera 

Tussen de tegels op het homescreen treffen we een fototegel aan die twee tegels breed is. De foto’s die zijn gemaakt met het toestel circuleren daar voortdurend op, wat een mooi effect geeft aan het toestel. Tik je op die fototegel, dan opent de galerij zich. En dan kun je, zoals we van Windows Phone gewend zijn, het scherm weer een paar keer naar rechts vegen om diverse mogelijkheden te benutten.

De eerste mogelijkheid is camera-album: die laat de foto’s zien die met het toestel zijn gemaakt. Daaronder vind je nog meer albums, die je zelf kunt aanmaken, en nog verder in de toepassing tref je de foto’s aan van de contacten in je sociale netwerkfeeds. Zoals Twitter, LinkedIn en Facebook. En ga je nog verder naar rechts, dan keer je weer terug in het eerste scherm, want zo werkt dat in Windows Phone: als de mogelijkheden met al die schermen zijn uitgeput, begin je gewoon weer opnieuw. Dat werkt intuïtief en de opzet is helder. Overigens worden ook je foto’s uit je Rooms-chat in dit overzicht in een apart blokje weergegeven. Ook kunnen foto’s automatisch naar SkyDrive geupload worden waarna je ze via de computer kunt bekijken. Een overzicht van alle foto’s daarvan wordt ook in dit overzicht weergeven.

De foto’s zijn op datum en personen te rangschikken. Profielfoto’s van Facebook en andere sociale netwerken verschijnen ook. De foto’s aantikken betekent dat ze groot in beeld verschijnen. Tik je lang op een foto, dan kun je kiezen die foto te delen met een emailcontact, met Facebookvrienden of je kunt hem als achtergrond gebruiken, verwijderen of aan een lijstje favoriete foto’s toevoegen die zich dan weer tussen die schermen nestelt. Mooi is de mogelijkheid ‘automatisch verbeteren’, waardoor de plaatjes wat helderder worden gemaakt of juist donkerder, en kleurechter.

Een andere app die HTC zelf toegevoegd heeft aan het toestel is Foto Enhancer. Dit is eigenlijk een app die de zelfde mogelijkheden heeft als Instragram. Jammer genoeg kun je na het bewerken van een foto met een tiental filters hem niet gelijk delen met Facebook of Twitter. De bewerkte foto wordt simpelweg in je galerij opgeslagen.

Video

De HTC 8X kan DivX en Xvid video’s afspelen, wat best goed werkt vanwege het grote scherm. Onduidelijk is nog hoe je deze op het toestel kunt zetten via de computer aangezien Microsoft met nieuwe software komt voor Windows Phone 8, maar een optie momenteel is Skydrive. Dit duurt uiteraard wel een stuk langer omdat dit via het internet gaat.

De video’s die het toestel opneemt zijn in 1080p-resolutie en zien er best goed uit. Het toestel kan zich goed aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden en de kleuren van de video’s zijn redelijk mooi. Wel heeft de camera soms moeite met het scherpstellen op een bepaald punt. Dit is een bekend probleem en zal middels een software-update in de toekomst verbeterd worden, aldus de producent.

HTC 8X Windows Phone 8 video 
HTC 8X Windows Phone 8 video 

Muziek

Muziek op Windows Phone 8 zetten via de computer gaat via een speciale Windows 8-app. Ook kun je op Windows het toestel als usb-apparaat mounten. De interface voor het afdraaien van muziek werkt intuïtief en makkelijk, zoals bijna alles met Windows Phone 8. Je kunt weer naar alle kanten scrollen om diverse mogelijkheden in beeld te krijgen.

Nieuw met Windows Phone 8 is dat je muziek kunt aankopen via Xbox Music. Xbox Music is de nieuwe service van Microsoft die met Windows 8 en Windows Phone 8 geïntroduceerd wordt. Je hebt de keuze om per nummer of per album te kopen, maar je kunt ook een abonnement nemen. Als je dat doet dan betaal je 9,99 euro per maand of 99.90 per jaar en vervolgens kun je onbeperkt muziek streamen naar je telefoon en ook offline opslaan in hoge kwaliteit. Microsoft claimt een paar miljoen nummer in de winkel te hebben en ook lokale artiesten zoals Blof zijn in de app te vinden.

Podcasts afspelen is ook mogelijk en daarnaast worden video’s die je op je toestel hebt gezet eveneens in dit menu weergegeven.

Ook zit er een normale headset mee geleverd met de 8X waarmee zowel muziek beluisterd kan worden als ook gebeld kan worden. De headset is van redelijke kwaliteit en de oortjes zitten prettig in het oor. De kwaliteit van het geluid is redelijk te noemen.

HTC 8X Windows Phone 8 review Xbox Music 
HTC 8X Windows Phone 8 review Xbox music 
HTC 8X Windows Phone 8 review xbox music 
HTC 8X Windows Phone 8 review xbox music 

Games

Games zijn tegenwoordig volledig ondergebracht bij het Xbox-icoontje. Deze Game-hub staat in contact met de Xbox-servers en je kunt aldaar inloggen en zo je Xbox-gegevens inzien en je avatar bekijken. Daarnaast wordt het ook mogelijk om je Xbox te bedienen via de indrukwekkende app Smartglass, waarover hieronder meer. Betaalde games kun je tijdelijk uitproberen of aanschaffen via deze hub. Er zijn nog niet zo heel veel games momenteel die met je Xbox samenwerken, maar de verwachting is dat zodra de sdka va Windows Phone 8 beschikbaar is ontwikkelaars hiermee aan de gang gaan.

Een punt van kritiek is wel dat veel apps niet geoptimaliseerd zijn voor het HD-scherm. Bijna alle apps en games die wij uit de Marketplace hebben gedownload laten zwarte balken aan de bovenkant en onderkant zien. Appmakers moeten hun apps dus ook hiervoor gaan aanpassen en dat kan nog wel even gaan duren. Momenteel zijn nog de zelfde games als voor Windows Phone 7.5 beschikbaar voor dit nieuwe platform.

Met Xbox SmartGlass kan gemakkelijk content met de Xbox 360 gedeeld worden via een smartphone of een tablet, en dus de televisie waarop deze is aangesloten. Zo kun je een film van een HTC 8X op de Xbox 360 weergegeven en vervolgens meer achtergrondinformatie over de film of serie op je smartphone voorgeschoteld krijgen. Ook kun je verder kijken waar je gebleven was zodra je op de Xbox stopt met kijken. Dit geldt zowel voor de smartphone als de tablet. Ook kunnen games zowel op de Xbox als op de tablet bestuurd en bekeken worden. Zo kun je een tactiek op de tablet instellen en deze vervolgens in uitvoering zien op de televisie. Tot slot zal de app ook een afstandsbediening worden voor de Xbox 360. SmartGlass werkt erg goed en is indrukwekkend te noemen, de mogelijkheden van deze app in combinatie met een Xbox 360 zullen alleen maar toe gaan nemen, zo is de verwachting.

HTC 8X Windows Phone 8 review games 
HTC 8X Windows Phone 8 review games 
HTC 8X Windows Phone wp ss 20121028 0040 
HTC 8X Windows Phone 8 review smartglass 
HTC 8X Windows Phone 8 review smartglass 
HTC 8X Windows Phone 8 review smartglass 
HTC 8X Windows Phone 8 review smartglass 

Agenda

Het is mogelijk om diverse agenda’s te voeren op de 8X. De eerstvolgende agenda-afspraak staat alvast groot genoteerd op je lockscreen. Op het homescreen is een dubbele tegel ingeruimd voor de agenda waar die afspraak nog een keer op staat.

Druk je op die tegel, dan verschijnt een mooie strak vormgegeven agenda in beeld met de eerstvolgende afspraken. Door naar rechts te scrollen kom je in de lijst taken, het dagoverzicht, en dat was het dan, want nog een keer vegen en je bent weer in de agenda.

Een menuutje verschijnt onder de agenda met drie iconen erop. De eerste brengt je terug naar de dag van vandaag. De tweede is er om een afspraak aan de agenda toe te voegen. En de derde geeft een maandkalender in beeld.

Bij de takenlijst is ook een klein menuutje van twee knoppen. Een om een taak toe te voegen, en een om een lijst van taken in beeld te krijgen. Je kunt taken weergeven op prioriteit, en het is mogelijk om kleuiren in te stellen en de diverse agenda’s te kiezen die je wilt weergeven. De agenda is verder onveranderd gebleven tegenover Windows Phone 7.5.

HTC 8X Windows Phone 8 review agenda 
HTC 8X Windows Phone 8 review agenda 
HTC 8X Windows Phone 8 review agenda 
HTC 8X Windows Phone 8 review agenda 

Office

Er staat een volledige Office-suite op het toestel. En dat werkt ontzettend goed. In de basis is het weinig veranderd in Windows Phone 8, vooral cosmetische aanpassingen zijn doorgevoerd. Eens te meer merken we dat de Microsoft-software op het toestel goed is geïntegreerd. Het is een peuleschil om op het toestel Powerpoint-, Word-, en Excelbestanden te openen of zelf aan te maken. En daarmee kan de HTC 8X ook goed meekomen als zakelijke telefoon.

Via de office-applicatie kun je ook in de clouddienst van Microsoft komen, de Skydrive waar bestanden in de cloud kunnen worden aangemaakt en opgeslagen. Maar ook is het eenvoudig om een account bij Office 365 of bestanden op de telefoon zelf te benaderen. Je kunt op deze manier ook gemakkelijk bestanden delen met andere mensen en collega’s.

HTC 8X Windows Phone 8 review office 
HTC 8X Windows Phone 8 review  
HTC 8X Windows Phone 8 review  
HTC 8X Windows Phone 8 review  

Browser

De browser doet zijn werk snel en goed en lijkt pagina’s sneller te renderen dan zijn IE9 voorganger. De browser op de HTC 8X is gebaseerd op de IE 10 engine en lijkt daarmee aan alle HTML5-standaarden te moeten voldoen. In de praktijk lijkt hij desondanks moeite te hebben met video’s en lightboxes zoals die op onze website en andere websites zijn te vinden. Ook vinden we de manier waarop tabbladen worden beheerd net wat te omslachtig omdat je drie tikken moet doen om je tabblad te kunnen selecteren. Bij concurrerende OS’en zijn dat er 2 en in Google Chrome kun je zelfs swypen naar en ander tabblad.

Microsoft houdt daarnaast graag vast aan haar eigen standaarden. Zo hebben veel websites, waaronder die van ons, een iPhone-icoon geïmplementeerd zodat je een website makkelijk op het homescreen kunt zetten. Ook Android detecteert deze standaard van Apple, maar Microsoft doet er niet aan mee. Desondanks is het wel mogelijk. Het toevoegen van favorieten en het delen van pagina’s is allemaal mogelijk.

Ook op dit vlak lijkt op het eerste gezicht weinig vooruitgang geboekt te zijn tegenover Windows Phone 7.5. De browser werkt gewoon naar behoren, maar er zijn amper nieuwe functies toegevoegd. Zo kun je in Google Chrome en Safari voor iOS je bookmarks via Apple en Google syncen met je PC. Microsoft heeft deze optie dan weer niet ingebouwd. Het is een simpele recht toe, recht aan browser. Niet meer niet minder, en dat is jammer.

HTC 8X Windows Phone 8 review browser 
HTC 8X Windows Phone 8 review browser 
HTC 8X Windows Phone 8 review browser 
HTC 8X Windows Phone 8 review  

Locatieservices

Nokia heeft een deal met Microsoft gesloten waardoor Nokia Maps nu onderdeel is van Windows Phone 8. Dat betekent dat elk toestel, onafhankelijk van de fabrikant, geleverd wordt met de offline kaarten en navigatie-ervaring van Nokia. Dat is een zeer groot pluspunt van Windows Phone. Met de nieuwe Maps-app kun je kaarten van de hele wereld opzoeken en bekijken. Daarnaast kun je in jouw omgeving kijken wat er allemaal te doen is qua hotspots, maar jammer genoeg werkt dit nog niet in Nederland. Ook satelietkaarten zijn in deze app te zien. De app doet veel denken aan Google Maps, maar is wat uitgebreider en laat sommige gebouwen ook in 3D zien. Ook kun je kiezen om het verkeer weer te geven, zo zie je precies waar er allemaal file staat.

Met Maps kun je ook navigeren over de hele aardbol. Nokia heeft inmiddels meer dan 100 kaarten beschikbaar van het gelijke aantal landen en deze zouden dus ook allemaal op de HTC 8X te vinden moeten zijn. Echter werkt dit nu nog niet en onduidelijk is wat er mis gaat. Toen Microsoft en Nokia de deal bekend maakte, wisten ze ook te vertellen dat navigatie onderdeel van de deal was, zo getuigen deze afbeelding. Echter op ons toestel moesten we een extra app installeren zodra we willen gaan navigeren. Deze app was echter niet beschikbaar vooralsnog. De kans is aanwezig dat dit op termijn alsnog gaat werken, maar Microsoft heeft hier nog weinig over los gelaten.

Als dit eenmaal werkt dan gaat het als volgt werken. Je dient eerst een gebied of kaart te downloaden en vervolgens kun je navigeren. Maps is dan ook geheel offline te gebruiken dankzij Windows Phone 8. Hierdoor kun je vooraf een kaart downloaden en vervolgens door heel Europa offline gesproken navigeren.

HTC 8X Windows Phone 8 review maps 
HTC 8X Windows Phone 8 review maps 
HTC 8X Windows Phone 8 review maps 
HTC 8X Windows Phone 8 review maps 
HTC 8X Windows Phone 8 review maps 
HTC 8X Windows Phone 8 review maps 
HTC 8X Windows Phone 8 review maps 
HTC 8X Windows Phone 8 review maps 

Standaard applicaties

HTC 8X Windows Phone 8 review tentive phone

Met Windows Phone 8 zijn ook een paar standaard apps toegevoegd aan het OS. De eerste is Wallet. Deze NFC-applicatie moet je eerst koppelen aan een creditcard waarna je middels NFC kunt betalen bij winkels die het ondersteunen. In de praktijk heb je hier uiteraard nog weinig aan omdat er amper winkels zijn waarmee je met NFC kunt betalen en daarnaast hebben relatief weinig Nederlanders een creditcard. Ideal of je bankrekening koppelen wordt nog niet ondersteund.

Een tweede app die misschien voor sommige mensen wel handig is, is Kids Corner. Wat deze app doet is de telefoon instellen op een bepaalde modus die je zelf vooraf heb ingesteld zodat mensen niet bij je gegevens kunnen komen. Een voorbeeld is dan ook dat je aangeeft dat in deze speciale modus er alleen gebruik gemaakt mag worden van bepaalde games die jij geselecteerd hebt en de overige apps onbruikbaar worden gemaakt. Je kunt dan de telefoon aan je kinderen gegeven zodat zij veilig met het toestel kunnen spelen en je niet bang hoeft te zijn dat er iets verwijderd wordt. Om uit de modus te geraken moet je een viercijferige code opgeven. De vraag is wel hoeveel mensen in de praktijk daadwerkelijk hun telefoon willen afgeven aan andere zodat ze er uitgebreid mee kunnen spelen.

Een andere nieuwe optie is attentive phone die we onder het instellingenmenu kunnen vinden. Hieronder staan een drietal opties waarmee je telefoon reageer op jouw omgeving. Zo kun je instellen dat wanneer je gebeld wordt je het toestel op het scherm legt en hij automatisch de audio uitzet. Of dat het volume langzaam maar zeker harder wordt gezet zodra je gebeld wordt en het toestel in je broekzak zit. Een andere optie is dat zodra je de telefoon in je handen hebt hij wat zachter het belgeluid ten gehore brengt zodat je niet schrikt.

Uiteraard vinden we ook nog een rekenmachine en een wekker-app op het toestel. Veel andere nieuwe functionaliteiten zijn er jammer genoeg niet bij gekomen.

HTC 8X Windows Phone 8 review kids corner 
HTC 8X Windows Phone 8 review kids corner 
HTC 8X Windows Phone 8 review wallet 
HTC 8X Windows Phone 8 review wallet 

Extra applicaties

Op de HTC 8X staan een paar extra apps die HTC met het toestel mee levert. Het zijn er in totaal vijf, waarvan we Photo Enhancer al besproken hebben bij het hoofdstuk over de camera. De eerste is connection setup. Wat deze app alleen maar doet is ervoor zorgen dat de instellingen van je netwerkprovider ingesteld wordt zodat je overal kunt internetten. Een andere handige app is converter. Deze app rekent allemaal verschillende gegevens voor je om. Bijvoorbeeld kilo naar gram of dollar naar euro.

Daarnaast zit ook de welbekende flashlight-app op het toestel. Dit is een zaklamp-app die de led naast de camera activeert zodat je licht in het donker hebt. De app kan de led in drie verschillende sterktes laten schijnen. Daarnaast is er ook nog de welbekende HTC-app die het weer en beurskoersen weergeeft. Daarnaast wordt ook het nieuwsweergegeven van verschillende bronnen middels RSS. Deze kun je uiteraard zelf aanpassen en toevoegen.

HTC heeft ook Beats Audio ingebouwd in de 8X. Deze instelling, die je overigens niet zelf kunt wijzigen maar alleen uit en aan kunt zetten, wordt geactiveerd zodra je de headset in het toestel doet. De bas en de tonen worden dan wat harder en zuiverder weergeven. Met namen de bas wordt door Beats Audio flink opgeschroefd en dat is uiteraard iets waarvan je moet houden, maar wat wij zelf wel prettig vonden.

HTC 8X Windows Phone 8 review connection setup 
HTC 8X Windows Phone 8 review convertor 
HTC 8X Windows Phone 8 review flash 
HTC 8X Windows Phone 8 review weather 
HTC 8X Windows Phone 8 review htc app 
HTC 8X Windows Phone 8 review beats audio 
HTC 8X Windows Phone 8 review enhancer 
HTC 8X Windows Phone 8 review enhancer 

Uiteraard kan er met de 8X ook gebeld en gemaild worden. Daarnaast heeft Windows Phone 8 prima intergratie met sociale netwerken.

Bellen

De geluidskwaliteit van de 8X is erg goed te noemen, beide zijden van een telefoongesprek verstaan elkaar prima. Zo heeft HTC de antenne van het toestel helemaal opgenomen in de body en is de body eigenlijk een grote antenne. Dit heeft als positief gevolg dat het bereik van het toestel uitstekend is. Bijkomend voordeel is dat de speaker aan de achterkant amper opvalt maar wel erg goed geluid geeft. De grote speaker aan de onderkant van het toestel kan erg hard en is zuiver te noemen.

Bellen doe je met de meest prominente tegel in het homescreen: die met een telefoonhoorn erop. Daar kun je kiezen voor het raadplegen van de contactenlijst of het onscreen numerieke toetsenbord. Ook kun je de tegel rechtsboven gebruiken, de ‘people’-tegel. Daarachter zit de contactenlijst en bellen van daaruit kan natuurlijk ook, net als sms-en. Het werkt vrij intuïtief.

HTC 8X Windows Phone 8 review bellen

 

HTC 8X Windows Phone 8 review bellen

 

HTC 8X Windows Phone 8 review bellen

 

HTC 8X Windows Phone 8 review bellen

 

Berichten

Een andere tegel die tamelijk prominent in het homescreen staat, bevat de tekst ‘berichten’. Daar komen niet alleen de smsjes binnen, maar ook berichten die via Facebook worden verstuurd. Wat voor bericht je precies hebt gekregen, weet je pas als je de tegel hebt aangetikt.

In die tegel kun je ook zelf een sms opstellen, maar we vinden het makkelijker om dat te doen via de people-tegel. Daar kun je bij elk contact met een telefoonnummer kiezen voor bellen of sms-en. Een sms is zo opgesteld met het lekker werkende onscreen toetsenbord. De berichtengeschiedenis wordt in chat-vorm op het scherm weergegeven, met een soort tekstballonnetjes boven elkaar. Dat is handig.

HTC 8X Windows Phone 8 review sms

 

HTC 8X Windows Phone 8 review sms

 

HTC 8X Windows Phone 8 review sms

 

Rooms

De grote troef en vernieuwing van Windows Phone 8 lijkt Rooms te zijn. Rooms is Microsoft’s alternatief voor WhatsApp en een directe concurrent van iMessages van Apple. De app werkt eigenlijk het zelfde als WhatsApp, maar dan net wat omslachtiger, maar niet minder goed. Goed is om te weten dat deze messaging-service alleen met andere Windows Phone 8-apparaten werkt en niet met Windows 8-apparaten, iets wat Apple met iMessages wel voor elkaar heeft gekregen.

Via de Poeple-tegel kun je een nieuwe Room aanmaken. Dat is wel wat lastiger vinden en werkt niet zo makkelijk zoals bijvoorbeeld iMessages waarbij je niets extra’s hoeft te doen om gratis te kunnen chatten. Standaard wordt deze de Family Room genoemd, maar een groep kun je hernoemen naar alles wat je wilt. Je kunt dus een groep voor je vrienden, familie en werk aanmaken en deze allemaal van een eigen naam en afbeelding voorzien. Je dient vervolgens eerst mensen uit te nodigen via je contactenlijst. Zij krijgen dan een sms;je met een link daarin waarna ze in de groep verschijnen.

Je kunt vervolgens gratis via het internet chatten met elkaar, net als WhatsApp. De conversatie verschijnt ook in je sms-app zodat je niet steeds naar de groep hoeft om de chat te volgen. Je kunt ook je locatie delen in deze stream. Als je vervolgens bestanden wilt delen, overigens alleen foto’s en video’s, dan moet je naar een tabje naar rechts gaan waar je de content kunt toevoegen.

Een andere optie is om samen noties online bij te houden. Je kunt een notie aanmaken, bijvoorbeeld een boodschappenlijst, en vervolgens kan iedereen hierin wat toevoegen of verwijderen. Daarnaast kun je ook agenda-items met elkaar delen en aanmaken.

Rooms werkt goed en is handig. Je kunt een room ook aan het startscherm vastmaken waarna hij een eigen icoontje krijgt dat je als foto hebt toegewezen. Leden toevoegen gaat een beetje nog omslachtig, maar de chat en het delen van bestanden werkt prima en het grote voordeel is natuurlijk dat je gratis met andere Windows Phone 8-smartphones kunt chatten.

HTC 8X Windows Phone 8 review rooms

 

HTC 8X Windows Phone 8 review rooms

 

HTC 8X Windows Phone 8 review rooms

 

HTC 8X Windows Phone 8 review rooms

 

Email

Op de telefoon kun je makkelijk een veelheid aan e-mailaccounts installeren. Hotmail, Windows Live en Exchange hebben natuurlijk de voorkeur van het op Microsoft-software gebaseerde apparaat. Maar een Gmailaccount kun je ook snel instellen en daarbij worden ook de agenda en het adresboek gesynct.

Elke e-mailaccount krijgt een eigen tegel zodat de e-mailboxen niet door elkaar gaan lopen. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

HTC 8X Windows Phone 8 review e-mail

 

HTC 8X Windows Phone 8 review e-mail

 

HTC 8X Windows Phone 8 review e-mail

 

HTC 8X Windows Phone 8 review e-mail

 

Sociale netwerken

De sociale netwerken zijn wederom volledig geïntegreerd met het toestel. Zowel de ik-tegel, de people-tegel als de berichtentegel geven voordurend allerlei updates van de sociale netwerken waarbij je bent aangesloten. Twitter, Facebook, Windows Live, LinkedIn: alle belangrijke netwerken zijn beschikbaar en makkelijk in te stellen, waarbij het een pluspunt is dat je ook meerdere accounts per netwerk kunt instellen. Microsoft heeft de mogelijkheden voor communicatie een beetje uitgebreid. Zo kun je via Facebook Chat nu communiceren via het toestel en makkelijker netwerken van elkaar scheiden.

Ook is in Windows Phone 8 nieuw dat je een digitale huiskamer kunt aanmaken en deze met vrienden en familie kunt delen. Aan deze huiskamer kun je verschillende bestanden toevoegen die vervolgens met de groep gedeelt worden. Zo kun je wel gratis met elkaar chatten via de app en je kalander delen. Het is een beetje een omslachtige manier om simpelweg met elkaar in de cloud te werken.

HTC 8X Windows Phone 8 review social

 

HTC 8X Windows Phone 8 review social

 

HTC 8X Windows Phone 8 review social

 

HTC 8X Windows Phone 8 review social

 

De HTC 8X is een prachtig toestel dat erg goed in elkaar steekt. Jammer genoeg heeft Microsoft echter niet de verwachtingen of zelfs maar de zelfgecreëerde hype weten waar te maken met Windows Phone 8.

HTC 8X review black 

De HTC 8X is wat ons betreft een topper van een telefoon als je puur kijkt naar de bouw van het toestel. De telefoon is erg goed en indrukwekkend gebouwd door de Taiwanees en ademt kwaliteit uit. Het unibody-design wordt door de felle kleuren waarin het toestel op de markt komt extra belicht en de naadloze rondingen, gleufjes en knopjes zijn met oog voor detail afgewerkt. Het toestel licht erg prettig in de handen, voelt misschien een beetje zwaar aan, maar valt wel gelijk positief op bij mening mens als je hem in de handen houdt.

Het scherm van de 8X is erg goed te noemen en de mooie kleuren van Windows Phone 8 spatten van het scherm af. Daarnaast is de naadloze overgang tussen het scherm en de body fijn te noemen in gaat het bedienen van het toestel prima met een enkele hand. Ook qua snelheid heb je weinig te klagen met de 8X; het toestel is bijzonder rap en kent geen haperingen. Apps starten sneller op dan bij zijn voorgangers en ook het schakelen tussen de apps gaat het toestel moeiteloos af. De audio-kwaliteit is daarbij goed te noemen, al voegt Beats nog relatief weinig toe in dit toestel. Wel is de camera goed te noemen en ook deze start snel op. De enige tekortkoming die wij kunnen bedenken op het hardwarevlak is de missende ondersteuning voor een micro-SD kaart.

HTC 8X review black top 
HTC 8X review black bottom 

Daar waar er weinig tot niets mis is met de hardware, lijkt Microsoft haar hardware-partners, en in dit geval HTC, in de steek te hebben gelaten met de ontwikkeling van Windows Phone 8. Windows Phone 8 voelt namelijk aan als een relatief kleine update. Immers het gros van het werk en vernieuwing zit onder de motorkap en niet aan het oppervlakte. Dit betekent onder aan de streep dat je als eindgebruiker relatief weinig tot niets merkt aan nieuwigheden in Windows Phone 8 die je dagelijks van pas zullen gaan komen. Zelfs de offline navigatie van Nokia lijkt nog niet helemaal geïmplementeerd te zijn in het OS en de vraag is of dat überhaupt nog gaat komen.

Windows Phone 8 werkt net als zijn voorganger erg prettig, soepel en is grafisch een hoogstandje dankzij haar mooie vormgeving. Echter is er dermate weinig veranderd in de manier van werken, denk bijvoorbeeld aan de manier van multitasken, dat het voor ons een groot vraagteken is waarom Microsoft de afgelopen tijd zo schuw is geweest met het delen van details over het OS. Hier en daar zijn een paar handige instellingen en apps toegevoegd. Zo is NFC een leuke toevoeging maar zul je daar in het dagelijks gebruik weinig mee te maken hebben. Ook kids corner is een handige toevoeging, maar wij kennen weinig mensen die hun telefoon überhaupt uit handen willen geven zodat andere ermee kunnen werken. Maar vergeleken met Android en iOS mist Windows Phone 8 nog functionaliteit en dat onderbuik gevoel blijf je houden als je met het systeem werkt. Denk aan een notificatiecentrum, multitaksing waarbij je de app altijd achterblijft zoals jij hem hebt achtergelaten, gesproken navigatie etc. etc.

We geven de HTC 8X 4 van de 5 sterren en die laatste ster is verloren gegaan bij Windows Phone 8 dankzij tekortkomingen van Microsoft. De HTC 8X is misschien wel de mooiste en best gebouwde telefoon van dit moment, maar net als bij de Lumia 800 van Nokia poets je daarmee de gebreken van Windows Phone 8 niet weg. Het is aan Microsoft geweest om dit op te lossen in de tussentijd en het is hierin jammerlijk tekort geschoten. Te weinig goed werkende apps zoals Twitter, Facebook en Soundcloud ontbreken voor het systeem. En als ze er wel al zijn, denk aan de eerste twee, dan voelen ze erg instabiel aan en zijn ze niet prettig om mee te werken of mee uberhaubt te multitasken. Daarbij komt nog eens dat bijna alle apps nog niet geoptimaliseerd zijn voor het nieuwe OS en het nieuwe schermresolutie van de 8X waardoor je zwarte balken rondom de apps krijgt.

Het is echter niet alleen maar kommer en kwel met Windows Phone 8. Het OS blijft erg prettig in gebruik en is uitermate snel. Daarnaast is het overzichtelijk en heeft het nog steeds een eigen design. Doordat Windows 8 nu ook dit design heeft overgenomen, zal het voor mensen waarschijnlijk een kleinere leercurve zijn om Windows Phone 8 onder de knie te krijgen. Ook de camerasoftware is flink verbeterd en de integratie met SkyDrive, Microsoft’s Dropbox alternatief, werkt bijvoorbeeld beter en makkelijker dan Apple’s iCloud.

Daarnaast is ook de SmartGlass-applicatie een mooi voorbeeld van het vernuft dat in Windows Phone 8 zit. De app kent een diepe intergratie kent met de Xbox 360. Ook de Rooms-app waarmee gratis gechat kan worden met andere Windows Phone 8-smartphones en bestanden gedeeld kunnen worden werkt erg goed. Dit lijkt dan ook een klein helder puntje aan de horizon van Windows Phone 8 te zijn en we hopen dan ook dat de introductie van Windows 8 het mobiele OS van Microsoft met zich mee kan trekken. Desondanks kan het vanaf nu alleen maar beter worden waardoor de kans klein is dat je met de 8X een miskoop zult doen. Maar we zouden je nog wel adviseren om nog even drie maanden te wachten tot dat de nodige apps aangepast zijn voor Windows Phone 8.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.
Onze review score
Pluspunten
 • Erg goede bouw
 • Fijne software
 • Gratis chatten via Rooms
 • Xbox 360 intergratie dmv SmartGlass
 • SkyDrive intergratie
 • Goede camerasoftware met filters
 • Veel Xbox-Games
 • Handig startscherm
Minpunten
 • Batterij gaat niet lang mee
 • Veel apps niet geoptimaliseerd voor HD-scherm
 • Multitasken werkt nog steeds irritant
 • Windows Phone 8 voelt als een kleine update aan
 • Nog steeds weinig kwalitatieve apps
 • Geen micro-SD kaart

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters