HTC ChaCha

De HTC ChaCha is één van de twee speciale Facebooktelefoons die de Taiwanese fabrikant dit jaar op de markt heeft gebracht. Het toestel kenmerkt zich door een fysiek toetsenbord, waar als extra een speciale Facebook-knop aan is toegevoegd voor directe toegang tot het sociale netwerk. In deze review bekijken we of deze Facebooktelefoon aan de gewekte verwachtingen voldoet.

HTC ChaCha hoofdfoto

 

Na de HTC Snap, die nog op Windows Mobile liep en geen bijster sterke indruk achterliet, heeft HTC geen telefoons meer uitgebracht met een fysiek toetsenbord onder een scherm, in de verschijningsvorm die we zo goed kennen van de BlackBerry en de Nokia E71 en E72. De HTC ChaCha is zo’n toestel en het loopt op Android, en is daarmee redelijk uniek op de markt. Ook uniek is de Facebook-integratie, die zelfs in de vorm van een speciale Facebook-knop op het toetsenbord zichtbaar is gemaakt. Die functie en die blauwe f-knop deelt de ChaCha met de HTC Salsa. Die heeft een groter scherm en geen qwerty-toetsenbord.

Het toestel heeft in deze verschijningsvorm concurrentie van de BlackBerry Curve, die in hetzelfde prijssegment zit en zeer populair is bij jongeren. Wij hebben het gevoel dat de HTC ChaCha ook weleens veel op schoolpleinen gezien kan worden. Waarbij de ChaCha een pluspunt heeft ten opzichte van de concurrentie vanwege de enorme hoeveelheid apps die via de Android Market kan worden binnengehaald.

De Nokia E6-00 heeft weliswaar dezelfde verschijningsvorm, maar kan niet echt tot de concurrenten van de ChaCha gerekend worden. De E6-00 loopt op Symbian, is een flink stuk duurder dan de ChaCha en is gericht op de zakelijke markt. Terwijl de ChaCha zich voornamelijk richt op Facebookverslaafden.

HTC ChaCha

 

HTC ChaCha

 

HTC ChaCha

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk HTC
Type ChaCha
Besturingssysteem Android 2.3 met HTC Sense 2.1
Ontwerp
Afmetingen 114.4 x 64.6 x 10.7 mm
Gewicht 120 gram
Form-factor Touchscreen candybar
Kleuren Zwart, zilver
Scherm
Type TFT
Diagonaal 2,6″
Resolutie WVGA, 480 x 320 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD, 2GB bijgeleverd
Intern geheugen 512MB
Processor 800 MHz processor
Accu 1250 mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 5MP, frontcamera
Autofocus Ja
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja, met aGPS ondersteuning
Wi-Fi b/g/n, WiFi Hotspot
Bluetooth Bluetooth v3.0 met A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Unboxing

Met de unboxing zijn we bij HTC’s altijd snel klaar, want die krijgen we in een spierwitte reviewdoos met weinig erbij. Wat we in de doos niet aantreffen is daarom het grootste nieuws: oortjes. De oortelefoon die bij alle HTC-toestellen standaard in de doos zit, vinden we niet in de verpakking van de ChaCha.

Wel vinden we een USB-laad/datakabeltje met losse stekker. Die zijn, net als het toestel, wit van kleur. Dat is aardig gedaan van HTC, want zo past het allemaal goed bij elkaar.

We nemen aan dat de ChaCha straks in een baksteenvormige doos wordt geleverd met de afbeelding van het toestel erop.

Design

Het design van de HTC ChaCha heeft nog het meeste weg van de Nokia E61. De ChaCha is net als die tamelijk antieke Finse telefoon een tamelijk groot en rechthoekig toestel, dat zich kenmerkt door de karakteristieke HTC-knik, die hier midden in het toestel is toegepast. Er zit veel aluminum in het toestel, zowel voor als achter, en die kleur combineert heel aardig met het wit.

We lopen even om het toestel heen. De voorkant bestaat uit een scherm met daarboven de gleuf voor het telefoongeluid, een frontcamera rechtsboven en de vier standaard Androidbedieningsknoppen als touchbuttons onder het scherm. Onder het scherm twee knoppen voor het bellen en daaronder het ruim bemeten qwerty-toetsenbord. En daar weer onder de facebookknop.

De achterkant laat een gleufje zien waarachter de speaker zich verschanst, de 5-megapixelcamera en een LED-flitser. Het apparaat is aan de achterkant in drie delen opgebouwd: plastic boven, aluminium in het midden en weer plastic onder. De onderste plastic helft is het batterijklepje. Dat sluit allemaal niet echt naadloos op elkaar aan. Het plastic golft een beetje langs het aluminium en dat komt nogal slordig afgewerkt over. Het doet ons een beetje denken aan de afneembare plastic klepjes achterop de HTC Desire HD, die ook niet echt naadloos op de aluminium unibody aansluiten.

Leg je het toestel op zijn rug, dan ligt het zwaartepunt aan de bovenkant. Het scherm ligt dus plat en het toetsenbord niet. Da’s minder handig als je aan tafel zit en een boterham eet met je ene hand terwijl je een facebook-update plaatst met je andere: bij het tikken wipt het toestel dan steeds omhoog.

Keer je het toestel om, dan blijkt de lichte knik in het toestel ervoor te zorgen dat het scherm niet op de tafel terecht komt. Een handige bescherming. De knik heb je volstrekt niet in de gaten als je het toestel in je zak steekt.

De bovenkant van het toestel bevat de aanuitknop en de 3,5 mm aansluiting voor de oortjes, die je er dus zelf bij moet kopen. Links is de volumeslider en de microUSB-poort, rechts en onder is niets te beleven.

HTC ChaCha design

 

HTC ChaCha design

 

HTC ChaCha design

 

HTC ChaCha design

 

HTC ChaCha design

 

Scherm

HTC ChaCha scherm

Het 2,6-inchscherm is lekker scherp en helder. Een verbetering ten opzichte van de schermen waarmee HTC sommige andere toestellen uitrustte in een nog niet zo heel ver verleden.

Het afwijkende formaat zorgt er wel voor dat je websites moeilijk in beeld krijgt. En bij het tikken van een e-mail of een sms is het ook inleveren geblazen. Scrollen naar alle kanten is noodzakelijk om teksten in beeld te krijgen. Sommige apps blijken ook maar moeilijk te kunnen wennen aan dit formaat.

Toetsen

HTC ChaCha toetsenbord

Het fysieke toetsenbord van de HTC ChaCha werkt heerlijk. De respons van de toetsjes is uitstekend, de letters zitten tamelijk ver uit elkaar zodat je niet het risico loopt om twee letters tegelijk in te drukken en met twee duimen valt er prima op te werken. De toetsjes komen ook tamelijk ver uit de aluminium ondergrond omhoog, en de bolling ervan zorgt ervoor dat het opstellen van een e-mail of facebookbrericht een fluitje van een cent wordt. Dat kun je met één hand.

De toetsjes zijn opgesteld in vier rijen en aangesloten op de lichtsensor in het toestel, waardoor de achtergrondverlichting direct begint op te lichten zodra de telefoon merkt dat hij in een donkere omgeving wordt gebruikt. Echter, die achtergrondverlichting is tamelijk beperkt. Het ziet er leuk uit, maar de letters zijn nauwelijks te onderscheiden, zeker op de toetsen die een dubbele functie hebben en dat zijn ze bijna allemaal.

Dus in het donker tikken is een beetje lastig. Ook vervelend is dat het toetsenbord softwarematig steeds op de Engelse taalherkenning wordt ingesteld als het toestel even heeft uitgestaan. Dat moet je met het toetsenbord zelf terugzetten naar Nederlands. Het heeft ons even wat leeswerk in de handleiding gekost om er achter te komen hoe dat moet. Vreemd genoeg is de taalinstelling niet softwarematig in te stellen, maar uitsluitend via een toetsencombinatie op het fysieke toetsenbord (fn+spatie). Als je niet opmerkt dat Engels is ingesteld, krijg je voortdurend de autocorrectie in het Engels op je dak; de tekst wordt zo compleet onleesbaar door alle automatische wijzigingen. Dat de taalherkenning steeds weer naar het Engels wordt teruggezet als het toestel uit is geweest is een bug waarvan we hopen dat HTC die met een patch zal wegwerken.

Toetsenbordverlichting en taalinstelling zijn echter de enige, kleine, nadelen die we kunnen opsommen voor het fysieke toetsenbord. Dat verder alleen maar pluspunten kent.

Screenshot HTC ChaCha

 

Screenshot HTC ChaCha

 

Batterij

Smartphones hebben nog altijd allemaal met elkaar gemeen dat de batterij snel leeg is. Maar een dag nonstop intensief gebruik halen ze meestal nog wel. Zo niet de ChaCha. Die haalt die ene dag niet eens (van 7.00 tot 24.00 uur). Op driekwart van de dag krijgen wij al een waarschuwing dat het toestel rap aan de lader moet. En soms kunnen we er zelfs maar een halve dag mee werken voor hij uitvalt.

Nu valt er natuurlijk niet echt veel te verwachten van een accu met maar 1250 mAh, maar gezien het gehalveerde schermpje hadden we toch veel meer verwacht van de accuduur. Helaas laat de ChaCha het op dit punt stevig afweten. Altijd een laadkabeltje mee dus.

Accutijd (dagen) ~1 ~1,5
Batterij Li-Ion BH06100
Capaciteit 1250mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De interface is op deze HTC enigzins afwijkend van die van alle andere Androidtelefoons van deze fabrikant, en dat heeft alles te maken met het afwijkende schermformaat. Dat noopte HTC om op zoek te gaan naar oplossingen om alle relevante functies op het veel kleinere scherm kwijt te raken, en daarbij is met een schuin oog gekeken naar de oplossingen die Sony Ericsson in zijn Xperia mini-serie heeft toegepast.

Homescreen

Het homescreen van de ChaCha is aangepast aan zijn kleine formaat. Er staan geen drie, maar twee touchbuttons onderaan het scherm, en wel helemaal links en helemaal rechts. Links is de button voor het applicatiemenu, met de rechterknop kun je de homescreens zelf aanpassen zoals we dat kennen van HTC Sense. Met talloze scenes, widgets, achtergronden, en ook kunnen aan de drie homescreens nog vier worden toegevoegd.

Van andere HTC-toestellen zijn we gewend dat het middelste van zeven homescreens het standaardscherm is. Niet bij de ChaCha: daar is het de meest linkse die standaard ‘voor’ staat. De standaard ingestelde scene is voorzien van de HTC-flipklok, daaronder een widget voor statusupdates van Facebook en Twitter en aan beide zijden is ruimte voor drie extra applicatiewidgets. Uiteraard kan dat allemaal volledig naar keuze worden ingedeeld en gewijzigd. En voor wie de voorraad widgets, scenes en achtergronden nog niet genoeg is, kun je online bij HTC nog een hele kast opentrekken. En het is ook nog eens mogelijk om zelf iets samen te stellen. Kortom, geen HTC hoeft er hetzelfde uit te zien, en dat geldt ook voor de ChaCha.

Nog een woordje over het lockscreen. Van de grotere HTC’s zijn we gewend dat je een balkje naar beneden moet trekken om het toestel in bedrijf te krijgen. Hier niet: je moet een ring naar boven trekken. Op het lockscreen staan standaard de applicatiewidgets voor camera, mail, telefoon en sms, en als je de ring naar een van die vier trekt gaat die applicatie open. Handig bedacht.

Als je tweemaal op de homeknop drukt, krijg je alle homescreens verkleind in beeld. Tikken op een mini-scherm brengt je daar direct heen. Dat scheelt scrollen van scherm 1 naar scherm 7 (als je er zoveel hebt aangemaakt).

Screenshot HTC ChaCha

 

Screenshot HTC ChaCha

 

Screenshot HTC ChaCha

 

Menu

Screenshot HTC ChaCha

Het menu bereik je door op de touchbutton links te drukken. Het grid waarin de applicaties verschijnen is natuurlijk kleiner dan op een toestel met een volledig touchscreen, daarom heeft HTC ervoor gekozen om de keuzemogelijkheden in een balkje rechts van de applicaties te zetten. In het balkje kun je kiezen om alle applicaties in beeld te krijgen, de meestgebruikte of alleen de apps die zijn gedownload. In het menu van het apps-menu kun je kiezen om de apps in een lijst weer te geven, en ook kun je apps direct verwijderen: dat is nieuw. Op oudere HTC’s moet je daarvoor naar de instellingen, om daar met veel meer tussenstappen de app te kiezen die je niet meer wilt hebben.

Het ‘delen’ van een app is ook mogelijk. De gedownloade apps komen dan in beeld. Je kunt kiezen om de app via twitter of e-mail of sms te suggereren aan anderen.

Multitasking

Multitasking hoort bij Android, en dus ook bij deze HTC ChaCha. Apps hoef je niet af te sluiten voordat je iets anders gaat doen, de apps die je recent hebt gebruikt blijven dan ook op de achtergrond draaien. Android zelf besluit wanneer het tijd is om een app die enige tijd niet is gebruikt af te sluiten als het geheugengebruik dat noodzakelijk maakt.

Door de homeknop lang in te drukken, krijg je de acht laatstgebruikte apps in beeld. Dat wil dus niet zeggen dat al die apps ook nog actief zijn op de achtergrond. Veel maakt dat niet uit, want een app starten is doorgaans een peuleschil en is heel snel gebeurd.

Screenshot HTC ChaCha

 

Screenshot HTC ChaCha

 

Prestaties

Screenshot HTC ChaCha

De prestaties van de CPU zijn niet om naar huis te schrijven. Het is te merken dat het apparaat niet de snelste is. HTC heeft ervoor gekozen om de CPU een beetje op te klokken voordat het toestel naar de winkels ging, maar of dat echt snelheidswinst heeft opgeleverd, valt moeilijk te beoordelen.

Het apparaat reageert snel genoeg op wat de gebruiker wil, behalve bij de camera, waarover later meer. Vreemd genoeg kregen we de Quadrant Benchmark die we op alle Androidapparaten gebruiken, niet goed aan de gang op de ChaCha. Hij draait de hele benchmark wel af, maar laat de resultaten niet zien. Waarom, is ons een raadsel. Ook vonden we het lastig dat de Quadrant-app op z’n kant verscheen op het schermpje van de ChaCha. We hebben daarom maar eens een andere benchmark uit de Android Market gehaald , de Antutu. Die blijkt andere scores te hanteren. We scoren op die benchmark 1627. Net boven de tamelijk antieke HTC Hero, en net onder de Motorola Defy. Niet echt een riante score, maar de ChaCha is dan ook door HTC niet bedoeld als topper op dit gebied.

Als je een Facebooktelefoon hebt, moet je makkelijk foto’s, video’s en teksten kunnen delen met je vrienden. Dat delen gaat goed, maar over de kwaliteit van het een en ander hebben we wel wat op te merken.

Foto

Screenshot HTC ChaCha

Er zitten twee camera’s in de ChaCha: voor en achter. Die aan de voorkant is eigenlijk alleen bedoeld om een profielfotootje van jezelf te maken; een hoge kwaliteit moet je hier niet van verwachten. Standaard is de camera aan de achterkant de krachtigste. En die gaan we dus beoordelen.

We kunnen er eigenlijk kort over zijn. De 5-megapixelcamera is niet zo best. De beelden die het toestel opneemt zijn niet zo scherp, de LED-flitser doet zijn best maar is het ook eigenlijk net niet voor objecten op iets grotere afstand. En de camera is ook nog eens wanstaltig langzaam. Zelden kwamen we een camera tegen met zo’n enorme afdrukvertraging. De seconden tikken letterlijk weg nadat je de sluiterknop (die er gelukkig wel is, op het toetsenbord) hebt ingedrukt. We vinden dat een misser voor deze telefoon, die bestemd is om te pas en te onpas momenten en beelden met de buitenwereld te delen.

De camera kun je op twee manieren bedienen: met een sluiterknop op het scherm, en met een knop onderaan het toetsenbord. Die knop is tussen alle andere een beetje lastig te vinden, maar als je er eenmaal aan gewend bent wil je niets anders meer. Wel vinden we dat de cameraknop beter een paar rijen hoger had kunnen zitten; nu moet je foto’s maken met twee handen om een stabiel, onbewogen shot te krijgen.

De galerij is weer typisch HTC: een soort tabel met alle plaatjes naast elkaar. Je kunt de foto’s zoals gebruikelijk direct delen met een e-mailcontact of de sociale netwerken. Aardig is dat ook de Facebookknop vanuit de galerij kan worden benut. Druk bij een foto die je wilt delen, op de blauwe f-knop en je kunt de foto direct naar je profielpagina uploaden.

Screenshot HTC ChaCha

 

Screenshot HTC ChaCha

 

Camersample HTC ChaCha

 

Camersample HTC ChaCha

 

Camersample HTC ChaCha

 

Camersample HTC ChaCha

 

Camersample HTC ChaCha

 

Camersample HTC ChaCha

 

Camersample HTC ChaCha

 

Muziek

Er worden bij de ChaCha geen oortjes bijgeleverd om in het 3,5 mm gat aan de bovenkant te stoppen. Toch is standaard op een van de homescreens een muziekwidget geinstalleerd. Dus de bijgeleverde demonummers hebben we via de speaker op de achterkant van het toestel beluisterd. Dat speakertje is best goed, voor een telefoonspeakertje dan, en geeft de muziek minder blikkerig weer dan je zou vermoeden met zo’n klein dingetje. De muziekwidget lijkt erg op die van de HTC’s met grote schermen, maar wel is er weer het een en ander aangepast voor het kleinere scherm. Met de menubalk weer rechts. Daar kun je kiezen om de muziekbibliotheek in beeld te krijgen die je vervolgens naar een menu brengt waar je de muziek op het toestel naar keuze kunt laten zien in artiesten, albums of afspeellijsten, of gewoon alles. druk je op de menuknop afspelen dan krijg je ook gewoon alle nummers in beeld. Veel verschil lijkt dat dus niet echt te maken, maar als je heel veel muziek op de ChaCha zet kan het handig zijn om hier twee mogelijkheden te hebben om door de bibliotheek te navigeren.

Screenshot HTC ChaCha

 

Screenshot HTC ChaCha

 

Video

Video kan worden opgenomen met maximaal 720×480 pixels. Je kunt ook lagere kwaliteiten instellen, voor bijvoorbeeld uploaden naar het web (Facebook!) of als je SD-kaart vol begint te raken. De video’s zijn aardig, maar niet meer dan dat. Snelle bewegingen worden rommelig geregistreerd, geluid is niet echt optimaal. Kortom: een telefooncamera dat bij een midrangetoestel past, en wat dat betreft is de ChaCha prima voorzien.

De opgenomen filmpjes komen in de galerij gewoon tussen de foto’s terecht, dus dat kan even zoeken zijn als je ze terug wilt vinden.

Facebook

Screenshot HTC ChaCha

De ChaCha komt met een speciale Facebookknop onder het qwerty-toetsenbord. Met die knop kom je direct in een schermpje terecht waarin je een update naar het sociale netwerk kunt sturen. Je kunt kiezen of je die update naar Facebook of Twitter wilt hebben. In welke je zit, merk je aan het maximum aantal tekens dat je ter beschikking staat: 420 of 140.

Druk je lang op de blauwe f, dan kom je in ‘places’. En daarmee zijn eigenlijk de mogelijkheden van deze speciale Facebookknop alweer uitgeput. Dat is jammer. We hadden liever gezien dat HTC deze bijzondere extra knop programmeerbaar had gemaakt, zodat je er bijvoorbeeld ook het in Nederland nog altijd bijzonder populaire Hyves mee op kunt gaan. Ook vinden we het niet echt sjiek dat je alleen updates kunt plaatsen op Facebook, maar dat je niet op het sociale netwerk zelf kunt rondneuzen via die knop. Daarvoor is het noodzakelijk dat je handmatig de Facebookapplicatie aanzet. Hier had wel wat beter bij nagedacht kunnen worden: de f-knop is dus eigenlijk alleen voor eenrichtingsverkeer, namelijk naar buiten, en dat is niet echt de wijze waarop de huidige sociale netwerken in elkaar steken.

Aardig is dat de f-knop in allerlei applicaties ook blijkt te werken, zoals in de camera-app. Of de galerij. Druk je daarin op de blauwe f dan kun je direct foto’s versturen vanuit de galerij. Zit je op een website die je wilt delen, druk op de f-knop en je deelt de url direct op je eigen Facebook-prikbord.

Sommige apps werken niet samen met de Facebookknop, en druk je daarin op de f dan word je gewoon naar het scherm gebracht waar je een update in kunt opschrijven.

Uiteraard moet een telefoon ook kunnen bellen. En e-mailen, browsen en sms-sen horen ook bij een moderne smartphone. Hier kijken we hoe de ChaCha het ervan afbrengt met deze functies.

Telefoon

Screenshot HTC ChaCha

Voor het eerst sinds tijden komen we weer eens een HTC tegen met echte telefoonknoppen. Een groen en een rood streepje boven het qwerty-toetsenbord belichamen de functies bellen en ophangen. Toch is het ook nog altijd mogelijk om via het scherm dezelfde functies te bedienen. Veel maakt dat niet uit, maar het is aardig om meerdere opties ter beschikking te hebben.

Email

E-mailen kan zoals op alle HTC’s op twee manieren: via de ingebouwde mailapplicatie, waarin je een Exchange-account kunt opzetten, en via het door Google met alle Androidtoestellen meegeleverde Gmail. Beide mailapplicaties werken prima en geven zo vaak een update als je maar wilt, dat valt van tevoren in te stellen.

Browser

Browsen op zo’n klein scherm betekent inleveren. Het is geen pretje om websites te bekijken op het minischermpje van de ChaCha. Maar het gaat op zich wel goed, al moet je voortdurend heen en weer en op en neer scrollen om een site in beeld te krijgen. Je wordt hierbij wel enigszins geholpen door de zoomfunctie van de Chacha. Als je een site inzoomt, past de tekst zich automatisch aan zodat naar links en naar rechts scrollen niet meer nodig is. Je kunt bijna zover in- en uitzoomen als je maar wilt.

Screenshot HTC ChaCha

 

Screenshot HTC ChaCha

 

Screenshot HTC ChaCha

 

Applicaties

Er zitten grappige applcicaties op de ChaCha. Ten eerste treffen we een e-bookreader aan. Daar zitten al wat Engelstalige boeken in, die oud zijn en daarom gratis. Wel vreemd is dat de applicatie opstart in landschapmodus, maar bij het openen van een boek overspringt naar portretmodus. Dat betekent dat je het toestel op zijn kant moet houden om een boek te lezen.

Een andere geinige app is de spiegel. Die maakt gebruik van de frontcamera. Je krijgt jezelf in beeld, maar je kunt niet afdrukken. Handig om te kijken of je haar goed zit.

Voor de overige applicaties is er natuurlijk de Android Market beschikbaar, waar je tegenwoordig meer dan honderdduizend apps in kunt vinden. We probeerden daar wat van te installeren. Bij ons reviewtoestel bleken de veelgebruikte apps Angry Birds (behalve Rio), de Google Reader en Whatsapp niet in de Market te vinden te zijn. We hebben ons door HTC een nieuw reviewtoestel op laten sturen, waarmee de apps wel te vinden waren. Tot op heden is nog niet opgehelderd waar het aan lag dat op de ene ChaCha wel, en op de andere niet deze apps vielen te installeren. Wie een ChaCha aanschaft en wil weten of het toestel dezelfde beperkingen heeft, kan dan ook het beste direct na de koop proberen of een van deze drie apps erop gezet kan worden. Als dat niet zo is, snel omruilen.

Screenshot HTC ChaCha

 

Screenshot HTC ChaCha

 

Screenshot HTC ChaCha

 

Screenshot HTC ChaCha

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters