HTC Desire 10 Lifestyle review: blingbling

Een van de meest opvallende smartphonelanceringen van 2016 was wel die van de Desire 10 Lifestyle van HTC. De telefoon is HTC’s belangrijkste toestel in het middensegment op dit moment; in deze HTC Desire 10 Lifestyle review bekijk ik of hij de moeite waard is.

HTC Desire 10 Lifestyle design

Een 5,5-inch 720p-scherm, een Snapdragon 400-processor en geen vingerafdrukscanner. Dat zijn op papier op z’n zachtst gezegd opvallende ingrediënten voor een telefoon die €310 kost. Zo opvallend zelfs, dat ik direct na de aankondiging van de Desire 10 Lifestyle en blog over het toestel schreef. “Met hippe lifestyle-plaatjes, een leuke naam en mooie kleurtjes hoopt HTC de wat minder technisch onderlegde doelgroep toch nog aan te spreken met dit toestel. Maar zelfs als dat lukt, zullen die gebruikers er vroeg of laat tijdens de levensduur van hun telefoon achter komen dat deze bejaarde hardware toch echt voor problemen gaat zorgen.” Zo concludeerde ik in die blog. Inmiddels is de Desire 10 Lifestyle verkrijgbaar en is het tijd om uit te zoeken hoe het toestel het in de praktijk doet. Want gelukkig kan op papier slechte hardware die erg goed uitgewerkt en geoptimaliseerd is soms beter functioneren dan op papier geweldige hardware met een matige uitwerking. Of HTC ook daadwerkelijk de spijker op zijn kop slaat met de uitwerking van deze Desire 10 Lifestyle bekijk ik in deze HTC Desire 10 Lifestyle review.

De Desire 10 Lifestyle heeft op papier opvallende ingrediënten voor een telefoon van €310

Overigens zijn er zeker ook dingen die op papier wel interessant zijn aan deze nieuwe Desire. Hij ondersteunt bijvoorbeeld Hi-Res audio en heeft twee speakers, waardoor het voor audioliefhebbers een interessante keuze is. De Sense-interface is nog steeds een van de beste Androidschillen en is in dit toestel uitgebreid met een ‘freestyle layout’ waarmee je het homescreen helemaal vrij kan indelen. Het ontwerp van de smartphone is bijzonder en eigenzinnig, maar of je dat als voor- of nadeel ziet is natuurlijk een beetje persoonlijk. Een ander voordeel van de smartphone is dat hij twee simkaarten ondersteunt, hoewel dat iets is dat we tegenwoordig in steeds meer smartphones zien.

Specificaties van de HTC Desire 10 Lifestyle
Algemeen
 • Uitgebracht op October 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 400
 • quadcore-processor op 1.4GHz
 • Grafisch: Adreno 305
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Het ‘Lifestyle’ deel van de naam van de Desire 10 slaat stiekem meer op het wat minder technische karakter van de telefoon (de Desire 10 Pro heeft de meer technische genen), maar HTC heeft ongetwijfeld ook het ontwerp in het achterhoofd gehad bij de naamgeving van dit toestel. De telefoon heeft een mat plastic behuizing met opvallende gouden accenten. HTC heeft het zelf over een ‘art deco-ontwerp’. Die term misstaat de telefoon op zich niet, maar ik vind blingbling nog wat passender. Hoewel de telefoon in vier kleuren verkrijgbaar is, zijn er geen varianten zónder gouden accenten. Een opvallende keuze en jammer voor iedereen die geen gouden toestel wil. Die kleuren zelf zijn trouwens mooi maar niet erg divers: het gaat om zwart, wit, donkerblauw en lichtblauw.

Een ander opvallend punt: HTC zet met dit toestel vol in op design maar loopt qua materiaalgebruik een beetje achter. Waar de meeste telefoons van meer dan €300 inmiddels van metaal en/of glas gemaakt zijn, is deze Desire 10 Lifestyle van plastic. Dat komt wat minder ‘premium’ over, hoewel ik wel moet zeggen dat HTC voor een prettige en mooie afwerking heeft gekozen. Voor een plastic toestel scoort hij dus goed, maar ik had liever een ander materiaal gebruikt zien worden.

De telefoon is in 4 kleuren verkrijgbaar, maar geen een zónder gouden accenten

Op functioneel gebied maakt HTC een paar missers met het ontwerp van de Desire 10 Lifestyle. De functietoetsen onder het scherm zijn relatief klein, waardoor je vrij makkelijk mis tikt. Ook de plaatsing en het formaat van de volumeknop is niet ideaal. De dubbele knop zit boven de powerknop aan de rechterzijkant en steken nauwelijks uit het toestel. Bovendien zit er maar een heel klein middenstreepje op de verder vlakke knop. Daardoor is het lastig om op gevoel de goede kant van de toets te vinden. Tot slot is er geen vingerafdrukscanner aanwezig, iets dat op een telefoon van ruim driehonderd euro tegenwoordig wel de standaard is. Jammer.

De Desire 10 Lifestyle heeft vrij forse schermranden, wat er in combinatie met zijn 5,5-inch scherm voor zorgt dat hij best groot is. Dat draagt er trouwens wel aan bij dat de telefoon er relatief dun uitziet; elk nadeel heb z’n voordeel zullen we maar zeggen.

Het ontwerp van de Desire 10 Lifestyle is er eentje waar je voor moet vallen

Uiteindelijk is het ontwerp van de Desire 10 Lifestyle er eentje waar je voor moet vallen. Het is eigenzinnig en ik kan me goed voorstellen dat je het mooi vindt. Of dat je het heel lelijk vindt, trouwens. Hoe dan ook moet je het vooral om dat uiterlijk doen; erg functioneel is het niet.

De Desire 10 Lifestyle beschikt over een 5,5-inch groot 720p-beeldscherm, wat resulteert in een pixeldichtheid van 267 ppi; niet erg veel naar hedendaagse standaarden. Vanzelfsprekend zorgen de veelal full HD-schermen van concurrerende smartphones voor een scherpere weergave, maar daar kan ik nog wel mee leven. Vervelender vind ik dat de helderheid van het scherm van de Desire 10 Lifestyle vrij laag ligt en dat er een soort witte waas over het display lijkt te liggen. Bovendien is de kijkhoek niet zo goed. Het goede nieuws is dat de Desire 10 Lifestyle goed scoort met zijn witbalans en dat kleuren natuurlijk – maar wel saai – overkomen. Maar het totaalplaatje van het scherm is voor wat je voor de smartphone betaalt toch wel ondermaats.

De helderheid van het scherm ligt vrij laag

Ik meldde het eerder al even: de hardware van de Desire 10 Lifestyle is op zijn minst opvallend te noemen. De Snapdragon 400-processor met 4 ARM Cortex A7-kernen stamt al uit 2013 en dat is in smartphonetermen heel lang geleden. Om het een en ander even in perspectief te stellen: de €160 kostende Motorola Moto G4 Play beschikt over de Snapdragon 410-chip; dat is de opvolger van de processor in deze €310 kostende Desire 10 Lifestyle. De chip is trouwens relatief hoog geklokt op 1,6GHz en gekoppeld aan 3GB werkgeheugen; dat is dan wel weer in orde op papier. In de benchmarks wordt het beeld dat de Desire 10 Lifestyle op papier zet bevestigd: met zijn 1200 punten in de GeekBench multicore-benchmark scoort hij nog niet de helft van veel van zijn segmentgenoten, die richting de 3000 punten gaan.

Qua snelheid scoort hij een krappe voldoende

In de praktijk moet ik zeggen dat het beeld wat rooskleuriger is. HTC heeft de software redelijk goed geoptimaliseerd, waardoor de snelheid in het dagelijks gebruik eigenlijk wel voldoende is. Vooral in de browser en bij het laden van apps merk je duidelijk dat het minder is dan veel andere smartphones, maar vervelend is het niet. Wat dat betreft scoort de Desire 10 Lifestyle dus een krappe voldoende als je het mij vraagt.

HTC Desire 10 Lifestyle screenshotEen van de sterkere punten van deze smartphone is zijn batterij. Die is met zijn 2700mAh op papier niet zo bijzonder goed, maar in de praktijk houdt het het met gemak een dag vol. Na een dag redelijk intensief gebruik met een screen-on-time van zo’n 3 uur had ik nog ruim 30% batterij over en dat is gewoon prima.

Op netwerkvlak valt vooral de dualsim-functie op. Je kunt twee simkaarten in de Desire 10 Lifestyle kwijt zonder dat je daarvoor de geheugenkaartpoort hoeft op te offeren. Dat is fijn. Verder valt op dat de lte-ondersteuning een beetje gedateerd is vanwege de oudere chipset: de Desire 10 Lifestyle kan maximaal LTE cat. 4 (150Mbps down en 50Mbps up) aan. In de praktijk ga je daar trouwens weinig van merken, dus wat dat betreft maakt het niet uit. Wat wel uitmaakt is dat het toestel geen nfc ondersteunt. Dat betekent dat je het apparaat niet eenvoudig met allerlei bluetooth-accessoires kunt koppelen, maar ook dat mobiel betalen niet ondersteund wordt. Vooral dat laatste vind ik jammer.

Nog altijd een van de grootste voordelen van HTC-telefoons is wat mij betreft de software. De Sense-interface ziet er goed uit en werkt prettig. In dit geval ligt hij over Android 6.0 Marshmallow; de kans is klein dat er een update naar Android 7.0 Nougat gaat komen. Dat is wel een nadeel van de software van dit toestel. Inboeten doe je niet op de software, HTC weet ons nogmaals te bekoren met zijn Sense-skin. In het geval van de HTC 10 ligt deze skin over Android 6.0.1 Marshmallow.

Een van de belangrijkste toevoegingen aan de software is de Boost+ applicatie die volgens HTC voor een snellere gebruikservaring moet zorgen. De app optimaliseert applicaties en gooit ongebruikte bestanden weg. Ook kun je er zelf wat dingen instellen met betrekking tot het geheugenbeheer en kun je een overzichtje opvragen van apps die ‘onregelmatig gedrag vertonen’. Dat kan bijvoorbeeld het op de achtergrond veelvuldig gebruiken van de processor zijn. Een handige toevoeging die wellicht ook wat meehelpt in de relatief snelle werking van het toestel.

Met de freestyle layout kun je elementen vrij op het homescreen plaatsen

Functioneel heeft HTC verder niet zo gek veel toegevoegd in Sense, behalve Blinkfeed en een thema-app. Blinkfeed is een overzicht van nieuws en sociale media dat verschijnt als je op het homescreen naar rechts veegt. Die thema-app biedt een uitgebreide catalogus aan thema’s die je kunt downloaden en heeft ook iets dat HTC de ‘freestyle layout’ noemt. Daarmee kun je thema’s maken of downloaden die niet gebonden zijn aan een app-raster, maar waar je allerlei elementen over elkaar en op iedere plek op je homescreen kunt plaatsen. Leuk om even mee te spelen, maar ik denk niet dat heel veel mensen het echt gaan gebruiken.

Op muzikaal gebied scoort de Desire 10 Lifestyle erg goed. De telefoon heeft ondersteuning voor hi-res audio en levert door een headset bijzonder goede audio-output. HTC heeft nog een aantal profielen toegevoegd waarmee je het geluid kan optimaliseren voor HTC’s eigen headsets; ook handig. De speakers van de telefoon scoren ook erg netjes. De speaker boven het scherm zorgt voor de hoge tonen terwijl de speaker aan de onderkant voor de lage tonen zorgt. Zo heb je dus als het ware een setup met een tweeter en een subwoofer. Dat zorgt voor geluid dat voor een smartphone bijzonder ruimtelijk klinkt. Het volume, de helderheid en de bas zijn ook allemaal dik voldoende, maar vooral de ruimtelijkheid van het geluid dat uit de telefoon komt valt me echt positief op.

De ruimtelijkheid van het geluid dat uit deze telefoon komt valt me echt positief op

Op softwarevlak is de Desire 10 Lifestyle niet zo spannend qua multimedia. Dat is overigens prima: HTC maakt gewoon gebruik van de standaard Google-apps aangevuld met een FM radio en dat betekent dat er geen dubbele applicaties zijn. De camera-interface heeft HTC wel zelf gemaakt. Die is voor de basis prima: de foto-, video-, panorama- en selfiemodi staan centraal en zijn simpel vindbaar. Als je iets meer wilt instellen dan moet je wel beter zoeken, maar echt een probleem is dat niet. Wat trouwens wel een probleem is, is dat het nogal lang duurt voordat een foto opgeslagen is. Dat maakt de hele fotografeer-ervaring er niet beter op.

Voor die goede fotografeer-ervaring moet je sowieso niet bij deze Desire 10 Lifestyle zijn, want het resultaat van de foto’s is ook niet erg best. Foto’s hebben nogal wat gekleurde ruis, de kleuren zijn te verzadigd en te groenig en de dynamische range van de foto’s is slecht. Dat resulteert er niet zelden in dat delen van de foto gewoon een zwarte vlek worden, wat op de eerste foto hieronder bijvoorbeeld goed zichtbaar is bij de eenden en de muur op de achtergrond. Voor het detailniveau en de scherpte van de foto’s hoef je het ook niet te doen helaas. De resultaten van de selfiecamera zijn helaas niet veel beter. Die hebben weinig detail en veel gekleurde ruis, zeker als het wat donkerder wordt. Hoewel de 13-megapixelcamera en 5-megapixel selfiecamera op papier niet slecht klinken, laat de Desire 10 Lifestyle hier dus echt punten liggen.

De Desire 10 Lifestyle laat op cameragebied echt punten liggen

Filmen doet de Desire 10 Lifestyle in full HD. Die videobeelden hebben last van veel van dezelfde problemen als de foto’s die je met de telefoon schiet en zijn dus wederom erg matig.

Na een jaar een beetje kwakkelen zette HTC vorig jaar met de HTC 10 een bijzonder goed vlaggenschip neer. Ik hoopte dat de 10 in de Desire 10 Lifestyle die lijn door zou weten te zetten, hoewel de telefoon zijn specificaties niet echt mee had. Vooral de processor van de Desire 10 Lifestyle deed wat stof opwaaien bij de aankondiging. Het goede nieuws wat dat betreft is dat de smartphone in de praktijk snel genoeg werkt, dus die gedateerde processor is geen groot probleem.

Het bijzondere ontwerp is een groot pluspunt en de audiokwaliteit is erg goed

Helaas zijn er andere punten waar de Desire 10 Lifestyle wel duidelijk steken laat vallen. Vooral het scherm en de camera zijn echt ondermaats voor de €310 die je voor deze smartphone betaalt. Dat de smartphone geen vingerafdrukscanner heeft en geen NFC ondersteunt is wat minder erg, maar dat zijn toch wel twee zaken die eigenlijk wel aanwezig hadden moeten zijn. Wat deze smartphone daar tegenover stelt is helaas een beetje mager. Het bijzondere ontwerp is een groot pluspunt mits je ervan houdt en ook met zijn fijne software scoort de Desire 10 Lifestyle punten. De batterij is goed, maar springt er ook niet echt positief uit tegenover de concurrentie. Het grootste voordeel is misschien wel de audiokwaliteit. De ingebouwde DAC is voor een smartphone erg goed en datzelfde geldt voor de speakers. Maar dat is maar voor een heel beperkte doelgroep echt van belang.

Je betaalt echt teveel voor wat je kunt met dit toestel

Ik kan deze HTC Desire 10 Lifestyle review dan ook concluderen met de constatering dat je echt te veel betaalt voor wat je krijgt met dit toestel. Als je een groot fan bent van het ontwerp van deze smartphone zou je hem kunnen overwegen, maar daar houdt het wel een beetje op. Met bijvoorbeeld de Lenovo P2, LG G4 of Alcatel Idol 4S krijg je voor ongeveer hetzelfde geld een duidelijk betere smartphone.

Onze review score
Pluspunten
 • Eigenzinnig ontwerp
 • Fijne software
 • Goede muziekkwaliteit
Minpunten
 • Geen vingerafdrukscanner
 • Matig scherm
 • Niet erg krachtig
 • Camera ondermaats

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters