Pluspunten
  • Mooie hard- en software
  • Verwisselbare accu en SD-kaart ondersteuning
  • Kind- en automodus
  • 4G-antenne
Minpunten
  • Voelt goedkoop aan
  • Ondermaatse camera
  • Redelijk zwakke processor
Onze score

HTC Desire 601

De HTC One heeft al heel wat lof gekregen, ook van ons, en de Taiwanese fabrikant tracht met de Desire 601 dat concept naar consumenten te brengen met een kleiner budget. Zoiets gebeurt echter niet zonder compromissen te sluiten. In deze review gaan we dan ook na of deze telefoon de bijnaam “The One for all” dan wel verdient.

HTC Desire 601 hoofdfoto 

“HTC zal het beste van zichzelf moeten geven om weer boomende verkoopcijfers te presenteren”

De Taiwanese fabrikant heeft de laatste twee jaren niet zo goed geboerd, zo kenden de verkoopcijfers gedurende die periode een sterke daling. Met de HTC One lijkt HTC de nagel toch op de kop te slaan, de telefoon wordt geprezen in de vakmedia en verkoopt, ondanks problemen met de beschikbaarheid, goed. Zo was de helft van alle toestellen die de fabrikant verkocht in mei, een HTC One. Zo’n succes gaat niet onopgemerkt voorbij en de telefoon krijgt een paar spin-offs, hopend om op het commerciële succes van het topmodel verder te breien.

De HTC One Mini kwam op de markt, een kleinere versie van de One met mindere specificaties en ook een kleiner prijskaartje. De telefoon was tevens vervaardigd uit aluminium en kreeg op deze website een lovende review, “net zo goed als de HTC One” klonk het. Uit verkoopcijfers blijkt echter dat “mini-versies” van topmodellen niet echt aanslaan bij consumenten, wat ook Samsung heeft gevoeld aan te tegenvallende verkoop van de Galaxy S4 Mini. HTC heeft nu de Desire 601 geïntroduceerd, zonder branding als “One-telefoon”. Wie de toestellen langs elkaar legt kan echter niet anders dan de duidelijke overeenkomsten tussen de twee op te merken.

De telefoon is aanzienlijk goedkoper dan de One, zo ligt de adviesprijs min of meer op de helft van het topmodel, maar heeft dan ook heel wat minder te bieden. Zo is de telefoon niet uit aluminium vervaardigd maar uit plastic, en zijn de specificaties uiteraard aanzienlijk minder. We hebben de Desire 601 uitvoerig getest en gaan in deze review onderzoeken of de telefoon een uitblinker is in zijn prijssegment, zoals de One was voor het zijne. De markt van mid-range telefoons is redelijk verzadigd en het aanbod is dus ook aanzienlijk. HTC zal dus het beste van zichzelf moeten geven om weer boomende verkoopcijfers te presenteren en zichzelf uit de put te trekken.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

HTC Desire 601

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2013 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 400dualcore-processor op 1,4GHzGrafisch: Adreno 305

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 130 gramLengte: 134mmBreedte: 66mmDikte: 9,9mm

Scherm/invoer

4,5″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouch540×960 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DP3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2100mAhSpreektijd van 12 uurStandby-tijd van 440 uur

De Desire 601 ziet er mooi en elegant uit. De bouwkwaliteit van het toestel is wat minder maar aanvaardbaar. De batterij van de telefoon presteert matig.

Unboxing

Design

De Desire 601, beschikbaar met een zwarte of witte achterklep, ziet er simpelweg heel goed uit. De telefoon is elegant en ligt goed in de hand. Op de voorkant van het toestel bevindt er zich een luidspreker zowel onder als boven het scherm, wat zorgt voor stereogeluid. De luidsprekers produceren ook zeer sterk geluid, maar meer daarover later in deze recensie. Op de achterzijde van de telefoon schuilt de camera, de flitser en het logo van de fabrikant.

We zijn zeer tevreden over het ontwerp van de Desire 601, maar zijn wat minder te spreken over de bouwkwaliteit. De telefoon is vormgegeven uit plastic en dat merk je natuurlijk. Het toestel is zeer licht en voelt niet hoogwaardig aan. Een aluminium behuizing zoals de One kan je niet verwachten aan deze prijs, maar we hebben al telefoons in deze prijsklasse in onze handen gehad die steviger en hoogwaardiger aanvoelen. Dat neemt niet weg dat de telefoon er heel mooi uitziet.

“We zijn zeer tevreden over het ontwerp, maar wat minder over de bouwkwaliteit”

HTC Desire 601 design 
HTC Desire 601 design 

Onderaan de telefoon schuilt een micro-usb aansluiting om de telefoon op te laden en te verbinden met je computer. Verder heeft de telefoon ook een audio-aansluiting bovenaan het toestel. De ontgrendelknop bevindt zich ook bovenaan het toestel, wat uiteraard de gangbare locatie is voor die knop. Wanneer de telefoon in je broekzak zit wanneer je gaat zitten, zo hebben we ervaren, duw je snel de knop per ongeluk in waardoor de telefoon zichzelf uitschakelt. Het lijkt iets ludiek, maar hierdoor kan je telefoontjes en berichten missen. Bij andere telefoons, waar de ontgrendelknop ook op de bovenkant staat, hebben we dit nog niet voorgehad.

HTC Desire 601 img 1698 
HTC Desire 601 img 1703 
HTC Desire 601 img 1701 
HTC Desire 601 img 1704 

Batterij

De batterij van de Desire 601 is geen uitblinker maar is zeker niet slecht, hij presteert zowat als die van een gemiddelde smartphone. Bij intensief gebruik haal je moeilijk of nipt het einde van de dag, maar bij normaal gebruik voldoet het om hem dagelijks aan de stroom te hangen. De batterij is wel verwisselbaar, en dat is zeker een pluspunt.

Het scherm van de Desire 601 is oké maar niet zo goed als dat van de betere telefoons in dit segment. Het toetsenbord werkt heel fijn.

Scherm

Het scherm van de Desire 601 heeft een diagonaal van 4,5 inch, dat ligt tussen de schermgrootte van de HTC One en de One Mini. De Desire heeft wel heel wat minder pixels met een resolutie van 960 bij 540. Dat is helemaal niet zoveel en dat merk je wel als je naar het scherm kijkt.

Het scherm is voldoende helder maar is niet zo sterk in zijn kleurweergave. Alle kleuren lijken wat op elkaar en springen niet echt van het scherm, wat jammer is. Er valt niet veel te klagen over het scherm, het doet wat het moet doen, maar het is wel aanzienlijk minder dan dat van zijn grote broers. We hebben ook al andere toestellen in dit prijssegment gezien, zoals de Huawei Ascend P6, met een sterker scherm. Een gemiste kans voor HTC.

Toetsen

De Desire is uitgerust met het toetsenbord wat standaard hoort HTC Sense. Het werkt heel fijn, fijner als het standaard Android-toetsenbord, en doet gewoon wat het moet doen. Het ondersteunt wel geen Swype maar in de Play Store zal je moeite moeten doen om daar geen oplossing voor te vinden.

HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 15 29 00 
HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 15 47 27 

Het startscherm van de Desire is uitgerust met BlinkFeed, wat we best een leuke toevoeging vinden. Helaas kan je het wel niet uitzetten. Het menu & multitasking van de telefoon werken prima. Het toestel presteert vlot in alledaags gebruik maar krijgt het moeilijk bij zware applicaties.

Homescreen

Het starscherm is uitgerust met het beruchte BlinkFeed, een functie met heel wat liefhebbers en haters. Je kan nieuwsbronnen en sociale media opgeven, waarna de telefoon op de achtergrond automatisch informatie ophaalt en deze dan op je startscherm weergeeft. De artikels of statussen worden weergeven in blokken met foto’s, het ontwerp doet een beetje denken aan Windows Phone. We vinden het op zich wel een leuke functie, maar vinden het jammer dat je het niet uit kan zetten als je dat wil.

Uiteraard heb je naast BlinkFeed nog enkele startschermen die je kan indelen zoals je zelf wil, zoals we van Android gewoon zijn. Je kan snelkoppelingen naar applicaties plaatsen of widgets installeren en deze aanpassen hoe je zelf wilt. Dat werkt redelijk vlot en probleemloos.

HTC Desire 601 screenshot 2013 11 16 16 46 03 
HTC Desire 601 screenshot 2013 11 16 16 46 08 
HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 15 53 36 

Menu

Het menu van de HTC Sense bestaat simpelweg uit een raster met al je applicaties. Dit is standaard een raster van 3×4 maar je kan dit ook aanpassen naar een 4×5 raster. Apps kan je sorteren hoe je wil, alfabetisch of chronologisch. Je kan ze ook indelen in mapjes. Alles wat je van een Android-toestel zou verwachten.

HTC Desire 601 screenshot 2013 11 16 16 46 16 
HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 15 55 07 
HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 15 55 11 

Multitasking

De multitasking-functie van de Desire is niet veel speciaals. Als je twee keer op de home-knop drukt opent een raster met applicaties die nog actief zijn, welke je dan kan sluiten of openen. De processor heeft het vaak wel moeilijk met meerdere applicaties draaiende te houden. Helaas is het niet mogelijk om met één knop alle draaiende applicaties te sluiten, wat jammer is.

In het notificatiescherm kan je makkelijk een overzicht oproepen met heel wat schakelaars. Zo kan je makkelijk diensten als Wi-Fi of Bluetooth uitzetten, de telefoon in stille modus plaatsen of de helderheid aanpassen. Dit is een functie die we wel op meer Android-toestellen vinden maar dat neemt niet weg dat het handig is.

HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 15 57 18 
HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 15 59 43 

Prestaties

HTC Desire 601 screenshot 2013 11 16 17 52 48

De dual-core Snapdragon 400 processor van de Desire 601 heeft een rekenvermogen van 1,4GHz. Dat is op papier niet zo sterk maar bij dagelijks gebruik valt het zeer goed mee. De interface en menu’s draaien probleemloos en vlot, er valt niets op aan te merken. Zo wat alle applicaties op het toestel draaien ook soepel. Wanneer je sterkere spelletjes gaat spelen, zoals Real Racing, zie je wel duidelijk dat de telefoon er problemen mee heeft. Als je van plan bent om veel te gamen is deze telefoon niet voor jou weggelegd, maar bij het dagelijks gebruik kan de Desire 601 alles vlot draaien.

Het is jammer dat hij geen sterkere processor heeft, en zeker het beperkte RAM-geheugen van 1GB maakt van de Desire 601 geen toptoestel. Zeker als je weet dat er toestellen op de markt zijn die minder kosten, zoals de Huawei Ascend G700, die zijn uitgerust met een quad-core processor. Een gemiste kans dus voor HTC.

De camera presteert ondermaats voor een toestel in dit prijssegment. Foto’s zien er ondermaats uit, vooral bij slechte lichtomstandigheden. De camera-software is echter wel heel uitgebreid, een gemiste kans. De uitstekende luidsprekers zorgen ervoor dat muziek luisteren op de Desire heel aangenaam is. Games draaien meestal zonder problemen, maar de telefoon krijgt het moeilijk bij het zwaardere werk.

Foto

De foto’s zien er ondermaats uit voor een telefoon in dit prijssegment

De camera van de HTC One was voor velen al een hekel punt en ook bij de Desire 601 slaat HTC de bal mis op het vlak van foto- en videokwaliteit. Foto’s zien er redelijk muf uit en hebben een slechte kleurenreproductie. De camera heeft een resolutie van 5 megapixels maar de foto’s zien er ondermaats uit voor een telefoon in dit prijssegment. Als je foto’s wil nemen in slechte lichtomstandigheden wordt het pas echt een probleem. De camera neemt heel weinig licht op en produceert zo bijna onbruikbare foto’s. Om uitzonderlijk een foto te nemen voor sociale media voldoet de camera wel, vooral dan voor Instagram als je de nodige effecten toevoegt om de kwaliteit te verdoezelen.

HTC Desire 601 imag0006 
HTC Desire 601 imag0015 
HTC Desire 601 imag0016 

De interface van de camera-applicatie is heel uitgebreid en kent heel wat mogelijkheden. Panorama-foto’s, video’s opnemen in slow-motion of “ultra fast HD” in 60 frames per seconde, en de mogelijkheid om zo wat alles aan te passen. Aan de camera-software scheelt dus niet veel. HTC Zoe, iets waar HTC graag over pronkt, is ook aanwezig op de 601. Je kan makkelijk heel wat foto’s op korte tijd nemen, of een heel kort filmpje, wat je dan makkelijk kan delen op sociale media. Op die manier kan je, volgens HTC, een moment met al zijn aspecten vastleggen.

Video

De camera van de 601 is niet goed, en dus zien de filmpjes er ook niet goed uit. Het ligt niet aan een gebrek aan mogelijkheden. Je kan filmen in slow-motion, HD of een Zoe-filmpje maken. Helaas zijn al die leuke functies tevergeefs vanwege de camera. De filmpjes zijn ondermaats voor de standaard die telefoons in dit prijssegment hebben.

Muziek

HTC Desire 601 screenshot 2013 11 16 20 59 09

Het toestel blinkt uit in muziek door de “BoomSound”-luidsprekers van HTC. Dat zijn twee speakers op de voorkant van het toestel die stereo-geluid produceren. Het luisteren van muziek of het kijken naar filmpjes is dan ook heel aangenaam door de goede luidsprekers. Het geluid is misschien niet van topkwaliteit, maar is wel zeer luid zonder veel kwaliteit te verliezen. De Desire 601 heeft dan ook één van de beste luidsprekers die we al gezien hebben op een telefoon. Daarnaast kan je het geheugen uitbreiden met een SD-kaart, iets wat de duurdere broers van de 601 niet kunnen.

Standaard is de 601 voorzien van Google’s Play Music, TuneIn Radio en HTC’s eigen muziek-app. Google Play Music en HTC’s app zijn beiden goede applicaties voor het beheren van je muziek. HTC’s Sync Manager, de desktopsoftware voor het beheren van je HTC-telefoon, werkt vlot en zonder problemen. TuneIn radio is standaard uitgerust met een uitgebreid gamma aan online radio-stations uit zowat elke regio en werkt vlot.

Games

In de Play Store vind je een gigantisch aanbod aan games, zowel gratis als tegen betaling. De dual-core processor heeft het wel moeilijk met de zwaardere games vlot te draaien. Zo kregen we bij Real Racing veel haperingen te slikken. Het werkt wel, maar helemaal niet vlot en het laden duurt redelijk lang. Simpele spelletjes als Candy Rush of Temple Run draaien uiteraard wel zonder problemen. Bij de meeste spelletjes zal je dus geen problemen ondervinden, maar verwacht zeker geen topprestaties.

De telefoon heeft alle applicaties die je verwacht en niet veel meer, en dat vinden we zeker geen nadeel. Bellen en berichten sturen werkt vlot en zonder problemen, net als e-mailen en browsen. De 4G-verbinding van de telefoon is zeker en vast een pluspunt.

Standaard applicaties

HTC is zuinig geweest met het plaatsen van extra applicaties op dit toestel en dat vinden we zeker geen probleem. Alle apps die standaard op Android aanwezig zijn zijn van de partij, met een paar extra’s. Zo is de telefoon voorzien van 7digital, een alternatief voor de Play Store om muziek te kopen, en een app voor internet radio en FM-radio. Daarnaast is de Desire ook uitgerust met een app voor het bekijken van Office-documenten, PDF-bestanden of het maken van notities. Ook verschillende internetdiensten zoals Dropbox en Twitter staan al op de telefoon geïnstalleerd. Niet te veel applicaties dus, waardoor je geen geheugen verspilt aan applicaties die je toch nooit gebruikt.

Een handige en redelijk unieke functie is de kindermodus, waarbij je je telefoon geschikt kan maken om hem even over te handigen aan een kind. Het kind kan alleen de spelletjes spelen die jij kiest en kan dus niet rondneuzen in andere applicaties zoals je e-mail of de Play Store. Je kan de telefoon ook in auto-modus plaatsen, waarbij het startscherm wordt omgetoverd naar vier grote blokken voor navigatie, telefonie, muziek en contacten. Zo kan je makkelijker navigeren wanneer je de telefoon aan je dashboard vastmaakt.

HTC Desire 601 screenshot 2013 11 16 16 45 37 
HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 14 47 04 
HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 16 20 06 

Extra applicaties

HTC Desire 601 screenshot 2013 11 16 16 53 51

In de Play Store is een groot gamma aan zowel gratis als betalende applicaties aanwezig. Alle applicaties zijn makkelijk te installeren en ook weer te verwijderen na het aanmaken van een Google-account. Je kan je applicaties beheren op de website van Google, en dus via je computer orden op zaken stellen of een app installeren. Helaas kan je in de Play Store alleen betalen met een kredietkaart en dus niet via iDeal of via je factuur.

Telefoon

Bellen met de Desire 601 werkt zonder problemen. De telefoon-applicatie werkt vlot en is uitgerust met “slim bellen”, waarmee je de naam van een contactpersoon kan intoetsen en de telefoon automatisch het juiste contact zoekt. We hebben tijdens onze gesprekken zo goed als geen problemen ondervonden, en op de kwaliteit van de gesprekken valt ook niks aan te merken. Je kan contacten ook indelen in groepen, wat best handig is. Berichten versturen gebeurt zoals we dat gewoon zijn, gesprekken worden gerangschikt per contactpersoon. Ook bij het versturen van berichten hebben we geen problemen ondervonden.

HTC Desire 601 screenshot 2013 11 16 16 46 26 
HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 14 47 54 
HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 16 22 33 

Email

HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 16 30 20

De Mail-applicatie van HTC doet wat hij moet doen en werkt gewoon prima. Je kan verschillende accounts instellen en ze laten samenkomen in één inbox, of ze apart bekijken. Mails verzenden en ontvangen gaat zonder problemen. Als je een Gmail-gebruiker bent kan je gebruik maken van de gelijknamige app van Google, die standaard op het toestel staat. Die werkt ook vlot en vinden we iets mooier.

Browser

HTC Desire 601 screenshot 2013 11 17 15 33 07

De Desire is uitgerust met zowel de browser van HTC als Google Chrome. Beiden werken redelijk vlekkeloos. Als je Chrome ook op je computer gebruikt kan je je bladwijzers en tabbladen synchroniseren met je telefoon, wat best een handige functie is. Webpagina’s laden vlot en snel, we hebben zo goed als geen problemen ondervonden met het browsen. Door de 4G-verbinding van de telefoon laadt alles lekker snel en dat is zeker en vast een pluspunt.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooie hard- en software
  • Verwisselbare accu en SD-kaart ondersteuning
  • Kind- en automodus
  • 4G-antenne
Minpunten
  • Voelt goedkoop aan
  • Ondermaatse camera
  • Redelijk zwakke processor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact met ons?

  • Qontent Matters
  • Czaar Peterstraat 159
  • 1018 PJ Amsterdam

Volg ons via