HTC Desire 626 review: schoonheid kent zijn prijs

HTC staat vooral bekend om zijn One-lijn, maar heeft ook in het middensegment een uitgebreide lineup staan. Een van de nieuwste toevoegingen in die lijn is de Desire 626, die het onderwerp is van onze review vandaag.

HTC Desire 626 hoofdfoto 

De Desire 626 is onmiskenbaar een HTC-telefoon, met een grote speaker boven en onder het scherm en een tweekleurige polycarbonaat behuizing. De smartphone mist de premium uitstraling van de One-lijn, maar heeft nog steeds een eigenzinnig uiterlijk. Qua specificaties ligt hij ongeveer in het segment van de Moto G, met een Snapdragon 410-processor, 2GB werkgeheugen en een 5-inch HD-scherm. De camera’s tellen dertien en vijf megapixel. Hoewel HTC in een lastig parket zit de afgelopen tijd, lijkt het nog steeds veel waarde te hechten aan zijn merknaam en eigen software. De Desire 626 is met zijn €280 een stuk duurder dan veel directe concurrenten.

Naast de Desire 626 heeft HTC ook de Desire 626G in de aanbieding. Die is officieel niet in Nederland verkrijgbaar, maar is toch bij een aantal webshops te vinden. Die versie heeft een glanzende behuizing en de helft van het geheugen, maar is wel voorzien van een krachtigere achtkernige MediaTek MT6752-chip. De software is Android 4.4 KitKat, tegenover 5.1 Lollipop op de Desire 626. Voordeel van de G-variant is dat hij met €230 duidelijk goedkoper is.

“De HTC Desire 626 bevindt zich al met al in een lastige situatie”

De HTC Desire 626 bevindt zich al met al in een lastige situatie. In een midrangemarkt die gedomineerd wordt door oude vlaggenschepen aan de ene kant en capabele toestellen van nog geen €200 aan de andere kant is het de vraag of HTC ermee wegkomt om €280 voor de Desire 626 te vragen. Dat er een goedkopere MediaTek-variant van de smartphone bestaat en in Nederland te koop is helpt ook niet mee. In deze review zoeken we uit of de Desire 626 desondanks de moeite waard is.

HTC Desire 626 design 
HTC Desire 626 design 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 1.02.401.4 en een prijs van €280.

Specificaties van de HTC Desire 626
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 410
 • quadcore-processor op 1.2GHz
 • Grafisch: Adreno 306
Scherm
 • 5" Super LCD 2 scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

Wij hebben de Desire 626 geleverd gekregen in een testdoosje waarin een usb-kabel, lader en headset te vinden zijn. We gaan er vanuit dat dat ook de inhoud van de verkoopverpakking is. Dat is precies wat je mag verwachten in deze klasse en dus prima wat ons betreft.

Design

“De tweekleurige behuizing geven het toestel frisse uitstraling”

De Desire 626 ziet er goed uit. Het toestel heeft een plastic behuizing die uit twee kleuren opgebouwd is. Donkerblauw of -grijs aan de voorkant en achterkant afgewisseld met lichtblauw of -grijs aan de zijkant en rond de camera. Het geeft de smartphone een eigenzinnige en frisse uitstraling.

De bouwkwaliteit van de Desire 626 is oké, maar niet veel meer dan dat. Het lijkt alsof er een klein beetje speling achter de achterkant zit, waardoor de telefoon niet super solide overkomt. Ook de ruimte tussen de cameramodules en de glasplaatjes ervoor doen net een beetje afbreuk aan de stevige uitstraling van de telefoon. Los daarvan voelt hij wel prettig in de hand met zijn enigszins stroeve plastic achterkant en afgeronde zijkanten. De Desire 626 heeft behoorlijk grote randen boven en onder het scherm, waardoor hij voor een 5-inch toestel best groot is. Jammer.

HTC Desire 626 design 
HTC Desire 626 design 
HTC Desire 626 design 
HTC Desire 626 design 
HTC Desire 626 design 
HTC Desire 626 design 

Alle designelementen van de Desire 626 zitten op een redelijk logische plaats. De power- en volumetoetsen zitten aan de rechterkant en de linkerkant herbergt een klepje waarachter de sim- en geheugenkaart schuil gaan. Een audiojack kun je aan de bovenkant in het toestel kwijt en de usb-kabel gaat onderin. De aansluiting daarvoor zit trouwens buiten het midden, wat we wat minder logisch vinden. De achterkant van de Desire 626 is niet losneembaar en de batterij kan er dan ook niet uit.

HTC Desire 626 design 
HTC Desire 626 design 
HTC Desire 626 design 
HTC Desire 626 design 

Scherm

Het scherm van de Desire 626 is vrij gemiddeld. Het is een 5-inch exemplaar met een resolutie van 720×1280 pixels. Op zich scherp genoeg voor prettig gebruik, maar voor een in deze klasse alles behalve bijzonder. De kleurweergave van het scherm is ook okay, maar niet meer dan dat. Hetzelfde geldt voor de helderheid en het contrast. De kijkhoek is matig. Zeker als je van een van de hoeken schuin op het display kijkt zijn de kleuren duidelijk vervormd. Het is al met al een display dat voldoende is voor dagelijks gebruik, maar dat voor de prijs zeker beter had gemogen. Daar laat HTC puntjes liggen.

Prestaties

“Snel genoeg voor iedereen die geen zware apps wil uitvoeren”

De hardware van de Desire 626 is bekend en bewezen. Het apparaat is voorzien van een Snaprdagon 410-processor van Qualcomm. Die heeft vier Cortex A53-kernen geklokt op 1,2GHz en is in dit toestel gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Dat zorgt er in de praktijk voor dat de telefoon voldoende snel is voor iedereen die geen zware taken wil uitvoeren met zijn smartphone. Facebooken, WhatsAppen, browsen en het nieuws lezen gaat allemaal prima op het toestel en vanwege de 2GB werkgeheugen is frequent wisselen tussen die taken ook geen probleem. Als je zwaardere apps en games opstart toont de telefoon zijn zwakte: dat duurt wat langer.

Dat klinkt op zich allemaal prima, maar het zijn wel prestaties die je tegenwoordig van een smartphone van €200 mag verwachten. Deze Desire 626 kost zo’n 70 euro meer en voor dat geld zou het niet verkeerd zijn iets meer processorkracht tot je beschikking te hebben.

Op netwerkvlak scoort de Desire 626 zoals je mag verwachten. Hij is voorzien van lte, nfc en natuurlijk zaken als wifi, bluetooth en 3G. Helaas ontbreekt ondersteuning voor 5GHz wifi-netwerken, maar dat geldt voor de meeste midrangers. Met de ontvangst en de belkwaliteit van de smartphone hebben we geen problemen gehad.

De batterij van de Desire 626 meet 2000mAh en scoort niet bijzonder goed. Je haalt een screen-on-time van zo’n 3 uur en komt met redelijk intensief gebruik de dag door. Maar het is ons ook regelmatig overkomen dat we het einde van de dag niet haalden, bijvoorbeeld als we het toestel lang als mobiele hotspot gebruikten of ermee navigeerden. Nou is het misschien wat teveel gevraagd om in zo’n geval met gemak de dag door te komen, maar een iets betere score hadden we wel op gehoopt.

HTC Desire 626 screenshot 
HTC Desire 626 screenshot 

Software

HTC Desire 626 screenshot

Een van de sterke punten van HTC’s smartphones is altijd de Sense-interface wat ons betreft. Die is ook op deze Desire 626 weer aanwezig en werkt erg prettig. Het gaat om Sense 7.0 bovenop Android 5.1 Lollipop, waarmee de telefoon lekker up-to-date is.

Sense valt vooral op door zijn eenvoudige grapics en bediening en door de toevoeging van BlinkFeed. Dat is een soort nieuwsoverzicht wat je kunt vullen met je favoriete websites en sociale netwerken. Overigens is de keuze in nieuwsbronnen een beetje beperkt. Standaard staat er een widget op het homescreen die je zes applicaties of slimme mappen presenteert. Daarvan zijn drie setjes beschikbaar: thuis, werk en buiten. Aan de hand van ingestelde locaties en wifi-netwerken presenteert het toestel je de set die op dat moment van toepassing is. Een handige toevoeging die wel wat tijd nodig heeft om goed te leren wat op welk moment handig voor jou is.

HTC heeft op de smartphone ook zijn eigen thema-app gezet, die best uitgebreid is. Je kunt aan de hand van een achtergrondfoto eenvoudig een thema samenstellen en er is ook een online catalogus waar je eenvoudig thema’s kunt downloaden.

HTC Desire 626 screenshot 
HTC Desire 626 screenshot 
HTC Desire 626 screenshot 
HTC Desire 626 screenshot 

“Een bijzondere toevoeging is Power to Give”

HTC heeft redelijk wat software toegevoegd, vooral de nodige programma’s gericht op multimedia. Daarover hieronder meer. Verder levert HTC bijvoorbeeld Polaris Office mee en zijn er veel eenvoudige apps. Een weer-app, een bestandsbeheerder en een notitie-app bijvoorbeeld. Die laatste is erg uitgebreid, met een groot aantal templates en de mogelijkheid om te typen of te tekenen op het scherm. Een bijzondere toevoeging is de app Power To Give, waarmee je de processorkracht van je toestel kan inzetten om mee te rekenen aan grote onderzoeken.

De Desire 626 heeft 16GB interne opslag en daarmee ruim voldoende ruimte om extra apps op te installeren. Voor de liefhebber is het ook mogelijk om die applicaties naar je Micro sd-kaart te verplaatsen, hoewel dat niet met iedere app kan.

Multimedia

HTC Desire 626 screenshot

Op multimediagebied is er dus heel wat toegevoegd aan de Desire 626. One Galerij, bijvoorbeeld. Daarmee kun je verschillende sociale netwerken en clouddiensten opnemen in de galerij van het toestel. Of Zoe, een programma waar je kleine filmpjes kunt maken door foto’s of video’s van je toestel samen te voegen. Daar zat vroeger een sociale netwerkcomponent in, maar die is inmiddels door HTC afgesloten. De galerij zelf werkt prettig en is vrij uitgebreid, net als de ingebouwde fotobewerker. Die is duidelijk gericht op het creatief omgaan met je foto’s.

De muziekspeler van de Desire 626 heeft een mooie visualizer met songtekstondersteuning en werkt verder ook goed. De smartphone heeft zijn speaker aan de voorkant zitten, direct onder het scherm. Ook boven het scherm zit een speakergrill, maar die is helaas alleen bruikbaar om mee te bellen. De speaker van het toestel klinkt wel relatief goed en ook door een headset klinkt de Desire 626 prima.

HTC Desire 626 screenshot 
HTC Desire 626 screenshot 
HTC Desire 626 screenshot 
HTC Desire 626 screenshot 

“De kwaliteit van de foto’s is helaas niet erg indrukwekkend”

De camerainterface van de Desire 626 werkt met dezelfde opzet als die van HTC’s duurdere toestellen, wat betekent dat er verschillende modi zijn. Bij de Desire 626 is het aanbod alleen wat minder indrukwekkend: er is een gewone cameramodus, een selfiemodus, een panoramamodus een een modus genaamd photo booth. Die laatste zet vier opeenvolgende selfies van je op een rijtje, als een soort velletje pasfoto’s. Gelukkig heeft de gewone cameramodus wel heel wat functies en werkt hij best prettig. Er is een hdr-functie, je kunt die iso instellen en ook het handmatig aanpassen van de belichting of witbalans behoort tot de mogelijkheden.

Belangrijker dan de interface is uiteraard de kwaliteit van de foto’s. Die is helaas niet erg indrukwekkend. Zo nu en dan weet de Desire 626 een mooi en detailrijk plaatje af te leveren als het licht goed is. Maar dikwijls is een foto niet in focus, wat natuurlijk erg irritant is. Als het wat donkerder wordt of je met tegenlicht te maken krijgt worden foto’s niet zo goed meer. De witbalans valt dan vaak wat paarsig uit en de dynamische range van foto’s is niet bijzonder goed. De 13-megapixelcamera is kortom voldoende voor een eenvoudig plaatje op je sociale netwerken, maar scoort voor een telefoon in deze klasse toch wel ondermaats.

Selfies schiet de telefoon in 5-megapixelresolutie en zijn kwalitatief voldoende. De full HD-video’s die de Desire 626 maakt missen detail en ook hier heeft het toestel last van focusproblemen.

HTC Desire 626 screenshot 
HTC Desire 626 screenshot 
HTC Desire 626 camerasample 
HTC Desire 626 camerasample 
HTC Desire 626 camerasample 
HTC Desire 626 camerasample 

Conclusie

De HTC Desire 626 concurreert qua specificaties en gebruikservaring met toestellen als de Motorola Moto G 2015, Wiko Ridge 4G en Huawei G Play Mini. Dat doet hij goed, hoewel het scherm, de camera en de batterij niet tot de besten in die klasse behoren. De software en het ontwerp, twee terugkomende speerpunten van HTC, zijn eigenzinnig en mooi. Daar moet de Desire 626 het dus vooral van hebben.

HTC Desire 626 design 
HTC Desire 626 design 

“De software en het ontwerp zijn mooi, daar moet de Desire 626 het vooral van hebben”

Zo bekeken is de Desire 626 een aardige telefoon in het lagere middensegment, die niet bijzonder spannend is. Geen probleem, want het brengt een stukje diversiteit in de markt en is een goede keuze voor iedereen die van het ontwerp of de software van HTC houdt. Op een ander vlak heeft de Desire 626 echter wel een probleem: de prijs.

De Desire 626 kost op het moment van schrijven ongeveer €270, wat zo’n €70 meer is dan de hierboven genoemde concurrenten. Dat prijsverschil weet HTC geenszins de rechtvaardigen, waardoor de Desire 626 alleen voor HTC-liefhebbers nog een interessant model is. De gemiddelde smartphonekoper kan dat geld beter in zijn zak houden. Als HTC een euro of vijftig van de prijs afhaalt wordt het een ander verhaal en kan de Desire 626 een leuk alternatief worden.

Onze review score
Pluspunten
 • Eigenzinnig ontwerp
 • Prettige interface
 • Goede multimediasoftware
Minpunten
 • Batterij kan beter
 • Matige camera
 • Duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters