HTC Desire 830 review: Mooi design, stevig prijskaartje

HTC Desire 830 reviewMet een vrij hoge prijs van 350 euro lanceert HTC de HTC Desire 830. Zijn de full HD-display, de octacore-chipset en de 3 GB aan werkgeheugen genoeg om deze prijs te rechtvaardigen? Dat gaan we je in deze review vertellen.

Over een eventuele internationale release van de HTC Desire 830 was in mei nog flinke twijfel. Het toestel kwam eerst alleen uit in Taiwan, waar het bedrijf zijn hoofdvestiging heeft. Na een tijdje besloten de Taiwanezen de gok toch te wagen en op 1 juni kwam de Desire 830 onder meer in Nederland uit.

Want volgens de fabrikant heeft de nieuwe Desire-smartphone genoeg functies om de consument te overtuigen. HTC spreekt van een ‘premium dual tone design’ dat perfect is tot in de details. Met het full HD-display en de versterkte speakers aan de voorkant die gebruikmaken van HTC Boomsound, moet de Desire 830 ook op audiovisueel gebied overtuigen. Foto’s kun je door de Ultrapixels in de selfiecamera en door de optische beeldstabilisatie in de achtercamera ook in het donker maken. En met de thema’s en BlinkFeed van HTC is je telefoon volgens de fabrikant ook volledig personaliseerbaar.

Unboxing

Bij de Desire 830 zit in een HTC-doosje. Dat ziet er vrij verzorgd uit: het is vierkant en wit met blauwe stippen. In het midden prijkt de naam HTC Desire 830. Bij de HTC Desire 830 zit een micro-usbkabel met stopcontactadapter waar je de kabel in kan stoppen en uit kan halen, een set headphones en de handleidingen.

Het plastic begint na meerdere weken heftig gebruik van het toestel af te bladderen

Ontwerp

HTC Desire 830 reviewDe HTC Desire 830 is voornamelijk gemaakt van plastic, met een aluminium afwerking aan de zijkanten. Het toestel voelt goed aan. De vorm van plastic die HTC gebruikt heeft ligt lekker in de hand en heeft een mooie, matte afwerking. De camera steekt daarnaast niet (zichtbaar) uit en de knoppen voelen solide aan. Door de gebogen hoeken valt de smartphone net wat beter in je hand. Ook de grote speakers aan de voorkant vallen op, maar die zijn niet echt mooi of lelijk. Ze zijn er gewoon. De volumeknoppen en powerknop vinden we aan de zijkant. HTC spreekt echter van een premium dual tone design en dat vinden wij wat overdreven. Goed, dual tone is het design wel, want er zijn inderdaad maar twee kleuren in het design verwerkt. Die variëren per versie. Wij hadden een telefoon met zwart plastic en zilverkleurige aluminium randen. Het ziet er goed uit en de telefoon voelt zeker niet goedkoop aan, maar een aluminium afwerking voelt en oogt vaak toch net wat beter.

Bovendien is het plastic niet bepaald duurzaam te noemen. Ik zal toegeven dat ik niet de handigste man van de wereld ben. Dus mijn telefoon wil nog weleens een smak op de grond maken. Door het Gorilla glas is dat wat betreft het scherm geen probleem. Maar het plastic begint na meerdere weken heftig gebruik van het toestel af te bladderen. En dat ziet er voor een ‘premium design’ toch behoorlijk lelijk uit.

HTC Desire 830 reviewHet grootste designnadeel zit hem echter niet in het plastic of de ‘feel’ van de smartphone, maar in de eerdergenoemde volumeknoppen en de powerknop. De afstand tussen de twee volumeknoppen en de aan/uit-knop is namelijk nét te groot. Daarom moet je of met de telefoon schuiven of je vinger uit de kom rekken. Als je een beetje onhandig bent en je vinger in de kom wilt houden, laat je hierdoor vast en zeker het toestel een keer vallen, zelfs met dat ‘antislip-plastic’. Wat hieraan extra jammer is, is dat het ontzettend onnodig is. De aan/uit-knop is namelijk voorzien van ribbels, waardoor je deze zonder moeite onderscheidt van de volumeknoppen. Daarom had die afstand best kleiner gekund.

Scherm

De HTC Desire 830 heeft een 5,5-inch full HD-beeldscherm met 1920×1080 pixels. Daarmee is het niet iets heel bijzonders, maar wel gewoon goed voor zijn klasse. De kijkhoek is daarnaast prima: zelfs als je het toestel op een hoek van bijna 90 graden houdt, is alles nog goed te lezen. Ook kan het scherm redelijk helder, waardoor je ook in de zon je scherm nog goed kunt zien. Niet bijzonder, wel goed.

De kleurweergave van de Desire 830 is aardig. Het scherm geeft de meeste kleuren vrij goed weer, maar in vergelijking met een high-endtoestel is toch te zien dat een aantal kleuren, zoals groen en paars, er wat minder goed uitkomen. Daarnaast is het scherm van nature wat blauwig, waardoor het altijd wat koud oogt.

Prestaties

HTC Desire 830 reviewDe HTC Desire 830 heeft een Mediatek MT6753T met acht Cortex A53-kernen die geklokt zijn op 1,5 GHz. De telefoon heeft daarmee vrij weinig moeite met een gebruiker die gemiddelde taken als Whatsapp, Youtube en Facebook gebruikt. Wel voert hij deze taken wat langzamer uit dan een high-endtoestel als de Samsung Galaxy S7. Internetpagina’s laden, en er doorheen scrollen en apps laden ging allemaal wat minder vlot. We hebben het hier echter wel over een toestel dat ongeveer de helft kost van de S7.

Misschien is het wat eerlijker om hem te vergelijken met de Samsung Galaxy A5 (2016), een toestel dat ongeveer dezelfde prijs heeft als de Desire 830. Deze toestellen lijken erg aan elkaar gewaagd qua prestaties. Scrollen door pagina’s gaat met de Desire 830 wel aanzienlijk sneller. Maar YouTube-filmpjes laden de toestellen ongeveer even snel en in het laden van pagina’s lijkt de A5 nét wat sneller. Ook met het opstarten van apps lijkt de A5 het net te winnen van de 830, maar dat verschilt milliseconden. Het is dus wat betreft prestaties zeker geen toptoestel, maar voor zijn segment is het toestel op dit vlak in orde.

screenshot_2016-09-26-23-48-18De benchmarks van de HTC Desire 830 zijn niet indrukwekkend. Met Geekbench 4 scoort het toestel 680 op de single-core-test en 2177 op de multi-core-test. Op de GPU-benchmark van GeekBench scoorde de HTC-telefoon 1529 en op Octane scoorde hij 3029. Daarmee zijn de benchmarks van de Desire 830 ongeveer gelijk aan die van de FairPhone 2. Bovendien valt ook de Honor 8 met 400 euro nog in de midrange-prijsklasse. Die scoort op alle punten twee tot vier keer beter.

Eén keer hield de batterij het maar negen uur uit

Toch lijkt de telefoon prima te presteren. Bij het spelen van Assasin’s Creed Pirates, toch een redelijk zware game, liep alles bijzonder vlot. Ook bij de gevechten, waar het gevaar van vertraging op de loer ligt, kwam de Desire 830 geen moment in de problemen. Bij de iPhone 7 en Samsung Galaxy S7 zag het er allemaal net wat scherper uit, maar het spel draaide zeker niet slecht op de Desire 830. En dat verdient gewoon een compliment.

Het enige minpunt op dit gebied is de batterij. De HTC Desire 830 is voorzien van een 2800mAh-batterij. Dat lijkt veel, maar de lading gaat er toch snel doorheen als je muziek luistert of video’s opneemt. Vaak kwam het toestel de dag niet door en één keer hield de batterij het zelfs maar negen uur uit.

Software

De HTC Desire 830 heeft het redelijk verouderde Android 5.1 Lollipop met de HTC Sense-skin erover. Dit is een fijne, redelijk onopvallende skin die in ieder geval geen merkbare irritaties oplevert. Over een update naar Android Marshmallow is nog niets bekend, een update naar de nieuwste Androidversie Nougat lijkt daarmee voorlopig niet aan de orde. Dat is toch niet erg netjes in een telefoon van bijna 350 euro.

HTC Desire 830 reviewOok van bloatware is op de HTC Desire 830 niet veel sprake. Als je het toestel voor het eerst instelt, krijg je wel de vraag of je niet ‘deze handige apps’ wilt installeren. Maar daar blijft het eigenlijk bij. Wat ons betreft prima.

HTC heeft ook zijn BlinkFeed aan de Desire toegevoegd. Daarmee blijf je volgens de producent op de hoogte van het laatste sport- en entertainmentnieuws. Het systeem werkt op zich niet onhandig: het is volledig aanpasbaar en is een redelijk overzicht van het voor jou interessante nieuws. Een aantal punten zorgen er echter toch voor dat wij het op een traditionele app houden. Zo is het jammer dat hetzelfde nieuws soms drie keer voorbijkomt, omdat elk medium er een stukje over schrijft. Ook krijg je via de BlinkFeed en via de nieuwswebsites reclame te zien, waardoor je dus eigenlijk twee keer ‘betaalt’ voor je content. Gelukkig dringt HTC deze functie niet aan je op en kun je hem geheel naast je neerleggen.

imag0015imag0030

Multimedia

imag0035De foto’s maak je met de HTC Desire 830 met een 13-megapixelcamera aan de achterkant en een 4-ultrapixelcamera aan de voorkant. Dat wil zeggen dat de pixels in de selfiecamera groter zijn, waardoor ze volgens de fabrikant tot 300 procent meer licht vangen. Het toestel neemt zowel met de voor- als achtercamera scherpe foto’s. Bij de achtercamera zit een f/2,0-diafragma en de BSI-sensor, die er voor zorgen dat je ook in het donker foto’s kunt nemen. Wel is te merken dat de camera niet van absolute topkwaliteit is. De foto’s zijn scherp, maar een aantal kleuren komen er op foto’s niet goed uit. Zo is bijvoorbeeld bij het inzoomen op een wit object goed te zien dat de kleur wit erg korrelig afgebeeld wordt. Ook met glanzend goud heeft de HTC Desire 830 moeite: dat lijkt bijna zwart.

Bij de selfiecamera heeft HTC dus zijn ultrapixels gebruikt, waardoor ook selfies bij weinig licht van redelijke kwaliteit zijn. En door de groothoeklens is het maken van een selfie met anderen ook makkelijker. Aan de voorcamera kleeft echter wel één groot nadeel.

Een grote pluim verdient de HTC Desire 830 voor het geluid

De selfiecamera geeft je namelijk, met name bij het filmen, een rode huidskleur. Dat klinkt raar en dat is het ook. Voor het maken van video’s met de selfiecamera is de Desire 830 dus niet zo geschikt. Het toestel maakt wel mooie selfies. Deze zijn namelijk scherp en hierbij komt het rode vaak wat minder uit. Wat vooral opvalt is dat de foto’s van de voorcamera wat donkerder zijn dan de werkelijkheid.

De camera biedt veel mogelijkheden om foto’s te maken. Zo kun je een foto met de voorcamera met een foto van de achtercamera combineren, vier foto’s snel achter elkaar nemen (de zogenoemde ‘photo booth’-modus) en een panorama-foto maken. Zowel voor de gemiddelde gebruiker als voor de echte fotograaf heeft dit weinig toegevoegde waarde. Alleen voor degenen die alles delen op sociale media, kunnen deze functies misschien van meerwaarde zijn.

HTC Desire 830 reviewFilmen doe je met de HTC Desire 830 in full HD. 4K-video’s ondersteunt het midrange-toestel niet, maar voor een smartphone van 350 euro is het filmen in full HD al goed genoeg.

Een grote pluim verdient de HTC Desire 830 voor het geluid. De midranger van HTC beschikt namelijk over HTC BoomSound. Daarmee reproduceert de smartphone een stereo Dolby Surround 5.1-geluid en dat is goed te merken. Het geluid is voor een smartphone van goede kwaliteit en blijft ook bij harder volume relatief zuiver. Ook het geluid door de 3,5mm-jack is prima. De bijgeleverde oortjes zijn niet van bijzondere kwaliteit, maar wel goed genoeg. Bovendien is ook hier HTC BoomSound aanwezig. Dit zorgt ervoor dat het geluid voller wordt en dat de bas wat beter doorkomt. Heel veel verschil maakt het niet, maar het geluid wordt er wel degelijk beter door.

Conclusie

DHTC Desire 830 reviewe HTC Desire 830 is voor zijn prijsklasse een redelijk toestel. De prestaties zijn, ondanks de matige benchmarks, best goed en het geluid is uitstekend. Ook de software is fijn, ondanks dat het systeem nog op Android 5.1 Lollipop draait.

Toch laat de telefoon op bepaalde punten steken vallen. De foto’s zijn niet perfect en als je filmt met de voorcamera, kom je erg rood in beeld. Ook het design van de powerknop ten opzichte van de volumeknoppen is ergerlijk. Die hadden dichter bij elkaar gemoeten. Bovendien voelt de telefoon qua design niet zo premium aan als HTC je wilt doen geloven. En als je een zware gebruiker bent, dan kom je de dag op de 2800 mAh-batterij niet door. Daardoor rechtvaardigt de HTC Desire 830 zijn prijskaartje niet volledig.

Als je een smartphone wilt die meer waar voor je geld geeft, raden wij de LG G4 aan. Deze heeft ook geen geweldige accuduur, maar presteert beter dan de Desire 830, heeft een betere camera en draait op Android 6.0 Marshmallow. Als je iets meer te besteden hebt, raden wij de Honor 8 van harte aan. Als je met de EMUI-skin kan leven, krijg je namelijk voor 400 euro een geweldige smartphone terug. Het toestel heeft een mooi glazen aluminium ontwerp waar HTC nog een puntje aan kan zuigen. De prestaties zijn veel beter en de Honor 8 heeft een dubbele achtercamera. Bovendien is dual sim ook aanwezig in de Honor 8, dus ook daarvoor hoef je de Desire 830 niet te kopen.

Specificaties van de HTC Desire 830
Algemeen
 • Uitgebracht op July 2016
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • MediaTek MT6753T
 • octacore-processor op 1.5GHz
 • Grafisch: Mali T720
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 4MP camera voorkant
Onze review score
Pluspunten
 • Goed geluid
 • Mooi design
 • Prestaties in orde
Minpunten
 • Slechte afwerking bij zijknoppen
 • Verouderde software
 • Slechte batterijduur
 • Prijzig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters