HTC Desire HD

De Desire HD brengt eindelijk een echt groot scherm naar het Android-segment. Naast een groot scherm weet HTC ook een geheel nieuwe Sense-interface neer te zetten op het toestel en een online suite om het toestel te beheren. All About Phones neemt een kijkje onder de kap van de HTC Desire HD.

HTC Desire HD hoofdfoto

 

De Desire HD werd in juli voor het eerst onthuld in een roadmap onder de naam HTC Ace. Al snel werd duidelijk dat deze Ace op zijn naamplaatje de naam Desire HD zou gaan krijgen en niet veel later dook het toestel op in een video. Persfoto’s volgden in september en vijf dagen later was het dan zo ver: HTC kondigde de Desire HD aan. Inmiddels zijn de eerste kleine probleempjes met het toestel al opgelost en heeft het toestel op het team van All About Phones al enige positieve indrukken weten te maken.

De Desire HD neemt het stokje van de Desire over als absolute topper van HTC. Dat toestel heeft enige maanden aan de top van de Android-markt gestaan om later ingehaald te worden door de Galaxy S van Samsung, iets dat HTC nu natuurlijk graag rechtzet. Het toestel zal naast de Desire blijven bestaan in het high-end-segment, maar heeft een aantal kleine technologische voordelen die hem net wat hoger plaatsen, iets dat je ook terug ziet in de prijs van het toestel. De Desire HD heeft overigens ook een qwerty-broertje in de vorm van de Desire Z, waar we in een latere review op terug komen.

HTC Desire HD

 

HTC Desire HD

 

HTC Desire HD

 

De smartphonemarkt is keihard tegenwoordig en de Desire HD zal het ook zeker niet makkelijk gaan krijgen. HTC heeft, als één van de grootste spelers in het high-end-segment, zelf al een flink aantal concurrenten voor de Desire HD klaarstaan. Allereerst is er de Desire die met zijn mildere prijs en slechts kleine verschillen waarschijnlijk nog steeds een flink aantal klanten zal trekken. Ook de Nexus One valt nog steeds in de smaak bij mensen die graag hun toestel aanpassen en snel van updates voorzien. Daarnaast zijn er op andere besturingssystemen bijvoorbeeld de HTC HD2 en de HTC 7 Trophy, die beide qua specificaties veel met de Desire HD gemeen hebben.

Ook Samsung zet met vele besturingssystemen de aanval in, met als belangrijkste concurrent natuurlijk de Galaxy S. We mogen ook de Omnia 7 met zijn Windows Phone 7-besturingssysteem niet over het hoofd zien en vooral de Wave zet de aanval in met zijn significant lagere prijs.

Producenten die maar één belangrijke tegenpool voor de Desire HD hebben zijn er ook genoeg, met als koploper natuurlijk Apple met haar iPhone 4. Sony Ericsson zet de aanval in via haar Xperia X10 die net flink opgewaardeerd is in zijn functionaliteit. Zelfs LG kan tegenwoordig niet meer over het hoofd gezien worden als het gaat om high-end smartphones. LG bracht haar Optimus 7 op de markt om weer relevant te zijn in dit segment.

HTC Desire HD

 

HTC Desire HD

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Desire HD
Besturingssysteem Android 2.2
Ontwerp
Afmetingen 123x68x11,8 mm
Gewicht 164 gram
Form-factor Touchscreen bar
Kleuren Zwart, bruin
Scherm
Diagonaal 4,3″
Type Super LCD
Resolutie 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Interne hardware
Processor 1GHz Qualcomm Snapdragon QSD8255
RAM 768MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 1500MB
Accu 1230mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 8MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Ja
Audio mp3, wma, aac, wav
Video mp4, wmv, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Navigatie, HTC Premium Navigatie
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Nee
YouTube Ja
Blogger Nee

HTC levert toestellen altijd in een speciale doos aan reviewers, wat ook het geval was bij onze Desire HD. Een echte unboxing kunnen we dus niet echt doen, maar de inhoud van de retail-doos is wel gewoon bekend. Het zal, zoals je dat gewend bent van HTC, een lange, smalle doos zijn met het toestel voorop. In de doos zitten, naast een aantal boekjes, de standaard accessoires. Dat wil zeggen: een USB-adapter, een USB-kabel en een headset. Over de kwaliteit van de headset kunnen we geen uitspraak doen, maar waarschijnlijk is hij niet zo geweldig.

Net als de HTC Legend heeft de Desire HD een zogenaamde unibody. Bij de Desire HD is het alleen een stuk minder spannend, de voorkant is namelijk helemaal door het glas van het scherm bedekt en alleen de zijkanten en een deel van de achterkant zijn van aluminium. Op de achterkant zijn namelijk drie plastic stukken, waarvan er twee klepjes zijn. Die zitten niet erg goed vast en zijn ook erg lastig te verwijderen en weer te plaatsen, wat jammer is.

We hebben het toestel ook, geheel onbedoeld overigens, een valtest laten doorstaan. Daaruit kwam dat de klepjes het zwakke punt van de telefoon zijn, die verbuigen snel en zitten dan nog minder makkelijk en goed vast. Verder is het apparaat wel heel stevig. Het aluminium liep wat krasjes op maar niets ernstigs en het scherm was na de flinke val nog steeds helemaal gaaf.

De Desire HD zit dus verder wel heel goed in elkaar. Vanwege zijn aluminium body voelt hij lekker en hoewel hij erg dun, lang en breed is ligt hij redelijk goed in de hand. Wel is het toestel erg groot om met één hand te bedienen en in sommige broekzakken zal hij natuurlijk een beetje misplaatst staan. Dat is echter de prijs die je betaalt voor zo’n groot scherm en dat kunnen we een hedendaagse telefoon eigenlijk niet kwalijk nemen.

Een ander probleempje is de camera aan de achterkant. Dat probleem was bij de HD2, waarop de Desire HD losjes is gebaseerd, ook al aanwezig en is er nu nog steeds. De cameramodule steekt nogal uit aan de achterkant waardoor het toestel enerzijds niet vlak kan liggen en anderzijds niet zo goed beschermd is. De verf gaat snel van de randjes af, dat zagen we bij samples tijdens de aankondiging en in ons review-model zijn ook al de eerste stukjes verf verdwenen.

Er zijn twee kleuren van de Desire HD: zwart en bruin. In Nederland hebben we echter voorlopig alleen de bruine versie gezien en dat is ook de versie die wij geleverd hebben gekregen, dus het zou goed kunnen dat de zwarte Desire HD niet voor de Nederlandse markt bedoeld is.

De voorkant van de Desire HD wordt helemaal inbeslaggenomen door het gigantische scherm, en het glas dat daar omheen hoort. Daar zitten onder andere vier touch-knopjes in verwerkt, die allemaal onder het scherm zitten. Daar weer onder is het HTC-logo te zien, en dan kom je al op het aluminium van de zij- en achterkant terecht. Boven het scherm is nog een lange balk te vinden waar onder andere de speaker in verwerkt zit. Ook een notificatie-lampje en de proximity-sensor vind je hier.

HTC Desire HD design

 

HTC Desire HD design

 

HTC Desire HD design

 

De achterkant van de Desire HD ziet er eigenlijk redelijk apart uit. Het is een bruin vlak, gemaakt van aluminium, met drie plastic stukken erin. De één onder, de ander aan de zijkant en de laatste naast de camera, rond de flitser. Lelijk is het niet, mooi ook niet, maar noodzakelijk wel. Zo kun je namelijk bij de batterij, de sim en de geheugenkaart komen en is er ruimte voor de antenne. Verder is zoals eerder opgemerkt de camera niet zo handig geplaatst met zijn uitstekende lens, waar je overigens de flits en de primaire speaker omheen kunt vinden.
HTC Desire HD design

 

HTC Desire HD design

 

HTC Desire HD design

 

HTC Desire HD design

 

De zijkanten zijn, zoals we dat gewend zijn van HTC, erg minimalistisch. Aan de rechterkant kom je helemaal niets tegen. Links ziet het er wat rommeliger uit vanwege het klepje voor de batterij dat daar zit, maar ook hier is maar één echt bedieningselement te vinden: de volumeknop. We hadden liever rechts ook een cameraknop gezien, maar HTC heeft gekozen die daar niet te plaatsen, dus daar moeten we het maar mee doen.

HTC Desire HD design

 

HTC Desire HD design

 

Boven en onder zitten, zoals je mag verwachten met zo weinig te beleven op de zijkanten, wat meer elementen. De bovenkant is nog steeds erg leeg met alleen een power-knop, maar de onderkant is wat drukker. Daar vind je namelijk de MicroUSB-poort, de 3,5mm ingang en de microfoon van het toestel. De MicroSD-slot zit onder de onderste klep, waar je ook je simkaart kwijt kunt.

HTC Desire HD design

 

HTC Desire HD design

 

Scherm

Het scherm van de Desire HD is een zogenaamd ‘Super LCD’-scherm. In feite is dat niet veel meer dan een wat beter tft-scherm, en het scherm van de Desire HD is dan ook niet heel geweldig. De inkijkhoek is goed voor een tft-scherm, maar haalt het niet bij de amoled-schermen van tegenwoordig. Ook valt op dat het scherm redelijk flets is, zeker als je hem zet naast andere high-end smartphones met een amoled- of super amoled-exemplaar. Maar ook naast een gewoon tft-scherm van bijvoorbeeld de Sony Ericsson Satio komen de kleuren van de Desire HD erg flets over.

Het scherm is wel relatief goed zichtbaar in de zon. Aangezien het scherm erg helder is en de laag eroverheen weinig reflecteert, kun je in de zon in ieder geval nog zien wat je moet zien, hoewel het er natuurlijk wel minder goed uitziet.

Het touchscreen van de Desire HD is erg gevoelig, de kleinste aanrakingen worden geregistreerd en het gebruik van het scherm is dan ook prettig. Het scherm lijkt niet heel precies te zijn, maar precies genoeg voor gewoon gebruik. Het toestel heeft ook multi-touch, waarmee je bijvoorbeeld kunt ‘pinch-zoomen’. Daarnaast is het natuurlijk handig voor verschillende apps.

Toetsen

Screenshot HTC Desire HD

De Desire HD heeft het on-screen toetsenbordje dat we van HTC kennen. Dit toetsenbordje is prima bruikbaar en uitgerust met handige functies. Je hebt keuze uit drie verschillende toetsenborden: een qwerty-toetsenbord, een numeriek toetsenbord en een half-qwerty-toetsenbord waarbij elke toets twee letters bevat. Je kunt kiezen of je een toetstoon wilt of niet, een kleine trilling is standaard aanwezig. Verder zijn er instellingen voor spellingcontrole beschikbaar. Dit werkt wel gemakkelijk, maar kan als je er niet aan gewend bent zeker in het begin ook goed voor irritaties zorgen. Woorden worden namelijk automatisch vervangen als je op spatie drukt, wat niet meer dan een logische reactie is na het typen van een woord. Zo gaan woorden die het woordenboek niet kent dus vaak fout. Je kunt de spellingcontrole uitzetten, maar dan mis je natuurlijk de verbetering als je iets verkeerd typt. Een handige toevoeging is dat je ook twee talen kunt koppelen, zodat je niet hoeft te switchen van taal als je bijvoorbeeld zowel in het Nederlands als in het Engels twittert. Het qwerty-toetsenbord is ook in landschapsmodus te gebruiken, de andere twee toetsenbordjes kunnen alleen in portretmodus gebruikt worden. Typen met de toetsenbordjes gaat prima, grotendeels natuurlijk dankzij het gigantische scherm van de Desire HD. Daarnaast zorgt de goede gevoeligheid er ook voor dat het maar weinig gebeurt dat je een toets wil indrukken maar dat dat niet geregistreerd wordt.

De functietoetsen van de telefoon zijn grotendeels aanraakgevoelig en dat is erg irritant bij het spelen van sommige games. Dan kun je nog weleens zo’n knop raken en dan ben je meteen weer terug bij het standby-scherm, of een stap terug, afhankelijk van welke knop je per ongeluk raakt. De power-knop bovenop het toestel is een beetje te plat om lekker te werken en goed te vinden te zijn zonder te kijken en dat geldt ook, in mindere maten, voor de volumeknop aan de zijkant.

Screenshot HTC Desire HD

 

De HTC Desire HD heeft een enigszins vernieuwde versie van HTC Sense erop. Deze biedt qua interface weinig nieuws, maar heeft wel een aantal nieuwe applicaties en online-functies gekregen. Die komen later aan bod, in dit hoofdstuk gaan we in op de interface, die nog steeds één van de beste voor Android is.

Standby

De basis van HTC’s Sense UI ligt in maar liefst zeven standby-schermen. Deze schermen zijn door de gebruiker helemaal zelf in te delen, waarvoor verschillende items beschikbaar zijn. Allereerst zijn er de standaard Android-items, waaronder een aantal widgets, snelkoppelingen en mappen. Die mappen kun je vervolgens weer vullen met snelkoppelingen naar programma’s, websites, contacten enzovoort.

HTC heeft hier zelf ook nog iets aan toegevoegd, namelijk een ruime set met eigen widgets. Deze widgets zijn de collectie die we nog kennen van de Desire plus nog een aantal extra widgets, zoals bijvoorbeeld een virtuele boekenkast, een Android Market-widget of een Locatie-widget. Dit geheel maakt dat de schermen ontzettend flexibel zijn en dat je werkelijk alles er neer kan zetten wat je wilt en je dus bijna nooit meer het menu hoeft te doorlopen.

Er is ook een overzichtschermpje aanwezig waar je al je standby-schermen kunt zien, waar je kunt komen door je vingers naar elkaar toe te bewegen vanuit het standby-scherm. Natuurlijk zijn ook de bekende live-weeranimaties weer aanwezig en kun je bewegende achtergronden instellen.

Ook de bekende scenes zijn weer aanwezig, waarmee je als het ware kunt schakelen tussen een verzameling standby-schermen. Er is een aantal standaardinstellingen aanwezig en je kunt ze ook zelf kiezen. Bij het veranderen van zo’n scene kun je de hele indeling van je standby-schermen veranderen en ook het wallpaper verandert mee. Nieuw is dat als je in een bepaalde scene zit en aanpassingen maakt, dat die dan automatisch in die scene opgeslagen worden, zodat je die niet per ongeluk kwijt kunt raken.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Menu

Screenshot HTC Desire HD

Het menu van de Desire HD is nog altijd een grote lijst met al je applicaties. Niet erg handig in gebruik dus. Als je een aantal applicaties download naast het flinke aantal apps dat al op de telefoon staat dan ben je al gauw de weg kwijt in je menu.

Wel handig aan het menu is dat je ontzettend makkelijk een item aan je standby-scherm kunt toevoegen. Als je een pictogram even vasthoudt dan komt het standby-scherm tevoorschijn en kun je het item naar de gewenste plek slepen.

Een leuke extra functie is dat je via het applicatiemenu in het menu meteen kun kiezen om een applicatie met iemand te delen. Mocht je bijvoorbeeld erg onder de indruk zijn van de Appie-app dan kun je direct in het menu kiezen voor delen, de app selecteren en hem met iemand, of de wereld, delen via bijvoorbeeld mail of Twitter.

Thema’s

De HTC Desire HD is de eerste Android-telefoon waar je thema’s kunt instellen. Onder de naam ‘Uiterlijk’ kun je uit een aantal voorkeuzes kiezen die verder gaan dan alleen de aanpassing van de achtergrond. Ook sommige widgets veranderen mee, soms verandert de vorm van de balk onder je standby-scherm en op je lock-scherm en de selectiekleuren in het menu kun je ook veranderen.

Al met al geen ontzettend spannende feature, maar het is toch goed om te zien dat de thema’s weer hun intrede maken in de markt. De smartphoneindustrie was deze functie eigenlijk steeds meer aan het uitrangeren, maar dat lijkt nu afgelopen te zijn.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Applicatiemenu

Screenshot HTC Desire HD

Net als we van iedere Android-telefoon gewend zijn, is er bij de Desire HD een pop-up menu aanwezig die programma’s aanvult. Je krijgt dit menu te zien bij elk programma waar extra opties of instellingen aanwezig zijn na een druk op de menutoets. Dan komt er over het onderste deel van de applicatie een klein wit menuutje waar enkele knoppen in verstopt zijn. Welke knoppen dit zijn en hoeveel het er zijn verschilt per applicatie, maar ze zijn altijd simpel weergegeven in een witte balk met grijze icoontjes en tekst die uitlegt waar de knop voor dient, wat er redelijk saai uitziet maar wel functioneel is.

Hoewel het menu als je het gewend bent erg handig werkt, is het soms redelijk verwarrend omdat je niet op het scherm kunt zien dat er nog een menu is in de applicatie.

Multi-tasking

Multi-tasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android, maar een taakbeheerder mist nog. Er is wel een menuutje om actieve processen te beheren, maar daar worden programma’s niet weergegeven en hij zit diep weggestopt tussen de instellingen. Het gebrek aan een echte taakbeheerder zorgt ervoor dat programma’s open blijven en je geen zicht meer hebt op welke applicaties actief zijn en welke niet. Dit vreet natuurlijk nogal wat batterij en geheugen als er veel applicaties open staan.

Messaging-applicaties en dergelijke geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan.

Zoals we gewend zijn van Android is er wel een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dit zijn echter dus niet de actieve programma’s en het is dan ook alleen te gebruiken om snel bij een recent gebruikt programma te komen. Dit is geen taakbeheerder.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Prestaties

Screenshot HTC Desire HD

De HTC Desire HD heeft een iets vernieuwde Snapdragon-processor van Qualcomm, namelijk de QSD8255. Als grootste voordeel heeft deze een betere GPU. De processor is snel en de Desire HD zeker ook, maar de performance van de telefoon viel ons toch lichtelijk tegen. De Galaxy S, met Froyo, is bijvoorbeeld net wat sneller, dat merk je zowel tijdens de benchmarks als in het gebruik. Op de Quadrant-benchmark komen beide toestellen rond de 2000 uit, maar de Galaxy S net wat hoger.

Ook de stabiliteit van de Desire HD is nét wat minder dan onze, overigens hoge, verwachtingen. Zo nu en dan gaat het scherm nog op zwart of loopt bijvoorbeeld Sense vast. Het gebeurt wel zo weinig dat het zeker niet storend is.

Een leuke extra die HTC heeft ingebouwd is de mogelijkheid om het toestel supersnel op te starten. Hiervoor slaat het toestel een aantal dingen op in het RAM-geheugen tijdens het afsluiten, waardoor er een klein beetje stroom moet blijven lopen. Bij het opstarten is het toestel vervolgens binnen iets meer dan twee seconden opstart. Dat werkt dus niet wanneer de batterij eruit gehaald is, maar ook dan gaat het opstarten snel.

Video’s afspelen kan de Desire HD en in combinatie met zijn grote scherm is het een prima mobiele videospeler. Audio afspelen gaat ook prima, maar is wat minder speciaal op het toestel. Voor muziekherkenning heeft de Desire HD voor de verandering geen Shazam, maar SoundHound. In dit hoofdstuk lees je er meer over.

Muziekspeler

Bij het openen van de muziekspeler kom je direct in het afspeelscherm terecht, bestaande uit een album art, een aantal knoppen en een voortgangsbalkje. Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening. Via de menutoets kom je in een menuutje waar je het huidige nummer kunt instellen als beltoon, de eigenschappen kunt bekijken of het nummer kunt toevoegen aan een afspeellijst. Ook video’s delen of via DLNA afspelen kan via dit menu en je kunt ook nog eens gerelateerde video’s zoeken via YouTube.

De muziekbibliotheek bestaat uit een aantal tabbladen, vormgegeven zoals we dat gewend zijn van Sense. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten, alle nummers, genres, componisten en gekochte muziek. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

De muziekkwaliteit die de Desire HD voortbrengt is lekker. De speakers zijn niet heel geweldig en een beetje schel, maar door de hoofdtelefoon klinkt het toestel erg goed en daarnaast is het één van de weinige Android-telefoons met een Dolby Mobile-equalizer waardoor je meer kunt aanpassen aan je muziekweergave.

FM Radio

Screenshot HTC Desire HD

De radio in de Desire HD is een no-nonsense speler met een mooi uiterlijk. Centraal staat een scherm waar je de frequentie en de ontvangst kunt zien en, mits je die zelf hebt ingesteld, de naam van de zender. RDS ondersteunt de Desire HD namelijk niet. Daaronder is een balkje waar je de frequentie handmatig kunt veranderen en nog wat lager zijn knoppen om de volgende zender te zoeken. Natuurlijk kun je ook zenders opslaan en via de speaker afspelen, maar daar houden de functies wel zo’n beetje op.

De kwaliteit van de ontvangst en de muziek is goed. Helaas is er geen equalizer aanwezig, maar desondanks klinkt je muziek gewoon goed. Niet zo goed als bij de muziekspeler, maar dat is niet zo verwonderlijk bij een radio.

Videospeler

De videospeler zit geïntegreerd in de galerij en heeft daar een eigen mapje voor alle video’s. Gemixte mappen kunnen ook, afhankelijk van hoe de indeling op je geheugenkaart of telefoongeheugen is. Als je een map aanklikt kom je in een schermpje met één video centraal en aan beide kanten een klein stukje van de volgende video, allemaal als thumbnail. Bij het afspelen van een video kun je kiezen of je de video in de originele verhouding wilt weergeven of passend wilt maken op het scherm. Ook Dolby Mobile en SRS zijn aanwezig.

De video-ondersteuning van de Desire HD is super. Je kunt geen flash-filmpjes afspelen buiten de browser, maar verder worden alle gebruikelijke formaten ondersteund. DivX en Xvid zijn geen probleem en ook wmv, mp4 en 3gp kunnen gewoon afgespeeld worden. Het toestel kan flinke bitrates en HD-resoluties aan en dat wordt allemaal zonder haperingen afgespeeld.

Screenshot HTC Desire HD

 

HTC staat niet bekend om haar goede camera’s, maar de camera in de Desire HD viel ons alleszins mee. De foto’s zijn iets te scherp maar toch zeker mooi en ook de HD-filmpjes die uit de Desire HD komen rollen zijn prima. De galerij behoort ook nog eens tot de besten, dus de hele foto-afdeling van het toestel zit wel goed.

Fotocamera

De HTC Desire HD heeft nog steeds geen cameraknop helaas, maar wel een slim focussysteem dat we al kenden van HTC. Je kunt simpelweg ergens op focussen op plek door erop te drukken en met de sluiterknop aan de zijkant van het scherm kun je de foto vervolgens afdrukken. De instellingen zijn vrij uitgebreid en vind je in een balk die uitschuift als je op de menuknop drukt. Je kunt bijvoorbeeld de verzadiging en het contrast aanpassen, een aantal vooringestelde aanpassingen doen zoals een deel van de foto onscherp maken of de foto een schilderachtig effect geven.

Kortom: de interface is lekker uitgebreid en zit goed in elkaar. Dat maakt de Desire HD in ieder geval op dat vlak één van de beste cameratelefoons op Android.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

De kwaliteit van de foto’s die de Desire HD maakt is redelijk goed. Ondanks HTC’s niet zo beste reputatie op dit gebied zijn de foto’s van het toestel scherp. Ze zijn wel een beetje te scherp gemaakt soms ten koste van details. Ook is er redelijk wat gekleurde ruis aanwezig. De kleuren zijn echter wel mooi en we zijn dan ook dik tevreden met de foto’s die de Desire HD maakt.

Camersample HTC Desire HD proefopstelling

 

HTC Desire HD camerasample

 

HTC Desire HD camerasample

 

HTC Desire HD camerasample

 

Videocamera

De video’s die uit de Desire HD komen rollen zijn niet geweldig, maar wel gewoon goed. Ze zijn ongeveer gemiddeld voor een telefoon die in HD filmt, maar het toestel heeft één groot voordeel: touch-focus is ook in video’s beschikbaar. Zoals je in het samplefilmpje hieronder kunt zien, is het mogelijk om zelf te kiezen waar je op focust, ook tijdens het filmen. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom we erg tevreden zijn over de camcorder op de Desire HD.

Galerij

Zoals we dat inmiddels wel gewend zijn van Sense, is de galerij van de Desire HD helemaal ingericht voor social-networking. Hiervoor is een diepe integratie van Facebook en Flickr aanwezig, waarbij je door simpelweg een ander tabblad van de galerij te openen de Facebook- en Flickr-foto’s van je vrienden kunt zien. Naast de tabbladen Facebook en Flickr, is er ook nog gewoon een tabblad voor je locale foto’s en eentje voor DLNA. Bij de locale foto’s staan al je mappen waar foto’s of videos in staan, bij Flickr en Facebook al je contactpersonen. Als je een map opent krijg je één foto centraal te zien met daaromheen een deel van de vorige en volgende foto’s, net als bij de video’s. Als je zo’n foto aanklikt krijg je hem groot te zien en kun je met twee vingers in- en uitzoomen.

Bij de lokale foto’s kun je diashows maken, ze instellen als achtergrond, contactafbeelding, favoriet of Footprint. Ook is het mogelijk om een locale foto met één klik te delen via Picasa, Twitter, Facebook, Flickr, mms, bluetooth of e-mail, wat erg handig is. Tot slot is er een knop aanwezig om afbeeldingen op een extern display weer te geven, wederom via DLNA. De galerij is dan ook niet voor niets een van de beste galerijen die we tot nu toe in een telefoon tegengekomen zijn, wat trouwens ook een beetje geholpen wordt door de mooie interface.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

De Desire HD heeft een ware berg aan applicaties voorgeïnstalleerd staan en dat maakt het toestel heel compleet, maar soms ook wel onoverzichtelijk. Zo zijn er twee Twitter-clients, twee nieuws-applicaties, twee navigatie-applicaties en een heel vol menu. We zullen een klein aantal applicaties in dit hoofdstuk bespreken.

Android Market

Het is alweer even geleden dat de Android Market echt veranderd is, en waarschijnlijk is dit verhaal voor de meesten van jullie wel bekend. Desondanks zullen we de Android Market nog even langslopen, aangezien het wel een wezenlijk onderdeel van Android is.

Sinds Froyo heeft de winkel wel een nieuwe functie, namelijk het automatisch updaten van applicaties. Dat kun je per applicatie aan en uit zetten en als je dat gedaan hebt hoef je nooit meer moeilijk te doen met updates. Voor die ene applicatie dan, want het is wel jammer dat je het niet voor alle apps kunt toepassen.

De interface van de Android Market is helder, overzichtelijk en mooi, alleen de categorieën zijn hier en daar een beetje een zootje. Dat is gelukkig in veel gevallen niet problematisch en dankzij de uitgebreide info op een applicatiepagina, de zoekfunctie en de lijstjes met populaire apps kun je wel makkelijk je applicaties vinden.

Er zijn inmiddels meer dan 100.000 applicaties in de Android Market te vinden en we hebben dan ook zeker niets te klagen over het assortiment van de Android Market. Wel zijn er veel totaal zinloze applicaties die soms niet meer zijn dan een verzameling wallpapers, maar als je daar doorheen kunt prikken kun je eigenlijk alles wat je nodig kan hebben vinden. Ook de prijzen zijn prima en we hebben dan ook weinig te klagen over de nieuwe applicatiewinkel.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Om je een beetje op weg te helpen met nuttige applicaties hebben wij een lijstje met handige apps samengesteld. Dat is zeker geen allesomvattende lijst, maar helpt je wel met het vinden van een aantal handige tools. Mocht je goede aanvullingen hebben, laat het dan even weten via een reactie op dit artikel.

Agenda

Vanzelfsprekend heeft de HTC Desire HD ook een agendafunctie aan boord. Die lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar is wel in een mooie Sense-mal gegoten. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. De agenda werkt opzich prima en bij een nieuwe afspraak zijn ook genoeg invoervelden.

Leuk is dat echt al je agenda’s in de applicatie samenkomen. Dus niet alleen een locale agenda, een exchange-agenda en je Google-agenda, maar ook je Flickr- en Facebook-agenda. Als er dus iemand jarig is van je Facebook-vrienden zul je dat meteen zien en ook evenementen waar je je via Facebook op inschrijft komen in je agenda terecht.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Friend Stream

Een mooie uitbreiding op HTC Peep, dat overigens ook gewoon aanwezig is op de Desire HD, is Friend Stream. Hier komen je sociale netwerken, in dit geval bestaande uit Facebook, Flickr en Twitter, samen. Er is een hoofdscherm waar je alle updates kunt vinden, dat wil zeggen nieuwe foto’s, maar ook tweets en status-updates op Facebook. Verder zijn er nog drie tabbladen, die alles sorteren op de content. Er is er eentje voor status-updates, een voor foto’s en een voor links, waarbij die eerste natuurlijk vooral door Twitter en een beetje door Facebook in beslag genomen wordt, de tweede door Facebook en Flickr en de derde eigenlijk alleen door Facebook. Je kunt uiteraard gebruikersprofielen weergeven, dingen retweeten of leuk vinden en opmerkingen plaatsen bij foto’s. Je hebt met Friend Stream dus een redelijk complete social-network-client waarmee je alle basisfuncties kunt doen een niet meer voor al je netwerken apart hoeft te zoeken. Hierbij is het natuurlijk wel jammer voor ons als Nederlanders dat Hyves niet geïntegreerd is.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Autopaneel

Een nieuwe feature in de Desire HD is het zogenaamde autopaneel. Dat is, zoals de naam al zegt, een soort bureaublad wat je in de auto het beste kunt gebruiken. Er zijn grote knoppen te vinden en de meeste functies die je in de auto nodig kunt hebben die vind je er. Zo is er een telefoon-knop en kun je je Footprints en POI’s in de buurt zoeken. Ook kun je een bestemming ingeven en beginnen met navigeren.

Het ziet er allemaal prachtig uit en de Footprints zijn leuk, maar uiteindelijk is dat ook het enige waar je wat aan hebt. Die Footprints, die we al kennen van HTC, geven je de mogelijkheid om memorabele plaatsen en momenten op te slaan met foto’s, een adres, GPS-coördinaten, extra informatie enzovoort. De zoekfunctie werkt verder half, de POI’s zijn eigenlijk niet aanwezig en de navigatie is goed maar erg beperkt. Daarnaast is er een licentie voor nodig, die je maar een maand gratis krijgt.

Dan kun je beter Google Navigatie gebruiken, dat is gratis en veel uitgebreider. Zo biedt de Google Navigatie verkeersinformatie, kun je wel goed dingen in de omgeving zoeken via Google Maps en kun je direct naar contacten toe navigeren. De GPS-ontvanger werkt redelijk goed, maar niet geweldig.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

HTC Hub

Screenshot HTC Desire HD

HTC Hub is een nieuwe applicatie die met je Sense-account werkt en het mogelijk maakt om extra’s te downloaden. Er zijn in de applicatie extra widgets aanwezig, extra achtergronden kun je er vinden en ook hele geluidsschema’s ontbreekt het niet aan. Ook voor nieuwe scènes en thema’s moet je hier zijn. Het assortiment is niet uitgebreid, maar het is wel prettig dat HTC iets extra’s biedt.

Er is ook integratie met HTC Sense.com aanwezig. Je kunt via die site een item uitzoeken, waarna hij automatisch op je telefoon gedownload zal worden. Dat werkt erg handig en maakt het uitzoeken van nieuwe dingen net wat makkelijker. Erg schokkend is het echter niet.

HTC Sense.com

HTC Sense.com is eigenlijk een verlengstuk van je toestel in je browser. Je kunt door met je HTC Sense-account in te loggen op de site bij je contacten en berichten en je kunt zelfs berichten versturen. Ook je Footprints zijn te beheren via de site, en zoals gezegd kun je de HTC Hub ermee bedienen.

Misschien nog wel handiger zijn de features om je gestolen telefoon onklaar te maken of op te sporen. Tenminste, theoretisch. In princiepe kun je je telefoon op afstand wissen of blokkeren en je gesprekken en berichten laten doorsturen naar een ander nummer. Daarnaast kun je de locatie van je toestel op de wereldkaart aangeven of het toestel op volledig volume laten afgaan. Geen van deze functies hebben wij echter werkend gekregen op het toestel, dus of het werkt niet of het is nog niet actief.

Screenshot HTC Desire HD PC

 

HTC Sync

HTC Sync is de PC-software die bij de Desire HD hoort, die in principe niet zo spannend is. Je kunt er simpelweg al je gegevens mee synchroniseren, van bladwijzers tot agenda tot muziek. Daarnaast is er de mogelijkheid om applicaties te installeren via de software en zie je Het werkt wel gewoon erg goed en we zijn er dan ook dik tevreden over.

Screenshot HTC Desire HD PC

 

Bellen met de Desire HD is geen enkel probleem. Sterker nog: een aantal handige extra features zorgen ervoor dat het toestel net wat handiger is dan de gemiddelde mid-range-telefoon in dit opzicht, hoewel dat natuurlijk niet is waar je deze telefoon voor moet kopen. In dit hoofdstuk gaan we wat dieper op de bel-feature in en komt de browser, die ook erg goed is, aan bod.

Bellen

Screenshot HTC Desire HD

De telefoonapplicatie, die te bereiken is met de middelste toets onderaan elk standby-scherm, bestaat uit een toetsenbordje met daarboven al je gevoerde gesprekken. Hier kun je iemand bellen door op een gesprek te klikken, het nummer in te toetsen of door middel van smart-dialing. Als je de eerste paar cijfers van een nummer intoetst komt het toestel zelf met een reactie en dat werkt precies zo met de eerste paar letters van de naam van een contact. Er zit ook een knopje naar je contacten in de telefoonapplicatie.

De contactenapplicatie is erg uitgebreid, compleet met integratie van Twitter, Flickr en Facebook. In het beginscherm van de applicatie staat een aantal tabbladen waarmee je contacten of groepen kunt opsporen en ook je online-adressenbestand kunt opzoeken. Een tik op de foto brengt een snelmenu naar voren waar je eigenlijk alles direct kunt doen. Als je een contact selecteert zie je weer een aantal tabbladen, namelijk een contactkaartje waarop je informatie kunt zien en meteen kan bellen of sms’en, een tabblad met je ontvangen sms’jes, een tabblad met je ontvangen mailtjes, een tabblad met updates van Twitter, Flickr en Facebook, een tabblad met albums van Flickr en Facebook en een tabblad met gesprekken.

Tijdens een gesprek kun je gewoon op de home-toets drukken en vervolgens alles doen wat normaal ook kan, waardoor het erg eenvoudig wordt om even iets op te zoeken tijdens een gesprek of juist snel een notitie te maken. Natuurlijk is er in het belscherm ook een knop aanwezig waarmee je het toetsenbord tevoorschijn tovert voor eventuele keuzenmenuutjes tijdens het bellen. We kunnen dan ook concluderen dat de belapplicatie van de Desire HD erg uitgebreid is. Ook de belkwaliteit is naar behoren en daar hebben we geen enkel probleem mee gehad, wat trouwens ook geldt voor de ontvangst van de telefoon.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Sms

De sms-applicatie van de HTC Desire HD is simpel en mooi vormgegeven, zoals eigenlijk van de hele UI te zeggen is. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren. Via deze toets kun je trouwens ook een standaard-tekst toevoegen. Ook smilies behoren hier tot de mogelijkheden, iets dat bij andere smartphones nog weleens mist.

Screenshot HTC Desire HD

 

Screenshot HTC Desire HD

 

Email

Screenshot HTC Desire HD

Het opzetten van een mailaccount op de Desire HD is kinderspel en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Ook Exchange-mail kun je direct koppelen bij de eerste keer opstarten van je toestel en zo zijn de meeste mail-accounts wel gedekt. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail. Als er een emailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de e-mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem. Er zijn in de mail-applicatie vele filters mogelijk. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig, waardoor de mail-app lekker compleet is.

Browser

Screenshot HTC Desire HD

De Desire HD bouwt uiteraard verder op de standaard Android-browser, die ons over het algemeen erg goed bevalt. De grafische kant is een beetje gepimpt, maar in essentie is de browser precies hetzelfde. Met het verschil dat hij ondersteuning biedt voor Flash 10.1 dankzij Froyo. Dit werkt overigens niet perfect, maar beter krijg je het niet op een telefoon.

Browsen gaat verder erg prettig. Pagina’s worden snel geladen en navigatie gaat absoluut probleemloos. Daarbij kun je natuurlijk gebruik maken van multi-touch om te zoomen. Natuurlijk is browsen met tabbladen ook mogelijk en kun je via een knop aan de bovenkant meteen een abonnement op de RSS-feed van een pagina afsluiten als die aanwezig is. Verder zijn er uitgebreide instellingen aanwezig voor bijvoorbeeld Cookies, pop-ups, JavaScript, je startpagina en het onthouden van wachtwoorden.

De HTC Desire HD heeft een 1230mAh-batterij en dat kan natuurlijk niet goed gaan in een telefoon met alle functies die je maar kunt bedenken en een 4,3″-scherm. Dat is ook het geval, hoewel HTC de schade beperkt heeft weten te houden. Met intensief gebruik kom je de dag meestal wel net door, maar elke nacht aan de lader is toch echt wel een vereiste. Als je het toestel minder gebruikt gaat hij natuurlijk wat langer mee.

Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~2
Batterij BD26100
Capaciteit 1230mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
HTC Desire HD batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters