HTC Desire S

De HTC Desire S is bedoeld als opvolger van de Desire, maar eigenlijk is het meer een opvolger van de HTC Legend. Met solide specificaties en een aluminium body wil HTC de nodige harten winnen met haar Desire S.

HTC Desire S hoofdfoto

 

De Desire S lekte een week of drie voor het Mobile World Congress uit onder de naam Desire 2, toen iedereen nog de stille hoop koesterde dat het toestel een dualcore-processor zou krijgen. Ook toen een week later de eerste spy-pics van het toestel verschenen was er nog niets over de chipset bekend en hoopte men op een unit met twee kernen. Die onduidelijkheid duurde voort toen de telefoon opnieuw lekte, nu onder de naam Saga. Het verlossende woord kwam tijdens het MWC op de dag voor de aankondiging, toen de persfoto’s van het toestel lekten met de informatie over de chipset erbij. Het ging, helaas, om een singlecore-processor.

De aankondiging van de Desire S is eigenlijk een beetje raar gelopen. Een trend die we steeds meer zagen op het Mobile World Congress dit jaar, is dat fabrikanten hun waar al voor de persconferentie aankondigden. LG kwam al een dag van tevoren met alle persberichten en bij HTC gebeurde iets soortgelijks, alleen wachtte het bedrijf wat langer. Alle informatie omtrent de Desire S was dus al vrijgegeven voordat de persconferentie begon.

Die vreemde aankondiging past eigenlijk wel bij de Desire S. De positionering van het toestel is namelijk minstens zo vreemd. Volgens HTC is het de opvolger van de razendpopulaire Desire en de naam doet natuurlijk hetzelfde vermoeden. Ook de prijs komt zo’n beetje overeen met die van de Desire toen hij uitkwam. Maar de specificaties van de Desire S zijn nauwelijks hoger dan die van de Desire en lopen, in tegenstelling tot die van de Desire destijds, nogal achter bij die van de absolute top van de markt.

Stiekem is de Desire S dan ook helemaal niet de opvolger van de Desire, maar van een ander populair toestel uit de 2010-lineup van HTC: de Legend. Beide toestellen hebben als USP een strakke unibody, qua specs is de Desire S de perfecte update voor de Legend en ze nemen ook nog eens bijna dezelfde plaats in de lineup van HTC in: een stapje lager dan de absolute top van HTC’s portfolio. Dat is in dit geval de HTC Sensation, die overigens nog niet op de markt is.

HTC Desire S

 

HTC Desire S

 

De concurrentie van de Desire S is niet mals. Door de hoge prijs van de Desire S neemt hij het deels op tegen alle dualcore-toestellen in de markt, en doordat het toestel met wat lagere specs bedeeld is neemt hij het ook nog eens op tegen de toestellen die net wat lager geplaatst zijn.

Daardoor neemt de Desire S zelfs zijn ‘voorganger’, de HTC Desire nog mee als concurrent. Die heeft weliswaar wat minder goede specs, maar voor €100 minder kan het toestel erg goed meekomen met de Desire S. Uit de eigen stal komen verder nog de Desire HD en de Incredible S, die vooral verschillen in schermformaat en design met de Desire S. Ook de op Windows Phone 7 draaiende HTC 7 Trophy is er eentje om rekening mee te houden voor de Desire S, hoewel dat toestel wel langzaam naar beneden glijdt in de markt.

Samsung heeft op het moment twee Android-toestellen en één Windows Phone 7-apparaat klaar staan om het op te nemen tegen de Desire S. Dat is in de eerste plaats de Galaxy S met al zijn varianten, die een iets groter scherm heeft en een gevalletje plastic fantastic is. Verder vertoont het toestel echter bar veel overeenkomsten met de Desire S. Dat geldt ook voor de Nexus S, die eigenlijk ook gewoon onder de varianten van de Galaxy S valt natuurlijk. Op het besturingssysteem van Microsoft is er de Omnia 7, en dat is meteen het enige Windows Phone 7-toestel dat nog wel een beetje zijn prijs weet te behouden. Of je daar nou blij van moet worden is de vraag, maar een goed teken is het in ieder geval wel.

Het derde, inmiddels omlaag gevallen, Windows Phone 7-toestel is de Optimus 7 van LG en dat is meteen weer een concurrent voor de Desire S. Groter echter is de bedreiging van de Optimus 2X Speed en binnenkort de Optimus Black, beiden ook uit het LG-kamp.

Mocht je nou helemaal niets met Android en Windows Phone 7 en die massa verschillende toestellen die eigenlijk toch wel verdacht veel op elkaar lijken hebben, dan zou je ook nog kunnen denken aan de Nokia N8-00, die vooral zijn prijs en zijn unibody met de Desire S deelt. Of natuurlijk Apple’s iPhone 4, die toch bij elke high-end-telefoon weer in het lijstje met concurrenten opduikt. Daar kun je ontzettend moe van worden, maar zo zit het nou eenmaal wel.

HTC Desire S

 

HTC Desire S

 

HTC Desire S AAP

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Desire S
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 115x60x11,6 mm
Gewicht 130 gram
Form-factor Slate
Behuizing Aluminium unibody
Kleuren Zwart, grijs
Scherm
Diagonaal 3,7″
Type LCD
Verbeteringen Super LCD
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm Snapdragon MSM8255
CPU 1GHz Qualcomm Scorpion
GPU Adreno 205
RAM 768MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 1,1GB
Energie
Gesprekstijd 590 minuten
Standby-tijd 455 uur
Accu 1450mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Geen
Multimedia
Primaire camera 5MP
Secundaire camera 0,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Ja
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps, HTC Locations
Navigatie Google Maps Navigation, HTC Locations
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Geen
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Nee
YouTube Ja

Zoals altijd hebben we van HTC een testmodel van de Desire S gekregen in een wit doosje. De retaildoos zal er uiteraard anders uitzien, en die zal HTC kennende wel langwerpig en wit zijn met een foto van het toestel op de voorkant. De inhoud is zoals altijd niet groots. Het toestel wordt geleverd met een matige headset, een USB-kabel en een netstroomadapter voor die kabel zodat je hem als lader kunt gebruiken. Verder is er een geheugenkaart van 8GB in het toestel aanwezig. Het pakket wordt afgerond met een aantal foldertjes met wat info over het toestel erin.

Het design van de Desire S is een bekend HTC-design, dat erg veel weg heeft van een kruising tussen de Wildfire en de Legend. Daarmee ziet het toestel er redelijk stijlvol uit, maar weet hij zich niet echt te onderscheiden van de massa, wat jammer is. Het enige echte punt van onderscheiding is de ‘kin’ die weer teruggekomen is. In toestellen als de Desire HD en de Incredible S was deze achterwege gelaten, maar HTC is het kleine opstaande randje onderaan het toestel zeker niet vergeten.

Wat wel redelijk speciaal is aan de Desire S, is zijn aluminium unibody. Die wordt slechts onderbroken door het scherm aan de voorkant en twee kapjes aan de achterkant. Daarmee zit de Desire S meteen erg goed in elkaar. Het toestel voelt extreem stevig en het enige echte klepje dat het toestel heeft, waar de batterij, simkaart en MicroSD-kaart achter zitten, zit gewoon goed vast.

Het formaat van de Desire S is prima. Het toestel is aan de kleine kant voor een smartphone met een 3,7″-scherm en de dikte van ruim elf millimeter is ook erg netjes. De onderkant van de telefoon is afgerond en bestaat uit een klepje van softtouchplastic, waardoor de Desire S prima in de hand ligt.

De Desire S is voorlopig in twee varianten bekend, namelijk een zwarte en een grijze. Daarbij verschilt alleen de kleur van het aluminium deel licht. De standaardversie in Nederland is de grijze en we hebben nog geen zwarte versie gespot, dus de kans is groot dat die in Nederland voorlopig helemaal niet verkrijgbaar is.

De voorkant van de Desire S wordt vooral gekenmerkt door de langwerpige speaker boven het scherm. Daarnaast zit een klein lensje voor de secundaire camera en daaronder begint meteen de glasplaat van het scherm. Daar zitten een aantal sensoren achter verwerkt, maar die zie je nauwelijks. Onder het scherm zit een viertal aanraakgevoelige knoppen en daaronder begint de kin van het toestel, die van aluminium gemaakt is.

HTC Desire S design

 

HTC Desire S design

 

HTC Desire S design

 

Op de achterkant vallen meteen de twee plastic kapjes op. Eentje zit bovenaan en is vooral bedoeld om de ontvanger van de Desire S de ruimte te geven. De andere zit onderaan en kun je verwijderen. Daar zitten de batterij, de geheugenkaart en de simkaart achter. De batterij kun je dus, niet zoals bij de unibody-toestellen van Nokia, wel verwijderen. Verder is de achterkant gewoon een vlakke aluminium plaat met daarin het HTC-logo. In het bovenste plastic kapje zitten de speaker, cameralens en flitser.

HTC Desire S design

 

HTC Desire S design

 

HTC Desire S design

 

HTC Desire S design

 

De zijkanten van de Desire S zijn zoals we dat kennen van HTC erg clean. Een beetje te clean zelfs, want toch wel nuttige dingen zoals een cameratoets ontbreken. De rechterkant is helemaal leeg gehouden, en aan de linkerkant zijn alleen de MicroUSB-poort en de volumetoets te vinden.

HTC Desire S design

 

HTC Desire S design

 

In de onderkant van de Desire S zit alleen één klein gaatje, waar de microfoon van het toestel achter verborgen zit. De bovenkant is wat drukker met de 3,5mm jackingang en een de power-knop. Desondanks is ook de bovenkant erg strak gehouden door HTC.

HTC Desire S design

 

HTC Desire S design

 

HTC Desire S design

 

HTC Desire S design

 

HTC Desire S design

 

Scherm

De Desire S heeft een Super LCD-scherm dat redelijk goed presteert. HTC heeft er weleens volledig naast gezeten met haar schermen, maar de Desire S doet het goed en geeft mooie warme kleuren weer. Wel had de helderheid van het scherm wat hoger gemogen, want vooral als je de Desire S in de directe zon gebruikt dan komt die soms tekort. Het contrast dat de Desire S neer weet te zetten is aardig, maar niet veel meer dan dat.

Het scherm van de Desire S is met zijn WVGA-resolutie en doorsnede van 3,7″ prima van formaat en ook nog steeds lekker scherp. Daarnaast is de resolutie ideaal voor applicaties, omdat bijna alle apps wel in deze resolutie beschikbaar zijn. Ook de aanraakgevoeligheid van het scherm is prima.

Toetsen

Screenshot HTC Desire S

Het onscreen toetsenbord van HTC is door het bedrijf zelf ontwikkeld. Hier dus geen standaard zwart Android toetsenbord, maar een witte. Met de bijzonderheid dat je niet naar andere ‘onderliggende’ toetsenborden hoeft te gaan als je bijzondere tekens of cijfers nodig hebt. Door een letter lang in te drukken, komen er meerdere mogelijkheden te voorschijn. Dat werkt makkelijk en snel. Op het toetsenbord staat ook standaard de microfoon weergegeven voor invoer met de stem. De spraakherkenning is afhankelijk van de woorden die Google herkent en dat gaat lang niet altijd goed.

Tikken op het toetsenbord geeft na een paar letters automatisch suggesties. Die autocorrectie werkt vaak goed, maar bij woorden die het systeem niet kent, ga je wel eens ongewild de mist in. Dit is een bekend euvel van alle smartphones die gebruik maken van autocorrectie. Opletten wat de telefoon voor je neerzet is het devies. Of natuurlijk de autocorrectie uitzetten.

Het toetsenbord kan in portret- of in landschapsmodus gebruikt worden en werkt redelijk lekker. Hoewel de knopjes niet erg groot zijn, is de boel erg precies en kun je er snel op typen. Dat geldt zeker voor de landschapsmodus natuurlijk, waar de knoppen wel gewoon groot genoeg zijn. Desondanks voelden wij bij de Desire S minder vaak het verlangen om het toestel te kantelen opkomen dan bij menig toestel met 4″-scherm.

De fysieke toetsen op de Desire S zijn niet erg talrijk. De knoppen onder het scherm zijn vervangen door tiptoetsen, waar we nog steeds niet erg fan van zijn. Dit omdat er nog weleens iets per ongeluk ingedrukt kan worden, met alle gevolgen van dien. Daarmee houdt de Desire S twee echte fysieke knoppen over: de volumetoets en de power-knop. Die eerste is erg groot en werkt derhalve prima. Ook de powerknop werkt prima, hoewel die iets kleiner is.

De Desire S komt met een enigszins vernieuwde vorm van HTC’s Sense-interface. Er zijn weer de nodige dingen toegevoegd, waaronder de broodnodige optie om het menu te sorteren. Daarmee scoort de interface nog beter dan zijn voorganger, die al erg goed was. Ook de prestaties van de Desire S zijn prima.

Homescreen

Zeven homescreens vormen de basis van HTC’s Sense UI. Deze schermen zijn door de gebruiker helemaal zelf in te delen, en HTC heeft daar al een paar van ingevuld met eigen widgets. Maar die kun je weghalen en vervangen.

De schermen zijn in te delen met een grote variëteit aan inhoud. Allereerst zijn er de standaard Android-items, waaronder een aantal widgets, snelkoppelingen en mappen. Daarnaast kun je gewoon je programma’s op het homescreen plaatsen. HTC heeft hier zelf ook nog iets aan toegevoegd, namelijk een ruime set met eigen widgets. Hier zijn weer een aantal nieuwe widgets bijgekomen, waardoor HTC nu 73 widgets in de aanbieding die variëren van paginagrote virtuele boekenkasten tot kleine knopjes om bijvoorbeeld je Wi-Fi-verbinding aan of uit te zetten.

Die zeven homescreens die je kunt volproppen worden verreikt met een aantal extra functies. Zo kun je door twee vingers naar elkaar toe te bewegen over het scherm een overzichtje oproepen van al je zeven pagina’s en kun je scènes veranderen en opslaan. Het concept van scènes is al aanwezig sinds de Hero en toen spraken we de hoop, en verwachting, uit dat die scènes bijvoorbeeld als je op je werk aankomt automatisch zouden kunnen wisselen in de toekomst. Nu, bijna twee jaar later, is dat nog niet het geval en is het concept nog precies hetzelfde. Je kunt een ‘set’ homescreens, een scène genaamd, opslaan en op die manier voor verschillende situaties verschillende scènes creëren. Nog steeds een mooi concept, maar na die twee jaar ook nog steeds niet goed uitgewerkt. Tot overmaat van ramp zijn de scènes aangevuld door skins, die de homescreenstructuur in takt laten, maar wel de stijl veranderen. Dat doen scènes namelijk ook, en daar wordt het niet overzichtelijker op.

Al met al is het hele homescreensysteem van de Desire S echter erg goed en flexibel. Je kunt er echt van maken wat je wilt en hebt als je het een beetje slim aanpakt helemaal geen menu meer nodig. En het ziet er nog mooi uit ook.

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

Menu

Screenshot HTC Desire S

In plaats van de gebruikelijke lange lijst waar al je apps op alfabetische volgorde staan, heeft de HTC Desire S een beetje meer structuur in het menu. Je mag niet verwachten dat je applicaties een eigen plek kan geven, kunt kiezen tussen horizontaal en verticaal scrollen en meer van dat soort functies, maar je kunt wel de applicaties op verschillende manieren ordenen en de lijst is opgedeeld in pagina’s. Zo kun je niet meer de hele lijst doorscrollen, maar scrol je steeds één pagina verder.

Je kunt je menu sorteren op datum of op alfabetische volgorde. Daarnaast zijn er twee extra tabbladen. Eentje met een pagina waar de apps die je het meest gebruikt op te vinden zijn, en eentje met al je zelf gedownloade applicaties.

Een andere extra is dat je een applicatie kunt delen vanuit je menu. Via de menuknop kun je delen kiezen en dan een applicatie, volledig met link, via Twitter, Facebook, email of iets dergelijks te delen. Dat kan uiteraard alleen met applicaties die je zelf geïnstalleerd hebt.

Al met al is het menusysteem van de Desire S een stuk beter van de eerdere telefoons van HTC. Echt ideaal is het echter nog niet en de systemen van Samsung, Sony Ericsson en LG vallen bij ons toch nog beter in de smaak.

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

Multitasking

Screenshot HTC Desire S

Zoals bij elk Android-toestel, kun je met de Desire S multitasken. Het is de bedoeling dat Android zelf applicaties afsluit als het besturingssysteem dat nodig acht voor de werking van het toestel. Dat werkt redelijk goed, hoewel het toestel soms wat trager wordt omdat er teveel open staat. Dat kun je niet makkelijk zelf managen, omdat er geen fatsoenlijke taakbeheerder is. Wel is er een menu waar je de openstaande processen kunt zien en afsluiten, maar dat zit ver weggestopt en is niet zo overzichtelijk.

Als je het menu omlaag trekt in het homescreen, krijg je de de acht laatstgebruikte apps in beeld. Diezelfde lijst kun je oproepen door de homeknop even ingedrukt te houden. Dat is handig als je even overschakelt naar een binnenkomende e-mail of sms, en dan weer terug wilt naar het programma waar je in bezig was. De lijst van acht apps is nadrukkelijk geen lijst van actieve apps. Het lijstje onder de taakbalk geeft slechts aan welke apps het laatst zijn gebruikt. Niet of ze actief zijn of niet. Voor die informatie is een task manager nodig.

Prestaties

Screenshot HTC Desire S

De HTC Desire S is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon MSM8255-chipset, waar hij lekker op draait. Hoewel de chip niet mee kan komen met de dualcore-toestellen die op de markt te vinden zijn, loopt de telefoon wel erg snel en is alles grafisch ook mooi en soepel. Ook de stabiliteit van de telefoon is niets mis mee. We hebben tijdens onze testperiode geen echte vastlopers meegemaakt.

In de benchmarks is het resultaat van de Desire S vrij slecht. Met dezelfde processor als de Desire HD weet het toestel maar 1150 punten te halen in Quadrant, terwijl de Desire HD op de 2050 uitkwam. Gelukkig merk je daar in het dagelijkse gebruik niets van, dus een probleem is het zeker niet.

Het toestel wordt weliswaar links en rechts ingehaald op dit gebied, maar presteert zeker niet slecht. Voor een gemiddelde gebruiker is het ruim genoeg en ook als je wat meer van de Desire S wilt kom je er wel, maar dan is het misschien niet de beste keuze.

De HTC Desire S is een echt manusje van alles en doet het dus ook met zijn muziek- en videospeler goed. De geluidskwaliteit is misschien niet erg spannend, maar het ziet er allemaal gelikt uit en de videospeler weet veel codecs te waarderen.

Muziekspeler

Screenshot HTC Desire S

Je komt bij het openen van de muziekspeler meteen in het afspeelscherm terecht. Daar vind je een overzicht in album art-vorm, een aantal knoppen en een voortgangsbalk. Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening.

Via de menutoets kom je in een menuutje waar je het huidige nummer kunt instellen als beltoon, de eigenschappen kunt bekijken of het nummer kunt toevoegen aan een afspeellijst. Ook video’s delen of via DLNA afspelen kan via dit menu en je kunt ook nog eens gerelateerde video’s zoeken via YouTube.

De muziekbibliotheek bestaat uit een aantal tabbladen, vormgegeven zoals we dat gewend zijn van Sense. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten, alle nummers, genres, componisten en gekochte muziek. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan.

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

Het geluid dat uit de speakers van de Desire S komt is niet heel veel soeps. Het is schel en niet erg helder. Het volume is wel redelijk hoog en mocht je echt even geen oortjes bij de hand hebben of je vrienden een nieuwe track willen laten horen dan voldoet de speaker wel. Door de oortjes klinkt de muziek gewoon gemiddeld, en is hij te pimpen met een uitgebreide equalizer. Die heeft wel als nadeel dat je hem steeds als je je koptelefoon aansluit opnieuw moet instellen.

FM radio

Screenshot HTC Desire S

De radio in de Desire S biedt weinig meer dan standaardmogelijkheden, maar hij ziet er wel cool uit. Centraal staat een scherm waar je de frequentie en de ontvangst kunt zien en, mits je die zelf hebt ingesteld, de naam van de zender. RDS ondersteunt de Desire S namelijk niet. Daaronder is een balkje waar je de frequentie handmatig kunt veranderen en nog wat lager zijn knoppen om de volgende zender te zoeken. Natuurlijk kun je ook zenders opslaan en via de speaker afspelen, maar daar houden de functies wel zo’n beetje op.

De kwaliteit van de ontvangst en de muziek is goed. Er is bij de muziekspeler wel en soort equalizer aanwezig, maar bij de radio niet. De muziek klinkt echter goed. Niet zo goed als bij de muziekspeler, maar dat is niet zo verwonderlijk bij een radio.

Soundhound

Soundhound is een aardige vervanger voor Shazam, en die krijg je ook cadeau van HTC. Het programma is wat uitgebreider dan Shazam, zo kun je ook een nummer zingen of fluiten of gitaarspelen. Als je dat een beetje goed doet, wordt het ook herkend.

Het idee van het programma is dat je, als je een nummer hoort dat je niet kent, snel de naam kunt achterhalen. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld radio aan het luisteren bent. In een club of tijdens een concert werkt het wat minder goed vanwege het vele omgevingsgeluid en de harde muziek die moeilijk opgepakt wordt door het toestel.

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

Video playback

De videospeler zit geïntegreerd in de galerij en heeft daar een eigen mapje voor alle video’s. Gemixte mappen kunnen ook, afhankelijk van hoe de indeling op je geheugenkaart of telefoongeheugen is. Daar zit ook nog een tabblad voor verbonden media, waarmee je via DLNA video’s van een ander apparaat kunt binnenhalen en afspelen op je Desire S. Als je een map aanklikt kom je in een schermpje met één video centraal en aan beide kanten een klein stukje van de volgende video, allemaal als thumbnail. Bij het afspelen van een video kun je kiezen of je de video in de originele verhouding wilt weergeven of passend wilt maken op het scherm. Ook Dolby Mobile en SRS zijn aanwezig.

De video-ondersteuning van de Desire S is gewoon goed. Gebruikelijke formaten zoals DivX, Xvid, mp4 en 3gp worden afgespeeld tot een resolutie van 720p. Daarbij worden flinke bitrates gewoon ondersteund. Zo kun je de telefoon dus redelijk goed als draagbare videospeler gebruiken. Wat jammer is, is dat .mkv-bestanden niet door het apparaat ondersteund worden. Dat geldt echter voor bijna alle telefoons, dus dat kunnen we de Desire S niet kwalijk nemen.

Screenshot HTC Desire S

 

Externe playback

Screenshot HTC Desire S

De HTC Desire S is uitgerust met DLNA, waarmee je via Wi-Fi media kunt delen. Apart genoeg kun je daarbij je Desire S alleen gebruiken als actieve mediabron, en kun je niet andere apparaten toestemming geven om jouw content te gebruiken. Dat werkt heel simpel via een applicatie genaamd ‘verbonden media’.

In die app kun je selecteren of je afbeeldingen, video’s of muziek wilt delen en als je op één van die drie klikt kom je gewoon in je muziekspeler of galerij terecht. Daarbij stelt de telefoon echter wel de vraag naar welk apparaat je het wilt streamen. Als je apparaat dat ondersteunt en je selecteert hem dan gaat de rest eigenlijk vanzelf, hoewel het niet altijd perfect werkt.

HTC wordt steeds beter met camera’s en dat is ook in de Desire S weer duidelijk te merken. Er zit geen wereldcamera in de Desire S, maar hij maakt wel gewoon aardige foto’s. Alleen de filmpjes haperen nog weleens hoewel ze er verder aardig uitzien. De galerij van de Desire S is wel erg goed, met onder andere integratie van Flickr en Facebook.

Fotocamera

Er zit geen hardware-toets voor een camera op het toestel en dat is jammer. Daar tegenover staat gelukkig wel dat er redelijk uitgebreide en makkelijke camerasoftware gebruikt wordt in de Desire S.

Er zitten twee camera’s op het toestel, een voor en een achter. Die aan de voorkant heeft een veel lagere resolutie en is bestemd voor videobellen, hoewel dat niet out of the box kan. Je kunt er in ieder geval wel simpele portretjes van jezelf mee maken. En je kunt er ook jezelf mee filmen.

De camera op de achterkant is voor het echte werk. De slimme focus van HTC, waarbij je focust op een plek door op het scherm te drukken waar je scherp wilt stellen, zit ook hier weer in verwerkt. Op de zijkant van het scherm staat dan de sluiterknop afgebeeld. De instellingen zijn vrij uitgebreid en vind je in een balk die uitschuift als je op de menuknop drukt. Je kunt bijvoorbeeld de verzadiging en het contrast aanpassen, een aantal vooringestelde aanpassingen doen zoals een deel van de foto onscherp maken of de foto een schilderachtig effect geven.

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

Zoals gezegd zijn de foto’s die uit de Desire S komen rollen niet werelds, maar toch best wel aardig. Ze zijn, vooral als je een close-up maakt, lekker scherp en de kleuren zijn mooi. Er zijn wel wat weinig details aanwezig in de foto’s die de Desire S maakt en als het donker wordt dan komt er snel een grote hoeveelheid ruis in de foto’s van de Desire S terecht.

Camerasample HTC Desire S

 

Camerasample HTC Desire S

 

Camerasample HTC Desire S

 

Camerasample HTC Desire S

 

Camerasample HTC Desire S

 

Camerasample HTC Desire S

 

Camerasample HTC Desire S proefopstelling

 

HTC Desire S camerasample vergelijking

 

Videocamera

De filmpjes die de Desire S maakt vertonen de nodige mankementen. Wat het meeste opvalt, is dat de filmpjes soms enorm haperen. Dat is in het onderstaande testfilmpje al goed te zien, en komt in een ander testfilmpje dat we maakten nog veel duidelijker naar voren. Het beeld is verder wel goed, met redelijk goede kleuren en scherp beeld.

De tweede flinke misser die de Desire S maakt met betrekking tot filmen, is het geluid. Dat is buitengewoon schel en dus niet erg prettig om aan te horen. Dat ligt niet aan de hardware, zoals uit het hierboven gelinkte filmpje blijkt, maar dat maakt het natuurlijk niet minder irritant.

Galerij

Screenshot HTC Desire S

De galerij van de Desire S is helemaal ingericht voor social-networking. Hiervoor is een diepe integratie van Facebook en Flickr aanwezig, waarbij je door simpelweg een ander tabblad van de galerij te openen de Facebook- en Flickr-foto’s van je vrienden kunt zien. Naast de tabbladen Facebook en Flickr, is er ook nog gewoon een tabblad voor je locale foto’s en eentje voor DLNA. Bij de locale foto’s staan al je mappen waar foto’s of videos in staan, bij Flickr en Facebook al je contactpersonen. Als je een map opent krijg je één foto centraal te zien met daaromheen een deel van de vorige en volgende foto’s, net als bij de video’s. Als je zo’n foto aanklikt krijg je hem groot te zien en kun je met twee vingers in- en uitzoomen.

Bij de lokale foto’s kun je diashows maken, ze instellen als achtergrond, contactafbeelding, favoriet of Footprint. Ook is het mogelijk om een locale foto met één klik te delen via Picasa, Twitter, Facebook, Flickr, mms, bluetooth of e-mail, wat erg handig is. Tot slot is er een knop aanwezig om afbeeldingen op een extern display weer te geven, wederom via DLNA. De galerij is dan ook niet voor niets een van de beste galerijen die we tot nu toe in een telefoon tegengekomen zijn, wat trouwens ook een beetje geholpen wordt door de mooie interface.

De Desire S is een Android-telefoon met alle ingrediënten om het grootste deel van alle applicaties te kunnen draaien. Als je het over de Desire S en applicaties hebt, dan heb je het dus automatisch over de Android-market, die een nieuwe feature heeft in de Desire S. Verdere zijn er natuurlijk een flink aantal apps voorgeïnstalleerd en ook daar zullen we zoals altijd een aantal van bespreken.

Android Market

Het assortiment van de Android Market is erg uitgebreid met zo’n 200.000 beschikbare applicaties op het moment. Daar zit helaas nogal wat troep tussen, waardoor het zoeken naar de goede apps een beetje lastig wordt. Daarvoor zijn een aantal hulpmiddelen, maar eigenlijk niet echt genoeg om helemaal goed op weg te kunnen.

De Android Market maakt onderscheid tussen serieuze toepassingen en spellen. Daarvoor zijn verschillende tabbladen beschikbaar, die allemaal weer subcategorieën hebben. Als je op een app klikt kun je zien hoe andere gebruikers die waarderen. Zo heb je enig houvast in je zoektocht naar goede apps.

Ook HTC biedt een beetje extra houvast in deze Desire S, met een eigen tabblad. Daarin komen applicaties terecht die HTC aanraad, en dat kan hard nodig zijn. Naast de gebruikersbeoordelingen, een lijstje met top-applicacaties en dus dit tabblad zijn er geen mogelijkheden om goede applicaties te vinden en dat is jammer. Mede daarom hebben wij, net als HTC, een lijstje met aanbevolen apps samengesteld, die je hieronder kunt vinden.

Een ander nadeel van de Android Market, is dat je verplicht bent om met creditcard te betalen. Google is wel bezig met betaling via premium sms, maar dat is in Nederland voorlopig nog ondenkbaar. En ook Paypal was blijkbaar te ingewikkeld voor Google om te integreren, en dat is toch wel enigszins jammer en apart.

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

Agenda

Screenshot HTC Desire S

De agenda van de HTC Desire S lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar is wel in een mooie Sense-mal gegoten. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. De agenda werkt prima en bij een nieuwe afspraak zijn genoeg invoervelden.

Leuk is dat echt al je agenda’s in de applicatie samenkomen. Dus niet alleen een lokale agenda, een exchange-agenda en je Google-agenda, maar ook je Flickr- en Facebook-agenda. Als er dus iemand jarig is van je Facebook-vrienden zul je dat meteen zien en ook evenementen waar je je via Facebook op inschrijft komen in je agenda terecht.

Friendstream

Screenshot HTC Desire S

Friendstream biedt een overzicht van alle updates op Twitter, Facebook en Flickr in één scherm. Het is door HTC alvast op een van de zeven homescreens gezet. Daar is hij in widgetvorm te vinden, en er is ook een programma dat erachter zit. Daar zijn een aantal extra filters aanwezig. Je kunt uiteraard gebruikersprofielen weergeven, dingen retweeten of leuk vinden en opmerkingen plaatsen bij foto’s. Je hebt met Friendstream dus een redelijk complete social-network-client waarmee je alle basisfuncties kunt doen een niet meer voor al je netwerken apart hoeft te zoeken.

Verder staan ook Twitter en Peep nog op het toestel, waarmee je kunt tweeten. Dat is allemaal een beetje overbodige luxe en vooral Peep voegt niets toe ten opzichte van Friendstream en loopt wat achter bij de officiële Twitter-app.

Reader

De reader-applicatie maakt het mogelijk om je Desire S in een ereader om te toveren. Daarvoor combineert de applicatie een virtuele boekenkast met een boekenwinkel waar je direct je digitale boeken kunt kopen. De boekenkast ziet er gelikt uit, hoewel hij niet erg op een boekenkast lijkt.

In de boekenkast is meteen een knop naar de winkel te vinden, waar je een vrij beperkt assortiment aan Engelse boeken kunt vinden. Gelukkig kun je ook middels een Adobe ID elders aangekochte boeken in het toestel laden en kun je ook gewoon rechtenvrije ePub-boeken inladen. Daarnaast staan er al een aantal boeken voorgeladen in het toestel, dus je kunt aardig uit de voeten.

Tijdens het lezen van een boek zijn er ook de nodige opties, zo kun je aantekeningen maken en bladwijzers toevoegen. Daarnaast kun je eventueel je boek delen via de bekende sociale netwerken, of middels een mailtje.

De applicatie voldoet goed, maar het is natuurlijk de vraag of je wel boeken wilt lezen op je telefoon. Een LCD scherm is gewoon niet ideaal voor het lezen van een boek en daarnaast is je telefoon toch wel een beetje klein voor dit doeleinde.

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

HTC Sense.com

HTC Sense.com stelt je in staat om gebruik te maken van de clouddienst van HTC. Ben je je toestel kwijt, dan kun je het op afstand laten rinkelen, al is het geluid uitgezet. Is het toestel gestolen, dan kan het op afstand gewist worden om de dief geen toegang te geven tot gevoelige informatie. En via de gps-functie van het toestel kun je proberen te achterhalen waar het is. Zo kun je de politie achter de dief aan sturen.

Verder kun je content via de site downloaden, die vervolgens via HTC Hub op je telefoon binnenkomt. Die content kun je ook in de HTC Hub zelf downloaden, maar als je achter een PC zit dan is dat wel net wat makkelijker.

Screenshot HTC Desire S PC

 

HTC Sync

HTC Sync is de PC-software die bij de Desire S hoort, die in principe niet zo spannend is. Je kunt er simpelweg al je gegevens mee synchroniseren, van bladwijzers tot agenda tot muziek. Daarnaast is er de mogelijkheid om applicaties te installeren via de software en zie je wat informatie over je telefoon in de software. Het werkt gewoon erg goed en we zijn er dan ook dik tevreden over.

Tenminste, als het toestel wil verbinden. Bij andere HTC’s hadden we daar geen problemen mee, maar deze Desire S wilde op de een of andere manier geen verbinding maken met HTC Sync. Dat zal waarschijnlijk aan de samenwerking tussen onze PC en het toestel liggen, maar er is natuurlijk een kans aanwezig dat er iets mis is met de Desire S op dit vlak.

Screenshot HTC Desire S PC

 

Bellen doet de Desire S gewoon goed, met een aantal leuke extra functies. De berichtenapplicaties zijn ook dik in orde en de browser is zoals we dat van Android gewend zijn prima. Er valt dus weinig aan te merken op de belfuncties van de Desire S, maar we kunnen er natuurlijk wel wat dieper op ingaan. En dat zullen we dan ook zeker doen.

Telefoon

Je kunt direct bellen met iemand uit je adressenboek door simpelweg een paar letters van diens naam te toetsen op het numerieke toetsenbord. Je krijgt dan een aantal keuzes. Tik daar de juiste van aan, en je bent aan het bellen. Meestal vergt het niet meer dan drie of vier toetsaanslagen om de juiste persoon in beeld te krijgen. Klein probleempje hier is dat het toestel iets alleen als een nummer herkent als het met een 0 begint. Nummers als 1233 en 1200 zullen dus slechts als smart dial-code herkend worden en dat maakt het bellen naar de voicemail en dergelijken niet makkelijker.

Bijzonder is dat de telefoon je in staat stelt om ook contacten die via Facebook, Flickr of Twitter zijn opgeslagen, te benaderen via de telefoonfunctie. Als een persoon die je via Twitter volgt, ook onder dezelfde naam in je telefoonboek is opgeslagen, suggereert het toestel je om die twee ingangen samen te voegen. Zo kun je vanuit Twitter, Flickr of Facebook iemand bellen, als je tenminste het telefoonnummer hebt. Via je contacten-applicatie kun je ook direct satusupdates via de genoemde sociale netwerken zien. Behalve deze sociale media kun je ook contacten bellen via Exchange of opgeslagen contacten via de HTC Sense Hub.

In het adresboek kun je ervoor kiezen om iemand te bellen, te sms-en of te mailen door de naam van het contact lang in te drukken. Dan komt een keuzemenu te voorschijn dat zelfs nog wat meer keuzes biedt, zoals het bewerken van het nummer of het als favoriet toevoegen. Het is namelijk mogelijk om op een van de homescreens een lijvige widget met veelgebelde contacten te zetten. Zo’n favoriet komt in die widget terecht. Daarin hoef je alleen maar op een foto te tikken om een telefoongesprek te beginnen. Ook dit werkt erg snel en makkelijk.

De belkwaliteit van de Desire S is niets mis mee en ook de ontvangst is niet verkeerd. We hebben wel een aantal keer meegemaakt dat een gesprek niet doorkwam en we slechts een sms van een gemiste oproep kregen, maar dat ligt waarschijnlijk aan het netwerk en niet aan de telefoon. Ringtones zijn redelijk, maar hadden wat harder gemogen.

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

Sms

Screenshot HTC Desire S

De sms-applicatie is simpel en mooi vormgegeven, zoals de hele Sense UI trouwens. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek.

Van je sms’je een mms’je maken is ook nog steeds mogelijk en werkt heel eenvoudig. Als je op de menutoets drukt krijg je een menuutje te zien waar je voor ‘bijvoegen’ kunt kiezen. Dan krijg je de mogelijkheid om media bij te voegen, waarna je bericht automatisch in een mms veranderd.

Email

Screenshot HTC Desire S

Het is mogelijk om twee verschillende mailapplicaties te gebruiken op de Desire S: die van Gmail en een universele mail-applicatie. In die laatste kun je naast je Gmail-account bijvoorbeeld ook Exchange-mail en imap-accounts kwijt. Aangezien de Gmail-applicatie automatisch gaat werken als je een Google-account koppelt aan het toestel, zul je eigenlijk bijna altijd beide applicaties gebruiken. Tenzij je alleen een Gmail-account hebt natuurlijk.

Beide mailapplicaties zijn prima. Het is makkelijk om je mail te managen met verschillende mappen, en mits je server het ondersteunt kun je ook gewoon mailtjes verwijderen, archiveren of verplaatsen via je telefoon. Er zijn in de universele mail-applicatie verder vele filters mogelijk, om je inbox wat overzichtelijker te houden. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig.

Ook het schrijven van een email gaat prima en het is geen enkel probleem om meerdere ontvangers of bijlagen toe te voegen, en de emailfuncties van de Desire S zijn dan ook prima.

Browser

De browser die in de Desire S te vinden is, is sterk gebaseerd op de standaard Android-browser, maar is vooral grafisch hier en daar wat aangepast. De browser doet prima zijn werk, zoals we dat mogen verwachten van een toestel als de Desire S. Navigeren over een pagina gaat prima met het toestel en werkt zelfs al voordat de pagina echt goed geladen is. Zoomen gaat door twee keer op het scherm te tikken of middels de bekende pinch-beweging en dat werkt ook prima op het toestel.

De telefoon biedt volledige flash-ondersteuning. De flash-elementen worden weliswaar niet altijd even snel geladen en werken ook niet altijd even soepel, ze worden wel volledig afgespeeld en dat is al een prestatie die lang niet elke telefoon weet neer te zetten. De acid3-test doorstaat de Desire S met de gebruikelijke 93 punten. Al met al zijn we dan ook zeker tevreden over de browser van de Desire S.

Screenshot HTC Desire S

 

Screenshot HTC Desire S

 

De batterij van de HTC Desire S is matig. Als je het toestel echt intensief gebruikt kom je de dag net niet door en dat is minder dan we van de gemiddelde high-end smartphone gewend zijn. Dat is enigszins apart, want het scherm van de telefoon is niet extreem groot en het apparaat heeft toch een 1450mAh-batterij onder de motorkap zitten.

Accutijd (dagen) >1 ~1,5 ~3
Batterij BG32100
Capaciteit 1450mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
HTC Desire S batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters