HTC Desire X

De HTC Desire X is een rare eend in de bijt aangezien hij bijna net zo duur is als de One V. Desondanks weet deze midrange-smartphone een ander uiterlijk erop na te houden en betere specificaties. Tijd voor een uitgebreide review.

HTC Desire X review hand 

De HTC Desire X is nog maar een klein maandje geleden door HTC wereldkundig gemaakt tijdens de IFA-beurs in Berlijn. Aldaar mochten we van HTC al even met het toestel spelen en uit het verhaal van Mark Moons, directeur Benelux bij HTC, werd al duidelijk dat Desire X net net onder de One V wordt geplaatst. Dat is overigens nog niet helemaal waar aangezien de One V momenteel voor rond de 240 euro te verkrijgen is online en de Desire X voor rond de 280 euro. Hoe dan ook lijkt het er wel op dat HTC twee toestellen in de markt zet die elkaar in de weg lopen.

De Desire X heeft echter wel een paar belangrijke verbeteringen vergeleken met de One V. Allereerst is het scherm iets groter geworden, 4-inch tegenover de 3.7-inch van de One V. Ook is het RAM-geheugen met 50 procent toegenomen en is de batterij iets groter geworden. Misschien wel het belangrijkste is dat de processor verbeterd is, het nu een dualcore in plaats van een singlecore. Overigens zijn die twee kernen apart wel slechter dan de losse kern van de One V. Het gaat om de nieuwe Snapdragon S4 Play-chip, speciaal ontworpen voor midrange tot lowend-smartphones.

Opvallend is wel dat de Desire X qua vormgeving veel op de One X lijkt, maar niet tot de prestigieuze One-lijn behoort. De gebruikte materialen zijn ook duidelijk minder dan bij de One-toestellen, wat ook één van de redenen is dat deze telefoon onder de One V gepositioneerd wordt. Het is dus een beetje een rare mix van naam en vormgeving bij dit toestel, maar desondanks erg interessant om eens te kijken hoe dit toestel in het dagelijks gebruik is. Tijd voor onze review.

HTC Desire X IFA 
HTC Desire X IFA 
HTC Desire X IFA 
HTC Desire X IFA 

Specificaties

HTC Desire X

Algemeen

Telefoon vergelijken?Verwacht in November 2012 Draait op Android 4.0.4Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm MSM8225 Snapdragondualcore-processor op 1GHzGrafisch: Adreno 203

Geheugen

768MB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 114 gramLengte: 118mmBreedte: 62mmDikte: 9,3mm

Scherm/invoer

4″ Super LCD schermTouchscreen met multitouch800×480 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser640×480 (VGA) video opnames

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluid

Batterij

Batterijcapaciteit van 1650mAhSpreektijd van 10 uurStandby-tijd van 750 uur

De Desire X heeft veel weg van de One X maar behoort niet toe tot de One-lijn. In dit hoofdstuk bekijken we wat de verschillen zijn met de One-lijn en hoe dit toestel gepositioneerd wordt door HTC.

Unboxing

Ons testmodel van de Desire X werd niet geleverd in een normale doos, maar in een doosje dat HTC gebruikt voor interne doeleinden. Desondanks zaten wel de zelfde accessoires in de doos waarmee het toestel daadwerkelijk ook verkocht wordt. In die doos vinden we het toestel, boekjes, een headset, een usb-kabel met laadstekker en géén sd-kaart.

Dat laatste vinden we een opmerkelijke keus, want om de gratis Dropbox-account van 23 GB te activeren die bij alle HTC One-telefoons zit, is het noodzakelijk om een sd-kaart geïnstalleerd te hebben. Gelukkig hebben we nog ergens een microSD-kaartje liggen en kunnen we aan de slag, maar HTC had beter zelf zo’n kaartje in de verpakking kunnen steken, al was het maar een 2GB-exemplaar.

Design

Zoals gezegd lijkt de Desire X op een kleine variant van de One X. Het zal dan ook vast niet toevallig zijn dat ze allebei de letter X in hun naam hebben mee gekregen, maar tot een totaal andere lijn behoren. De Desire-lijn is een bekende en eentje waar HTC veel furore de afgelopen jaren heeft gemaakt. Ook de nieuwe One-lijn doet het niet slecht en is op het moment van schrijven ongeveer 6 maanden oud. De One-lijn wordt echter duidelijk boven de Desire-lijn gepositioneerd.

Desondanks voelt de Desire X wel heel degelijk aan. Je zou haast denken dat het een unibody-design is, al zal schijn bedriegen. Dit toestel heeft namelijk een vervangbare batterij aan de achterkant zitten en je kunt dus ook het klepje eraf halen. Dit gaat niet erg makkelijk omdat die netjes om de body gevormd is, maar desondanks is het een handige toevoeging aan het toestel en is de afwerking goed te noemen. Onder het klepje is overigens ook een microSD-slot te vinden om zo het geheugen uit te breiden naar max 32GB.

Aan de achterkant vinden we ook de camera die erg geaccentueerd wordt in het design en groot het HTC en Beats-logo. Het gebruikte materiaal, plastic, voelt goed aan en de randjes zijn net niet scherp genoeg om vervelend te voelen in de handen. Door zijn formaat houdt het toestel prima vast.

HTC Desire X review front

 

HTC Desire X review front top

 

HTC Desire X review front bottom

 

Aan de voorkant van de telefoon vinden we het 4-inch scherm met zijn wvga-resolutie. Het scherm is goed te noemen en weergeeft kleuren netjes weer. Het scherm kan niet bijzonder helder, maar is wel helder genoeg om alles overdag goed te kunnen waarnemen. Onder het scherm vinden we de drie Android-knopjes en er boven zit uiteraard de speaker.

HTC Desire X review back

 

HTC Desire X review back top

 

HTC Desire X review back

 

HTC Desire X review left

 

HTC Desire X review top

 

HTC Desire X review right

 

HTC Desire X review bottom

 

Batterij

De Desire X is een toestel dat een aardige batterij kent, iets groter dan de One V, maar of je er voldoende aan hebt is nog de vraag. De batterij gaat een dag mee met intensief gebruik. Als je het wat zuiniger aan doet haal je anderhalve dag wel en als je heel zuinig doet 2 dagen. Gebruik je het toestel nauwelijks dan kun je de twee dagen wel halen.

Intensief gebruik Normaal gebruik Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~2
Batterij 35H00190-00M
Capaciteit 1650mAh
Techniek Lithium Ion

Het scherm is van een full-touch smartphone uiteraard het belangrijkste. In dit hoofdstuk bespreken we het scherm en of je genoeg ruimte over hebt om lekker te typen op het scherm.

Scherm

Het scherm van de Desire X is 4-inch groot en daarmee een fractie groter dan die van de One V. Het scherm kent echter nog steeds de zelfde resolutie als zijn kleinere broertje. De kwaliteit van het scherm is afdoende, al is het wel jammer dat er geen LCD 2 of plus-paneel in dit toestel te vinden is. Het gaat hier om een standaard LCD-paneel dat prima kleuren aflevert en een goede helderheid heeft. Ook qua kleurverzadiging is het scherm prima te noemen voor deze categorie.

Het is jammer dat HTC niet de resolutie omhoog gegooid heeft, maar desondanks is het 4-inch paneel goed te noemen voor zijn segment.

Toetsen

Het toetsenbord van de HTC Desire X werkt goed, maar inmiddels zijn er betere manieren van tekstinvoer verzonnen en het is jammer dat die hun intrede nog niet hebben gedaan bij dit toestel. Samsung en Sony stellen de gebruiker in staat om met makkelijke swype-bewegingen hun tekstjes te produceren. Het is voor ons onbegrijpelijk dat het swype-achtige ‘volgtoetsenbord’ van de One S en de One X niet in dit model is gezet. Echter wat wel een groot voordeel is tegenover de One V is dat het scherm wat groter is. Hierdoor heeft het toetsenbord meer ruimte en kun je beter bij de toetsen.

Daarnaast helpt de autocorrectie ook goed bij dit toestel. Als je een woord fout tikt, wordt het overigens niet automatisch gewijzigd in een woord dat het toestel wel herkent, maar het wordt rood onderstreept. Dat is een sympathiekere manier dan het automatische veranderen, wat grote misverstanden tot gevolg kan hebben als je je e-mails niet naleest voordat je ze verzendt. Je kunt dit aan of uitzetten. Wij vinden dit een goede manier om tekst te corrigeren en laten het aan staan.

HTC heeft wel wat eigen tweaks aan het onscreen toetsenbord toegevoegd, zoals het makkelijk invoeren van letters met accenten – wat langer drukken op een letter geeft de mogelijkheden weer – en de correctie van woorden werkt best goed, althans voor bestaande woorden. Tik je namen of andere termen die niet in het ingebouwde woordenboekje staan, dan zul je correctiesuggesties krijgen.

De Desire X heeft het bekende Sense 4 UI wat we ondermeer kennen van de One X. Desondanks heeft HTC een paar elementen weggelaten aangezien de chipset niet alle elementen van de interface ondersteunt.

Homescreen

Het lockscreen van de Desire X is al redelijk informatief; dat geeft reeds informatie over de tijd, de provider en de gebruikte verbindingen zoals WiFi. Ook het batterijvermogen wordt in de balk bovenaan het scherm weergegeven. Door een halve ring naar boven te trekken maak je het lockscreen ‘los’ en kom je in het homescreen.

Daarvan zijn er vijf. Standaard sta je in de middelste, zodat je niet ver naar rechts hoeft te scrollen om in het laatste homescreen te komen. Het eerste homescreen is voorzien van het HTC-flipklokje, waarvan het uiterlijk enigszins is opgefrist, met het weer, de datum en de temperatuur van je huidige locatie. Daaronder vinden we maar twee icoontjes, die natuurlijk naar hartelust nog kunnen worden aangevuld met eigen apps en widgets: die van Google Play en een icoontje dat veel andere overbodig maakt, genaamd ‘favoriet’. In dat icoontje kun je andere icoontjes opslaan. Veelgebruikte programma’s kun je zo met slechts een extra tik benaderen zonder de homescreens overvol te plempen.

HTC heeft het makkelijker gemaakt om widgets toe te voegen aan de homescreens. Geen eindeloze lijst met tientallen widgets meer, waarvan je niet goed wist of die überhaupt wel op het scherm van je keuze zouden passen. Nu krijg je allevijf de homescreens in miniatuur te zien, met daaronder de widgets en hun ruimtebeslag. Daardoor is direct duidelijk welke widget op welk homescreen kan worden geplaatst.

Zoals we gewend zijn van Sense zijn er weer scènes aanwezig, die je nu alleen via de instellingen kunt aanpassen. Die scènes zijn beginschermindelingen aangepast op je situatie, zo kun je bijvoorbeeld een scène voor op je werk en een scène voor thuis maken. Op zich een mooi concept, maar omdat het te omslachtig is om te wisselen zal het weinig gebruikt worden in de praktijk. Daarbij zou iets met NFC-tags zoals Sony die gebruikt of een mogelijkheid om gebaseerd op je locatie scènes te wisselen kunnen werken, maar helaas heeft HTC die functionaliteit nog altijd niet toegevoegd.

Maar desondanks werken de homescreens van de Desire X prima en kun je het menu via een goed ingesteld homescreen grotendeels ontwijken.

HTC Desire X homescreen

 

HTC Desire X homescreen

 

Menu

Het menu is gelukkig wel een stuk beter dan het ooit was, maar is nog steeds niet perfect. Het grootste nadeel is dat je applicaties niet zelf kunt indelen in het menu van de Desire X. Je kunt alleen sorteren op datum of alfabetisch. Wel handig is dat er meerdere tabbladen zijn voor je downloads, je frequent gebruikte apps en een lijst met alles. Binnen die tabbladen werkt het menu met horizontaal scrollbare pagina’s, dat werkt prima.

Vanuit het menu kun je een toepassing ingedrukt houden om hem op je homescreen te plaatsen, en tevens is er de mogelijkheid om een applicatie met iemand te delen. Ook een een snelkoppeling naar je applicatiebeheer is in het menu, via een submenu, aanwezig.

HTC Desire X menu

 

HTC Desire X menu

 

HTC Desire X menu

 

Multitasking

Ook multitasking is vanwege de nieuwe Android 4.0-versie op de schop gegaan. Het multitasken werkt erg prettig en eenvoudig. Één van de knoppen onder het scherm, de meest rechter, is helemaal voor de functie gereserveerd. Door erop te drukken krijg je een lijst met een miniaturen te zien van je recent gebruikte applicaties. Dat zijn dus nog altijd niet de apps die open staan, maar het is wel beter dan het lijstje van zes applicaties die je eerst te zien kreeg. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af.

Notificaties van achtergrondprocessen en openstaande applicaties gaan nog altijd via de statusbalk, die je uit kunt klappen. Daar komen dingen als nieuwe mails, maar ook bijvoorbeeld de voortgang van applicaties die je aan het downloaden bent of downloads uit de browser. Ook je muziek kun je er bedienen, mits die aan staat natuurlijk. Dat werkt prima.

Prestaties

HTC Desire X prestaties

De 1Ghz dualcore S4 Play-processor van Qualcomm is er eentje uit de nieuwe generatie en doet prima zijn werk. Ondanks dat de prestaties niet te vergelijken zijn met de S4 Pro-processor, is de Play variant voldoende geschikt voor deze prijscategorie. Het toestel hapert niet, bij geen enkele taak die wij er op loslieten. De Quadrant benchmark geeft een score van 2620 aan, ongeveer op het niveau van de Motorola Razr en Sony Xperia go.

De HTC One V behaalde in deze benchmark 1966 punten en daarmee is de Desire X een stuk sneller dan zijn ‘grotere’ broer. Af en toe heeft het toestel trouwens wel wat moeite met het afspelen van games, al gaat dit over het algemeen goed. Spelletjes als Angry Birds vertonen geen haperingen en alleen intensieve games voelen soms wat stroperig aan. Desondanks zijn de prestaties prima te noemen van de Desire X.

De entertainmentfuncties van de Desire X zijn best goed. De camera is niet verkeerd en Beats Audio zorgt voor leuk geluid. Zo spannend als het klinkt, is het echter niet.

Foto

HTC Desire X camera

De camerainterface van de Desire X is net als bij de One-telefoons van HTC een samenvoeging van foto- en videofuncties. Waarbij je, ook weer net als bij de grotere broers, tijdens het filmen een foto kunt maken. Een leuke oplossing.

Als we ons even focussen op de foto’s dan zien we een flink aantal mogelijkheden. Ten eerste is het mogelijk om de sluitertoets ingedrukt te houden, dan gaat de telefoon over op een burstmodus zoals we bij een spiegelreflex gewend zijn. Dan komen er ontzettend veel sluitergeluidjes uit de speaker van het toestel, in de praktijk neemt de telefoon ongeveer de helft van de foto’s. Als je klaar bent kom je in een menu waar je kunt kiezen welke foto’s je wilt houden en welke je wilt wegdoen.

De camerakwaliteit zelf is redelijk goed te noemen. De kleuren komen aardig overheen, hij kan redelijk omgaan met verschillende lichtomstandigheden en daarnaast is er weinig ruis te zien op de genomen plaatjes. Alleen zijn de details wat beperkt en krijgen kleine randjes soms een regenboogeffect. Al met al is de camera goed te noemen en meer dan voldoende voor dit segment.

HTC Desire X review camera

 

HTC Desire X review camera

 

HTC Desire X review camera

 

HTC Desire X review camera

 

Ook is er de mogelijkheid om screenshots te maken door op de powerknop en de homeknop tegelijk te drukken. Dit werkt prima en is een makkelijke manier om snel je scherm te delen.

Dat er geen frontcamera op het toestel zit, is voor de midrange categorie wel te begrijpen. Wil je gebruikmaken van mogelijkheden als Skype, de face-unlock die in Android Ice Cream Sandwich zit ingebakken of gewoon een foto van jezelf maken, dan ben je bij de HTC Desire X aan het verkeerde adres. In dat soort zaken voorzien de grotere broers One S en One X weer.

HTC heeft een eigen galerij gemaakt en is dus één van de weinig producenten die geen gebruik maakt van de standaardgalerij van Android. Dat is geen groot voordeel, maar de galerij van HTC heeft wel degelijk meer mogelijkheden. Zo is er integratie met niet alleen Picasa, maar ook met Dropbox, Facebook, Flickr, SkyDrive en DLNA. Ook grafisch is alles opgeleukt en er zijn mogelijkheden om met één druk op de knop een diashow te starten. Ook een simpele bewerker is in de galerij verwerkt.

Video

HTC Desire X video

De nieuwe video-app heeft een nieuwigheidje mee gekregen zodat je ook foto’s kunt maken tijdens het filmen. De sluiterknop staat in beeld en als je tijdens het schieten van je filmpje een fotomoment ziet, druk je er geoon op. Dat werkt goed en levert best aardige plaatjes op, al lijkt de resolutie van de op deze manier genomen foto’s iets lager te zijn dan foto’s die je op de ‘gewone’ manier neemt. Het is in ieder geval een nuttige toevoeging.

De videokwaliteit is redelijk en dit is dan ook een minpunt van de Desire X.. Er kan namelijk niet op HD-kwaliteit gefilmed worden, iets dat bij de One V wel weer kan. De maximale resolutie is 800×480 en dat is behoorlijk laag. De videokwaliteit is dan ook niet zo goed te noemen van deze camera en is een gemiste kans van HTC.

Het is overigens ook mogelijk om de filmpjes (en ook de foto’s) automatisch te laten uploaden naar je favoriete clouddienst, waarbij de ruimbedeelde Dropboxruimte die bij het toestel wordt geleverd voor de hand ligt.

Grappig is ook dat de foto-effecten die in de camera-app zitten, ook van toepassing zijn op de video’s. Dus die kun je ook in allerlei vervormende en kleurige effecten schieten.

Muziek

De speaker van de Desire X is erg goed te noemen en laat opvallend veel geluid los. Uit de minuscule gaatjes bij het Beats Audio-beeldmerk op de achterkant van het toestel komt muziek waar een standaard klokradio zich niet voor hoeft te schamen. Natuurlijk is het niet te vergelijken met geluid uit echte speakers, maar voor een telefoon is dit echt een van de betere.

De Beats Audio stelt je in staat om het geluid te verbeteren, maar dat geldt nou weer net niet voor de luidsprekeruitgang. Alleen voor de koptelefoon. Er zit geen Beats Audio-oortelefoon bij het toestel. Wel standaard-oortjes.

De muziek-app brengt een aantal andere apps samen. De tune-in radio, Soundhound voor de herkenning van liedjes die je ergens hoort, en de online muziekwinkel 7Digital.

Pas op met die Tune-in radio. Dit is geen FM-ontvanger, maar een internetradio. De streaming audio kan een aardige slok van je data-abonnement nemen. Er zit ook nog een FM-radio in het toestel. In tegenstelling tot de Tune-in radio heeft die wel een headset nodig om geluid te produceren, want de draad van de oortjes vormen dan de antenne.

Dat gezegd hebbende, vinden we de Tune-in app wel een hele aardige toevoeging. Het biedt een overzicht van honderden radiostations, ook lokale Nederlandse, en het geluid is prima als je op WiFi aan het luisteren bent. Bij de radiostations krijg je ook in het overzicht al te zien welk nummer dat station draait. Al klopt dat soms niet helemaal. Als je een station even zat bent, hoef je alleen maar even met het toestel te schudden om naar een willekeurig ander radiostation gebracht te worden.

HTC Desire X muziek

 

HTC Desire X muziek

 

Games

Gamen op de HTC Desire X gaat prima. Standaard staat alleen het spel Teeter op deze telefoon, maar daarnaast kun je ook veel games in de Google Play Store vinden. Deze games werken nagenoeg allemaal op dit toestel en werken ook veelal vloeiend. De wat grafische games hebben soms moeite met alles te renderen, denk aan de game Nova, maar al met al werken de games prima. Lichtere spellen zoals Angry Birds spelen moeiteloos weg op deze telefoon en dankzij het grotere scherm is het ook nog eens fijn om games te spelen op de Desire X.

HTC Desire X games

 

De HTC Desire X staat uiteraard vol met apps en deze kunnen nog eens dunnetjes worden uitgebreid met de Play Store van Google. Tijd om deze apps eens te beoordelen die we op het toestel gevonden hebben.

Standaard applicaties

HTC Desire X google maps

De Desire X wordt geleverd met met Google Maps, Google Maps Navigation, Google Latitude, Google Places en HTC Locations.

HTC Locations is redelijk uitgebreid en biedt verkeersinformatie, flitsers en offline kaarten. Daar tegenover staat wel dat je moet betalen om ermee te kunnen navigeren terwijl Google gratis navigatie aanbiedt. We vragen ons af of Locations veel zal worden gebruikt, met al het snoepgoed op dit gebied dat Google zelf al levert.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wilt navigeren en je hebt een bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Extra applicaties

HTC Desire X drive

HTC levert niet zoveel eigen apps bij de Desire X. Kennelijk vindt de fabrikant, terecht overigens, dat er genoeg te vinden is in de Google Play Store. De telefoon is wel standaard alvast uitgerust met de apps van Facebook en Twitter, aangevuld met Friend Stream waarin van alles samenkomt.

Er is een automodus, waarin de eigen locatieservice de hoofdrol speelt. Het scherm wordt in die modus ingedeeld met grote iconen die niet zijn te missen tijdens een rit over hobbelig terrein. Dropbox, Soundhound, en het aloude spelletje Teeter – met een balletje dat je op een tafel rond de gaten moet zien te rollen – het staat er allemaal op, plus Polaris Office, wat handig is voor het inzien en bewerken van documenten.

Telefoon

HTC Desire X telefoon

Hoewel het steeds minder met smartphones wordt gedaan, moet er natuurlijk wel behoorlijk mee gebeld kunnen worden. Over het bellen en het geluid kunnen we kort zijn. Dat zit wel goed.

We gaan wel even dieper in op de mogelijkheden die te voorschijn komen als je nietsvermoedend op het telefoonhoorntje tikt om te gaan bellen. Dan ontvouwt zich niet alleen een numeriek toetsenbordje op het scherm, maar ook – handig – een lijstje met de laatst gebelde nummers daarboven. Het nummertoetsen in een HTC is altijd wat wennen als je het nog niet eerder gedaan hebt. HTC heeft er een handigheidje in gestopt: toets een paar nummers van het telefoonnummer en hij vult het zelf aan met een nummer uit je contactenlijst. Smartdialing, noemt HTC het, en het werkt doorgaans goed. Maar als je niet oplet, heb je ineens heel iemand anders aan de telefoon met een nummerreeks die lijkt op wat je wilde intoetsen. Je kunt op die manier ook op namen zoeken, maar dat vinden we wat omslachtig. Even goed opletten wat er op je scherm gebeurt als je een nummer intoetst is geen overbodige zaak, totdat je er na verloop van tijd gewoon mee kunt lezen en schrijven.

Je kunt ook nog via voicedialing proberen een nummer te bellen uit je contactlijst door de naam in te spreken, maar dit is ons eigenlijk nog nooit gelukt. De spraakherkenning van Google is hier nog niet echt geschikt voor.

Email

HTC Desire X e-mail

Het apparaat heeft standaard twee mail-apps, zoals de meeste Androidtoestellen: eentje waarmee je Exchange- en pop-accounts kunt instellen, en eentje voor Gmail. Beiden doen hun werk goed, hoewel we de standaard mailapplicatie wel overzichtelijker vinden dan die van Gmail. Maar dat is een standaard-app die elke Androidtelefoon heeft.

Als je eenmaal je mailaccounts hebt ingesteld, kun je heel makkelijk foto’s en andere bestanden versturen. Vanuit de galerij wordt de mogelijkheid om een foto of video te delen, standaard aangeboden en zo zijn er meer applicaties waarin de mail-app onzichtbaar is verwerkt.

Browser

HTC Desire X browser

De HTC-browser vinden we nog steeds een van de beste die op Androidtoestellen te vinden is, vooral vanwege de makkelijke manier om in te zoomen op tekst. Die past zich in alle gevallen aan het venster aan, zodat je altijd kunt lezen met de gewenste lettergrootte. Dit ontbreekt in de standaard Androidbrowser en ook in veel andere mobiele browsers.

Nieuw is ook dat HTC voor het eerst standaard de Chrome-browser op het apparaat standaard mee levert. Dit betekent dus dat er standaard twee browsers op het toestel aanwezig zijn. De Chrome-browser is erg prettig in gebruik, prettiger dan die van HTC zelf. Je kunt alles makkelijk syncen met je Chrome-desktop browser en hij werkt ook nog eens erg snel.

Onze review score
Pluspunten
  • Nette bouw
  • Goede prestaties
  • Fijn scherm met goed formaat
  • Licht lekker in de hand
Minpunten
  • Video-camera is slecht
  • Weinig geheugen
  • Batterij gaat niet zo lang mee
  • Te duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters