HTC Desire Z

Het heeft even geduurd, maar HTC heeft weer een Android-toestel met een qwerty-toetsenbord klaarliggen. De Desire Z valt precies tussen de Desire en de Desire HD in en combineert een qwerty-toetsenbord met een groot scherm en prima ingewanden.

HTC Desire Z hoofdfoto

 

De HTC Desire Z is een flink aantal keer gelekt voordat hij echt aangekondigd werd en kreeg eigenlijk al bekendheid toen de gewone Desire net op de markt lag. Men sprak toen van de Vision, een toestel dat een soort Desire met een qwerty-toetsenbord moest worden. Eerst werd nog gesproken van een 1,2GHz-processor of een dual-core 800MHz-processor, maar het toestel bleek een 800MHz-exemplaar met een enkele kern te krijgen. In juli lekte de eerste foto van de Vision al en niet veel later werd bekend dat de telefoon Desire Z zou gaan heten en dus in de Desire-lijn terecht zou komen. Dat werd op 15 september bevestigd toen het toestel als Desire Z aangekondigd werd. Tijdens onze korte ontmoeting waren we erg positief over het toestel en of dat gevoel is gebleven, valt verderop te lezen.

De Desire Z wordt zoals gezegd tussen de Desire en Desire HD geplaatst, waarbij de hardware meer weg heeft van de Desire en de software die van de Desire HD is. Eigenlijk is het toestel echter de opvolger van de HTC Dream en zo wordt hij in Amerika ook op de markt gezet. Daar ligt het toestel namelijk als T-Mobile G2 in de winkels.

HTC Desire Z

 

HTC Desire Z

 

HTC Desire Z

 

De Desire Z bevind zich in een niche waar maar weinig andere spelers actief zijn, maar er zijn wel wat potentiële concurrenten. De meest serieuze komen van Motorola: de Milestone en Milestone 2. Ook de Samsung B7620 Giorgio Armani zou je als concurrent kunnen zien, hoewel die wel een beetje aan de oude kant is.

Voor wat recentere toestellen zou je bij de Sony Ericsson Vivaz Pro of de LG GW620 kunnen kijken, hoewel die een stuk lager geplaatst zijn dan de Desire Z. Het toetsenbord lijkt dan ook de grootste overeenkomst tussen de twee apparaten.

HTC Desire Z

 

HTC Desire Z

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Desire Z
Besturingssysteem Android 2.2
Ontwerp
Afmetingen 119x60x14,2 mm
Gewicht 180 gram
Form-factor Qwerty-slider
Kleuren Zilver
Scherm
Diagonaal 3,7″
Type Super LCD
Resolutie 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Interne hardware
Processor 800MHz Qualcomm Snapdragon MSM7230
RAM 512MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 1500MB
Accu 1300mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Ja
Audio mp3, wma, aac, wav
Video mp4, wmv, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Navigatie, HTC Premium Navigatie
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Nee
YouTube Ja
Blogger Nee

Zoals altijd is onze Desire Z in een test-doos geleverd door HTC. Echt uitpakken kunnen we dan ook niet doen, maar de inhoud van de doos kunnen we wel even doorlopen. In de doos van de Desire Z zitten zoals altijd de lader en de usb-kabel, uitgevoerd als één accessoire die je kunt splitsen. Ook een paar oortjes is aanwezig, waarvan de kwaliteit is zoals we gewend zijn van een telefoon; matig dus. Waar we wel blij mee zijn is de meegeleverde 8GB-geheugenkaart. Daar kun je een tijdje mee vooruit en voor de meeste gebruikers zal het hun hele leven genoeg zijn.

De bouwkwaliteit van de HTC Desire Z is geweldig. Bij de Desire HD waren we daar al tevreden over, maar die had nog vervelende klepjes die afbreuk doen aan de bouw van het toestel. Bij de Desire Z is dat niet het geval en het toestel zit gewoonweg geweldig in elkaar. De telefoon is afgewerkt met aluminium en de behuizing bestaat verder uit soft-touch-plastic dat erg goed aanvoelt. De afmetingen van de telefoon zijn fors, maar daar heb je niet heel veel last van en dat zelfde geldt voor het gewicht van de Desire Z. HTC heeft de Desire Z, in onze ogen in ieder geval, ook mooi stijlvol weten te houden en daarnaast ligt het toestel erg lekker in de hand.

Er is één probleempje aanwezig met de Desire Z, namelijk het slide-mechanisme. Dit is niet zoals normaal. Het scherm ‘springt’ als het ware over het toetsenbord heen als je het toestel open doet. Deze zogenaamde ‘Z-hinge’, waar het toestel zijn naam aan ontleent, zorgt ervoor dat het toetsenbord wat meer ruimte heeft aan de bovenkant en dat de telefoon dunner kan zijn. Daar staat tegenover dat het mechanisme niet zo heel solide lijkt te zijn. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het mechanisme zelf breekt, maar de flex cable, die de signalen naar het display van de telefoon voelt, bungelt er tijdens het open ‘schuiven’ een beetje bij. Als daar iets tussen komt dat de kabel beschadigt dan ben je flink de pineut en kan je het toestel eigenlijk gewoon weggooien. De bescherming van een reguliere slider lijkt beter te zijn. Daarnaast valt het toestel vanzelf open als je hem scheef houdt, maar dat is bij dagelijks gebruik geen probleem.

De enige beschikbare kleur van de Desire Z is voorlopig zilver. Daar zitten twee kleuren in, een wat donkerdere grijze kleur die gebruikt wordt in het plastic van de telefoon en een wat lichtere zilverkleurige kleur van de aluminium delen. Het toetsenbord en de ruimte rond het scherm zijn zwart en dat geldt ook voor de trackpad.

De voorkant van de Desire Z wordt, niet verwonderlijk, ingenomen door het flinke touchscreen. Daaronder zitten vier touch-knopjes die niet zo opvallen en een trackpad, dat wel erg opvalt en een leuk element is in het design van de telefoon. Openschuiven, of eigenlijk een soort van klappen, van het toestel brengt het qwerty-toetsenbord naar voren, waar we het in het volgende hoofdstuk over hebben.

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

De achterkant van de Desire Z ziet er eigenlijk erg goed uit. Er zit een vreemd gevormde batterijklep op die helemaal van aluminium gemaakt is. Hierin is een soort uitsparing voor de camera te vinden en hoewel het natuurlijk totaal geen functie heeft, ziet het er wel mooi uit en het is weer eens wat anders. Zoals gebruikelijk zien we aan de achterkant de camera en de speaker van het toestel. Het openschuiven van het toestel brengt weinig nieuws aan de achterkant, maar daar is het natuurlijk ook niet voor bedoeld.

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

De zijkanten zijn zoals we dat kennen van HTC clean, maar er is wel één element bijgekomen dat erg ongebruikelijk is voor HTC: een cameraknop. Die is, samen met een schuifje voor de batterijklep, aan de rechterkant van het toestel te vinden. Links zit de volumeknop en, helaas, de MicroUSB-poort. Dat maakt het gebruik van bijvoorbeeld een carkit lastig en is sowieso niet de makkelijkste plaats om de oplader in te steken.

Het aparte slide-mechanisme zorgt ervoor dat de boven- en onderkant apart in elkaar zitten. Deze bestaan uit drie lagen: boven een aluminium laag van de voorkant, onder een plastic uitloper van de achterkant en in het midden een laag die door het slide-mechanisme veroorzaakt wordt en in het midden een gat heeft. Daardoor ziet het er wat rommeliger uit, maar dat maakt natuurlijk weinig uit. Qua elementen vinden we aan de bovenkant de 3,5mm jack en de power-knop en aan de onderkant een klein gaatje voor de microfoon.

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

HTC Desire Z design

 

Scherm

De Desire Z moet het doen met een Super LCD-scherm. Geen amoled meer vanwege problemen met de productie van die schermen. In plaats daarvan heeft HTC haar LCD-schermen een fancy nieuwe naam gegeven en ook een performanceboost in het geval van de Desire Z. Bij de Desire HD waren we totaal niet tevreden met het scherm, maar bij de Desire Z is dat wel anders.

Het scherm loopt wel net wat achter op de amoled-schermen van verschillende andere toestellen op de markt, maar qua kleurweergave scheelt het eigenlijk weinig. Ook bij de Desire Z spatten de kleuren als het ware van het scherm af en ziet het er allemaal gelikt uit. Zwart is wat minder zwart en het contrast is niet perfect, maar dat merk je in het dagelijks gebruik nauwelijks. Het scherm is ook redelijk goed zichtbaar in de zon, dus dat is nog een pluspuntje van het prima scherm van de Desire Z.

De aanraakgevoeligheid van het scherm van de Desire Z is goed, maar niet geweldig. De meeste aanrakingen worden wel geregistreerd, maar soms mist het toestel nog wel eens iets. Multitouch is uiteraard aanwezig en werkt prima.

Toetsen

Screenshot HTC Desire Z

De Desire Z is het eerste toestel van HTC met een qwerty-toetsenbord sinds tijden en dat toetsenbord weet goed te presteren. Het toetsenbord was even wennen en de eerste paar dagen wist het ons nog niet zo te bekoren, maar die mening is inmiddels veranderd.

Dankzij het flinke formaat van de Desire Z is het toetsenbord voorzien van grote knoppen. Die zijn redelijk plat, maar liggen toch wel genoeg boven het oppervlakte van de telefoon om er goed mee te kunnen typen. Het nieuwe slide-mechanisme van de telefoon zorgt er ook voor dat er lekker veel ruimte boven de bovenste rij van het toetsenbord ligt, wat het typen vergemakkelijkt.

Het onscreen-toetsenbordje is overigens ook zeker een vermelding waard. Die werkt namelijk ook erg prettig en werkt met een goede spellingscheck die veel fouten snel uit je tekst haalt. Eigenlijk werkt het toetsenbordje zo goed dat we bij veel korte berichten, zoals tweets en sms’jes, niet eens meer de moeite namen om het toestel open te schuiven om het fysieke toetsenbord tevoorschijn te halen. Dat betekent overigens niet dat het fysieke toetsenbord geen nuttige toevoeging is. Voor het schrijven van langere mails of teksten, zoals deze alinea die er volledig op getypt is, is het wel erg handig.

De meeste functietoetsen zijn touch-knopjes, waar we niet zo’n fan van zijn. Die kunnen tijdens het spelen van een spelletje bijvoorbeeld makkelijk per ongeluk geraakt worden met het gevolg dat je ineens iets anders aan het doen bent. Ook de trackpad die onder het scherm te vinden is, valt een beetje tegen en werkt een stuk minder lekker dan bijvoorbeeld die van de Legend. Overigens zul je die in de praktijk sowieso niet of nauwelijks gebruiken, dus maakt het vrij weinig uit. De andere knoppen op de Desire Z, de camera-, volume- en power-knoppen, werken gewoon prima.

HTC Desire Z toetsenbord

 

Net als de Desire HD maakt de Desire Z gebruik van de nieuwe Sense UI, die prima bevalt. Het toestel is snel, alles ziet erg gelikt uit en werkt goed. Een nadeel is dat het toestel zo uitgebreid is, dat het soms even zoeken is. In dit hoofdstuk lees je meer over de UI.

Standby

De basis van HTC’s Sense UI ligt in maar liefst zeven standby-schermen. Deze schermen zijn door de gebruiker helemaal zelf in te delen, waarvoor verschillende items beschikbaar zijn. Allereerst zijn er de standaard Android-items, waaronder een aantal widgets, snelkoppelingen en mappen. Die mappen kun je vervolgens weer vullen met snelkoppelingen naar programma’s, websites, contacten enzovoort.

HTC heeft hier zelf ook nog iets aan toegevoegd, namelijk een ruime set met eigen widgets. Deze widgets zijn de collectie die we nog kennen van de Desire plus nog een aantal extra widgets, zoals bijvoorbeeld een virtuele boekenkast, een Android Market-widget of een Locatie-widget. Dit geheel maakt dat de schermen ontzettend flexibel zijn en dat je werkelijk alles er neer kan zetten wat je wilt en je dus bijna nooit meer het menu hoeft te doorlopen.

Er is ook een overzichtschermpje aanwezig waar je al je standby-schermen kunt zien, waar je kunt komen door je vingers naar elkaar toe te bewegen vanuit het standby-scherm. Natuurlijk zijn ook de bekende live-weeranimaties weer aanwezig en kun je bewegende achtergronden instellen.

Ook de bekende scenes zijn weer aanwezig, waarmee je als het ware kunt schakelen tussen een verzameling standby-schermen. Er is een aantal standaardinstellingen aanwezig en je kunt ze ook zelf kiezen. Bij het veranderen van zo’n scene kun je de hele indeling van je standby-schermen veranderen en ook het wallpaper verandert mee. Nieuw is dat als je in een bepaalde scene zit en aanpassingen maakt, dat die dan automatisch in die scene opgeslagen worden, zodat je die niet per ongeluk kwijt kunt raken.

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Menu

Het menu van de Desire Z is nog altijd een grote lijst met al je applicaties. Dat is niet erg handig in het gebruik. Als je een aantal applicaties downloadt naast het flinke aantal apps dat al op de telefoon staat, dan ben je al gauw de weg kwijt in je menu.

Wel handig aan het menu is dat je ontzettend makkelijk een item aan je standby-scherm kunt toevoegen. Als je een pictogram even vasthoudt, dan komt het standby-scherm tevoorschijn en kun je het item naar de gewenste plek slepen.

Een leuke extra functie is dat je via het applicatiemenu in het menu meteen kunt kiezen om een applicatie met iemand te delen. Mocht je bijvoorbeeld erg onder de indruk zijn van de Appie-app, dan kun je direct in het menu kiezen voor delen, de app selecteren en hem met iemand, of de wereld, delen via bijvoorbeeld mail of Twitter.

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Thema’s

Screenshot HTC Desire Z

Net als bij de Desire HD, kun je bij de Desire Z thema’s instellen, een leuke extra van HTC. Onder de naam ‘Uiterlijk’ kun je uit een aantal voorkeuzes kiezen die verder gaan dan alleen de aanpassing van de achtergrond. Ook sommige widgets veranderen mee, soms verandert de vorm van de balk onder je standby-scherm en op je lock-scherm en de selectiekleuren in het menu kun je ook veranderen.

Al met al geen ontzettend spannende feature, maar het is toch goed om te zien dat de thema’s weer hun intrede maken in de markt. De smartphoneindustrie was deze functie eigenlijk steeds meer aan het uitrangeren, maar dat lijkt nu afgelopen te zijn.

Applicatiemenu

Screenshot HTC Desire Z

Net als we van iedere Android-telefoon gewend zijn, is er bij de Desire Z een pop-up menu aanwezig die programma’s aanvult. Je krijgt dit menu te zien bij elk programma waar extra opties of instellingen aanwezig zijn na een druk op de menutoets. Dan komt er over het onderste deel van de applicatie een klein wit menuutje waar enkele knoppen in verstopt zijn. Welke knoppen dit zijn en hoeveel het er zijn verschilt per applicatie, maar ze zijn altijd simpel weergegeven in een witte balk met grijze icoontjes en tekst die uitlegt waar de knop voor dient, wat er redelijk saai uitziet maar wel functioneel is.

Hoewel het menu als je het gewend bent erg handig werkt, is het soms redelijk verwarrend omdat je niet op het scherm kunt zien dat er nog een menu is in de applicatie.

Multitasking

Screenshot HTC Desire Z

Multitasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android, maar een taakbeheerder mist nog. Er is wel een menuutje om actieve processen te beheren, maar daar worden programma’s niet weergegeven en hij zit diep weggestopt tussen de instellingen. Het gebrek aan een echte taakbeheerder zorgt ervoor dat programma’s open blijven en je geen zicht meer hebt op welke applicaties actief zijn en welke niet. Dit vreet natuurlijk nogal wat batterij en geheugen als er veel applicaties open staan.

Messaging-applicaties en dergelijke geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Een handige toevoeging in dit menu is dat je recent gebruikte apps ook hier terecht komen.

Zoals we gewend zijn van Android is er wel een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dit zijn echter dus niet de actieve programma’s en het is dan ook alleen te gebruiken om snel bij een recent gebruikt programma te komen. Dit is geen taakbeheerder.

Prestaties

De HTC Desire Z is uitgerust met wat hoogstwaarschijnlijk dé nieuwe processor gaat worden voor mid-range Android-toestellen: de Qualcomm Snapdragon MSM7230. Deze processor heeft een aanbevolen kloksnelheid van 800MHz tot 1GHz en in het geval van de Desire Z is hij geklokt op 800MHz. Dat de processor uiteindelijk bedoeld is voor het middensegment doet geen afbreuk aan de high-end-status van de Desire Z, het toestel presteert namelijk prima.

In een vergelijking met de HTC Desire, die op 1GHz geklokt is, komt het toestel eigenlijk vrijwel gelijk uit de bus. Misschien wint de Desire het net met zware programma’s, maar als je gewoon met wat lichtere taken bezig bent is er geen verschil en dat betekent dus dat de Desire Z erg snel is.

Ook van vastlopers heeft de Desire Z nauwelijks last. Soms gaat er een programma over de kop en een enkele keer trekt Sense het niet meer, maar dat is zo opgelost en dus niet echt een probleem te noemen. Echte vastlopers waarbij de batterij uit het toestel moest, hebben we tijdens de testperiode niet meegemaakt.

Android quadrant benchmark resultaten 

De HTC Desire Z is zeker geen toestel dat 100% op multimedia gericht is, maar het afspelen van multimedia gaat wel erg goed. Het toestel heeft alles er op en er aan, zoals bijvoorbeeld SoundHound voor muziekherkenning en ondersteuning voor bijna alle videocodecs die je maar kunt bedenken. Ook de muziekspeler is prima. In dit hoofdstuk lees je er meer over.

Muziekspeler

Bij het openen van de muziekspeler kom je direct in het afspeelscherm terecht, bestaande uit een album art, een aantal knoppen en een voortgangsbalkje. Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening. Via de menutoets kom je in een menuutje waar je het huidige nummer kunt instellen als beltoon, de eigenschappen kunt bekijken of het nummer kunt toevoegen aan een afspeellijst. Ook video’s delen of via DLNA afspelen kan via dit menu en je kunt ook nog eens gerelateerde video’s zoeken via YouTube.

De muziekbibliotheek bestaat uit een aantal tabbladen, vormgegeven zoals we dat gewend zijn van Sense. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten, alle nummers, genres, componisten en gekochte muziek. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan.

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

De speakers van de Desire Z zijn simpelweg niet zo goed. Om te zeggen dat ze pijn doen aan je oren gaat misschien een beetje ver, maar het geluid dat ze voortbrengen is schel en bevat weinig bas. Met de headset klinkt de geluidskwaliteit van de Desire Z wel gewoon goed, mits je een goede headset hebt natuurlijk. Iets dat de Desire Z helaas niet krijgt bijgeleverd en de Desire HD wel, is een equalizer. Hoewel dat natuurlijk niet essentieel is, is het wel fijn om je muziek te kunnen aanpassen en dat kan hier dus niet.

FM radio

Screenshot HTC Desire Z

De radio in de Desire Z is een no-nonsense speler met een mooi uiterlijk. Centraal staat een scherm waar je de frequentie en de ontvangst kunt zien en, mits je die zelf hebt ingesteld, de naam van de zender. RDS ondersteunt de Desire Z namelijk niet. Daaronder is een balkje waar je de frequentie handmatig kunt veranderen en nog wat lager zijn knoppen om de volgende zender te zoeken. Natuurlijk kun je ook zenders opslaan en via de speaker afspelen, maar daar houden de functies wel zo’n beetje op.

De kwaliteit van de ontvangst en de muziek is goed. De muziekspeler presteert zoals je mag verwachten net wat beter, maar aangezien dat niet meer dan normaal is, kunnen we daar niet ontevreden over zijn.

SoundHound

Screenshot HTC Desire Z

SoundHound is een soort vervanging van Shazam, het programma dat op de meeste toestellen meegeleverd wordt. Het programma is in veel opzichten bijna gelijk aan Shazam, maar heeft uiteraard wel een aantal verschillen. Zo kun je ook op de naam van een artiest of nummer zoeken en er zo meer over ontdekken en duurt het herkennen van een nummer wat minder lang. Dat laatste zorgt er wel voor dat hij iets minder accuraat is soms, maar dat weegt niet tegen het snelheidsverschil op.

De app heeft natuurlijk ook een aantal extra features. Zo kun je een track bookmarken en delen via onder andere Twitter, Facebook en mail. Ook is het mogelijk om lyrics op te zoeken of het nummer te kopen via Amazon. Verder kun je bijvoorbeeld zien in welke albums het nummer voorkomt en hem op YouTube opzoeken. Functies genoeg dus en dat maakt SoundHound wat ons betreft ook wat beter dan Shazam.

Jammer is dat het gaat om een gratis versie van Sound Hound, die maar 5 tags per maand toestaat. Voor onbeperkt taggen moet een bedrag van vijf dollar neergeteld worden.

Videospeler

De videospeler zit geïntegreerd in de galerij en heeft daar een eigen mapje voor alle video’s. Gemixte mappen kunnen ook, afhankelijk van hoe de indeling op je geheugenkaart of telefoongeheugen is. Als je een map aanklikt kom je in een schermpje met één video centraal en aan beide kanten een klein stukje van de volgende video, allemaal als thumbnail. Bij het afspelen van een video kun je kiezen of je de video in de originele verhouding wilt weergeven of passend wilt maken op het scherm. Ook Dolby Mobile en SRS zijn aanwezig.

De video-ondersteuning van de Desire Z is super. Je kunt geen flash-filmpjes afspelen buiten de browser, maar verder worden alle gebruikelijke formaten ondersteund. DivX en Xvid zijn geen probleem en ook wmv, mp4 en 3gp kunnen gewoon afgespeeld worden. Het toestel kan flinke bitrates en HD-resoluties aan en dat wordt allemaal zonder haperingen afgespeeld.

Screenshot HTC Desire Z

 

De camera van de Desire Z is wat beter dan we gewend zijn van HTC, maar geeft wel duidelijk minder details weer dan andere 5-megapixeltoestellen. De galerij is zoals gewoonlijk super met goede online-integratie en over het algemeen zijn we dus zeker te spreken over de foto-afdeling van de Desire. In dit hoofdstuk lees je er meer over.

Fotocamera

De HTC Desire Z is samen met de HTC 7 Trophy de eerste telefoon van HTC met een speciale cameraknop. Deze maakt het fotograferen en vooral het opstarten van de camera makkelijker, dus daar zijn we erg tevreden over. Ook touch-focus is aanwezig op de Desire Z, hoewel dat niet zo goed samenwerkt met de cameraknop. Aan de andere kant is het natuurlijk net zo makkelijk om de virtuele cameraknop op het scherm te gebruiken als je toch al met je vingers op het scherm bezig bent voor de focus.

De instellingen zijn vrij uitgebreid en vind je in een balk die uitschuift als je op de menuknop drukt. Je kunt bijvoorbeeld de verzadiging en het contrast aanpassen, een aantal vooraf ingestelde aanpassingen doen zoals een deel van de foto onscherp maken of de foto een schilderachtig effect geven. Ook is er een speciale zelfportret modus aanwezig, die een foto zal maken als je gezicht in beeld is. Daarbij kun je één of twee gezichten vereisen, dus ook met z’n tweeën op de foto is geen probleem.

Kortom: de interface is lekker uitgebreid en zit goed in elkaar. Dat maakt de Desire Z in ieder geval op dat vlak één van de beste cameratelefoons op Android.

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

De foto’s die uit de camera van de Desire Z komen rollen zijn niet echt fantastisch. Ze missen vooral veel details en proberen wat te scherp te zijn. Ook is er best wel wat gekleurde ruis aanwezig als je de foto’s uitvergroot. De kleuren zijn echter wel mooi en als je de foto’s niet te groot wil bekijken dan zijn ze dus best aardig.

Camerasample HTC Desire Z testopstelling

 

Camerasample HTC Desire Z

 

Camerasample HTC Desire Z

 

Camerasample HTC Desire Z

 

Videocamera

De filmpjes die de Desire Z opneemt zijn in 720p HD en zijn eigenlijk best aardig. Ook hier geldt dat de details niet heel talrijk zijn, maar buiten dat ziet het beeld er mooi uit en wordt het vloeiend afgespeeld. Hier en daar is wel eens een blokje te vinden in beeld, maar that’s it. Een goede toevoeging is de touch-focus die je ook tijdens het filmen kunt gebruiken, waardoor het geen probleem is als je eerst een object dichtbij filmt en dan eentje veraf.

Galerij

Zoals we dat inmiddels wel gewend zijn van Sense, is de galerij van de Desire Z helemaal ingericht voor social-networking. Hiervoor is een diepe integratie van Facebook en Flickr aanwezig, waarbij je door simpelweg een ander tabblad van de galerij te openen de Facebook- en Flickr-foto’s van je vrienden kunt zien. Naast de tabbladen Facebook en Flickr, is er ook nog gewoon een tabblad voor je locale foto’s en eentje voor DLNA. Bij de lokale foto’s staan al je mappen waar foto’s of videos in staan, bij Flickr en Facebook al je contactpersonen. Als je een map opent krijg je één foto centraal te zien met daaromheen een deel van de vorige en volgende foto’s, net als bij de video’s. Als je zo’n foto aanklikt krijg je hem groot te zien en kun je met twee vingers in- en uitzoomen.

Bij de lokale foto’s kun je diashows maken, ze instellen als achtergrond, contactafbeelding, favoriet of Footprint. Ook is het mogelijk om een lokale foto met één klik te delen via Picasa, Twitter, Facebook, Flickr, mms, bluetooth of e-mail, wat erg handig is. Tot slot is er een knop aanwezig om afbeeldingen op een extern display weer te geven, wederom via DLNA. De galerij is dan ook niet voor niets een van de beste galerijen die we tot nu toe in een telefoon tegengekomen zijn, wat trouwens ook een beetje geholpen wordt door de mooie interface.

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Voor de meeste apps moet je natuurlijk gewoon bij de Android Market zijn die op deze Desire Z niet anders is dan op elk ander Android-toestel. HTC heeft zelf echter ook een flink aantal apps toegevoegd, die soms totaal overbodig zijn en soms erg handig. Er staat zelfs een aantal dubbele applicaties op het toestel, dus daar moet je even doorheen kijken. Verder is alles wel in orde op app-gebied.

Android Market

Screenshot HTC Desire Z

Sinds Froyo heeft de Android Market één nieuwe functie, namelijk het automatisch updaten van applicaties. Dat kun je per applicatie aan en uit zetten en als je dat gedaan hebt hoef je nooit meer moeilijk te doen met updates. Voor die ene applicatie dan, want het is wel jammer dat je het niet voor alle apps kunt toepassen.

De interface van de Android Market is helder, overzichtelijk en mooi, alleen de categorieën zijn hier en daar een beetje een zootje. Dat is gelukkig in veel gevallen niet problematisch en dankzij de uitgebreide info op een applicatiepagina, de zoekfunctie en de lijstjes met populaire apps kun je wel makkelijk je applicaties vinden.

Er zijn inmiddels meer dan 100.000 applicaties in de Android Market te vinden en we hebben dan ook zeker niets te klagen over het assortiment van de Android Market. Wel zijn er veel totaal zinloze applicaties die soms niet meer zijn dan een verzameling wallpapers, maar als je daar doorheen kunt prikken kun je eigenlijk alles wat je nodig kan hebben vinden. Ook de prijzen zijn prima en we hebben dan ook weinig te klagen over de nieuwe applicatiewinkel.

Om je een beetje op weg te helpen met nuttige applicaties hebben wij een lijstje met handige apps samengesteld. Dat is zeker geen allesomvattende lijst, maar helpt je wel met het vinden van een aantal handige tools. Mocht je goede aanvullingen hebben, laat het dan even weten via een reactie op dit artikel.

Agenda

Screenshot HTC Desire Z

Vanzelfsprekend heeft de HTC Desire Z ook een agendafunctie aan boord. Die lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar is wel in een mooie Sense-mal gegoten. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. De agenda werkt prima en bij een nieuwe afspraak zijn genoeg invoervelden.

Leuk is dat echt al je agenda’s in de applicatie samenkomen. Dus niet alleen een lokale agenda, een exchange-agenda en je Google-agenda, maar ook je Flickr- en Facebook-agenda. Als er dus iemand jarig is van je Facebook-vrienden zul je dat meteen zien en ook evenementen waar je je via Facebook op inschrijft komen in je agenda terecht.

Friend Stream

In FriendStream zouden eigenlijk al je sociale netwerken samen moeten komen. Helaas is Hyves niet geïntegreerd in de dienst, je zult het moeten doen met Twitter, Facebook en Flickr. Er is een hoofdscherm waar je alle updates kunt vinden, dat wil zeggen nieuwe foto’s, maar ook tweets en status-updates op Facebook. Verder zijn er nog drie tabbladen, die alles sorteren op de content. Er is er eentje voor status-updates, een voor foto’s en een voor links, waarbij die eerste natuurlijk vooral door Twitter en een beetje door Facebook in beslag genomen wordt, de tweede door Facebook en Flickr en de derde eigenlijk alleen door Facebook. Je kunt uiteraard gebruikersprofielen weergeven, dingen retweeten of leuk vinden en opmerkingen plaatsen bij foto’s. Je hebt met Friend Stream dus een redelijk complete social-network-client waarmee je alle basisfuncties kunt doen een niet meer voor al je netwerken apart hoeft te zoeken.

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Google Maps Navigatie

Bij de HTC Desire HD hebben we HTC’s eigen navigatie even besproken, die ons helaas niet zo wist te bekoren. Als alternatief biedt Google zelf op alle Android-telefoons al een tijde Google Maps Navigatie. Dit werkt verrassend veel beter en is ook met HTC Locations te integreren, hoewel dat nauwelijks werkt. De navigatie zelf werkt echter wel heel goed en is nog gratis ook.

Het beginscherm biedt je de mogelijkheid een bestemming te kiezen, dat kan zijn uit je contacten of je favoriete plaatsen of je kunt een bestemming typen of inspreken. Dat werkt prima zolang je tekst niet te lang of ingewikkeld wordt en kan zowel een speciale locatie als een adres of zelfs een bepaalde winkel zijn. Termen als “Ikea Duivendrecht”, “Rokin 7 Amsterdam”, “Albert Heijn” of “Supermarkt” zijn allemaal probleemloos, hoewel je soms een keuzemenu voorgeschoteld krijgt. En mocht je onderweg zin krijgen in een kopje koffie, dan kan je de restaurant-laag aanzetten of de zoektoets indrukken en vervolgens op het microfoontje bovenin drukken en “cafe” zeggen tegen je toestel. Dan zal je in Google Maps je route te zien krijgen met alle cafe’s in de buurt erbij, die je vervolgens als bestemming kunt instellen.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Er is zowel een auto- als een loopmodus beschikbaar, maar die laatste werkt niet erg goed zoals we dat gewend zijn van wandelnavigatie.

Een GPS-fix wordt redelijk snel gevonden en de ontvanger is redelijk accuraat. Een nadeel is dat je kaarten altijd van het internet moet halen en dat de navigatiefunctie in het buitenland dus eigenlijk waardeloos is. Daar zullen zuinige Nederlanders immers hun dataverbinding uitzetten, omdat mobiele data in het buitenland een kapitaal kost. Voordeel van de online kaarten is natuurlijk wel dat je met de Google Maps-kaarten werkt, die zeer goed up-to-date gehouden worden. Je hoeft dus geen moeite te doen om kaartupdates te downloaden.

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

QuickOffice

Zoals het een zakelijke telefoon betaamt heeft de Desire Z een office-suite aan boord. Het gaat om een volledige versie van QuickOffice, waar je zowel Word- als Excel-documenten mee kunt maken en ook nog eens Powerpoint-presentaties mee kunt openen. Uiteraard worden Office 2007-bestanden ondersteund en kun je de Excel- en Word-documenten ook bewerken. Daarbij is alleen een aantal erg basale handelingen mogelijk, maar op je telefoon office-bestanden met een mooie opmaak en dergelijke maken is toch niet aan de orde. We zijn al heel blij dat het toestel wel gewoon een goed werkende office-suite heeft die ook bestanden kan bewerken en aanmaken.

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

HTC Hub

Screenshot HTC Desire Z

HTC Hub is een nieuwe applicatie die met je Sense-account werkt en het mogelijk maakt om extra’s te downloaden. Er zijn in de applicatie extra widgets aanwezig, extra achtergronden kun je er vinden en ook hele geluidsschema’s ontbreekt het niet aan. Ook voor nieuwe scènes en thema’s moet je hier zijn. Het assortiment is niet uitgebreid, maar het is wel prettig dat HTC iets extra’s biedt.

Er is ook integratie met HTC Sense.com aanwezig. Je kunt via die site een item uitzoeken, waarna hij automatisch op je telefoon gedownload zal worden. Dat werkt erg handig en maakt het uitzoeken van nieuwe dingen net wat makkelijker. Erg schokkend is het echter niet.

HTC Sense.com

HTC Sense.com is eigenlijk een verlengstuk van je toestel in je browser. Je kunt door met je HTC Sense-account in te loggen op de site bij je contacten en berichten en je kunt zelfs berichten versturen. Ook je Footprints zijn te beheren via de site, en zoals gezegd kun je de HTC Hub ermee bedienen.

Misschien nog wel handiger zijn de features om je gestolen telefoon onklaar te maken of op te sporen. Tenminste, theoretisch. In principe kun je je telefoon op afstand wissen of blokkeren en je gesprekken en berichten laten doorsturen naar een ander nummer. Daarnaast kun je de locatie van je toestel op de wereldkaart aangeven of het toestel op volledig volume laten afgaan. Niet alles werkte even goed helaas. Het op afstand wissen en je telefoon laten rinkelen via de site werkt wel, maar het toestel opsporen en dingen doorsturen werken wat minder. Het toestel blokkeren hebben we just in case maar niet geprobeerd.

Screenshot HTC Desire Z PC

 

HTC Sync

HTC Sync is de PC-software die bij de Desire HD hoort, die in principe niet zo spannend is. Je kunt er simpelweg al je gegevens mee synchroniseren, van bladwijzers tot agenda tot muziek. Daarnaast is er de mogelijkheid om applicaties te installeren via de software. Het werkt wel gewoon erg goed en we zijn er dan ook dik tevreden over.

Screenshot HTC Desire Z PC

 

Bellen doet de Desire Z goed en met een flink aantal extraatjes, zoals de ‘turn to mute’ functie. De browser is één van de beste op de markt en biedt volledige ondersteuning voor Flash 10.1, hoewel dat niet geweldig werkt. Sms’en en mailen gaat ook ontzettend goed met de HTC Desire Z. In dit hoofdstuk komt het allemaal wat uitgebreider aan bod.

Bellen

Screenshot HTC Desire Z

De telefoonapplicatie, die te bereiken is met de middelste toets onderaan elk standby-scherm, bestaat uit een toetsenbordje met daarboven al je gevoerde gesprekken. Hier kun je iemand bellen door op een gesprek te klikken, het nummer in te toetsen of door middel van smart-dialing. Als je de eerste paar cijfers van een nummer intoetst komt het toestel zelf met een reactie en dat werkt precies zo met de eerste paar letters van de naam van een contact. Er zit ook een knopje naar je contacten in de telefoonapplicatie.

De contactenapplicatie is erg uitgebreid, compleet met integratie van Twitter, Flickr en Facebook. In het beginscherm van de applicatie staat een aantal tabbladen waarmee je contacten of groepen kunt opsporen en ook je online-adressenbestand kunt opzoeken. Een tik op de foto brengt een snelmenu naar voren waar je eigenlijk alles direct kunt doen. Als je een contact selecteert zie je weer een aantal tabbladen, namelijk een contactkaartje waarop je informatie kunt zien en meteen kan bellen of sms’en, een tabblad met je ontvangen sms’jes, een tabblad met je ontvangen mailtjes, een tabblad met updates van Twitter, Flickr en Facebook, een tabblad met albums van Flickr en Facebook en een tabblad met gesprekken.

Tijdens een gesprek kun je gewoon op de home-toets drukken en vervolgens alles doen wat normaal ook kan, waardoor het erg eenvoudig wordt om even iets op te zoeken tijdens een gesprek of juist snel een notitie te maken. Natuurlijk is er in het belscherm ook een knop aanwezig waarmee je het toetsenbord tevoorschijn tovert voor eventuele keuzenmenuutjes tijdens het bellen. We kunnen dan ook concluderen dat de belapplicatie van de Desire Z erg uitgebreid is. Ook de belkwaliteit is naar behoren en daar hebben we geen enkel probleem mee gehad, wat trouwens ook geldt voor de ontvangst van de telefoon.

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Sms

Screenshot HTC Desire Z

De sms-applicatie van de HTC Desire Z is simpel en mooi vormgegeven, zoals eigenlijk van de hele UI te zeggen is. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren. Via deze toets kun je trouwens ook een standaard-tekst toevoegen. Via het goed qwerty-toetsenbord gaat sms’en natuurlijk gewoon erg makkelijk en we zijn dan ook dik tevreden over deze functie.

Email

Screenshot HTC Desire Z

Het opzetten van een mailaccount op de Desire Z is kinderspel en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Ook Exchange-mail kun je direct koppelen bij de eerste keer opstarten van je toestel en zo zijn de meeste mail-accounts wel gedekt. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail.

Als er een emailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem. Er zijn in de mail-applicatie vele filters mogelijk. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig, waardoor de mail-app lekker compleet is.

Browser

De Desire Z bouwt uiteraard verder op de standaard Android-browser, die ons over het algemeen erg goed bevalt. De grafische kant is een beetje gepimpt, maar in essentie is de browser precies hetzelfde. Met het verschil dat hij ondersteuning biedt voor Flash 10.1 dankzij Froyo. Dit werkt overigens niet perfect, maar beter krijg je het niet op een telefoon.

Browsen gaat verder erg prettig. Pagina’s worden snel geladen en navigatie gaat absoluut probleemloos. Daarbij kun je natuurlijk gebruik maken van multi-touch om te zoomen. Natuurlijk is browsen met tabbladen ook mogelijk en kun je via een knop aan de bovenkant meteen een abonnement op de RSS-feed van een pagina afsluiten als die aanwezig is. Verder zijn er uitgebreide instellingen aanwezig voor bijvoorbeeld Cookies, pop-ups, JavaScript, je startpagina en het onthouden van wachtwoorden.

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

Screenshot HTC Desire Z

 

De laatste keer dat we een high-end Android-toestel in handen hadden dat na een dag intensief gebruik nog stroom over had is er eigenlijk niet, zoiets bestaat simpelweg niet. Er zijn kleine verschillen, maar in de praktijk moet je elke dure Android-telefoon dagelijks opladen bij intensief gebruik. De Desire Z vormt geen uitzondering op die regel en met zijn 1300mAh-batterij is de capaciteit van de batterij ook niet je van het. Hieronder kun je de geschatte batterijtijden in tabelvorm vinden.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij BB96100
Capaciteit 1300mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
HTC Desire Z batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters