HTC Desire

De HTC Desire moet het performance-toestel van HTC worden in haar Android-portfolio. Hiermee neemt het toestel het op tegen de meest geavanceerde smartphones in de markt. In deze review onderzoeken we of het toestel echt zo Desire-able is.

HTC HD mini Legend Desire

 

Toen we voor het eerst hoorden over de HTC Desire had hij nog een veel minder fancy naam, namelijk HTC Bravo. Onder deze codenaam is de telefoon een aantal keer in het geruchtencircuit opgedoken, te beginnen bij 7 december 2009. Toen lekte een volledige roadmap van HTC’s Android-telefoons voor de eerste helft van 2010 uit, waar de Bravo uiteraard niet ontbrak. Al een dag later kwam er een duidelijke afbeelding van het toestel aan het licht, maar het moment dat er een echte foto van de Bravo te bezichtigen was op het web, liet nog even op zich wachten. Eind januari 2010 was het zover, waarna we tot de aankondiging op het Mobile World Congress niets meer gehoord hebben. Al snel groeide het toestel uit tot een van de sterren op de beursvloer van het MWC en daar konden ook wij er even mee spelen. Nu is het toestel net in de winkels beland en wordt het dus tijd om de Desire van wat dichterbij te gaan bekijken.

Hoewel de verschillen met de HTC Legend niet heel groot zijn op technisch gebied, zit er in de positionering van de twee toestellen een wereld van verschil. De Legend is een stijlvolle smartphone voor de massamarkt, terwijl de HTC Desire gericht is op techneuten die echt alles uit hun telefoon willen halen. Het toestel ruilt dan ook een stukje stijl in voor een groter scherm en een 1GHz-processor. Daarmee is de Desire ook meteen het Android-flagship van HTC, dat samen met de HD2 de absolute top van de smartphonemarkt moet gaan bedienen. In deze review zullen we bekijken of het toestel ook in staat is om die markt een beetje te bevredigen en of het toestel echt zo Desire-able is.

HTC Desire

 

HTC Desire

 

De Desire zit met zijn grote scherm, Snapdragon-processor en top-of-the-line-specificaties in hetzelfde schuitje als vele andere smartphones en zal dan ook heel wat concurrentie voor z’n kiezen krijgen. Allereerst is er toch wel de HTC Legend, die weliswaar de twee bovengenoemde specificaties niet heeft, maar verder nagenoeg hetzelfde is als de Desire en ook qua prijs niets scheelt. Verder is er van HTC, weliswaar niet op Android en een beetje duurder, de HD2. De specificaties schelen weinig, het scherm is met 4,3″ nog groter en de processor is net als bij de Desire een 1GHz-exemplaar.

Een nog veel directere concurrent van de Desire, die van dezelfde lopende band rolt maar onder een andere naam verkocht wordt, is de Nexus One, die weliswaar slechter verkrijgbaar is in ons kikkerlandje. Deze telefoon van Google is qua specificaties nagenoeg een kopie van de Desire en heeft als enige andere eigenschap dat hij niet gebruikmaakt van HTC Sense. Ook erg verwant maar uit een andere fabriek zijn de Sony Ericsson Xperia X10 en de Samsung Galaxy S. Beiden uitgerust met een wat groter scherm en de X10 loopt nog op Android 1.6, maar de belangrijkste specificaties komen verrassend veel overeen. De keuze zal hier dan ook vooral afhangen van de interface van de toestellen.

Wat goedkoper maar bijna net zo geavanceerd zijn twee toestellen van Acer: de Liquid en de neoTouch. De ene op Android en de andere op Windows Phone, met wat minimalere aanpassingen dan de concurrentie van HTC, Samsung en Sony Ericsson, maar wel erg goed op het gebied van specificaties/prijs-verhouding.

Tot slot is er, gebaseerd op een heel nieuw besturingssysteem, de Samsung Wave. Ook deze telefoon komt met alle high-end specificaties die je maar kunt bedenken en voegt daar zelfs bluetooth 3.0 en een Super Amoled-scherm aan toe. Alleen is het jammer dat de telefoon voorlopig nog niet in de winkels ligt.

HTC Desire

 

HTC Desire

 

HTC Desire

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Desire
Besturingssysteem Android 2.1
Ontwerp
Afmetingen 119x60x11,9 millimeter
Gewicht 135 gram
Form-factor Tablet
Kleuren Zwart; zilver; bruin
Scherm
Diagonaal 3,7″
Type AMOLED
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Multi-touch Ja
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm QSD8250 Snapdragon 1 GHz
RAM 576MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 512MB
Energie
Gesprekstijd 400 minuten
Standby-tijd 360 uur
Accu 1400mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
DLNA Nee
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Flitser LED
Videocamera D1, 720×480 pixels @30fps
Radio FM-radio, internetradios
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, m4a, wma, wav, midi
Video mp4, 3gp, wmv
Audiouitgang 3,5mm jack
Extra’s
GPS aGPS
Digitaal compas Ja
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Geen
Sociale netwerken Facebook, Twitter, Flickr

Zoals altijd van HTC kregen wij onze Desire in een sales-sample-doosje, dus een volledige unboxing zit er niet in. Wel zullen we ter illustratie een unboxing-filmpje van ons toestel plaatsen en ook even de inhoud van de doos bespreken, die waarschijnlijk wel ongeveer overeenkomt met de inhoud van het retail-pakket. Anders dan bij de meeste HTC-toestellen, komt de Desire, of in ieder geval onze Desire, niet in een langgerekt doosje, maar een wat traditioneler formaat. Naast het toestel zelf vinden we hier een lader die uit drie delen bestaat, waarvan eentje de USB-kabel is. Daarnaast zit er een headset in de doos van de Desire, maar daar houdt het dan ook mee op. We gaan er vanuit dat er in de retail-doos nog een geheugenkaartje zit, waarschijnlijk met een capaciteit rond de 4GB.

HTC Desire unboxing

 

De HTC Desire is voor hedendaagse begrippen niet groot, maar ook zeker niet klein. Het toestel heeft door zijn flinke 3,7″-scherm een redelijke omvang, maar het is netjes binnen de perken gehouden door HTC. De telefoon voelt dan ook niet vervelend aan in je broekzak en is ook in de hand niet vervelend. Wat vervelender is een relatief grote rand tussen waar de batterijklep ophoudt en waar de vaste behuizing van het toestel begint, die er niet zo netjes uitziet en die je ook als hoekje voelt als je het toestel vast hebt. Verder is de bouwkwaliteit wel goed en voelt de telefoon vanwege het soft-touch-plastic goed en niet goedkoop aan. Dit wordt nog eens versterkt door de metalen rand aan de voorkant. Het soft-touch-plastic heeft wel als nadeel dat het extreem makkelijk krassen, vlekken en andere ellende opvangt en vooral de achterkant van de Desire erg snel vies wordt. Een ander klein nadeel aan de bouwkwaliteit is dat het toestel enigszins kraakt als je er in knijpt of de bovenkant ten opzichte van de onderkant draait, maar dat zal in de praktijk natuurlijk weinig gebeuren.

Het kleurenscala van de Desire is voor een dergelijke smartphone redelijk groot. De hoofdkleur is bruin en verder zijn er nog twee varianten. Ten eerste is er de zilveren, die in Nederland exclusief bij BelCompany zal liggen en daarnaast is er nog een zwarte versie die voorlopig Nederland nog even niet zal aandoen. Het design van de Desire is verder niet echt bijzonder; behalve de flinke afronding van alle hoeken en het iets opstaande randje aan de onderkant is het toestel een redelijk standaard touchscreentelefoon.

Aan de voorkant valt meteen het flinke scherm van de Desire op, omlijst met een glanzend zwart randje. In dit randje vind je het logo van HTC en, als je goed zoekt, een statuslamje en een nabijheidssensor. Deze zijn echter helemaal opgegaan in de omranding en dus in een normale situatie niet zichtbaar. Om deze zwarte rand zit een bruine rand heen, waar de speaker voor gesprekken in zit en die doorloopt tot de helft van de zijkanten en en de bovenkant. Onder deze rand, die aan de onderkant op ongeveer anderhalve centimeter van de rand van het toestel afloopt, zit een zwart stukje die tevens doorloopt als het midden van de zijkanten van de Desire. Hierin zitten vijf toetsen verwerkt: de home-toets, de menutoets, de trackpad, de terugtoets en de zoektoets.

HTC Desire voorkant

 

HTC Desire voorkant detail

 

HTC Desire voorkant detail

 

De achterkant van de Desire is ook redelijk clean en bestaat helemaal uit de baterijklep van het toestel. Bovenin zit de lens van de camera in een kleine verhoging, wat in tegenstelling tot bij de HD2 geen probleem is, maar toch niet de meest handige keuze. Ernaast zit een ledje dat als flitser dient en daarnaast zit de primaire speaker van het toestel. Leuk detail is dat de rand om de lens nu bruin is, terwijl deze in de prototypes die we op het Mobile World Congress gezien hebben nog rood was. Dit kleurrijke accent, dat trouwens ook in het gaasje voor de speaker terugkwam, was net wat verfrissender en we vinden het dan ook jammer dat HTC uiteindelijk heeft besloten het weg te laten. Verder staat er nog een keer een logo op de achterkant en is de tekst “With HTC Sense” op het toestel te vinden, maar los daarvan is het een egaal mat zwart vlak.

HTC Desire achterkant

 

HTC Desire achterkant detail

 

HTC Desire achterkant detail

 

HTC Desire achterkant detail

 

De zijkanten zijn zoals we gewend zijn van HTC extreem leeg, bij de Desire is er zelfs maar een element te vinden. Aan de linkerkant zit een dubbele toets die dient om het volume bij te stellen, die redelijk langgerekt is. Verder bestaan de twee zijkanten alleen uit drie verschillende lagen plastic: de bruine laag van de bovenkant, daaronder de zwarte laag van rond de toetsen en daaronder nog een zwarte laag van de batterijklep.

HTC Desire zijkant

 

HTC Desire zijkant

 

Ook conform onze verwachtingen bij HTC zijn de onder- en bovenkant relatief druk. De onderkant bestaat uit twee lagen zwart plastic met daarin een gaatje voor de microfoon en een wat uitstekende MicroUSB-poort. De bovenkant is uitgerust met de power-knop, vergezeld door een gleufje waaraan je de batterijklep open kunt trekken. Daarnaast is de 3,5mm-poort in de bovenkant verwerkt.

HTC Desire zijkant

 

HTC Desire zijkant

 

Scherm

Over het scherm van de Nexus One was wat ophef en aangezien de HTC Desire over hetzelfde scherm zou beschikken, hebben we hier natuurlijk extra op gelet. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het scherm van de Desire is inderdaad niet zoals de meeste schermen en heeft een aantal aparte eigenschappen. Als je heel goed kijkt zie je een soort brei-patroon in het scherm zitten, wat waarschijnlijk vanwege de ‘PenTile Matrix’ komt. Daar is echter niets vervelends aan. Een andere eigenschap, die ook bij de Nexus One beschreven is, is dat grote contrasten, en dan vooral tekst, een paars randje hebben. Dat is uiteraard wat vervelender. De meeste gebruikers zullen er mee leren leven, maar we kunnen ons voorstellen dat sommigen zich er ontzettend aan gaan ergeren en dat komt het gebruiksplezier natuurlijk niet ten goede. Van onscherpe tekst is geen sprake trouwens.

Een ander probleem dat de Desire toch wel heeft, is dat het scherm in de zon maar slecht zichbaar is. Buiten dat presteert het scherm van de Desire subliem. Kleuren zijn prachtig en uitgesproken en zwart is ook echt diep zwart. De contrasten zijn, behalve de paarse gloed erbij, prachtig en ook de helderheid verdient de nodige credits.

Ook de touch-functie van het scherm van Desire presteert goed. Het scherm is uitgerust met een capactieve aanraakgevoelige laag en is daarmee heel gevoelig. Elke kleine aanraking wordt opgepakt door het toestel en dankzij de snelle processor reageert het toestel er ook direct op. Concluderend zijn we dan ook ontzettend tevreden over het scherm van de Desire, alleen het is jammer dat bij grote contrasten een paarse gloed optreedt.

Toetsen

Net als andere moderne Android-telefoons van HTC heeft de HTC Desire een drietal on-screen-toetsenbordjes voor tekstinvoer. Je hebt hier keuze tussen een qwerty-toetsenbord, een numeriek toetsenbord en een half-qwerty-toetsenbord waarbij elke toets twee letters bevat. Ook kun je verschillende soorten feedback instellen, namelijk een toontje, een trilling, niets of beide. Helemaal geen feedback krijgen tijdens het typen is natuurlijk ook mogelijk. Het toestenbord heeft in alle modi tekstvoorspelling en spellingscontrole, waarbij je woord direct vervangen wordt als je op spatie drukt, waardoor het lastig wordt een woord te typen dat het woordenboek niet kent, wat voor de nodige irritaties kan zorgen. Gelukkig wordt een woord als je hem gebruikt, wat gebeurt door hem aan te tikken in de lijst met woorden die tijdens het typen verschijnt, meteen toegevoegd aan je woordenboek. Dat woordenboek kan je trouwens ook heel makkelijk aanpassen. Een andere optie is het uitzetten van de spellingscontrole, maar dan heb je weer het probleem dat je typfouten ook niet weggewerkt worden. Het qwerty-toetsenbord is ook in landschapsmodus te gebruiken, de andere twee toetsenbordjes kunnen alleen in portretmodus gebruikt worden. Typen gaat dankzij het grote gevoelige scherm en de redelijke toetsen lekker.

Fysieke toetsen zijn in de Desire niet bepaald talrijk, maar er zijn er toch een aantal aanwezig. Allereerst zijn er de knopjes onder het scherm, waarmee je de basale navigatie door menu’s kan doen. Via de trackpad kun je bladeren en dingen selecteren. Deze komt als vervanging voor de trackballetjes van HTC en werkt net als bij de Legend erg prettig. Verder zijn er de drie standaard knoppen van Android: de home-toets, de menutoets en de terugtoets. Ook deze werken prettig, hoewel ze een beetje oppervlakkig zijn en door de kleine hoogteverschillen niet heel veel feedback uitdelen. Als laatste zit hier de zoektoets, die aan de terugtoets vast zit en uiteraard ook hetzelfde aanvoelt. Op de linkerkant van de Desire zit de volumetoets, die erg groot is maar net als de knopjes onder het scherm een beetje te dicht aan het oppervlak ligt. Daarnaast vinden we de plaatsing van de toets niet helemaal gelukkig gekozen omdat hij als je in landschapsmodus werkt en rechtshandig bent onderaan zit. Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn en een knop op de bovenkant veel makkelijker werkt had de knop op de rechterkant van de Desire zeker niet misstaan. Tot slot zit op de bovenkant de power-knop waarvoor we eigenlijk dezelfde kritiek hebben als alle andere knopjes: dat hij een beetje meer omhoog had mogen komen en dan makkelijker te vinden was geweest.

Screenshot HTC Desire toetsenbord

 

Screenshot HTC Desire toetsenbord

 

Screenshot HTC Desire toetsenbord

 

Screenshot HTC Desire toetsenbord

 

Net als de HTC Legend heeft de Desire de nieuwe versie van Sense als interface bovenop Android. Deze interface overkoepelt zo goed als alles en werkt zoals we wegend zijn lekker. In dit hoofdstuk zullen we alles nog een keer in detail langslopen.

Standby

De basis van HTC’s Sense UI ligt in maarliefst zeven standby-schermen. Deze schermen zijn door de gebruiker helemaal in te delen, waarvoor verschillende items beschikbaar zijn. Allereerst zijn er de standaard Android-items, waaronder een aantal widgets, snelkoppelingen en mappen. Die mappen kun je vervolgens weer vullen met snelkoppelingen naar programma’s, websites, contacten enzovoort. HTC heeft hier zelf ook nog iets aan toegevoegd, namelijk een ruime set met widgets. Deze widgets lopen uiteen van kleine knopjes tot schermvullende widgets die eigenlijk een heel programma vervangen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een klok die ook direct het weer weergeeft, een widget waar alle updates van Facebook, Flickr en Twitter bij elkaar komen, een widget die een RSS-feed weergeeft of een widget waarmee je kunt beheren welke verbindingen aan en uit staan. Dit geheel maakt dat de schermen ontzettend flexibel zijn en dat je werkelijk alles er neer kan zetten wat je wilt en je dus bijna nooit meer het menu hoeft te doorlopen.

Net als bij de Legend is er een overzichtschermpje van de meerdere schermen, dat je kunt bekijken door in een willekeurig standby-scherm met je vingers naar elkaar toe te bewegen of in het basis scherm de home-toets in te drukken. Je hebt hier een mooi live-overzichtje van je zeven schermen, maar aangezien je ook tussen de schermen kunt wisselen door met je vingers naar links of rechts te schuiven zal het amper gebruikt worden en is het ook niet erg nuttig. Een andere kleine toevoeging ten opzichte van de oudere versie van Sense kennen we van de Windows Phone-versie van de interface, namelijk full-screen weeranimaties. Als je het toestel net van de vergrendeling af haalt en naar het standby-scherm gaat wordt het huidige weer in een korte animatie weergegeven over het hele scherm heen, wat er erg mooi uit ziet. Eventueel kun je een live-achtergrond instellen dankzij Android 2.1, maar dit maakt Sense meteen wel wat trager. Deze actergronden vind je in een speciale live-achtergrond-galerij. Hier zijn dingen als een achtergrond die een klok voorstelt of het frequentiespectrum van de afgespeelde muziek weergeeft te vinden.

Screenshot HTC Desire standby

 

Screenshot HTC Desire standby

 

Screenshot HTC Desire standby

 

Een ander belangrijk punt in de Sense-interface zijn de zogenaamde scènes. Hiermee is het mogelijk om je indeling van de zeven standby-schermen en je achtergrond op te slaan en een andere te kiezen, waardoor je erg gemakkelijk kunt wisselen met je standby-schermen per situatie. Zo kun je bijvoorbeeld voor thuis een scène maken waar je alleen wat spelletjes, het weer en de belfuncties op je standby-schermen hebt staan omdat je voor de andere functies thuis al een computer hebt en voor onderweg een scène die meer ingericht is op internetten, social networking en het beluisteren van muziek. Deze scènes hebben zeker voor in de toekomst een grote potentie, denk bijvoorbeeld aan scènes die wisselen op basis van tijd, plaats of je gebruikspatroon van die dag.

Screenshot HTC Desire standby

 

Screenshot HTC Desire standby

 

Screenshot HTC Desire standby

 

Menu

Screenshot HTC Desire standby

De enige veranderingen in het menu van de Desire ten opzichte van het standaard Android-menu zijn de graphics en het balkje eronder. De grafische elementen zijn wat aangepast door HTC en het balkje dat ook bij het standby-scherm aanwezig is met daarin een knop om iets aan het standby-scherm toe te voegen, de telefoon-knop en de menu-knop is onderaan het menu aanwezig. In essentie is het menu echter niets meer dan een lijst met alle applicaties en telefoonfuncties die op het toestel aanwezig zijn, waardoor het wat onoverzichtelijk wordt als er veel applicaties geïnstalleerd zijn. Gelukkig zijn er de zeven standby-schermen die je kunt indelen zoals je wilt, waardoor je het menu als het goed is niet zo veel meer nodig hebt. Door het menu heen scrollen gaat via het principe van ‘kinetisch scrollen’ en werkt prima. Alle lijsten binnen programma’s zijn, tenzij dit in het programma aangepast is, lijsten waar je op dezelfde manier als in het menu doorheen kunt scrollen. Sommige lijsten werken met sublijsten, die uitklappen als erop geklikt wordt.

Applicatiemenu

Screenshot HTC Desire standby

Net als we van iedere Android-telefoon gewend zijn, is er bij de Desire een pop-up menu aanwezig die programma’s aanvult. Je krijgt dit menu te zien bij elk programma waar extra opties of instellingen aanwezig zijn na een druk op de menutoets. Dan komt er over het onderste deel van de applicatie een klein wit menuutje waar enkele knoppen in verstopt zijn. Welke knoppen dit zijn en hoeveel het er zijn verschilt per applicatie, maar ze zijn altijd simpel weergegeven in een witte balk met grijze icoontjes en tekst die uitlegt waar de knop voor dient, wat er redelijk saai uitziet maar wel functioneel is. Hoewel dit als je het gewend bent erg handig werkt, is het soms redelijk verwarrend omdat je niet op het scherm kunt zien dat er nog een menu is in de applicatie. Ook het standby-scherm heeft een dergelijk menu, waar je onder andere dingen toe kunt voegen, de achtergrond kunt veranderen, naar de instellingen kunt gaan en de scène kunt veranderen. Dit werkt op zich wel handig, maar je moet er wel even aan wennen.

Multi-tasking

Multi-tasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android, maar een taakbeheerder mist nog. Er is wel een menuutje om actieve processen te beheren, maar daar worden programma’s niet weergegeven en hij zit diep weggestopt tussen de instellingen. Het gebrek aan een echte taakbeheerder zorgt ervoor dat programma’s open blijven en je geen zicht meer hebt op welke applicaties actief zijn en welke niet. Dit vreet natuurlijk nogal wat batterij en geheugen als er veel applicaties open staan. Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Zoals we gewend zijn van Android is er wel een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dit zijn echter dus niet de actieve programma’s en het is dan ook alleen te gebruiken om snel bij een recent gebruikt programma te komen en niet als taakbeheerder.

Screenshot HTC Desire standby

 

Screenshot HTC Desire standby

 

Prestaties

De Snapdragon-processor die een kloksnelheid van 1GHz neer weet te zetten zorgt ervoor dat de Desire ontzettend snel draait en in normale handelingen is het toestel een van de snelste die we gezien hebben. Wat gecompliceerdere dingen en het openen van grote programma’s hebben echter nog altijd wel wat tijd nodig, waardoor er soms wat vertraging optreedt bij het gebruik van de Desire. Dat betekend echter niet dat de telefoon daarin erger is dan andere toestellen, want geen enkele smartphone is helemaal vertraging-vrij en de Desire behoort daarin zeker tot de top. Verder is de Desire ook ontzettend stabiel, we hebben geen enkele serieuze vastloper bij het toestel weten te bespeuren en daarin is hij dus flink verbeterd ten opzichte van de niet 100% stabiele Legend. Wel gebeurt het trouwens soms dat Sense crasht en opnieuw moet laden.

Uiteraard is de HTC Desire niet alleen goed om mee te internetten en van applicaties te genieten en kun je ook prima wat multimediabehoeften met het toestel vervullen. De telefoon heeft zoals altijd een muziekspeler en een videospeler en ook een FM-radio ontbreekt niet op de Desire. In dit hoofdstuk lopen we ze allemaal langs.

Muziekspeler

Bij het openen van de muziekspeler kom je direct in het afspeelscherm terecht, bestaande uit een album art, een aantal knoppen en een voortgangsbalkje. Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening. Via de menutoets kom je in een menuutje waar je het huidige nummer kunt instellen als beltoon, de eigenschappen kunt bekijken of het nummer kunt toevoegen aan een afspeellijst. Hier staan ook nog een keer toetsen voor de shuffle- en herhaalmodus. Tot slot zit er een knop bij om het nummer direct via Bluetooth te versturen, wat mogelijk is sinds Android 2. De muziekbibliotheek bestaat uit een aantal tabbladen, vormgegeven zoals we dat gewend zijn van Sense. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten, alle nummers, genres, componisten en gekochte muziek. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan.

Screenshot HTC Desire muziekspeler

 

Screenshot HTC Desire muziekspeler

 

Screenshot HTC Desire muziekspeler

 

De muziekkwaliteit van de HTC Desire is niet echt je van het. De speaker van het toestel is zacht en klinkt blikkerig en een deel van deze slechte eigenschappen worden gewoon overgenomen door het geluid door de headset. Ook dit is redelijk blikkerig te noemen en klinkt dus niet prettig. Een equalizer om dit te verbeteren is nergens te bekennen en daarmee zijn we redelijk teleurgesteld in het geluid van de Desire.

FM radio

FM radio’s worden steeds een beetje gebruikelijker in Android-telefoons en daar kan de HTC Desire van meepraten. Met veel Android-toestellen moet je nog radio luisteren via een data-intensieve internetradio, maar met de Desire kun je ook gewoon gratis radiosignalen binnenhalen. De radio-applicatie is erg recht-toe-recht-aan en ziet er strak uit. Je kunt kanalen opslaan en scannen, maar daar blijft het wel zo’n beetje bij. Een extra functie die je nauwelijks zal gebruiken is dat er verschillende banden aanwezig zijn voor Europa en Japan, wat misschien van pas kan komen als je naar Japan op reis gaat, maar verder natuurlijk voor ons als Nederlanders niet nuttig is. RDS is ook aanwezig bij de Desire, maar werkt slecht. In veel gevallen geeft hij gewoon simpelweg niets weer, wat jammer is maar zeker overkomelijk. De geluidskwaliteit is net als bij de muziekspeler, niet erg geweldig dus. De muziek klinkt oppervlakkig en daardoor redelijk saai.

Screenshot HTC Desire radio

 

Screenshot HTC Desire radio

 

Videospeler

Niet zo toepasselijk vind je de videospeler onder het kopje ‘foto’s’ in het hoofdmenu. Hier is een mapje met alle video’s te vinden en als die op het toestel aanwezig zijn ook nog aparte mappen met video’s erin. Als je zo’n map aanklikt kom je in een schermpje met één video centraal en aan beide kanten een klein stukje van de volgende video, allemaal als thumbnail. Onderaan staan vier toetsen, één waarmee je terug gaat naar de galerij, één waarmee je je video kunt delen via mms, mail, bluetooth of YouTube, één om je video te verwijderen en één om naar de videocamera te gaan. Als je een video aanklikt begint deze af te spelen. Jammer genoeg is er geen DivX- of Xvid-ondersteuning aanwezig, wat deels goedgemaakt wordt door ondersteuning voor HD mp4-filmpjes. Wmv wordt ook ondersteund, maar alleen in kleinere resoluties. HD wmv-video’s blijven qua beeld hangen, waarna je alleen nog het geluid hoort. Vooral het gemis voor DivX en Xvid is een gemiste kans, want het scherm van de Desire is prachtig om films op te kijken en hele films converteren zit niemand op te wachten.

Screenshot HTC Desire videospeler

 

Screenshot HTC Desire videospeler

 

Groot commentaar bij HTC is er vaak op de camera. Maar is dat wel altijd terecht? Heeft de Desire ook een slechte camera, gewoon omdat we dat gewend zijn van HTC? Dat natuurlijk sowieso niet, maar of het toestel al dan niet een goede camera heeft zullen we in dit hoofdstuk onderzoeken. Ook de galerij, die dan wel weer erg goed is bij HTC meestal, zal hier aan bod komen.

Foto

Net als de Legend heeft de HTC Desire de nieuwe camerainterface van HTC, die als speerpunt een eigen menu heeft dat geheel transparant is en een stuk beter in elkaar zit. Het sluiterscherm bestaat standaard uit een aantal knoppen, namelijk een grote knop om het menu op te roepen, een knop die naar de galerij leidt, een knop voor de flits en een zoomknop. Het menu is transparant zodat je nog steeds kunt zien wat er voor de camera gebeurt en heeft een groot aantal instellingen. Zo kun je de verzadiging en het contrast instellen, maar ook zaken als de gebruikte ISO-waarde, de witbalans en de resolutie. Ook geo-tagging is aanwezig en het toestel heeft zelfs touchfocus. Als je op een plek in de foto drukt zal de telefoon daar op focussen en als hij eenmaal scherp is kun je op de trackpad klikken om een foto te maken. Deze focus werkt trouwens niet heel goed, maar het is al erg fijn dat hij überhaupt aanwezig is.

Screenshot HTC Desire camera

 

Screenshot HTC Desire camera

 

De kwaliteit van de camera is redelijk te noemen, maar zeker niet de beste die we van Android hebben gezien. Kleuren zijn een beetje flets, iets dat trouwens op het scherm van de Desire niet waar te nemen is, maar dat heeft andere redenen. Details zijn tot op zekere hoogte aanwezig, maar worden wel enigszins uitgeveegd door agressieve algoritmes. Wat we, net als bij de X10 en de HD2, gemerkt hebben is dat er een lichte paarse waas aanwezig is in het midden van foto’s. Of dit aan ons toestel ligt of niet weten we niet. Deze waas is trouwens wel veel minder sterk aanwezig dan bij de HD2 en is amper zichtbaar in de meeste foto’s.

Camerasample HTC Desire

 

Camerasample HTC Desire

 

Camerasample HTC Desire

 

Camerasample HTC Desire

 

Camerasample HTC Desire

 

Camerasample HTC Desire

 

Video

Filmpjes maken met de HTC Desire gaat door simpelweg de fotocamera op video te zetten via het menu. De interface is dan ook dezelfde als die bij de stille camera, compleet uitgerust met een mooi doorzichtig menu. Video’s opnemen gaat in WVGA-resolutie, dat wil zeggen 480×800 pixels. De kwaliteit van de filmpjes is redelijk goed, allen blijven de problemen van de fotocamera wel deels bestaan. De kleuren zijn wat dof en kleine details zijn uitgesmeerd. Desondanks zijn we wel tevreden over de filmpjes van de Desire. Hieronder kun je er eentje zien.

Galerij

Zoals we dat inmiddels wel gewend zijn van Sense, is de galerij van de Desire helemaal ingericht voor social-networking. Hiervoor is een diepe integratie van Facebook en Flickr aanwezig, waarbij je door simpelweg een ander tabblad van de galerij te openen de Facebook- en Flickr-foto’s van je vrienden kunt zien. Naast de tabbladen Facebook en Flickr, is er ook nog gewoon een tabblad voor je locale foto’s. Bij de locale foto’s staan al je mappen waar foto’s of videos in staan, bij Flickr en Facebook al je contactpersonen. Als je een map opent krijg je één foto centraal te zien met daaromheen een deel van de vorige en volgende foto’s, net als bij de video’s. Als je zo’n foto aanklikt krijg je hem groot te zien en kun je met twee vingers in- en uitzoomen. Bij de lokale foto’s kun je diashows maken, ze instellen als achtergrond, contactafbeelding, favoriet of Footprint. Ook is het mogelijk om een locale foto met één klik te delen via Picasa, Twitter, Facebook, Flickr, mms, bluetooth of e-mail, wat erg handig is. De galerij is dan ook niet voor niets een van de beste galerijen die we tot nu toe in een telefoon tegengekomen zijn, wat trouwens ook een beetje geholpen wordt door de mooie interface.

Screenshot HTC Desire galerij

 

Screenshot HTC Desire galerij

 

Screenshot HTC Desire galerij

 

Zeker bij een performance-toestel als de HTC Desire zijn de applicaties waar het allemaal om gaat. De Android Market biedt je duizenden handige apps en HTC heeft er ook nog een flink aantal standaard in het toestel aanwezig. Zoals altijd zullen we de Android Market bespreken en komen er ook een aantal interessante, leuke of noodzakelijke standaard-applicaties aan bod.

Android Market

De Market is een strak vormgegeven applicatie die alles mooi overzichtelijk weergeeft. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Zo kun je dus gemakkelijk zien wat er nieuw is en wat andere mensen veel gebruiken. Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten.

De Android Market is gevuld met meer dan 40.000 applicaties en de kans dat je iets niet kunt vinden is dan ook niet zo groot. Daarnaast groeit dit assortiment nog dagelijks en zul je de meeste applicaties die je kunt bedenken wel kunnen vinden. De prijzen van de Android Market zijn erg schappelijk, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Screenshot HTC Desire market

 

Screenshot HTC Desire market

 

Screenshot HTC Desire market

 

Friend Stream

Een mooie uitbreiding op HTC Peep, dat overigens ook gewoon aanwezig is op de Desire, is Friend Stream. Hier komen je sociale netwerken, in dit geval bestaande uit Facebook, Flickr en Twitter, samen. Er is een hoofdscherm waar je alle updates kunt vinden, dat wil zeggen nieuwe foto’s, maar ook tweets en status-updates op Facebook. Verder zijn er nog drie tabbladen, die alles sorteren op de content. Er is er eentje voor status-updates, een voor foto’s en een voor links, waarbij die eerste natuurlijk vooral door Twitter en een beetje door Facebook in beslag genomen wordt, de tweede door Facebook en Flickr en de derde eigenlijk alleen door Facebook. Je kunt uiteraard gebruikersprofielen weergeven, dingen retweeten of leuk vinden en opmerkingen plaatsen bij foto’s. Je hebt met Friend Stream dus een redelijk complete social-network-client waarmee je alle basisfuncties kunt doen een niet meer voor al je netwerken apart hoeft te zoeken. Hierbij is het natuurlijk wel jammer voor ons als Nederlanders dat Hyves niet geïntegreerd is.

Screenshot HTC Desire Friend Stream

 

Screenshot HTC Desire Friend Stream

 

Screenshot HTC Desire Friend Stream

 

QuickOffice

Screenshot HTC Desire QuickOffice

Bij een beetje smartphone hoort zeker een office-applicatie en die vinden we ook terug op de HTC Desire. HTC heeft QuickOffice voorgeïnstalleerd. Deze applicatie is erg basaal en laat je eigenlijk alleen maar toe om Office-documenten te lezen. Als je de applicatie opent krijg je een lijstje met alle ondersteunde bestanden voorgeschoteld. Je kunt dit lijstje eenvoudig doorzoeken zelfs als er veel bestanden op je telefoon staan. Het programma ondersteunt alle standaard Office-documenten, zoals .doc, .ppt, .xls en .txt. Ook Office 2007-ondersteuning is aanwezig. Jammer is dat je bij Powerpoint-bestanden alleen volledige dia’s kunt zien en dus geen volledige presentaties inclusief animaties kunt bekijken. Ook thema’s van Powerpoints, en dan met name die in Office 2007 gemaakt, komen niet altijd over. Tot slot wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lettertypes.

De QuickOffice-applicatie is niet in staat om bestanden te bewerken of beheren, je kunt echt niets meer doen dan ze bekijken. Dit is erg jammer want zo kan de Desire eigenlijk niet meekomen met veel andere smartphones op het gebied van Office-toepassingen en dat maakt de telefoon zakelijk heel wat minder aantrekkelijk. We zijn dan ook niet erg tevreden over de Office-applicatie, maar het is alvast wat.

Screenshot HTC Desire QuickOffice

 

Screenshot HTC Desire QuickOffice

 

Screenshot HTC Desire QuickOffice

 

Nieuws

Natuurlijk mag een RSS-lezer niet ontbreken op de Desire en het toestel heeft zelfs een redelijk uitgebreid exemplaar. Het programma heet nieuws en is al gevuld met een flink aantal feeds. Je kunt een feed toevoegen via een speciale knop, waar je kunt kiezen tussen een flink aantal feeds die door HTC er alvast in gezet zijn. Daarnaast kun je gewoon een url van de feed toevoegen en zo kun je een handig overzichtje creëren met al het nieuws dat je boeit. Je kunt nieuwtjes als favoriet markeren waarna ze bij een apart overzicht komen te staan. Als je een feed gekozen hebt zie je de laatste nieuwsitems, waarbij je kunt kiezen tussen een lijstweergave of een galerij-weergave. Die laatste zal als deze aanwezig zijn worden gevuld met plaatjes en anders met tegeltjes met een deel van de tekst erop. Er zijn verder geen noemenswaardige instellingen of extra opties aanwezig, maar met het programma heb je, zeker in combinatie met de bijbehorende widget, een erg compleet overzicht van al het nieuws waar je in geïnteresseerd bent te pakken.

Screenshot HTC Desire nieuws

 

Screenshot HTC Desire nieuws

 

Screenshot HTC Desire nieuws

 

Games

Zoals we traditioneel van HTC gewend zijn moet je het om te gamen vooral hebben van de Android Market. Het enige dat er op de Desire voorgeïnstalleerd staat is Teeter, maar gelukkig zit de Android-market nog vol met een flink aantal simpele maar verslavende spelletjes. Teeter is een simpel spelletje dat werkt met de bewegingssensor van de telefoon. Het spel is inmiddels goed bekend onder HTC-gebruikers en is al sinds de introductie van de accellerometer aanwezig op toestellen van de producent. Het is de bedoeling om een balletje zo snel mogelijk door een doolhof te bewegen zonder daarbij in de gaten die op verschillende plaatsen in het doolhof zitten te raken. Als dat toch gebeurt verdwijnt je balletje in zo’n gat en moet je opnieuw beginnen met het level. Je kunt het balletje bewegen door je telefoon een beetje naar de goede kant te hellen waardoor het balletje als het ware van de ontstane helling afrolt. Er zijn zo’n dertig levels in oplopende moeilijkheidsgraad en aan het eind kan het spel best uitdagend worden. Al met al is Teeter een simpel maar toch redelijk verslavend spelletje waar je van moet houden, maar als je ervan houdt kun je er wel de nodige tijd mee volmaken.

Screenshot HTC Desire Teeter

 

Als Android ergens goed in is, dan is het wel internetten en bellen en die twee toepassingen vlekkeloos met elkaar laten samengaan. In dit hoofdstuk zullen de basis-functies van de Desire aan bod komen, dat wil zeggen bellen, sms’en en internetten. Vooral die laatste vormt een steeds belangrijkere rol in smartphones en de Desire is zelfs uitgerust met redelijk complete flash-ondersteuning, wat we van niet veel telefoons kunnen zeggen. Of de browser zelf ook goed presteert, dat lees je in dit hoofdstuk.

Bellen

De HTC Desire heeft niet zoals zijn Android-voorgangers de telefoon, het logboek en de contacten in één applicatie. HTC heeft deze applicatie in de Sense UI, op een vergelijkbare manier als we kennen van TouchFlo 3D, in tweeën gesplitst. De telefoonapplicatie, die te bereiken is met de middelste toets onderaan elk standby-scherm, bestaat uit een toetsenbordje met daarboven al je gevoerde gesprekken. Hier kun je iemand bellen door op een gesprek te klikken, het nummer in te toetsen of door middel van smart-dialing. Als je de eerste paar cijfers van een nummer intoetst komt het toestel zelf met een reactie en dat werkt precies zo met de eerste paar letters van de naam van een contact. Er zit ook een knopje naar je contacten in de telefoonapplicatie.

De contactenapplicatie is erg uitgebreid, compleet met integratie van Flickr en Facebook. In het beginscherm van de applicatie staat een aantal tabbladen waarmee je contacten of groepen kunt opsporen en ook je online-adressenbestand kunt opzoeken. Als je vervolgens een contact selecteert zie je weer een aantal tabbladen, namelijk een contactkaartje waarop je informatie kunt zien en meteen kan bellen of sms’en, een tabblad met je ontvangen sms’jes, een tabblad met je ontvangen mailtjes, een tabblad met updates van Flickr en Facebook, een tabblad met albums van Flickr en Facebook en een tabblad met gesprekken. Het tabblad met updates werkt trouwens niet erg geweldig en geeft maar heel beperkt updates weer.

Tijdens een gesprek kun je gewoon op de home-toets drukken en vervolgens alles doen wat normaal ook kan, waardoor het erg eenvoudig wordt om even iets op te zoeken tijdens een gesprek of juist snel een notitie te maken. Natuurlijk is er in het belscherm ook een knop aanwezig waarmee je het toetsenbord tevoorschijn tovert voor eventuele keuzenmenuutjes tijdens het bellen. We kunnen dan ook concluderen dat de belapplicatie van de Desire erg uitgebreid is. Ook de belkwaliteit is naar behoren en daar hebben we geen enkel probleem mee gehad, wat trouwens ook geldt voor de ontvangst van de telefoon.

Screenshot HTC Desire bellen

 

Screenshot HTC Desire bellen

 

Screenshot HTC Desire bellen

 

Screenshot HTC Desire bellen

 

Screenshot HTC Desire bellen

 

Berichten

De sms-applicatie van de HTC Desire is simpel en mooi vormgegeven, zoals eigenlijk van de hele UI te zeggen is. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren. Via deze toets kun je trouwens ook een standaard-tekst toevoegen. Ook smilies behoren hier tot de mogelijkheden, iets dat bij andere smartphones nog weleens mist. Een irritatiepuntje is dat berichten langer dan 160 tekens als twee berichten worden weergegeven en dus halverwege afgebroken worden en nadat de tijd, datum en afzender is weergegeven weer verder gaat.

Het opzetten van een mailaccount op de Desire is kinderspel en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Ook Exchange-mail kun je direct koppelen bij de eerste keer opstarten van je Legend en zo zijn de meeste mail-accounts wel gedekt. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail. Als er een emailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de e-mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem. Er zijn in de mail-applicatie vele filters mogelijk. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig, waardoor de mail-app lekker compleet is.

Screenshot HTC Desire berichten

 

Screenshot HTC Desire berichten

 

Screenshot HTC Desire berichten

 

Browser

Screenshot HTC Desire browser

De browser van de Desire is zeker één van de besten die we gezien hebben. De browser biedt redelijke ondersteuning voor Flash en dat is een first in een Android-smartphone. De meeste flash-onderdelen zijn dan ook geen enkel probleem voor de Desire. Sommige flash-formaten worden echter niet ondersteund en zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om flash-filmpjes op AAP te bekijken met het toestel. Onze flash-player wordt echter wel geladen en dat is al een kunstje dat door niet veel telefoons wordt nagedaan. Op de Acid 3-test doet de telefoon het zoals we gewend zijn van Android geweldig met een score van 93 van de 100 punten. Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina is erg makkelijk. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen of door met het trackpad naar onder of boven te navigeren. Ook links kunnen aangeklikt worden met de trackpad, maar gewoon met de vinger aantikken is natuurlijk ook mogelijk. De browser ondersteunt verschillende tabbladen, wat het browsen erg vergemakkelijkt. Handig is ook dat je via de zoektoets direct in Google kunt zoeken of een adres in kunt typen, zodat je nooit meer handmatig naar Google hoeft te surfen. Ook het zogenaamde ‘pinch zooming’, waarbij je met twee vingers naar elkaar toe of van elkaar af beweegt. Dit werkt, net als bij de Legend, erg goed en werkt zelfs soepeltjes als de pagina nog niet geladen is. Browsen gaat razendsnel en er is een groot aantal instellingen beschikbaar, wat de Desire één van de beste internettelefoons die er is maakt.

Screenshot HTC Desire browser

 

Screenshot HTC Desire browser

 

De HTC Desire is niet bepaald een krachtpatser op het gebied van batterijduur. Het toestel houdt het na intensief gebruik net een dag uit, waarmee hij wat lager scoort dan de Legend. Minder intensieve gebruikers zullen hun telefoon misschien net drie dagen in leven kunnen houden, maar dan houdt het ook wel zo’n beetje op verwachten we. Hieronder kun je overzichtelijk zien hoelang het toestel het gebaseerd op onze schattingen volhoudt.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij BB99100
Capaciteit 1400mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
HTC Desire detail

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters