HTC Evo 3D

Met de Evo 3D stapt HTC in de markt van 3D-smartphones. Het toestel is om het even simpel te zeggen een gepimpte Sensation en heeft daarmee een sterke basis. Maar zijn de toevoegingen genoeg om de Evo 3D tot een goed toestel te maken.

HTC Evo 3D hand

 

De Evo 3D werd al aangekondigd voordat de Sensation überhaupt in zicht was, maar alleen voor de Amerikaanse markt. Snel daarna kwamen al geruchten over een eventuele Europese versie van het toestel naar boven, die wel bevestigd werden maar waar toch veel onduidelijkheid over bleef. Eind juni maakte men dan eindelijk bekend dat de Evo 3D in Europa geleverd zou worden en inmiddels is hij er.

De 3D-niche binnen de telecommarkt is sowieso een erg aparte. De toestellen zijn sowieso gedoemd om niet populair te worden, daar is de niche gewoon te klein voor. De Evo 3D is dan ook meer een statement van HTC om te laten zien dat ze het kunnen, en dat geldt ook voor de enige concurrent van de Evo, de LG Optimus 3D Speed.

Binnen het portfolio van HTC neemt de Evo 3D dan ook de plaats in als ultiem vlaggenschip van de producent dat niet voor de massamarkt bedoeld is. Hoewel het toestel feitelijk wat hoger geplaatst is dan de Sensation, zul je er veel minder van zien en horen in het dagelijks leven.

Verder is interessant dat de Evo 3D direct uit Amerika over is komen vliegen, inclusief merknaam. Vroeger waren de Amerikaanse en de Europese afdelingen van HTC strikt gescheiden en werden toestellen alleen in beide continenten op de markt gebracht als nieuw toestel. Dit is al de tweede keer dat een lijn die in Amerika al bestond naar Europa komt, eerder gebeurde dat al met de Incredible-lijn in de vorm van de Incredible S. Waarschijnlijk zullen de twee markten in de toekomst nog meer naar elkaar toe groeien in het portfolio van HTC.

HTC Evo 3D

 

HTC Evo 3D

 

HTC Evo 3D

 

De enige echt directe concurrent van de HTC Evo 3D hebben we al even genoemd: dat is de LG Optimus 3D Speed. Maar daar komen nog wel een flink aantal concurrenten bij als je binnen de 2D-telefoons gaat kijken.

Onder de dualcore-droids hebben we natuurlijk HTC’s eigen Sensation, Samsung’s Galaxy S II en LG’s Optimus 2X Speed. Voor iedereen die weinig met 3D heeft zijn die toestellen, die qua specificaties weliswaar niet zo veel beter zijn, zeker te verkiezen boven de Evo 3D. Ten eerste kosten ze minder en daarnaast zijn ze een stuk eleganter dan de Evo 3D, die vanwege zijn 3D-capaciteiten redelijk lomp is.

Onder de toestellen die geen dualcore-processor hebben hebben we nog apparaten als de HTC Incredible S, Sony Ericsson Xperia arc, Google Nexus S en Samsung Galaxy S Plus. Die zijn natuurlijk allemaal wat minder geavanceerd, maar bieden je in het dagelijkse gebruik voor een veel lagere prijs toch ongeveer dezelfde features.

HTC Evo 3D AAP

 

HTC Evo 3D

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Evo 3D
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 126x65x12,1 mm
Gewicht 170 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 4,3″
Type LCD
Verbeteringen touchscreen
Resolutie qHD, 540×960 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Ja
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm Snapdragon MSM8260
CPU 1.2GHz dualcore ARM Cortex A9
GPU Adreno 220
RAM 1GB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 1GB
Energie
Gesprekstijd 560 minuten
Standby-tijd 420 uur
Accu 1730mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Nee
Multimedia
Primaire camera 5MP, 2MP (3D)
Secundaire camera 1.3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p@30fps (3D en 2D)
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Ja
YouTube Ja

We hebben, zoals we gewend zijn van HTC, helaas geen retail-doos van de HTC Evo 3D in huis gekregen. Dat wil zeggen dat we zelf ons toestel niet echt kunnen unboxen; de doos waar onze Evo in komt is een simpele witte doos, maar de inhoud is als het goed is hetzelfde. In de doos vinden we de gebruikelijke stopcontactadapter van HTC, een USB-kabel en een setje oortjes. Die USB-kabel doet samen met de adapter dienst als lader en natuurlijk kun je de kabel ook gebruiken om het toestel aan te sluiten aan je PC. De Evo 3D heeft een 8GB geheugenkaartje voorgeladen zitten, dus daar kun je flink wat media op kwijt.

Één van de dingen waar je met de Evo 3D op moet inleveren vanwege zijn 3D-functionaliteit, is het design. Het toestel is niet geweldig afgewerkt en is ook enigszins lomp. Met 12 millimeter valt de dikte wel mee, maar tegenover de superdunne smartphones die op het moment uitkomen voelt het toch een beetje dik. Daarnaast zitten de cameraknop en de bijbehorende 3D-switch enigszins los en is de achterkant van plastic dat niet heel goed vast zit en vrij slap overkomt. En dat is minder dan we gewend zijn van HTC. Ook het flinke camera-eiland dat uit de achterkant uitsteekt wist ons niet zo te bekoren, hoewel dat vanwege de twee camera’s natuurlijk een beetje een noodzakelijk kwaad is voor de Evo 3D.

Op het moment is er alleen zicht op een zwarte versie van de Evo 3D. Die is bijna helemaal zwart, maar heeft een leuk design-element, zijnde een gekleurde rand rond de camera. In Amerika was die rood, wat er erg leuk uitzag omdat het mooi in contrast was met het zwart van de telefoon. In Europa heeft HTC besloten die rand beige te maken, wat wat tegenvalt tegenover het mooie rode Amerikaanse randje. Desondanks geeft het het toestel net wat meer flair en dat is welkom.

De voorkant van de Evo 3D is typisch een HTC-toestel. Een grote glasplaat met een klein randje daaromheen. De knopjes zitten zoals altijd in deze glasplaat verwerkt aan de onderkant en hebben dit keer een rondje om zich heen gekregen. Boven het scherm zit een lange gleuf waar de speaker en een aantal sensoren zich in bevinden. Daarnaast zit aan beide kanten een rondje: de secundaire camera en de waarschuwingsled.

HTC Evo 3D front

 

HTC Evo 3D front

 

HTC Evo 3D front

 

HTC Evo 3D front

 

Zo saai en gebruikelijk als de voorkant is, zo ongewoon is de achterkant van de Evo 3D. Meteen in het oog springen de twee lenzen, die omgeven zijn door een redelijk gigantisch blok dat een beetje boven de rest van de achterkant uitkomt. Daarop is tevens een dubbele LED-flits te vinden. Verder is de achterkant geribbeld en kun je er lezen welke producent de Evo 3D is gemaakt, maar that’s it op het eerste gezicht. Na een wat doordringendere inspectie blijkt dat de speaker nog verborgen zit in de beige rand om het camerablok.

HTC Evo 3D back

 

HTC Evo 3D camera

 

HTC Evo 3D

 

De zijkanten van de Evo 3D zijn opvallend vol voor een HTC, waar we aan de ene kant blij mee zijn omdat er nu wel gewoon een cameratoets aanwezig is. Maar aan de afwerking valt wel het nodige aan te merken en het houdt zelfs een beetje onprettig vast omdat de cameraknop wat uitsteekt. Links kun je de MicroUSB-poort vinden en rechts zitten de volumeknoppen en de cameratoets en 3D-switch.

HTC Evo 3D left

 

HTC Evo 3D right

 

De onder- en bovenkant zijn, zoals altijd eigenlijk, niet erg spannend. Onder zit een gleufje om de batterijklep los te trekken en een klein gaatje voor de microfoon en boven zitten de 3,5mm jackingang en de powerknop. Naast de ingang voor de headset zit een tweede kleine gaatje met een microfoon erachter, waarmee het toestel stereo geluid kan opnemen bij filmpjes.
HTC Evo 3D top

 

HTC Evo 3D bottom

 

Scherm

Één van de belangrijkste vragen uit deze review is natuurlijk of de 3D-functie van het scherm van de Evo 3D een beetje goed werkt. Daar zullen we in dit hoofdstuk op terugkomen, maar eerst bespreken we even de 2D-capaciteiten van het scherm. Die zijn niet slecht, maar zeker ook niet om trots op te zijn. Het scherm is sowieso wat flets zoals we van HTC gewend zijn. Dat kun je mooi vinden of niet, wij vinden het niet zo mooi. Een probleem waarvan de beleving niet persoonlijk is, is dat het scherm gewoon niet goed zichtbaar is in het directe zonlicht. Dat is natuurlijk een bekend probleem en de Evo 3D is niet veel slechter dan de gemiddelde smartphone, maar onder gemiddeld zit hij zeker.

Veel belangrijker is natuurlijk hoe het scherm het doet in 3D. Daarbij moeten we wel zeggen dat de ervaring daarvan extreem persoonlijk is en dat de reacties van verschillende personen aan wie we het toestel laten zien hebben uiteenliepen van “ik zie helemaal geen 3D” tot “wauw, dat werkt opvallend goed”. En hoewel het merendeel van onze redactie het er over eens was dat het 3D scherm van de Evo beter is dan die van de LG Optimus 3D Speed, kwam ook daarover zeker geen eenduidig antwoord naar voren uit de verschillende discussies die we erover gehad hebben met deze en genen. Kortom, als je serieus op zoek bent naar een 3D-toestel, dan zul je echt even in de winkel het verschil tussen de Optimus 3D en de Evo 3D moeten proberen. Overigens kan het voorkomen dat je na een tijdje kijken hoofdpijn of last van je ogen krijgt, dus het is raadzaam om tijdens het testen niet twee foto’s te bekijken, maar een video van ten minste een aantal minuten.

We kunnen wel een paar woorden over onze beleving van het scherm zeggen natuurlijk. De kijkhoek laat zeker te wensen over als het scherm op 3D-modus staat. Als je niet precies recht op het beeld kijkt dan krijg je, afhankelijk van de content, dubbele beelden, een plat beeld of een beeld met strepen er doorheen. In ieder geval niet iets dat je wilt dus. En dat maakt het spelen van games in 3D erg lastig, omdat je dan toch met het toestel beweegt. Bij films speelt dat probleem minder. Verder werkt het allemaal wel redelijk goed en zie je goede diepte. Je moet geen Panda Droom-achtige taferelen met dingen die op je af komen vliegen verwachten, het scherm is meer een kijkdoos. Maar het ziet er allemaal wat natuurlijker uit dan volledig plat beeld.

HTC Evo 3D scherm

 

Toetsenbord

De fysieke knoppen van de Evo 3D zijn allemaal prima in gebruik, met uitzondering van de problemen met de cameratoets die we al eerder besproken hebben. Onder het scherm zitten drie tiptoetsen die niet meer zijn dan een tekening onder een stukje van de touch-laag over het scherm die doorloopt tot onderaan de telefoon. Die werken in principe prima, hoewel ze wel erg makkelijk ingedrukt worden. Zo gebeurde het ons een aantal keer dat we bij het bedienen van de telefoon in landschapsmodus per ongeluk de homeknop raakten waarna de applicatie op de voorgrond naar de achtergrond verdween. En dat is natuurlijk irritant.

Net als bij de Sensation, is er in de Evo 3D HTC Trace aanwezig. Dat is een soort namaak-Swype waar we bij de Sensation niet echt over te spreken waren. In de Evo 3D lijkt het iets beter te werken, maar het haalt het nog steeds niet bij Swype. Je maakt een stuk meer missers dan bij Swype, die je tot overmaat van ramp niet makkelijk achteraf kunt bijstellen. Daardoor gaat je snelheid dus aanzienlijk omlaag. Dat wordt nog eens versterkt doordat het automatisch invoegen van spaties niet lekker werkt. Nadat je een alternatief woord hebt geselecteerd of je een leesteken hebt ingevoerd wordt geen spatie ingevoegd, terwijl dat wel gebeurt als je gewoon een volgend woord ‘veegt’. Dat werkt verwarrend en vergroot daardoor ook het aantal typfouten.

Met andere woorden: je kunt nog steeds beter dat hele HTC Trace uitzetten. Gelukkig heeft HTC een erg goed eigen toetsenbordje, wat verder precies hetzelfde is als die van elk ander HTC toestel. Dat betekent dat het erg accuraat is en een aantal handige opties heeft. Onder elke knop zit wel een cijfer of teken verborgen. Door die letter lang ingedrukt te houden kun je dat speciale teken oproepen, en ook letters met accenten en dergelijken kun je op die manier invoeren. En natuurlijk is er ook een speciaal toetsenbordje met alternatieve tekens, maar dat heb je maar zeer zelden nodig. Eventueel is er ook een half-qwerty-toetsenbord en een numeriek toetsenbord aanwezig.

HTC Evo 3D toetsenbord

 

HTC Evo 3D toetsenbord

 

De Evo 3D is uitgerust met HTC Sense 3D, dat helaas geen gebruik maakt van het 3D-scherm. Wel is het gewoon een erg mooie en complete interface, die we kennen van de Sensation. De prestaties van de Evo lijken alleen net nog wat beter te zijn dan die van de Sensation en daarmee zijn we erg tevreden over de interface en de prestaties van het toestel.

Lockscreen

HTC Evo 3D lockscreen

HTC heeft het lockscreen van de Evo 3D flink gepimpt en het scherm is nu redelijk nuttig maar bovenal ook erg mooi geworden. Behalve de unlock-functie, zitten er nog een aantal handige features in het scherm. Boven de cirkel die je omhoog moet schuiven om het toestel te deblokkeren kun je vier programma’s kwijt, die je in de ring kan slepen waarna ze meteen geopend worden.

Ook de achtergrond van het lockscreen is geen statische afbeelding meer. Je kunt voor een aantal verschillende achtergronden kiezen. Zo kun je het weer weergeven op het lockscreen, kun je foto’s rond laten vliegen op het scherm of kun je er de laatste tweets van je vrienden kwijt.

En ook als je muziekspeler bijvoorbeeld aan staat krijgt het lockscreen een handige functie. Dan komt er namelijk een tegel te staan waarmee je je muziek kunt bedienen. Of eentje met je gemiste oproepen, of een andere notabele gebeurtenis.

Homescreen

De Evo 3D heeft zeven homescreens, door jou als gebruiker zelf in te delen. Die zitten in een carrousel die je naar believen kunt ronddraaien, en daar hoort een erg mooie animatie bij. De widgets van het ene scherm vallen als het ware in lagen uiteen terwijl ze wegdraaien. De widgets van het andere scherm draaien het scherm in, waarbij de verschillende lagen op elkaar vallen.

De schermen zijn in te delen met een grote variëteit aan inhoud. Allereerst zijn er de standaard Android-items, waaronder een aantal widgets, snelkoppelingen en mappen. Daarnaast kun je gewoon je programma’s op het homescreen plaatsen. HTC heeft zelf een flinke hoeveelheid widgets toegevoegd. Die variëren van paginagrote virtuele boekenkasten tot kleine knopjes om bijvoorbeeld je Wi-Fi-verbinding aan of uit te zetten. En mocht je het overzicht kwijt zijn, dan kun je met een simpele pinch-beweging kun je een duidelijk overzichtje van je zeven schermen tevoorschijn toveren.

Een andere functie die HTC voor de homescreens heeft toegevoegd zijn de zogenaamde scènes. Je kunt een ‘set’ homescreens, een scène genaamd, opslaan en op die manier voor verschillende situaties verschillende scènes creëren. Dat heeft veel potentie, bijvoorbeeld door ze automatisch te laten wisselen afhankelijk van de tijd of je locatie. Maar in de twee jaar die de functie bestaat is het nog steeds niet zo best uitgewerkt helaas. Tot overmaat van ramp zijn de scènes aangevuld door skins, die de homescreenstructuur in takt laten, maar wel de stijl veranderen. Dat doen scènes namelijk ook, en daar wordt het niet overzichtelijker op.

Al met al is het hele homescreensysteem van de Evo 3D erg goed en flexibel. Je kunt er echt van maken wat je wilt en hebt als je het een beetje slim aanpakt helemaal geen menu meer nodig. En het ziet er nog mooi uit ook. Mooier dan de meeste, of misschien wel alle, concurrenten zelfs.

HTC Evo 3D homescreen

 

HTC Evo 3D homescreen

 

HTC Evo 3D homescreen

 

Menu

HTC is inmiddels zo ver dat ze het standaard Android-menu getweakt hebben, waardoor het een stuk beter wordt. Zo kun je de applicaties op verschillende manieren ordenen en de lijst is opgedeeld in pagina’s. Daardoor kun je niet meer de hele lijst doorscrollen, maar scrol je steeds één pagina verder.

Je kunt je menu sorteren op datum of op alfabetische volgorde. Daarnaast zijn er twee extra tabbladen. Eentje met een pagina waar de apps die je het meest gebruikt op te vinden zijn, en eentje met al je zelf gedownloade applicaties.

Een andere extra is dat je een applicatie kunt delen vanuit je menu. Via de menuknop kun je delen kiezen en dan een applicatie, volledig met link, via Twitter, Facebook, email of iets dergelijks te delen. Dat kan uiteraard alleen met applicaties die je zelf geïnstalleerd hebt.

HTC Evo 3D menu

 

HTC Evo 3D menu

 

Multitasking

HTC Evo 3D multitasking

Toepassingen die je afsluit met één van de knoppen onder het scherm blijven gewoon openstaan, waardoor je met de Evo 3D kunt multitasken. Zo’n applicatie blijft op de achtergrond semi-actief en zodat je ten alle tijden weer door kunt gaan waar je gebleven was. Door de homeknop lang ingedrukt te houden, of door de statusbalk naar beneden te trekken, kun je de zes laatstgebruikte applicaties zien om makkelijker te schakelen.

Die zes apps staan er ongeacht of ze nog actief zijn of niet, en dat was voorheen altijd een probleem. HTC heeft daar eindelijk iets voor ontwikkeld in de vorm van een mooie taakbeheerder. Die vind je gewoon in het menu. Het is eigenlijk een simpele lijst met applicaties met een sluit-knopje erachter. Maar boven is hij iets opgeleukt met informatie over hoeveel RAM-geheugen in gebruik is, wat zoals we van HTC mogen verwachten mooi weergeven wordt. Er zit wel een optie om alle programma’s te sluiten in de taakbeheerder, maar vreemd genoeg kun je een app niet vanuit de taakbeheerder openen. Als je erop klink kom je uit in een schermpje met applicatieinfo, in plaats van in de applicatie zelf. Het is niet essentieel, maar was toch wel leuk geweest.

Mocht een app om de een of andere reden je aandacht nodig hebben, denk aan een nieuw bericht in een chatapplicatie, dan komt dat in het notificatiescherm binnen. Dat kun je oproepen door de statusbalk naar beneden te trekken en daar vind je tevens nieuwe mailtjes, nieuwe sms’jes, gemiste gesprekken of agenda-reminders. HTC heeft dit notificatiescherm zelf wat verrijkt met extra functies. Zoals gezegd zijn de laatste zes gebruikte applicaties hier te vinden, en daarnaast is er een tweede tabblad aanwezig dat heet ‘snel instellen’. Daar kun je zaken als Wi-Fi, bluetooth, tethering en GPS aan- en uitzetten. Ook een snelkoppeling naar de instellingen en de taakbeheerder vind je hier.

Prestaties

HTC Evo 3D benchmark

De benchmarkscore die we uit de Evo hebben weten te trekken is niet om over naar huis te schrijven. Met Quadrant krijgen we er niet meer dan 2050 punten uit. Dat is de slechtste score die we tot nu toe van een dualcore-toestel hebben gezien. Gelukkig zegt dat niet zo veel, want de prestaties zijn meer dan prima.

De telefoon is niet zo snel als Samsung’s Galaxy S II, maar weet wel de Sensation te evenaren en misschien zelfs een klein beetje te overtreffen. En daarmee is de Evo 3D gewoon een erg snelle telefoon die ook met veel open applicaties snel blijft werken. En daarmee is hij voor de gemiddelde Nederlander meer dan prima.

Hoewel het toestel wel één of twee keer vastgelopen is tijdens onze testperiode, kunnen we wel stellen dat hij gewoon stabiel is. Daarin behoort hij niet tot de besten, maar het is wel ruim voldoende voor gewoon dagelijks gebruik.

Vanwege zijn 3D-capaciteiten is de HTC Evo 3D natuurlijk een erg goede entertainmenttelefoon. Helaas is de softwarematige infrastructuur voor het 3D-gebeuren nog niet helemaal ideaal, maar desondanks is de Evo 3D een erg goede multimediatelefoon. Ook als je het 3D-gebeuren niet meerekent.

Foto

HTC Evo 3D camera

De Evo 3D heeft een tweetal camera’s die in 2D 5-megapixelfoto’s kunnen maken en in 3D met een resolutie van 2 megapixel schieten. En om eerlijk te zijn, zijn de foto’s in beide gevallen waardeloos. De 2D-foto’s hebben, zeker op afstand, uitgeveegde details en zijn niet bepaald scherp. Daarnaast heeft de camera last van een paarse waas over het midden van de foto’s, zoals we vaak hebben gezien bij HTC. En dat terwijl ze zo goed op weg waren met hun camera’s in de vorige modellen.

De 3D-foto’s zijn natuurlijk een geval apart en zien er in 3D niet eens zo slecht uit omdat je doordat je ogen ‘getruct’ worden als je in 3D kijkt kun je niet echt goed zien dat de kwaliteit van de foto’s echt slecht zijn. Op een groot scherm merk je dat natuurlijk meer, maar dat kun je verwachten met 2-megapixelfoto’s. Als je de opnames echter in 2D bekijkt, dan zie je snel dat het om te huilen is. Daarnaast zijn de camera’s zo ver van elkaar verwijderd dat je geen fatsoenlijke 3D-foto kunt maken als het object op de foto te dichtbij is. Hieronder is, als aanvulling op de rood-blauw-versies van de foto’s een bestandje met de JPS-versies te vinden, zodat je ze kunt bekijken mocht je een 3D scherm bezitten.

De interface waarmee al die foto’s gemaakt worden is natuurlijk gewoon de standaard interface die we kennen van HTC. Die werkt prima en heeft ook de nodige opties, dus daar hebben we verder geen problemen mee. Wel lastig is dat je als je in 3D-foto’s maakt eigenlijk nooit in 3D ziet wat je op de foto zet omdat je nooit een perfecte kijkhoek hebt. Dat 3D-effect kun je dus pas bekijken als de foto gemaakt is.

Camerasample HTC Evo 3D

 

Camerasample HTC Evo 3D

 

Camerasample HTC Evo 3D

 

3D Camerasample HTC Evo 3D

 

3D Camerasample HTC Evo 3D

 

3D Camerasample HTC Evo 3D

 

HTC Evo 3D 3d foto

 

HTC Evo 3D 3d foto

 

HTC Evo 3D gallerij

De galerij van de Evo 3D is hetzelfde als die van de Sensation, behalve dat hij een aparte map heeft voor 3D- foto’s en -video’s. Het beginscherm is gewoon een muur van al je fotomappen, met boven een menu om de bron te wisselen. Daarbij kun je kiezen uit lokale foto’s, foto’s die je via DLNA ophaalt, Picasa, Facebook en Flickr.

Met locale foto’s kun je wat meer dan alleen bekijken: je kunt bijvoorbeeld een diavoorstelling beginnen of één of meerdere foto’s delen op talloze manieren. Zo kun je ze op Facebook of Picasa zetten, delen via Twitter, mailen of delen via bluetooth. En ook direct printen op een printer die met Wi-Fi uitgerust is kan. Nieuw is dat je foto’s kunt bewerken. Dat is wat basaal, maar het kan je foto’s wel net een beetje opleuken. Je kunt bijsnijden, draaien en effecten toevoegen. Vooral dat laatste is wel leuk.

Die opties zijn ook allemaal beschikbaar voor 3D-foto’s, hoewel je foto’s automatisch naar 2D geconverteerd worden als je ze wilt bewerken. Bewerken in 3D gaat dus niet. Bij het delen van foto’s kun je zelf kiezen of je dat in 2D of in 3D wilt doen. Ook als je in 3D deelt kan het overigens zijn dat je foto naar 2D geconverteerd wordt, zoals bij onze testtweet die via Tweetdeck geplaatst is. Overigens kun je bij het bekijken ook makkelijk schakelen tussen 2D en 3D.

Video

De HTC Evo 3D heeft een groot en scherp scherm, en dat is dus ideaal om je favoriete films en series onderweg op te kijken. Ook in 2D. Softwarematig gaat dat niet helemaal probleemloos, maar toch wel aardig. Je kunt via de galerij filmpjes in mp4-formaat tot 720p HD afspelen en ook DivX en Xvid trekt de telefoon in hetzelfde formaat. Een .mkv’tje gaat hem helaas niet worden met de voorgeïnstalleerde software.

In 3D speelt het toestel ook video’s af tot 720p HD. Zelf opgenomen video’s worden opgenomen in de sectie met 3D-foto’s en -video’s binnen de galerij. Als je een filmpje download dan kan het goed zijn dat die in de 2D-afdeling terecht komt en er standaard twee beelden naast elkaar weergegeven worden. Als dat het geval is dan kun je via het menu “afspelen in 3D” kiezen en dan worden de beelden alsnog samengevoegd tot een enkel 3D-beeld.

Mocht je het schermpje van de Evo nou niet groot genoeg vinden om je films op af te spelen, dan kun je ze ook via DLNA op een ander scherm afspelen. Dat gaat via een applicatie die ‘verbonden media’ heet, waar je ook muziek en foto’s mee kunt delen. Het werkt heel simpel: je selecteert een bestand vervolgens selecteer je een externe speler die zich in hetzelfde Wi-Fi-netwerk bevindt en ook met DLNA uitgerust is. Dan wordt het bestand als het goed is naar de andere speler gestreamd. Erg handig als je bijvoorbeeld bij vrienden vakantiefilmpjes- of foto’s wilt laten zien, of als je op een feestje een film wilt kijken. Nadeel is nog dat er niet bepaald veel apparaten in omloop zijn die het ondersteunen. Omdat we geen 3D-scherm hebben, hebben we niet kunnen testen hoe dat met 3D-filmpjes werkt, maar we gaan er vanuit dat dat gewoon kan.

Een feature die we van de Sensation al kende maar die toen nog niet geactiveerd was in Nederland, is HTC Watch. Daarmee kun je films en TV-programma’s kopen of huren. Die kun je op je telefoon of op een TV bekijken en daar kun je tevens vanaf vijf HTC-toestellen met Watch erop bij. Alle video’s worden gestreamd vanaf de servers van HTC. De dienst zou in Nederland actief moeten zijn, en we konden ook inderdaad een account maken en alles instellen. Maar daarna komen we niet meer verder dan het scherm met slechts een paar trailers dat we ook van de Sensation kennen. Daarbij valt op dat je alleen via Wi-Fi kan streamen, maar verder kunnen we er ook niet veel aan testen op het moment.

Voor de video’s die de Evo 3D opneemt geldt eigenlijk hetzelfde als voor de foto’s. Ze hebben vrij weinig details en zijn niet erg scherp. En daarmee zijn ze vrij bedroevend. Het geluid, dat overigens in stereo opgenomen wordt, is wel beter dan we gewend zijn van HTC. 3D-video’s kun je zoals ook bij de foto’s ook in 2D afspelen en delen, maar je kunt ze ook meteen op YouTube knallen in 3D. Dan kun je ze eenvoudig delen met iedereen, omdat YouTube 3D zowel 3D-schermen als de bekend rood-bluaw-brilletjes ondersteunt.

Muziek

HTC Evo 3D muziek

Op muziekgebied heeft de Evo 3D heel wat te bieden. Naast de hierboven beschreven deelmogelijkheden heeft het toestel nog een flink aantal apps die aan muziek gerelateerd zijn.

De belangrijkste daarvan is natuurlijk de muziekspeler. Dat is nagenoeg dezelfde als in de oudere HTC’s, maar dan met een iets andere layout van het afspeelscherm. Daar vind je een album art, een aantal knoppen en een voortgangsbalk. Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening. Er is één nieuwe knop, waarmee je een speler kunt selecteren. Je kunt muziek namelijk zowel via DLNA als via bluetooth streamen vanaf de telefoon.

Via de menutoets kun je je muziek ook delen. Dat wil zeggen versturen in plaats van streamen. Dat gaat via mail, mms of bluetooth, hoewel nummers voor die eerste twee vaak te groot zullen zijn. Als je externe programma’s installeert waarmee je muziek kunt delen, zoals Dropbox, dan kun je die ook in dit overzicht vinden. In het menu is ook een optie waarmee je gerelateerde YouTube-filmpjes kunt zoeken.

Twee leuke functies van de Evo 3D, die je overigens beiden ook in het menu vindt, zijn een equalizer en een album art download-functie. De equalizer is aardig uitgebreid en biedt naast een standaard equalizer ook de optie tot SRS-verbetering. Daarmee wordt je muziek wat ruimtelijker weergegeven. Leuker is de mogelijkheid om album arts te downloaden. Je kunt ervoor kiezen dat de covers automatisch voor al je muziek gedownload worden, of je kunt voor afzonderlijke nummers de album art ophalen. Dat werkt via de database van Gracenote en werkt aardig goed.

De muziekbibliotheek kun je binnengaan via een knopje in het afspeelscherm en bestaat uit een aantal tabbladen. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten, alle nummers, genres, componisten en gekochte muziek. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan. Je kunt ook wisselen naar een mediaserver in plaats van je locale bibliotheek. Dat werkt via DLNA.

De radio in de Evo 3D biedt weinig meer dan standaardmogelijkheden, maar hij ziet er wel cool uit. Centraal staat een scherm waar je de frequentie en de ontvangst kunt zien en de naam van de zender. Daaronder is een balkje waar je de frequentie handmatig kunt veranderen en nog wat lager zijn knoppen om de volgende zender te zoeken. Natuurlijk kun je ook zenders opslaan en via de speaker afspelen, maar daar houden de functies wel zo’n beetje op.

De muziek die uit de Evo komt is echt des HTC’s. Door de koptelefoon is de boel een beetje dof maar kun je er met de equalizer best wel wat van maken, en het is sowieso niet heel slecht. Je kunt het toestel zonder problemen als primaire mp3-speler gebruiken. De speakers zijn redelijk hard en helder, maar missen wat diepte.

Soundhound is een programmaatje dat HTC voorgeïnstalleerd heeft, waarmee je muziek kunt herkennen. In de basis hetzelfde als het bekende Shazam dus. Het programma is wel wat uitgebreider dan Shazam, zo kun je ook een nummer zingen of fluiten of gitaarspelen. Als je dat een beetje goed doet, wordt het ook herkend. Daarnaast heeft SoundHound een flink aantal extra features, zoals informatie over de artiest en lyrics.

Het idee van het programma is dat je, als je een nummer hoort dat je niet kent, snel de naam kunt achterhalen. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld radio aan het luisteren bent. In een club of tijdens een concert werkt het wat minder goed vanwege het vele omgevingsgeluid en de harde muziek die moeilijk opgepakt wordt door het toestel.

HTC Evo 3D muziek

 

HTC Evo 3D muziek

 

Games

HTC Evo 3D games

Voordat je de Android Market in duikt om games op de kop te tikken zul je het met één spelletje moeten doen: het bekende en inmiddels oeroude Teeter. Een simpel spelletje waarbij je via de accelerometer van het toestel een balletje door een doolhof moet leiden. Doodsimpel en niet erg hoogstaand, maar wel leuk om een paar loze minuutjes door te komen.

Wil je wat serieuzer gaan gamen op de telefoon dan zul je de Android Market in moeten duiken. De winkel zelf zullen we in het volgende hoofdstuk bespreken, het gameaanbod komt hier aan bod. Er zijn steeds meer kwalitatief steeds betere games verkrijgbaar in de Android Market. Dingen als Asphalt, Dungeon Defenders, Sims en The Settlers zijn best diepgaand en daar kun je wel de nodige uren aan kwijt zijn als je een beetje fanatiek bent. De kracht van Android-games ligt echter meer bij de simpele spelletjes als Flight Control, Angry Birds, Fruit Ninja en Tower Defense.

Naast al het 3D-geweld, is de Evo 3D ook gewoon een heel normale Android-smartphone met de gebruikelijke functies. En dat betekent dat de standaard organizer-functies gewoon goed geïmplementeerd zijn en dat je ook zonder problemen gebruik kunt maken van wat geavanceerdere features. En dat doet de Evo 3D vanwege zijn grote scherm en snelle processor gewoon allemaal erg goed.

Agenda

De agenda van de HTC Evo 3D lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar heeft wat kleine veranderingen ondergaan. Ook ten opzichte van de vorige HTC-toestellen. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Nieuw en erg handig is dat beneden een balkje zit waarmee je snel kunt wisselen tussen dag-, week-, maand- en agendaweergave. Daar kun je ook naar de afspraken die via iemand anders binnengekomen zijn, de uitnodigingen, gaan.

Een andere feature van de agenda, die meer leuk is ter decoratie dan echt handig, is het feit dat je het weer boven de dagweergave van de komende paar dagen ziet. Dat zou misschien handig kunnen zijn voor het plannen van een afspraak, maar in de praktijk zul je dat nauwelijks gebruiken. Maar dat neemt niet weg dat het er mooi uitziet.

Leuk is dat echt al je agenda’s in de applicatie samenkomen. Dus niet alleen een lokale agenda, een exchange-agenda en je Google-agenda, maar ook je Facebook-agenda. Als er dus iemand jarig is van je Facebook-vrienden zul je dat meteen zien en ook evenementen waar je je via Facebook op inschrijft komen in je agenda terecht. Bovenaan kun je eventueel agenda’s aan- en uitzetten.

HTC Evo 3D kalander

 

HTC Evo 3D kalander

 

HTC Evo 3D kalander

 

Office

HTC Evo 3D office

Het Office-pakket dat met de Evo 3D komt heet Polaris Office en is redelijk compleet. Je kunt Word-, Excel- en Powerpoint-documenten bekijken en bewerken. De eerste twee kun je ook maken. Word- en Powerpoint-bestanden bewerken en bekijken gaat prima, bij Excel gaat dat wat minder lekker. Sowieso is bladeren door grote spreadsheets met alleen een touchscreen niet ideaal, en daar komt nog eens bij dat je geen invoerhulp hebt als je een formule wilt invoeren. En ook cellen selecteren voor je formule gaat niet geweldig, omdat het toetsenbord steeds weer inklapt.

Voor PDF-bestanden heeft de Evo 3D een apart programma: Adobe Reader. Bestanden lezen met dat programma gaat erg goed en er zijn een aantal weergavemodi beschikbaar. Meer functies heeft het programma niet, maar dat is natuurlijk ook precies de bedoeling van een dergelijk programma.

Browser

HTC Evo 3D browser

De browser die in de Evo 3D te vinden is, is sterk gebaseerd op de standaard Android-browser, maar is vooral grafisch hier en daar wat aangepast. De browser werkt erg goed en is zeker één van de snelste browsers die we in telefoons hebben gezien. Navigeren over een pagina gaat prima met het toestel en werkt zelfs al voordat de pagina echt goed geladen is. Zoomen gaat door twee keer op het scherm te tikken of middels de bekende pinch-beweging en dat werkt ook prima op het toestel. Handig is dat tijdens het zoomen de tekst direct schaalt naar je zoomniveau. Tenzij je dat anders instelt natuurlijk.

Want instellingen heeft de browser genoeg. Zo kun je bijna alles, namelijk afbeeldingen, javascript en popups uitzetten om kosten te sparen in het buitenland. Of omdat je popups gewoon irritant vind natuurlijk. En ook geavanceerde functies zoals het onthouden van formulierdata en wachtwoorden zijn aanwezig; er worden zelfs beveiligingswaarschuwingen gegeven als je dat wilt.

Ondersteuning voor flash en HTML5 is aanwezig, en dat werkt eigenlijk heel goed. Zelfs pagina’s met actieve flash-elementen draaien nog lekker en je kunt er naar hartenlust en bijna zonder lag over scrollen. Het wordt een beetje tricky als je het flash-element over het volledige scherm probeert te krijgen, dan werkt scrollen namelijk niet altijd even goed omdat het toestel het soms als bediening van het flash-element ziet. Maar los van dat werkt het allemaal erg goed eigenlijk.

Navigatie

Google biedt al sinds jaar en dag haar eigen kaartensoftware, waar een jaar geleden ook nog turn-by-turn navigatie aan toegevoegd is. Deze Google Maps-software, die inmiddels bij versie 5 aanbeland is, werkt eigenlijk heel goed. Daar vormt de combinatie met de HTC Evo 3D, waarop de software standaard aanwezig is, geen uitzondering.

De kaartenapplicatie is bijzonder uitgebreid, met bijvoorbeeld integratie van Google Latitude, waarmee je je vrienden kunt laten zien waar je bent en ook bij plekken kun inchecken. En ook zonder Latitude zijn er nog veel handige functies aanwezig bij alle POI’s. Zo’n POI kun je makkelijk zoeken via een knopje bovenin het scherm en bij zo’n POI kun je bijvoorbeeld het telefoonnummer en het adres zoeken, maar ook gewoon direct ernaartoe bellen of navigeren. En je kunt plekken ook beoordelen of beoordelingen van andere gebruikers bekijken. Dat is bijvoorbeeld handig bij restaurants.

Enfin, als je eenmaal gekozen hebt waar je heen wilt, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent.

En als je onderweg even moet tanken en je ziet geen POI in de buurt, dan kun je ook een zoekopdracht inspreken. Daarvoor moet je op het zoekknopje onder het scherm drukken en dan op het microfoontje dat in beeld verschijnt. Dat werkt prima zolang je tekst niet te lang of ingewikkeld wordt en kan zowel een speciale locatie als een adres of zelfs een bepaalde winkel zijn. Termen als “Ikea Duivendrecht”, “Rokin 7 Amsterdam”, “Albert Heijn” en dus ook “tankstation” zijn allemaal probleemloos, hoewel je soms een keuzemenu voorgeschoteld krijgt.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden.

Een nadeel is dat je kaarten altijd van het internet moet halen en dat de navigatiefunctie in het buitenland dus eigenlijk waardeloos is. Daar zullen zuinige Nederlanders immers hun dataverbinding uitzetten, omdat mobiele data in het buitenland kapitalen kost. Voordeel van de online kaarten is natuurlijk wel dat je met de Google Maps-kaarten werkt, die zeer goed up-to-date gehouden worden. Je hoeft dus geen moeite te doen om kaartupdates te downloaden. Overigens schijnt er over een tijdje een offline-modus van Google Maps Navigatie te komen, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

HTC Evo 3D navigatie

 

HTC Evo 3D navigatie

 

HTC Evo 3D navigatie

 

Tools:

HTC Evo 3D tools

De Evo 3D komt met een flinke toolbox erop uit de fabriek rollen. Uiteraard zijn standaard tools als een rekenmachine en een wekker aanwezig, maar HTC gaat iets verder dan dat.

Twee heel praktische apps zijn de zaklamp en de spiegel. De zaklamp is een applicatie die je LED-flitser activeert zonder dat de camera aan staat, op drie verschillende helderheidsniveaus. Heel handig om even de goede sleutel aan je sleutelbos te zoeken als je ’s avonds laat thuiskomt bijvoorbeeld. Het spiegeltje is een app die de secundaire camera van de Evo 3D inschakelt en het beeld ervan op het scherm weergeeft, wat een soort spiegeleffect geeft. Daarmee kun je bijvoorbeeld even je haar doen als er geen spiegel in de buurt is.

De lijst handige apps gaat verder met een dobbelsteen-applicatie. Daarmee kun je een aantal verschillende dobbelstenen in het beeld slepen en dobbelen door je telefoon te schudden. Ook een muntje kun je in het beeld slepen om kop of munt te doen, en vooral dat laatste kan nog weleens handig zijn. Veel meer dan een gimmick is de app echter niet.

HTC Evo 3D tools

 

HTC Evo 3D tools

 

HTC Evo 3D tools

 

Er zijn ook wat serieuzere tooltjes aanwezig op de HTC Evo 3D. Bijvoorbeeld een voicerecorder, waarmee je gesproken tekst kunt opnemen. Om even snel een memo te maken, of om bijvoorbeeld een interview op te nemen zodat je later nog even kunt terugluisteren wat er nou precies gezegd is. De kwaliteit is niet zo goed dat je het ook als spraak bij een filmreportage of iets dergelijks kunt gebruiken, maar om voor jezelf wat dingen op te nemen is het wel handig.

Een erg handige tool is te vinden onder het kopje ‘overdragen’. Daarmee kun je, afhankelijk van de mogelijkheden van je oude telefoon, contacten, sms’jes en kalenderitems overzetten naar je Evo 3D. Dat werkt via bluetooth en is dankzij de instructies die je in de app krijgt kinderspel.

Tot slot is er nog een handige zoektool genaamd Snel zoeken. Daarmee kun je zoeken in Google, Wikipedia, YouTube, het Google woordenboek of je kunt woorden vertalen via Google Translate.

HTC Evo 3D tools

 

HTC Evo 3D tools

 

HTC Evo 3D tools

 

Extra apps

HTC Evo 3D apps

De Evo 3D zit nog volgepropt met een flinke hoeveelheid aan extra apps die HTC geïnstalleerd heeft voor je, maar daar zit ook veel rommel bij. Veel applicaties zijn op zich niet slecht, maar zijn simpelweg overbodig. Zo is Nieuws nagenoeg overbodig omdat er ook een standaard Google News-applicatie op zit die toch even wat handiger werkt. Nieuws biedt alleen wat toegevoegde waarde omdat je er je eigen RSS-feeds in kunt toevoegen. Maar al je echt een serieuze RSS-lezer wilt kun je er beter eentje downloaden. Locations is compleet overbodig omdat het minder goed werkt dan Google Maps en als enige voordeel offline kaarten biedt, maar daar moet je extra voor betalen en als je dan toch wilt betalen voor je navigatie, dan kun je beter een echt goede app kopen.

De weer-applicatie van HTC verdient wel even een vermelding. Functioneel is het niet heel speciaal, maar grafisch des te specialer. Er is één handige functie aanwezig die niet in elke weer-app zit, namelijk de mogelijkheid om een temperatuurgrafiek per uur op te roepen. Verder kun je grafisch mooi de globale weersverwachtingen zien en kun je doorklikken naar de site van AccuWeather voor meer details. Erg goed uitgevoerd is de pagina waar je het huidige nieuws te zien krijgt. Die bestaat voor het grootste deel uit een indrukwekkende animatie die laat zien wat voor weer het wordt. Bovenin staat in een simpel lijstje wat informatie over het weer. Overigens zul je de weer-applicatie niet echt nodig hebben, omdat het weer ook door de rest van de Sense-interface een belangrijke rol speelt. Er zijn uitgebreide widgets voor, het zit verwerkt in de standaard klokwidget, het zit verwerkt in de agenda en je kunt het zelfs op het lockscreen zetten of als live-achtergrond instellen.

Voor uitbreidingen voor de Sense-interface, dat wil zeggen nieuwe widgets, geluiden, scènes, achtergronden en skins, kun je bij de HTC Hub terecht. Daar moet je wel een HTC Sense-account voor aanmaken, maar dan kun je er vanalles gratis downloaden dat HTC niet op de telefoon zelf wilde zetten. Die zit immers al vol genoeg met HTC-content.

Andere apps kun je natuurlijk uit de Android Market plukken. De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle waar die je kunt downloaden overzichtelijk weergeeft. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Erg handig dus al je je telefoon wilt uitrusten met wat applicaties, maar geen idee hebt wat er allemaal voor moois beschikbaar is.

Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten. Dat updaten kan ook automatisch gebeuren.

De Android Market is op het moment van schrijven gevuld met ongeveer 250.000 applicaties en hoewel vooral op game-gebied sommige titels ontbreken, is het aanbod zeker mooi. Daarnaast groeit dit assortiment nog steeds lekker door en is er dus genoeg om je mee te vermaken, ook als je die ene applicatie net even niet kunt vinden. De prijzen van de Android Market zijn gewoon normaal.

Een nadeel van de Android Market is dat je een probleem hebt als je geen creditcard hebt en toch apps aan wilt schaffen. Betalen via PayPal is niet mogelijk en andere alternatieven die per land geregeld moeten worden, zoals premium sms of iDEAL, kun je helemaal vergeten.

Sinds kort heeft Google ook een speciale website voor de Market waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-ac

HTC Evo 3D Market

 

HTC Evo 3D Market

 

HTC Evo 3D Market

 

Bellen

HTC Evo 3D bellen

De telefoonapplicatie van de HTC Evo 3D is een klein beetje vernieuwd. De smart-dialing-feature, die al lang bij de HTC-toestellen aanwezig is, is een beetje vernieuwd. Je kunt nu niet alleen de naam invoeren via het toetsenbord, maar ook inspreken. Daarvoor is een klein knopje toegevoegd. Verder kun je natuurlijk gewoon een nummer invoeren of snelkeuze nummers instellen, waarmee je kunt bellen door een knop lang ingedrukt te houden.

Bijzonder is dat de telefoon je in staat stelt om ook contacten die via Facebook, Flickr of Twitter zijn opgeslagen, te benaderen via de telefoonfunctie. Als een persoon die je via Twitter volgt, ook onder dezelfde naam in je telefoonboek is opgeslagen, suggereert het toestel je om die twee items samen te voegen. Zo kun je vanuit Twitter, Flickr of Facebook iemand bellen, als je tenminste het telefoonnummer hebt. Via je contacten-applicatie kun je ook direct satusupdates via de genoemde sociale netwerken zien. Behalve deze sociale media kun je ook contacten bellen via Exchange of natuurlijk gewoon via lokaal opgeslagen contacten of sim-contacten.

De belkwaliteit van de Evo 3D is niets mis mee en ook de ontvangst is niet verkeerd. Ringtones zijn redelijk, maar hadden wat harder gemogen.

HTC Evo 3D bellen

 

HTC Evo 3D

 

SMS

HTC Evo 3D sms

Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen, een bericht naar een groep contacten sturen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek.

Via een knopje naast het invoerscherm kun je vanalles bijvoegen bij je bericht. Daarbij kun je denken aan een plaatje, een geluidsfragmentje of een kort filmpje. Maar ook bijvoorbeeld een app-aanbeveling, een contact of een agenda-item. Bij de meeste dingen wordt je sms’je automatisch in een mms’je geconverteerd. Alleen een app-aanbeveling bestaat uit louter tekst, dus die past binnen een sms’je.

E-mail

HTC Evo 3D e-mail

Het is mogelijk om twee verschillende mailapplicaties te gebruiken op de Evo 3D: die van Gmail en een universele mail-applicatie. In die laatste kun je naast je Gmail-account bijvoorbeeld ook Exchange-mail en imap-accounts kwijt. Aangezien de Gmail-applicatie automatisch gaat werken als je een Google-account koppelt aan het toestel, zul je eigenlijk bijna altijd beide applicaties gebruiken. Tenzij je alleen een Gmail-account hebt natuurlijk.

Beide mailapplicaties zijn prima. Het is makkelijk om je mail te managen met verschillende mappen, en mits je server het ondersteunt kun je ook gewoon mailtjes verwijderen, archiveren of verplaatsen via je telefoon. Er zijn in de universele mail-applicatie verder vele filters mogelijk, om je inbox wat overzichtelijker te houden. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig.

Een handige optie in de universele mailapp is dat je een auto-reply kunt instellen als je niet aanwezig bent. Daarvoor moet je naar het menu gaan en vervolgens naar de optie niet aanwezig. Dan kun je de tekst van de auto-reply bewerken en ook instellen van wanneer tot wanneer hij verstuurd moet worden.

Ook het schrijven van een email gaat prima en het is geen enkel probleem om meerdere ontvangers of bijlagen toe te voegen, en de emailfuncties van de Evo 3D zijn dan ook prima.

Chatten

HTC Evo 3D chatten

Chatten met de Evo 3D kan standaard via Google Talk, een soort tegenhanger van WhatsApp van Google. Een groot probleem met die applicatie is dat je vrienden zelf moet toevoegen en het ook zelf moet activeren, en bijna niemand het in Nederland gebruikt. Dus kun je niet bepaald veel met de applicatie op het moment. Het gerucht gaat dat de functionaliteit uitgebreid wordt zodat het standaard op elke Android-telefoon aan staat en dat je vrienden aan de hand van hun telefoonnummers worden toegevoegd.

Als dat gebeurt dan wordt de applicatie wel heel interessant. Voorlopig kun je er op de Evo 3D alleen mee chatten, maar dat werkt wel goed. Je wordt automatisch aangemeld als je je telefoon aanzet en je berichtjes komen door zonder dat je de applicatie eerst hoeft op te starten.

In de toekomst wordt Google Talk dus misschien een erg goede chat-applicatie, maar voorlopig kun je beter uitwijken naar applicaties uit de Android Market. Met Ebuddy kun je chatten via MSN, Facebook en Hyves en via WhatsApp kun je op een sms-achtige-manier chatten met andere WhatsApp-gebruikers, tegenwoordig bijna iedereen met een smartphone dus.

Sociale netwerken

De Evo 3D heeft meerdere social networking-applicaties standaard geïnstalleerd staan. Het gaat om Facebook, Twitter, Peep en Friend Stream. Die eerste twee zijn de officiële applicaties voor de twee sociale netwerken en die werken eigenlijk ook het beste. Peep is een Twitter-applicatie van HTC en Friend Stream een overkoepelende app waar Twitter, Facebook en Flickr in terecht komen. Het ziet er goed uit en werkt aardig, maar de twee standaardapplicaties werken gewoon beter en met twee applicaties voor alles, en dus ook twee accounts per netwerk die je kunt inloggen, wordt het allemaal niet overzichtelijker. Het zou dan ook beter zijn als HTC haar eigen apps gewoon achter wegen laat.

Twitter is een erg net ontworpen applicatie met boven twee balken waarmee de hele navigatie door de app verzorgd wordt. Met de onderste kun je schakelen tussen je timeline, mentions, berichten en een lijstje met wat andere functies. De bovenste balk herbergt knopjes voor de zoekfunctie en om een nieuwe tweet te plaatsen. Je kunt gewoon alles met de applicatie, ook foto’s uploaden, je locatie bijvoegen, retweeten en profielen bekijken. Een handige extra is dat als je een @-teken toevoegt tijdens het schrijven van een tweet en vervolgens een aantal letters begint te typen, dat je dan een lijstje krijgt met mensen die je volgt die binnen die letters passen. Zo kun je dus makkelijk iemand noemen in je tweet.

De Facebook-applicatie heeft een mooi hoofdscherm met onderaan een aantal recente foto’s van je vrienden en bovenaan knopen voor alle functies van de app. Als je in het nieuwsoverzicht bent, waar je in begint als je de applicatie opent, krijg je gewoon een lijst met updates, foto’s en links van je vrienden te zien en is er een knopje aanwezig om zelf een update te plaatsen. Maar je kunt ook bijvoorbeeld naar je Facebook-agenda gaan, je vriendenlijst bekijken, je eigen albums bekijken of zelfs chatten. Dat werkt allemaal prima en ziet er mooi uit, waarmee we de Facebook-applicatie met recht een prima app kunnen noemen.

HTC Evo 3D social

 

HTC Evo 3D social

 

HTC Evo 3D social

 

De batterij van de HTC Evo 3D heeft 200 ampere meer capaciteit dan van de Sensation. Dit houdt dus in dat je iets langer met de batterij kunt doen en dan hebben we het over ongeveer 2 uur meer. De tabel hieronder laat dan ook goed zien hoe lang je met de batterij kunt doen. De batterij is groot genoeg om het prima een dag lang uit te houden, maar voor je naar bed gaat kun je hem beter nog even in het stopcontact stoppen om op te laden.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~5
Batterij BG86100
Capaciteit 1730mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
HTC Evo 3D batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters