HTC HD2

De HTC HD2 is HTC’s krachtigste smartphone tot nu toe, met als kern Qualcomm’s krachtige Snapdragon-chipset. Dit maakt de HD2, zeker in combinatie met z’n gigantische 4,3-inch scherm, tot een redelijk uniek toestel. Maar natuurlijk valt een toestel niet te beoordelen gebaseerd op slechts twee functies en we zullen in deze review dan ook uitzoeken of de HD2 echt een uniek toestel is, of dat het gewoon weer één van de vele Windows Mobile-telefoons is.

HTC HD2 vs. iPhone

 

Lang voordat de HTC HD2 officieel door HTC aangekondigd werd, kwam het toestel al in het geruchtencircuit voor. In de maanden voor de aankondiging is er dan ook heel wat gezegd en geschreven over deze “HTC Leo”. De naam kwam als eerste bovendrijven op 20 juli, toen nog als nieuwe Windows Mobile-clamshell. De eerste foto van de HTC HD2 zagen we op 11 augustus en toen werd ook duidelijk dat het toestel de opvolger van de HTC Touch HD ging worden en dus geen clamshell zou zijn. Aan deze geruchten werd echter veel getwijfeld, iets wat ophield toen er een rom van het toestel uitlekte en we in de opstartprocedure van die rom een plaatje van het toestel zagen. Later, voor de officiële aankondiging van het toestel, werden deze uitgelekte roms geporteerd naar vele andere Windows Phones, vooral vanwege hun nieuwe versie van TouchFlo3D en betere integratie daarvan. Daar bleef het echter allemaal niet bij, op 18 september, een halve maand voor de officiële bekendmaking van de HD2, werd hij al gereviewd. De naam HD2 kwam voor het eerst naar boven op 25 september, toen definitief duidelijk werd dat dit toestel niet alleen voor de Amerikaanse markt bedoeld zou zijn. Op 6 oktober, de dag dat Windows Mobile 6.5 officieel beschikbaar werd, was het dan eindelijk zo dat de HD2 aangekondigd werd, waarna we hem meteen even in handen kregen. Onze eerste ervaringen waren positief, in deze review zullen we onderzoeken of dat na een wat langere tijd nog steeds zo is.

Hoewel de HTC HD2 de opvolger van de HTC Touch HD is, valt het toestel niet binnen de Touch-lijn van de producent. Wat de reden hiervoor precies is, is ons niet bekend, maar mogelijk is het onderdeel van de merkvernieuwing die HTC samen met zijn nieuwe YOU-campagne doorvoert. Een andere optie is dat HTC de naam van het toestel veranderd heeft omdat het toestel een nieuwe schermtechnologie gebruikt en dat de Touch-lijn alleen voor Windows Phones met een resitief touchscreen bedoeld is. Zodra we hier meer duidelijkheid over hebben zullen we dat via deze review of een nieuwsbericht melden.

HTC HD2 vs. iPhone

 

HTC HD2 vs. iPhone

 

De competitie van de HTC HD2 is niet heel talrijk. We kunnen een aantal toestellen bedenken, maar veel zijn het er niet. Ten eerste is er natuurlijk de Acer neoTouch, ook gebaseerd op de Snapdragon-chipset en uitgerust met nagenoeg dezelfde specificaties als de HD2. Alleen het scherm is geen 4,3″ maar 3,8″ en de prijs is een wereld van verschil, in het voordeel van de Acer. Een andere serieuze concurrent is de Acer Liquid, ongeveer hetzelfde toestel als de neoTouch, maar dan met Android als besturingssyteem.

De andere concurrentie komt eigenlijk allemaal van Samsung, en daarbij denken we vooral aan de Samsung Omnia II. Dit toestel heeft een 800MHz-processor en is uitgerust met een 3,7″ amoled-scherm. Daarnaast is de interface natuurlijk anders, maar verder lijken de HD2 en de i8000 Omnia II ook erg veel op elkaar. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Omnia II bijna €100 goedkoper is op het moment. Een ander schip uit Samsung’s vloot is de i8910 HD, die net als de Omnia II uitgerust is met een 3,7″ amoled-display. Ook op het gebied van de processor verliest de i8910 HD het, maar daarentegen heeft hij wel HD video-opname, iets wat de HD2 niet heeft. Daarnaast draait de i8910 HD op Symbian S60-touch in plaats van op Windows Mobile Professional.

Algemene gegevens
Merk HTC
Type HD2
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Windows Mobile 6.5
Schermafmeting 4,3″
Schermtype TFT
Schermresolutie WVGA, 800 x 480
Aantal kleuren 65.536
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm Snapdragon QSD8250, 1GHz
RAM 448MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 512MB
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 380 minuten
Standby-tijd 490 uur
Accu 1230mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Videocamera VGA, 640×480 @ 30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp, DivX, Xvid, WMV
Audiouitgang 3,5mm
Extra’s HTC Sense-UI, Magnetometer

HTC HD2 unboxing

Onze HTC HD2 kwam in een speciaal reviewdoosje, dat nogal kaal is. De doos vertegenwoordigt echter wel de vorm van de echte doos en ook de inhoud lijkt er erg op, waardoor we hem toch wel zullen uitpakken. Het toestel komt in een langwerpig doosje dat we kennen van de HTC Hero. Als je het omhulsel van de doos af hebt geschoven krijg je het toestel te zien op een kartonnen bedje waar het nogal lastig uit te krijgen is. Onder deze laag zit een doos met alle accessoires, ingedeeld in drie vakjes. Hier vind je een USB-kabel, een USB-adapter die uit twee delen bestaat en een paar oordopjes. Deze oortjes bieden redelijke kwaliteit, maar echt goed zijn ze helaas niet. Natuurlijk zullen in het retailpakket ook een aantal boekjes aanwezig zijn en wellicht een geheugenkaart. Als dat zo is zijn we wel tevreden over het verkooppakket van de HD2, mocht er geen geheugenkaart meegeleverd worden, dan is het allemaal toch wel een beetje mager voor een telefoon van €600.

HTC heeft zijn HD2 een redelijk opmerkelijk design gegeven, het toestel is namelijk opvallend plat in vergelijking met zijn grootte en komt daardoor een beetje over als een plankje. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat het toestel helemaal plat is van boven en redelijk vierkant te noemen is. Natuurlijk is dat niet per se iets slechts en we vinden het eigenlijk wel een leuke onderscheiding van al die andere touchscreentelefoons. Iets waar we wel problemen mee hebben is het formaat van de HD2. Het 4,3″-scherm brengt een zeker formaat met zich mee en als je een beetje kleine broekzakken hebt dan past het toestel daar simpelweg niet in. We vinden het toestel dan ook gewoon te groot, waardoor het ook niet lekker meer in de hand ligt. Daarnaast is het lastig om met één duim het hele scherm te bedienen als het toestel in dezelfde hand ligt doordat de te overbruggen afstand nogal groot is.

De bouwkwaliteit van de HTC HD2 is verder wel prima, het toestel voelt stevig aan en voelt ook allesbehalve goedkoop. De combinatie van hoogwaardig mat plastic en een geborsteld stalen batterijklep voelt goed aan en de behuizing heeft ook geen last van vingerafdrukken en relatief weinig last van krassen. Het scherm van het toestel is helemaal goed bestand tegen vingerafdrukken en krassen, zelfs als je er met een sleutel overheen gaat is er geen krasje te zien op het scherm. Van vingerafdrukken heb je ook nauwelijks last. De enige kleur van de HTC HD2 is op het moment zwart, waarbij het toestel helemaal zwart is met een donkerbruine batterijklep.

De voorkant van de HD2 is niet heel interessant, hij bestaat eigenlijk uit het scherm en wat zwarte ruimte daaromheen, met onderaan een aantal toetsen. Boven is zoals altijd nog de speaker waarmee je gesprekken kunt voeren te vinden, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje bij de HD2. Een beetje inspiratieloos is het wel, maar het ziet er wel gewoon prima uit en het is functioneel.

HTC HD2 voorkant

 

HTC HD2 voorkant detail

 

HTC HD2 vookant detail

 

Alle zijkanten van de HD2 zijn opvallend leeg gelaten. Aan de bovenkant is helemaal niets te zien, de onderkant heeft het dragen van alle communicatiepoorten op zich genomen. Dat wil zeggen dat er een 3,5mm-jack aanwezig is en daarnaast een Micro-USB-poort. Opvallend is dat HTC, die traditioneel gebruik maakt van Mini-USB-poorten, relatief snel na het ondertekenen van een overeenkomst al overgegaan is op de nieuwe standaard. De rechterkant van de HD2 heeft alleen maar een klein gleufje waarmee je de batterijklep van je toestel kunt trekken en de linkerkant is slechts uitgerust met de volumetoets. Dit zorgt enerzijds voor een overzichtelijke telefoon, maar anderzijds missen we wel dingen als een cameratoets.

HTC HD2 bovenkant

 

HTC HD2 onderkant

 

HTC HD2 rechterkant

 

HTC HD2 linkerkant

 

De achterkant van de HD2 is erg strak, met uitzondering van één element, namelijk de camera. Deze steekt er als een klein vierkantje bovenuit en geeft het toestel meteen een typische look mee. Wij vinden het er als designelement wel goed uit zien, maar het brengt wel wat problemen met zich mee. Als je het toestel op een tafel legt kan het nooit helemaal vlak blijven liggen en blijft het toestel maar heen en weer wippen. We kunnen ons voorstellen dat het allemaal erg snel gaat slijten waarna er beschadigingen aan je lens kunnen ontstaan. Erg jammer dus. Naast de camera zit rechts de flitser en aan de andere kant de speaker van het toestel. In het midden van de achterkant is de batterijklep te vinden die vervaardigd is uit geborsteld staal en dat is een mooie afwisseling tussen al het plastic.

HTC HD2 achterkant

 

HTC HD2 achterkant detail

 

HTC HD2 achterkant detail

 

Scherm

Het gigantische scherm is één van de verkooppunten van de HTC HD2 en het is dan ook belangrijk dat dit goed presteert. De kleuren van het scherm zijn een klein beetje flets, maar dat is meteen wel alles wat we op het scherm aan te merken hebben. Het is lekker scherp ondanks zijn grote formaat en de helderheid is prima. Ook de contrasten die het scherm weergeeft zijn voldoende wat ons betreft. We zijn dan ook prima tevreden over dit deel van het scherm.

De HD2 is ook speciaal vanwege de techniek die gebruikt is om het scherm aanraakgevoelig te maken. Het toestel is namelijk de eerste Windows Mobile-telefoon ooit waarin een capacitief touchscreen gebruikt is in plaats van een resistief scherm. De grote vraag hierbij is natuurlijk of dit wel goed bruikbaar is, aangezien Windows Mobile toch wel een besturingssysteem is dat nog echt een stylus nodig heeft in sommige gevallen. Daar hebben we gelukkig bij de HD2 geen last van doordat HTC de interface prima aangepast heeft, waarover meer in het volgende hoofdstuk, en doordat het scherm zo groot is dat de meeste knopjes erg uitvergroot zijn. Dat je geen stylus kunt gebruiken is dus niet echt een nadeel bij het toestel. Van de voordelen van het capacitieve scherm kun je daarentegen wel volledig genieten. Het scherm is heerlijk gevoelig en het ondersteunt multi-touch, iets wat met een resistief scherm niet mogelijk is.

Toetsen

HTC HD2 toetsen

Voor tekstinvoer heeft de HD2 toestel geen fysieke toetsen, maar een on-screen toetsenbordje. Dit toetsenbordje is prima bruikbaar en uitgerust met handige functies. Je hebt keuze uit drie verschillende toetsenborden: een qwerty-toetsenbord, een numeriek toetsenbord en een half-qwerty-toetsenbord waarbij elke toets twee letters bevat. Je kunt kiezen of je een toetstoon wilt of niet, een kleine trilling is standaard aanwezig. Verder zijn er instellingen voor spellingcontrole, genaamd XT9, beschikbaar. Dit werkt wel gemakkelijk, maar kan als je er niet aan gewend bent zeker in het begin ook goed voor irritaties zorgen. Woorden worden namelijk automatisch vervangen als je op spatie drukt, wat niet meer dan een logische reactie is na het typen van een woord. Zo gaan woorden die het woordenboek niet kent dus vaak fout. Je kunt de spellingcontrole uitzetten, maar dan mis je natuurlijk de verbetering als je iets verkeerd typt. Het qwerty-toetsenbord is ook in landschapsmodus te gebruiken, de andere twee toetsenbordjes kunnen alleen in portretmodus gebruikt worden. Typen met de toetsenbordjes gaat prima, grotendeels natuurlijk dankzij het gigantische scherm van de HD2. Daarnaast zorgt de goede gevoeligheid er ook voor dat het maar weinig gebeurt dat je een toets wil indrukken maar dat dat niet geregistreerd wordt.

De fysieke toetsen die de HD2 meegekregen heeft zitten op één na allemaal onder het display. Daar zitten in totaal vijf toetsen, namelijk de bel- en ophangtoets aan de zijkanten en in het midden de terugtoets, hometoets en Windowstoets. Deze zijn allemaal lekker te gebruiken en het formaat is prima. Het is wel even wennen dat ze allemaal op één rijtje zitten en redelijk veel op elkaar lijken qua gebruik, waardoor je nog wel eens het verkeerde knopje raakt. De enige andere toets, is de dubbele volumetoets aan de linkerkant van het toestel. Deze zit iets te laag geplaatst en is ook een beetje smal wat ons betreft, maar het is allemaal nog wel te doen.

HTC HD2 screenshot onscreen tobo

 

HTC HD2 screenshot onscreen tobo

 

HTC HD2 screenshot onscreen tobo

 

HTC HD2 screenshot onscreen tobo

 

De HTC HD2 is officieel de eerste Windows Phone met HTC Sense erop, maar wel in een andere vorm dan in de HTC Hero en HTC Tattoo. Eigenlijk is het gewoon een geëvalueerde versie van TouchFlo3D dat we kennen van alle toestellen uit de Touch-lijn van HTC van de afgelopen anderhalf jaar. De nieuwe Sense-interface is echter wel meer gericht op social networking, een stuk kleurrijker ingericht en ook met een home-tabblad dat beter aanpasbaar is. Hoe het er allemaal precies uitziet lees je in dit hoofdstuk.

HTC Sense

Het belangrijkste deel van de interface van de HD2 is de HTC Sense-interface, eerder bekend als TouchFlo3D. Deze is in plaats van het normale standby-scherm van Windows Mobile te vinden, maar Sense is meer dan alleen een standby-scherm. Eigenlijk kun je bijna de gehele telefoon bedienen vanuit de dertien tabbladen die de Sense-interface heeft, die in tegenstelling tot bij eerdere HTC-telefoons heel kleurrijk zijn. Het eerste tabblad is de home-tab, waar je een grote klok hebt met het weer eronder met daaronder een klein balkje met één aankomend agenda-item erin. Daaronder zijn negen snelkoppelingen, waarvan je er slechts drie ziet standaard. Als je met je vinger naar boven beweegt dan verdwijnt de agenda en wordt de klok verkleind waardoor wel alle negen de snelkoppelingen op het scherm passen. Leuk is dat je kunt instellen dat het toestel steeds als je teruggaat naar het beginscherm het weer over het volledige scherm weergeeft met een prachtige animatie.

De andere tabbladen zijn voor de agenda, aandelen, foto’s, muziek, Footprints, het weer, internet, contacten, e-mail, berichten en Twitter. Deze doen allemaal wat we gewend zijn alleen grafisch in een net iets ander jasje. Sommige van deze tabbladen zullen we gaanderweg bespreken, voor de andere tabbladen zul je het moeten doen met de screenshots die hieronder te vinden zijn. Deze tabbladen zijn allemaal vrij te verplaatsen en mocht je er één of meerdere niet nodig hebben, dan kun je die verwijderen uit je rijtje met tabbladen.

Het laaste tabblad, dat ook vastzit op die plaats, is het tabblad met de instellingen. Je kunt hier bijna alles instellen via een eenvoudige lijst. Hier kun je bijna alles vinden, op een veel overzichtelijkere manier dan bij Microsoft’s eigen instellingenscherm. Dat hoef je nog maar heel weinig te gebruiken en de enige manier om erbij te komen is via ‘meer’ in het instellingentabblad van Sense.

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

HTC HD2 screenshot Sense

 

Menu

HTC HD2 screenshot menu

Een van de weinige dingen die HTC niet aangepast heeft in de interface van de HD2 is het hoofdmenu. Dit is weliswaar bijna niet nodig vanwege de uitgebreide functionaliteit van de Sense UI, maar toch blijft het een belangrijk deel van de interface. Het menu is sinds versie 6.5 een lange lijst met alle programma’s en andere menuonderdelen erin. Scrollen door de lijst werkt lekker en je kunt hem zelf indelen door een icoontje lang ingedrukt te houden en het vervolgens naar de bovenkant van de lijst te verplaatsen. Helaas kun je icoontjes niet naar een specifieke positie verplaatsen maar alleen helemaal bovenaan zetten, maar het is goed genoeg om een gepersonaliseerde lijst te krijgen. Mocht je dingen in mappen willen plaatsen, dan kan dat via de bestandsbeheerder door naar de map C:WindowsStart MenuPrograms te gaan en vervolgens een map te kiezen of aan te maken en items hier te knippen en plakken. Items verwijderen of nieuwe items toevoegen kan ook op die manier.

Multitasking

HTC HD2 screenshot multi-tasking

Een ander element waar HTC geen moeite voor gedaan heeft, is de taakbeheerder die het eenvoudiger maakt om te multitasken met de HTC HD2. Deze kun je helaas alleen bereiken via ‘overig’ in het instellingentabblad en wij vinden dat hij te ver weg zit. De taakbeheerder is wel redelijk uitgebreid en alles bestaat eigenlijk uit één scherm. Je ziet hier alle lopende programma’s met daarachter het geheugengebruik en hoeveel procent van de CPU ze tot zich nemen. Als je er eentje aanklikt kun je het desbetreffende programma via een knopje linksonder afsluiten, of je kunt er nog een keertje op klikken en het programma zo openen. Er zit ook nog een menuutje in de taakbeheerder, waarin je kunt kiezen om alle taken te beëindigen. Ook kun je daar switchen tussen applicaties en processen. Via de processen kun je nog meer inzicht krijgen in je geheugen- en CPU-gebruik, maar erg nuttig is het verder niet. Het menu heeft verder nog een optie om de applicaties te sorteren op naam, geheugen of CPU-gebruik.

Prestaties

Doordat dit één van de eerste telefoons is die uitgerust is met een 1GHz Snapdragon-processor in combinatie met een indrukwekkende 448MB RAM, zou je verwachten dat de HD2 supersnel is. Dit is ook zeker waar en de HD2 is, op de Acer neoTouch na, de snelste telefoon die we ooit in handen hebben gehad. Alles loopt supersnel en je kunt probleemloos heel wat programma’s tegelijkertijd open hebben staan. Daarnaast is de telefoon erg stabiel, we hebben in twee weken één vastloper gehad en hoewel dat wel meteen een ernstige was is dat toch niet echt een probleem. Het lekker gevoelige scherm zorgt er tevens voor dat de snelheidservaring daardoor niet in de weg gezeten wordt, iets wat bij de neoTouch wel soms het geval was.

Het gigantische scherm van de HTC HD2 maakt hem potentieel natuurlijk een geweldige videospeler, maar dan moet de software het wel toelaten. Of dat in het geval van de HTC HD2 zo is onderzoeken we in dit hoofdstuk. Natuurlijk komen ook de muziekspeler en de FM-radio aan bod en we zullen bepalen hoe de audiokwaliteit van het toestel is.

Muziekspeler

HTC HD2 screenshot mediaplayer

Net als oudere HTC-toestellen heeft de HD2 twee muziekspelers. Ten eerste is er natuurlijk de Windows Media Player, waar we verder niet op in zullen gaan omdat er waarschijnlijk toch niemand is die dat programma als muziekspeler zal gaan gebruiken. Een betere oplossing is de speler die HTC zelf heeft toegevoegd aan de HD2, die je kunt vinden in het muziektabblad van Sense. Deze speler is grafisch mooi opgemaakt met in het afspeelscherm centraal de huidige album-art met daarachter de album-arts van de volgende nummers in je afspeellijst. Leuk is dat de speler automatisch je album-arts kan updaten via de database van Gracenote. Minder goed is het dat hij voor een groot aantal albums waarvan hij niets kan vinden automatisch een album-art geeft die daar helemaal niet bij hoort. Een equalizerfunctie is aanwezig in de vorm van een apart programma genaamd Audio Booster, goed bekend van andere HTC-telefoons. De bibliotheek bestaat uit acht tabbladen die verschillende categorieën voorstellen voor je muziek. Deze zijn allemaal erg standaard, maar het werkt wel prima. Twee puntjes waar de muziekspeler verbeterd mag worden zijn de snelheid en een zoekfunctie voor muziek. Op het moment duurt het een aantal seconden voordat de muziektab in Sense geladen is en dat is wel een beetje lang. Een nummer zoeken is alleen mogelijk door handmatig door een alfabetische lijst te bladeren en dat duurt erg lang als je veel muziek hebt.

Nieuw in de HD2 is een coverflow achtige landscapeversie van de muziekspeler. Als je het toestel in het afspeelscherm op z’n kant draait krijg je een aantal covers te zien en als je op één van die album-arts drukt krijg je een lijst met alle nummers te zien. Scrollen gaat door met je vingers heen en weer te swipen en het werkt allemaal opvallend lekker.

HTC HD2 screenshot muziekspeler Sense

 

HTC HD2 screenshot muziekspeler Sense

 

HTC HD2 screenshot muziekspeler Sense

 

Het speakertje van de HD2 brengt redelijk geluid voort, het is goed hard. Helaas is het wel wat schel en blikkerig en er had wat meer bass in mogen zitten, maar het is wel voldoende. Door de meegeleverde oortjes klinkt het toestel niet zo lekker doordat de oortjes kwalitatief wat minder zijn, maar als je een andere headset aansluit dan is het geluid gewoon prima, hoewel het niets speciaals is.

HTC HD2 screenshot muziekspeler Sense

 

HTC HD2 screenshot muziekspeler Sense

 

FM-radio

HTC HD2 screenshot muziekspeler Sense

De radio die HTC op de HD2 gezet heeft is niet zo heel speciaal, maar hij heeft wel een leuke extra functie. Hij heeft namelijk een ingebouwde slaaptimer. Natuurlijk vooral gericht op mensen die snel in slaap vallen met de radio aan, die er nu voor kunnen zorgen dat de radio zich automatisch uitschakelt. Dat spaart natuurlijk stroom maar bevordert ook de nachtrust aangezien je met muziek aan minder goed slaapt. De radio is verder simpel ingericht met wat bedieningstoetsen en zes opgeslagen kanalen onder de zenderinformatie. Hij kan zowel door de speakers als door de hoofdtelefoon spelen, maar in beide gevallen moet de hoofdtelefoon wel aangesloten zijn. Een muziekherkenningsfunctie is niet aanwezig helaas. Iets wat opvalt is dat de radio relatief vaak een beetje krakerig is, waarschijnlijk door een slechte ontvangst. Als de ontvangst wel goed is, dan is de muziekkwaliteit gelukkig wel gewoon ok.

Video-playback

De geweldige processor en het grote scherm zorgen ervoor dat video’s afspelen met de HD2 erg prettig is. Het is jammer dat het toestel geen DivX- en Xvid-video’s ondersteunt zonder extra software, een redelijke misser voor een toestel dat toch ook wel de nadruk legt op multimedia en zo veel potentie heeft op het gebied van video-playback. Dit is gelukkig wel gemakkelijk op te lossen met een extra programmaatje, zoals Core Player. Video’s afspelen gaat standaard via de albumapplicatie van HTC of de Windows Media Player, wat redelijk goed werkt en er prachtig uitziet op het gigantische scherm.

De camera van de HD2 is met zijn vijf megapixels en dual-LED-flitser allang niet meer speciaal te noemen. Dat wil echter niet zeggen dat hij ook onder de maat presteert natuurlijk en dat zullen we dan ook uitzoeken in dit hoofdstuk. Ook de video-opname van het toestel en de galerij komen aan bod.

Foto

De gebruikte camerainterface van de HTC HD2 is de gebruikelijke Windows Mobile-interface van HTC. Dat betekent dat het sluiterscherm voorzien is van drie knopjes: flitser, foto maken en meer. De werking van de eerste twee is duidelijk, de laatste brengt een aantal extra toetsen op het scherm. Zo komen er snelkoppelingen naar de galerij, fotomodus en instellingen tevoorschijn en wordt het sluiterscherm voorzien van een zoombalkje en een toets waarmee je de camera afsluit. Naast gewone foto- en videomodi zijn er opties aanwezig om een panorama te maken en om een afbeelding voor bij een contactpersoon te schieten. Qua instellingen zijn de standaard dingen aanwezig, zoals de ISO, de witbalans, de resolutie, de kwaliteit en het contrast, de verzadiging en de scherpte. Als leuke extra is touch-focus aanwezig, wel bekend van een aantal Sony Ericsson-telefoons. Hiermee kun je een foto maken door op een object te tikken, waar het toestel dan op zal focussen. Erg leuk en handig als je een klein object in beeld wilt brengen voor een grote achtergrond, of juist de achtergrond scherp wilt hebben met het object vaag ervoor. Iets wat we wel missen is geotagging.

De kwaliteit van de foto’s die je met de HD2 maakt is niet om over naar huis te schrijven. Op het toestel zien ze er goed uit, maar als je ze op de computer zet, zijn ze redelijk wazig. Echt scherp kun je ze, ondanks de touch-focus, niet noemen en details zijn niet zichtbaar. Twee punten waar de camera wel goed op scoort zijn de ruisonderdrukking en de kleuren, die zijn beide helemaal in orde. Onze foto’s hadden allemaal een paarse waas in het midden, iets wat we al bij verschillende gebruikers gehoord hebben. De supportafdeling van HTC heeft bevestigd dat het hier om een probleem in de hardware gaat. Mocht je dit probleem hebben, dan kun je het toestel direct omruilen onder de garantie. HTC weet nog niet waar het probleem ligt, maar we gaan ervan uit dat het bedrijf er alles aan doet om het op te lossen.

HTC HD2 camerasample

 

HTC HD2 camerasample

 

HTC HD2 camerasample

 

Video

Video’s opnemen met de HD2 gaat met dezelfde applicatie en interface als de stille camera. Natuurlijk zijn er wel wat minder instellingen beschikbaar. Handig is dat je kunt kiezen voor de codec die het toestel gebruikt, met als mogelijkheden mpeg4 of H.263. Daarbij moet wel gezegd worden dat H.263 maximaal in CIF-resolutie (352×288 pixels) opgenomen kan worden, mpeg4-filmpjes kun je in een VGA-resolutie opnemen.

De filmpjes worden dus opgenomen in maximaal VGA-resolutie met 30 frames per seconde en ze zijn redelijk goed in kwaliteit. Hoewel de filmpjes, net als de foto’s, niet zo scherp zijn, zijn ze wel lekker vloeiend en is het geluid prima te noemen. Ook ruis komt er weinig in voor en de kleuren zijn prima. Ook bij de filmpjes hadden we last van de paarse waas in het midden, waarover je meer info kun vinden in het fotogedeelte van dit hoofdstuk.

Galerij

HTC heeft de galerij op de HD2 flink aangepast, maar de standaard Windows Mobile-galerij schemert er nog wel doorheen. Het begin van de galerij bevindt zich in de Sense-interface, in de afbeeldingentab om precies te zijn. In portretmodus ziet die er niet zo spannend uit maar als je het toestel op z’n kant draait wordt het allemaal wel erg mooi. Je krijgt dan een wirwar van foto’s te zien waar je makkelijk doorheen kunt scrollen door met je vingers te swipen. Als je op een foto klikt kom je in de gewone galerij terecht, waar de foto meteen over het hele scherm wordt weergegeven. Er zijn daar toetsen aanwezig om een foto te delen via de mail, een mms’je of om hem op Facebook te uploaden. Via het extra-menu kun je er ook nog een Footprint van maken. De indexpagina van de galerij, waar je komt door in Sense op ‘album’ te drukken, ziet er zo uit als we van Windows Mobile gewend zijn. Een verandering is wel dat je bij het kiezen van een album niet alleen lokale albums kunt selecteren, maar ook albums die zich in je Facebook-netwerk bevinden. We zijn dan ook erg tevreden over de galerij van de HD2.

HTC HD2 screenshot galerij

 

HTC HD2 screenshot galerij

 

HTC HD2 screenshot galerij

 

HTC HD2 screenshot galerij

 

HTC HD2 screenshot galerij

 

Het gegeven dat de HTC HD2 een Windows Phone is wil natuurlijk direct al zeggen dat je legio applicaties en spelletjes kunt installeren op het ding en sinds de laatste update van Windows Mobile is dat nog een stukje eenvoudiger geworden. De HD2 wordt namelijk geleverd met de Windows Mobile Marketplace waaruit je in een handomdraai allerlei apps kunt installeren. Deze apps werken ook nog eens extra lekker met dank aan de Snapdragon-processor in het toestel. Maar HTC levert ook een groot aantal standaardapplicaties mee waarmee je aardig uit de voeten kunt. Hier zullen we er een paar bespreken.

Marketplace

HTC HD2 screenshot marketplace

Hij is op elke Windows Phone te vinden en is dan ook niet echt bijzonder, maar hij is nog wel nieuw en hot dus bespreken we hem toch nog even: de Windows Mobile Marketplace. Dit is Microsoft’s tegenhanger van de App Store van Apple en de Android Market van Google en na een moeizame start begint de winkel een heel klein beetje op gang te komen. De layout van het programma is prima. Je begint met een schermpje waar je kunt kiezen tussen populaire applicaties, nieuwe applicaties, categorieën of een scherm waar je je eigen applicaties kunt beheren. Bovenaan is een zoekbalkje en daaronder zijn wat applicaties die speciaal uitgelicht worden. Als je eenmaal bij een applicatie uitgekomen bent kom je in een scherm over de gekozen applicatie, waar je de applicatie kunt downloaden en waar wat informatie getoond wordt. Verder zijn hier knoppen naar screenshots en gebruikerservaringen van de applicatie. In het My Applications-scherm kun je applicaties verwijderen, updaten of beoordelen en, mocht dat nog niet gebeurd zijn, ook installeren. Alles werkt op je Live-account en als je deze account op een andere telefoon weer instelt wordt meteen gevraagd of je alle applicaties van je vorige toestel weer wilt downloaden.

Het programma is erg overzichtelijk en goed te noemen, alleen er is op dit moment nog één groot probleem: het aanbod. Er zijn op dit moment welgeteld zeventien programma’s aanwezig in de Nederlandse Marketplace, drie weken geleden waren dat er nog zestien. Een flinke groei in het aanbod is dus ook niet te bespeuren. Een ander probleem is dat programma’s erg duur zijn, een simpel spelletje waarvoor je op de iPhone €0,79 zou betalen kost al gauw €5 in de Marketplace.

Peep

Net als de HTC Hero is de HTC HD2 voorzien van HTC’s eigen Twitter-applicatie genaamd Peep. Deze is mooi verwerkt in Sense en er is dan ook een speciaal tabblad voor de app aanwezig, waar je alle recente tweets ziet van je contacten. De applicatie bestaat uit een schermpje met vier tabbladen: alle tweets, reacties naar jou, directe berichten en favoriete tweets. Bovenaan het tabblad met alle tweets staat een balkje waarmee je zelf een tweet kunt plaatsen, de andere tabbladen hebben dat niet. Via de menutoets, die rechts onderaan te vinden is, kom je in een menuutje waar je een nieuw direct bericht kunt schrijven, een nieuwe tweet kunt plaatsen, je eigen profiel kunt bekijken of je locatie kunt updaten. Vernieuwen en naar de instellingen gaan is ook mogelijk via dit menu. Bij de instellingen kun je zaken als de updatefrequentie, het soort melding en instellingen als de host van je foto’s bewerken. Als je een tweet ingedrukt houdt komt er een menuutje waarmee je hem kunt beantwoorden, retweeten of aan je favorieten toevoegen en ook kun je via dit menu de auteur een direct bericht sturen of zijn profiel bekijken. We vinden Peep al met al een goede Twitter-app en hij maakt dure alternativen uit de Marketplace overbodig.

HTC HD2 screenshot peep

 

HTC HD2 screenshot peep

 

HTC HD2 screenshot peep

 

Footprints

Ook voor HTC Footprints is er een tabblad te vinden in de Sense-interface, iets wat we trouwens al kenden uit TouchFlo3D op de HTC Touch Cruise II. Eigenlijk is Footprints niets meer dan een uitgebreide vorm van geotagging. Je kunt met Footprints foto’s maken en daarbij meteen wat extra informatie opslaan, zoals de locatie, een telefoonnummer, een website, een spraakmemo en een gewone notitie. Je kunt al je Footprints vervolgens indelen in verschillende categorieën die je via een aantal tabbladen in de Footprints-applicatie kunt terugvinden. Zo kun je al je foto’s handig archiveren en later weer naar de plaats navigeren of de website nog even nalezen. Het probleem is echter wel dat het erg veel tijd kost en dat je er eigenlijk nauwelijks nog gebruik van zult maken. Een erg zinnige applicatie vinden we Footprints dan ook niet.

HTC HD2 screenshot footprints

 

HTC HD2 screenshot footprints

 

HTC HD2 screenshot footprints

 

Digitaal kompas

HTC HD2 screenshot footprints

Een unicum dat de HD2 heeft is dat hij een digitaal kompas heeft. Hoewel iedere Android-telefoon ermee uitgerust is en het ook in de iPhone 3GS te vinden is, hadden we het nog niet eerder gezien in een Windows Phone. Helaas is het gebruik ervan niet zo goed doorgevoerd in het toestel, het kompas is eigenlijk alleen bruikbaar in een speciale applicatie. Deze applicatie is simpel vormgegeven, je ziet in het midden een groot kompas en daaronder een balkje met hoe ver je bestemming nog is. Als je daarop klikt krijg je je bestemming in Google Maps te zien. Op het kompas staat een groen stipje in de richting van je bestemming en verder staan er de gebruikelijke windrichtingen op. Daar houdt het dan ook wel mee op, maar meer is ook niet nodig wat ons betreft. We vinden het echter wel heel jammer dat het kompas niet in Google Maps en Google Streetview is geïntegreerd, wat we bij Android wel zagen.

Teeter

Het enige spelletje dat op de HD2 aanwezig is, is Teeter. Het is een simpel spelletje dat werkt met de bewegingssensor van de HTC HD2. In de game is het de bedoeling een balletje door een doolhof te manoeuvreren, waarbij je obstakels zoals valkuilen en hellingen tegenkomt. Hellingen maken het moeilijker om je balletje te besturen, als je in een valkuil valt verdwijnt je balletje en moet je opnieuw beginnen met het level. Je kunt het balletje bewegen door je telefoon een beetje naar de goede kant te hellen waardoor het balletje als het ware van de ontstane helling afrolt. Er zijn zo’n dertig levels in oplopende moeilijkheidsgraad en aan het eind kan het spel best uitdagend worden. Al met al is Teeter een simpel maar toch redelijk verslavend spelletje waar je van moet houden, maar als je ervan houdt kun je er wel de nodige tijd mee vol maken.

HTC HD2 screenshot teeter

 

Een telefoon is om te bellen, dat is een gegeven dat al jaren vaststaat. Aangezien de HD2 van HTC nog steeds tot de telefoons gerekend wordt is dat dan ook de hoofdzaak van het toestel. Of die ook voldoet zullen we in dit hoofdstuk onderzoeken, samen met de berichtfunctionaliteiten van de HD2 en de internetbrowser die het toestel te bieden heeft.

Bellen

Bellen met de HTC HD2 gaat, zoals met de meeste toestellen, erg gemakkelijk. Er zijn ruwweg twee manieren om een gesprek te starten. De eerste gaat via de telefoonapplicatie, waar je een nummer in kunt toetsen of een gesprek uit je logboek kunt plukken. Dingen als smart-search en snelkeuze zijn hier aanwezig. Snelkeuze activeer je door de toets waaraan het desbetreffende nummer gekoppeld is lang ingedrukt te houden. Je kunt natuurlijk ook beginnen met bellen via je contacten, waar je via een speciaal tabblad in Sense of via het menu bij kunt komen. Bij contacten zijn de gebruikelijke velden aanwezig, hoewel de applicatie wel wat geoptimaliseerd is voor gebruik met je vingers. Leuk is dat je een contact met Facebook kunt koppelen, waarna je diens statusupdates via de contactinformatie kunt zien en ook de profielafbeelding automatisch toegevoegd zal worden.

Tijdens het bellen met de HD2 kun je gewoon alles doen, via de hometoets kom je gewoon weer in Sense terecht tijdens het bellen en dat gaat allemaal soepel. Bellen doet het toestel ook prima en de ontvangst van de HD2 is aan de goede kant. De HD2 heeft een aantal geavanceerde instellingen rondom de notificaties, zo kun je instellen dat je telefoon tijdens vergaderingen volgens je agenda automatisch op stil gaat. Ook zijn de functies om het volume van de ringtone te dempen als je het toestel oppakt en het volume te vergroten als de telefoon in je zak zit handig. Het trilalarm is ook hard genoeg.

HTC HD2 screenshot bellen

 

HTC HD2 screenshot bellen

 

HTC HD2 screenshot bellen

 

Berichten

Screenshot HTC HD2 berichten

Dankzij het prettige on-screen toetsenbord, is het maken van berichten met de HD2 geen enkel probleem. De berichtenapplicatie van de HD2 is wat overzichtelijker en mooier dan de standaardapp van Windows Mobile en werkt vrijwel geheel met sms’jes in chatstijl, het zogenaamde threaded-sms. De mailapplicatie is nog wel de standaard Windows Mobile-applicatie en deze is grafisch allesbehalve mooi. Ook de standaardapplicatie werkt echter wel prima en ondersteunt Exchange-mail en verder gewoon alle pop3- en imap4-mailservers. Natuurlijk kun je de applicatie automatisch je mail laten ophalen en heb je legio mogelijkheden omtrent de berichtgrootte, bijlagen etc. Dit is erg handig als je geen internetabonnement hebt maar wel wilt weten wat voor mailtjes je krijgt, dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om alleen de koppen binnen te halen wat bijna niets kost.

Browser

De standaardbrowser op de HTC HD2 is Opera Mobile 9.7, Internet Explorer is nog wel aanwezig maar is naar de achtergrond geschoven door HTC. Opera is ook als standaardbrowser ingesteld wat wil zeggen dat alle in applicaties aanwezige links via Opera openen. De browser is iets verbeterd ten opzichte van andere toestellen waar Opera Mobile op stond, die waren uitgerust met versie 9.5. Scrollen over een pagina gaat extreem soepel dankzij de 1GHz-processor, pagina’s laden gaat ook als een speer dankzij de snelle processor en uitgebreide verbindingsmogelijkheden. Scrollen werkt met twee vingers, wat soepel gaat. Het levert wel een probleem op als je met één hand je telefoon gebruikt, maar dan kun je altijd nog dubbelklikken waardoor er tot een vast niveau wordt ingezoomd. De browser heeft daarnaast veel extra functies zoals browsen met tabbladen, mobiele weergave en legio instellingen. De browser heeft een Flash Lite-plugin, waardoor je beperkt websites met Flash-elementen kunt laden. Natuurlijk is auto-rotate ook vertegenwoordigd in de HD2.

Screenshot HTC HD2 browser

 

Het uithoudingsvermogen is nog steeds een cruciaal punt en je zou denken dat het met een tft-scherm dat groter is dan 3,5″ nooit goed kan gaan, zeker niet in combinatie met Windows Mobile. Dit valt gelukkig mee bij de HD2, want hoewel het toestel het niet bijster lang volhoudt, weet het je in ieder geval goed door de dag heen te trekken. Als je het toestel extreem veel gebruikt is de batterij misschien eerder leeg, maar met gewoon gebruik moet hij het zeker een dag kunnen volhouden en als je het toestel elke avond aan de lader hangt zal de batterij dus ook nooit leeg zijn. De prestaties op dit gebeid zijn dus niet echt geweldig, maar gezien het grote scherm en de erg complete specificaties van het toestel vallen ze ons alleszins mee.

HTC HD2 uithoudingsvermogen

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters